Rabu, 6 November 2013

APA SAJA KITA CITER....KITA KARANG....KITA AJAR....KITA TULIS DLL....SELITKAN@TANAMKAN AKIDAH ...IMAN DAN TAQWA

PRK Sg Limau: Projek dijanji macam air sejuk

Harakahdaily, 06 Nov 2013
KUALA LUMPUR: Para pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Limau layak diberikan ucapan tahniah dan pujian kerana walaupun ditabur dengan pelbagai habuan material dan janji projek bernilai lebih RM15 juta, 12, 069 daripada mereka masih memberikan undi untuk calon PAS, Ustaz Mohd Azam Abd Samat.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad ketika mengulas keputusan PRK Sungai Limau menyifatkan mereka sebagai "pengundi kaya jiwa walaupun miskin harta" meskipun ditawar pelbagai habuan termasuk kambing dan anak ayam.

Ustaz Idris mengakui 'amat gerun' menunggu keputusan pilihan raya apabila waktu pembuangan undi tamat berdasarkan serangan kempen dan umpan BN pada PRK Dun Sungai Limau .

"Sehingga dalam hati saya mengatakan jika menang dengan majoriti satu undi pun tidak mengapa. Kerana PAS bukan melawan BN, tetapi melawan jentera kerajaan negeri dan pusat.

"Projek dijanji macam air sejuk. Menteri dan Exco keluar masuk kampung menaburkan janji sehingga rakyat lupa harga gula baru sahaja naik 34 sen dan minyak 20 sen. Paling kelakar ada Karnival Lelong Mesra Barang Rakyat setiap satu RM1.

"Gula, tepung berharga RM1. Malangnya harga itu tamat setakat malam pilihan raya sahaja. Alangkah baiknya jika pilihanraya kecil setiap hari, maka dapatlah gula, tepung berharga RM1. Ini semua umpan untuk menolak dakwaan pembangkang yang mengatakan harga barang naik di bawah BN," ungkapnya sinis.

Beliau sekali lagi mengucapkan tahniah kepada 12, 069 pengundi di Dun Sungai Limau yang terbukti dan teruji tidak termakan dengan janji-janji BN.

"Mereka tahu beza antara 'janji ditepati' dengan 'janji  manis di bibir sahaja, di hati lain bicara'. Mereka sudah kenal batang tubuh pemimpin Umno, kerana mereka ialah golongan yang berfikir dan ada harga diri. Mereka tidak boleh dibeli dengan harga gula RM1. Biar pun mereka miskin harta tetapi kaya jiwa," tegasnya.

Tahniah Mukhriz, sekali lagi ‘menang dalam kalah’

Zulkifli Yahaya, 06 Nov 2013
ANTARA soalan menarik dalam menganalisis keputusan pilihan raya kecil (PRK) Dun Sungai Limau adalah mengapa berlaku kemerosotan undi PAS serentak menyumbang kepada pengurangan majoriti berbanding pilihan raya umum ke-13 (PRU13)?

Pada PRU13 majoriti diperolehi calon PAS,  Ustaz Azizan Razak adalah sebanyak 2,774 sedangkan kali ini Ustaz Mohd Azam Abd Samat hanya memperolehi majoriti 1,084. Ia mengingatkan kita kepada majoriti yang diperolehi oleh Ustaz Azizan sewaktu mengalahkan Dato’ Mohd Suhaimi Abdullah iaitu sebanyak 1,080 pada PRU 2004 - kurang hanya empat undi.

Sebab yang terang lagi bersuluh mengapa berlaku kemerosotan majoriti kali ini adalah ini pilihan raya kecil, bukan pilihan raya umum. Pelbagai kementerian Kerajaan Pusat, badan berkanun, GLC, pihak swasta yang pro-BN bergabung kekuatan dengan kerajaan negeri dengan kekuatan logistik dan sumber dana yang berjuta-juta menghadapkan serangan kepada PAS sebagai sebuah parti politik!

Analoginya macam Amerika Syarikat sebagai sebuah negara berperang dengan tentera Sulu. Layakkah? Demikianlah rakyat patut bertanya layakkah kerajaan Pusat dan Negeri (atas nama BN) berlawan dengan PAS sebuah parti politik pembangkang? Pihak yang mempersoalkan kemerosotan undi PAS sepatutnya merasa hairan, kerana logiknya PAS bukan setakat patut kalah tetapi hilang deposit!   

Para penghitung janji BN melaporkan, parti berimej rasuah itu membelanjakan kira-kira RM15.5 juta dalam kempen mereka di Sungai Limau. Jumlah itu meliputi RM5.5 juta untuk sekolah menengah agama, RM2.25 juta untuk sekolah jenis kebangsaan Cina, dan RM1.2 juta untuk sekolah-sekolah lain.

Portal berita Malaysiakini melaporkan BN juga mengagihkan bantuan sebanyak RM2.8 juta untuk bantuan perumahan dan cermin mata percuma, RM802,700 untuk program Bantuan Azam Tani Mara, RM2.5 juta untuk tukun tiruan dan RM500,000 untuk jeti perikanan. Ia tidak termasuk RM300,000 untuk Masjid Simpang Empat, RM118,000 untuk guru-guru prasekolah agama Kafa dan 33 masjid, RM30,000 dalam bentuk pinjaman Tekun serta RM19,700 dalam bentuk zakat dari Agrobank.


Semua itu diterjemahkan kepada peningkatan undi BN hanya sebanyak 465, bermakna kos satu kepala untuk membeli undi BN ialah RM32,258. Nah, apa yang hendak dibanggakan.

Tidak dapat dinafikan bahawa Ustaz Azizan dahulu mempunyai sokongan peribadi, selain dari sokongan berasaskan parti. Mereka adalah saudara mara dan kenalan beliau, juga orang yang mengkaguminya kerana Menteri Besar. Dahulu mereka ini mengundi PAS dan kini beralih mengundi BN. Jumlah itu juga terkandung dalam 465 undi tersebut, jadi pencapaian sebenar BN nampaknya indah khabar dari rupa.

Dalam ruangan yang terhad ini saya tidak berniat untuk memperincikan bagaimana mewahnya BN berbelanja dalam pesta membeli undi, tapi percaya ramai akan geleng kepala dengan tindakan BN ‘merasuah’ pengundi. Ia sungguh luar biasa dan ‘gila-gila’.


PAS kehilangan 1,225 undi dari perolehan PRU13 lalu. Peratus keluar mengundi kali ini berkurang sebanyak 4.5 peratus iaitu 1,100 berbanding PRU13. Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato’ Mahfuz Omar mendakwa ramai pengundi PAS tidak pulang adalah antara faktor kemerosotan majoriti. Dakwaan itu betul, namun ia bukanlah satu-satunya sebab yang menyumbang kemerosotan kerana kalau semua 1,100 (jumlah yang berkurang) adalah pengundi PAS pun ia belum mencecah majoriti 2,774 yang diperolehi dahulu. Perlu juga diambil kira bahawa sebahagian kecil yang tidak pulang itu juga adalah penyokong BN.

Pengundi Cina

Adakah pertambahan 465 undi BN itu, sebahagian besarnya datang dari pengundi Cina yang merupakan 1,800 dari jumlah pengundi keseluruhan? Arah aliran undi Cina sangat sukar dikenal pasti, lebih-lebih lagi dalam PRK. Tidak seperti orang Melayu yang tidak menunjukkan sokongan kepada parti yang tidak disukai, orang Cina menampakkan diri mereka menyokong semua parti. Mereka mengangguk dan berkata “ya” kepada semua parti yang datang berkempen. Malahan dalam PRU13 lalu, orang Cina hadir beramai-ramai ke majlis jamuan makan anjuran BN tetapi beramai-ramai pula menolak BN.

Terdapat dakwaan sebelum ini bahawa masyarakat Cina mahu mengambil langkah selamat memandangkan mereka adalah minoriti di Sungai Limau, lantas memilih BN untuk PRK. Oleh kerana bilangan pemilih Cina adalah kecil dan berselerakan di merata daerah mengundi, maka sukar untuk mengesan kecenderungan mereka. Tetapi kita dapat mengesan bahawa undi BN meningkat banyak di Simpang 3 (BN menang 397 berbanding 46 pada PRU13) iaitu peti undi Cina paling ramai, iaitu sebanyak 380 dari 1433 pemilih.

Begitu juga di Titi Batu, BN menang dengan majoriti 163 sedangkan PRU13 kalah 276. Di samping faktor keluarga calon BN, daerah mengundi ini menyumbang sejumlah 217 pemilih Cina. Di Kabu 10, PAS kalah 106 undi sedangkan PRU13 pas menang 87 undi. Peti undi ini juga terdapat pengundi Cina yang agak ramai iaitu 197 undi. Berdasarkan keputusan tersebut saya mengesyaki sebahagian pengundi Cina yang dahulunya menyokong PAS kini beralih kepada BN tetapi tidaklah melebihi 50 peratus dari jumlah pengundi Cina yang keluar mengundi.


Isu semasa

Kecenderungan pemilih membuat pilihan selalunya dikaitkan dengan isu semasa, namun perkara ini tidak terpakai untuk PRK Sungai Limau. Kajian yang dibuat oleh Ilham Center menemui kebenarannya, iaitu hanya 4 peratus dari pemilih dianggarkan membuat keputusan berdasarkan isu. Sejumlah 81 peratus membuat keputusan berdasarkan parti politik yang mereka sedia sertai atau menyokongnya. Kira-kira satu pertiga dari kekuatan jentera bertumpu kepada gerakerja kempen penerangan yang tentunya berkaitan dengan isu semasa, sedangkan hanya 4 peratus yang menjadikannya faktor pembuat keputusan. Situasi yang agak ganjil ini berlaku di Sungai Limau.

Sebab itu agaknya BN memilih strategi menghulur habuan kebendaan sebagai senjata utama menghadapi semua golongan, khususnya golongan atas pagar yang membentuk kira-kira 10 peratus jumlah pengundi. Ia beretepatan dengan kajian yang menunjukkan bahawa majoriti golongan atas pagar menjadikan; siapa yang dapat menghulur lebih banyak habuan kebendaan maka parti itu akan disokong. BN mempunyai kelebihan di sini.

Mukhriz (gambar) seawal permainan sudah mengumum tidak akan menjawab serangan oleh pembangkang. Serangan terhadap Menteri Besar itu sangat agresif dan saban hari pelbagai isu ditujukan kepadanya. Ia melibatkan kegagalannya walaupun baru lima bulan mentadbir.

Serangan lain adalah isu tekanan kos hidup akibat kenaikan harga barang, cadangan GST dalam Bajet 2014, Laporan Audit 2012, desakan kenaikan harga padi dan juga kelemahan infrastruktur jalan dan air di Sungai Limau. Semua isu itu menyentuh kehidupan penduduk Sungai Limau tetapi BN berjaya mengalpakan pemikiran rakyat untuk sementara terhadap isu-isu tersebut dengan pemberian habuan duniawi. Memang BN sentiasa menang dalam perkara ini.

Sementara itu, BN lebih gemar bermain dengan isu picisan seolah-olah tidak menghormati tahap pemikiran rakyat Sungai Limau. Antaranya mengungkit kembali konflik PAS Kedah suatu ketika dahulu, ‘PAS alat DAP’, kafir mengkafir, putarbelit isu kalimah Allah, Anwar – kesemuanya dari piring hitam rekod cap anjing yang rakyat umum sudah terlalu bosan mendengarnya akibat sering diulang-ulang. BN kalah dalam aspek isu semasa.

PRK Sungai Limau bukan penentu kerajaan. BN menghadapinya dengan segala kekuatan selayak mempertahankan sebuah kerajaan. Ia berpunca dari keegoan bahawa BN masih gagah walaupun imej kegagahan itu dibeli menggunakan jutaan ringgit wang rakyat. Rakyat terbanyak di Sungai Limau menghukum BN.

Tak apalah BN sekurang-kurang boleh mendabik dada mereka ‘menang dalam kalah’. Menang dalam kalah kali kedua berturut-turut bagi Mukhriz selepas kekalahan Naib Presiden Umno.

Sastera dan perjuangan berpisah tiada

H Fansuri, 06 Nov 2013
SEJAK awal ruangan sastera dan budaya dimulakan di dalam akhbar Harakah edisi cetak, ia terjadi sekitar tahun 2007 atau 2008 ketika ada gegaran muncul mendadak di Thailand akibat rampasan kuasa oleh pihak tentera.

Sekumpulan mahasiswa di Universiti Thammasart, Bangkok tiba-tiba bangkit, seperti mana kebangkitan mereka pada tahun 1976 apabila mereka terbunuh beramai-ramai dalam peristiwa rampasan kuasa juga.

Salah satu novel yang menceritakan peristiwa ini adalah Rice Without Rain (Minfong Ho) yang pernah menjadi teks kajian bagi pelajar Matrikulasi USM.

Thailand menyaksikan banyak pertumpahan darah ekoran pergolakan yang ditimbulkan oleh peristiwa coup d' etat (kudeta tentera). Sebenarnya tradisi ini bukan kisah baharu. Sejak dahulu lagi malah disebut di dalam teks sejarah sekolah, peristiwa rampasan kuasa Siam itu dilakukan oleh Panglima Chakri.

Pendek kata, Siam (tepatnya Thai) dan kudeta tentera berpisah tiada. Sejarah pergolakan dan pertumpahan darah ini selalu dipahat dalam lembaran kisah lidah, bawaan mulut ke mulut, dan diperturunkan secara turun-temurun.

Dalam Syair Singapura Terbakar, karangan Abdullah Munshi, kita boleh lihat bagaimana peristiwa sedih ini dilakarkan dalam gambaran bahasa persajakan dan persyairan. Melalui karya ini juga kebanyakan pengamat sastera melihat sosok Abdullah ini sebagai wartawan Melayu.

Benar salahnya tanggapan terhadap Abdullah Munshi, bukan tajuk yang ingin dibahas. Yang terbangun di sini adalah kefahaman bahawa sastera itu adalah alat merakam aksi perjuangan, revolusi dan pemahat aksi revolusi alami.

Seperti Doctor Zhivago yang merakam gejala perlawanan dalam masyarakat (revolusi manusia) seperti itulah Syair Singapura Terbakar memahat riwayat duka sengsara atas nama revolusi yang terledak oleh suara jeritan alam.

Dalam amalan kewartawanan (berita), wartawan itu diharamkan menghurai persoalan hikmah dan pengajaran. Namun dalam kesusasteraan, persuratan (cerita), maka persoalan hikmah dan pengajaran itu yang menjadi inti utama.

Kisah pergolakan mahasiswa Thammasart sekitar 1976 telah dirakam dalam bentuk berita, manakala muhasabah hikmah serta renungan pengajarannya dipersembahkan dalam bentuk cerita yang ditebalkan dengan watak, plot di dalam novel Minfong Ho.

Saya fikir, inilah sebabnya kenapa 'Catatan Wartawan' diwujudkan di dalam Harakah. Iaitu tujuannya agar wartawan tadi dibenarkan untuk 'berkhutbah' sekali-sekala berhubung hikmah dan pengajaran yang tidak sempat dimuat di dalam coretan pemberitaan mereka selama ini.

Al-Quran sebagai persuratan yang maha kaya dengan hikmah, renungan dan inti pengajaran sering memaparsiarkan cerita aksi revolusi rasul, nabi dalam melawan Firaun-Namrud dan menayangkan revolusi alam dalam mengguling kaum-kaum yang ingkar. Laut terbelah dan tanah terbalik menjadi Laut Mati adalah contoh revolusi alam yang pernah ditampilhadirkan dalam al-Quran.

Maka al-Quran itu sendiri secara tidak langsung telah memihak kepada aliran perjuangan dan mazhab 'seni untuk rakyat' dan bukan 'seni untuk seni'.

Atas kesedaran itu, ruangan sastera dan budaya hadir untuk memberi ruang kepada rakyat. Moga kita dapat bersama mempersembah sikap penggulingan  BN ini dengan tampilan seni perjuangan yang sememangnya beraneka warna-warni.

Seperti jatuh bangunnya perjuangan mahasiswa Thammasart pada 1976 dan 2007; wira datang dan pergi. Tapi, perjuangan revolusi tak akan pernah mati!

Suhaimi Said meninggal dunia

Harakahdaily, 05 Nov 2013


KUALA LUMPUR: Pengerusi Biro Felda dan Orang Asal PKR, Suhaimi Said kembali ke rahmatullah lewat petang tadi di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh.

Allahyarham yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat  PKR dan Ketua Cabang PKR Kuala Krau ialah bekas calon PKR Dun Jenderak dalam pilihan raya umum lalu.

Allahyarham dimasukkan ke wad sejak 29 Julai lalu kerana disyaki terkena jangkitan kuman pada tulang belakang.


Sebagai seorang peguam, Suhaimi banyak membantu memperjuangkan nasib warga Felda sejak tahun 1980-an dan terlibat dalam tragedi berdarah semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) Lubuk Merbau, Kedah ketika bergerak aktif dalam PAS.

Beliau pernah ditahan dua kali di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ketika bergiat di dalam PAS.

Anak kelahiran Kampung Lubok Kawah, Temerloh,  beliau dilahirkan pada 8 Disember 1944.

Anak kepada pejuang Angkatan Pemuda Insaf (API), sayap pemuda Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM).


Allahyarham memulakan karier politik dengan Parti Rakyat Malaysia (PRM)  sebelum menyertai PAS.

Ketika bergiat aktif dalam PAS, Suhaimi memperjuangkan hak pemilikan individu untuk peneroka Felda yang dibelenggu Akta Penempatan Berkelompok (GSA) .

Oleh kerana kesungguhan beliau untuk mengadakan Konvensyen Felda, akhirnya beliau ditahan dibawah ISA dan dibebaskan pada 1986 serta dibuang daerah ke Melaka.

Di Melaka beliau menubuhkan banyak cawangan PAS dan mewujudkan Gagasan Selatan-Selatan membabitkan PAS Melaka, Negeri Sembilan dan Johor.  Keadaan ini amat merunsing pemimpin Umno Melaka yang ketika itu diterajui Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik.

Beliau sekali lagi ditahan di bawah ISA dalam Operasi Lalang bersama 120 pemimpin parti pembangkang. Selepas 6 bulan kemudian beliau telah dibebaskan.


Konflik dalaman PAS ekoran tindakan bekas Naib Yang Dipertua PAS Pusat, Ustaz Nakhaei meninggalkan PAS dan menyertai Umno turut mengheret Suhaimi.

Allahyarham menyertai Umno dan bergiat aktif di peringkat bahagian tetapi kemudian menyepikan diri.

Menyifatkan penyertaannya dalam Umno sebagai satu kesilapan besar dalam kerjaya politiknya, Suhaimi kemudian meninggalkan Umno dan menyertai PKR pada 27 November 2007 atas pelawaan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nizam Hamid dan Dr Syed Husin Ali.

Jenazah Allahyarham Suhaimi  akan dibawa ke rumahnya di Batu 4, Jalan Maran Temerloh.

Menurut anak bongsu Allahyarham,  jenazahnya akan dikebumikan esok.

Takziah kepada keluarga Allahyarham Suhaimi Said. Alfatihah.

Takziah buat keluarga Allahyarham Suhaimi Said

Harakahdaily, 06 Nov 2013
KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Suhaimi Said, Pengerusi Biro Felda dan Orang Asal PKR yang kembali ke rahmatullah semalam.

Ketuanya, Nasrudin Hassan berkata, DPPM menganggap pemergian allahyarham ke rahmatullah adalah suatu kehilangan kepada perjuangan menegakkan keadilan dan kebenaran di negara ini.

Menurutnya, sukar bagi generasi baharu untuk mencari bintang terbilang yang telah mengorbankan segala-galanya untuk perjuangan rakyat di negara ini.

“Beliau adalah insan dan tokoh hebat, melalui pelbagai ujian yang berat termasuk pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebanyak dua kali di samping dibuang daerah,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau menambah, allahyarham juga cekal berjuang terutama isu yang membabitkan Felda sehingga ditekan dan diambil tindakan berat.

Katanya lagi, allahyarham adalah insan contoh pemimpin berjiwa ikhlas dan sabar dalam menghadapi pelbagai cabaran yang mendatang.

“Seumur hidupnya diabadikan dengan perjuangan menegakkan kebenaran serta hidup bersama rakyat dan tidak mengejar pangkat, harta dan kekayaan untuk kepentingan dirinya,” katanya yang juga Ahli Parlimen Temerloh.

Justeru, kata beliau DPPM mengharapkan semoga keluarga allahyarham tabah menghadapi ujian seberat ini dan  mendoakan agar roh almarhum agar ditempatkan sebagai hamba yang diredhai di sisi Allah SWT.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menerusi facebook semalam turut menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga allahyarham. Al-Fatihah

YANG DI AJAK BOIKOT OLEH BLOGGER PRO UMNO KONONNYA KEPUNYAAN CINA DAP SEBENARNYA DIPENGERUSIKAN OLEH AHLI MAJLIS TERTINGGI UMNO!!!!

Dalam keghairahan nak wujudkan suasana benci DAP konon sampaikan desak dan ajak rakyat Melayu boikot barangan keluaran syarikat yang dituduh sebagai kepunyaan Cina DAP akhirnya makan diri apabila syarikat pengeluar bihun terbesar negara produknya juga terlibat diajak boikot dipengerusikan oelh seorang Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dato' Sohaimi Sahadan.

Kini syarikat itu akan ambil tindakan mau menyaman blogger pro UMNO tersebut setelah selesai pemilihan UMNO 2013.

Kempen boikot produk bihun keluaran syarikat KBB Resources Bhd (KBB) telah berjalan agak lama juga tetapi dipercayai kerana pemilihan UMNO maka pihak syarikat hanya memekakkan telinga dan tutup mata sebelah.

Yan: Pengeluar bihun tempatan, KBB Resources Berhad (KBB) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pengendali laman blog yang memburukkan produk keluaran syarikat terbabit sehingga menyebabkan hasil perniagaan merosot sebanyak 20 peratus.

Pegawai Khas kepada Pengerusi KBB, Ahmad Zaffry Sulaiman, berkata pihaknya memberi tempoh 14 hari kepada pengendali laman blog ‘Boikot Barangan DAP’ bagi memohon maaf dan memperbetulkan kenyataan yang memburukkan produk syarikat itu.
Beliau berkata, pengendali laman blog berkenaan menyiarkan artikel mengenai barangan yang dikeluarkan syarikat itu yang didakwa sebagai produk syarikat yang diharamkan di Georgetown, Pulau Pinang.

“Kami adalah syarikat pengeluar bihun terbesar di negara ini dan mempunyai tujuh cawangan di seluruh negara, malahan syarikat kami mempunyai sijil halal dan beroperasi dalam kawasan perindustrian. Bagaimanapun perniagaan kami merosot sebanyak 20 peratus kerana fitnah blog berkenaan yang mendakwa produk kami di keluarkan kilang bersebelahan kandang babi dan kilang itu ditutup.

“Lebih mengejutkan, blog berkenaan mendakwa kilang yang ditutup itu beroperasi kembali dengan nama KBB dan ini adalah fitnah dan kita mahu mereka menarik balik dakwaan itu,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

KBB yang disenaraikan di Bursa Malaysia ditubuhkan 20 tahun lalu dan mengeluarkan kira-kira 30 produk seperti bihun jenama EKA, Ekonomi, Cap Naga dan Burung Layang-Layang

Pengeluar bihun terbesar di Malaysia, KBB Resources Bhd. (KBB) optimis untuk mengekalkan penguasaan pasaran domestik dan merancang memasarkan produknya ke luar negara bagi memenuhi permintaan yang makin meningkat terhadap makanan tersebut.

Pengerusinya, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, pasaran eksport sasarannya adalah ke beberapa negara jiran, Asia Barat selain Guangzhou, China.

Menurutnya, projek pengembangan pasaran itu bakal direalisasikan menjelang akhir tahun ini dan syarikat kini sedang menyusun strategi, termasuk mengumpul modal tambahan menerusi terbitan hak tidak lama lagi.

"Kita menyasarkan untuk mengumpul RM20 juta menerusi terbitan hak untuk tujuan pelaburan tambahan.

"Sebahagian besar daripada modal tambahan itu akan digunakan untuk perolehan mesin pembuatan baharu dan seterusnya dapat meningkatkan kapasiti pengeluaran," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah KBB di Kilang Bihun Bersatu Sdn. Bhd., di Kawasan Perindustrian Kuala Ketil, dekat sini, semalam.

Sohaimi yang juga Pengerusi Pelaburan Mara Berhad (PMB) dilantik sebagai Pengerusi baharu KBB berkuat kuasa 3 Oktober lalu.

Beliau, buat masa ini, kapasiti pengeluaran rangkaian kilang KBB adalah sebanyak 2,000 tan metrik sebulan.

Katanya, jumlah tersebut dijangka dapat ditingkatkan sebanyak 30 peratus selepas perolehan mesin pembuatan baharu tidak lama lagi.

"Dengan peningkatan pengeluaran, ia dapat menampung tempahan daripada pasaran domestik dan selebihnya dieksport ke luar negara," katanya.

Tambah Sohaimi, kilang keluaran rangkaian KBB di Kuala Ketil dan Bedong di Kedah; Sibu, Mukah dan Batu Pahat sekarang mengeluarkan bihun jenama EKA dan 30 jenama lain yang turut meliputi produk tepung, laksa serta mee segera.

"Antara produk terbaharu adalah bihun Vietnam yang mendapat sambutan sangat menggalakkan daripada kalangan pekerja Vietnam di negara ini," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau memberitahu, KBB akan membuka peluang kepada usahawan yang berminat terutamanya bumiputera untuk membekalkan produk bihun dan laksa keluaran syarikat tersebut.

Tiada ulasan: