Isnin, 20 Januari 2014

JANGAN CIUM SYURGA PUN TAK DAPAT

Monday, 20 January 2014


Rosmah Kena Boo Ketika Acara Penyampaian Hadiah Pertandingan Badminton Terbuka Malaysia 2014 

 

 


Monday, 20 January 2014


RAKYAT SELANGOR MENGADU KERAJAAN PR SELANGOR AMAT ZALIM KERANA TERBEBAN DENGAN BIL AIR YANG TERLAMPAU TINGGI?????


Zalim, tidak berhati perut, tidak berperikemanusiaan, menindas rakyat ... itulah ungkapan kata-kata yang "sesuai" kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor pimpinan Dato' Menteri Besar Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim.

Rakyat kini di Selangor cukup tertekan dan terbeban dengan bil air di terima setiap bulan semenjak Pakatan Rakyat mengambil alih pemerintahan dari UMNO parti berjiwa dan pro kangkung semenjak tahun 2008.

Mereka mengamuk dan merungut sebab setiap bulan bil diterima dari Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd asyik tercatit 20m3 pertama dibayar oleh kerajaan PR Selangor.

Dulu semasa kerajaan Ketuanan Kangkung UMNO/BN memerintah berpuluh tahun lamanya tidak pernah rakyat menikmati pemberian air percuma.

Peliknya walaupun kerajaan PR Selangor tanggung bil air untuk 20m3 kepada setiap rumah di Selangor namun rizab negeri kini berjumlah hampir RM3billion.

Kepada rakyat Selangor yang teramat rindu untuk melihat bil air berjumlah paling sengkek puluhan ringgit dipersilakan undi UMNO/BN pada PRU 14 nanti .. OK?????

Ahli Parlimen DAP lapor polis atas provokasi melampau Umno

KUALA LUMPUR, 19 JAN: Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong dan Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari membuat laporan polis atas provokasi yang berbahaya oleh pemimpin Umno Pulau Pinang yang mengetuai demonstrasi di hadapan Sunway Carnival Mall, Seberang Jaya, semalam.
Memetik Harakah Daily, antara provokasi yang dilakukan termasuk membawa sepanduk berbaur fitnah dan hasutan seperti ‘DAP musuh Islam’ dan ‘Kerana mulut pemimpin DAP, 13 Mei 1969 terjadi… Mahu lagi kaa?’ serta ucapan yang mengapi-apikan sentimen perkauman dan agama.
stevensimAntara pemimpin Umno Pulau Pinang yang menyertai demonstrasi itu adalah Ahli Parlimen Kepala Batas Datuk Reezal Merican; Setiausaha Umno negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir; bekas Pemuda Umno negeri, Rafizal Rahim dan Sheikh Hussein Mydin.
“Tindak-tanduk mereka adalah perbuatan yang sungguh tidak bertanggungjawab, berunsur hasutan dan bertujuan mencetuskan ketegangan kaum serta huru-hara di kalangan masyarakat berbilang kaum.
“Pada masa sama, kenyataan berkenaan DAP yang tertera dalam sepanduk serta ucapan mereka adalah langsung tidak benar dan dakwaan yang tidak berasas sama sekali,” ujar mereka dalam satu kenyataan.
Katanya, provokasi kaum dan agama serta ugutan Mei 13 yang sering digunakan Umno adalah kerana kegagalan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) untuk mentadbir ekonomi sehingga rakyat terpaksa mengikat perut menghadapi kenaikan barangan yang mendadak.
“Taktik kekecohan dan perkauman digunakan untuk mengalih perhatian daripada perkara yang lebih genting seperti hal ehwal ekonomi, kepincangan pentadbiran kerajaan dan gejala rasuah.
“Rakyat pada masa kini tidak mudah diperbodohkan dan tidak akan termakan dengan sandiwara Umno.
zairil wacana dap“Pada masa sama, kami juga menyeru supaya Umno jangan bertindak seperti pemimpin mereka adalah maksum dan umpama firaun yang tidak boleh dikritik,” katanya.
Kegagalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam mentadbir negara dan kenyataan beliau berkenaan isu ‘kangkung’ menunjukkan beliau langsung tidak memahami kesusahan rakyat.
Dalam sebuah demokrasi, kerajaan yang dipilih rakyat harus bersedia untuk menghadapi kritikan rakyat, khususnya apabila ternyata gagal membela rakyat.
“Oleh itu, Najib serta konconya dalam Umno harus berhadapan dengan realiti dan tidak menyalahkan orang lain serta menggunakan taktik fitnah, hasutan dan ugutan perkauman demi mengalih perhatian daripada kegagalan mereka,” katanya.

 
Bukan Islam tidak perlu patuh kepada titah Diraja atau fatwa, kata peguam
Posted on Monday, January 20 @ 09:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh memo"Malaysia merupakan sebuah negara sekular dan bukan Islam. Oleh itu, negara ini tidak perlu mematuhi mana-mana titah dikeluarkan pemerintah negeri atau fatwa dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan, kata pakar Perlembagaan.

Sultan Kedah yang kini merupakan Yang Di-Pertuan Agong semalam memetik keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1986 – mengatakan sesetenga perkataan termasuk kalimah Allah hanya eksklusif kepada umat Islam, menimbulkan kebimbangan kepada bukan Islam berhubung hak beragama seperti dijamin Perjanjian Malaysia 1963.

“Titah dan fatwa tidak boleh digunakan kepada bukan Islam kerana ia melanggar hak perundangan dan beragama mereka,” kata peguam Edmund Bon (gambar) kepada The Malaysian Insider, memetik kes pada 2009.

“Bukan Islam tidak boleh didakwa di Mahkamah Syariah. Jadi mana-mana fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan tidak terpakai kepada bukan Islam,” katanya dan menambah fatwa hanya terpakai kepada umat Islam seperti diputuskan dalam kes Mahkamah Persekutuan pada 2009 yang diputuskan oleh tiga hakim dalam kes Sulaiman Takrib lawan Kerajaan Negeri Terengganu; Kerajaan Malaysia (pencelah) & Kes Lain.

Panel hakim pada ketika itu terdiri daripada Hakim Besar Malaya pada ketika ini Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi dan Tun Abdul Hamid Mohamad yang membuat penghakiman terakhirnya. Antaranya, fatwa hanya terpakai kepada penganut agama Islam.

Pengasas Lawyers for Liberty Eric Paulsen juga mengatakan tidak ada apa yang boleh dilakukan oleh penguatkuasa agama terhadap bukan Islam.

“Apa-apa titah dikeluarkan, sama ada daripada Sultan atau Yang di-Pertuan Agong, tidak terpakai kepada bukan Islam,” kata Paulsen.

“Walaupun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengeluarkan perintah, ia tidak memberi kesan kepada bukan Islam.”

Beliau mengatakan terdapat beberapa kes mahkamah dengan jelas menunjukkan Malaysia merupakan sebuah negara sekular.

“Islam bukanlah faktor utama yang boleh menafikan hak asasi rakyat Malaysia seperti dijamin Perlembagaan Persekutuan,” kata Paulsen.

“Rakyat Malaysia dijamin kebebasan bersuara, berekspresi dan beragama. Semua ini jelas ditulis dalam Perlembagaan Persekutuan.”

Beliau memberikan komen selepas Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah mengatakan sensitiviti agama dan status Islam sebagai agama rasmi negara harus dihormati.

“Titah Agong merupakan nasihat. Bagaimanapun, ia tidak membantu kerana apa yang diperlukan untuk menyelesaikan isu ‘Allah’ adalah perundingan di antara pihak berkepentingan,” kata Paulsen.

Beliau juga mengatakan, Raja-raja Melayu, Barisan Nasional, Pakatan Rakyat dan pemimpin Kristian harus duduk bersama bagi menyelesaikan isu ini secara aman.

Semua pihak berkepentingan harus membuang prejudis dan berbincang untuk menyelesaikan isu ini, kata peguam tersebut.

Pakar Perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari juga berkata Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai kuasa undang-undang dalam perkara berkaitan Islam kerana perkara itu merupakan urusan kerajaan negeri.

“Perkara berkaitan agama Islam urusan negeri-negeri, dan Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai status di sisi Perlembagaan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

“Pembahagian kuasa persekutuan-negeri yang meletakkan Islam di tangan negeri-negeri dikekalkan oleh Perlembagaan Persekutuan."

Sehubungan itu, beliau menegaskan, apa sahaja pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan tentang serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Pertubuhan Bible Malaysia pada 2 Januari tidak memberi kesan, sama ada kepada umat Islam atau bukan Islam.

Kenyataan Sultan semalam dibacakan ketika berlaku ketegangan di antara umat Islam dan penganut Kristian berhubung penggunaan kalimah Alla oleh penganut Kristian yang menggunakan bahasa Melayu di Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nancy Shukri menegaskan pada hujung minggu lalu, Putrajaya tetap memberikan komitmen terhada penyelesaian 10 perkara ditandatangani dengan Sabah dan Sarawak yang membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah Allah dalam Bible bahasa Melayu.

Penyelesaian 10-perkara itu diumumkan pada April 2011 untuk menyelesaian isu berhubung penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu oleh majoriti penganut Kristian di Malaysia Timur.

Dalam perjanjian tersebut yang diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala mengatakan Bible dalam semua bahasa boleh dicetak atau diimport masuk ke dalam negara.


sumber"


................................
Dihantar untuk paparan TKO (Tranungkite)
Oleh:
imamsurau
Posted on Monday, January 20 @ 09:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh memo

Dengar tuu sayang???jgn merokok lg lps ni !!
Apa pandangan para perokok apabila JAKIM minta perokok tidak boleh ambil ringan keputusan Majlis Fatwa yang merokok tetap HARAM?


KUALA LUMPUR: Walau ‘sepandir’ mana pun cadangan bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin supaya dibawa kembali Tun Mahathir Mohamad ke Putrjaya, satu hakikat yang benar dari kata-kata dan cadangan itu ialah barisan kepimpinan hari ini sudah ternyata tidak lagi berguna kepada rakyat negara ini lagi, tulis Aspan Alias.

Daripada pemimpin menyelesaikan masalah rakyat, rakyat pula yang terbeban untuk menyelesaikan masalah yang terhasil dari kepimpinan yang sudah hilang panduan dan tertutup hijabnya untuk mentadbir negara dengan baik dan benar.

“Najib sesungguhnya keseorangan. Buat masa ini hanya beliau seorang yang bercakap dan tidak ada seorang pun menteri lantikan beliau membuat kenyataan terbuka mempertahankan beliau apabila Zainuddin Maidin memberikan cadangan mengembalikan Mahathir ke Putrajaya.

“Keadaan ini menjelaskan yang ahli-ahli jemaah Kabinetnya berdiam diri kerana mahukan Najib cepat-cepat berundur dan ini adalah tindakan ‘insubordination’ dari rakan-rakan kabinet beliau sendiri,” tulis beliau di dalam blognya, kelmarin.

Baginya, Najib sudah sampai ke tahap menjadi masalah nombor satu negara.

Menurutnya, masalah yang disumbangkan Najib kepada negara sama besarnya dengan semua masalah yang disumbangkan oleh semua pihak dalam negara ini termasuk penagih-penagih dadah.

“Najib akan terpaksa berhenti tidak dapat tidak dan kita wajar menerima perubahan ini secara baik,” tulisnya lagi.


Baca lagi

20 January 2014

Najib dan pemimpin-pemimpin yang 'problematic' elok berundur

Kata-kata yang bisa keluar dalam polimik politik, dan kita mendengar setiap hari dan masa. Ia disebabkan perbezaan politik dan pandangan terhadap sesuatu isu serius. Tetapi sesiapa yang mempunyai sedikit pemikiran dan nilai kehidupan, apabila berlaku keadaan yang panas seperti hari ini ia tidak akan dapat diselesaikan dengan kata-kata permusuhan. Malah ia akan menambah kekeruhan dan selalunya tidak akan timbul penyelesaian selagi tidak tiba seorang atau kumpulan yang lebih matang dan menyelesaikan isu secara tenang dengan jiwa yang sejuk.

Api yang panas akan hanya boleh disejukkan dengan air dan siapa yang membawa air itulah yang akan membawa kesejukan. Isu yang kita hadapi sekarang ini bukan boleh dselesaikan dengan pimpinan politik. Ia perlu lebih jauh dari politik. Ia perlu diselesaikan dengan tidak membawa sentimen politik masing-masing. Manusia yang boleh membawa ketenangan ini adalah dari orang yang berpengalaman dan telah masak dalam permainan dan sepak terajang politik yang kini tidak membuat sebarang isu yang memanaskan keadaan.

BN sesungguhnya dalam keadaan yang paling tenat dalam sejarah, Segala perbuatannya tidak secocok dengan kehendak zaman dan waktunya dan semua tindakan menyelesaikan sebarang masalah dilakukan tanpa berfikir dan semua tahu segala tindakan penyelesaiannya itu tidak akan berjaya. Apabila harga barangan naik oleh kerana keputusan kerajaan untuk memindahkan kos itu kepada pengguna, Muhyiddin terus mengumumkan penubuhan jawatankuasa menangani kenaikan harga barang secara mendadak itu.

Negara telah menghadapi banyak masalah dan kita mendengar setiap masalah akan di mulakan dengan penubuhan jawatankuasa bagi menyelesaikannya. Jika kita kira semua jawatankuasa bertindak untuk penyelesaian masalah yang timbul selama ini, kita sudah tidak dapat mengiranya lagi. Jika benar semua jawatankuasa itu berjaya, masakan kita menghadapi masalah sehingga ke tahap ini?

Masalahnya pemimpin kerajaan memilih untuk membebankan semua kenaikan harga itu kepada rakyat yang mana kebanyakan mereka adalah dari gulungan yang berpendapatan kurang dari RM1500 sebulan. Kerajaan walaupun telah ke hulu-ke hilir menjanjikan kenaikan pendapatan ketahap USD15,000 setahun tetapi yang terjadi ialah kenaikan harga barangan dan pendapatan tetap seperti biasa.

Saya rasa saya sendiri belumlah pekak lagi. Kita mendengar janji kerajaan hendak menaikan pendapatan rakyat tetapi yang kita lihat ialah kenaikan harga barangan yang begitu mendadak berlaku. Semua perancangan kerajaan yang begitu banyak, semuanya mengakibatkan hasil yang terbalik. Hendak naikkan pendapatan akhirnya harga yang naik, pendapatan tidak juga naik. Kita jika dibenarkan bertaruh ingin juga hendak bertaruh yang pendapatan per kapita yang diunjurkan akan naik sehingga USD15,000 setahun tidak akan tercapai.

Isu yang diperbesarkan sudah sampai ke tahap mengarut kerana pemimpin besar pun memberikan reaksi’ kangkung’ terhadap isu yang sangat tinggi nilai lawak dan jenakanya. Jika banyak negara maju dan membangun kita mendengar berita kemasukan pelabur asing yang tinggi, kita di Malaysia hanya bercakap dan berpolimik tentang isu kangkung. Dengungan janji-janji Najib untuk menempatkan negara ini di kalangan negara maju masih kedengaran tetapi ia tidak menampakkan tanda-tanda akan tercapai, sebaliknya kita melihat tanda-tanda kegagalan sahaja.

Tetapi kita juga diberikan fahaman yang segala yang buruk itu ada hikmahnya. Saya ingin memperturunkan hikmah-hikmah yang mengikut pandangan beberapa orang yang berjumpa dan berbincang dengan saya diatas apa yang berlaku kepada BN dan UMNO itu. Hikmah (blessing) yang kita nampak jelas jika rakyat yang serius untuk menentukan hala tuju negara kita. kelemahan UMNO dan isu-isu besar terhadap UMNO dan BN itu membuatkan parti-parti yang membangkang merasa begitu yakin akan dapat menguasai kerajaan pusat.

Hasil dari keyakinan yang tidak dapat dibendung itu maka terlihat oleh kita bagaimana rakusnya mereka yang mahu mengambil kuasa itu sehinggakan kita mendengar gertakan kepada banyak pihak dalam kerajaan yang mereka akan diambil tindakan sesudah pembangkang menewaskan parti-parti kerajaan. Malahan kita telah mendengar ketakburan yang tinggi dikalangan pemimpin yang merasakan keyakinan yang tinggi itu.

Sehari dua ini kita semua mendengar sedikit kata-kata yang boleh ditakrifkan sebagai tentangan terhadap Najib dalam kerajaan itu sendiri. Mukhriz Mahathir sudah mula membayangkan yang jika Najib terus tidak mendengar kehendak rakyat yang mahu beliau berhenti, BN akan kalah dalam pilihanraya yang akan datang. Jika ia datang dari seorang Menteri Besar walaupun ia diucapkan dengan lemah lembut tetapi ia membawa makna yang sangat menebal. Pastinya itu merupakan manifestasi sebenar didalam jiwa pemimpin-pemimpi UMNO itu sendiri.

Kata-kata ini bukan sahaja datang dari seorang MB seperti Mukhriz, ia juga datang dari pemimpin UMNO sendiri secara senyap-senyap. Mereka meluahkan perasaan diantara satu dengan lain dan saya sendiri berpeluang untuk mendengar rungutan mereka itu. Mereka tidak tahu kenapa Najib begitu bebal dan tidak mahu bertindak dan berkorban untuk negara. Jika benar beliau inginkan sebuah negara yang baik politiknya beliau perlu melakukan sesuatu dan ia tidak lain dari bersara dan menyerahkan kepada keadaan untuk menentukan siapa yang layak membetulkan keadaaan sekarang ini.

Menggosok bahu dan belakang atau berkata manis dengan semua pihak sambil mengangguk ke hulu ke hilir tidak akan dapat menyelesaikan masalah negara yang beliau mengetuainya. Kemampuan Najib sudah terbukti tidak kemana. Beliau perlu mempunyai jiwa yang besar dan mengundurkan diri beliau dari menanggung tanggungjawab yang tidak dapat diselesaikannya itu.

Malahan tindakan beliau meletakkan jawatan itu akan membuatkan rakyat menghormati beliau kerana beliau akan dianggap sebagai seorang pemimpin yang bertanggungjawab dan tidak mahu melihat negara dan rakyat menjadi kacau-bilau. Penyelesaian terhadap masalah yang negara hadapi sekarang ini tidak boleh ditunggu sehingga pilihanraya yang akan datang. Ia perlu diadakan dan dilakukan sekarang kerana sementara menunggu pilihanraya yang akan datang, negara akan menjadi lebih buruk lagi keadaannya dan takut ia tidak boleh diubati lagi.

Jika benar Najib mahu menunaikan janjinya untuk mendahulukan rakyat maka kehendak rakyat sekarang ialah untuk beliau berundur dari memegang jawatan PM itu. Dahulukan lah kehendak rakyat seperti dalam slogan binaan beliau itu.

Malahan semua permain politik besar negara perlu tidak lagi terlibat dalam penentuan siapa pengganti dan sebagainya. Dr Mahathir, Anwar, Najib, Muhyiddin dan pemimpin kanan UMNO perlu berundur dari memainkan peranan dalam politik negara, kerana sumber permasalahan yang ada pada hari ini adalah daripada mereka.

Let’s do away with all quarrelling and sticky leaders to see the needed change. That goes the same with the oppositions.

Tiada ulasan: