Khamis, 14 November 2013

TU DIA DAH NYATA.....K-POP ACARA PAHALA ATAU ACARA MAKSIAT.....AMBIK KAU

KBS bayar K-Pop RM1.6 juta, bukan penaja - KJ

Harakahdaily, 13 Nov 2013
KUALA LUMPUR: Sekali lagi persoalan berkait bayaran RM1.6 juta kepada artis K-Pop ketika sambutan Hari Belia 2012 dijawab untuk kali kedua.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin hari ini menjelaskan, sememangnya bayaran itu telah dibuat oleh pihak kementerian dan bukan oleh pihak syarikat swasta selaku penaja seperti asalnya.

"Memang benar konsert ini telah dibiayai oleh kementerian.

"Kenyataan awal bahawa konsert itu ditaja dibuat kerana ketika itu ada tawaran pihak swasta untuk menaja.

"Tetapi akhirnya tajaan tidak diberi dan kementerian terpaksa menanggung bayaran untuk konsert K-Pop di Hari Belia Negara 2012," katanya.

Penjelasan itu sebagai menjawab soalan Tian Chua (PKR-Batu) yang menanyakan kepada kementerian apakah jumlah yang dibelanjakan untuk Hari Belia 2012 lalu dan mahukan penjelasan berhubung perbezaan jawapan terhadap pihak mana yang membuat bayaran kepada artis terlibat.

Sebelum ini lagi Khairy telah mengakui kementerian itu membayar RM1.6 juta untuk acara konsert K-Pop pada tahun 2012 seperti dinyatakan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012.

Menurutnya, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) membuat bayaran itu selepas syarikat yang menawarkan penajaan tidak meneruskan pembiayaan itu.

Ketua setiausaha kementerian Mohd Mohamad dalam laporan Bernama tahun lalu menyatakan bahawa kos membawa masuk persembahan tersebut ditanggung penaja.

Tiga kumpulan K-Pop, U-Kiss, Teen-Top dan Dal shabet, dilapor ditampilkan untuk persembahan pada acara tersebut oleh syarikat Stadium First Sdn Bhd.

Untuk rekod, konsert itu dibuat ketika Menteri belia dan sukan waktu itu adalah Datuk Seri Shabery Cheek yang kini merupakan menteri penerangan, komunikasi dan kebudayaan.

KJ tak perlu mengalah walaupun dikritik Siti

Harakahdaily, 13 Nov 2013
KUALA LUMPUR: Daripada sekian banyak yang menegur Khairy Jamaluddin (KJ) berhubung bola sepak negara, teguran yang dilakukan oleh penyanyi popular kelahiran Pahang, Siti Nurhaliza paling menarik perhatian, tulis Shahbudin Husin.

Isteri Datuk K itu menegur KJ bahawa sebagai menteri muda yang menjadi perhatian, beliau perlu menggunakan pendekatan lebih berhemah dan tidak biadap dengan orang yang lebih tua.

Menurut Shahbudin, teguran Siti Nurhaliza itu mengundang perhatian umum dan banyak orang bercakap mengenainya.

“Ada yang berkata Siti sudah campur soal politik, ada pula yang berkata Siti pun nak sibuk hal bolasepak pula dan macam-macam komen lagi yang kedengaran,” tulis beliau di dalam blognya.

Baginya, KJ dilihat tidak mundur atau ‘lemah lutut’ dengan teguran Siti Nurhaliza.

Hari ini KJ mengkritik lagi FAM dengan menyalahkan persatuan itu yang mengabaikan pembangunan bolasepak akar umbi sebagai punca kemerosotan sukan itu.

FAM, katanya, lebih memberi fokus kepada liga Malaysia dan pasukan senior semata-mata.

“Kalau dengan FAM yang lebih gah pun KJ tidak lemah lutut, janganlah hendaklah beliau kalah dan tunduk pula dengan teguran Siti Nurhaliza ini,” tulis Shahbudin lagi.

Baca lagi

210,000 siswazah kini menganggur

http://darisungaiderhaka.blogspot.com, 13 Nov 2013

Bila pendidian ditransformasikan menjadi satu perniagaan, inilah hasilnya.. dalam perniagaan pengeluaran yang tinggi itu penting demi mengekalkan keuntungan..

Tapi bila pendidikan juga hanya mengejar keuntungan tanpa mempedulikan atau mengambil langkah meningkatkan pelaburan dari luar kedalam negara ini maka negara kini dilambakkan dengan lebih dari 200,000 graduan yang tidak punya pekerjaan..

Yang pasti samada graduan-graduan ini punya pekerjaan atau tidak, Kroni-kroni yang menguasai PTPTN, yang menguasai IPTS. tetap mengaut keuntungan..

56 peratus penganggur ialah siswazah

KUALA LUMPUR 11 Nov. - Jumlah penganggur di negara ini sehingga Jun lalu adalah sebanyak 375,401 orang dengan 56 peratus daripadanya merupakan siswazah.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Ismail Abd. Muttalib berkata, jumlah siswazah yang menganggur adalah sebanyak 210,263 orang manakala golongan bukan siswazah adalah 165,139 orang (44 peratus).

"Pada masa ini, kementerian mengumpulkan data berhubung graduan menganggur melalui portal JobsMalaysia dan portal ini juga berperanan memadankan pencari kerja dengan kekosongan jawatan yang diiklankan," katanya.

Beliau menjawab soalan Datuk Mansor Othman (PKR-Nibong Tebal) berhubung jumlah penganggur di negara ini dalam sidang Dewan Rakyat ~ Lidah Rasmi UMNO

Kerja tak ada tapi hutang PTPTN kena bayar...Itulah bila PR buat tawaran untuk hapuskan PTPTN sebelum PRU dulu tak nak terima... sekarang?

Lebih malang lagi meskipun terdapat 375,401 orang penggangur dalam negara, Kerajaan BN masih meneruskan pengambilan warga asing sebagai pekerja di negara ini..

Waspada leptospirosis, moga MB Pahang sembuh

Khairil Abdul Rahim, 13 Nov 2013
TEMERLOH: Setelah lebih seminggu cerita ‘kehilangan’ Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob daripada majlis-majlis rasmi di negeri ini menjadi perbualan ramai, akhirnya hari ini beliau muncul memberi penjelasan.

Dalam kenyataannya semalam, Adnan mengesahkan sedang berehat di wad Hospital Pakar Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur sejak 3 November lalu.

Dalam kenyataan tersebut, beliau turut mengakui telah diserang jangkitan kuman sama ada leptospirosis (air kencing tikus) atau meliodosis ketika sedang bersama penyokong Pahang untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia antara Pahang menentang Kelantan di Stadium Shah Alam pada hari tersebut.

Adnan turut menjelaskan beliau kini direhatkan di wad biasa setelah dikeluarkan dari Unit Rawatan Rapi (ICU) pada 8 November lalu.

Tambahnya lagi, Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sudah dimaklumkan mengenai keadaan kesihatannya.

Mengulas perkembangan berkenaan, Ketua Penerangan PAS Pahang, Suhaimi Md Saad berharap, semua pihak berhati-hati dengan jangkitan wabak kencing tikus kerana ia sangat bahaya sehingga boleh meragut nyawa.

Katanya, beberapa tahun lalu negeri Pahang pernah digemparkan dengan tragedi virus berkenaan di Pusat Rekreasi Lubuk Yu, Jengka sehingga mengorbankan lapan nyawa.

Tambahnya, sebelum itu dua orang penghibur Izwan Pilus dan Din Beramboi menemui ajal dipercayai dijangkiti wabak yang sama.

“Datuk Seri Adnan setahu kita merupakan pemimpin pertama di negeri ini disyaki mendapat jangkitan air kencing tikus. Bagi pihak PAS Pahang kami mendoakan semoga beliau lekas sembuh dan segera kembali bertugas,” katanya ketika dihubungi.

Sebelum ini sebuah blog yang beroperasi dari Pahang menyiarkan kehairanan orang ramai berhubung ketidakmunculan Adnan pada majlis penyampaian hadiah ketika Pahang muncul sebagai Juara Piala Malaysia.

Blog Pahangdaily Online itu turut mengaitkan dengan ketiadaan Adnan pada sambutan Maal Hijrah 1435 peringkat Pahang di pekarangan RTM Pahang di Kuantan pada 5 November lalu sehingga menimbulkan pelbagai spekulasi.

Terbaru, ketiadaan Adnan pada program perasmian Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan 2013 (HPPNK) yang berlangsung di Padang MPK2 dirasmikan oleh Perdana Menteri 8 November lalu, turut menjadi bualan ramai.

Blog berkenaan juga mendakwa, satu majlis solat hajat bagi mendoakan kesihatan Adnan juga telah diadakan di Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah I, pada minggu lalu.

Puasa dua kali seminggu cegah Alzheimer, Parkinson

http://www.ustazcyber.com, 13 Nov 2013

Subhanallah...Puasa dua kali dalam seminggu mampu mencegah penyakit Alzheimer dan Parkinson

(Arrahmah.com) - Para peneliti dari National Institute on Ageing menemukan bahwa dengan berpuasa, bahkan selama satu atau dua hari selama seminggu. Dapat melindungi otak terhadap beberapa efek buruk dari Alzheimer, Parkinson dan menjadi kunci untuk kehidupan yang lebih panjang.
Penelitian ini awalnya dilakukan terhadap binatang percobaan seperti tikus yang diberi  makanan dengan kalori minimum dan hasilnya justru berumur dua kali lebih panjang. Percobaan selanjutnya dilakukan pada manusia dan ternyata memiliki manfaat yang sama melindungi jantung, sistem peredaran darah dan melindungi otak dari penyakit Alzheimer.
Menurut peneliti, bahwa diet rendah kalori adalah resep untuk hidup sehat, dan penelitian terbaru menunjukkan bahwa dengan mengurangi sekitar 500 kalori untuk satu sampai dua hari selama seminggu,  secara signifikan memperlambat timbulnya penyakit pada otak.
Para peneliti mengatakan, dengan berpuasa, maka kimia di otak mendorong asupan kalori terbatasi. “Mengurangi asupan kalori bisa membantu otak Anda, tapi dengan cara mengurangi asupan makanan atau berpuasa,” jelas Mark Mattson, kepala laboratorium institut ilmu saraf di Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, seperti dilansir dari guardian.co.uk.
Mattson dan rekannya berpendapat bahwa kelaparan sendiri kadang-kadang bisa mencegah bukan hanya kesehatan yang buruk dan kematian dini. Tetapi menunda timbulnya kondisi yang mempengaruhi otak, termasuk stroke. “Hewan percobaan kami jelas menunjukkan hal ini,” kata Mattson.
Dia dan rekan-rekannya juga telah bekerja di luar mekanisme tertentu di mana pertumbuhan neuron di otak dapat dipengaruhi oleh berkurangnya asupan energi. Jumlah dari dua pesan bahan kimia meningkat saat asupan kalori berkurang tajam. Pesan kimia memainkan peran penting dalam meningkatkan pertumbuhan neuron di otak, sebuah proses yang akan melawan dampak dari Alzheimer dan Parkinson.
“Sel-sel otak yang diletakkan di bawah stres ringan beranalogi dengan efek dari latihan pada sel-sel otot, efek keseluruhan yang bermanfaat,” ujarnya.
Hubungan antara penurunan asupan energi dan meningkatkan pertumbuhan sel di otak mungkin terlihat satu yang tidak mungkin, tetapi Mattson bersikeras bahwa ada alasan evolusi suara untuk percaya itu menjadi kasus.
“Ketika makanan menjadi langka, kita akan mencari atau mencuri makanan. Mereka yang otaknya menanggapi terbaik – yang ingat di mana makanan tersebut  dapat ditemukan atau ingat bagaimana untuk menghindari musuh – merekalah yang akan mendapatkan makanan. Jadi mekanisme yang menghubungkan periode kelaparan terhadap pertumbuhan saraf akan berkembang,” tandas Mattson.
Seperti yang diungkapkan Taruna Ikrar, MD., PhD, Specialist and Scieintist dari University of California, School of Medicine, Irvine, USA, bagi penyakit kardiovaskuler, tidak ada penanggulangan yang lebih baik selain mencegahnya. Hal ini dapat dilakukan dengan memperbaiki gaya hidup sehat, melaksanakan pola makanan yang sehat (memperbanyak makan makanan berserat dan bersayur, serta tidak makan berlebihan makanan yang mengandung lemak dan kolesterol tinggi), serta dilanjutkan dengan olah raga atau aktivitas yang teratur.
Nah, dengan berpuasa, akan melatih seseorang untuk hidup teratur, serta mencegah kelebihan makan. Menurut penelitian, puasa dapat menyehatkan tubuh, sebab makanan berkaitan erat dengan proses metabolisme tubuh. Saat berpuasa ternyata terjadi peningkatan HDL and apoprotein alfa1, dan penurunan LDL ternyata sangat bermanfaat bagi kesehatan jantung dan pembuluh darah.
Beberapa penelitian menunjukkan saat puasa ramadan berpengaruh terhadap ritme penurunan distribusi sirkadian dari suhu tubuh, hormon kortisol, melatonin dan glisemia. Berbagai perubahan yang meskipun ringan tersebut tampaknya juga berperanan bagi peningkatan kesehatan manusia.
Keadaan psikologis yang tenang, teduh dan tidak dipenuhi rasa amarah saat puasa ternyata dapat menurunkan adrenalin. Saat marah terjadi peningkatan jumlah adrenalin sebesar 20-30 kali lipat. Adrenalin akan memperkecil kontraksi otot empedu, menyempitkan pembuluh darah perifer, meluaskan pebuluh darah koroner, meningkatkan tekanan darah rterial dan menambah volume darah ke jantung dan jumlah detak jantung. Adrenalin juga menambah pembentukan kolesterol dari lemak protein berkepadatan rendah. Berbagai hal tersebut ternyata dapat meningkatkan resiko penyakit pembuluh darah, jantung dan otak seperti jantung koroner, stroke dan lainnya.
Puasa bisa menurunkan kadar gula darah, kolesterol dan mengendalikan tekanan darah. Itulah sebabnya, puasa sangat dianjurkan bagi perawatan mereka yang menderita penyakit diabetes, kolesterol tinggi, kegemukan dan darah tinggi. Dalam kondisi tertentu, seorang pasien bahkan dibolehkan berpuasa, kecuali mereka yang menderita sakit diabetes yang sudah parah, jantung koroner dan batu ginjal. Puasa dapat menjaga perut yang penuh disebabkan banyak makan adalah penyebab utama kepada bermacam-macam penyakit khususnya obesitas, hiperkolesterol, diabetes dan penyakit yang diakibatkan kelebihan nutrisi lainnya.
Penghentian konsumsi air selama puasa sangat efektif meningkatkan konsentrasi urin dalam ginjal serta meningkatkan kekuatan osmosis urin hingga mencapai 1000 sampai 12.000 ml osmosis/kg air. Dalam keadaan tertentu hal ini akan member perlindungan terhadap fungsi ginjal. Kekurangan air dalam puasa ternyata dapat meminimalkan volume air dalam darah. Kondisi ini berakibat memacu kinerja mekanisme lokal pengatur pembuluh darah dan menambah prostaglandin yang pada akhirnya memacu fungsi dan kerja sel darah merah.
Dalam keadaan puasa ternyata dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penelitian menunjukkan saat puasa terjadi pengkatan limfosit hingga sepuluh kali lipat. Kendati keseluruhan sel darah putih tidak berubah ternyata sel T mengalani kenaikkan pesat. Perubahan aksidental lipoprotein yang berkepadatan rendah (LDL), tanpa diikuti penambahan HDL. LDL merupakan model lipoprotein yang meberika pengaruh stumulatif bagi respon imunitas tubuh.
Pada penelitian terbaru menunjukkan bahwa terjadi penurunan kadar apobetta, menaikkan kadar apoalfa1 dibandingkan sebelum puasa. Kondisi tersebut dapat menjauhkan seragan penyakit jantung dan pembuluh darah.
Penelitian endokrinologi menunjukkan bahwa pola makan saat puasa yang bersifat rotatif menjadi beban dalam asimilasi makanan di dalam tubuh. Keadaan ini mengakibatkan pengeluaran hormon sistem pencernaan dan insulin dalam jumlah besar. Penurunan berbagai hormon tersebut merupakan salah satu rahasia hidup jangka panjang.
Sebuah tulisan penelitian yang dilakukan Dr. Ratey, seorang psikiaters dari Harvard, mengungkapkan bahwa pengaturan dan pembatasan asupan kalori akan meningkatkan kinerja otak. Dr. Ratey melakukan penelitian terhadap mereka yang berpuasa dan memantau otak mereka dengan alat yang disebut “functional Magnetic Resonance Imaging” (fMRI). Hasil pemantauan itu menyimpulkan bahwa setiap individu obyek menunjukkan aktivitas “motor cortex” yang meningkat secara konsisten dan signifikan.
Ilmuwan di bidang neurologi yang bernama Mark Mattson, Ph.D., seorang kepala laboratorium neuroscience di NIH’s National Institute on Aging. Dalam hasil penelitiannya menunjukkan bahwa diet yang tepat seperti berpuasa, secara signifikan bisa melindungi otak dari penyakit de-generatif seperti Alzheimer atau Parkinson. Hasil penelitiannya menunjukkan, bahwa diet dengan membatasi masukan kalori 30% sampai 50% dari tingkat normal, berdampak pada menurunnya denyut jantung dan tekanan darah, dan sekaligus peremajaan sel-sel otak.
Sebelum penelitian ini di lakukan, beberapa abad yang lalu Islam sudah menganjurkan manusia untuk melaksanakan puasa baik puasa wajib pada bulan Ramadhan, juga di bulan-bulan lain kita dianjurkan untuk berpuasa sunnah Senin dan Kamis. serta di sebutkan oleh Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wassalam bahwa kita dianjurkan untuk berpuasa, selain mendapat jaminan pahala, kita juga akan menjadi sehat.
Subhanallah… Wallahu’alam bish shawab…
(ameera/dbs/arrahmah.com)
- See more at: http://www.arrahmah.com/news/2013/11/12/puasa-kali-seminggu-mencegah-penyakit-alzheimer.html#sthash.ioa3zPoo.dpuf
Para peneliti dari National Institute on Ageing menemukan bahwa dengan berpuasa, bahkan selama satu atau dua hari selama seminggu. Dapat melindungi otak terhadap beberapa efek buruk dari Alzheimer, Parkinson dan menjadi kunci untuk kehidupan yang lebih panjang.

Penelitian ini awalnya dilakukan terhadap binatang percobaan seperti tikus yang diberi  makanan dengan kalori minimum dan hasilnya justru berumur dua kali lebih panjang. Percobaan selanjutnya dilakukan pada manusia dan ternyata memiliki manfaat yang sama melindungi jantung, sistem peredaran darah dan melindungi otak dari penyakit Alzheimer.

Menurut peneliti, bahwa diet rendah kalori adalah resep untuk hidup sehat, dan penelitian terbaru menunjukkan bahwa dengan mengurangi sekitar 500 kalori untuk satu sampai dua hari selama seminggu,  secara signifikan memperlambat timbulnya penyakit pada otak.

Para peneliti mengatakan, dengan berpuasa, maka kimia di otak mendorong asupan kalori terbatasi. “Mengurangi asupan kalori boleh membantu otak Anda, tapi dengan cara mengurangi asupan makanan atau berpuasa,” jelas Mark Mattson, ketua laboratorium institut ilmu saraf di Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, seperti disiarkan dari guardian.co.uk.......klik tajuk


Mattson dan rakannya berpendapat bahwa kelaparan sendiri kadang-kadang boleh mencegah bukan hanya kesihatan yang buruk dan kematian dini. Tetapi menunda timbulnya kondisi yang mempengaruhi otak, termasuk stroke. “Hewan percobaan kami jelas menunjukkan hal ini,” kata Mattson.

Dia dan rakan-rakannya juga telah bekerja di luar mekanisme tertentu di mana pertumbuhan neuron di otak dapat dipengaruhi oleh berkurangnya asupan energi. Jumlah dari dua pesan bahan kimia meningkat saat asupan kalori berkurang tajam. Pesan kimia memainkan peran penting dalam meningkatkan pertumbuhan neuron di otak, sebuah proses yang akan melawan dampak dari Alzheimer dan Parkinson.

“Sel-sel otak yang diletakkan di bawah stres ringan beranalogi dengan efek dari latihan pada sel-sel otot, efek keseluruhan yang bermanfaat,” ujarnya.

Hubungan antara penurunan asupan energi dan meningkatkan pertumbuhan sel di otak mungkin terlihat satu yang tidak mungkin, tetapi Mattson bertegas bahwa ada alasan evolusi suara untuk percaya itu menjadi kasus.

“Ketika makanan menjadi langka, kita akan mencari atau mencuri makanan. Mereka yang otaknya menanggapi terbaik – yang ingat di mana makanan tersebut  dapat ditemukan atau ingat bagaimana untuk menghindari musuh – merekalah yang akan mendapatkan makanan. Jadi mekanisme yang menghubungkan periode kelaparan terhadap pertumbuhan saraf akan berkembang,” tandas Mattson.

Seperti yang diungkapkan Taruna Ikrar, MD., PhD, Specialist and Scieintist dari University of California, School of Medicine, Irvine, USA, bagi penyakit kardiovaskuler, tidak ada penanggulangan yang lebih baik selain mencegahnya. Hal ini dapat dilakukan dengan memperbaiki gaya hidup sehat, melaksanakan pola makanan yang sehat (memperbanyak makan makanan berserat dan bersayur, serta tidak makan berlebihan makanan yang mengandung lemak dan kolesterol tinggi), serta dilanjutkan dengan olah raga atau aktivitas yang teratur.

Nah, dengan berpuasa, akan melatih seseorang untuk hidup teratur, serta mencegah kelebihan makan. Menurut penelitian, puasa dapat menyehatkan tubuh, sebab makanan berkaitan erat dengan proses metabolisme tubuh. Saat berpuasa ternyata terjadi peningkatan HDL and apoprotein alfa1, dan penurunan LDL ternyata sangat bermanfaat bagi kesehatan jantung dan pembuluh darah.

Beberapa penelitian menunjukkan saat puasa ramadan berpengaruh terhadap ritme penurunan distribusi sirkadian dari suhu tubuh, hormon kortisol, melatonin dan glisemia. Berbagai perubahan yang meskipun ringan tersebut tampaknya juga berperanan bagi peningkatan kesehatan manusia.

Keadaan psikologis yang tenang, teduh dan tidak dipenuhi rasa amarah saat puasa ternyata dapat menurunkan adrenalin. Saat marah terjadi peningkatan jumlah adrenalin sebesar 20-30 kali lipat. Adrenalin akan memperkecil kontraksi otot empedu, menyempitkan pembuluh darah perifer, meluaskan pebuluh darah koroner, meningkatkan tekanan darah rterial dan menambah volume darah ke jantung dan jumlah detak jantung. Adrenalin juga menambah pembentukan kolesterol dari lemak protein berkepadatan rendah. Berbagai hal tersebut ternyata dapat meningkatkan resiko penyakit pembuluh darah, jantung dan otak seperti jantung koroner, stroke dan lainnya.

Puasa bisa menurunkan kadar gula darah, kolesterol dan mengendalikan tekanan darah. Itulah sebabnya, puasa sangat dianjurkan bagi perawatan mereka yang menderita penyakit diabetes, kolesterol tinggi, kegemukan dan darah tinggi. Dalam kondisi tertentu, seorang pasien bahkan dibolehkan berpuasa, kecuali mereka yang menderita sakit diabetes yang sudah parah, jantung koroner dan batu ginjal. Puasa dapat menjaga perut yang penuh disebabkan banyak makan adalah penyebab utama kepada bermacam-macam penyakit khususnya obesitas, hiperkolesterol, diabetes dan penyakit yang diakibatkan kelebihan nutrisi lainnya.

Penghentian konsumsi air selama puasa sangat efektif meningkatkan konsentrasi urin dalam ginjal serta meningkatkan kekuatan osmosis urin hingga mencapai 1000 sampai 12.000 ml osmosis/kg air. Dalam keadaan tertentu hal ini akan member perlindungan terhadap fungsi ginjal. Kekurangan air dalam puasa ternyata dapat meminimalkan volume air dalam darah. Kondisi ini berakibat memacu kinerja mekanisme lokal pengatur pembuluh darah dan menambah prostaglandin yang pada akhirnya memacu fungsi dan kerja sel darah merah.

Dalam keadaan puasa ternyata dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penelitian menunjukkan saat puasa terjadi pengkatan limfosit hingga sepuluh kali lipat. Kendati keseluruhan sel darah putih tidak berubah ternyata sel T mengalani kenaikkan pesat. Perubahan aksidental lipoprotein yang berkepadatan rendah (LDL), tanpa diikuti penambahan HDL. LDL merupakan model lipoprotein yang meberika pengaruh stumulatif bagi respon imunitas tubuh.

Pada penelitian terbaru menunjukkan bahwa terjadi penurunan kadar apobetta, menaikkan kadar apoalfa1 dibandingkan sebelum puasa. Kondisi tersebut dapat menjauhkan seragan penyakit jantung dan pembuluh darah.

Penelitian endokrinologi menunjukkan bahwa pola makan saat puasa yang bersifat rotatif menjadi beban dalam asimilasi makanan di dalam tubuh. Keadaan ini mengakibatkan pengeluaran hormon sistem pencernaan dan insulin dalam jumlah besar. Penurunan berbagai hormon tersebut merupakan salah satu rahasia hidup jangka panjang.

Sebuah tulisan penelitian yang dilakukan Dr. Ratey, seorang psikiaters dari Harvard, mengungkapkan bahwa pengaturan dan pembatasan asupan kalori akan meningkatkan kinerja otak. Dr. Ratey melakukan penelitian terhadap mereka yang berpuasa dan memantau otak mereka dengan alat yang disebut “functional Magnetic Resonance Imaging” (fMRI). Hasil pemantauan itu menyimpulkan bahwa setiap individu obyek menunjukkan aktivitas “motor cortex” yang meningkat secara konsisten dan signifikan.

Ilmuwan di bidang neurologi yang bernama Mark Mattson, Ph.D., seorang kepala laboratorium neuroscience di NIH’s National Institute on Aging. Dalam hasil penelitiannya menunjukkan bahwa diet yang tepat seperti berpuasa, secara signifikan bisa melindungi otak dari penyakit de-generatif seperti Alzheimer atau Parkinson. Hasil penelitiannya menunjukkan, bahwa diet dengan membatasi masukan kalori 30% sampai 50% dari tingkat normal, berdampak pada menurunnya denyut jantung dan tekanan darah, dan sekaligus peremajaan sel-sel otak.

Sebelum penelitian ini dilakukan, beberapa abad yang lalu Islam sudah menganjurkan manusia untuk melaksanakan puasa baik puasa wajib pada bulan Ramadhan, juga di bulan-bulan lain kita dianjurkan untuk berpuasa sunnah Senin dan Kamis. serta disebutkan oleh Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wassalam bahwa kita dianjurkan untuk berpuasa, selain mendapat jaminan pahala, kita juga akan menjadi sehat.

Subhanallah… Wallahu’alam bish shawab…

(ameera/dbs/arrahmah.com)

VDP bumiputera: Mahathir perlu nasihat Petronas

Salmiyah Harun, 13 Nov 2013
KUALA LUMPUR: Tun Mahathir Mohamed selaku penasihat kepada Petronas digesa bertanggungjawab menasihatkan syarikat minyak dan gas itu yang jelas telah mengenepikan pembangunan vendor bumiputera dan tempatan.

Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS Pusat (PPP) Dr Dzulkefly Ahmad berkata, Program Pembangunan Vendor (VDP) dilaksananakan oleh Petronas untuk melahirkan sebanyak mungkin usahawan tempatan dan berdaya saing di peringkat antarabangsa.

Malangnya kata beliau, Petronas telah memperkenalkan dua program baru dalam proses mengambil alih peranan VDP iaitu Global Frame Agreement (GFA) dan Master Price Agreement (MFA).

Jelasnya, melalui sistem GFA pula, Petronas telah membenarkan syarikat-syarikat minyak yang beroperasi di Malaysia untuk membuat urusan ‘direct award’ kepada ‘principal manufacturers’ di luar negara melalui anak syarikatnya Prime Sourcing International (PSI) tanpa perlu melalui syarikat pembekal tempatan yang kebanyakannya adalah usahawan Melayu dan Bumiputera.

"Kalau betul Petronas mengambil langkah seperti itu, apakah ia membawa keuntungan kepada Petronas, yang ini kami mahu ketelusan diberikan kepada rakyat yang mempunyai 'share holders'.

"Malah ada persepsi pihak tertentu dengan langkah mewujudkan PSI ianya boleh dedahkan kepada ketirisan," katanya dalam sidang media di Pejabat Agung PAS.

Sementara itu, Fellow PPP Hafiz Jamal meminta Petronas menjelaskan hala tujunya yang sebenar sama ada mahu memberi ruang syarikat luar masuk atau mahu membantu syarikat tempatan.

Malah beliau percaya tindakan Petronas yang mengatakan banyak syarikat tempatan tidak layak mendapat kontraknya sebenarnya sebagai alasan untuk menamatkan program pembangunan vendor ini.

"Apakah ini benar berlaku, pihak MTEN sendiri mempersoalkan perkara yang sama. Ini adalah penyinsihan secara sistematik kepada vendor-vendor termasuklah penjual kuih tempatan di Petronas pun diketepikan," katanya.

Hafiz yang mempunyai 18 tahun pengalaman sebagai konsultan minyak dan gas berkata MPA hanya untuk syarikat tempatan yang bertaraf gergasi sahaja.

"Beratus-ratus tender yang dikeluarkan, tetapi dikumpulkan untuk syarikat besar,  jadi syarikat kecil tidak mampu. Kalau dahulu nilai tender dua tiga juga yang mana boleh berlaku pengagihan kepada syarikat tempatan.

"Sekarang, nilainya hingga RM200 juta sudah tentu diberi kepada syarikat besar seperti GLC. Bagaimana Petronas hendak membantu syarikat tempatan yang baru naik ini?" katanya.

Beliau tidak menolak Petronas mendapat keuntungan berdasarkan laporan suku ketiganya, bagaimanapun tegas Hafiz keuntungan itu hanya berlegar di kalangan orang tertentu sahaja.

"Kalau sebelum ini, keuntungan itu diagihkan dan dikongsi kepada vendor-vendor kecil sekarang dikongsi kepada Sapura dan tidak sampai ke peringkat bawah," jelasnya.

Penekanan program VDP memberi peluang kepada Petronas untuk membangun syarikat-syarikat kecil tempatan, khususnya bumiputera; manakala marginal fields diceburi oleh syarikat besar tempatan seperti SapuraCrest Petroleum Bhd. dan Kencana Petroleum secara usaha sama dengan syarikat asing.

Program itu diharap berupaya meningkatkan kemahiran dan keupayaan usahawan bumiputera dalam bidang itu, sealiran dengan inisiatif kerajaan bagi mewujudkan masyarakat bumiputera dalam sektor industri dan perdagangan terbabit.

R difitnah guna facebook Listen Basikal Tua

Salmah Mat Husain, 13 Nov 2013
KOTA BHARU: Pertubuhan R Kelantan (R) atau Royalti akan mengambil tindakan undang-undang ke atas mana-mana pihak yang cuba memburukkan nama R di mata rakyat dan pihak istana.

Presidennya, Nazri Deraman berkata pihaknya telah difitnah oleh golongan yang tidak bertanggungjawab menggunakan akaun facebook Listen Basikal Tua pada 11 November lalu.

Katanya, pihak R langsung tiada kaitan berhubung kenyataan ‘buruk’ berkaitan institusi istana dalam facebook tersebut walaupun ianya dimiliki oleh salah seorang aktivis R.

“Pemilik akaun facebook tersebut telah membuat laporan polis pada awal pagi semalam berikutan tersebarnya di internet kenyataan yang tidak sopan hingga menjejaskan institusi istana,” ujarnya lagi.

Katanya, dalam laporan polis pemilik akaun facebook tersebut telah diceroboh.

“Pada masa yang sama Listen Basikal Tua juga turut mendakwa beliau telah lama tidak membuka facebooknya berikutan telefon bimbit hilang semasa menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia di Shah Alam lalu,” ujarnya lagi.

Katanya lagi, pihaknya membuat laporan polis bertujuan untuk membersih nama NGO R dan beberapa tokoh gambar yang mereka masukkan dalam facebook tersebut.

“Sehubungan itu, saya mengecam segala tindakan yang berniat jahat dan cuba merosakkan nama baik R dengan istana.

“R mempunyai hubungan yang amat baik dengan Sultan Kelantan, malah semua rakyat tahu tuanku telah menandatangani plak yang disediakan pihak kami,” ujarnya.

Tiada ulasan: