Khamis, 3 April 2014

BERKUASA SELAGI HIDUP....BILA HIDUP MASIH BOLEH BUAT APA YANG HENDAK KITA BUAT...ITU PUN DALAM KEIZINAN ALLAH....DAH MATI BARU TAHU KUASA KiTA NI HEBAT ATAU TAK

KOTA BHARU: Seorang sarjana Sains Politik menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai contoh "political animal" yang menepati banyak ciri pemerintah seperti disarankan Machiavelli.

Dr Kamarul Zaman Yusof berkata, berdasar penelitian kerjaya bekas Perdana Menteri itu, ternyata beliau mampu dan sanggup melakukan apa sahaja untuk memastikan segala matlamatnya tercapai.

Katanya, sebagai pengamal prinsip "matlamat menghalalkan cara", tiada perkara yang mustahil dalam kamus politik beliau.

“Contoh paling klasik kesanggupannya membunuh hayat Umno sebagai parti politik di mahkamah serta kesanggupannya mencipta pelbagai alasan untuk menamatkan kerjaya bekas Ketua Hakim Negara, Tun Saleh Abas.

“Beliau mungkin merasakan matlamat untuk mengharamkan Umno boleh tergugat sekiranya Saleh Abas masih kekal sebagai Ketua Hakim Negara,” katanya di sini.

Baru-baru ini pada program Diskusi anjuran kerajaan negeri di sebuah hotel di sini, bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam mendakwa beliau juga pernah cuba dipalitkan isu seks.

Menurutnya pihak yang lantang mengkritiknya ketika itu menuduh beliau melakukan seks dengan budak.

“Dakwaan Musa terlibat seks dengan budak. Itu gila... tidak betul. Kalau engkau tidak berhenti dikatakan ada orang mahu mengancam.

“Kalau saya lawan, maka saya akan dituduh seorang homoseksual malahan mengadakan hubungan jenis dengan binatang. Orang lain yang kata itu, bukan Dr Mahathir,” kata Musa.

Dr Kamarul Zaman berkata, dakwaan sebagaimana disebut Musa tiada yang pelik kerana tragedy itu benar-benar berlaku ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Jadi dalam kes ugutan menuduh rakan politik dengan tuduhan salah laku seks pada saya bukanlah sesuatu yang memeranjatkan.

“Malah ia sesuatu yang normal untuk dilakukan seorang ahli politik yang tidak mempedulikan aspek moraliti dalam perjuangan,” ujarnya.

Menurutnya juga Dr Mahathir diketahui umum menyimpan banyak rahsia musuh-musuh politiknya untuk digunakan sebagai senjata bagi memastikan mereka tidak menentangnya.

Dari kiri Syed Rahman, Andansura, Lee, Fauzi dan Ali dalam sidang media di Semambu.
KUANTAN: Kejadian tumpahan bahan kimia milik Lynas di Km 149 dekat Sungai Kepong, Lanchang 28 Mac lalu menimbulkan pelbagai persoalan baru tentang operasi kilang memproses nadir bumi Lynas dan sejauh mana kilang tersebut mematuhi peraturan ditetapkan pihak berkuasa.

Kerisauan ini dibangkitkan wakil rakyat, parti politik  dan wakil badan bukan kerajaan (NGO) dalam satu sidang media di Pejabat PKR Semambu, baru-baru ini.

Dua aspek penting yang gagal dipatuhi Lynas ekoran insiden tersebut adalah penyampaian maklumat dan keselamatan pengangkutan.
Insiden ini juga menyerlahkan kegagalan agensi kerajaan yang bertanggungjawab mengawasi dan memantau perjalanan operasi syarikat tersebut.

Antara yang hadir pada sidang media itu ialah Ahli Parlimen Indera Mahkota, Dato’ Fauzi Abdul Rahman, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Beserah, Andansura Rabu, Adun Semambu, Lee Chean Chun, wakil PAS Pahang, Syed Abdul Rahman Syed Hussin, Pengerusi Stop Lynas Coalition (SLC), Ali Akbar dan  Pengarah Pusat Khidmat Dun Beserah, Mahmud Yaakub.

Menurut Andansura, ketika kejadian berlaku, Lynas tidak membuat sebarang pengumuman dan berita berhubung kejadian itu hanya memetik kenyataan Ketua Polis Temerloh dan Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi.

Polis dan menteri terbabit hanya memaklumkan bahawa bahan kimia yang tumpah tidak merbahaya tetapi boleh mengakibatkan kegatalan jika terkena kulit.

Apa yang dikesalkan, ujar Andansura tiada sebarang kenyataan dikeluarkan Lynas dan agensi terbabit bagi meredakan kerisauan penduduk setempat yang tinggal berhampiran kilang tersebut.

"Sepatutnya sebaik sahaja insiden tersebut berlaku, Lynas dan agensi terlibat mestilah membuat sidang media serta-merta untuk memaklumkan insiden yang berlaku dan apa yang perlu di buat oleh penduduk di sekitar tempat kejadian," tambahnya.
Tindakan menutup jalan utama ke Lanchang sejauh 1 kilometer dari jam 9 pagi hingga 2 petang turut menimbulkan kekecohan dan kerumitan kepada orang awam bukan sahaja di sekitar kilang Lynas bahkan kepada pengguna jalan raya.
"Tinjauan sehingga jam 1.00 tengahari, 30 Mac pada laman-laman web rasmi Lynas dan agensi terbabit juga gagal menemukan sebarang makluman dan penjelasan berhubung insiden itu," kata Andansura.
Beliau mengingatkan Lynas dan agensi terbabit berhubung Laporan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas Advanced Material Plant (LAMP) iaitu pada Section E (muka surat 58) No. 18. 4 (c & d), berhubung tanggungjawab sebenar Lynas iaitu:

# Menyediakan secara rutin semua maklumat yang berkaitan dengan     keselamatan LAMP dan memastikan bahawa orang awam tahu bagaimana untuk mendapat akses kepada maklumat ini; dan

# Lynas sebagai pihak yang bertanggungjawab terhadap keselamatan LAMP     perlu digesa untuk meningkatkan komunikasi dengan pihak-pihak  berkepentingan untuk menunjukkan bagaimana syarikat memastikan keselamatan radiologi dan alam sekitar.

"Jelas Lynas dan agensi yang terlibat gagal untuk mematuhi tuntutan yang di kemukakan oleh pihak kerajaan sendiri apatah lagi jauh untuk menepati kehendak sebenar penduduk sekitar kilang tersebut," tegas beliau.

Dalam aspek keselamatan pengangkutan, Andansura mempersoalkan kewajaran treler tersebut menggunakan jalan lama berbanding Lebuhraya Pantai Timur (LPT).

"Pertimbangan apakah yang di buat pengurusan Lynas dalam menentukan perkara ini? Adakah keuntungan sedikit di sebabkan Lynas sedang di himpit kerugian melampau maka keselamatan pengguna jalanraya serta penduduk sepanjang jalan kampung tersebut menjadi taruhan?" soal beliau.

Beliau mengingatkan Lynas supaya tidak berlepas tangan dalam isu ini dan hanya menyalahkan pemandu yang dituduh cuai.

"Sekiranya Lynas bertanggungjawab sudah tentulah semua kenderaan yang mengangkut bahan kimia mereka di mestikan melalui LPT yang jauh lebih selamat dan mempunyai pasukan yang mampu bertindak pantas sekiranya berlaku sesuatu kemalangan.

"Alasan mungkin pemandu menipu laluan ataupun barangan mereka bukan bahan merbahaya tidak layak dan tidak terpakai untuk Lynas dengan kontroversi yang melingkari mereka," ujarnya.

Andansura menasihati Lynas supaya mempelajari prosedur operasi standard (SOP) sebuah kilang barangan tekstil di Gebeng yang mewajibkan semua lori yang membawa bahan siap mereka melalui LPT dan menyediakan pasukan khas yang mengawasi dan mengaudit perjalanan lori-lori tersebut.

"Di manakah standard dunia yang di canangkan oleh Lynas dan kerajaan selama ini?" katanya.

Pemandu treler juga, tambah Andansura tidak di bekali dengan maklumat yang cukup berhubung keterangan barangan yang di bawa dan tindakan yang perlu di lakukan sekiranya berlaku kemalangan.

Kegagalan ini, katanya mengakibatkan pihak berkuasa terpaksa menunggu sehingga 5 jam untuk memberikan bantuan yang sewajarnya dan keadaan pasti menjadi parah jika ia melibatkan kecederaan ataupun kematian orang awam.

"Jelaslah kini bahawa segala kebimbangan kita selama ini sememangnya semakin nyata dan mereka yang bertanggungjawab tidak pernah belajar dari kesilapan lalu. Mereka hanya menyalahkan orang awam yang berjuang untuk kebaikan rakyat dan negara," katanya kesal.

Sehubungan itu, beliau menuntut satu siasatan terbuka dan telus terhadap insiden ini dibuat dan Lynas harus menghentikan operasinya serta-merta sehingga peraturan yang ditetapkan pihak berkuasa dipatuhi.

KUALA LUMPUR: Perbahasan Rang Undang-undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) 2014 yang dibentang untuk bacaan kali kedua mengundang pertikaman lidah wakil rakyat sekaligus mengamatkan sidang Dewan Rakyat hari ini

Kedua-dua wakil rakyat daripada Pakatan Rakyat dan BN masing-masing tetap mempertahankan hujah mereka.

Pakatan Rakyat dengan hujah dan penegasan mereka bahawa kerajaan BN akan membebankan rakyat yang berpendapatan rendah jika terus berdegil untuk memperkenalkan GST.

Manakala BN pula dengan hujahnya mengatakan bahawa langkah kerajaan memperkenalkan GST untuk memberi kesenangan kepada rakyat sekali gus menambah kewangan negara.

Misalnya Ahli Parlimen Jasin Datuk Wira Ahmad Hamzah dalam perbahasannya menyalahkan Pakatan Rakyat yang memutarbelitkan fakta berhubung GST menyebabkan rakyat memandang serong kepada kerajaan.

Malah Ahmad turut mempertahankan beberapa barangan asas tidak akan dikenakan cukai seperti beras, minyak dan gula.

"Pakcik di kampung tidak akan terkena dengan cukai ini. Minyak, gula tidak ada GST. Saya tahu saya orang kampung," katanya.
Malaysia merupakan sebuah negara yang dikategorikan sebagai menerima hujan sepanjang tahun. Dalam erti kata lain, negara ini dikurniakan dengan air yang melimpah ruah.

Namun yang menjadi kemuskilan saya ialah bagaimana sebuah tempat bernama Taiping yang dikelaskan sebagai kawasan paling lembab di Malaysia menghadapi catuan air. Akal yang waras agak terkejut menerima berita tersebut. Taiping dan beberapa kawasan lain di Malaysia menghadapi krisis air! Mungkin berita ini menjadi sesuatu yang pelik bin ajaib bagi orang-orang di Timur Tengah. Malaysia bukan macam negara mereka yang dikelilingi padang pasir! Saya tidak pelik jika Arab Saudi melaksanakan catuan air, tetapi kejadian ini berlaku di Malaysia. 

Hakikatnya, Malaysia bukanlah kekurangan air tetapi masalah ini timbul apabila ada manusia yang gagal menjalankan amanahnya menguruskan air. Sumber air boleh datang daripada hujan, sungai, air mata air, air bawah tanah dan air empangan. Malah di kampung-kampung, kita boleh menggali perigi.

Soalnya, sejauh manakah air ini diurus dengan betul. Atau dengan kata lainnya air telah didagangkan dan dijadikan bahan komoditi yang menguntungkan pihak kapitalis. Seperti slogan yang kita pernah dengar sebelum ini, “pertanian ialah suatu perniagaan” dan kini tidak pelik jika, “air ialah suatu perniagaan”!

Malah lebih teruk daripada itu, air telah dijadikan senjata politik dan rakyat dijadikan mangsanya. Air dijadikan senjata untuk memaksa pihak tertentu untuk tunduk dan dijadikan sumber untuk mengkayakan kroni dan golongan tertentu.

Krisis air hari ini bukan sahaja berlaku di kawasan yang padat penduduk seperti Lembah Klang malah turut terpalit ke Johor dan Negeri Sembilan.

Sudah sampai masanya pemimpin hari ini menunaikan amanah menguruskan air dengan baik. Setiap kawasan perumahan hendaklah membina beberapa tangki besar untuk stok simpanan air ketika musim hujan – air ini boleh digunakan ketika musim kemarau.

Begitu juga air bawah tanah. Kerajaan wajar bersiap sedia dengan paip air bawah tanah. Ketika musim kemarau paip ini boleh dibuka untuk keperluan semasa.

Namun semua itu hanya dapat dilakukan jika pemimpin amanah dengan jawatan yang diberi.

Penghujahan wakil rakyat BN itu mengundang banyak celahan daripada wakil Pakatan Rakyat antaranya Ahli Parlimen Shah Alam, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua, dan  Ahli Parlimen Sepang Hanipa Maidin yang masing-masing membantah apa yang dikatakan oleh wakil BN itu.

Suasana sesi perbahasan bertambah gamat apabila Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli membidas kerajaan BN mengatakan GST tidak adil kepada rakyat terbanyak.

Rafizi berkata, alasan kerajaan memperkenalkan GST kerana kewangan negara berpanjangan mengalami defisit sejak tahun 1998 hinggalah 2014.

"Tidak ada satu tahun pun kerajaan BN  mampu ada lebihan wang, tiap-tiap tahun akan beri kesan kepada kedudukan kewangan.

"16 tahun kerajaan BN bergantung kepada beban hutang negara  dan tiap-tiap tahun kerajaan terbitkan bon untuk hutang baru,"tegas Rafizi ketika membahaskan rang undang-undang GST.

Hujahan Rafizi itu mengundang celahan tidak berpuas hati di kalangan wakil rakyat BN menyebabkan suasana terus gamat.

Rafizi juga memberi gambaran kerajaan BN akan tumbang selepas ini kerana memperkenalkan GST dengan memberi contoh kerajaan Australia di bawah pentadbiran John Harvard yang tumbang selepas perkenalkan GST.

Kenyataan Rafizi itu mengundang celahan Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Raden yang mencabar Rafizi untuk melihat sama ada BN akan tumbang pada PRU-14 nanti.

"Kita lihat betul atau tidak kerajaan BN akan tumbang pada PRU-14 nanti selepas GST diperkenalkan tahun depan,"katanya.

Ahli Parlimen Gombak Azmin Ali yang mencelah turut membidas kerajaan BN yang mempunyai sindrom penafian walaupun hakikatnya GST tidak sesuai dilaksanakan kerana perkapita rakyat negara ini masih di tahap rendah.

Rafizi yang terus berhujah mengatakan kerajaan masih ada mekanisma lain untuk menambahkan pendapatan negara tanpa membebankan rakyat dengan GST.

"Malaysia ada industri monopoli misalnya Astro. Semua tahu Astro mendapat untung berlipat ganda sepatutnya dikenakan cukai durian runtuh tetapi ia tidak berlaku di negara kita. Di luar negara cukai ini dikenakan kepada orang kaya,"katanya.

Justeru beliau mengajak Ahli Parlimen BN bersama-sama Pakatan Rakyat agar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menarik semula rang undang-undang ini demi keadilan rakyat.

"GST tidak adil untuk rakyat, selagi undang-undang ini tidak di tarik balik kita akan lawan di dalam dan luar dewan,"tegas Rafizi.
Malaysia merupakan sebuah negara yang dikategorikan sebagai menerima hujan sepanjang tahun. Dalam erti kata lain, negara ini dikurniakan dengan air yang melimpah ruah.

Namun yang menjadi kemuskilan saya ialah bagaimana sebuah tempat bernama Taiping yang dikelaskan sebagai kawasan paling lembab di Malaysia menghadapi catuan air. Akal yang waras agak terkejut menerima berita tersebut. Taiping dan beberapa kawasan lain di Malaysia menghadapi krisis air! Mungkin berita ini menjadi sesuatu yang pelik bin ajaib bagi orang-orang di Timur Tengah. Malaysia bukan macam negara mereka yang dikelilingi padang pasir! Saya tidak pelik jika Arab Saudi melaksanakan catuan air, tetapi kejadian ini berlaku di Malaysia. 

Hakikatnya, Malaysia bukanlah kekurangan air tetapi masalah ini timbul apabila ada manusia yang gagal menjalankan amanahnya menguruskan air. Sumber air boleh datang daripada hujan, sungai, air mata air, air bawah tanah dan air empangan. Malah di kampung-kampung, kita boleh menggali perigi.

Soalnya, sejauh manakah air ini diurus dengan betul. Atau dengan kata lainnya air telah didagangkan dan dijadikan bahan komoditi yang menguntungkan pihak kapitalis. Seperti slogan yang kita pernah dengar sebelum ini, “pertanian ialah suatu perniagaan” dan kini tidak pelik jika, “air ialah suatu perniagaan”!

Malah lebih teruk daripada itu, air telah dijadikan senjata politik dan rakyat dijadikan mangsanya. Air dijadikan senjata untuk memaksa pihak tertentu untuk tunduk dan dijadikan sumber untuk mengkayakan kroni dan golongan tertentu.

Krisis air hari ini bukan sahaja berlaku di kawasan yang padat penduduk seperti Lembah Klang malah turut terpalit ke Johor dan Negeri Sembilan.

Sudah sampai masanya pemimpin hari ini menunaikan amanah menguruskan air dengan baik. Setiap kawasan perumahan hendaklah membina beberapa tangki besar untuk stok simpanan air ketika musim hujan – air ini boleh digunakan ketika musim kemarau.

Begitu juga air bawah tanah. Kerajaan wajar bersiap sedia dengan paip air bawah tanah. Ketika musim kemarau paip ini boleh dibuka untuk keperluan semasa.

Namun semua itu hanya dapat dilakukan jika pemimpin amanah dengan jawatan yang diberi.

Seorang kanak-kanak mangsa kebakaran Kampung Pasir Putih, Putatan mencuba uniform sekolah baru di sebuah pasaraya.
PUTATAN: Kegembiraan jelas terbayang di wajah anak-anak mangsa kebakaran Kampung Pasir Putih, Putatan apabila mencuba uniform sekolah baru di sebuah pasaraya dekat bandar ini.
Program kebajikan yang diusahakan PAS Kawasan Putatan ini bertujuan meringankan beban yang ditanggung keluarga mangsa yang kediaman mereka musnah dijilat api dalam satu kejadian bulan lalu.
Sejumlah 14 rumah musnah dalam kejadian itu mengakibatkan 26 keluarga dengan 106 orang hilang tempat tinggal.
Kesemua mangsa adalah penduduk tempatan dan telah menetap di kampung tersebut sejak lebih 50 tahun.
Pada program tersebut, sejumlah 27 anak-anak mangsa kebakaran dibelikan pakaian baru hasil sumbangan derma orang ramai.
PAS kawasan turut menyumbangkan keperluan asas kepada mangsa kebakaran.
Sebelum daripada ini, mangsa yang ditempatkan di Dewan Kompleks Belia dan Sukan Putatan turut menerima sumbangan Pesuruhjaya PAS Sabah, Mohd Aminuddin Aling.
Turut mengiringi Aminuddin ialah Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri, Hamid Ismail serta anggota Jabatan Amal Putatan.
Kepada orang ramai yang bersimpati kepada mangsa kebakaran Kampung Pasir Putih, sumbangan boleh dihulurkan melalui akaun Maybank aktivis PAS Putatan, Bostaman Jumat no. 160184091122.
Hantarkan mesej pesanan ringkas (SMS) kepada Bostaman (011 2620 4714) atau Arwin (016 805 9172) dengan memaklumkan jumlah sumbangan.
Program bantuan untuk mangsa kebakaran diusahakan Jabatan Amal PAS Putatan dan Pusat Aduan rakyat Dun Tanjung Aru.

KUALA LUMPUR: 70 hari menjelang Piala Dunia FIFA 2014 yang akan berlangsung di Brazil, sejumlah 2,577,662 tiket telah pun habis dijual melalui semua fasa jualan yang diadakan, lapor FIFA.com.

Hari ini merupakan tarikh tutup bagi penjualan fasa kedua yang menyaksikan sejumlah 301,929 tiket habis terjual terutamanya kepada penduduk di Brazil, Amerika Syarikat, Colombia, Australia, Argentina dan England.

Dalam kesemua fasa jualan, Brazil selaku tuan rumah mendapat kelebihan dengan peruntukan tiket sebanyak 65 peratus, manakala bakinya 35 peratus, barulah untuk peminat antarabangsa.

Setakat ini, sebanyak 1,041,418 tiket telah dijual di Brazil, diikuti oleh Amerika Syarikat (154,412), Australia (40,681), England (38,043) dan Colombia (33,126).

Dalam pada itu juga, sebanyak 261,988 tiket telah dijual pada harga diskaun kepada Bolsa Familia, warga tua dan pelajar.

Fasa jualan saat akhir akan bermula pada 15 April dibuat secara online melalui FIFA.com .

Piala Dunia FIFA 2014 merupakan Piala Dunia FIFA yang ke-20 yang akan berlangsung di Brazil.

Ini merupakan kali kedua Brazil menyelenggarakan kejohanan Piala Dunia selepas kali pertama pada 1950).

Kejohanan ini juga merupakan Piala Dunia FIFA pertama yang diselenggarakan di Amerika Selatan sejak Argentina 1978.

Sebelumnya tidak ada negara Amerika Selatan yang menyelenggarakan Piala Dunia FIFA lebih dari sekali.
KUALA TERENGGANU: Proses pembelian dua buah bas ‘amphicoach’ (bas amfibia) yang boleh bergerak di atas air masih dalam peringkat rundingan untuk menetapkan harga dan spesifikasi mengikut kehendak kerajaan negeri, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Mohd Jidin Shafee.
  
"Pada dasarnya, memang kita bersetuju dengan pembelian ini kerana kenderaan ini mempunyai pelbagai fungsi yang boleh dimanfaatkan untuk rakyat.
  
"Selain untuk tujuan pelancongan, ia juga akan digerakkan pada musim tengkujuh kerana biasanya pengangkutan darat yang lain mengalami kesukaran kerana laluan terputus hubungan akibat banjir besar seperti yang berlaku di Kemaman tahun lalu," katanya pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu di sini hari ini.
  
Sehingga kini hanya terdapat 12 amphicoach di seluruh dunia kerana kilang kenderaan buatan Malta ini tidak bersifat komersil sebaliknya hanya menyiapkan amphicoach berdasarkan tempahan khas.
  
 Beliau berkata kenderaan yang berharga 650,000 euro atau kira-kira RM3 juta (harga kilang) setiap satu itu akan melonjakkan lagi sektor pelancongan Terengganu di mata dunia kerana ia menampilkan keunikan tersendiri buat pelancong terutama di Asia Tenggara.
  
"Setakat ini, kita mahu amphicoach itu memuatkan 50 penumpang dengan kelajuan lapan knot di dalam air. Apabila kita sudah membuat pengesahan tempahan, ia dijangka siap dalam tempoh lapan bulan.
  
"Ia dijangka boleh digunakan bermula musim tengkujuh tahun depan bagi kemudahan memindahkan mangsa banjir di negeri ini setiap kali bencana melanda," kata Mohd Jidin.
  
Mengikut perancangan awal, amphicoach akan digunakan untuk membawa pelancong ke beberapa tempat menarik sekitar bandar sebelum menyelusuri Sungai Terengganu. - Bernama

Tiada ulasan: