Rabu, 8 Oktober 2014

KESIAN YANG MISKIN...MEREKA PUN MAHU HIDUP SENANG

PAC panggil JPJ berkait tender nombor kenderaan
  • Nur Jazlan Mohamed
1 / 1
KUALA LUMPUR - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan dipanggil memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berhubung prosedur tender pembelian nombor pendaftaran kenderaan.

Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, pihaknya mahu mendapatkan maklumat lanjut mengenai prosedur operasi standard (SOP) tender berkenaan bagi membolehkan rakyat mengetahui kaedah sebenar mengenainya.

Menurut Nur Jazlan, tender pembelian nombor pendaftaran kenderaan sentiasa menjadi isu dalam kalangan rakyat sehingga memberi persepsi negatif kepada kerajaan dan pemiliknya.

"Justeru, adalah lebih baik JPJ melalui Kementerian Pengangkutan memberi maklumat berkenaan kepada PAC, sekurang-kurangnya dapat menghilangkan kegusaran pada rakyat," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata PAC memang bercadang memanggil JPJ selepas mendapat syor Jabatan Audit Negara berdasarkan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Siri 2 2013.

Bagaimanapun, Nur Jazlan berkata dalam LKAN tersebut ia tidak membabitkan tender pembelian nombor kenderaan, sebaliknya isu lain seperti kelewatan dalam membuka kertas siasatan serta MYSikap.

"PAC akan mengambil peluang untuk turut bertanyakan mengenai proses serta prosedur tender pembelian nombor pendaftaran kenderaan," katanya. - Bernama

Koleksi Foto Yang Sukar Digambarkan Dengan Kata-Kata

Koleksi Foto Yang Sukar Digambarkan Dengan Kata-Kata - Inilah koleksi foto-foto menarik dan detik-detik indah yang sukar digambarkan dengan kata-kata, biarlah gambar ini berbicara sendiri... teruskan melihat foto-foto menarik di #Tehtarikurangmanis.
Beautiful Moments

ADUAN RAKYAT : Datuk Seri Najib Razak Anak Keturunan Bangsawan, Tidak Pernah Rasa Perit Hidup Dengan Gaji Kami RM1,500 Sebulan di Malaysia

KLIK & SHARE:
4
surat najib razak
ADUAN RAKYAT : Surat terbuka kepada Datuk Seri Najib Razak Anak Keturunan Bangsawan, Tidak Pernah Rasa Perit Hidup Dengan Gaji Kami RM1,500 Sebulan di Malaysia  : Masih ingat lagi surat yang dihantar oleh Siti Hajar Aladin pada tahun lepas, September 2013 pada laporan (BERITA SEMASA DI SINI) yang telah mengemparkan dan mendapat liputan meluas di Malaysia pada ketika itu. 12 bulan telah berlalu.
Kali ini Berita Semasa ingin kongsikan surat terbuka buat Najib Razak di mana memuatkan luahan isi hati seorang rakyat Malaysia yang dilihat mewakili aspirasi dan harapan majoriti rakyat Malaysia yang mana hanya mahukan realiti kehidupannya hari ini dan…pada masa akan datang benar-benar merasai nikmat apa yang dipanggil tinggal di sebuah negara yang terkenal dengan kekayaan hasil mahsul yang dilimpahkan di atas bumi yang bernama yang Malaysia ini jikalau……jikalau diruskan dengan penuh amanah dan bertanggungjawab. Insyaallah. Amin

Surat Terbuka Buat Pimpinan Najib Razak. Assalamualaikum….

Jika saya tinggal di London, New York atau paling terukpun di Guangzhao, Melbourne jika minyak naik saya tak terasa pun. Alternatif disediakan untuk saya sampai dari sejauh zon 6 Kota London ke tengah bandar ataupun ke zon 6 arah berlainan dalam masa kurang 1 jam sekalipun semasa penyuraian waktu puncak. Apa nak risau jika Tuan Mayor Kota London juga naik train ke tempat kerja, untuk mesyuarat dengan pelanggan di mana-mana sahaja juga boleh naik train. Belanja pun tak banyak, guna sahaja kad bulanan mereka itu boleh sahaja melacak ke seluruh London. Untuk ke Manchester, Nottingham (seperti kita nak ke Kota Bharu dan Kuala Terengganu) boleh guna train juga dengan kekerapan tinggi dan HARGA YANG MURAH (jika nak banding dengan pendapatan mereka, harga itu memang murah). Ya betul, mereka bayar cukai lebih tinggi tetapi mereka beri semula kepada rakyat.
Hari ini kita dipaksa untuk telan kenaikan harga tanpa kerajaan tuntaskan keperluan pengangkutan awam yang sangat parah. Naik bas pun tidak pasti boleh sampai ke pejabat tepat atau awal dari masa walaupun ada lorong khusus untuk bas. Saya minat melihat lorong bas di Istanbul seperti track keretapi yang tidak boleh dilalui kereta. Tak perlu buat landasan dan tak perlu beli keretapi mahal-mahal. Guna bas sedia ada juga sudah lebih baik dari membuat projek pelebaran lebuhraya. Sampai kita ada 50 lorong pun masih tetap tak cukup. Ini akan berbalik kepada soal mana dahulu. Pemimpin kata rakyat kena dicukai dan dimansuh subsidi supaya kerajaan mampu bina prasarana pengangkutan awam. Orang awam pula nampak kerajaan bina dahulu dengan modal sedia ada barulah boleh dinaikkan sumbangan rakyat kepada kerajaan. Namun, sejauh mana rela rakyat jika pembaziran berlaku di hadapan mata.
Tindakan pentingkan diri juga boleh disabitkan. Jika hebat pengangkutan awam nanti Proton punya jualan merosot pula. Dr. M tak akan berdiam diri dalam menjaga kepentingan Proton.

Malaysia Semakin Parah Di Bawah Najib Razak?

Malaysia sudah diwarisi kepada Datuk Seri Najib Razak dalam keadaan yang sudah parah. Dapat pula ke tangan anak yang lahir atas dulang emas yang tidak pernah merasai kesusahan rakyat secara realistik dan peribadi. Saya tersinggung semasa pertemuan bersama beliau dalam satu perbincangan “tehtarik” di Jibby & Co Subang awal tahun ini, beliau berseloroh tentang isu air dan saya lihat ia tidak kelakar langsung. Pada keadaan gawat air dengan penggunaannya bercatu dengan asbab beberapa dari kami bercatu air di rumah sehingga mandipun nak bercatu, beliau boleh berseloroh “Saya boleh mandi…rumah saya ada air” (lalu ketawa).
Saiful Nang Facebook
Saya tahu ini pedas untuk Datuk Seri dan saya juga harap tak perlu nak katakan ini secara umum. Email cadangan berkajang-kajangpun, yang membacanya bukan dia tetapi ditapis oleh lapisan yang mungkin lihat ini remeh. Tapi kita lupa, jika suara rakyat ini seperti air. Jika disekat dia akan melimpah juga sehingga satu ketika limpahan itu akan meruntuhkan empangan yang dibina selama 57 tahun.
Petronas diajar untuk mengatakan rezab minyak kita tinggal sedikit, tetapi kerajaan lupa jurutera-jurutera carigali Petronas ada mulut dan ada Facebook. Mereka boleh bercakap dan mereka selalu bercakap rezab minyak kita sangat banyak lagi. Sekecil Brunei itu sendiri rezab minyaknya masih lagi tidak habis-habis dan tidak akan habis sehingga 2030, mengapa kita boleh fikir rezab kita akan habis pada 2030-an?
Masalah bila orang senang mentadbir, semuanya mahu dibeli dengan wang. Berikan rakyat BR1M sebagai gula-gula yang tidak mengenyangkan dan tidak juga berkhasiat. Wang tunai ditabur-tabur seperti Ali Baba Bujang Lapok memberi sedekah di pasar-pasar.
Turunlah Datuk Seri, Turunlah….

Datuk Najib Tidak Pernah Rasa Perit Hidup Di Malaysia Dengan Gaji Kami RM1,500

Bukan turun meletak jawatan, tetapi sebelum itu turunlah melihat SENDIRI kepayahan rakyat. Mungkin susah untuk Datuk Seri tahu sehingga Datuk Seri menerima gaji RM1500 sebulan dan perlu berulang alik dengan kereta sendiri yang berhutang dengan bank dengan kadar faedah bank konvensional dan “Islamik” tapi menjerut leher. Isi minyak sendiri dan bayar tol sendiri juga bayaran parking. Makan dengan bekal nasi yang dimasak oleh Datin Seri Rosmah sendiri. Mungkin baru boleh memahami dengan sebenar-benarnya.
Secara praktikal, itu mungkin sukar tetapi kami yakin Datuk Seri boleh turun dan lihat sendiri dan dengar sendiri kata-kata rakyat tanpa perlu protokol Perdana Menteri yang kadangkala mengarut dan menjarakkan informasi rakyat kepada Datuk Seri. Jika rakyat tak mampu sampaikan terus, rakyat akan sampaikan dalam media sosial.
Hermes Birkin Malaysia
Untuk pengetahuan Datuk Seri, jika Datuk Seri buat lawatan ke sesuatu tempat, orang-orang Datuk Seri akan jadikan tempat sampah nampak macam Hyde Park. Setinggan nampak macam hotel 5 bintang tetapi setelah Datuk Seri pulang, semuanya dicabut semula dan tinggallah semuanya dalam keadaan sediakala sementara Datuk Seri dengan bangga membuat kenyataan “SYUKURKAH, MALAYSIA SUDAH MAJU”.
Apabila minyak naik harga, kesannya tetap kesan domino. Janganlah Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (Menteri Ayam) membuat kenyataan memujuk yang harga barang tidak akan naik. Saban kali berlaku begitu, harga naik tetap naik. Penguatkuasaan kementeriaan hanya sekadar seperti seorang bapa menegur anak nakalnya yang panjat-panjat rumah tetamu dan memecahkan pinggan dengan teguran “Haiiippppp….babab kangg” dan kemudian sambung bersembang semula.
KLIK SINI : Analisa Dr Bridget Welsh, Najib Belanja RM 57.7 Bilion @ RM4,364 Untuk Setiap Pengundi Sehingga Pilihanraya ke 13.
Orang Kaya NajibDulu semasa saya kecil, saya terpaksa percaya pada RTM. TV3 masa tu kalau nak dapat siaran pun kena pasang tudung periuk di antena. Setiap kali nak pilihanraya, Van Kementerian Penerangan akan buat hebahan WAYANG PACAK di pekan sehari Felda. Ramai-ramai kami berlonggok nak tengok cerita A.R Badul sambil hampar tikar dan kami juga terpaksa telan kempen pilihanraya yang main dalam wayang pacak ini. Sekarang surat khabar dan TV sudah bukan sumber doktrinisasi kerajaan lagi, kami boleh dengar terus dari suara rakyat di sebelah sana juga sebelah sini tanpa perlu mereka menjadi pemberita.
Datuk Seri, buanglah darah kerabat dan darah bangsawan yang ada dalam diri. Bercampurlah dengan marhaen yang sering terpaksa menelan semua yang disuapkan tanpa rela.
Datuk Seri mungkin lihat, selepas beberapa bulan rakyat akan senyap kembali dan semuanya berjalan seperti biasa dan Datuk Seri akan buat kenyataan “Alhamdulillah, Rakyat Malaysia sudah mampu terima kemajuan”.
Boleh naikkan harga minyak, tetapi siapkanlah prasarana pengangkutan awam yang murah dan efisyen serta boleh diharap. Jangan jadikan KEPERLUAN AWAM seperti pengangkutan, elektrik dan bekalan air sebagai satu perniagaan untuk dasar keuntungan tetapi jadikanlah itu satu khidmat yang wajib bagi sebuah kerajaan.
Sedarkah Datuk Seri, di sebalik penerimaan itu bukan kerana kerelaan tetapi kerana mereka terpaksa mencara jalan survival kerana sandaran mereka kepada Kerajaan sudah tidak berguna lagi. Nenek tua yang patut berehat terpaksa menjaja untuk tidak rasa membebankan anak-anaknya yang menjaga beliau. Berapa ramai anak jadi yatim kerana bapanya maut dalam kemalangan motorsikal kerana mengantuk membuat kerja tambahan sehingga 20 jam sehari? Berapa ramai anak-anak yang rosak akhlaknya kerana ibu bapa terpaksa kerah tenaga bekerja siang dan malam? Berapa ramai anak-anak yang terpaksa menukar ruji mereka dari nasi kepada bubur lembik? Berapa ramaikan bapa-bapa marhaen akan dipenjara kerana mencuri susu di pasaraya kerana anak kecilnya menangis kehabisan susu? Berapa ramaikah adik beradik berbunuhan kerana kesempitan ruang hidup? Berapa ramaikah suami dan isteri yang bercerai kerana kehidupan sudah jadi terlalu mahal untuk kekal bersama.
Datuk Seri tak mungkin tahu perkara ini. Kerana ayah, atuk dan keturunan Datuk Seri ialah orang Bangsawan. Bukan Marhaen yang melarat. Tidak salah jika saya sarankan Datuk Seri untuk belajar dan mungkin bekerjasama dengan individu yang memimpin dalam miskin seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Saya yakin, jika tiada sekatan pembangunan dari kerajaan pusat, saya yakin cara kepimpinan TGNA mampu ubah Kelantan menjadi negeri termaju.

Beza Datuk Najib Bangsawan VS Kami Rakyat MarHaen

Bangsawan dengan bangsawan, Marhaen dengan marhaen. Jika makan berpinggan emas, masakan tahu erti tidur berbumbung langit.
Turunlah ke bawah seperti Khalifah Ummar lakukan….secara DIAM, sembunyi dan tidak dikenali. Jika turun padang Datuk Seri dengan rombongan sekapal dan gempita siren-siren polis pengiring, orang buta pun akan tahu PM yang datang.
Datuk Seri, bukannya marhaen tidak berjimat. Sudah habis susu anak berganti air sirap kurang gula kami berikan anak-anak kami yang menangis. Bukan juga marhaen malas, kerana marhaen sampai sudah hampir 24 jam bekerja. Jika tidur itu tidak wajib, 24 jam itu marhaen akan bekerja.
Bertimbang taralah…
Datuk Seri pembuat keputusan tertinggi di Malaysia. Input kepada percaturan keputusan Datuk Seri ialah informasi yang diberi. Jika informasi tidak telus, maka keputusan Datuk Seri pun akan jadi zalim juga.
Pentadbiran Datuk Seri terlampau mahal dan sesuap makanan Datuk Seri ialah sebaldi peluh marhaen. Bil Elektrik Datuk Seri setahun boleh menghantar 50 orang anak-anak Marhaen menjadi doktor yang tidak berhutang dengan PTPTN. Mungkin juga jika benar desas desus akan beg tangan Datin Seri yang mahal itu, untuk setiap satu beg tangan itu bernilai lebih dari pendapatan seumur hidup beberapa orang marhaen.
KLIK SINI : Berita Rosmah Mansor Boros Shopping Terus Dilaporkan AsiaOne (Singapore) & BruDirect (Brunei)
Datuk Seri, tak mengapa jika Wawasan 2020 tidak dicapai pada tahun 2020. Apalah guna jika dicapai tetapi kekayaan negara tidak dapat dirasai bersama, yang miskin terus tertolak tempatnya dari daratan negara.
Datuk Seri, MALAYSIA BELUM AMAN. MALAYSIA BELUM MAJU.
SAIFUL NANG
Orang Marhaen
P/S : Datuk Seri kalau baca, saya nak ingatkan haritu ada minta nak jumpa Datuk Seri tanpa pelobi-pelobi projek seperti di Jibby & Co dulu. Saya bersama sekumpulan marhaen yang sudah buktikan kebahagian dan kemakmuran negara tidak bermodalkan duit sangat. Datuk Seri boleh menang majoriti 2/3 pun kalau cepat tahu caranya. Tapi tu lah…kami ni Marhaen kan, lama dah minta jumpa tak dapat-dapat juga. Saya pun tak suka jadi keyboard warrior berdegar-degar di laman sosial jika dapat berdepan dan berhadap.
PP/S : Saya bukan orang politik. Saya bukan benci Datuk Seri, bukan juga benci kerajaan dan tidak juga penyokong Anwar Ibrahim jauh sekali bernadikan PERKASA…tetapi saya menulis sebagai MARHAEN MALAYSIA.


RTD protected VIPs winning BMW car-plate bids to avoid bad press
The list of successful bidders which was circulated on social media. Among them are anonymous bidders who are listed only as government administration personnel. – October 7, 2014.The list of successful bidders which was circulated on social media. Among them are anonymous bidders who are listed only as government administration personnel. – October 7, 2014.Cabinet ministers, judges and members of the royalty were the anonymous bidders who won sought-after "BMW" number plates from the Road Transport Department (RTD), which said it was normal procedure to blank out their names to avoid negative public perception.
RTD director-general Datuk Ismail Ahmad denied that the department had given five exclusive car registration number plates to “Anggota Pentadbiran Kerajaan” (government administration personnel) for free.
He told The Malaysian Insider that the successful anonymous bidders did pay for the registration plates BMW 1, BMW 2, BMW 7, BMW 9 and BMW 10 but he could not give the total amount the department collected from these five number plates.
“They made bids for the numbers and they got it. We withheld their names and the figures to avoid negative public perception,” Ismail said, adding that they were cabinet ministers, judges and royalty.
He said it was also standard operating procedure to keep the names a secret and not an issue of transparency.
“This is what we have practised. It is not about transparency. It is our SOP and we have no bad intention in keeping this information a secret.
"We want to avoid speculation and doubts. As long as one has the money and used the proper channel to get the numbers, they can have it, whoever they are,” said Ismail.
He also said the SOP was to never disclose the names of bidders who were members of the royalty, or an immediate or close relative of the Yang di-Pertuan Agong.
The five anonymous bidders came to light recently when anti-crime activist R. Sri Sanjeevan was found to have paid almost RM340,000 for the number plates BMW 8 and BMW 11.
The MyWatch chairman was listed along with other successful bidders for the numbers 1 to 12 with the BMW prefix, for cars registered with the Selangor RTD.
In the same list were the five number plates won by government administration personnel, whose real names, identity card numbers and amount paid were not listed.
This raised speculation on social media, where the list was circulated, that government personnel had obtained the car number plates for free.
Ismail said only the King was entitled to more than one free car number plate but it would be up to a certain quota.
MyWatch chairman R. Sri Sanjeevan paid RM340,000 for two BMW number plates. – The Malaysian Insider file pic, October 7, 2014.MyWatch chairman R. Sri Sanjeevan paid RM340,000 for two BMW number plates. – The Malaysian Insider file pic, October 7, 2014.As for the ministers, Ismail said, they were only awarded one free car registration number.
“If they want more, they have to pay because their privilege only allows them to have one free car registration number.
"The only individual who gets to have more than one free car number is the Yang di-Pertuan Agong, and even then there is a quota," Ismail said.
“The total value for hot numbers like these can be triple, or even quadruple, the amount we obtain from the sale of normal car registration number plates. That is all I can say.
"So if the normal numbers were selling at RM1 million, for this type of number plates, it can go up to between RM3 million and RM4 million,” said Ismail.
The BMW number plates were opened for public tender from August 14 to August 28 at all RTD offices.
Badminton icon Datuk Lee Chong Wei was among those whose bids were successful, where he secured the BMW 6 registration for RM97,777 while Tengku Ahmad Shah secured BMW 3 for RM132,000.
The BMW 5 number plate was secured by Tengku Sulaiman Shah for RM188,100.
But it was Sanjeevan, whose anti-crime activities have led him to make exposes on the police force, who got flak for the exorbitant sum spent on number plates and had to defend himself.
Using the Twitter handle @SanjeevanSS, he replied to a user with the handle @ibdil, saying: "Think before u talk about others – yes I bought with my own money so u have problem? But u... Haha I reserve my comments."
@SanjeevanSS also said on twitter: "I'm a good citizen because I contributed my halal earnings to govt but what about those people who taking it for free? Lost of revenue right."
Sanjeevan survived a shot in the chest in July last year from a motorcycle pillion rider who drew up beside the BMW he was driving in Bahau, Negri Sembilan, a few days after he had made allegations of corruption in the police force. – October 7, 2014.

Tiada ulasan: