Selasa, 6 Mei 2014

IKUT SYARIAT SATU TUNTUTAN BUKAN PILIHAN

Laksana syariat, ikhlas urusan Allah SWT - Presiden PAS

HARAKAHDAILY | .
ISU UNDANG-UNDANG KANUN JENAYAH SYARIAH (II) 1993 NEGERI KELANTAN
1.         Semua pihak di kalangan umat Islam adalah wajib menerima kewajiban melaksanakan syariat tanpa menuding jari atau menuduh atau melekehkan di antara satu sama lain. Perlu diingati bahawa perkara yang berkait dengan “ikhlas”  adalah urusan Allah, bukan urusan kita.
2.         Allah telah menegaskan wujudnya berbagai lapisan dan peringkat di kalangan umat Islam. Baca dan fahamilah firman Allah SWT :

وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ إِنَّ اللَّهَ بِعِبَادِهِ لَخَبِيرٌ بَصِيرٌ (31) ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِنَفْسِهِ وَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ذَلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الْكَبِيرُ (32) فاطر.

Maksudnya :

(31) Dan al-Quran yang Kami wahyukan kepada mu (Wahai Muhammad) ialah yang benar (segala-galanya) yang tetap mengesahkan kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui dengan sedalam-dalamnya akan keadaan sekalian hambaNya, lagi Maha melihat dan memerhatikan.

(32) kemudian Kami jadikan al-Quran itu diwarisi oleh orang-orang yang kami pilih dari kalangan hamba-hamba kami; maka di antara mereka ada yang berlaku zalim kepada dirinya sendiri (dengan tidak mengendahkan ajaran al-Quran), dan di antaranya ada yang bersikap sederhana, dan di antaranya pula ada yang mendahului (orang lain) dalam berbuat kebaikan dengan izin Allah. Yang demikian itu ialah limpah kurnia yang besar (dari Allah semata-mata). [Surah Fathir]

3.         Apa yang wajib ialah membetulkan kefahaman dan menjelaskan terhadap salah faham dan kekeliruan terhadap hukum Allah yang Maha Adil dan Bijaksana. Maka berdosa sekiranya kita semua sibuk dengan perkara sampingan tersebut, iaitu dengan membahaskan keikhlasan atau dengan memperlekehkan di antara satu sama lain.

4.         Kita perlu juga ingati bahawa ada kalangan yang hanya mengenali isu ini sebagai isu “hukum Hudud” atau sebahagian daripada hukumnya sahaja, tanpa menyedari bahawa Hudud sebenarnya hanya salah satu daripada cabang undang-undang Kanun Jenayah Syariat Islam (II) yang telah diluluskan oleh kerajaan negeri Kelantan pada tahun 1993. Fahamilah ilmu jenayah syariah Islam itu dalam bentuknya yang lebih jelas seperti hudud, qisas dan takzir.

5.         Setengahnya juga tidak ingin memahami kesempurnaan Islam dan hukumnya yang  memberi petunjuk ke jalan yang benar tanpa menyekat kemampuan akal yang bijak dan hak asasi yang tidak melampau sehingga menghilangkan sifat kemanusiaan yang sebenar. Sehingga ada yang lebih bersimpati terhadap penjenayah, tanpa peduli terhadap mangsanya. Atau lebih melihat hak asasi binatang lebih daripada hak asasi manusia yang sebenarnya.

6.         Sebenarnya kita wajib mengambil hikmah dari para perunding kemerdekaan negara yang mewujudkan Perlembagaan yang memberi ruang adanya hak hukum Syariat dan undang-undang jenayahnya, sehingga menolak dakwaan halangan perlembagaan terhadap wujudnya berbagai-bagai undang–undang dalam masyarakat majmuk.

7.         Kewajipan umat Islam sendiri ialah menafsirkan Islam yang sebenar yang wajib menjadi pegangan mereka dan membuang saki baki sekatan penjajah dalam perlembagaan, kerana kita telah mencapai kemerdekaan.

8.         Kalangan bukan Islam pula sudah ada hak mereka yang termaktub dalam perlembagaan. Sepatutnya penganut Islam menyedari hak mereka yang sebenar untuk percaya dan beramal dengan ajaran Islam yang sebenar.

9.         Fenomena yang berlaku diwaktu ini ialah merebaknya penyakit jenayah yang menimpa seluruh rakyat tanpa mengira kaum, khususnya jenayah berat, menandakan tidak ada kehebatan undang – undang ciptaan manusia yang diamalkan sekarang. Adapun umat Islam wajib kembali ke pangkal jalan kepada ajaran agama Islam yang wajib diperkasakan. Ini adalah hak penganut Islam yang wajib dilindungi oleh perlembagaan yang wajib adil terhadap semua.

10.      Ada pun kebimbangan penganut  bukan Islam telah dijelaskan oleh al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W. Adapun al-Quran ialah firman Allah:

فَإِنْ جَاءُوكَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ أَوْ أَعْرِضْ عَنْهُمْ وَإِنْ تُعْرِضْ عَنْهُمْ فَلَنْ يَضُرُّوكَ شَيْئًا وَإِنْ حَكَمْتَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِالْقِسْطِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ (42) المائدة

Maksudnya:

(42) Oleh itu kalau mereka datang kepadaMu, maka hukumlah di antara mereka (dengan apa yang telah diterangkan oleh Allah), atau berpalinglah dari mereka; dan kalau Engkau berpaling dari mereka maka mereka tidak akan dapat membahayakanmu sedikitpun; dan jika Engkau menghukum maka hukumlah di antara mereka dengan adil; kerana Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil.

11.      Ayat ini menunjukkan, walau pun berkait dengan penganut agama Yahudi Ahli kitab  yang ada hukum hudud dan qisas dalam kitab mereka, namun tidak dipaksakan ke atas mereka. Apa lagi kepada penganut agama yang tidak ada undang –undang jenayahnya yang tersendiri.

12.      Imam Ibnu Kathir dan lain-lain merekodkan bahawa perkara ini berlaku dalam masyarakat majmuk di awal negara Islam. Maka mazhab Islam yang diamalkan dalam masyarakat majmuk mengambil kira sejarah ini. Di antaranya mazhab Maliki, Hanafi dan  kalangan mazhab Syafe’i dan mazhab yanag lain. Perkara ini termasuk dalam konsep tidak ada paksaan dalam agama.

13.      Adapun dakwaan tidak adil terhadap penganut Islam adalah sebenarnya berpunca daripada kejahilan, sehingga salah faham terhadap ajaran agama sendiri, kerana tidak  menyedari hikmah kehebatan undang-undang yang menggerunkan sehingga kadar jenayah menurun dan akhirnya hapus di kalangan penganut Islam. Adalah salah akal, sekiranya memahami bahawa rakyat akan berlumba untuk mencuri supaya dipotong tangan dan kaki, apa yang sebenarnya berlaku ramai kalangan para penjenayah akan bertaubat.

14.      Wajib difahami, bahawa undang-undang jenayah Islam lebih bersifat mendidik daripada menghukum, kerana adanya syarat-syarat yang sangat menyusahkan bagi menjatuhkan hukuman Qisas dan Hudud yang dinaskan dan lebih banyak ruang kepada hukuman Takzir yang lebih ringan dan dengan mendidik. Dalam masa yang sama hakim diminta mencari jalan untuk membebaskan, sama ada daripada kefahamannya sendiri atau bantuan para peguam, dengan meneliti segala keterangan saksi dan lain-lain, disertakan dengan ayat al-Quran dan Hadis yang lebih menggalak bertaubat kepada Allah dan memaafkan di luar mahkamah.

Sabda Rasulullah  s.a.w.:

تدرأ الحدود بالشبهات

"Hukum hudud ditolak dengan adanya kekeliruan."
15.      Kekeliruan yang wujud semasa perbicaraan adalah meliputi sama ada wjudnya unsur paksaan, kejahilan tegar, atau fitnah dalam sesuatu kes itu. Dalam hal ini  Imam Malik menegaskan : ”Sekiranya ada satu unsur kekeliruan daripada  sembilan puluh sembilan bukti yang sahih maka tidak boleh dijatuhkan hukuman. Sabda Rasulullah  s.a.w. :

“Kesilapan hakim membebaskan orang yang dituduh lebih baik daripada kesilapan menjatuhkan hukuman”

16.      Kalangan penentang pelaksanaan Syariat sengaja memilih aspek Hudud dan khususnya isu memotong tangan pencuri dan perompak dan mencacatkan anggota menjadi ruang untuk menyerang undang-undang syariat Allah yang dinaskan, tanpa menghormati hak mangsa jenayah dan lebih mempertahankan penjenayah yang sangat zalim.

17.      Hudud dan Qisas adalah hukum jenayah yang dinaskan dalam Al Quran dan Hadis, di mana sejumlah kecil sahaja yang disenaraikan, hanya dalam perkara yang tidak mungkin diselesaikan oleh akal manusia, maka Allah memberi petunjuk dengan rahmatnya. Ada juga yang boleh dikeluarkan daripada senarai Hudud kerana adanya kalangan ulama yang tidak mengiranya kerana nas yang bersifat umum. Ada perkara lain yang tidak terkiranya banyaknya, maka Allah mengizinkan kebijaksanaan manusia dan pengalamannya.

18.      Cukuplah dengan akibat tidak mampu mengatasi jenayah khususnya keganasan dan moral yang memusnahkan kehidupan manusia. Bagi penganut Islam, keizinan ini menjadi sempadan aqidah yang besar, kerana firman Allah memberi amaran :

مَنْ كَانَ يُرِيدُ حَرْثَ الْآخِرَةِ نَزِدْ لَهُ فِي حَرْثِهِ وَمَنْ كَانَ يُرِيدُ حَرْثَ الدُّنْيَا نُؤْتِهِ مِنْهَا وَمَا لَهُ فِي الْآخِرَةِ مِنْ نَصِيبٍ (20) أَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّهُ وَلَوْلَا كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ (21 ) الشورى .

(20) Sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) mendapat faedah di akhirat, Kami akan memberinya mendapat tambahan pada faedah yang dikehendakiNya; dan sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) kebaikan di dunia semata-mata, Kami beri kepadanya dari kebaikan dunia itu (sekadar Yang Kami tentukan), dan ia tidak akan beroleh sesuatu bahagian pun di akhirat kelak.

(21) Patutkah mereka mempunyai sekutu-sekutu yang menentukan - mana-mana bahagian dari agama mereka - sebarang undang-undang yang tidak diizinkan oleh Allah? dan kalaulah tidak kerana kalimah ketetapan yang menjadi pemutus (dari Allah, untuk menangguhkan hukuman hingga ke suatu masa yang tertentu), tentulah dijatuhkan azab dengan serta-merta kepada mereka (yang berbuat demikian). dan Sesungguhnya orang-orang yang zalim itu akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya.

19.      Kerajaan negeri Kelantan di bawah PAS sepenuhnya sejak tahun 1990. Undang–undang jenayah syariat dikemukakan mengikut proses siyasah syariah, politik demokrasi dan pengurusannya. Setelah disusun oleh pakar Syariah dan perundangan moden, ianya di bawa terlebih dahulu kepada umum dengan jemputan kepada semua parti politik, NGO Islam dan bukan Islam untuk mendengar dan memberi penjelasan kepada semua pihak. Selepas ini selesai, baharulah ianya dibawa kepada Dewan Undangan Negeri Kelantan, kemudiannya Terengganu dan berlakulah polemik ilmu secara terbuka selepas dari itu.

20.      Oleh kerana PAS terus memimpin di Kelantan, maka PAS memilih Kelantan sahaja, dan PAS wajib menerima secara positif  terhadap semua pihak yang bersedia menerimanya dan bersedia memberi penjelasan terbuka atau tertutup kepada semua pihak yang masih ragu atau tidak faham hakikatnya yang sebenar. Marilah kita menjelas dan menyatakan Islam adalah rahmat kepada seluruh manusia.

PRESIDEN PAS
5 Mei 2014

2 letupan bom gegar Hat Yai, 13 cedera

BERNAMA | .
HAT YAI: Hat Yai, bandar di selatan Thailand yang popular dengan pelancong termasuk dari Malaysia, digegarkan oleh dua letupan bom hari ini mengakibatkan 13 orang cedera dan beberapa kenderaan musnah.

Tidak ada rakyat Malaysia tercatat dalam senarai mangsa yang cedera dan menerima rawatan di lima hospital di bandar tersebut.

Ketua Polis Wilayah Songkla, Mej Jen Akapop Prasitwattanachai, berkata hanya dua letupan berlaku dan bukan empat seperti dilaporkan lebih awal.

Letupan pertama berlaku pada jam 1.30 petang di hadapan kedai runcit 7-11 di Jalan Polpichai.

Ia merupakan bom buatan sendiri dipasang pada motosikal dan diletupkan dengan mengguna jam digital, kata beliau.

Bom kedua seberat 50 kilogram dipasang dalam kereta yang diletak di tempat letak kereta di sebelah Balai Polis Daerah Hatyai.

Ia diletupkan pada 1.55 petang menyebabkan lebih sepuluh buah kereta milik pegawai polis dan kereta tahanan polis terbakar.

Kebanyakan cermin bilik flat kediaman polis empat tingkat yang terletak bersebelahan musnah akibat kekuatan letupan itu.

Pihak polis belum mengenalpasti kumpulan yang mendalangi serangan itu.

Sementara itu, jurucakap pejabat Konsulat Malaysia di Songkhla ketika dihubungi Bernama dari Alor Setar mengesahkan tiada rakyat Malaysia terlibat dalam insiden itu.

Hat Yai terletak kira-kira 45 kilometer dari Bukit Kayu Hitam. - Bernama

Pemuda Gerakan sokong 'hudud BN'

MUHAMMAD FAIZAL | .
KUALA LUMPUR: Pemuda Gerakan menyatakan sokongan mereka untuk menyokong hudud jika ia di bawa oleh Ahli Parlimen BN.

Perkara itu dijelaskan Ketua Pemuda Gerakan, Tan Keng Liang pada sidang media di Alor Setar semalam.

Pemuda Gerakan sebelum ini menentang cadangan Kerajaan Negeri Kelantan PAS yang ingin membawa usul persendirian ke parlimen bagi membentangkan Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 (Hukum Hudud).

Keng Liang bersama sekumpulan Pemuda Gerakan  juga telah menyerahkan satu notis kepada PAS, mengugut untuk mengambil tindakan undang-undang jika Kelantan meneruskan hasrat  tersebut melalui Rang Undang-Undang Persendirian di Parlimen.

Namun semalam, Keng Liang bersama Pemuda Gerakan itu dilihat bersedia mendengar penjelasan Pemuda Umno mengenai hukuk hudud dan tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen BN yang beragama Islam untuk menyokong rang undang-undang persendirian bagi membolehkan hudud dilaksanakan di Kelantan.

Sementara itu, satu lagi parti komponen BN, MCA yang diketuai Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan Tan Kok Eng bersama kira-kira 30 ahli pemuda parti itu, persatuan Cina dan NGO telah mengadakan protes di depan Pejabat Agung PAS bagi membantah rancangan PAS membentang rang undang-undang persendirian mengenai hudud pada sesi parlimen akan datang.

Mereka yang  berkumpul kira-kira jam 10 pagi semalam bersama kain rentang dan plakad yang bertulis, “Say No to PAS Hudud”.

Tan kemudiannya menyerahkan memorandum kepada seorang kakitangan PAS Fadhil Osman, menggesa parti Islam itu menghormati Perlembagaan Persekutuan.

“Kami tidak fikir Malaysia adalah negara Islam,” kata Tan dalam sidang media selepas protes itu.

Kelkon Sdn Bhd dapat tender lebuh raya rakyat

SALMAH MAT HUSAIN | .


KOTA BHARU: Debaran rakyat Kelantan untuk mengetahui syarikat yang akan mendapat tender projek lebuh raya rakyat Machang-Kuala Krai berakhir hari ini apabila dimenangi Kelkon Sdn Bhd.

Kelkon anak syarikat kerajaan Kelantan berganding dengan syarikat Afiqah Wira Sdn Bhd diberi tanggungjawab menyiapkan lebuh raya rakyat sepanjang 30.5 kilometer.

Tarikh tutup tender projet tersebut pada 24 Mac lalu. Ketika sesi taklimat pra-tender sebanyak 29 syarikat menyertainya.

Menteri Besar Ustaz Datuk Ahmad Yakob berkata, pembinaannya dijangka dimulakan pada Jun di mana fasa pertama bermula di Bukit Bakar melibatkan  204.5 ekar tanah kerajaan.

“Pembinaan jalan empat lorong dua hala, di samping lapan jambatan bagi fasa pertama,” katanya selepas merasmikan Majlis Kesyukuran dan Merakyatkan Membangun Bersama Islam di KTC di sini hari ini.

Hadir sama Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah, anggota-anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Hanifa Ahmad, Datuk Abdul Fattah Mahmood serta pegawai kanan kerajaan.

Projek lebuh raya rakyat Kota Bharu-Kuala Krai dirancang kerajaan negeri ekoran projek tersebut disisihkan kerajaan pusat sejak Rancangan Malaysia Ke-5.

Bagaimanapun tahun lepas kerajaan pusat mengeluarkan tender bagi membina pakej Kota Bharu-Kadok sejauh 7 km membabitkan kos hampir RM200 juta.

Menteri Besar berkata, fasa pertama turut membabitkan pembinaan empat persimpangan dan dua tempat rehat dan rawat (R&R).

“Pembinaan mengambil masa enam tahun membabitkan kos sebanyak RM570 juta, bagaimanapun ia boleh meningkat kepada RM854 juta kerana tempoh siap dan lain-lain kos.

“Namun apa yang penting lebuh raya itu tanpa tol sebagaimana perancangan awal kerajaan negeri,” ujarnya.

Wakil Ikhwan Syria kunjungi Presiden PAS

NAZRI ABDULLAH | FOTO M NASIR | .

KUALA LUMPUR: Ikhwan Muslimin Syria mengucapkan rterima kasih kepada PAS atas sokongan berterusan yang diberikan parti itu kepada perjuangan rakyat Syria berdepan kekejaman regim Bashar al-Assad.

Ucapan terima kasih itu dizahirkan Muraqib Am Ikhwanul Muslimin Syria Syeikh Muhammad Riyadh Shokfah dalam kunjungan bertemu Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Pejabat Agung PAS di sini hari ini.

Turut serta dalam pertemuan hampir sejam itu itu, Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS Pusar Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.

Dalam pertemuan itu, Presiden PAS diberi maklumat berkaitan perkembangan semasa pergolakan di Syria.

Selain itu, mereka turut mendapatkan pandangan Tuan Guru Abdul Hadi berhubung krisis yang tidak berkesudahan itu.

Dalam temubual bersama Harakahdaily selepas itu, Syeikh Muhammad Riyadh turut mengucapkan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang prihatin terhadap nasib rakyat Syria.

"Saya menyeru orang Malaysia mengambil tahu situasi sebenar di Syria.

"Atas akidah yang satu ini kita harap hubungan ini akan berterusan pada masa akan datang," katanya.

Dalam pada itu beliau menyeru agar rakyat Malaysia terus membantu dalam bentuk memberi sumbangan kepada warga Syria.

Katanya ketika ini beberapa keperluan sangat kritikal termasuk makanan, ubat-ubatan, hospital medan dan juga ambulan.

"Kami juga memerlukan bantuan dari segi pendidikan. Berapa ramai anak-anak kami di sana tidak dapat belajar dan bersekolah," katanya. - HARAKAHDAILY 6/5/2014

AMEERAH Terengganu bantah kenyataan ulama muda Umno

ZURAIDA MOHD NOOR | .
1.Islam sebagai agama langit yang suci dan teragung sangat menghormati dan menjaga kehormatan para wanita. Kedudukan wanita dalam Islam diangkat di tempat yang sepatutnya sesuai dengan jasa dan pengorbanan kaum hawa yang tidak mungkin boleh dilakukan oleh kaum adam seperti tugas pejuang di dalam rumah tangga mahupun di medan luar rumah. Oleh itu, memberikan pandangan mahupun kenyataan yang ditujukan kepada muslimah haruslah berhati-hati. Ia tidak harus dilemparkan sewenang-wenangnya tanpa asas dan mengikut emosi dan pegangan politik yang sempit.

2.AMEERAH yang bermotokan “Menerajui Perubahan Generasi Baru” memberi perhatian untuk menggiatkan kesedaran politik dalam kalangan generasi muda wanita, menanamkan semangat patriotisme kepada negara dan meningkatkan partisipasi generasi wanita muda dalam membangunkan masyarakat. Turun sebagai demonstran dalam Himpunan 1 Mei adalah bukti kesedaran wanita muda yang ingin menuntut masa depan yang lebih baik dari kerajaan, bukan yang meresahkan jiwa dan nurani rakyat.

3.Justeru itu pihak AMEERAH Negeri Terengganu sebagai sayap muda Dewan Muslimat PAS Negeri Terengganu amat kesal dengan kenyataan dari pihak ulama muda Umno yang mengatakan para demonstran muslimah bertudung labuh yang adalah pelacur kelas atasan. Ia merupakan satu kenyataan yang biadap, dangkal dan menyalahi akhlak seorang lelaki muslim.

4.Biarpun ia menyatakan apa yang diutarakan secara analogi namun ia sangat merendahkan kaum muslimah yang turun ke jalanan demi memperjuangkan nasib rakyat yang sedang ditindas oleh kerajaan. Rasulullah SAW mahupun sahabat sangat mengalu-alukan pendapat wanita dan membenarkan wanita terjun ke medan juang. Apatah lagi demonstran melibatkn pergerakan minimal yang tidak sampai mendedahkan aurat para muslimah. Mengaitkan perbuatan menggoda seperti yang dilakukan para pelacur pula langsung tidak berasas dan meletakkan maruah wanita Islam di tempat yang tidak sepatutnya

5.AMEERAH negeri Terengganu dengan ini mendesak Setiausaha Ulama Muda Umno terbabit membuat permohonan maaf secara terbuka kepada semua demonstran muslimah yang terlibat dan mengharapkan agar selepas ini perlakuan ini tidak diulangi.

Tiada ulasan: