Selasa, 5 November 2013

PELIK TAPI BENAR

Pasangan 16 anak Tokoh Keluarga Mithali 1435H

Selangorku, 05 Nov 2013
SHAH ALAM: Pasangan suami isteri, Mohd Dawam Dollah dan Noraisah Hassan dianugerahkan Tokoh Keluarga Mithali dalam Majlis Ambang Hijrah dan Pelancaran Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Selangor 1435H di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini, malam tadi.

Mohd Dawam, 64, pesara guru agama di bawah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang menetap di Sungai Nibong, Sekinchan masih berkhidmat sebagai ketua kampung Sungai Nibong Batu 23, Sekinchan dan dilantik sebagai Pengerusi Ketua-Ketua Kampung Daerah Sabak Bernam.

Katanya, dia dan Noraisah, 60, mempunyai 16 orang anaknya dan 10 daripadanya sudah bekerja, manakala enam lagi masih menuntut dalam pelbagai bidang di universiti dan sekolah menengah.

“Biarpun sibuk membesarkan dan mendidik anak, tenaga dan keringat tetap saya dan isteri sumbangkan dalam mengurus dan mentadbir masjid, koperasi guru serta aktiviti kemasyarakatan,” katanya.

Pada majlis sama, Tokoh Saudara Kita 1435H/2013M dianugerahkan kepada Lim Jooi Soon, 44, yang memeluk Islam ketika berusia 28 tahun, pada 9 Januari 1997.

Katanya, dia pernah menuntut di Islamic Education Trust di Nigeria selama 12 tahun dan di Australia selama empat tahun dalam Bible student dengan niat untuk mendalami ilmu agama.

Jooi Soon bertugas sebagai pendakwah bebas, selain banyak menyumbangkan tenaga, idea dan pengalaman dengan menyampaikan ceramah di dalam serta luar negara, malah kini masih aktif sebagai pelatih kader dakwah kepada muallaf juga bukan Islam selain menguruskan kes murtad.

Selain itu, beliau turut terbabit dalam menganjurkan kursus ‘Training The Trainer’ anjuran Nuruddin Lemu dan Aisyah Rodrigo daripada Islamic Trust Nigeria, selain berperanan sebagai penganjur kbagi Kursus Interaktive Dakwah Training, di samping menjadi panel dalam forum perbandingan agama.

Bagi Anugerah Badan Dakwah Sukarela Terbaik 1435H dianugerahkan kepada Pertubuhan Sukarelawan Islam Hospital Selangor (SAHABAT) yang banyak menjalankan aktiviti dakwah kepada pesakit dan keluarga mereka ketika dirawat di hospital.

Semua anugerah disampaikan Tengku Panglima DiRaja Selangor, Tengku Sulaiman Shah ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah yang turut dihadiri, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; pembesar negeri, Exco Kerajaan Negeri, Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan lebih 1,000 hadirin.

HEP UIAM campur tangan pemilihan MPP

Harakahdaily, 05 Nov 2013


KUALA LUMPUR: Walaupun menang besar dalam pilihan raya kampus Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) baru-baru ini, usaha kumpulan pelajar pro-Mahasiswa, WUFI UIAM untuk membentuk kabinet dihalang oleh pihak pentadbiran.

Sehubungan itu, kumpulan pelajar terbabit membantah keras campur tangan pihak Hal Ehwal Pelajar [HEP] yang diketuai Timbalan Rektor HEP, Prof. Datuk Dr Mizan Hitam dalam mengendalikan sesi syura pimpinan Majlis Perwakilan Pelajar [MPP] UIAM yang berlangsung petang semalam.

Menurut Pengerusi WUFI UIAM, Muhd Najib  Abd Rahim campurtangan HEP UIAM dalam pelantikan MPP adalah bertentangan dengan fasal 49 [5] Perlembagaan UIAM yang memberi kuasa melantik Presiden, Naib Presiden, Setiausaha dan Bendahari dari kalangan anggota Majlis Perwakilan Pelajar yang terpilih dalam pilihan raya kampus.

“Di dalam peruntukan ini jelas menyebut bahawa hanya MPP UIAM mempunyai kuasa penuh dalam menentukan perjalanan proses pemilihan “office-bearers” (mainboard) dalam kalangan mereka melainkan dengan adanya kebenaran bertulis daripada pihak Rektor.

“Namun apa yang berlaku sekarang adalah, jelas sekali terdapat campur tangan oleh pihak HEP apabila proses perjalanan pemilihan dikendalikan serta dikawal sepenuhnya oleh mereka di dalam menentukan perlantikan Presiden dan Timbalan Presiden 1 MPP,” kesal beliau.

Sehubungan itu, Muhd Najib menuntut agar syura dijalankan semula dengan telus dan tiada campur tangan dari pihak pentadbiran.

“Kami akan menghantar satu memorandum kepada SUHAKAM pada hari Rabu ini bagi menyatakan bantahan dan mendesak agar siasatan segera dijalankan di atas isu yang berlaku ini,” tegas beliau.

Peratusan mengundi merosot: SPR perlu ambil pengajaran

Tuan Ibrahim Tuan Man, 05 Nov 2013
TAHNIAH kepada semua petugas, ahli dan penyokong parti yang telah berjaya mengekalkan kemenangan di DUN Sg Limau. Kejayaan yang sangat bererti di awal Tahun Hijrah 1435h menjadi petanda baik kepada perjuangan Islam ini, InsyaAllah.

Satu post mortem akan dilakukan segera bagi menilai punca kemerosotan majoriti di sebalik peratusan keluar mengundi yang lebih rendah, sebanyak 85%, berbanding PRU13 sekaligus menafikan jangkaan SPR sebanyak 90%.

Kemerosotan pengundi luar yang agak ketara diharap menjadi pengajaran kepada SPR pada masa depan agar hari pengundian tidak lagi dibuat pada hari bekerja, kerana ia menyukarkan pengundi luar untuk pulang membuang undi.

Secara umumnya PAS berpuashati dengan kehadiran jentera dari seluruh kawasan termasuk Sabah dan Serawak bagi membantu kemenangan kita di Sungai Limau.

Kegigihan dan semangat tidak erti putus asa jentera dengan pembiayaan kewangan sendiri dari kawasan dan negeri serta iringan doa dan solat hajat yang dilakukan sepanjang malam, antara faktor kemenangan PAS.

Sekalung tahniah kepada pimpinan PAS Pusat, Dewan Pemuda, Ulamak, muslimat dan Dewan Himpunan Penyokong PAS yang telah menunjukkan kesungguhan kerja dalam suasana kita berhadapan dengan seluruh jentera kerajaan dan lambakan janji dan kewangan yang mencucah-curah.

Semoga YB Ustaz Mohd Azam Abd Samat yang terpilih menjadi wakil bagi rakyat di Sungai Limau dapat meneruskan agenda perjuangan Al Marhum Ustaz Azizan Abd Razak, di samping melaksanakan amanah dengan sebaik mungkin.

Semoga Allah membantu beliau dalam perjuangan di dimensi baru ini. Insya-Allah.

Penulis ialah Ketua Penerangan PAS Pusat.

Harga gula dunia turun, mengapa Malaysia mahal?

Keadilan Daily, 05 Nov 2013
KUALA LUMPUR: Tidak wajar sekiranya kerajaan tidak mampu menanggung subsidi gula, kerana trend dunia menunjukkan penurunan harga, kata Penyelidik Institut Rakyat (IR), Azrul Azwar Ahmad Tajudin.

“Trend harga gula menurun ketika ini. Jadi tidak wajar kerajaan tidak boleh menampung subsidi,” katanya.

Azrul berkata, kadar harga gula yang diimport dari sesebuah negara adalah berdasarkan harga pasaran sesuatu kontrak ditandatangani.

Jelasnya, kerajaan perlu mempertimbangkan keperluan semasa rakyat dan kebarangkalian kenaikan harga secara teliti.

Laman web Futures pada September 2013 melaporkan peningkatan pengeluaran gula di Brazil, India dan Thailand, dalam masa yang sama permintaan gula rendah di pasaran dunia menyebabkan harganya rendah.

Justeru, Azrul membayangkan Malaysia tidak menyediakan pakar untuk membaca pasaran selain kumpulan perunding sebelum membuat sesuatu perjanjian dengan pengeluar gula antarabangsa.

“Kita bimbang kerajaan memuktamadkan kontrak pada harga yang tinggi. Bila harga gula di pasaran dunia menurun, Malaysia tidak ada pilihan.

“Katakanlah Malaysia telah tanda tangan sesuatu kontrak bagi tempoh tiga tahun. Kita kena patuh kepada perjanjian tersebut,”
jelasnya.

INILAH WAJAH SEORANG PEMIMPIN UMNO SABAH BERGELAR DATUK YANG TENDANG DAN ACUKAN KE PISTOL KEPADA SEORANG WARGA EMAS KELMARIN!!!


Hanya disebabkan seorang warga emas minta dengan cara baik agar sebuah kereta BMW dialihakan kerana menggangu dan menghalang lalu lintas ... beliau telah di terajang dan diacukan dengan pistol oleh tuan punya kereta tersebut dipercayai seorang pemimpin UMNO Sabah bergelar Datuk.

Polis Sabah telah menyoal siasat seorang ' Datuk ' yang terlibatkan dalam menyerang seorang lelaki warga emas berumur 62 tahun di kawasan komersial Lido, Kota Kinabalu Sabah, awal Ahad lalu.

Datuk , yang juga merupakan pemimpin persatuan masyarakat asli ( Umno KDM Malaysia) di Sabah kemudiannya dibebaskan dengan jaminan polis selepas disoal siasat,  apabila dia hadir sendiri di ibu pejabat polis Karamunsing tidak lama kemudian.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata semalam pihak polis pada hari Isnin telah menerima laporan daripada mangsa seorang warga emas yang di dakwa beliau dipukul dan ditendang oleh seorang Datuk dan juga melambaikan pistol ke arah lelaki itu sebelum dia dihalau oleh lelaki berkenaan.

"Kami telah menyoal siasat  Datuk berkenaan dan kini beliau di bebaskan dengan jaminan polis manakala senjata, pistol, juga telah dirampas, " katanya.

Hamza berkata, mereka akan meneruskan kes itu walaupun mangsa telah menarik balik laporan polis pada sebelah petangnya.

"Kita akan merujuk kes ini kepada Peguam Kanan Persekutuan (SFC ) kerana ini bukan perkara kecil, " katanya, siasatan akan tetap di teruskan sehingga menunggu arahan rasmi dari Peguam Kanan Persekutuan (SFC) sama ada untuk meneruskan kes itu atau tidak.

Ia difahami bahawa Datuk telah bertindak secara agresif terhadap warga emas itu  selepas dia diberitahu untuk menggerakkan kereta BMW beliau yang diletakkan di tengah-tengah jalan dan menghalang lalu lintas sebelum kejadian jam 7 pagi hari Ahad lalu

Dikatakan bahawa orang tua telah kembali ke keretanya apabila Datuk mula memarahi dia tetapi terkejut Datuk mengikutinya ke kereta, membuka pintu dan mula menendang dan menumbuk dia.

Mangsa mendakwa bahawa Datuk kemudian melambai pistol kepadanya sebelum memberitahu ' adakah anda tahu siapa saya ?'

Mangsa mengalami kecederaan ringan kepada hidung dan lebam dibahagian  tangan dan kaki dalam kejadian tersebut.

PAS Kedah sudah pulih kembali

Abd Shukur Harun, 05 Nov 2013
Tidak mudah bagi pembangkang seperti PAS, untuk menang dalam sesebuah pilihan raya kecil apalagi di kawasan pedalaman. Jika menangpun maka itu dikira ‘sangat luar biasa’.

Ini kerana, biasanya di mana-mana dalam pilihan raya kecil, Umno/BN akan mengerakan jenteranya seluruh negara, termask jentera kerajaan untuk berkempen habis-habisan. Bukan saja itu, tetapi mencurahkan pelbagai imbuhan serta pelbagai jenis bantuan dan bermacam-macam lagi, hingga dilihat seolah-olah pembangkang bukan bertanding dengan Umno/BN tetapi bertarung dengan kerajaan dengan seluruh jenteranya.

Sebab itu dalam pilihan raya kecil Sungai Limau kelmarin, ramai yang menjangka calon PAS – kalau menangpun - paling tinggi, mendapat majoriti sekitar 500 undi. Tetapi apabila Calon PAS, Ustaz Mohd Azam Abd Samat menang dalam PRK Sungai Limau malam kelmarin, mengalahkan calon BN, Dr Ahmad Sohaimi Lazim dengan majoriti 1,084 undi, bukan sekitar 500 mundi seperti yang diramal, maka itu dikira luar biasa. Calon Umno/BN, Dr. Ahmad Sohaimi Lazim mendapat 10,985 undi.

Kemengan ini sangat besar ertinya, walaupun Umno/BN bersorak kerana dapat mengurangkan majoriti PAS di kubu PAS sendiri. Seramai 23,249 pengundi atau 85.5 peratus telah keluar mengundi.

Pengarah PRK Sungai Limau, Datuk Mahfuz Omar memberi sebab kemerosotan undi PAS ini ialah kerana hari mengundi pada hari bekerja, maka itu ramai pengundi Sungai Limau yang bekerja di Kuala Lumpur, Perak, Selangor dan sebagainya tidak dapat pulang mengundi.

PRK Sungai Limau ini menjadi medan ujian kepada Datuk Mahfuz sendiri sebagai Pesuruhjaya PAS Kedah, Maka kemenangan di Sungai Limau ini adalah sesuatu yang amat manis, sebagai hadiah kepada kepimpinannya.

Bagi pemimpin PAS, kejayaan di Sungai Limau ini adalah kejayaan PAS menewaskan dua kerajaan yang bergabung menentang PAS di Dun tersebut.
"Kita berdepan dengan dua kerajaan dalam pilihan raya ini iaitu kerajaan negeri Kedah dan Kerajaan Pusat dan kita menang," kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dalam perhimpunan di Dulang Kecil selepas calon PAS diumumkan menang.

Walaupun majoriti PAS berkurangan namun kegembiraan jelas terbayang di wajah hampir 10,000 penyokong PAS yang berkumpul di sebelah bendang padi itu.

Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Mahfuz Omar yang juga pengarah pilihan raya ini adalah antara orang yang paling gembira dengan kemenangan ini.

Ini kerana, pilihan raya ini adalah ujian pertama kepada kepimpinannya selaku Pesuruhjaya PAS Kedah selepas mengambil alih daripada Allahyarham Tan Sri Azizan Razak selepas pilihan raya umum lalu.

"Saya sangat bimbang kerana ini adalah cabaran kepada saya selaku Pesuruhjaya PAS Kedah untuk memimpin pilihan raya kecil ini kerana kita berhadapan dengan dua kerajaan," kata Mahfuz.

Sementara itu, Ustaz Azam ketika memberikan ucapan pertamanya berkata, kemenangan ini menambahkan keyakinan bahawa PAS mesti terus memperjuangkan mesej Islam yang dibawanya.

Kita mengucapkan tahniah kepada Datuk Mahfuz dan team jentera kempennya, khususnya Ir. Amirudin Hamzah serta pimpinan PAS Kedah seluruhnya. Juga pemimpin dan petugas PAS yang datang dari seluruh negara yang turut bertungkus lumus bertugas berminggu-minggu lamanya dalam cuaca panas dan hujan,  siang dan malam, menunjukkan solidariti kepada perjuangan PAS Kedah.

Kemenangan calon PAS ini mempunyai makna yang besar bahawa PAS Kedah sudah pulih kembali dari kemelutnya dan memperlihatkan imej barunya yang segar serta mempunyai harapan masa depan setelah kalah teruk dalam PRU yang lalu.

Dengan kemenangan ini juga kiranya, masa suram PAS Kedah sudah bertukar menjadi ceria. Inilah harga kemenangan yang sangat mahal diperoleh oleh PAS dari keputusan PRK Sungai Limau itu.

Pada pendapat saya, PAS Kedah sudah pulih kembali dari krisis dalaman yang dideritainya selama betahun-tahun, yang  antara lain menyebabkan kekalahannya dalam PRU yang lalu. Ini menjadi pengajaran yang sangat berguna bukan saja kepada PAS Kedah tetapi PAS seluruhnya.

Maka itu dengan pemulihan ini dan dengan imej barunya, PAS Kedah boleh memandang ke hadapan dengan optimis, berusaha sungguh-sungguh untuk merapatkan seluruh pendukung bagi memperkukuh parti, mengatur strategi setepat mungkin untuk menebus kembali kekalahan dalam PRU yang lalu, dengan izin Allah s.w.t.

Ini tidak mustahil justeru dalam sepanjang sejarah PAS sendiri, Negeri Kedah adalah antara negeri yang menjadi kubu kuat PAS di samping Kelantan dan Terengganu serta Perak. Oleh itu dengan kemenangan PAS di Sungai Limau ini, ia menjadi langkah pertama yang sangat penting untuk PAS kembali padu dan gagah.

Seperti Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semua pendukung PAS menyifatkan kemenangan calon PAS ini sebagai kemenangan di hari pertama tahun hijrah 1435. Hijrah adakah membawa mesej kemenangan dan pencerahan, maka itu kemenangan di Sungai Limau ini adalah mesej kemenangan yang sangat besar ertinya.

Dari pengamatan singkat saya ketika berada di Sungai Limau tempoh hari, kedatangan ribuan pendukung PAS seluruh negara untuk membantu kempen, memberi sokongan moral dan kewangan kepada jentera PAS Kedah di Sungai Limau, menghantar isyarat bahawa mereka sangat ingin PAS Kedah pulih kembali dari kemelutnya dengan menang di Sungai Limau ini. Harapan ini telah terpenuhkan.

Dengan kemenangan ini,  pendukung PAS Kedah yang akan datang ke Muktamar PAS di Shah Alam pada 22 hingga 24 November ini dengan wajah berseri-seri bahawa PAS Kedah sudah pulih kembali. Mereka tidak lagi datang sebagai ‘orang kalah’, tetapi sebagai pemenang walaupun hanya dalam sebuah pilihan raya kecil.

Ini memandangkan dalam PRK Sungai Limau itu, seperti saya katakan, PAS menghadapi tantangan sengit dari Umno/BN dan jenteranya dari seluruh negara, dengan habuannya yang pelbagai bentuk dan sebagainya.

Kini semuanya mengharapkan PAS Kedah di bawah pimpinan Datuk Mahfuz supaya berjaya menawan kembali negeri jelapang padi itu dalam PRU akan datang.

Kepada Ustaz Mohd Azam, kita mengucapkan tahniah atas kemenangannya di Sungai Limau itu. Kita yakin, beliau yang berpendidikan agama, sangat sedar bahawa kemenangan ini adalah amanah, bukan prestej, bukan kemegahan, tetapi cabaran untuk bekerja lebih keras bukan saja kepada rakyat Sungai Limau, tetapi juga untuk kemajuan PAS sendiri di masa depan.

Tiada ulasan: