Selasa, 14 Januari 2014

TERKANGKUNG-TERKANGKUNG

Tuesday, 14 January 2014


Rakyat Malaysia diKangkungkan.
Rakyat Malaysia dikangkungkan: penebangan hutan paling dasyat di Malaysia. 
Harga barang naik, Allah yang tentukan. Banjir berlaku Allah juga yang menyebabkan. Maka, boleh kita salahkan Allah?  Menyalahkan Allah, Allah juga yang menyebabkan nya? Jika kita tdak salahkan kerajaan, kita nak salahkan siapa lagi? Cuba Dato Najib terangkan.
Dato Najib ambil contoh kangkung sebagai bukti ada harga barang yang turun. Najib mahukan pujian kerana harga sayur kangkung turun. Gimmick Najib melahirkan respons negative yang banyak. Jangan kita hairan puak UMNO mengadakan demonstrasi berguling mempertahankan presiden mereka yang kangkung itu. Nyatalah, sementara presiden UMNO bertaraf kangkung, rakyat pula tidak mudah dikangkungkan.
Professor Ungku Aziz seorang yang paling awal menilai pandangan dan pemikiran Zaaba menulis dalam Facebook beliau:-
Pucuknya angkuh memanjat bukit,
tak sedar akar terendam air parit,
rakyat mengeluh lelah dan sakit,
sedikit diberi banyak diungkit..
Pucuknya angkuh memanjat bukit,
Tak sedar akar diair parit,
Bagaikan melepas anjing tersepit,
Dah jadi pemimpin , rakyat digigit.
Rakyat dikangkungkan mengenai punca banjir.
Minggu lalu saya bertemu dengan seorang rakan yang sekarang exco kanan negeri Pahang. Dia merupakan satu2 nya calun UMNO yang menang di Kuantan. Yang lain semua kecundang. Biasalah apabila sudah jadi exco nada cakap sedikit besar menunjukkan keyakinan dan jati diri. Tapi kita tahulah, dikalangan puak UMNO, keyakinan tersebut datang dari kedudukan dan jawatan. Sayang sekali, keyakinan tidak datang dari kehebatan penghujjahan.
Kami bercakap mengenai banjir yang menimpa Kuantan. Kuantan adalah daerah saya membesar dari umur 5 tahun sehinga saya menamatkan tingkatan 6. Walaupun saya lahir di Pekan Pahang, Kuantan merupakan kampong halaman saya.
Kami bercerita hal banjir yang melanda Kuantan. Kawasan Sungai Isap, kampong Belukar, Bukit Rangin, Cenderawasih, Taman Guru, semua dilanda banjir yang menyedihkan. Rata2 nya, mangsa banjr kehilangan semua.
Sebelum saya tanya lanjut, kawan saya itu mempertahankan mengenai banjir tersebut. Hendak buat macam mana.air naik secara mendadak. Persiapan untuk 30,000, mangsa 60,000. Ini kejadian alam. Kebetulan air laut pula pasang tinggi. Maka air tak dapat pergi kelaut mengakibatkan banjir yang dasyat. Benteng sungai Isap pecah. Ini sebab sebenar banjir tekan kawan saya.
Biasalah, bila berdepan- kita menjaga air muka. Lagi pun verbal joustling tidak berguna. Dia pun belanja saya makan nasi dagang. Tidak manis kalau kita bertekak. Nanti saya menyebabkan belanja nya tidak ikhlas pula. Elok dia dapat pahala.
Tapi kalau hujjah nya diberi depan JKKK daerah Kuantan, mungkin ianya dapat diterima. Atau bercakap depan ajk cawangan UMNO lagi boleh diterima.
Hujan itu memang kejadian alam. Tapi banjir yang dasyat membayangkan bahawa langkah2 mengatasi banjir di Pahang lemah. Pengawasan terhadap pencabulan kawasan tadahan air tidak sedikit pun disentuh.
Kita hanya perlu pergi ke kawasan Sungai Lembing dimana air Sungai Kuantan bermula untuk melihat pembotakan dan pergondolan kawasan hutan. Kalau kita naik helicopter seperti yang selalu dilakukan oleh MB Pahang, maka kita mungin pengsan melihat penrogolan bersiri kawasan balak di Ulu Kuantan iaitu Sungai Lembing dan kawasan sekitar nya.
Banjir di Kuantan disebabkan pembalakan yang tidak lagi terkawal. Beberapa tahun lalu, ketika saya ADUN UMNO saya telah mencadangkan dalam DUN Pahang supaya membatalkan semua lesen pembalakan swasta. Sebabnya mereka lah yang mencuri kayu balak dan menebas hutan sewenang wenang nya tanpa terkawal. Yang lagi terror dikalangan pembalak ialah mereka yang menggunakan nama Sultan Pahang untuk merogol khazanah hutan kita.
Saya cadangkan hanya penebang bertauliah dan dilesenkan oleh kerajaan sahaja dibenarkan mengeluarkan balak. Balak2 tersebut hendaklah dikumpulkan dalam kawasan2 bonded area. Sesiapa yang didapati menebang hutan balak tanpa lesen dan tauliah kita dijelkan. Hanya yang dilesenkan kerajaan sahaja yang dibenarkan. Dengan cara ini kita tahu siapa penceroboh. Di Thailand, pencoroboh hutan ditembak mati.
Apabila balak dihimpunkan dalam kawasan bonded area, semua yang berminat membeli balak untuk diproses dikilang2 mereka membeli nya disana dan membayar cukai ketika keluar gate kawasan bonded area. Tauke besar atau kecil semua ada peluang yang sama untuk beli kayu2 balak dari bonded area.
Mengapa kita lakukan begini? Pertama kita mengawal pencerobohan kawasan hutan. Kalau hanya pihak kerajaan sahaja yang berlesen untuk tebang pokok, maka semua pihak lain adalah penceroboh. Kecuali pihak kerajaan ada anasir2 yang menceroboh huan. Ini akan menyebabkan pemantauan lebih mudah dan murah.
Kalau balak hilang juga dan kawasan yang dilesenkan dicabuli, kita tangkap kontraktor dan ejensi yang dilesenkan. Kedua kita menyekat kebocoran revenue dari hasil hutan. Hasil cukai dikutip bila pembeli balak keluar dari gate bonded area. Revenue terus masuk dalam poket kerajaan.
Biasalah, pihak yang berkepentingan membisu apabila dikemukakan cadangan ini. Mana boleh terima- sumber mendapat wang ltambahan tertutup. Tauke2 pun tidak datang ke Pejabat Hutan beri ang pow. Pembalak besar akan melobi supaya kaedah pemberian lesen kepada pihak seperti status quo, mereka diteruskan.
Apa kaitan dengan banjir?
Jika air melempah kekawasan hilir Kuantan, ini membayangkan betapa banyak nya kayu2 balak telah ditebang. Betapa luasnya kawasan di Ulu Kuantan dirogol oleh pembalak2. Bayangkan ini- setiap batang pokok mampu menampung sebanyak 400 gelen air. Berapa ratus ribu pokok sudah diebang oleh pembalak2 yang tamak haloba yang menyebakan air di hulu tidak dapat disekat.
Jadi kepada kawan saya yang exco Pahang dan yang mungkin memasang cita2 hendak jadi MB, lain kali bila bercakap jangan ingat kita bercakap depan ahli JKKK atau ahli cawangan UMNO. Bukan semua audiens bodoh dan terikat hidung macam mereka.
Dan kurangkan main golf itu sahabat.

Saya sempat bertanya di pasar2 tani semalam,
ada penyokong umno, ada penyokong Pakatan,
Tentang " harga Kangkung turun "
Seramai 104 orang Sampel ditemubual.

97 orang mengatakan : Kalau harga kangkung tak turun seumur
Hidup pun takpe, bnyak ley dapat tepi longkang, paya secara free.

4 Orang kata : Bagus ..!!! 3 Orang kata : Tak pasti.

# Disini kita dapat Rumuskan 97 orang itu terdapat kewakilan
penyokong umno dan pakatan juga menyatakan keputusan
sama,kangkung turun harga satu yang tidak membantu rakyat..!!

Buat Najib, Anda jgn perbodohkan Rakyat..!!
Bagi Anda yang masih dalam BN / UMNO..
pasal bahalol sangat otak korang tak ley Fikir..? 

 


FAKTA Mengenai Kangkung Yang Jarang Diketahui


on Monday, January 13, 2014
Kenapa kangkung? Apa yang lebihnya kangkung? Mari kita telusuri tumbuhan hebat ini!

Kangkung atau nama saintifiknya Kangunese Kongese adalah tumbuhan ulam yang mudah dijumpai di kawasan-kawasan berair seperti tepi longkang, paya-paya dan kolam rawatan air. Berbatang lembut dan berwarna hijau.

Selalunya ia dimakan sebagai sayuran dan ulaman dalam juadah harian. Tetapi ada lagi kehebatan tumbuhan ini.Pada akarnya terdapat sejenis bahan bakar yang mesra alam. Minyak hasil ekstrak akarnya mampu menggerakkan kereta sejauh 500km bagi setiap titik jika dicampurkan dengan 100liter ron97.

Pada batangnya juga terdapat komponen super karbohidrat yang mampu mengenyangkan seorang dewasa hanya dengan satu gigitan. Dikatakan roti lembas buatan elf lord of the rings menggunakan bahan yang sama.

Pada hujung pucuknya pula terdapat chloroplast istimewa yang mampu menukarkan cahaya matahari kepada aurum (emas). Penemuan terbaru ini dikatakan mampu menjadikan kangkung sebagai matawang menggantikan sistem wang kertas dan juga dinar emas. Wow!

Kerana itulah penurunan harga kangkung sebenarnya adalah rahmat dan usaha kerajaan menurunkan harga kangkung harus dipuji dan dipuja. Lebih afdhal jika disembah.

Akhir kata, majulah kangkung untuk negara.

- Prof Kangkung Al-Bullshitty
Oh! Kangkung semakin popular...
di mana2 saja kangkung.... err

14 January 2014


Alhamdulillah, harga kangkung turun...kita akan senang lenang

Terima kasih banyak-banyak DS Najib kerana kangkung sudah turun harganya. Minta maaflah kerana tidak sempat berterima kasih kepada kerajaan kerana saya tidak menyedari yang kangkung sudah turun harganya. Insyaallah dari hari ini saya akan masak sayur kangkung sahaja setiap hari. 

Dato Seri minta supaya semua orang berterima kasih kerana harga kangkung sudah turun, maka saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada Dato Seri kerana turunnya harga kangkung ini. Turunnya harga kangkung ini membuktikan yang transfomasi ekonomi Dato Seri sudah mula membuahkan hasil.
Barulah kami sedar yang kami dibawah-bawah ini layaknya hanya untuk memakan kangkung sahaja. Maka terlaksanalah apa yang disebut dalam perpatah Melayu, iaitu kita ‘balik kampung, tanam kangkung’. Ini adalah kejayaan perjuangan seorang Perdana Menteri. Kerajaan pimpinan beliau telah berjaya menurunkan harga kangkung.

Dengan itu marilah kita berikan sokongan kepada kepimpinan beliau, kerana kita wajar bersyukur dan berterima kasih kerana telah berjaya menurunkan harga sayuran yang banyak mengandungi iodine ini. Iodine boleh membantu kita untuk tidur jika kita susah hendak tidur malam. Kurangkan makan gula kerana ia akan melemahkan libido kita.
Dengan turunnya harga kangkung ini tentulah ia akan memberikan kesenangan kepada kehidupan rakyat dan kita tunggu sahaja pencapaian negara ketahap negara maju menjelang tahun 2020. Dengan turunnya harga kangkung ini, tentulah impian pimpinan kita untuk meningkatkan pendapatan per kapita rakyat kepada USD15,000 setahun akan tercapai.
Dengan pengurangan harga kangkung ini akan dapat menjimatkan perbelanjaan dan penjimatan itu akan dapat menampung kenaikan tariff letrik dan kadar bayaran tol kepada pemegang konsessi lebuh raya dan menampung kenaikan harga bahan api sekarang ini. Ia juga boleh menampung harga gula yang telah naik berkali-kali dalam setahun ini.
Mungkin kangkung ini boleh menjadi bahan ‘export’ negara dan boleh membantu memperbaiki pendapatan negara dan akhirnya boleh mengurangkan defisit belanjawan negara pada tahun-tahun akan datang ini.
Alhamdulillah, kita ada kangkung untuk memberikan kenikmatan kepada kehidupan rakyat negara ini. Selama ini hanya rakyat termasuk diri saya ini tidak tahu untuk mencari kehidupan yang baik, sehinggalah PM Najib memberikan jalan untuk memperbaiki kehidupan kita pada masa-masa yang mendatang dengan memakan kangkung.
Kepada Menteri Hasan Malek, kita hendak bertanya, kalau kangkung naik pula harganya nanti, adakah saudara akan membuat kenyataan, ‘kalau kangkung mahal, jangan makan kangkung’?
Terima kasih YAB Perdana Menteri. Saya cadangkan supaya diadakan kempen memakan kangkung diperingkat nasional dalam masa terdekat ini. Mungkin PEMANDU boleh berbuat sesuatu untuk melaksanakan kempen makan kangkung ini.

Nasib baik ada kangkung menyelamatkan kita.


Perceraian Akibat Sihir?

Posted on January 12, 2014 under Islam by

Divorce
PERSOALAN:
Assalamualaikum..mdh2an ustaz sihat sejahtera dan sntiasa dlm perlindungan Allah..
tujuan sy email ingin menceritakan permasalahan rumahtangga yg berlaku kpd diri sy..mdh2an dgn harapan dptlah hendaknya ustaz membantu sy..
masalah dan ujian yg terjd pd diri sy ialah begini…
sy dan isteri berkahwin atas dasar cinta..kami tggl berjauhan..isteri di xxxxxxxxx dan sy di xxxxx..
slps bbrapa bln berkahwin, isteri tidak sabar hndk brtukar ketempt kerja di johor utk tggal brsama sy..selepas segala urusan mengenai pertukaran selesai, isteri sy dpt juga berpindah ke sini..Alhamdulillah segalanya berjalan lancar..kami hidup bhgia bersama..sampai satu masa, sy diuji dlm rumahtangga sy..
blum stahun pun perkahwinan kami, isteri saya dh mula berubah perangai..dia nmpak berubah bila mula berpindah disini..pada mulanya saya anggap asam garam rumahtangga..sy bersabar je..tapi lama-kelamaan dia makin teruk..tiba2 dia minta cerai dari saya..itu yg buatkn sy panik dan tak tau nk buat apa..bila keinginan dia utk bercerai tak dpt sy ikutkan, dia minta keluar utk tinggal dgn kawan sekerja dia. saya izinkan kerana katanya dia hndak mencari ketenangan dan bila dah ok, dia akan pulang..
tetapi sayangnya tak nmpak pun yg dia berubah..dia semakin desak utk bercerai..jadi pada satu hari, sy diajak oleh kakak saya utk bertemu dgn seorang perawat. katanya org ini boleh tgk2 kan kalau2 hubg kami bleh diselamatkan..apabila sy smpai di rumah perawat tersebut, dia meminta sy tuliskan nama saya dan isteri berbintikan nama emak..kemudian selepas sy lihat dia kira2..dia pn beritahu pada sy yg isteri sy ni seorang yg tidak berguna..dan lebih baik sy menceraikan sahaja..dan berbagai2 lagi perkataan yg tidak enak didengar dia ckpkan ttg isteri saya..kalau ikutkan hati hendak saja sy maki, tapi sy sedar sy datang utk berubat..sy stuju dgn cadangannya supaya menceraikan isteri saya..
maka keesokan harinya sy pergi ke pjbt agama utk melakukan proses perceraian..di pjbt tersebut, sy cuba hubungi perawat tadi utk mengetahui bagaimana sy hendak melakukan proses perceraian tersebut. sebab katanya dia ada kenalan yg ramai di pjbt agama. tetapi bila sy call, layanan endah tak endah jer yg diberikan oleh perawat tersebut. Dia seolah2 malas nk melayan sy..sy rasa mcm tertipu. tetapi sy teruskan juga proses tersebut..cuma prosidur pjbt agama agak lmbt..perlu menunggu surat dan menghadiri kaunseling..
dalam masa sy menunggu (dalam beberapa minggu berlalu) tiba2 abg sy dtk kerumah dan ingin mengajak sy berjumpa dgn seorang perawat. katanya perawat ini byk membantu menyelesaikn permasalahan org. sy katakan pada abg saya yg sy tak ingin jmpe mana2 perawat lg..sy x percaya lgsung. tetapi setelah dipujuk akhirnya sy akur juga kerana mengenangkan rumahtangga sy yg masih mentah lagi.
berjumpa dgn perawat ke2 ni, sy diberitahu bahawa istri sy terkena guna2 org..ada org yg gilakan isteri saya..katanya, setelah dimunajat, ada org yg menabur sesuatu di tempat kerja isteri sy, dan isteri sy slalu melangkah taburan tersebut membuatkn isteri sy lupa akan tanggungjawabnya..dan dia mencadangkan beberapa ikhtiar. bila sy melakukan ikhtiar yg dicadangkan dan memberi air yg ditawar oleh perawat tersebut, sy nmpk perubahan keatas isteri saya..dia pulang kerumah dan kami mesra bersama..sayangnya hal ini berlaku sementara shj. isteri sy tetap meminta cerai dari saya. malah lebih dasyat lagi pergaduhan antara kami.
kali ke 3 perjumpaan dgn perawat ini, sy disuruh mencampurkan garam yg telah dijampi pada air mandian isteri saya..katanya apabila si isteri sudah mandi dgn air garam ini, InsyaAllah dia boleh berubah..dan katanya lagi, jgn diikutkan kemahuan isteri sy utk becerai..takut kalau2 itu bukan lah kehendak isteri yg sebenarnya..mgkin itulah gangguan yg terkena pd isteri sy..takut kalau sy menceraikannya dan apabila dia tersedar rupanya dia tidak mahu pn perceraian..jd masing2 akan menyesal.
perjumpaan ini berakhir hingga lewat malam. (hmpir 1 pg). apabila sy pulang ke rumah, sy lihat isteri sy masih segar lg menonton tv. dia yg slalunya tidur awal seolah2 tau yg sy membawa sesuatu utk mengubatinya..Kami bergaduh besar pagi tu..sy lihat isteri sy seolah2 dirasuk. sy tak pernah pn lihat isteri sy begitu sblm ni..berbagai perkataan maki hamun keluar dari mulutnya yg xpernah pn sy dgr sblm ni..dia meminta cerai dari saya..malah dia ugut utk keluar rumah pada waktu tu juga (jam 3pg). tetapi sy berkeras menghalang isteri keluar waktu itu..kerana kalau dia keluar waktu tu, sudah tentu sy xdpt mencampurkan garam pada air mandiannya..
dipendekkan cerita,dpt juga sy mencampurkan garam pada air mandiannya. Alhamdulillah dia nmpak berubah dan kata2nya nmpak lembut dan bersopan..Tapi sygnya hal ini jd sekejap saja, tiba2 isteri sy tetap dgn pendirian utk keluar dari rumah..isteri sy tetap dgn pendiriannya utk bercerai w’pn sy tidak mahu.. sy tau dimana dan dgn siapa isteri sy tinggal. kerana sy pn kenal akan kawannya itu..dan sy sndri pernah kerumah tersebut..cuma isteri sy tidak mau dia diganggu dan tidak mau sy dtg menjenguknya.
kami kdg2 berhubung melalui telefon..apa yg sy perhatikan, isteri sy ni kadang2 ok, dia tanya saya makan apa, sihat ke tidak, menyuruh sy jg diri baik2..dan minta maaf..tapi kadang2 dia benci pada sy..itu yg sy konfius..
selepas hampir 9bln sy ditinggal isteri, dan isteri sy juga kerap mendesak agar dilepaskan..akhirnya sy telah bersetuju untuk meleraikan ikatan perkahwinan kami ini..walaupun perit, sy beritahu juga kpd isteri sy yg sy setuju utk melepasknnya..
semua urusan perceraian kami berlaku dgn pantas yg mana isteri sy telah mengupah peguam utk segala urusan tersebut..akhir sekali pada hujung bln 5 sy telah melafazkan talaq satu di mhkmah syariah..
utk pengetahuan ustaz, sepnjg sy diduga dgn masalah ini..hati dan perasaan sy selalu menginginkn isteri sy pulang dn inginkn khidupan yg bahagia..sy slalu memikirkan isteri..xpenah walau sesaat pn sy lupakan dia..hari2 rindukan dia. apa saja yg sy buat, sy mst terfikirkn dia..
tetapi ustaz semasa sy berdiri dihadpn hakim utk melafazkn talaq, sy rasa mcm ada sesuatu yg berlaku..
selepas sy melafazkan talaq, segala permasalahan yg sy alami spnjg tempoh 9bln itu, seolah2 telah berpindah kpd isteri sy pd waktu itu juga…di kepala sy terasa kosong..hilang segala bebanan..dia tiada langsung sy igt2 lagi..
tetapi diwaktu itu juga, isteri sy menangis..dia semacam sedar dari tidur..sy tekadkan pd dri sy yg sy tidak mahu berhubung lagi dgn dia..tetapi pada hari itu juga hmpir beratus ‘miss call’ dari dia dan berpuluh2 msg dia hantar kpd sy..

selepas beberapa hari, sy mula rsa simpati..dan akhirnya sy jawab juga panggilannya..dia menyesal, minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki, dia asyik teringat saya saja..katanya dia tak boleh lupakan sy dan ingin bersama semula (ruju’)..
skg ini ustaz, sy rasa bersalah..sy juga sygkn dia..tp sy tak tahu sama ada hendak ruju’ kembali atau tidak..
bolehkah ustaz beri pendapat mengenai masalah sy ini..jauh di sudut hati sy ni..sy masih syg lagi bekas isteri sy sbnrnya..berkali2 juga sy solat istikharah dan berkali2 juga sy berdoa agar diberi kekuatan utk melupakannya…
tapi sy selalu juga teringatkan dia dan rumahtangga kami..kami masih berhubung dan pernah juga keluar makan bersama..sy lihat perasaan syg kami makin erat..cuma kami takut utk ruju’ kerana takut masalah sma berulang lagi..

sbnrnya ustaz, hati kecil sy ni berkata yg isteri sy terkena guna2 org..isteri sy pernah bercerita kpd sy mengenai bosnya yg selalu memikatnya..slps tahu isteri sy dh bercerai, bos dia makin ligat memikat bekas isteri sy ni..

sy tak tahu la ustaz..sy benar2 buntu..sy harap dpt lah hendaknya ustaz beri pendapat mengenai masalah sy ini..terima kasih tak terhingga sy ucpkan kpd ustaz..
Assalamualaikum..
* Nama saya dan isteri…-
xxxxxxxxxx bin xxxx
nxxxxxxxxxxx Bt xxxxx
xxx_xxxxxx@yahoo.com

JAWAPAN:
@ Wlksm,
TENTANG PERAWAT PERTAMA
Perawat jenis itu tidak boleh kita pakai. Kemungkinan besar dia menggunakan ilmu tilikan yang sememangnya salah di sisi Islam Ada kemungkinan juga dia menggunakan khidmat jin. Kemuncak kesukaan bagi para syaitan ialah apabila berjaya MERUNTUHKAN SESEBUAH RUMAHTANGGA. Buktinya:
“Sesungguhnya Iblis meletakkan singgahsananya di atas air, kemudian ia mengirim pasukannya. Serendah-rendah mereka adalah yang paling besar dalam melakukan godaan/gangguan. Seorang dari mereka berkata “Saya telah melakukan perkara ini dan itu”, maka berkata Iblis “Kamu tidak melakukan apa-apa”, Kemudian seorang lagi datang dan berkata “Saya tidak meninggalkannya (manusia) sehingga SAYA PISAHKAN ANTARA SUAMI DENGAN ISTERINYA”, Iblis berkata “Ya, kamulah (yang betul-betul hebat dalam menjalankan tugasmu)”
(Hadis riwayat Imam Muslim)
TENTANG ISTERI TERKENA SIHIR
Berdasarkan maklumat-maklumat dalam cerita anda, memang ada kemungkinan isteri anda terkena sihir. Namun begitu, sama ada terkena sihir ataupun tidak, YANG PENTINGNYA kita kena BINA PERTAHANAN DIRI sendiri. Apabila pertahanan diri sudah kukuh, gangguan jin dan sihir tidak akan berkesan. Jika terkena pun, ia akan jadi tawar. Jika terlangkah sekalipun, tidak memudaratkan. Insyaallah.
Jadi, kita ketepikan soal sihir, dan kita bina ketahanan roh. Antara amalan yang mudah tapi berkesan ialah:
1. Membaca 3 Qul (Surah al-Ikhlaas, surah al-Falaq & surah an-Naas) setiap pagi dan petang. Setiap satu surah dibaca 3 kali.
2. Sebelum tidur baca Al-Fatihah dan Ayat Kursiy.
3. Kemudian baca 3 Qul, hembus ke tapak tangan dan sapukan ke seluruh tubuh. Ulangi perbuatan nombor 3 ini sebanyak 3 kali. Barulah baringkan diri.
4. Isteri tutuplah aurat dengan sempurna (jika belum).
5. Bereskan solat fardhu (jika biasanya kurang beres).
6. Keluar sahaja dari rumah, menuju ke mana sekalipun, bacalah doa keluar rumah : “Bismillaahitawakkaltu wa laahaulawalaa quwwata illaa billahil ‘aliyyil ‘aziim.”
Jika firasat anda kuat mengatakan ini angkara sihir, minta isteri anda cari benda-benda yang mungkin peralatan untuk sihir seperti patung, kain, kertas, botol kecil, duit lama ataupun apa-apa yang nampak ganjil di ruang kerjanya, mejanya, kenderaannya dan lain-lain yang dirasakan mungkin. Jika terjumpa, bawa kepada mana-mana perawat untuk ditawarkan sihirnya.
Boleh juga ditawarkan sendiri sekiranya ada keyakinan. Bacakan 3 qul, setiap satunya 3 kali lalu dihembus kepada barang itu. Lepas itu buangkan saja. Kaedah lain – bacakan 3 Qul (setiap satunya 3 kali) ke air, rendamkan barang itu di dalam air tersebut. Kemudian bolehlah dibuang.
SARANAN SAYA
Ada baiknya anda dan isteri cuba untuk kali kedua hidup bersama. Tapi kali ini cuba bawa berbincang dengan isteri, beransur-ansur PUJUK DIA PERGI DAPATKAN RAWATAN. Contohnya: “Rasa saya… ADA KEMUNGKINAN rumahtangga kita ini bermasalah akibat sihir. Saya cadangkan kita sama-sama pergi dapatkan rawatan Islamik (psikologi – walaupun sebenarnya yang hendak dirawat ialah isteri, tapi saja-saja anda sebut “kita”). Manalah tahu kalau-kalau betul, boleh kita ikhtiarkan penyelesaiannya. Kalau tak betul pun, tak mengapa. Tuhan kan suka hamba-hamba-Nya yang berikhtiar.”
Semoga segala ikhtiar yang dilakukan diberi kemudahan oleh Allah SWT. Doa kita, mohon Allah bahagiakan rumahtangga anda, dan rumahtangga umat Islam seluruhnya.
Wassalam.
Abu Zulfiqar

PROGRAM pertama Kolej Universiti Insaniah (Kuin) selepas kerajaan negeri bertukar tangan ialah memindahkan semula pusat pentadbiran dari kampus induk di Kuala Ketil kembali ke tapak asal yang sempit di Mergong.
Sebaik kampus induk Kuin dirasmikan pada Disember 2012 oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, pusat pentadbiran institusi pengajian yang menjadi kebanggaan kerajaan negeri itu berpindah dari Mergong ke Kuala Ketil.
Semua kuliah pengajian Kuin juga turut dipindahkan secara berperingkat. Walaupun pada peringkat awal terdapat pelbagai masalah kerana asrama pelajar belum sempat disiapkan namun akhirnya masalah tersebut diatasi dengan pelbagai usaha.
Ditakdirkan Pakatan Rakyak tumbang dalam PRU14, maka pentadbiran Kuin pun bertukar tangan selepas rektornya Prof Dr. Mohd Jamil Othman melepaskan jawatan.
Pemangku Rektor kemudian diserahkan kepada Dato’ Che Barni Mohd Nor, seorang yang bukan dari latarbelakang pengurusan akademik.
Melalui keputusan terburu-buru yang dibuat oleh kerajaan baru dan pentadbiran baru, pusat pentadbiran kembali dipindahkan di Mergong. Mereka memberi pelbagai alasan terhadap perpindahan tersebut. Antaranya kerana kos pengurusan yang terlalu tinggi dan kerajaan negeri tidak sudi membuat pelaburan dalam projek yang ibarat ‘mencurah air ke daun keladi’.
Namun terdapat sumber dalaman menyebut bahawa antara sebab kembali ke Mergong adalah kerana terdapat pegawai yang tinggal di Alor Setar tidak sanggup berulang alik ke Kuala Ketil yang agak jauh. Jika benar dakwaan ini maka teruk sungguh pegawai tadbir di bawah kerajaan BN.
Manakala sebab kerajaan negeri mahu pusat pentadbiran berpindah ke Mergong, tidak lain tidak bukan berpunca dari sikap ego. Iyalah, jika mereka kekal di Kuala Ketil, ia macam pengiktirafan terhadap kejayaan yang dibuat oleh kerajaan lalu. Mukhriz yang pernah menjadi peserta demonstrasi haram bersama segelintir kakitangan Kuin menghentam kerajaan negeri tentulah rasa tercabar untuk mengiktiraf buah tangan Tan Sri Ustaz Azizan Razak. Sekalipun kembali ke Mergong adalah perbuatan 'kurang cerdik' tapi bagi kerajaan Mukhriz biarlah 'kurang cerdik' asal jangan iktiraf kecerdikan kerajaan lalu.
Di Mergong pelajar terpaksa kembali bersesak menghadiri kuliah. Siapa yang datang lewat terpaksa berada di luar kelas, mengikuti pengajian melalui tingkap. Di zaman siber ini semua gelagat lucu itu terakam dan tersebar dengan pantas ke alam maya. Teruknya kerajaan BN mentadbir Kuin menjadi bahan gelak ketawa dunia luar.
Kampus induk yang besar dan lengkap segala kemudahan tidak digunakan sebaliknya mereka memilih suasana penuh kedhaifan. BN dapat Kuin diibaratkan seperti kera dapat bunga.

Rektor baru
Kerajaan negeri kemudiannya memilih rektor baru iaitu Prof Datuk Mohd Yusof Kasim. Beliau adalah orang akademik dan bukan orang politik. Keputusan yang dibuat adalah berdasarkan campur, tolak, darab, bahagi – pengurusan akademik. Beliau memilih untuk kembali ke kampus induk di Kuala Ketil.
Nampaknya dalam menguruskan negeri, kerajaan Mukhriz jadi macam Lebai Malang sekejap ke hulu, sekejap ke hilir dan kembali ke hulu. Macam Pak Pandir, sentiasa salah dalam membuat keputusan. Macam Pak Kadok, jadi bahan gelak ketawa orang ramai dengan gelagat baju kertasnya.
Alhamdulillah, akhirnya kerajaan negeri memanfaatkan sepenuhnya kampus induk yang menjadi buah tangan Ustaz Azizan. Memang itu yang sepatutnya dilakukan dari awal.
Terbaru, Mukhriz berkata kerajaan negeri bersetuju menggunakan sepenuhnya kampus induk tahun ini, selaras dengan aspirasi kerajaan negeri untuk melahirkan lebih ramai anak negeri yang dapat memimpin masyarakat serta mencorakkan kehidupan masa depan yang lebih berkualiti. Mukhriz terlewat tujuh bulan untuk mula berfikiran murni seperti itu. Tak apalah sekurang-kurangnya lebih baik dari tidak terfikir langsung mengenainya.
Tanggal 11 Januari baru-baru ini Istiadat Konvokesyen Ke 15 diadakan di kampus induk Kuin Kuala Ketil, disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong. Di hadapan Agong, Mukhriz menyebut perihal pelan transformasi Kuin menyasarkan pencapaian taraf universiti penuh menjelang tahun 2015. Sebenarnya itulah yang dihasratkan oleh Ustaz Azizan dahulu apabila membina kampus induk di atas tanah yang berkeluasan lebih 300 hektar itu dengan segala prasarana yang melayakkannya untuk diiktiraf sebuah universiti penuh.
Jika Kuin terus terperap bawah longkong tempurung macam di Mergong maka sampai bila-bila Kuin tidak jadi sebuah universiti penuh.
Ustaz Azizan juga pernah mensasarkan suatu masa Kuin akan mencapai kedudukan kewangan yang stabil serta tidak bergantung lagi pada kerajaan negeri, walaupun pada peringkat awal ia seolah menjadi bebanan kepada negeri.
“Kuin juga dijangka mencapai kelestarian kewangan dan mampu berdikari mulai 2017,” itu ucapan Mukhriz selepas tujuh bulan mendapat Kuin yang ditinggalkan Ustaz Azizan.
Mukhriz membuktikan kebenaran wawasan Ustaz Azizan walaupun terpaksa menempelak muka sendiri dengan sikap dan tindakan lalu.

 

Tiada ulasan: