Selasa, 18 Mac 2014

ARAK,IBU SEGALA MAKSIATArak dalam Islam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Arak yang juga disebut “khamar” dalam bahasa Arab bermaksud minuman yang memabukkan. Ia menjadi minuman kemegahan bagi orang-orang fasik, kafir dan munafik. Di dalam Islam hukum meminumnya adalah haram.

Dalil Al-Quran haram minum arak

Firman Allah S.W.T. yang bermaksud:
"Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya." (Surah Al-Maa’idah : ayat 90) [1]

Dalil Hadis haram minum arak

Hadis Ibnu Umar r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:
Setiap minuman yang memabukkan adalah arak dan setiap yang memabukkan adalah haram. Sesiapa yang meminum arak di dunia lalu meninggal dunia dalam keadaan dia masih tetap meminumnya dan tidak bertaubat, maka dia tidak akan dapat meminumnya di Akhirat kelak (di Syurga)." (Nombor Hadis Dalam Kitab Sahih Muslim [Dalam Bahasa Arab sahaja]: 3733) [2]
Nabi Muhammad s.a.w bersabda:
"Apa yang memabukkan dalam jumlah yang banyak, adalah diharamkan walau dalam jumlah yang sedikit." (Kitab Sunan Ibnu Majah Jilid 3, Kitab memabukkan , Bab 30, hadis No. 3392)
Oleh itu tidak ada alasan untuk meminum arak walaupun seteguk ataupun setitik.

Dalil Hadis kutukan Allah tentang arak

Dari Annas bin Malik katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda:
“ Sepuluh orang yang dikutuk Allah mengenai arak :-
 1. Pembuatnya,
 2. pengedarnya,
 3. peminumnya,
 4. pembawanya,
 5. pengirimnya,
 6. penuangnya,
 7. penjualnya,
 8. pemakan wang hasilnya,
 9. pembayarnya
 10. dan juga pemesannya.” (Hadis Riwayat Imam Tirmidzi)[3]

Ibu segala maksiat

Nabi Muhammad s.a.w bersabda:
" Arak adalah ibu segala maksiat dan ianya adalah maksiat paling mengaibkan." (Kitab Sunan Ibnu Majah jilid 3, kitab memabukkan, Bab 30, Hadis no. 3371)
Sesungguhnya arak itu terlalu banyak keburukan dan kemudaratan kepada manusia, di antaranya :-
 • Merosakkan akal fikiran dan kesihatan
 • Merosakkan akhlak dan akidah seseorang
 • Memalingkan manusia daripada ingatkan Allah dan daripada mengerjakan solat
 • Membawa manusia ke arah kemurkaan Allah
 • Boleh menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara manusia
 • Memporak-perandakan rumahtangga, keluarga, masyarakat dan negara.

Fitnah nama-nama arak

Daripada Abu Malik al-Ays’ari katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda:
"Sesungguhnya akan ada segolongan manusia dari umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain. (Mereka meminum) sambil dialunkan dengan bunyi muzik atau suara para artis. Allah akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa) dan akan merubah mereka menjadi kera atau babi." (Riwayat Ibnu Majah (4020) dalam kitab al-Fitan, bab hukuman.)

Hukuman Hudud minum arak

Diriwayatkan daripada Anas bin Malik r.a katanya:
Sesungguhnya seorang lelaki yang meminum arak telah dihadapkan kepada Nabi s.a.w kemudian baginda telah memukulnya dengan dua pelepah kurma sebanyak empat puluh kali. [4]
Hukuman jenayah hudud bagi peminum arak telah disebutkan dengan jelas di dalam Hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim. Orang-orang Islam yang meminum arak dan telah sabit ke atasnya hukuman tersebut wajib disebat sebanyak 80 kali sebatan. Hukuman 80 kali sebatan kali sebatan ini dikenakan ke atas peminum arak untuk kesalahan yang dilakukan berulang-ulang sehingga sebanyak 3 kali. Sekiranya kesalahan tersebut diteruskan juga dalam erti kata lain si peminum sudah ketagihan maka dalam hal ini ulama' berpendapat hukuman selayaknya dikenakan adalah hukuman pancung. Hukuman ini hanya boleh dilakukan oleh imam (pemerintah atau hakim di dalam Daulah Islamiyah). Di antara syarat-syarat untuk mensabitkan hukuman terhadap orang yang meminum arak ialah :
 1. Orang yang sudah mukallaf
 2. Dengan kemahuan sendiri
 3. Mengetahui haram hukum meminumnya
 4. Telah diakui oleh yang minum, atau dilihat oleh 2 orang saksi laki-laki yang adil

Pengharaman arak di Malaysia

Pengharaman arak di Malaysia dimulakan dengan pengharaman keras kepada iklan arak pada 1995. Iklan arak yang terakhir ialah iklan Tiger Beer (1993) dan Carlsberg (1994). Sejak tahun 2007, tajaan arak diharamkan dengan keras pada Kejohanan Bola Sepak ASEAN sehingga ketika ini. Perlawanan Terbuka Malaysia pun juga mengharamkan dengan keras tajaan arak, sehingga ditukar dengan tajaan rokok.

Lihat juga

 1. Arak
 2. Alkohol
 3. Hudud
 4. Rokok dalam Islam

Rujukan

 1. Kerajaan Arab Saudi Kementerian Hal Ehwal Islam, Wakaf, Dakwah dan Nasihat
 2. Kementerian Hal Ehwal Ugama Brunei[5]
 3. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia[6]
 4. Kitab Sunan Ibnu Majah
 5. Kitab Sahih Muslim
 6. Kitab al-Fitan

Nota kaki

ARAK,IBU SEGALA MAKSIAT

Dosa manakah, minum minuman yang memabukkan, berzina atau membunuh. Itulah teka-teki sebagai inti khutbah Khalifah Ustman bin Affan r.a. seperti yang diriwayatkan oleh Az-Zuhriy, dalam khutbah Ustman itu mengingatkan umat agar berhati-hati terhadap minuman khamr atau arak. Sebab minuman yang memabukkan itu sebagai pangkal perbuatan keji dan sumber segala dosa.
Dulu hidup seorang ahli ibadah yang selalu tekun beribadah ke masjid, lanjut khutbah Khalifah Ustman. Suatu hari lelaki yang soleh itu berkenalan dengan seorang wanita cantik.
Kerana sudah terjatuh hati, lelaki itu menurut sahaja ketika disuruh memilih antara tiga permintaannya, tentang kemaksiatan. Pertama minum khamr, kedua berzina dan ketiga membunuh bayi. Mengira minum arak dosanya lebih kecil daripada dua pilihan lain yang diajukan wanita pujaan itu, lelaki soleh itu lalu memilih minum khamr.
Tetapi apa yang terjadi, dengan minum arak yang memabukkan itu malah dia melanggar dua kejahatan yang lain. Dalam keadaan mabuk dan lupa diri, lelaki itu menzinai pelacur itu dan membunuh bayi di sisinya.
“Kerana itulah hindarilah khamr, kerana minuman itu sebagai biang keladi segala kejahatan dan perbuatan dosa. Ingatlah, iman dengan arak tidak mungkin bersatu dalam tubuh manusia. Salah satu di antaranya harus keluar. Orang yang mabuk mulutnya akan mengeluarkan kata-kata kufur, dan jika menjadi kebiasaan sampai akhir ayatnya, ia akan kekal di neraka.”


Ibu segala maksiatKalau kita tengok banner ini mungkin kita ingat terpasang di kedai atau café  di luar negeri. Semasa penulis berada di Bangkok dan Manila tahun lepas, banner begini memang banyak tergantung di simpang jalan untuk menarik pelancung yang datang melawat negara mereka.

Tetapi ini lah banner yang tergantung di negara 1Malaysia iaitu di negeri Melaka yang bersejarah. Dimana Shah Rukh Khan mendapat anugerah "Datok". Negeri yang banyak sejarah. Sampai sekarang pun sedang membuat sejarah. Supaya terkenal di seluruh dunia. Takkan nak tarik pelancung sampai kena pasang banner macam ni seolah Malaysia ini diperintah oleh orang-orang kafir dan yahudi? Apakah mufti dan Majlis Agama Islam Melaka terlepas pandang , rabun atau buta mata seolah tak  nampak akan banner ini.  Adakah perlu dengan maksiat sebagai tarikan pelancung luar datang beramai-ramai ke negeri Melaka? Orang nak berceramah agama pulak perlu mendapatkan permit dan perbagai arahan ketat kamu kenakan.

Tulisan kat banner berbunyi begini “Free Beers Tomorrow”  Shirts and Shoe required, Bra and panties optional”.  Dalam bahasa melayu maknanya begini!  “Esok bir percuma, Bila datang baju dan kasut kena pakai. Baju dalam dan seluar dalam terpulanglah.” Jadi pengunjung wanita yang nak minum free tak payah pakai baju dalam dan seluar dalam. Kena raba free pulak. Ini semua menjerumus kepada kegiatan maksiat zina. Celaka punya banner!. 

Apalah nak jadi dengan umat Islam hari ni. Selepas disiasat terdapat beberapa orang pekerja berugama Islam dan diantara pengunjung yang minum pun ada jugak yang berugama Islam. Sepatutnya Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) kena ambil tindakan  tangkap orang-orang Islam yang minum dan lepas tu jatuh hukuman sebat macam model sambilan Kartika Seri Dewi Shukarno yang ditangkap di hotel Kuantan.

Firman Allah SWT bermaksud: 
Wahai orang beriman, sesungguhnya arak, judi, asnab (berhala dan merenung nasib itu adalah kerja kotor (dan keji daripada amalan syaitan maka tinggalkannya semoga kamu berjaya”. (Surah Al-Maidah: 90) Pada ayat inilah muktamad hukum minum arak, iaitu haram dan termasuk dalam dosa besar.
Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam. Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam. Haramnya arak ini tidak mengira tempat, samada restoran kecil atau besar, atau di dalam rumah sendiri.

Apa tidaknya, takut dengan balasan-Nya ketika di dunia ini kerana pada saat Allah SWT menurunkan bala-Nya, ia tidak terkecuali yang melakukan dosa atau tidak. Semuanya merasai musibah tersebut.  Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 - 80 rotan jumlahnya,

Hadis riwayat Iman Ahmad daripada Abi Umar, Sabda Rasulullah saw:
“Telah dilaknat arak, peminumnya, pemberi minumannya, penjualnya, pembelinya, pemerahnya, orang yang memprosesnya dan pemakan harganya (wang hasil penjualan arak). Hadis ini jelas menyatakan bahawa semua jenis perkhidmatan dan penggunaan berkaitan dengan arak adalah haram”. 
Ada jugak anak-anak menteri, ahli parlimen Melayu yang berugama Islam pemegang saham terbesar kilang Arak di Malaysia. Tak takut ke azab Allah SWT nanti. Tak cukup ke duit yang bapa kamu bedal dan songlap semasa berkuasa dahulu. Kepada Ahli Parlimen, tak cukup duit projek 10% yang kamu bedal dan songlap?. Nak tahu siapa anak VVIP carilah sendiri!. Cakap bukan main. Nak tegak negara Islam kononnya.

Sekarang pelajar-pelajar sekolah menengah pun terutama di bandar besar berani dan terang-terang membeli minuman keras walaupun berpakaian sekolah. Yang tukang jual pun orang Islam yang bertudung. Kalau di hypermarket asingkan bahagian atau kaunter untuk penjualan arak. Bila ada pelanggan beli benda haram suruh pergi kaunter lain yang juruwangnya yang bukan Islam. 

Sekiranya di mini market ada jual minuman keras. Jangan bekerja disitu. Cari kerja ditempat lain. Walaupun tak minum, dosa menjual minuman keras sama macam yang minum kerana bersubahat dalam perkara ini. Jangan kerana alasan susah untuk mendapat kerja. Maka kita tak peduli dengan haram dan halal dengan rezki yang kita cari. Janji cukup bulan dapat gaji dan bagi keluarga kita makan duit haram itu. Banyak lagi kerja di Malaysia ini. Kalau  tidak, pendatang haram tak pulun nak masuk cari kerja kat Malaysia.

Kerajaan sepatutnya mengambil perhatian yang serious dalam perkara ini. Bagi hotel, restoran dan hypermarket yang menjual arak hanya pekerja  bukan Islam sahaja mengendalikan penjualan arak. Pekerja berugama Islam dilarang sama sekali. Sediakan ruangan khas untuk kaki minum yang bukan Islam. 

Majlis Agama Islam pulak perlu selalu turun padang dan pantau semua restoran dan mini-mini market yang ada menjual minuman keras. Ambil tindakan. Sekarang ini bukan susah nak beli arak. Jika hendak minum wisky murah boleh didapati dimana-mana kedai runcit India atau China dengan harga 1 packet kecil berharga RM1.00 sahaja. Kalau nak tengok, datanglah ke tempat penulis tinggal. Jangan asyik nak berpolitik. 

 
Seorang pelajar perempuan melayu sedang membeli minuman keras di mini market dan juruwang pun seorang wanita melayu Islam...Apa nak jadi macam ni!
10 golongan (dilaknat) yang terlibat dengan arak yg terdapat di dalam hadis di atas:

1. Pemerah arak : iaitu pekerja -pekerja yg melakukan kerja pemerahan buah-buahan seperti anggur yg bertujuan hasil dari perahan anggur itu akan dijadikan arak . samada mengunakan teknologi moden atau cara lama. Hasil pekerjaannya ( upah/gaji yg diterima ) adalah haram begitu juga perbuatannya

2. Meminta diperahkan arak untuknya : Bermaksud majikan /pengurus sesebuah syarikat yg mengaji beberapa orang pekerja di kilangnya untuk bekerja sebagai operator pengeluaran .Maka haramlah pekerjaannya itu. 

3. Peminum arak : Orang yg meminum arak walaupun setitik /tidak mabuk /hanya cuba-cuba .perbuatan itu adalah haram.

4. Pembawa arak : Ia boleh dimaksudkan sebagai pelayan di sesebuah restoran/kedai makan /hotel dsb . ataupun boleh juga dimaksudkan sebagai pemandu lori yg membawa muatan arak dari sesuatu tempat ke suatu tempat yg lain .Perbuatan itu adalah haram walaupun ia tidak meminumnya .

5Meminta dibawakan arak kepadanya bermaksud seseorang yg membuat pesanan arak samada untuk diminum ataupun di simpan sebagai koleksi .Maka perbuatan itu adalah haram. 

6.Memberi minum arak kepada orang lain bermaksud seseorang yg memberi orang lain minum padahal dia tidak meminumnya cth : seseorang muslim membelanja minum rakannya non muslim minum arak di sesebuah restoran. Perbuatan itu adalah haram. 

7. Penjual arak : Boleh diertikan sebagai tuan kedai /restoran yg menjual arak kepada pelanggannya walaupun dia tidak meminumnya ,perbuatan itu juga haram . 

8. Orang yang mendapat hasil daripada arak : Suatu skop yg lebih luas dan pelbagai bolehlah dikatakan sebarang aktiviti yg berkaitan dengan arak adalah haram cth : Pengawal Keselamatan yg mengawal keselamatan kilang arak dan mendapat gaji drp pengurus kilang tersebut . Maka perbuatan/gaji itu adalah haram.

9Orang yang membeli arak : bermaksud orang yg membeli arak samada untuk diminum atau tidak . Maka perbuatan itu pun haram. 

10. Orang yg meminta dibelikan arak untuknya : Bermaksud seseorang yang meminta seseorang yang lain membelikan arak untuknya kerana sebab yang tertentu .Contoh seorang muslim meminta rakannya non muslim membelikan arak untuknya ,maka perbuatan muslim itu adalah haram.

Semuga mendapat pertunjuk dariNya. 


Wasallam.

Arak 'ibu' kepada maksiat

KEBIMBANGAN ibu bapa dengan masalah ketagihan arak di kalangan remaja Muslim perlu dicari jalan penyelesaian.


PERKONGSIAN pengalaman dua orang teman penulis tentang gelagat segelintir Muslim yang tanpa segan silu menonggak air haram atau minuman keras meskipun beranggapan ia bukannya di tempat awam pada ruangan sama dua minggu lalu, pastinya menimbulkan kegusaran ramai terutamanya umat Islam itu sendiri.
Tentunya persoalan pertama yang terdetik di hati kita yang mengakui bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW itu adalah pesuruh Allah atau perkataan yang terpacul daripada mulut kita ialah "Tidak takut tuhan ke?" atau "Apalah nak jadi dengan umat Islam hari ni," malah banyak lagi yang berserabut dalam fikiran kita.
Apa tidaknya, takut dengan balasan-Nya ketika di dunia ini kerana pada saat Allah SWT menurunkan bala-Nya, ia tidak terkecuali yang melakukan dosa atau tidak. Semuanya merasai musibah tersebut.
Malah penulis tambah terkejut dan kecewa apabila dalam satu Muzakarah Pakar: Arak dan Permasalahannya pada Jumaat lalu, Pengarah Institut Kajian Hadis Selangor, Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Ustaz Mohd. Farid Ravi Abdullah menceritakan kepada audiens program anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) pagi itu, bahawa beliau ada menerima kes di mana seorang bapa Muslim telah membawa anaknya yang baru berusia 10 tahun ke kelab malam dan telah diberikan minuman air beralkohol atau minuman keras. Tambah menyedihkan lagi, aktiviti ini dilakukan setiap malam sehingga kanak-kanak ini tidak dapat memberikan tumpuan di dalam kelas.
Begitu juga dalam satu penerbangan, beliau telah berkenalan dengan seorang Muslim yang berbangsa Arab. Yang memeranjatkan Mohd. Farid Ravi apabila kenalan baru beliau itu telah memesan mimuman keras. Apabila ditanya, mudah sahaja jawapannya iaitu dia sedang dalam musafir.
Biarpun alasan yang diberikan itu tidak munasabah serta menimbulkan suasana jenaka para peserta di Dewan Besar IKIM itu, namun dalam kita ketawa besar itu, jangan kita lupa bahawa sikap dan tindakan segelintir umat Islam itu sendiri telah menjelaskan tindakan yang memperlekehkan agama Islam, sama ada secara sedar ataupun tidak.
Pada muzakarah itu juga, semua audiens sepakat mengakui bahawa permasalahan arak bukanlah isu agama sebenarnya tetapi ia adalah isu sejagat. Ini bertitik tolak daripada kesepakatan, kesan negatif arak bukan sahaja kepada individu malah masyarakat dan juga membabitkan aspek spiritual.
Turut dibangkitkan undang-undang penyalahgunaan dadah dan membanteras gejala yang berkaitan dengan dadah, peruntukan undang-undangnya cukup ketat. Ada peserta mempersoalkan mengapa peruntukan undang-undang serupa tidak dipraktiskan ke atas arak?
Padahal, jika dilihat kesan arak kepada seseorang itu, itu boleh dikira setaraf atau jauh lebih buruk. Lantaran itulah, Islam telah mengklasifikasikan arak sebagai ibu segala maksiat. Ditambah pula undang-undang tidak dapat menyelesaikan masalah sosial dan pendekatan berkesan ialah menerusi penguatkuasaan yang efektif.
Mohd. Farid Ravi dalam kertas kerjanya yang bertajuk, 'Mengapa Islam Mengharamkan Arak' menjelaskan Islam menggunakan cara pendekatan tadrij (berperingkat) untuk mengatasinya.
"Ini dapat dilihat daripada ayat-ayat pengharaman arak yang diturunkan sebanyak empat kali dengan ungkapan yang berbeza. Ayat pertama al-Nahl: 67: Dan daripada buah tamar dan anggur, kamu jadikan daripadanya minuman haram dan rezeki yang baik, sesungguhnya pada yang demikian itu ada satu tanda bagi orang yang mahu menggunakan akalnya. Pada ayat ini Allah belum lagi mengharamkan arak secara total.
"Namun, ada peringatan yang sangat halus daripada ayat ini iaitu tamar dan anggur yang manis kalau dicampur dengan sedikit ragi, pastinya akan memabukkan. Ayat ini hanya menceritakan sahaja tabiat Arab yang memproses tamar dan anggur menjadi arak.
"Sementara pada surah al-Baqarah ayat 219 yang bermaksud: Mereka bertanya kepadamu mengenai arak dan judi. Katakanlah pada kedua-duanya ada dosa yang amat besar dan beberapa manfaat bagi manusia, tetapi dosa kedua-duanya lebih besar daripada manfaatnya... Ayat ini membuktikan bahawa dosa arak adalah lebih besar berbanding manfaatnya," katanya.
Tambah Mohd. Farid Ravi, pada ayat 43 surah an-Nisaa yang bermaksud: Jangan kamu menghampiri solat sedangkan kamu dalam keadaan mabuk sehingga kamu sedar apa yang kamu ucapkan. Larangan minuman keras itu ditentukan dengan masa waktu solat. Jelas perintah pengharaman tersebut dapat difahami.
Akhirnya, pada kali keempat baru diturunkan firman-Nya bermaksud: Wahai orang beriman, sesungguhnya arak, judi, asnab (berhala dan merenung nasib itu adalah kerja kotor (dan keji daripada amalan syaitan maka tinggalkannya semoga kamu berjaya. (al-Maidah: 90) Pada ayat inilah muktamad hukum minum arak, iaitu haram dan termasuk dalam dosa besar.
Perlu dijelaskan di sini bahawa kebanyakan rumah di zaman perkembangan awal Islam di Madinah menyimpan banyak arak. Tindakan serta merta dengan arahan Allah SWT dalam surah al-Maidah 90 dan 91 didasari oleh iman yang teguh, lantas menjadikan mereka pasrah terhadap perintah Allah.
Kata Mohd. FaridRavi lagi, ia tidak mudah yang disangka kerana minum arak sudah lama mendarah daging di kalangan bangsa Arab. Tapi, uniknya tidak timbul persoalan ketagihan di kalangan para sahabat berbanding orang sekarang. Lantaran itu, saran beliau perlu ada semangat jitu untuk berhenti tidak kiralah untuk tabiat minum arak mahupun merokok.
"Apa yang diharapkan ialah umat Islam harus peka terhadap permasalahan arak bermula daripada hukum pengharaman serta hukum penglibatan dalam aktiviti arak.
"Tidak dapat disangkal bahawa sebahagian besar permasalahan yang kian menular dan membarah dalam masyarakat Islam adalah berpunca daripada arak.
"Kerana dengan menjauhi arak, ia dapat menjaga kewarasan berakal, keharmonian di dalam keluarga serta menjaga nilai-nilai manusiawi dalam diri seseorang individu," ujar Mohd. Farid Ravi kaedah berkesan dalam mengatasi permasalahan arak ialah dengan menggunakan pendekatan pendidikan.
Pada muzakarah itu juga Timbalan Pengarah Kesihatan Awam, Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan, Dr. Sallehudin Abu Bakar membangkitkan kebimbangannya kerana trend di negara maju di mana arak dan rokok semakin menurun berbanding di negara kita, ia nampak ketara peningkatannya. Lebih-lebih lagi statistik yang diperoleh mendapati bahawa golongan remaja Melayu Islam (antara usia 13 hingga 18 tahun) juga terlibat dengan pengambilan benda haram ini.
"Sebenarnya, amaran tentang bahaya arak atau alkohol telah wujud sejak zaman silam lagi. Sejarah membuktikan bahawa kejatuhan Empayar Kerajaan Mesir dan China Kuno ada kaitannya dengan penggunaan arak berlebihan.
Amaran
"Malah ahli falsafah Yunani ada mengeluarkan amaran tentang bahaya mabuk arak dan menasihatkan supaya minum secara sederhana. Begitu juga dengan Plato, Aristotle dan Hippocrates.
"Pada kurun ke 11 AD, Simoen Seth, doktor perubatan untuk keluarga diraja di Byzantine, ada menulis catatan bahawa meminum arak secara berlebihan boleh menyebabkan radang hati/hepatitis," katanya arak adalah minuman paling popular dan paling ramai selepas air dan teh.
Dr. Sallehudin juga menerangkan kepada audiens bahawa penyerapan alkohol ke dalam saluran darah adalah lebih cepat di usus kecil berbanding perut dan kecepatan penyerapan itu akan turut mempercepatkan kesan.
Antara kesan jangka pendek seperti; mabuk, dehidrasi dan keracunan alkohol. Manakala kesan jangka panjang termasuk perubahan metabolisma kepada organ hati, otak dan ketagihan.
"Alkohol yang terserap melalui saluran darah akan melemahkan aktiviti otak, tekanan darah menjadi tidak menentu, otot-otot tidak berfungsi sepenuhnya hilang keseimbangan dan jalan terhuyung-hayang dan juga aktiviti mental tidak dapat dikawal (hilang pertimbangan dan tidak siuman seperti pemarah dan hilang malu)
"Manakala kesan alkohol terhadap hati pula ia menukar alkohol kepada Axetaldehayde, suatu bahan mutagen dan carcinogen. Hati mampu memproses tujuh gms ethanol sejam. Kalau sekiranya seseorang itu mengambil sebotol wine, hati mengambil masa selama 12 jam untuk memproses. Bayangkan jika ia diambil berlebihan, tidakkah ini memudaratkan hati, sekali gus fungsi otak.
"Hakikatnya, kesan lebih buruk jika ia diambil dalam tempoh masa yang lama dan berterusan ke atas fungsi organ dan sistem tubuh badan manusia. Malah lebih memburukkan lagi, penggunaan alkohol melebihi 50g sehari akan meningkatkan risiko pelbagai jenis kanser," katanya seperti; kanser mulut, payu dara, hati, paru-paru, perut, hempedu, endometrium, ovari, prostat, kulit-melanoma dan kolorektal.
Menjelaskan tentang ketagihan alkohol atau istilahnya alcoholism adalah satu penyakit di mana meminum alkohol adalah satu kemestian.
Kata Dr. Sallehudin, mereka yang terjerat dengan arak, jika tidak mengambil arak untuk sehari dua, mereka akan mengalami gejala pengunduran (withdrawal syndrome)
Dr. Sallehudin secara sinis dalam hujahan beliau turut menyamakan bahawa bukan sahaja rakyat Malaysia ramai yang ketagihan tetapi masalah sama juga berlaku kepada pihak berkuasa.
"Pendapatan daripada hasil rokok ialah sebanyak berbilion setiap tahun. Itu baru rokok, arak pastilah lebih banyak lagi. Jadi pihak berkuasa kenalah memikirkan cara lain untuk mencari pendapatan atau jangan sehingga ketagih atau terlalu bergantung kepada dua sumber pendapatan ini.
"Selain itu kekangan dari segi kehendak politik (political will) juga menjadikan masalah arak ini sukar ditangani. Selagi ahli politik itu takut hilang undi atau menjadi pemimpin yang tidak popular atau disenangi, selagi itulah sukar untuk merealisasikan umat Islam bebas arak," tegasnya.
Sementara itu dalam kertas kerja bertajuk, 'Arak dari Perspektif Undang-Undang Malaysia', Timbalan Ketua Pengarah IKIM, Prof. Datuk Dr. Zaleha Kamaruddin menjadikan isu arak di Selangor sebagai kajian kes dalam perbincangan muzakarah pakar itu.
Dalam pembentangan, beliau menegaskan undang-undang berkaitan alkohol di luar negara adalah jauh lebih ketat berbanding di negara ini. Di Eropah contohnya; Laporan dari US Department of State (July 2009) menunjukkan bahawa undang-undang di Norway adalah antara undang-undang yang sangat ketat di Eropah. Undang-undang tersebut memperuntukan hukuman yang berat iaitu penjara terhadap pemandu yang meminum alkohol. Tahap maksimum kandungan alkohol dalam darah adalah .02 peratus.
Di Selangor pula kata Dr. Zaleha, sebarang minuman yang mengandungi kurang dua peratus alkohol tidak memerlukan lesen daripada Lembaga Pelesenan. Di bawah seksyen 2(1) Akta Eksais 1976 sebagai "any alcohol or any liquid containing more than two percent centum of proof spirit, which is fit or intended to be or which can by any means be converted for use as a beverage".
Negara-negara Skandinavia kecuali Denmark mengawal penjualan alkohol secara ketat oleh kerajaan secara monopoli melalui peraturan mengenai penjualan dan pengambilan alkohol.
Di negara Islam seperti Arab Saudi melarang sepenuhnya pembuatan, import atau pengambilan alkohol dan memperuntukkan hukuman yang berat kepada sesiapa yang melanggar undang-undang tersebut. Hukuman termasuk penjara dan sebatan.
Manakala di Qatar, undang-undangnya sama seperti Arab Saudi tetapi hukuman untuk kesalahan berkaitan dengan alkohol adalah penjara dan kemungkinan didiportasi. Walau bagaimanapun, alkohol boleh diperoleh di hotel dan bar berlesen. Pekerja asing bukan Islam pula perlu mendapatkan permit untuk membeli alkohol.
Di Bahrain yang terkenal sebagai negara yang sangat progresif di Teluk Parsi, bagaimanapun pada Februari 2009, Ahli-ahli Parlimennya telah berjaya menghalang penjualan semua jenis alkohol di Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain.
Hakikatnya, banyak negara di seluruh dunia seperti di Iran, Afghanistan, Libya telah mula mengharamkan dan mengehadkan penggunaan dan pembelian alkohol. Di Tunisia, Maghribi, Mesir, Syria, Lubnan, Jordan dan Turki sungguhpun tidak melarang penjualan kecuali kepada remaja yang kurang daripada 18 tahun atau semasa pilihan raya dan bulan Ramadan.
Di Asia Tenggara, Asia Selatan dan Amerika Latin mempunyai larangan tertentu mereka terhadap minuman beralkohol.
Di akhir pembentangan, Dr. Zaleha mengesyorkan dicari satu resolusi terhadap isu penjualan minuman keras khususnya di kawasan majoriti penduduknya beragama Islam dan selanjutnya, mencadangkan sebarang tindakan yang boleh diambil oleh pihak kerajaan dan agensi berkaitan bagi mengawal dan menjauhkan umat Islam daripada menghampiri minuman arak yang merupakan ibu kepada kemaksiatan

Jauhilah Arak! : Ummu al-Khaba’its (Ibu Segala Kejahatan)

Sambungan dari Minggu lepas
4. Keimanan serta kedudukannya sebagai seorang mukmin dipertikai dan tidak diperakui.
Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu meriwayatkan bahawasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam telah bersabda:
Maksudnya: “… Dan seseorang itu tidak minum arak, ketika dia sedang minum itu dia adalah seorang mukmin…”. (Hadits riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim)
Ulama membuat beberapa penafsiran mengenai penafian iman terhadap peminum arak dalam hadits ini. Sebilangan ulama berpendapat bahawa ia membawa maksud perbuatan meminum arak itu menunjukkan dan mengakibatkan ketidaksempurnaan atau kurangnya iman. Manakala sebahagian ulama pula berpendapat bahawa meminum arak itumengakibatkan iman seseorang itu terhapus sama sekali.
Menurut Imam Ibnu Baththal Rahimahullah, ini adalah janji buruk yang paling dahsyat ditujukan kepada peminum arak.
5. Tidak diterima amalan sembahyangnya selama empat puluh hari.
Dalam Sunan Imam at-Tirmidzi dan Musnad Imam Ahmad, Ibnu ‘Umar Radhiallahu ‘anhuma meriwayatkan bahawasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam telah bersabda:
Maksudnya : “Barangsiapa minum arak, Allah tidak menerima sembahyangnya selama empat puluh pagi (empat puluh hari).Maka jika ia bertaubat, maka Allah akan terima taubatnya. Jika ia kembali (minum arak), maka Allah tidak menerima sembahyangnya selama empat puluh pagi (empat puluh hari).Maka jika ia bertaubat, maka Allah terima taubatnya. Jika ia kembali (minum arak), maka Allah tidak menerima sembahyangnya selama empat puluh pagi (empat puluh hari). Jika ia bertaubat, maka Allah terima taubatnya. Jika ia kembali (minum arak) untuk kali keempat, maka Allah tidak menerima sembahyangnya selama empat puluh pagi (empat puluh hari). Jika ia bertaubat, maka Allah tidak akan menerima taubatnya dan Allah beri ia minum dari sungai Khabal.” (Hadits riwayat Imam at-Tirmidzi dan Imam Ahmad)
6. Dijanjikan neraka dan akan diberi minum daripada sungai Khabal. Ini sekiranya dia mati dalam keadaan tidak bertaubat atau pintu taubat tidak lagi dibukakan ke atas dirinya sepertimana yang disebutkan dalam hadits di atas.
Ibnu Umar Radhiallahu ‘anhuma yang meriwayatkan hadits di atas pernah ditanyakantentang sungai Khabal ini, lalu beliau pun menjawab: “Sungai dari nanah penduduk ahli neraka”.
7. Mendapat laknat. Bahkan janji laknat itu bukan sahaja ditujukan kepada peminum arak semata-mata, bahkan ia juga ditujukan kepada semua yang terlibat dan bersubahat dengansegala perkara yang melibatkan arak.Imam Ibnu Hajar al-Haitami Rahimahullahketika mengulas tentang riwayat hadits-hadits yang menjanjikan laknat dalam perkara arak ini berkata, bahawasanya laknat dalam riwayat hadits-hadits berkenaan ditujukan kepada dua belas golongan:
1. Orang yang meminum arak.
2. Orang yang memerah arak.
3. Orang yang minta diperahkan arak.
4. Orang yang membawa arak.
5. Orang yang minta dibawakan arak.
6. Orang yang memberi minum arak.
7. Orang yang minta diminumkan arak.
8. Orang yang menjual arak.
9. Orang yang membeli arak.
10. Orang yang minta dibeli dan minta dijualkan arak.
11. Orang yang memakan harga arak.
12. Orang yang menyimpan dan memiliki arak.
Pendek kata, semua yang terlibat dalam perkara maksiat arak ini dijanjikan laknat oleh Allah Subhanahu wa Ta‘ala serta Rasul-Nya. Apakah dia laknat itu? Laknat menurut ulama ialah terhalau dan jauh daripada rahmat, simpatidan belas kasihan Allah Subhanahu wa Ta‘ala serta dikutuk oleh Allah Subhanahu wa Ta‘ala serta RasulNya. Apabila sudah terhalau dan jauh daripada rahmat Allah Subhanahu wa Ta‘ala, maka segala keberkatan akan ditarik daripadanya, segala doa akan tertolak, segala amal ibadat tidak dipandang dan Allah Subhanahu wa Ta‘ala tidak memandang kepadanya dengan pandangan redha dan belas.
Hukum Meminum Arak Tanpa Mabuk
Menurut ulama, berdasarkan dalil-dalil, minuman arak atau yang seumpamanya yangjika diambil dengan banyak boleh memabukkan, maka meminum walaupun hanya setitik adalah juga haram.
Jabir bin ‘Abdullah Radhiallahu ‘anhumeriwayatkan bahawasanya Baginda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
Maksudnya: “Apa sahaja yang memabukkan(jika diminum) banyak, maka (meminum)sedikit (juga) adalah haram”.(Hadits riwayat Imam Abu Daud, at-Tirmidzi,Ibnu majah dan Ahmad)Imam al-Adzrai‘e Rahimahullah berkata: “Ulama-ulama berkata bahawa minum satu titik arak itu adalah suatu dosa besar danmemang telah maklum bahawa satu titik itutiada memberi kesan (tidak menyebabkan mabuk)”.
Dengan hujjah-hujjah ini tertolaklah pendapat atau pandangan beberapa golongan yang berpendapat bahawa meminum arak itu tidak haram selama mana ia tidak memabukkan.
Minum Arak Merosak Hidup Serta Membahayakan Kesihatan Dan Nyawa
Peminum arak bukan sahaja mendapat nasib malang lagi menggerunkan di hari akhirat kelak,bahkan juga turut mendapat kesusahan dan bencana ketika di dunia.
Ini terbukti dengan jelas apabila perangkaan menunjukkan bahawa pengambilan alkohol ternyata merupakan antara dalang terbesar perosak kesejahteraan dan pembangunan individu serta sosial.
Menurut fakta dan statistik yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pengambilan alkohol mengakibatkan 2.5 juta kematian setiap tahun, yang mana 320,000 daripada jumlah tersebut merupakan mereka yang berusia dalam lingkungan umur 15 ke 29tahun. Alkohol juga merupakan antara faktor terbesar dan utama penyebab penyakit. Menurut kajian tersebut juga, alkohol dikaitkan dengan gejala-gejala sosial yang serius sepertikeganasan, pengabaian kanak-kanak sertapenderaan, selain menjejaskan pembangunan kerana ketidak hadiran ke tempat kerja.
Pengambilan arak pada hakikatnya bukan sahaja menjejaskan fizikal serta psikologipeminum, bahkan ia turut sama mendatangkankesusahan dan kerosakan terhadapkesejahteraan, keselamatan, kesihatan, malah nyawa orang lain.
Seorang yang di bawah pengaruh arak akan hilang akal serta daya pertimbangannya. Selain membahayakan diri, mereka juga bolehbertindak agresif dan membahayakan orang lain. Contohnya seorang pemandu yang sedang mabuk akan meletakkan pengguna jalan raya lain berada dalam risiko kemalangan.
Mereka ini bila-bila masa sahaja akan melakukan perkara-perkara yang tidak diingini seperti melakukan sesuatu yang tidak senonoh, melakukan kemudaratan terhadap diri sendiri, membunuh diri, bahkan melakukan jenayah seperti membunuh orang lain dan bertindak ganas terhadap sesiapa sahaja termasuklahrakan ataupun ahli keluarga sendiri.
Dari sudut kesihatan pula, kajian menunjukkan bahawa pengambilan arak menyebabkan sistem imuniti badan sipeminum menjadi lemah dan mudah ditimpa pelbagai penyakit. Antara penyakit yang sering dikaitkan dengan pengambilan arak ialah epilepsi (sawan), penyakit jantung, pelbagai jenis kanser, HIV atau AIDS, batuk kering, jangkitan kelamin, FAS (Fetal Alcohol Syndrom) iaitu gangguan terhadap kesihatan janin yang akan menyebabkan kerosakan dan keterbelakanganotak, mental, kesihatan dan tumbesaran bayiyang bakal lahir jika alkohol dikonsumsi oleh perempuan mengandung dan banyak lagi.
Hasil kesedaran tentang mudarat yang timbul daripada pengambilan arak inilah, pihak-pihaktertentu seperti kerajaan dan pertubuhanpertubuhankesihatan seluruh dunia,termasuklah pertubuhan yang dipelopori oleh golongan bukan Islam seperti WHO, mengambil langkah-langkah berpatutan dalam usaha mencari jalan penyelesaian bagimengurangkan risiko serta impak negatif pengambilan alkohol, yang jelas sekali tidak ada langsung impak positif terhadap peminum mahupun orang lain, demi menjagakesejahteraan setiap individu khususnya danmasyarakat amnya.
Bagaimanapun, Islam sudahpun mendahului dalam membenteras gejala arak ini dengan bertindak mengharamkannya sejak 14 abad yang lalu lagi. Pengharaman arak dalam syariat Islam bukan atas tujuan untuk mengurangkan impak negatifnya, bahkan bagi menolak segala kemudaratan dan risiko alkohol secara total. Sangat jelas pengharaman syara‘ terhadap arak ini, bahkan syariat Islam secara keseluruhannya, merupakan satu rahmat yang tidak ternilai bukan sahaja bagi seluruh manusia bahkan seluruh alam.
Membenteras Gejala Arak Tanggungjawab Setiap Muslim
Walaupun negara secara keseluruhannya berjaya mengawal gejala meminum arak di kalangan orang Islam di negara ini dengan penguatkuasaan beberapa undang-undang seperti pengharaman penjualan arak dan kesalahan memiliki arak bagi orang-orang Islam, namun masih terdapat segelintir individu yang masih lagi lalai dengan hasutan syaitan. Ini terbukti apabila statistik menyebutkan bahawa jumlah keseluruhan bagi kes tangkapan yang berkaitan dengan arak di Negara Brunei Darussalam dari tahun 2006 sehingga 2012 ialah sebanyak 1692 kes tangkapan, yang mana jumlah individu beragama Islam dalam angka tersebut ialah seramai 779 orang. Ini satu jumlah yang sangat merungsingkan.
Yang lebih dan paling merungsingkan ialah keterlibatan anak-anak muda remaja sertakanak-kanak dalam gejala arak ini yangrata-rata jatuh rebah akibat sikap ingin mencuba, hasutan rakan, pengaruh media massa serta kelalaian dan sikap ambil ringan akan perkara-perkara agama.
Di sinilah terserlahnya kepentingan dakwah amar ma‘ruf nahi munkar. Tanpa kesuburanbudaya amar ma‘ruf nahi munkar ini, tanggungjawab dakwah tidak akan dapatdirealisasikan.
Tanggungjawab dakwah sebenarnya bukan peranan golongan pendakwah, imam atau ulama sahaja, bahkan ia merupakan kewajiban setiapindividu, terutama sekali mereka yang diamanahkan sebagai penjaga dan pendidik seperti kaum ibu bapa dan para guru.Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam Surah at-Tahrim ayat 6:
Tafsirnya : “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu daripada api neraka…”. (Surah at-Tahrim: 6)
Menurut ulama tafsir, memelihara keluarga daripada api neraka itu ialah dengan caramengajar dan mendidik mereka dengan perkara-perkara kebajikan serta menyuruhmelakukan apa yang diperintahkan danmenegah dari apa yang dilarang oleh Allah Subhanahu wa Ta‘ala.
Menyuruh ke arah kebaikan dan melarang daripada kejahatan merupakan tanggungjawab dan kewajiban semua golongan kerana iamerupakan kaedah dakwah yang terbaik dan paling berkesan.
Menurut Imam Ahmad Rahimahullah, tidak menjalankan amar ma‘ruf nahi munkar itu bolehmengakibatkan kufur. Manakala sebahagian ulama pula berpendapat bahawa tidak menjalankan amar ma‘ruf nahi munkar itu akan mendatangkan dosa besar sekiranya perkara wajib yang ditinggalkan atau perkara haram yang dilakukan oleh sipelaku itu dari jenis dosa besar seperti meninggalkan sembahyang dan meminum arak, dan jika perkara itu dari jenis dosa kecil, maka tidak menjalankan amar ma‘ruf nahi munkar itu adalah dosa kecil.
Maksudnya di sini, jika seseorang itu tidak melarang seorang yang lain yang hendak melakukan satu dosa besar seperti minum arak, maka orang yang tidak melarang itu akan mendapat dosa besar kerana tidak menjalankan amar ma‘ruf nahi munkar. Adapun jikaseseorang itu tidak melarang seorang yang lainyang hendak melakukan satu dosa kecil, maka orang yang tidak melarang itu pun akan mendapat dosa kecil juga.
Para ibu bapa terutamanya, selain wajib melaksanakan amar ma‘ruf nahi munkar, seharusnya menunaikan peranan mereka sebagai qudwah dengan menunjukkan teladan yang baik dan bertindak sebagai pendidikterhadap anak-anak mereka dengan menerapkan penghayatan Islam ke dalam jiwa anak-anak mereka dari mereka kecil lagi supaya penghayatan Islam itu meresap sedalamdalamnya ke jiwamereka. Ini akan membuatkan mereka lebih hormat terhadap hukum-hakam Islam, lebih cenderung untuk mentaati perintah dan menjauhi larangan Allah Subhanahu wa Ta‘ala dan lebih merasai hikmah syari‘at agama-Nya.
Selepas ibu bapa, para guru juga memainkan peranan yang sangat penting dalam membimbing anak murid mereka. Ini keranaguru adalah umpama ibu bapa kedua kepada anak murid dan merupakan insan yang banyak bertanggungjawab membentuk dan menaikkan martabat anak murid mereka menjadi orang yang berilmu dan berguna kepada bangsa, agama dan negara. Jadi, bagi memastikan anak murid bebas daripada gejala negatif dan maksiat seperti arak ini, para guru bukan sahaja dituntut menjalankan peranan sebagai seorang pengajar, bahkan mereka juga wajiblah menjalankan tanggungjawab sebagai seorang pendidik yang berdedikasi. Ini dengan menjadikan diri mereka qudwah terbaik untuk anak murid, prihatin terhadap setiap tingkah laku mereka, menerapkan disiplin dan nilai-nilai murni kepada mereka serta tidak sekali-kali berputus asa berusaha memimpin mereka supaya menjadi seorang muslim yang berakhlak, bertaqwa dan sentiasa mematuhi perintah Allah Subhanahu wa Ta‘ala serta Rasul-Nya. Inilah guru pewaris para Nabi yang sebenarbenarnya.
Para ilmuan Islam daripada golongan imam, pendakwah dan sebagainya pula hendaklah berusaha lebih keras lagi bagi memperkukuhkan pengetahuan, kefahaman serta kesedaran seluruh umat Islam tentang persepsi serta hukum Islam mengenai arak serta akibat-akibat buruknya di dunia dan di akhirat melalui ceramah, kuliah, penulisan dan penyebaran risalah, buku dan sebagainya. Bagi memastikan kejayaan dan keberkesanan usaha ini, hendaklah dipastikan bahawa usaha dakwah mereka itu sampai ke segenap lapisan masyarakat Islam, bukan hanya sekadar di masjid-masjid ataupun di surau-surau sahaja.
Peranan sektor-sektor kesihatan juga tidak kurang pentingnya dalam usaha membenteras gejala arak. Ini dengan menyampaikanmaklumat dan menerapkan kesedaranmasyarakat akan bahaya arak. Selain mempergiatkan lagi ceramah mengenai bahaya arak terhadap kesihatan dan kehidupan, pengetahuan serta kefahaman awam tentang bahaya arak ini juga perlu diperkembangkan dengan lebih jitu lagi melalui media massa.
Jika semua pihak serta individu muslim berkerjasama menjalankan peranan masingmasingdalam perjuangan membenteras gejala arak ini, ditambah lagi dengan berkuatkuasanya Kanun Hukuman Jenayah Syari‘ah ciptaan Allah Subhanahu wa Ta‘ala, dengan izin-Nya, Negara Brunei Darussalam akan menjadi sebuah negara yang bebas arak. Apabila negara bebas daripada arak, rahmat dan keberkatan kurniaan Subhanahu wa Ta‘ala akan lebih mencurah-curah terhadap negara serta segenap penduduknya.

Dialog Rasulullah SAW dengan Iblis, Kalau sempet baca sampe slese, karena ini berguna untuk kita:))

January 15, 2012 at 4:33pm
Dialog Rasulullah SAW dengan Iblis, Kalau sempet baca sampe slese, karena ini berguna untuk kita:))

Allah SWT  telah memerintahkan seorang  Malaikat  menemui  Iblis  supaya dia menghadap  Rasulullah SAW  untuk memberitahu segala rahasianya, baik yang disukai maupun yang dibencinya. Hikmatnya adalah untuk meninggikan derajat  Nabi Muhammad SAW  dan juga sebagaiperingatan dan perisai kepada umat manusia .

Maka  Malaikat  itu pun berjumpa  Iblis  dan berkata, "Hai  Iblis ! Bahwa  Allah Yang Maha Mulia dan  Maha Besar  memberi perintah untuk menghadap  Rasulullah SAW . Hendaklah engkau buka segala rahasiamu dan apapun yang ditanya  Rasulullah  harus engkau jawab dengan sebenar-benarnya. Jika engkau berdusta walau satu kata pun, niscaya akan terputus semua anggota badanmu, uratmu, serta disiksa dengan siksaan yang sangat keras. "

Mendengar ucapan  Malaikat  yang dahsyat itu,  Iblis  sangat ketakutan. Maka segeralah dia menghadap  Rasulullah SAW  dengan menyamar sebagai seorang tua yang buta sebelah matanya dan berjanggut putih 10 lembar, panjangnya seperti ekor sapi.

Iblis  pun memberi salam, sehingga 3 kali tidak juga dijawab oleh  Rasulullah SAW . Maka sambut Iblis  ( alaihi laknat ),

"Ya  Rasulullah ! Mengapa engkau tidak mejawab salamku? Bukankah salam itu sangat mulia di sisi Allah ? " Maka jawab  Nabi  dengan marah, "Hai  Aduwullah  seteru  Allah ! Kepadaku engkau menunjukkan kebaikanmu? Janganlah mencoba menipuku sebagaimana kau tipu  Nabi Adam as sehingga keluar dari surga,  Habil  mati teraniaya dibunuh Qabil  karena hasutanmu,  Ayub  engkau tiup dengan asap beracun ketika dia sedang sujud shalat sampai dia sengsara beberapa lama, kisah Nabi Daud  dengan perempuan Urya,  Sulaiman  meninggalkan kerajaannya karena engkau menyamar sebagai istrinya dan begitu juga beberapa  Anbiya  dan pendeta yang telah menanggung sengsara akibat hasutanmu.

Hai  Iblis ! Sebenarnya salam itu sangat mulia di sisi  Allah azza wajalla , cuma salammu saja aku tidak hendak menjawabnya karena diharamkan  Allah . Maka aku kenal baik-baik engkaulah  Iblis , raja segala iblis ,  setan dan jin yang menyamar diri . Apa kehendakmu datang menemuiku? "

Taklimat  Iblis , "Ya  Nabi Allah ! Janganlah engkau marah. Karena engkau adalah  Khatamul Anbiya  maka dapat mengenaliku. Kedatanganku adalah diperintah  Allah  untuk memberitahu segala tipu dayaku terhadap umatmu dari zaman Nabi Adam sampai akhir zaman.  Ya  Nabi Allah ! Setiap apa yang engkau tanya, aku siap menerangkan satu persatu dengan sebenarnya, tiadalah aku berani menyembunyikannya. "    

Maka  Iblis  pun bersumpah menyebut nama  Allah  dan berkata, "Ya  Rasulullah ! Jika aku berdusta barang sepatah pun niscaya hancur leburlah badanku menjadi abu. "

Bila mendengar sumpah  Iblis  itu,  Nabi  pun tersenyum dan berkata dalam hatinya, inilah satu peluangku untuk menyiasati segala perbuatannya agar didengar oleh sekalian sahabat yang ada di majelis ini dan menjadi perisai bagi seluruh umatku.


Pertanyaan Nabi (1):
"Hai Iblis! Siapakah sebesar-besar musuhmu dan bagaimana aku terhadapmu?"

Jawab Iblis:
"Ya Nabi Allah! Engkaulah musuhku yang paling besar di antara segala musuhku di muka bumi ini."

Maka Nabi pun memandang muka Iblis, dan Iblis pun menggeletar karena ketakutan. Sambung Iblis, "Ya Khatamul Anbiya! Ada pun aku dapat merubah diriku seperti sekalian manusia, binatang dan lain-lain hingga rupa dan suara pun tidak berbeda, kecuali dirimu saja yang tidak dapat aku tiru karena dicegah oleh Allah.

Kiranya aku menyerupai dirimu, maka terbakarlah diriku menjadi abu. Aku cabut iktikad / niat anak Adam supaya menjadi kafir karena engkau berusaha memberi nasihat dan pengajaran agar mereka kuat untuk memeluk agama Islam, begitu jugalah aku berusaha menarik mereka ke kafir, murtad atau munafik. Aku akan menarik seluruh umat Islam dari jalan benar menuju jalan yang sesat supaya masuk ke dalam neraka dan kekal di dalamnya bersamaku. "


Pertanyaan Nabi (2):
"Hai Iblis! Bagaimana perbuatanmu kepada makhluk Allah?"

Jawab Iblis:
"Adalah satu kemajuan bagi perempuan yang merenggangkan kedua pahanya kepada lelaki yang bukan suaminya, setengahnya sampai mengeluarkan benih yang salah sifatnya. Aku goda semua manusia supaya meninggalkan sholat, terbuai dengan makan minum, berbuat durhaka, aku lalaikan dengan harta benda dari emas, perak dan permata, rumahnya, tanahnya, ladangnya agar hasilnya dibelanjakan ke jalan haram.

Demikian juga ketika pesta yang bercampur antara pria dan perempuan. Disana aku lepaskan sebesar-besar godaan untuk hilang peraturan dan minum arak. Bila terminum arak itu maka hilanglah akal, pikiran dan malunya. Lalu aku ulurkan tali cinta dan terbukalah beberapa pintu maksiat yang besar, datang perasaan hasad dengki sampai ke pekerjaan zina. Bila terjadi kasih antara mereka, terpaksalah mereka mencari uang hingga menjadi penipu, peminjam dan pencuri.

Bila mereka teringat akan salah mereka lalu ingin bertobat atau berbuat amal ibadah, aku akan rayu mereka agar mereka menangguhkannya. Bertambah keras aku goda agar menambahkan maksiat dan mengambil istri orang. Kapan kena goda hatinya, datanglah rasa ria, takabur, megah, sombong dan melengahkan amalnya. Kapan pada lidahnya, mereka akan gemar berdusta, mencela dan mengumpat.Demikianlah aku goda mereka setiap saat. "


Pertanyaan Nabi (3): 
"Hai Iblis! Mengapa engkau bersusah payah melakukan pekerjaan yang tidak bermanfaat bahkan menambahkan laknat yang besar dan siksa yang besar di neraka yang paling bawah? Hai yang dikutuk Allah! Siapa yang menjadikanmu? Siapa yang melanjutkan usiamu? Siapa yang menjelaskan matamu? Siapa yang memberi pendengaranmu? Siapa yang memberi kekuatan anggota badanmu? "

Jawab Iblis:
"Semuanya itu adalah anugerah dari Allah Yang Maha Besar juga. Tetapi hawa nafsu dan takabur membuatku menjadi jahat sebesar-besarnya. Engkau lebih tahu bahwa Diriku telah beribu-ribu tahun menjadi ketua seluruh Malaikat dan pangkatku telah dinaikkan dari satu langit ke satu langit yang tinggi . Kemudian Aku tinggal di dunia ini beribadat bersama sekalian Malaikat beberapa waktu lamanya.

Tiba-tiba datang firman Allah SWT hendak menjadikan seorang Khalifah di dunia ini, maka akupun membantah. Lalu Allah menciptakan pria (Adam) lalu dititahkan seluruh Malaikat memberi hormat kepada pria itu, kecuali aku yang ingkar. Oleh karena itu Allah murka kepadaku dan wajahku yang tampan rupawan dan bercahaya itu berubah menjadi keji dan kelam. Aku merasa sakit hati. Kemudian Allah menjadikan Adam raja di surga dan dikaruniakan seorang permaisuri (Siti Hawa) yang memerintah seluruh bidadari. Aku bertambah dengki dan dendam kepada mereka.

Akhirnya aku berhasil menipu mereka melalui Siti Hawa yang menyuruh Adam memakan buah Khuldi, lalu keduanya diusir dari surga ke dunia. Keduanya berpisah beberapa tahun dan kemudian dipertemukan Allah (di Arafah), sampai mereka mendapatkan beberapa orang anak. Kemudian kami hasut anaknya Qabil untuk membunuh saudaranya Habil. Itu pun aku masih tidak puas hati dan berbagai tipu daya aku lakukan hingga Hari Kiamat.

Sebelum Engkau lahir ke dunia, aku beserta bala tentaraku dengan mudah dapat naik ke langit untuk mencuri segala rahasia serta tulisan yang menyuruh manusia berbuat ibadat serta balasan pahala dan surga mereka. Kemudian aku turun ke dunia, dan memberitahu manusia yang lain aripada apa yang sebenarnya aku dapatkan, dengan berbagai tipu daya hingga tersesat dengan berbagai kitab bid'ah dan carut-marut.

Tetapi ketika kamu lahir ke dunia ini, maka aku tidak diizinkan oleh Allah untuk naik ke langit dan mencuri rahasia, karena banyak Malaikat yang menjaga di setiap lapisan pintu langit. Jika aku bersikeras juga ingin naik, maka malaikat akan melontarkan panah dari api yang menyala. Sudah banyak bala tenteraku yang terkena lontaran Malaikat itu dan semuanya terbakar menjadi abu. Maka besarlah kesusahanku dan bala tentaraku untuk menjalankan tugas menghasut. "


Pertanyaan Nabi (4):
"Hai Iblis! Apakah yang pertama engkau tipu dari manusia?"

Jawab Iblis:
"Pertama sekali aku palingkan iktikad / niatnya, imannya kepada kafir juga ada dari segi perbuatan, kata, perilaku atau hatinya. Jika tidak berhasil juga, aku akan tarik dengan cara mengurangi pahala. Lama-kelamaan mereka akan terjerumus mengikut kemauan jalanku"


Pertanyaan Nabi (5):
"Hai Iblis! Jika umatku sholat karena Allah, bagaimana keadaanmu?"

Jawab Iblis:
"Sebesar-besarnya kesusahanku. Gemetarlah badanku dan lemah tulang sendiku. Maka aku kerahkan berpuluh-puluh iblis datang menggoda seorang manusia, pada setiap anggota badannya.

Setengah-setengahnya datang pada setiap anggota badannya supaya malas sholat, was-was, lupa bilangan rakaatnya, khawatir pada pekerjaan dunia yang ditinggalkannya, selalu ingin cepat habis sholatnya, hilang khusyuknya - matanya selalu menjeling ke kiri kanan, telinganya senantiasa mendengar orang berbicara dan suara -bunyi yang lain. Setengah Iblis duduk di belakang badan orang yang shalat itu agar dia tidak kuasa sujud berlama-lama, penat atau duduk tahiyat dan dalam hatinya senantiasa ingin cepat habis sholatnya, itu semua menyebabkan kurangnya pahala. Jika para Iblis itu tidak dapat menggoda manusia itu, maka aku sendiri akan menghukum mereka dengan seberat-berat hukuman. "


Pertanyaan Nabi (6):
"Jika umatku membaca Al-Quran karena Allah, bagaimana perasaanmu?"

Jawab Iblis:
"Jika mereka membaca Al-Quran karena Allah, maka rasa terbakarlah tubuhku, putus-putus segala uratku lalu aku lari daripadanya."


Pertanyaan Nabi (7):
"Jika umatku mengerjakan haji karena Allah, bagaimana perasaanmu?"

Jawab Iblis:
"Binasalah diriku, gugurlah daging dan tulangku karena mereka telah mencukupkan rukun Islamnya."


Pertanyaan Nabi (8):
"Jika umatku berpuasa karena Allah, bagaimana keadaanmu?"

Jawab Iblis:
"Ya Rasulullah! Inilah bencana yang paling besar bahayanya kepadaku. Bila masuk awal bulan Ramadhan, maka memancarlah cahaya Arasy dan Kursi, bahkan seluruh Malaikat menyambut dengan suka cita. Bagi orang yang berpuasa, Allah akan mengampuni segala dosa yang lalu dan digantikan dengan pahala yang sangat besar dan tidak dicatat dosanya selama dia berpuasa. Yang menghancurkan hatiku adalah segala isi langit dan bumi, yakni Malaikat, bulan, bintang, burung dan ikan-ikan semuanya siang malam mendoakan ampunan untuk orang yang berpuasa. Satu lagi kemuliaan orang berpuasa adalah dimerdekakan pada setiap waktu dari siksa neraka. Bahkan semua pintu neraka ditutup sementara semua pintu surga dibuka seluas-luasnya, serta dihembuskan angin dari bawah Arasy yang bernama Angin Syirah yang sangat lembut ke dalam surga. Pada hari umatmu mulai berpuasa, dengan perintah Allah datanglah sekalian Malaikat dengan garangnya menangkapku dan tentaraku, jin, setan dan ifrit lalu dipasung kaki dan tangan dengan besi panas dan dirantai dan dimasukkan ke bawah bumi yang sangat dalam. Di sana pula beberapa azab yang lain telah menunggu kami. Setelah habis umatmu berpuasa barulah aku dilepaskan dengan perintah agar tidak mengganggu umatmu. Umatmu sendiri telah merasa ketenangan berpuasa sebagaimana mereka bekerja dan bersahur seorang diri di tengah malam tanpa rasa takut dibandingkan bulan biasa. "


Pertanyaan Nabi (9):
"Hai Iblis! Bagaimana seluruh sahabatku menurutmu?"

Jawab Iblis:
"Seluruh sahabatmu juga adalah sebesar - besar seteruku. Tidak ada upayaku melawannya dan tidak satu tipu daya yang dapat masuk ke mereka. Karena engkau sendiri telah berkata:" Seluruh sahabatku adalah seperti bintang di langit, jika kamu mengikuti mereka, maka kamu akan mendapat petunjuk. "

Abu Bakar al-Siddiq sebelum bersamamu, aku tidak dapat mendekatinya, apalagi setelah berdampingan denganmu. Dia begitu percaya pada mu sampai dia menjadi wazirul A'zam. Bahkan engkau sendiri telah mengatakan jika ditimbang seluruh isi dunia ini dengan amal kebajikan Abu Bakar, maka akan lebih berat amal kebajikan Abu Bakar. Bahkan dia telah menjadi mertuamu karena engkau menikah dengan anaknya, Saiyidatina Aisyah yang juga banyak menghafadz Hadits-haditsmu.

Umar Al-Khattab pula tidaklah berani aku pandang wajahnya karena dia sangat keras menjalankan hukum syariat Islam dengan seksama. Jika aku pandang wajahnya, maka gemetarlah segala tulang sendiku karena sangat takut. Hal ini karena imannya sangat kuat apalagi engkau telah mengatakan, "Jikalau adanya Nabi sesudah aku maka Umar bisa menggantikan aku", karena dia adalah orang harapanmu serta pandai membedakan antara kafir dan Islam hingga digelar 'Al-Faruq'.

Saidina Usman Al-Affan lagi, aku tidak bisa bertemu, karena lidahnya senantiasa bergerak membaca Al-Quran. Dia penghulu orang sabar, penghulu orang mati syahid dan menjadi menantumu sebanyak dua kali. Karena taatnya, banyak Malaikat datang melawat dan memberi hormat kepadanya karena Malaikat itu sangat malu kepadanya hingga engkau mengatakan, "Barang siapa menulis Bismillahir rahmanir rahim pada kitab atau kertas-kertas dengan tinta merah, niscaya mendapat pahala seperti pahala Usman mati syahid."

Ali Abi Thalib pun itu aku sangat takut karena hebatnya dan gagahnya dia di medan perang, tetapi sangat sopan santun, alim orangnya. Jika iblis, setan dan jin memandang beliau, maka terbakarlah kedua mata mereka karena dia sangat kuat beribadah dan beliau adalah kaum yang pertama memeluk agama Islam dan tidak pernah menundukkan kepalanya ke atas berhala. Bergelar 'Ali Karamullahu Wajhahu' - dimuliakan Allah akan wajahnya dan juga 'Harimau Allah' dan engkau sendiri berkata, "Akulah negeri segala ilmu dan Ali itu pintunya." Bahkan dia menjadi menantumu, semakin aku ngeri kepadanya. "


Pertanyaan Nabi (10):
"Bagaimana tipu daya engkau kepada umatku?"

Jawab Iblis:
"Umatmu itu ada tiga macam. Yang pertama seperti hujan dari langit yang menghidupkan segala tumbuhan yaitu ulama yang memberi nasehat kepada manusia agar mengerjakan perintah Allah dan meninggalkan larangan seperti kata Jibril as," Ulama itu adalah pelita dunia dan pelita akhirat. "Yang kedua umat tuan seperti tanah yaitu orang yang sabar, syukur dan ridha dengan karunia Allah. Berbuat amal saleh, tawakal dan kebajikan. Yang ketiga umatmu seperti Firaun; terlampau tamak dengan harta dunia dan dihilangkan amal akhirat. Maka akupun bersukacita lalu masuk ke dalam badannya, aku putarkan hatinya ke lautan durhaka dan aku hela ke mana saja mengikuti kehendakku. Jadi dia senantiasa khawatir kepada dunia dan tidak ingin menuntut ilmu, tidak waktu beramal ibadah, tidak akan mengeluarkan zakat, miskin ingin beribadah.

Lalu aku goda agar minta kaya dulu, dan saat diizinkan Allah dia menjadi kaya, maka dilupakan beramal, tidak berzakat seperti Qarun yang tenggelam dengan istana mahligainya. Kapan umatmu terkena penyakit tidak sabar dan tamak, dia senantiasa khawatir akan hartanya dan sebagian asyik ingin merebut dunia harta, berbicara besar sesama Islam, benci dan menghina kepada yang miskin, hartanya untuk jalan maksiat, tempat judi dan perempuan lacur. "

Pertanyaan Nabi (11):
"Siapa yang serupa dengan engkau?"

Jawab Iblis:
"Orang yang meringankan syariatmu dan membenci orang belajar agama Islam."


Pertanyaan Nabi (12):
"Siapa yang mencahayakan muka engkau?"

Jawab Iblis:
"Orang yang berdosa, bersumpah bohong, saksi palsu, pemungkir janji."


Pertanyaan Nabi (13):
"Apakah rahasia engkau kepada umatku?"

Jawab Iblis:
"Jika seorang Islam pergi buang air besar dan tidak membaca doa pelindung setan, maka aku gosok-gosokkan najisnya sendiri ke badannya tanpa dia sadari."


Pertanyaan Nabi (14):
"Jika umatku bersatu dengan isterinya, bagaimana hal engkau?"

Jawab Iblis:
"Jika umatmu ingin bersetubuh dengan istrinya dan membaca doa pelindung setan, maka larilah aku dari mereka. Jika tidak, aku akan bersetubuh dahulu dengan istrinya, dan bercampurlah benihku dengan benih istrinya. Jika menjadi anak maka anak itu akan suka pada pekerjaan maksiat, malas pada kebaikan, durhaka. Ini semua karena kealpaan ibu bapaknya sendiri. Begitu juga jika mereka makan tanpa membaca Bismillah, aku yang dahulu makan dari. Meskipun mereka makan, tiadalah merasa kenyang. "


Pertanyaan Nabi (15):
"Dengan jalan apa dapat menolak tipu daya engkau?"

Jawab Iblis:
"Jika dia berbuat dosa, maka dia kembali bertaubat kepada Allah, menangis menyesal akan perbuatannya. Bila marah segeralah mengambil air wudhu ', maka padamlah marahnya."


Pertanyaan Nabi (16):
"Siapakah orang yang paling engkau lebih sukai?"

Jawab Iblis:
Pria dan perempuan yang tidak mencukur atau mencabut bulu ketiak atau bulu ari-ari (bulu kemaluan) selama 40 hari. Di situlah aku mengecilkan diri, bersarang, bergantung, berbuai seperti pijat pada bulu itu. "


Pertanyaan Nabi (17):
"Hai Iblis! Siapakah saudara kamu?"

Jawab Iblis:
"Orang yang tidur meniarap / telungkup, orang yang matanya terbuka (mendusin) di waktu subuh tetapi menyambung tidur lagi. Lalu aku lenakan dia hingga terbit fajar. Demikian juga pada waktu zuhur, ashar, maghrib dan isya ', aku beratkan hatinya untuk sholat. "


Pertanyaan Nabi (18):
"Apakah jalan yang membinasakan diri engkau?"

Jawab Iblis:
"Orang yang banyak menyebut nama Allah, bersedekah dengan tidak diketahui orang, banyak bertaubat, banyak tadarus Al-Quran dan sholat tengah malam."


Pertanyaan Nabi (19):
"Hai Iblis! Apakah yang memecahkan mata engkau?"

Jawab Iblis:
"Orang yang duduk di dalam masjid serta beriktikaf di dalamnya"


Pertanyaan Nabi (20):
"Apa lagi yang memecahkan mata engkau?"

Jawab Iblis:
"Orang yang taat kepada kedua orang tuanya, mendengar kata mereka, membantu makan pakaian mereka selama mereka hidup, karena engkau telah bersabda, 'surga itu di bawah tapak kaki ibu'"
WALLAHU'ALAM

Tiada ulasan: