Ahad, 15 September 2013

TIADA YANG TUA MAKA TIADA MUDA....YANG TUA PENGASAS BUKAN SEBALIKNYA

Kaji untuk tambah baik, bukan undur – TG Nik Aziz

Harakahdaily, 15 Sep 2013
KUALA LUMPUR: PAS wajib melangkah ke hadapan untuk terus relevan di pentas politik negara dengan memahami suasana politik dan mempersembahkan Islam dengan wajah terbaik kepada masyarakat Malaysia,” kata Musyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Sehubungan itu, beliau menasihati para pemimpin PAS supaya  jangan mengurung PAS di dalam kandang pemikiran yang dicipta sendiri dan bersedia menjalinkan kerjasama politik selagi ia tidak bertentangan dengan prinsip asas syariat.

Dalam satu entri di laman facebook beliau bagi mengulas resolusi yang diputuskan Multaqa Ulamak PAS di Alor Setar semalam, beliau menegaskan  kerjasama politik PAS  dalam Pakatan Rakyat bukannya diputuskan oleh beberapa individu malah adalah keputusan kolektif pimpinan PAS dan diperkuatkan melalui Muktamar Tahunan PAS yang berlangsung selepas pilihan raya umum (PRU) 2008.


“Saya melihat keputusan ini tidak sekali-kali silap bahkan ia lebih membawa PAS ke hadapan pentas politik di Malaysia. Lebih bermakna daripada itu, PAS berjaya mempersembahkan Islam kepada non-Muslim dengan cara yang tidak pernah dilakukan oleh Umno.

“Umno  bukan setakat menjauhkan bukan Islam daripada Islam bahkan menjauhkan orang Islam sendiri dari memahami agama mereka,” tegas beliau.

Berikut kenyataan penuh beliau.

Saya membaca muka hadapan Sinar Harian hari ini 15 September 2013 yang memuatkan tajuk besar PAKATAN RUGIKAN PAS? dengan memetik ucapan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Harun Taib yang dikatakan meminta Majlis Syura Ulama mengkaji semula Tahaluf Siyasi (Persefahaman Politik) dalam Pakatan Rakyat.

Saya tidak menghadiri Multaqa Ulama yang diadakan di Kota Sarang Semut semalam sekalipun saya benar-benar berhasrat untuk hadir. Keuzuran dan situasi kesihatan menghalang saya untuk hadir ke program yang saya sifatkan sangat bermakna itu. Justeru, saya tidak mendengar sendiri ucapan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat seperti yang dilaporkan oleh akhbar. Berkemungkinan ia hanya ulasan akhbar dan bukannya ucapan sebenar beliau ataupun sememangnya dipetik dari ucapan beliau, wallahulam.

Walau bagaimanapun, suka untuk saya memberikan respon terhadap tajuk yang digunakan di muka hadapan Sinar Harian iaitu PAKATAN RUGIKAN PAS? Perlu dijelaskan bahawa penyertaaan PAS melalui Tahaluf Siyasi di dalam Pakatan Rakyat bukannya diputuskan oleh beberapa individu sahaja. Ia diputuskan oleh keputusan kolektif pimpinan PAS dan diperkuatkan melalui Muktamar Tahunan PAS yang berlangsung selepas pilihanraya umum 2008.

Saya melihat keputusan ini tidak sekali-kali silap bahkan ia lebih membawa PAS ke hadapan pentas politik di Malaysia. Lebih bermakna daripada itu, PAS berjaya mempersembahkan Islam kepada non Muslim dengan cara yang tidak pernah dilakukan oleh Umno. Umno bukan setakat menjauhkan bukan Islam daripada Islam bahkan menjauhkan orang Islam sendiri dari memahami agama mereka.

Senjata Umno ialah perkauman, lambang Umno ialah keris tidak bersarung, politik Umno ialah politik samseng jalanan, sampai bila-bila non-Muslim tidak akan melihat keindahan Islam melalui cermin mata politik Umno yang penuh dengan habuk kebangsaan.

Di dalam Pakatan Rakyat, pendekatan Islam yang dibawa oleh PAS tidak pernah ditentang. Pemimpin-pemimpin DAP khususnya seringkali datang ke pejabat saya berbincang sentiasa tentang nilai-nilai Islam. Ada yang datang mengungkapkan istilah-istilah perundangan syarak yang kadang-kadang pemimpin Umno sendiri pun barangkali tidak pernah bersua dengan istilah sebegini.

PAS wajib melangkah ke hadapan. Pengalaman sebagai gerakan Islam yang telah berusia lebih setengah abad wajar mengajar PAS bahawa untuk terus relevan di pentas politik negara, PAS wajib memahami suasana politik. Selagi tidak bertentangan dengan prinsip asas syariat, jangan mengurung PAS di dalam kandang pemikiran yang kita sendiri cipta. PAS membawa nama Islam di dalam perjuangannya, maka wajiblah ke atas PAS untuk mempersembahkan Islam dengan wajah terbaik kepada masyarakat Malaysia.

Saya mendegar pengalaman Yang Berhormat Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan yang baru pulang dari lawatan kerja di Johannesburg, Afrika Selatan. Katanya di sana zakat turut diberikan oleh orang Islam kepada bukan Islam. Di Malaysia, di bawah asnaf muallaf, hanya orang yang baru memeluk agama Islam menerima zakat. Sedangkan muallaf juga boleh jadi seorang non muslim yang hampir lembut hatinya untuk memeluk Islam dan juga seorang non muslim yang sangat tegar memusuhi Islam namun jika diberikan zakat, permusuhannya itu kendur.

Ini sebagai contoh bagaimana ada aspek pengamalan Islam secara praktikal di Malaysia masih belum tepat dengan wajahnya yang sebenar. Inilah yang perlu dibaiki dan PAS wajib memainkan peranan. Saya yakin, jika Islam difahami dengan baik tanpa gangguan daripada pihak-pihak yang berkepentingan, ia akan diterima dengan mudah tanpa sebarang syak wasangka oleh rakan-rakan daripada non Muslim.

Di sinilah letaknya misi sebenar PAS di dalam Pakatan Rakyat. Benar, kita ingin memburu kemenangan di dalam pilihanraya, tetapi juga perlu diingat PAS sebagai gerakan Islam juga memikul tanggungjawab dakwah yang besar di pentas politik. Justeru, keberadaan PAS di dalam Pakatan Rakyat sekali-kali bukan merupakan langkah yang silap, bahkan ia merupakan langkah yang sangat tepat dengan realiti politik negara.

Tahniah kepada para ulama yang bermultaqa semalam. Harapan saya agar ia dapat menguatkan iltizam kita semua di dalam memperkukuhkan PAS sebagai parti politik yang berdasarkan Islam. Berhubung kedudukan PAS di dalam Pakatan Rakyat, jika mahu dikaji, silakan. Tetapi kaji hanya untuk penambahaikan, bukan kaji untuk mengundur ke belakang. Kaji untuk berundur ke belakang hanyalah memberikan pelampung kepada UMNO yang sedang kelemasan.

Sekian.

Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Al-Mursyidul Am PAS

9 Zulkaedah 1434H bersamaan 15 September 2013M

PAS sasar menang 2 kerusi PRN Sarawak

Harakahdaily, 15 Sep 2013
BINTULU: PAS Sarawak dikira berjaya pada Pilihan raya Umum ke-13 dan pilihan raya negeri (PRN) ke-10 pada 2011 lalu.

Ketua Pengarah Pilihan raya PAS, Dr Mohd Hatta Ramli berkata, walaupun PAS Sarawak tidak memenangi sebarang kerusi pada kedua-dua pilihan raya itu tetapi jumlah undi diperolehi semakin meningkat.

“Tak menang satu kerusipun, tapi tengok tahaplah. Negeri yang PAS sudah lama pun tak menang,” ujarnya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Post Mortem Pasca PRU13 Fokus Kepada Borneo’ pada Ijtimak PAS Sarawak di sebuah hotel di sini, petang ini.

Justeru, katanya para petugas parti di negeri ini perlu meningkatkan usaha untuk mendapat kejayaan yang lebih baik dalam PRN dan PRU akan datang.

“Ada hasil yang dicapai dalam PRU13, fikirkan cara untuk menang,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai.

Justeru, tegasnya walaupun PAS bercadang untuk bertanding tujuh parlimen di negeri ini pada PRU13 tetapi mendapat lima pun dikira munasabah dengan kekuatan yang ada pada PAS termasuk mendaftar kawasan, mempunyai kekuatan kewangan dan lain-lain.

Beliau menambah, kejayaan memperolehi 38 peratus di kerusi Parlimen Sibuti sudah amat bagus jika melihat kepada kekuatan PAS di situ.

“Pernahkah kita bayang dapat 35 peratus undi, setakat ini 35 peratus di Sibuti adalah bagus,” katanya.

Sehubungan itu, katanya PAS mensasarkan memenangi dua kerusi pada PRN11 yang dijangka diadakan pada 2016.

“Kita sedia, kita bincang mengenai Sarawak untuk menang dua kerusi Dun Sarawak, (pilihan raya) tiga tahun lagi, boleh jadi lebih dekat,” katanya.

Dr Hatta menegaskan, rekod PAS di Beting Maro amat bagus apabila mendapat 48 peratus undi pada PRN10 lalu.

“Pencapaian ini yang sangat baik bagi PAS Sarawak,” tegasnya.

Kenapa Mukhriz disyarat minta nasihat Najib?

Harakahdaily, 15 Sep 2013
KUALA LUMPUR: Kenapa hanya Mukhriz Mahathir yang diminta oleh Zahid Hamidi mendapatkan pandangan daripada presiden terlebih dahulu untuk bertanding Naib Presiden Umno sedangkan ketika Isa Samad dan Ali Rustam mengumumkan bertanding, beliau mengalu-alukannya?

“Apakah Mukhriz tidak dialu-alukan untuk bertanding untuk sama-sama memeriahkan demokrasi serta transformasi dalam parti?” tulis blogger Shahbudin Husin.

Justeru, beliau mempersoalkan adakah kerana Zahid takut kalah apabila meminta Mukhriz mendapatkan nasihat presiden parti terlebih dahulu, atau barangkali bimbang kedudukan nombor satunya bakal terlucut.

“ Atau mungkinkah pada penilaian Zahid, Mukhriz masih terlalu junior dan belum layak lagi berada di kerusi nombor tiga itu?” tanya beliau di dalam blognya.

Beliau selanjutnya bertanya adakah juga Isa Samad dan Ali Rustam dialu-alukan kerana pada pandangan Zahid, orang pencen seperti kedua mereka itu tiada taring lagi dan tidak mengancam kedudukannya.

Baca lagi

PAS berjaya damaikan antara kaum tua dan muda

Harakahdaily, 15 Sep 2013
ALOR SETAR: Sepanjang perjalanan PAS dapat memelihara bahtera perjuangan tanpa bocor dan tenggelam sama ada cabaran dalam bahtera atau cabaran luar iaitu ombak dan gelombang.

Menurut Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, ketika PAS ditubuhkan berlaku pertembungan antara kaum tua dan muda.


"Kaum muda membawa pemikiran tajdid yang berhadapan dengan penjajah. Ada yang melampau dan ada yang mempermudah-mudahkan. Tapi PAS berjaya mendamaikan antara dua pihak," ujar beliau ketika menyampaikan ucapan penutup pada Multaqa Ulamak Se-Malaysia anjuran Dewan Ulamak PAS Pusat di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut semalam.

Berikut ialah petikan ucapan penutup Tuan Guru Abdul Hadi pada Multaqa Ulamak Se-Malaysia.
"Dan Kami jadikan di kalangan mereka pemimpin-pemimpin yang mengambil petunjuk berdasarkan perintah Kami tatkala mereka terus bersabar."

1. Kita bersyukur menjadi salah seorang pejuang dalam Parti Islam Se-Malaysia PAS yang merupakan mata rantai gerakan Islam yang tidak berakhir hanya dengan wafatnya Nabi s.a.w.

2. Allah gantikan tugas menyambung risalah nabi-nabi dengan gerakan Islam yang disebut sebgai "taifah" dalam hadis. Kumpulan ini menyambung tugas mendaulatkan pemerintahan Islam.

3. Walau tak ada negara islam berdaulat namun kumpulan Islam tetap muncul kerana cahaya Islam dijanjikan oleh Allah tidak akan padam.

4. Mungkin ada yang tak sedar kalau tidak dibaca sejarah Islam. Alam Melayu adalah negeri awal dijajah di kala negara-negara Arab masih lagi di bawah kuasa khilafah Uthmaniyah dan belum dijajah.

5. Maka ulama Melayu bangkit menentang penjajahan dengan menubuhkan Syarikat Islam 1908. Berkembang cawangan di seluruh Tanah Melayu.

6. Mereka bangkit menentang sekularisma yang memberikan kuasa agama kepada raja manakala kuasa pemerintahan lain kepada penjajah hingga meranapkan kefahaman Islam.

7. Kumpulan Islam menubuhkan pondok dan institusi pendidikan serta mengadakan kuliah di masjid surau mempertahankan Islam.

8. PAS adalah mata rantai gerakan Islam ini. Malah kita lebih awal berhadapan dengan demonstrasi di kala saudara-saudara kita di Asia Barat belum berhadapan dengannya.

9. Ulama mempunyai peranan lebih besar berbanding golongan lain dalam memimpin tanggungjawab ini.

10. Perkataan ‘ulil amri dalam al-Quran disebut dalam kitab tafsir merujuk kepada ulama dan pemerintah dengan maksudnya kedua-duanya mesti ditaati.

11. Ulama adalah uli amri kepada rakyat. Ini disebut dalam kitab-kitab tafsir. Kedudukan ulama ini jangan dilupakan.

12. Perlembagaan PAS adalah al-Quran, hadis, ijmak, qiyas dengan aqidah ahli sunnah. Tiada yang boleh menjaga dasar ini melainkan ulama.

13. Sepanjang perjalanan PAS dapat memelihara bahtera perjuangan tanpa bocor dan tenggelam sama ada cabaran dalam bahtera atau cabaran luar iaitu ombak dan gelombang.

14. Ketika ditubuhkan berlaku pertembungan antara kaum tua dan muda. Kaum muda membawa pemikiran tajdid yang berhadapan dengan penjajah. Ada yang melampau dan ada yang mempermudah-mudahkan. Tapi PAS berjaya mendamaikan antara dua pihak.

15. Fiqh awlawiyyat mesti ditekuni oleh ulama.

16. Ada golongan melampau yang nak laksana Islam serta merta. Ada pula yg meringan-ringankannya hingga tak boleh bercakap tentang hudud dan qisas. Di sinilah ulama berperanan menjadikan PAS istiqamah dengan perjuangan menegakkan Islam.

17. Kita berhadapan cabaran luar yang tak benarkan Islam berkuasa.

18. Barat bimbang dengan perubahan rakyat di Turki dan Mesir

Ijtimak PAS Sarawak kongsi idea hadapi PRN11

Harakahdaily, 15 Sep 2013


BINTULU: Ijtimak PAS Negeri Sarawak 2013 yang diadakan di sebuah hotel di sini, hari ini menjadi medan kepada pimpinan dan ahli-ahli berkongsi idea untuk pergerakan yang lebih berkesan bagi menghadapi pilihan raya negeri ke-11 (PRN11) yang dijangka berlangsung pada 2016 nanti.

Pengarah ijtimak, Fiderus Husaini berkata, selain itu antara objektif utama ijtimak ialah untuk merubah dan terus bersemangat memperjuangkan Islam di negeri ini khususnya dari segi politik, akhlak dan sebagainya.

Ini, katanya sesuai dengan tema ijtima tahun ini iaitu ‘Iltizam Untuk Sarawak’ di samping tidak lupa memperkasakan hubungan dalam Pakatan Rakyat.

Beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Bintulu melahirkan rasa bangga dengan jumlah kehadiran peserta seramai 120 orang kerana pada anggaran hanya sekitar 80 peserta sahaja.

Sehubungan itu, beliau berharap para peserta dapat memberikan tumpuan dan pandangan serta idea yang bernas sebagai persediaan menghadapi PRN11 nanti.

“Saya kira ijtimak ini juga merupakan persediaan kepada para peserta terutama perwakilan yang akan menyertai Muktamar Tahunan PAS ke-59 di Shah Alam, Selangor nanti,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Sebanyak enam kertas kerja dibentang iaitu ‘Perkongsian Pengalaman di Sabah’ oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, Ustaz Mohd Anwar, ‘Perkongsian Pengalaman dari DAP’ oleh Setiausaha DAP negeri, Alan Ling Sie Kiong, ‘Post Mortem Pasca PRU13 Fokus Kepada Borneo oleh Ketua pengarah Pilihan raya PAS, Dr Mohd Hatta Ramli, ‘Pengalaman Kekalahan’ oleh AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad, ‘Senario Belia Masakini – Ruang & Peluang’ oleh Naib Ketua Pemuda PAS Malaysia, Dr Raja Ahmad Iskandar dan ‘Pengalaman Kemengangan’ oleh Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

19. BN tahu teras politik ialah Melayu Islam. Mereka tak pedulikan MCA dan MIC Cina dan India kerana bagi mereka teras politik adalah Melayu.

20. Roadmap kita ialah dapat 40 kerusi tapi hanya dapat 21 kerusi. Tapi mendapat pertambahan kerusi di peringkat negeri.

21. Saya harap multaqa ini menjadi muzakarah penting yang tidak habis di sini sahaja tapi dengan melaksanakannya di seluruh pelosok tanah air.

22. Allah tidak bertanya tentang kemenangan tetapi apa yang kita amalkan untuk mendapatkan kemenangan.

Tiada ulasan: