Ahad, 10 Februari 2013

KITA TAK BOLEH HALANG TAKDIR ALLAH KECUALI DOA

Undi pos: Izzah nasihat rakyat Malaysia di luar negara daftar segera
Posted on Sunday, February 10 @ 02:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh Juragan

Oleh: KasandraZain

"SHAH ALAM - Di sebalik desas-desus Parlimen akan dibubar  bulan ini, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menasihatkan rakyat yang berada di luar negara segera merebut peluang untuk menunaikan tanggungjawab mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Katanya, lebih sejuta warganegara yang berada di luar Malaysia mampu mengubah landskap demokrasi tanah air melalui pembuangan undi atau mendaftar undi pos.


Beliau juga berkata, sejajar dengan keputusan yang dibuat oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), rakyat yang berada diluar negara perlu segera mendaftar sebagai pengundi pos serta membuat semakan.

Tambahnya, jika pendaftaran telah dibuat, mereka diminta memaklumkan kepada badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk memantau undi yang bakal dilakukan.

"Ada kemungkinan Parlimen akan dibubarkan pada hujung bulan Februari, dan mengikut undang-undang baru berkaitan pengundi pos untuk rakyat Malaysia yang berada di luar negara seperti yang ditetapkan SPR, hanya mereka yang telah mengisi dan menghantar borang pendaftaran pengundi pos sebelum atau pada hari pembubaran akan dibenarkan membuang undi pos bila PRU13 berlangsung nanti.

"... lebih sejuta warganegara yang kini tinggal di luar negara mampu merubah landskap demokrasi tanah air, sama ada dengan mereka kembali ke sini untuk membuang undi atau dengan mendaftar sebagai pengundi pos.

"Jika anda sudah daftar, bolehlah memaklumkan kepada NGO seperti Bersih, My Overseas Vote dan Pakatan Rakyat untuk kami pantau," katanya dalam kenyataan media semalam.

Mengikut peraturan SPR, mereka yang menetap di luar negara perlu berada di Malaysia selama 30 hari dalam tempoh lima tahun lalu untuk mendaftar sebagai pengundi pos atau pengundi.

Mengulas lanjut, Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata perubahan yang dibuat oleh SPR terhadap sistem undi pos adalah tidak menurut perlembagaan dan satu bentuk diskriminasi.

Bagaimanapun, beliau tidak bercadang untuk memboikot sistem pilihan raya walaupun tidak bersetuju dengan syarat baru yang telah ditetapkan SPR.

"Walaupun sistem ini tidak sempurna, memboikot sistem tersebut mendatangkan lebih mudarat dari kebaikan.

Mereka yang tidak dapat pulang, daftarlah sebagai pengundi pos. Masa terhad, dan hari pembubaran Parlimen sudah dekat," katanya lagi.

Sinar Harian"


 Najib melukah di tempat yang genting
Posted on Sunday, February 10 @ 01:30:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh Juragan

Oleh: Awang_bangi

"BN sudah mula membahagi-bahagikan Bantuan Rakyat 1Malaysia. BRIM buat kali kedua dan inilah dia senjata terakhir UMNO serta BN untuk menentukan hidup matinya parti pemerintah selama 56 tahun itu.

BN sudah mula membahagi-bahagikan Bantuan Rakyat 1Malaysia. BRIM buat kali kedua dan inilah dia senjata terakhir UMNO serta BN untuk menentukan hidup matinya parti pemerintah selama 56 tahun itu. Bantuan RM500 itu menjadi kebanggaan Najib dan pimpinan BN kononnya begitu prihatin terhadap rakyat yang susah dan tidak berkemampuan. UMNO terutamanya Najib mengesahkan persepsi ramai yang UMNO sentiasa bergantung kepada kesusahan rakyat dengan menitiskan setitik dua air ke tekak mereka yang dahaga. Najib kini sedang melukah di tempat yang genting dan sempit.

Persoalannya, bagaimana sebuah negara yang telah merdeka selama 56 tahun masih berjuta-juta rakyat yang susah dan terpaksa memberikan bantuan RM500 bila pilihanraya tiba? Kalaulah keadaan sebegini, bagaimana pimpinan kerajaan kita begitu bangga mengaku yang negara kita sudah menghampiri ke tahap negara maju? Bagaimanakah wang sejumput itu boleh menukar taraf hidup rakyat keseluruhannya? Inikah dia Program Transformasi Ekonomi Najib dan UMNO? Sampai bila budaya ini akan dilakukan oleh kerajaan dan apakah benar bantuan ini boleh menaikkan pendapatan per kapita rakyat seperti yang digembar-gemburkan oleh Najib dan UMNO nya?

Itu sebabnya rakyat lebih berkeyakinan cara yang hendak dilakukan oleh Pakatan Rakyat jika mandat itu adalah cara yang lebih baik, malahan jauh lebih berfaedah dari apa yang diamalkan oleh UMNO dan BN ini. Kalau ditanyakan apakah pandangan pihak pimpinan UMNO tentang bajet ‘alternative’, PR itu mereka sudah tentu akan menghinanya kerana mereka tidak mahu PR memerintah dan melaksanakan apa yang dihajati oleh pihak Pakatan Rakyat itu.

Saya tidak mahu menyentuh tentang semua yang bakal dilakukan oleh Pakatan Rakyat setelah diizinkan Tuhan untuk membentuk kerajaan nanti kerana masa dan ruang terlalu suntuk untuk dimuatkan ke dalam blog ini. Tetapi biarlah saya sentuh dengan ayat dan bahasa yang mudah bagi memudahkan rakyat yang membaca blog ini untuk memahaminya. Pihak UMNO yang bakal menjadi pembangkang ini akan membidas apa yang saya perkatakan ini. Mereka akan memulakan kritikannya terhadap apa yang saya perkatakan ini sebagai tindakan yang akan membankrapkan negara dan sebagainya.

Menghapuskan tol lebuhraya yang telah lama seperti lebuhraya Utara Selatan itu sememangnya satu niat yang baik dan boleh terlaksana jika Pakatan ingin melakukannya setelah mendapat mandat rakyat nanti. Lebuhraya yang berharga RM6 billion itu telah mengutip hampir RM30 billion dan tidak ada sebab untuk pihak yang mendapat konsessi itu tidak boleh menurunkan harga tol atau pihak kerajaan memansuhkan kutipan tol itu sama sekali.

Jika janji yang satu ini sahaja terlaksana sudah cukup untuk memberikan keringanan kepada rakyat, malahan lebih jauh berfaedah dari rakyat beratur di tengah panas terik menerima baucer RM500 yang tidak tentu berapa kali kita akan menerimanya. Jika kutipan tol ini dihapuskan satu perjalanan dari Johor ke Perlis sahaja sudah menghampiri 50% dari wang BRIM yang Najib dan UMNO bahagi-bahagikan itu. Jika Pakatan Rakyat memerintah tidak payah berikan wang BRIM ini kerana adalah lebih baik memberikan laluan perjalanan secara percuma kerana perjalanan kita ke utara ke selatan dan balik itu lebih kerap dan faedah secara terus terhadap rakyat itu adalah lebih praktikal untuk kesenangan mereka.

Jika dihapuskan PTPTN pula ia akan lebih memberikan faedah kepada semua keluarga kerana setiap keluarga mesti berbelanja untuk anak-anak mereka belajar sampai ke tahap menara gading. Penghapusan PTPTN ini merupakan satu perkara yang amat menyentuh jiwa dan perasaan semua rakyat kerana keseluruhan rakyat kita menghadapi masalah pembiayaan pelajaran untuk anak-anak mereka. Apa yang susah sangat hendak menghapuskan PTPTN ini seolah-olah PTPTN ini sudah wujud sejak merdeka. PTPTN ini hanya wujud di zaman Dr Mahathir sahaja kerana dalam pentadbiran beliau wang ringgit kerajaan digunakan untuk membina ‘empire’ perniagaan kroni dan suku-sakat mereka sahaja. Selain daripada itu wang rakyat yang ‘bertrillion’ telah digunakan untuk melaksanan projek yang tidak mendatangkan hasil kepada rakyat.

Sebelum pemerintahan Dr Mahathir tidak ada pun PTPTN dan semua anak-anak yang pergi belajar ke peringkat universiti semuanya dibiayaai oleh biasiswa yang puncanya datang dari berbagai pihak. Sehingga pengakhir 70-an, mahasiswa masih berbincang sesama sendiri bertanyakan biasiswa mana mereka dapat untuk masuk universiti. “You scholarship mana?” itu merupakan soalan popular di antara mahasiswa semasa itu. Jawapannya banyak. Ada yang kata mereka mendapat ‘state scholarship’, ada yang menjawab ‘Bank Bumi Scholarship’ atau ‘federal scholarship’ dan berbagai-bagai lagi.

Semasa itu pendapatan negara tidaklah sebesar mana pun tetapi rakyat mendapat biasiswa dengan mudah. Tetapi di samping menjerit dan mengaku negara kita sebuah negara yang sudah hampir ke tahap negara maju, rakyat tidak dapat lagi biasiswa dan di sebaliknya rakyat diberikan pinjaman PTPTN yang akhirnya telah menjerumuskan rakyat yang masih muda terbeban dengan hutang yang bertimbun. Belum pun mendapat pekerjaan hutang sudah menanti dan surat saman pun mula datang berulang kali.

Kita telah mendengar cemuhan dari pihak UMNO dan pimpinannya terhadap cadangan Pakatan Rakyat ini. Berbagai-bagai macam jawapan dikeluarkan untuk meremehkan niat Pakatan Rakyat itu dengan mengungut rakyat yang negara akan menjadi muflis jika Pakatan melaksanakan niat mereka ini. Pimpinan BN selalu meletakkan kemampuan orang lain sama rendahnya dengan tahap kemampuan pihak lain. Mereka menganggap cita-cita Pakatan Rakyat itu tidak praktikal kerana mereka menyamakan kemampuan orang lain dengan kemampuan yang terbatas di kalangan mereka.

Sebenarnya BN bukan tidak mampu melakukan apa yang dicadangkan oleh Pakatan Rakyat itu, tetapi oleh kerana di dalam BN itu ada elemen rasuah dan ketidakjujuran maka ia tidak mungkin dapat dilaksanakan. Untuk melaksanakan usaha dan niat Pakatan Rakyat itu ia memerlukan usaha gigih tanpa mempunyai unsur rasuah. Jika pemimpin mengamalkan budaya rasuah sesiapa pun yang memimpin itu tidak akan berdaya untuk membuat keputusan yang baik kerana ada kepentingan peribadi.

Di kesebelasan negara Scandinavia dan beberapa negara di Eropah, pelajaran adalah percuma sedangkan negara-negara itu bukannya negara kaya yang dilimpahi dengan penghasilan minyak dan sebagainya. Tetapi oleh kerana kerajaan mereka merupakan kerajaan yang bersih dan tidak berbelanja wang rakyat seperti wang datuk atau nenek mereka, maka dapatlah mereka memberikan pelajaran dan pendidikan percuma sehingga ke peringkat yang tinggi.

Tetapi di Malaysia ini rakyat sebaliknya terpaksa berkorban kerana karenah dan sikap pembaziran pemimpin serta keluarga mereka menggunakan kesempatan untuk memberikan tumpuan bagi kepentingan kroni dan keluarga mereka. Maka pemimpin-pemimpin tidak akan memberikan tumpuan untuk memberikan hak rakyat itu. Untuk memberikan hak rakyat itu ia memerlukan pimpinan yang serius serta kerajaan yang peka terhadap keperluan rakyat itu dengan pelan pembangunan untuk mereka (rakyat) yang berkesan.

Kita perlu mengenepikan pemimpin-pemimpin yang terlalu joli dengan wang rakyat tanpa rasa bersalah itu dan kebetulannya pemimpin jenis ini semuanya dari UMNO dan MCA. Budaya bersukaria menggunakan kemudahan dan wang rakyat ini sudah dibudayakan dan adalah menjadi dosa yang begitu besar jika rakyat membiarkan perkara ini berterusan berlaku.


"Najib Curi Idea Pakatan Rakyat
Posted on Sunday, February 10 @ 01:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Oleh BuletinOnline

Datuk Seri Najib merupakan Perdana Menteri yang paling lemah dan bermasalah. Walaupun dari segi fizikal nampak tegap dan gagah, namun ia diselubungi masalah peribadi dan keluarga. Sejarah lima Perdana Menteri yang lepas tidak pernah kita kedengaran penglibatan aktif isteri Perdana Menteri di dalam pentadbiran. Macam-macam isu dikaitkan dengan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor sehingga menjadi buah mulut di kalangan pemimpin Umno. Sekarang mereka hanya memendam rasa, akan meletup apabila tiba masanya.

Isu pembunuhan Antatuya masih menghantui Najib sedikit sebanyak menganggu pemikiran beliau. Najib dilihat lemah untuk membaik pulih Umno dan meningkat pengurusan ekonomi. Beliau hanya boleh mencipta beberapa slogan transformasi tetapi masih tidak berisi. Beliau memang terkenal sebagai pemimpin sejak muda lagi hanya pandai mengumpan, bukan menyelesaikan masalah pokok. BRIM diberi kerana untuk umpan pilihanraya, bukan satu mekanisme jangka panjang. Ia melibatkan peningkatan hutang secara berterusan.

Setakat hari ini apa perancangan beliau untuk mengurang hutang negara sehingga mencecah RM502 bilion (2012). Hutang negara pada tahun 2009 hanya RM363 bilion meningkat sebanyak RM139 bilion dalam masa empat tahun..

Beliau cuba mencuri idea yang dibuat oleh negeri Pakatan Rakyat untuk membuat kebajikan. PR   menggunakan wang lebihan, bukan pinjaman.
Apa transformasi yang beliau lakukan untuk mengatasi pengaliran wang haram hampir RM200 bilion.  Zaman beliau juga 271  ekar tanah KTMB di Tanjung Pagar terlepas kepada Singapura. Beliau tidak buat apa-apa terhadap Datuk Musa Aman Ketua Menteri Sabah yang dituduh menerima wang RM40 juta daripada tauke balak. Masalah pengangguran di kalangan siswazah hingga mencecah 76200.

Najib bernasib malang kerana beliau memimpin Umno di era ledakan teknologi maklumat, di mana rakyat tidak boleh ditipu.  Ditambah pula dengan masalah peribadi sehingga masih tidak bertemu tarikh pilihanraya. Beliau begitu trauma untuk menentukan tarikh, kerana membayangkan jika BN kalah maka bebanan akan dihempap kepada beliau.

Ustaz Idris Hj Ahmad
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat
 70 samseng Umno guna treler untuk halang Anwar temui rakyat Kuantan
Posted on Saturday, February 09 @ 23:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Oleh Keadilan Daily
PAHANG 9 FEBRUARI: Siri Jelajah Merdeka Rakyat bersama Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke negeri kelahiran Datuk Seri Najib Razak, sekali lagi diganggu kumpulan samseng.
Rombongan yang dalam perjalanan ke tapak ceramah di Felda Bukit Kuantan, Pahang dihalang empat treler dan beberapa kereta yang merentangi jalan raya.


Bercakap kepada Keadilan Daily, Bendahari Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Pahang, Wan Mohd Zulkifly, berkata kejadian berlaku sekitar jam 5 petang.
SONY DSC“Sekumpulan 70 samseng kemudian mengepung enam kenderaan kami. Lokasi kejadian hanya kira-kira satu kilometer dari lokasi ceramah.
“Hanya selepas 30 minit, tiga kenderaan termasuk satu yang membawa Anwar dapat lolos dengan bantuan beberapa penduduk kampung berdekatan.
“Alhamdullilah, tiada kejadian tidak diingini berlaku,” kata Penyelaras Jelajah Merdeka Rakyat Pahang itu.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=44693
Peratus orang Melayu Singapura kian merosot
Posted on Saturday, February 09 @ 22:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Oleh Agensi

Ahli Parlimen bimbang kadar kesuburan turut menurun

Singapura: Seorang ahli Parlimen Melayu Singapura, Zainal Sapari melahirkan kebimbangan dengan kemerosotan peratusan orang Melayu di republik itu.

Zainal, Ahli Parlimen GRC Pasir Ris-Punggol, berkata keadaan ini sebabkan kesukaran menarik orang Melayu dari luar Singapura, tidak seperti kaum lain yang mempunyai sumber warga baru berbakat dari China dan India.


Saya bimbang perkara itu akan membawa kesan terhadap statistik pencapaian bangsa Melayu kerana kita tidak akan dapat menambah bilangan orang Melayu berbanding masyarakat Cina dan India yang sentiasa mendapat warga baru berkelulusan dan berjawatan tinggi," Zainal Sapar, ahli Parlimen Melayu Singapura
Hal itu, katanya boleh menjejaskan perangkaan pencapaian bangsa Melayu, apatah lagi kadar kesuburan orang Melayu juga sudah merosot dan perkahwinan campur membabitkan pasangan Melayu kian meningkat.

Menurut Zainal, warga baru Islam bukan Melayu yang dibawa masuk ke sini tidak boleh dianggap sebagai ‘pengganti’ kepada warga Melayu kerana mereka bukan bangsa Melayu.

Kesan statistik

“Saya bimbang perkara itu akan membawa kesan terhadap statistik pencapaian bangsa Melayu kerana kita tidak akan dapat menambah bilangan orang Melayu berbanding masyarakat Cina dan India yang sentiasa mendapat warga baru berkelulusan dan berjawatan tinggi,” katanya.
Keprihatinan berhubung peratusan orang Melayu pernah ditimbulkan beberapa ahli parlimen Melayu lain sebelum ini seperti Intan Azura Mokhtar (GRC Ang Mo Kio), Zaqy Mohamed (GRC Chua Chu Kang) dan Muhd Faisal Manaf (GRC Aljunied).

Zainal yang bercakap di dalam bahasa Melayu berkata Kertas Putih Kependudukan menimbulkan perbincangan hangat di kalangan rakyat dengan ramai bimbang mengenai implikasi sekiranya bilangan penduduk di Singapura mencapai 6.9 juta orang.

Namun, beliau akur isu itu penting kerana masa depan Singapura boleh terjejas sekiranya tiada tindakan dilakukan.

Kadar kesuburan Singapura amat rendah dan bilangan warga tua pula kian bertambah. - AGENSI


Separuh penduduk dunia gemuk
Posted on Saturday, February 09 @ 22:30:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Oleh AFP

Obesiti atau berat badan berlebihan bukan lagi masalah individu. Sebaliknya telah menjadi wabak di peringkat global apabila diramalkan lebih daripada separuh penduduk dewasa di dunia mengalaminya dalam tempoh dua dekad akan datang.

Pendedahan terbaru oleh kumpulan pakar dalam bidang kesihatan, nutrisi dan kecergasan mendorong isu itu turut di bincangkan ketika Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, Switzerland baru-baru ini.


Kumpulan pakar tersebut mengesa agar langkah-langkah segera diambil, bukan hanya sekadar menyalahkan individu-individu terbabit yang tidak bersungguh-sungguh untuk menangani masalah ini.
Mereka berkata, krisis obesiti yang semakin meningkat dan membawa maut perlu ditangani dengan kesungguhan di peringkat pembuat dasar sebagaimana mereka memerangi gejala merokok selama ini.
Dengan keadaan makanan yang semakin hari semakin tidak sihat serta gaya hidup bersenang-senang (sedentary) yang semakin meningkat, jawapan segera perlu dicari bagi krisis yang telah membawa kepada peningkatan kes diabetes dan serangan jantung.
Krisis obesiti sendiri telah membunuh 2.8 juta orang dewasa setiap tahun.
Dekan School of Public Health di Universiti Columbia Amerika Syarikat, Linda Fried, berkata, perangkaan terbaru menunjukkan 1.4 bilion individu dewasa di seluruh dunia mengalami berat badan berlebihan.
"Jumlah itu dijangka meningkat dari setahun ke setahun dan dalam tempoh 20 tahun lagi jika terus meningkat seperti corak sekarang, kemungkinan besar 50-60 peratus penduduk dewasa dunia adalah individu yang berat badannya berlebihan.
"Jika ini (obesiti) adalah penyakit berjangkit kita sudah boleh isytiharkan ia sebagai wabak. Ini bukan lagi masalah serantau, sebaliknya global kerana meningkat dengan begitu cepat dan berterusan. Semua itu adalah definisi asas bagi istilah wabak," katanya.
Para pakar sepakat menyatakan bahawa langkah pertama bagi menyelesaikan krisis ini adalah dengan mengubah tanggapan orang ramai terhadap obesiti iaitu dengan menyalahkan mereka yang obes, bukannya keadaan persekitaran mereka.
"Dalam tempoh 30 tahun, peratus penduduk dunia yang berlebihan berat badan atau obes telah meningkat dua kali ganda.
"Setakat ini tidak ada bukti secara global bahawa ia berpunca daripada kurang keazaman atau kesungguhan individu terbabit.
"Sebaliknya kesalahan patut diletakkan pada makanan berkalori tinggi yang mudah diperolehi dan secara relatifnya murah.
"Selain itu proses urbanisasi yang meningkat di seluruh dunia juga telah membawa kepada gaya hidup kurang aktif," katanya.
Sementara itu, Naib Presiden Nike bagi Akses untuk Sukan, Lisa MacCallum Carter, berkata, obesiti dikaitkan dengan krisis hidup tanpa aktiviti, hasil daripada proses urbanisasi.
Beliau berkata, jumlah waktu untuk senaman harian terutama pergerakan yang tidak secara langsung (seperti berjalan kaki) telah berkurang dengan begitu ketara.
Sebagai contoh katanya, masyarakat hari ini lebih mudah menghantar emel daripada berjalan ke pejabat di seberang jalan untuk berbual dengan rakan sekerja mereka.
Pada masa sama, makanan yang diambil juga semakin kurang sihat dengan produk yang kandungan lemak dan garamnya tinggi, serta makanan tiruan, semakin mudah dihasilkan dan dipasarkan.
"Cara pasaran yang kita lihat sekarang turut membantu meningkatkan trend ini dengan lebih cepat," kata Marc Van Ameringen, Pengarah Eksekutif Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN).
Katanya, sesetengah negara, seperti AS, turut menggalakkan senario ini dengan memberi subsidi kepada industri pengeluaran makanan seperti pengeluaran sirap jagung.
Siap jagung digunakan secara meluas dalam penyediaan makanan sebagai pemanis dan pemekat makanan.
"Lihat saja wang yang mengalir dalam industri pengeluaran produk jagung dan sirap jagung berbanding subsidi yang diberi bagi pengeluaran buah-buahan dan sayur-sayuran," katanya.
Begitu pun Fried berkata, sesetengah pembuat dasar telah mengambil langkah yang menggalakkan dalam memerangi obesiti seperti yang dilakukan oleh Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg terhadap penduduk bandar raya itu.
Perjuangan Bloomberg menentang makanan rapu telah menyaksikan pihak berkuasa bandar itu mengharamkan penjualan minuman ringan karbonat bersaiz besar dan mengehendaki restoran-restoran makanan segera meletakkan maklumat kandungan kalori dalam menu mereka.
Para pakar berkata, langkah seperti menguatkuasakan undang-undang melabelkan kalori, mengehadkan saiz sesuatu makanan dan meningkatkan cukai ke atas makanan yang dikategorikan tidak sihat sedikit sebanyak
"Ini adalah satu isu kesihatan yang mencemaskan dan bersifat global yang memerlukan pandangan dari sudut dimensi yang besar. Ia boleh diselesaikan jika semua orang bekerjasama," kata Fried. - afp
 Ubahlah, usah tangguh lagi, jangan takut ugutan!
Posted on Saturday, February 09 @ 23:30:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Oleh Ahmad Lutfi Othman

Majoriti rakyat Malaysia amat mendambakan perubahan. Dan hasrat itu tidak boleh ditangguh lagi. Menunggu lebih lama hanya memburukkan situasi, menyeret negara ke kancah kemusnahan dan menyukarkan usaha pembaharuan nanti, selain memakan kos lebih mahal.

Satu demi satu masalah bertindan-timbun. Negara dikepung krisis dan konflik. Pemimpin lebih memikirkan soal kepentingan diri, kelompok, kroni dan suku-sakat. Kalau ada pun perubahan, ia semata-mata demi meraih simpati dan sokongan politik. Segalanya kosmetik. Misalnya, pemberian bantuan 'one-off' yang dipopularkan Najib Razak, mungkin difaktorkan janji-janji Pakatan Rakyat sendiri, melalui Buku Jingga.

Dr Mohamad Agus Yusof pernah mengulas: "Tawaran mana-mana parti berbentuk 'one-off' hanya sekadar gula-gula sementara kepada rakyat. Saya kira dasar seperti itu tidak adil pada ekonomi negara yang memerlukan banyak wang untuk membayar hutang luar dan menyediakan pembangunan fizikal kepada rakyat. Saya harap selepas PRU13, dasar ekonomi negara dan sistem percukaian negara perlu disusun semula supaya kerajaan boleh berlaku adil kepada kepada rakyat mahupun ekonomi negara."


Sebenarnya tsunami politik lima tahun lalu, yang hampir mengheret BN ke posisi pembangkang, langsung tidak pernah memberi iktibar kepada pemimpinnya, malah rakyat terus disogok dengan "rasuah yang dihalalkan undang-undang". Isu integriti dan penyalahgunaan kuasa pemimpin BN yang begitu menarik perhatian pengundi tidak pula dipandang penting pemerintah. Hutang negara berlipatganda. Kebajikan masyarakat bawahan dijadikan komoditi untuk mendapatkan undi.

Korupsi  dan salahguna kuasa bermaharajalela. Khazanah kekayaan negara dipunggah rakus. Jurang kaya miskin melebar. Terbina kebangsawanan baru, menghidupkan fenomena antara dua darjat. Keselamatan keluarga juga terancam.

Demi survival kuasa, elit pemerintah Umno-BN sanggup memainkan emosi bahaya perkauman. Untuk mempertahankan takhta, sentimen agama yang sempit berterusan dibakar. Mereka langsung tidak hiraukan keharmonian dan kesentosaan bakal terjejas, asalkan dapat terus berkuasa. Peliknya, pada masa sama. Menteri Dalam Negeri menuduh Pakatan yang menjolok emosi perkauman.

Keberanian rakyat untuk menggerakkan perubahan cukup menggerunkan pemimpin korup dan curang. Mungkin ramai di antaranya yang tidak dapat lena tidur mengenangkan nasib kehilangan kuasa. Bagi pemimpin yang selama ini tamak "merampok" wang rakyat, mungkin sentiasa diasak mimpi ngeri dikejar dosa sendiri.


Justeru, taktik usang-kuno digunakan, bagi menggertak dan menakutkan golongan yang bertekad melakukan pembaharuan itu. Bagi rakyat, kaedah menyelamatkan negara bukanlah susah pun; hanya bersedia untuk memilih kerajaan baru, terutama di peringkat persekutuan.

Hampir semua pengundi menyedari bahawa medan terbaik untuk mereka menukar impian menjadikan Malaysia lebih sejahtera, demokratik, makmur, dan lebih penting rakyatnya dilayan secara adil,  adalah dalam PRU13 ini.


Tempoh 55 tahun Umno menerajui kerajaan sudah lebih daripada mencukupi. Melalui 12 kali pilihan raya umum, bermula daripada Parikatan sehinggalah BN, peluang menabur bakti, melakar hala tuju dan mengemudi teraju pemerintahan terbentang seluas-luasnya, dengan kemudahan cukup selesa, apatah lagi berbekalkan majoriti dua pertiga. Peluang dan ruang itu disia-siakan; amanah dikhianati.

Selama lebih lima dekad, rakyat menggantung harap agar negara dipacu dan dikendali secara penuh kejujuran, telus, berintegriti dan melaksanakan prinsip good governance. Diimpikan  suara mereka didengar, pemimpin turun padang menyelami degup jantung rakyat, kongkongan dibebaskan, tuntutan agama dijulang dan maruah sebagai insan dipertahan.

Galasan harapan itu punah. Kalungan impian itu putus berderai. Elit penguasa hanya mahukan mandat dan sokongan, tetapi tidak bersedia memikul tanggungjawab setulusnya.

Dalam sistem demokrasi, menukar kerajaan adalah lumrah dan tidak perlu dirisaukan. Kerajaan yang menyeleweng dan gagal menjalankan amanah akan direhatkan. Di negara maju, peralihan kerajaan tidak pernah membawa kehancuran sebaliknya dilihat suatu penambahbaikan.

Pemerintah yang bergelumang rasuah serta menyebabkan ekonomi negara merudum, kebajikan rakyat terabai, hutang meningkat dan peluang pekerjaan terbatas segera "dipencenkanan" apabila mandat berakhir. Malah, jika keadaan terdesak, undi tidak percaya boleh dikemuka di Parlimen, atau ada parti sekutu yang menarik balik sokongan.

Namun, di negara kita, Perdana Menteri  Najib Razak dan mentornya, Dr Mahathir Mohamad, untuk kesekian kalinya mendendangkan kembali lagu lama. Mengetahui mood rakyat untuk berubah semakin kuat, kedua-duanya mengulangi "nasihat berbaur ugutan", dengan harapan dapat mengendurkan komitmen untuk menukar kerajaan itu.

Berita Harian, 1 Februari memilih tajuk depan "Jangan ikut emosi -- Ubah kerajaan secara mendadak boleh hancurkan negara: PM".

Najib, mengikut laporan itu, mengingatkan rakyat bahawa perubahan mendadak dan tidak terancang untuk mengubah pentadbiran negara tidak menjamin kesan positif kepada masa depan negara.

"Sebaliknya, Najib berkata, "sebarang perubahan perlu mengikut undang-undang serta akal fikiran dan bukan kerana emosi akibat terpengaruh dengan dakyah semata-mata."

Pelik bin ajaib, Najib sebenarnya mahu merendahkan kemampuan berfikir masyarakat kita apabila cuba menegakkan benang basah. Siapa sebenarnya yang galak mempermainkan emosi rakyat? Pihak manakah yang memilih pendekatan perkauman dan menabur fitnah untuk kekal berkuasa? Bacalah Utusan Malaysia, tontonlah Buletin Utama TV3, anda sudah tahu jawapannya.

Lihatlah isu-isu yang dikemukakan BN dan bandingkan dengan Pakatan, siapa yang berterusan membakar emosi dan menolak perdebatan sihat? Lagipun, hasrat untuk menukar kerajaan tidak pernah berlaku secara mendadak. Ia suatu proses yang agak lama dan memakan masa. Sesiapa pun yang begitu lama ditindas, dizalimi, diperbodoh dan dikhianati, sampai waktunya akan bingkas menuntut hak.

Rakyat telah membuat penilaian menyeluruh terhadap pemerintahan lima dekad Umno-BN. Mereka telah bosan, muak dan jelak dengan siri salahguna kuasa, kecurangan, rasuah, penompokan kekayaan buat elit penguasa, sikap meremehkan pandangan rakyat.

Selepas 55 tahun, mengapa arus perubahan ini masih dianggap mendadak? Peluang telah diberi secukupnya. Rakyat juga telah mencuba menukar kerajaan negeri sejak 1959 lagi, tetapi hanya berjaya di beberapa negeri. Di Parlimen, majoriti dua pertiga BN hanya berjaya disekat pada 2008.


Sukar dipastikan sama ada Dr  Mahathir benar-benar serius dengan kenyataannya pada 31 Januari lalu atau seperti hanya bersifat sinikal atau sindirin halus seperti lazimnya.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, Pakatan Rakyat akan bertindak terhadap pesaing politiknya sebaik sahaja mereka berkuasa.

Katanya, mereka akan mengambil tindakan terhadap orang yang tidak baik dengan mereka atau yang mereka rasa tidak baik dengan mereka.

Dr Mahathir menambah, terdapat desas-desus bahawa kerajaan persekutuan yang dikuasai Pakatan, akan menangkap orang seperti itu, termasuk dirinya sendiri.

Ujarnya, ada yang mengatakan beliau harus meninggalkan Malaysia sebelum keputusan PRU13 diumumkan.

"Perkara pertama yang mereka (Pakatan) akan lakukan (apabila berkuasa) ialah menutup semua lapangan terbang supaya tidak ada pesawat persendirian boleh berlepas," katanya.

Apa pun, daripada kenyataan Mahathir itu, dan juga penekanan Najib yang sering mengingatkan  tentang bahaya pertukaran kerajaan, saya kira kedua-duanya memang risau, bimbang dan takut dengan keputusan PRU13.

Mahathir seperti mahu menggambarkan sikap negatif pemimpin Pakatan, terutama Dato' Seri Anwar Ibrahim, selepas berkuasa nanti, yang bakal membalas dendam dan bertindak di luar batas undang-undang.

Sekali gus Dr Mahathir  mahu menghantar mesej bahawa Malaysia di bawah pentadbiran baru Pakatan akan bertukar huru-hura, rusuhan tercetus di sana sini, ekonomi merudum, pelabur takut dan pelancong lari. Mudah kata, anarkis!

Bukankah Mahathir juga yang membayangkan akan berlaku suasana tidak stabil jika BN kalah dalam PRU13?

Sedangkan, antara isu-isu asas yang sering ditimbulkan Pakatan ialah kedaulatan undang-undang, kebebasan badan kehakiman, Jabatan Peguam Negara yang independen, dan pihak keselamatan -- khususnya pasukan polis -- yang profesional, tanpa mudah dipengaruhi elit politik.

Ataupun mungkin Mahathir sendiri sering diganggu mimpi ngeri memandangkan kezaliman yang pernah dilakukannya  semasa berkuasa dahulu, bukan hanya kepada Anwar, yang diaibkan dengan seribu satu cara, tetapi juga mangsa yang dianiayainya, seperti bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas.

Tidak mustahil juga kerisauannya terhadap nasib dan masa depan anak-anak beliau, yang kini kaya-raya membolot khazanah negara. Mahathir tentu arif dengan kesalahan sendiri, sepanjang 22 tahun menerajui negara, menjadikan Malaysia seperti milik personalnya. Segala kehendaknya akan dipaksakan menjadi projek negara walaupun menghanguskan berbilion ringgit.

Apa pun, Mahathir harus ingat, jika beliau pernah bertindak ganas kepada orang lain, tidak semestinya mangsa kezaliman beliau itu akan bertindak serupa apabila mendapat kuasa. Beliau mungkin gelabah menunggu Anwar naik takhta.

Undang-undang tetap dihormati.  Anwar sendiri kerap mengulangi, beliau dapat memaafkan kesalahan Mahathir, walaupun sukar melupakan. Namun, kata Anwar, setiap wang rakyat yang dirompak akan dipastikan kembali semula kepada yang berhak.

Mahathir, Najib dan sekutunya usah panik. Negara ini mempunyai begitu ramai tenaga baruyang berkebolehan untuk memimpin dan mentadbir dengan lebih baik lagi. Cubalah berfikir secara rasional dan terbuka.

Mungkin Mahathir melihat pemansuhan ISA sebagai rahmat terselindung kepada pemimpin Umno-BN yang korup dan menyeleweng, iaitu mereka tidak akan dikurung tanpa bicara jika Pakatan berkuasa nanti.

Walhal sebenarnya, yang dipentingkan ialah keadilan harus meliputi semua orang, tidak terkecuali. Proses pendakwaan ke atas mereka yang disyaki bersalah dibuat secara telus, tanpa campur tangan politik.

Kezaliman, termasuk membalas dendam, adalah perbuatan terkutuk yang mesti dihindari sejauh-jauhnya. Rupanya Mahathir masih terkepung dengan corak pemikiran penguasa yang keras dan dominan, sepertinya dahulu.

Secara peribadi, saya mengangap proses perubahan di Malaysia mengengsot terlalu lambat, jauh daripada ciri-ciri radikal atau mendadak. Justeru, saya tidak mahu ia tertangguh lagi, melewati PRU13, 'kan?
 PSYkologi Najib nak beli undi
Posted on Sunday, February 10 @ 00:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Artikel Oleh Muhammad Nazreen
Maka, dengan sedemikian omong-omongan bahawa artis K-Pop akan mengadakan persembahan di Malaysia sempena sambutan Tahun Baharu Cina di Pulau Pinang minggu depan. PSY, bintang yang menyerlah dengan fenomena Oppa Gang Nam Style, dikhabarkan telah dijemput atas tiket Barisan Nasional.
Rata-rata masyarakat sama ada mereka yang berparti atau non-parti sudah mula menunjukkan kejelekan mereka kepada pemerintah, iaitu kerajaan pimpinan Barisan Nasional. Sentimen begini membuktikan betapa Najib Razak tidak digemari lagi. Alangkah, jemputan bintang pop terkemuka Korea, PSY, sebagai ‘sagu-hati’ pun sudah lunak menampakkan sisi-sisi marah mereka.


Rakyat mengerti, tugas untuk menjemput penyanyi terkemuka, seperti dalam kes PSY bukan tanggungjawab kerajaan. Itu pilihan yang ditentukan pada permintaan pada pasaran. Kerajaan tidak perlu terlibat untuk memilih dan memaksa konsert apa, artis apa yang dimahukan rakyat Malaysia.
Memang ada ‘bijak pandai’ BN yang mengatakan konsert itu ditanggung oleh syarikat swasta. Tapi itu cakap saja. Rakyat akan hanya percaya jika didedahkan dokumen atau penyata akaun sebenar. Siapa sebenarnya yang menaja konsert bernilai jutaan ringgit itu?
Lantaran, inilah yang dinamakan sebagai penyakit PSYkologi pemerintah. Atas kerana desakan yang kuat untuk kalah, mereka menggunakan seluruh mekanisme yang ada untuk kembali memancing undi. Namun, dalam suasana yang sekejap sahaja. Kesannya begitu ketara. Rakyat tidak lagi termakan dengan kempen murahan memungut undi dengan strategi begini.
Bila pemerintah kuku besi jatuh terguling
Penyakit pskilogi ini adalah rentetan yang telah terjadi di kebanyakan rejim-rejim autoritarian yang lain. Sebelum kejatuhan Shah-Reza Pahlevi di Iran, terutamanya pada detik-detik awal revolusi besar melanda – kepemimpinan monarki Parsi itu sedaya upaya merasuah golongan pemuda-pemudi untuk menyokong pimpinan beliau. Tetapi, dek kemarahan rakyat Iran akan penindasan serta meluat pada sikap bangga diri dan menunjuk-nunjuk sejak bertahun-tahun, tawaran demikian bukan lagi sesuatu yang lumayan. Akhirnya, kemuncak revolusi pada 11 Februari 1979 menyaksikan Shah Iran ditumbangkan.
Begitu juga al-kisahnya di Indonesia menjelang Reformasi 1998. Suharto sebelum disingkirkan kelam-kabut mahu memulakan agenda reformasi pemerintahan Orde Baru yang melibatkan penstrukturan semula institusi, dasar ekonomi dan sosial – kerana takutkan desakan perobahan.
Menurut pengkaji politik, William Case di dalam ‘Politics of Southeast Asia’ (2002), kegagalan sebenar Suharto untuk mempertahankan kuasa beliau disebabkan gagalnya pemerintahan beliau meyakinkan semua golongan masyarakat di Indonesia. Terutama, golongan kelas-pertengahan dan kelas pekerja yang menerima implikasi pemerintahan tirani beliau. Penyakit psikologi kini menjangkiti jentera Najib dan Barisan Nasional menjelang pilihanraya.
Tanda-tanda berakhirnya era BN
Penyakit psikologi  ini dirukuni dengan beberapa sebab. Jikalau ditekuni, kita akan menjumpai trend yang sama di dalam mana-mana rejim yang bergolak. Adapun, struktur penyakit psikologi lebih menyerlah dan kelihatan di dalam rejim yang autoritarian.
Pertama, kebangkitan rakyat di dalam siri demonstrasi yang meningkat penyertaannya. Seperti di Malaysia, saban hari lebih ramai kerumunan dilihat dan bertambah menjelang siri-siri demonstrasi seterusnya. Semenjak perhimpunan BERSIH mendapat sambutan yang hangat, siri perhimpunan Bersih 2 pada 9 Julai 2011, perhimpunan BERSIH 3 pada 28 April 2012 dan yang terbaru, Himpunan Kebangkitan Rakyat pada 12 Januari 2013 menyaksikan peratusan keluar untuk sama-sama menyertai perhimpunan ini berkebarangkalian tinggi.

Malah, jangan lupa Bersih pada November 2007 yang mencetus semangat berani rakyat mengundi pada PRU 2008 sehingga tersungkur lima negeri daripada cengkaman BN serta ia hilang majoriti dua pertiga di Parlimen.
Peristiwa kebangkitan rakyat sebegini mencetuskan panik di kalangan kabinet tertinggi pemerintah. Akibatnya, mereka secara tergesa-gesa menggubal akta-akta zalim ini dengan agenda ‘reformasi kosmetik’. Reformasi kosmetik kerajaan BN seperti pemansuhan Akta Keselamatan dalam Negeri, Akta Buang Negeri dan Ordinan Kecemasan dikuatkuasakan dalam tempoh yang cukup singkat. Mungkin kerana Najib sarat dengan kerisauan, maka beliau mengalami penyakit psikologi di dalam pemerintahan.
Kedua, parti politik alternatif mutakhir ini mempunyai pengaruh yang dominan di dalam latar politik Malaysia. Lambakan pendedahan skandal berskala besar, pembaziran dan salahguna kuasa dimanfaatkan pakatan oposisi sebaiknya. Kesan daripada pendedahan demi pendedahan, sekali lagi rejim Najib Razak tak mampu untuk duduk diam. Beliau mengelak daripada ditemuramah wartawan dan mengelak untuk menjelaskan tuduhan-tuduhan demikian kerana tembelang mereka sudah pecah. Kala ini, skandal terbabit menjadi bisik-bisik di ruang awam.
Pasca PRU13, pakatan politik yang disepakati bersama PAS, Parti Keadilan Rakyat dan DAP mempunyai suara yang kuat di dalam dewan parlimen. Atas kesempatan itu, banyak ketirisan dibangkitkan dan dipersoalkan. Manakan  Najib mahu duduk diam, turun ke Parlimen setahun sekali pun boleh dibilang dengan jari. Alahai nasib, sudah tersepit perangkap, kini menunggu masa untuk ditangkap.
Ketiga, media massa adalah aparatus terbaik untuk memastikan survival ‘daulah’ berjalan lancar. Namun, kegagalan media massa untuk berperanan sebagai badan yang beretika kini dipersoalkan. Akhbar dan televisyen lebih bersedia untuk memperincikan rancangan-rancangan bahalul berbanding menyiarkan warta berita yang adil dan saksama. Sesungguhnya, kita tidak sesekali akan menjumpai kualiti media-massa sebegini di negara-negara yang sudah mencapai taraf maju. Jadi, sekiranya ia berkekalan, apa Malaysia mampu bersaing menjadi negara maju? Sendiri fikirlah.
Rata-rata rakyat Malaysia sudah tidak mempercayai laporan berita daripada agensi berita besar dan stesen televisyen massa. Kini, mereka mula beralih kepada alternatif-alternatif media di sesawang internet. Populariti Buletin Utama, rancangan berita TV3 semakin merudum. Jualan akhbar Berita Harian dan Utusan Malaysia mengalami kerugian setiap hari. Proses pembodohan media yang diulang-ulang juga sebab kenapa kabinet Najib Razak mengalami masalah.
Penyakit ‘PSYkologi’ ini makin pantas merebak. Sebaran kedatangan PSY sebagai ‘hadiah’ sempena Gong Xi Fa Cai yang menimbulkan kemarahan semua sedari awal lagi menunjukkan majoriti rakyat Malaysia mahukan perubahan dan pemerintahan baru. – Roketkini.com
 Jika penjenayah masih berkuasa, rakyat salahkanlah diri sendiri
Posted on Sunday, February 10 @ 00:30:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Oleh: Awang_bangi

"

Deepak sekali lagi membawa orang ramai menatapi isu pembunuhan Altantuya dengan membuat kenyataan yang memanaskan semasa perjumpaan Mahfudz Omar, Naib Presiden PAS semalam. Dalam kenyataannya beliau meminta perlindungan dari pihak berkuasa jika beliau memberikan segala bukti pembabitan Najib dan isteriya dalam kes pembunuhan itu.

Jika penjenayah masih berkuasa, rakyat salahkanlah diri sendiri
Deepak sekali lagi membawa orang ramai menatapi isu pembunuhan Altantuya dengan membuat kenyataan yang memanaskan semasa perjumpaan Mahfudz Omar, Naib Presiden PAS semalam. Dalam kenyataannya beliau meminta perlindungan dari pihak berkuasa jika beliau memberikan segala bukti pembabitan Najib dan isteriya dalam kes pembunuhan itu.

Isu pembunuhan itu sudah menjadi buah mulut orang ramai sejak bertahun-tahun yang lalu dan dua orang pegawai keselamatan yang berkhidmat dengan Najib dan isterinya telah pun di jatuhkan hukuman mati kerana di sabitkan dengan kesalahan membunuh itu. Kedua-dua pegawai keselamatan yang bertugas dengan keluarga Najib ini telah membunuh seorang wanita Monggolia tanpa sebab kerana tidak dipersoalkan kenapa mereka membunuh wanita yang mengenali Najib dan rakan-rakan beliau itu.

Mahkamah Tinggi negara, mendapati mereka berdua bersalah kerana membunuh keatas dua pegawai Polis itu, tetapi yang amat anih dalam kes ini pihak peguam cara tidak pernah bertanyakan motif pembunuhan oleh kedua-dua pesalah itu. Ini merupakan satu-satunya kes pembunuhan yang sangat anih kerana tidak di sentuh sedikit pun tentang motif pembunuhan terhadap Altantuya itu dan ini lah yang menjadi tandatanya semua pihak. Bagaimana dua orang pegawai keselamatan kepada Perdana Menteri dan isterinya melakukan pembunuhan tanpa sebab.

Semalam Deepak, ‘adik angkat’ Rosmah Mansor sendiri telah meminta Mahfudz Omar untuk melakukan sesuatu bagi melindungi beliau kerana beliau sudah bersedia untuk membongkar segala-galanya tentang apa yang beliau tahu berhubung dengan pembunuhan itu. Di negara ini, kita mempunyai ‘Protection Act 2009’ dan ‘Whistleblower Act 2010’ dan Mahfudz Omar percaya itu mencukupi untuk Deepak berlindung dalam menghadapi pembongkarannya terhadap isu pembunuhan Altantuya beberapa tahun dahulu.

Deepak percaya adalah mustahil bagi Peguam Negara hendak menafikan apa yang ada dengan saya, iaitu bukti-bukti kukuh tentang penglibatan pemimpin utama negara dan isterinya dalam isu pembunuhan ini. “Saya akan membongkar semuanya dan saya mempunyai segala bukti penglibatan semua pihak dalam pembunuhan Altantuya ini” kata Deepak.

Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh pihak Najib termasuk isu-isu yang di sebut oleh Deepak ini untuk membenamkan kes ini dari perbincangan rakyat negara. Tetapi ia tetap menjadi isu yang memanaskan. Saya percaya cadangan setengah pihak untuk membuat penyiasatan dan perbicaraan semula kes ini wajar dilakukan bagi mengelakkan dari rakyat masih tertanya-tanya tentang isu yang melibatkan pemimpin utama negara ini.

Oleh kerana isu ini melibatkan kewibawaan kerajaan dan rakyat negara maka semua pihak mesti berusaha untuk melakukan sesuatu yang benar-benar berkesan untuk menangani isu yang membosankan dan memalukan ini. Ini bukan isu untuk menjatuhkan atau membela mana-mana pihak tetapi ini isu negara dan kedaulatan yang bersama negara itu. Sebuah negara yang berdaulat tidak boleh ambil isu ini secara enteng dan ia perlu dilakukan dengan teliti dan terbuka dan di ketahui oleh rakyat jelata.

Pihak yang bersalah wajib menerima padahnya dan pihak yang berfikir ini adalah isu yang wujud mereka sepatutnya memperbetulkan keadaan samada melalui proses perundangan atau pun melalui politik. Tetapi jika di sandarkan kepada proses undang-undang kita mempunyai Peguam Negara yang menghadapi kredibilitinya. Terlalu banyak isu yang menjengkiti batang tubuh Peguam Negara itu sendiri. Walaupun kita mempunyai ‘Protection Act 2009’ serta ‘Whistleblower Act 2010’, jika Peguam Negara tidak bekerjasama isu ini tidak mungkin mampu di bawa ke tengah.

Masalahnya negara kita telah terlalu rendah kredibiliti institusi demokrasi dan penguatkuasaan undang-undangnya sejak pencabulan Badan Kehakiman dan Perundangan dari zaman Dr Mahathir sehingga sekarang. Banyak kesalahan yang dihadapi oleh pimpinan kita terlalu nyata tetapi tidak mampu diketengahkan kerana kekuasaan politik yang begitu mencengkam.

Selama ini rakyat hanya memerhatikannya sahaja. Segala bukti-bukti di sorokkan oleh pengamal undang-undang di Jabatan kehakiman dan Jabatan Perundangan itu sendiri. Immuniti yang ada kepada pemimpin politik terlalu besar, malahan lebih besar dari immuniti yang ada kepada Raja-Raja Melayu kita.

Kita tidak seperti negara-negara lain. Filipina contohnya telah mengambil segala tindakan undang-undang terhadap Presidennya Arroyo dan sekarang semua orang tahu apa yang sedang dihadapi oleh bekas Presiden itu kerana isu penyalahgunaan kuasa dan rasuah semasa bekuasa. Banyak ketua-ketua kerajaan dalam dunia ini terpaksa menghadapi undang-undang kerana kesalahan mereka semasa mentadbir negara. Ini masalah negara, bukannya masalah mempertahankan atau tindakan mendedami sesiapa.

Kita masih lagi ketinggalan zaman dan tidak salah jika kita menganggap negara kita ini terlalu mudah melupakan semua jenayah yang dilakukan oleh kepimpinan kita. Kita masih lagi membiarkan isu pengambilan wang rakyat yang berbillion oleh pemimpn negara untuk menyelamatkan perniagaan anaknya yang terbankrap dalam perniagaannya. Bagaimana perkara ini masih berlaku dalam sebuah negara yang dikatakan sedang menuju kepada negara maju jika perkara seperti jenayah yang diperlakukan oleh pemimpin kita masih tidak dapat di berhentikan.

Dalam kes Altantuya ini saya masih merasakan ia terpaksa diselesaikan melalui proses politik dahulu kerana ia memerlukan ‘political will’ untuk memulakan penyelesaian terhadap isu yang terlalu buruk ini. Pemimpin-pemimpin kita yang berada diatas tidak mungkin mempunyai kudrat untuk memastikan proses perundangan berjalan dengan betul kerana kuasa Perdana Menteri serta pengaruhnya terhadap Badan-Badan dan institusi demokrasi itu amat kuat.

Penggubal undang-undang dengan perlaksana undang-undang itu sama-sama melakukan perkara yang buruk, maka mereka bekerjasama melindungi kesalahan masing-masing. Pengasingan kuasa yang jelas patut dikembalikan kepada negara seperti sebelum pentadbiran Dr Mahathir dahulu. Jika pimpinan kerajaan hari ini tidak berkemampuan untuk membuang perkara-perkara yang dilakukan oleh Mahathir dahulu, kita rakyat yang ramai inilah yang bertanggungjawab memperbetulkannya. Rakyat perlu menyayangi negara kita. Kita tidak boleh mengharapkan pimpinan hari ini untuk mensabitkan kesalahan yang mereka lakukan sendiri.

Rakyat sahajalah yang selayaknya melakukan penghakimannya melalui proses politik dan ‘decisive’ dan ini sudah menjadi kewajipan kita semua. Jika mereka yang menjenayahi kita ini masih berada di tampuk kuasa itu bukan kesalahan sesiapa lagi.

Itu sudah menjadi kesalahan rakyat sendiri.
 

Tiada ulasan: