Ahad, 4 Mei 2014

ANGIN AHMAR
 

Doa Angin Ahmar atau Stoke Dan Cara Rawatannya.


on Monday, March 4, 2013

Rihul ahmar adalah panggilan di dalam Bahasa Arab terhadap penyakit lumpuh atau angin ahmar di dalam Bahasa Melayu dan stoke di dalam Bahasa Inggeris. 

Kebiasaannya penyakit ini menyerang seseorang yang lanjut umurnya dan sering dikaitkan dengan penyakit kencing manis , darah tinggi, darah pekat (polisitemia) dan sakit jantung. Menurut perubatan moden lumpuh dikaitkan dengan saluran darah dalam otak pecah atau tersumbat oleh darah beku, atau kolestrol yang menyekat darah menuju kepada sel-sel otak. 

Pelbagai kaedah rawatan dianjurkan oleh perubatan moden dan pelbagai alternatif yang lain seperti urutan,kawalan pengambilan makanan, tips cara hidup yang sihat serta pelbagai ubat-ubatan untuk mengubati penyakit ini. Namun begitu, dalam perubatan islam mempunyai perspektif dan kaedah rawatannya yang tersendiri bagi menangani masalah ini. 

Rawatan Penyakit Rihul Ahmar (Angin Ahmar) 

Sebelum membaca ayat al-Quran dan doa khusus (khas) yang telah diwarisi oleh ulama' terdahulu khusus untuk mengubati penyakit ini, bahan-bahan perlulah disediakan dahulu. Doa ini hendaklah dibacakan kepada kepada bahan-bahan berikut untuk dijadikan  penawar untuk pesakit. Bahan-bahan yang boleh dijampi untuk dijadikan penawar : 

1- Air Zam-Zam 
2- Air Kolah 
3- Air Hujan Malam Jumaat 
4- Air Mata Air yang mempunyai mutu perubatan yang tinggi seperti "air gau" 
5- Air Susu Kambing 

Telah diwariskan kepada kita ulama' yang terdahulu doa yang amat mujarab bagi mengubati penyakit rihul ahmar ini. 

Sejarah Doa Rihul Ahmar 

Pada suatu ketika cucunda Nabi Muhammad saw telah menghidap penyakit rongga sehingga menyebabkan darah keluar daripada mulutnya. Para sahabat dan Rasullulah saw sendiri telah mendengar berita tentang penyakit yang sedang dideritai oleh Hassan as . Tiba-tiba malaikat Jibrail as datang menemui baginda Rasullulah saw memberitahu yang cucunda baginda terkena Rihul Ahmar (angin ahmar). 

Baginda bertanya : 
"Wahai Jibril , adakah ubat untuknya ? 
"Ada!" Jawab Jibril  . 

Malaikat Jibril pun menghilangkan diri sebentar . Kemudian ia muncul dan berkata : 

"Bahawasanya Allah swt telah mengurniakan kepada tuan satu hadiah mustajab. Barangsiapa membacanya, biarpun sekali seumur hidupnya, nescaya dia terselamat daripada Rihul Ahmar."

Baginda Rasullulah saw telah membacakan doa ini untuk Saidina Hassan as . Berkat rahmat dan dengan kehendak Allah swt Hassan ra pun sembuh ketika itu juga dan bangun dalam keadaan sihat . 

Rasullulah saw bersabda kepada para sahabat agar mempelajari doa ini dan mengajarkan kepada umatnya agar doa ini dapat memberi manfaat kepada mereka , memelihara diri daripada terkena penyakit Rihul Ahmar ini. 

Sejarah Rihul Ahmar ini sebenarnya lebih awal lagi daripada itu. Peristiwa kemunculan Rihul Ahmar yang hakikatnya adalah sejenis jin berlaku pada zaman pemerintahan Nabi Sulaiman as lagi. 
Ketika semua makhluk termasuk binatang dan segala jenis jin tunduk kepada Nabi Sulaiman as , muncullah seekor jin yang bernama Rihul Ahmar yang enggan kepada Nabi Sulaiman as . Besarnya seumpama saiz sebatang pokok. 

Apabila di tanya oleh Nabi Sulaiman as : 
"Siapakah kamu?" 

Maka dijawab olehnya ,"Saya adalah Rihul Ahmar" 

Tanpa mahu tunduk hormat , kemudian ia pun terus menghilangkan dirinya kerana enggan tunduk kepada Nabi Sulaiman as . Ia muncul kembali pada zaman Rasullulah saw apabila menyerang Saidina Hassan as seperti yang telah diceritakan tadi. Wallahu a'lam.

Kaedah Rawatan : 

Setelah disediakan bahan yang diperlukan maka hendaklah dibaca : 

1-Surah Al-Fatihah 
2-Surah Al-Baqarah ayat 255 ( Ayatul Kursi ) 
3-Bacalah Doa Rihul Ahmar Maksudnya:
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang; dan dengan-Nya kami memohon pertolongan; dan dengan Allah; dan dari Allah; dan kepada Allah; dan segala pujian tertentu bagi Allah; dan tiada Tuhan melainkan Allah; dan Allah Maha Besar, yang Maha Mulia dan Maha Agung; yang aku takut dan bimbang terhadap-Nya. Allah Maha Besar dengan segala kebesaran-Nya; segala pujian tertentu bagi Allah, sebanyak-banyak pujian. 

Dan Maha Suci Allah pagi-pagi dan petang-petang. Dengan nama Allah yang menyembuhkan, dengan nama Allah yang mencukupkan; dan dengan nama Allah yang menyihatkan; dengan nama Allah yang dengan nama-Nya tiada memberi mudharat sesuatu apa jua di bumi dan di atas langit, dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Dan Kami turunkan sesetengah dari Al-Quran yang menjadi penawar dan rahmat untuk orang-orang yang beriman.

Ya Allah, aku yang menjampi dan Engkau yang menyembuhkan. Aku berlindung dengan-Mu daripada kejahatan yang telah Engkau takdirkan. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Aku berlindung dengan Allah, Tuhanku dan Penciptaku, Pembentukku dan Pencipta Rupabentukku dan Pemberi Rezeki sekalian manusia. Aku berlindung dengan Allah daripada sekalian kebinasaan, dan segala maksiat, bala bencana, penyakit dan segala kesakitan, kemalasan, kemunduran dan kebinasaan.

Ya Allah, lindungilah penanggung (pengguna) suratku ini dengan nama-Mu yang Maha Mulia dan Maha Agung; dan sifat-sifat-Mu yang sempurna, wahai Yang Mempunyai Kebesaran dan Kekayaan. Wahai Tuhan yang memiliki kerajaan dan alam malakut; wahai Tuhan yang memiliki keagungan dan kegagahan.

 Maha Suci Engkau, alangkah besarnya Engkau wahai pencipta segala langit dan bumi. Wahai Tuhan tempat berlindung mereka yang menyesal (akan dosa-dosa mereka); wahai Tuhan yang Maha Pengasih terhadap orang-orang miskin; wahai Tuhan pemilik kebesaran dan kekuasaan, wahai Tuhan yang mempunyai belas kasihan dan memberi kebajikan dan Ihsan; wahai Tuhan yang banyak kasih sayang, wahai Tuhan yang banyak memberi; wahai Tuhan yang Maha Gagah dan tiada sesiapapun yang mampu mengalahkan-Nya; wahai Yang Melindungi dan Dia tidak memerlukan perlindungan, aku berlindung dengan-Mu dari azab ke atas badan dan kesempitan; dan aku berlindung dengan-Mu dari penyakit Angin Ahmar dan penyakit yang besar yang menimpa ke atas diri dan roh, darah dan daging, tulang dan kulit, urat dan urat saraf.

Maha Suci Engkau; yang apabila Engkau menghendaki sesuatu maka Engkau hanya mengatakan “Jadilah! Maka jadilah ia”. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Wahai Tuhan yang menjadikan; wahai Tuhan yang membuat kebajikan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan, wahai Tuhan yang Maha Gagah, wahai Tuhan yang Maha Adil, wahai Tuhan yang Berdiri dengan Keadilan, wahai Tuhan yang mendengar tangisan orang-orang yang meminta pertolongan. Wahai Tuhan yang memulakan (dari tiada kepada ada), wahai Tuhan yang mengembalikan, wahai Tuhan yang menolak, wahai Tuhan yang Mencukupkan. Wahai Tuhan yang menyembuhkan, wahai Tuhan yang meng’afiatkan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan terhadap orang yang memohon pertolongan.

Wahai Tuhan yang menerima kesyukuran, wahai Tuhan yang banyak memberi balasan atas kesyukuran. Wahai Tuhan yang Maha Kasih Sayang, wahai Tuhan yang Maha Belas Kasihan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan, wahai Tuhan yang Maha Berkuasa, wahai Tuhan yang Maha Gagah, wahai yang Maha Berkuasa, wahai Tuhan yang Maha Agung, wahai Tuhan yang mendahulukan, wahai Tuhan yang mengkemudiankan. Wahai Tuhan yang hidup, wahai Tuhan yang berdiri dengan sendiri-Nya, yang membalas mereka yang jujur dengan balasan ke atas tiap-tiap diri dengan apa yang mereka usahakan. Wahai Tuhan yang memerintahku, wahai Tuhanku yang memiliki aku, wahai Tuhan yang memberi perlindungan.

Wahai yang Maha Mengetahui sesuatu yang kami sembunyikan dan kami dedahkan; wahai Hakim yang menjatuhkan hukuman, wahai Tuhan yang memerintah sekalian orang-orang yang beriman; wahai Tuhan pembantu orang-orang yang dhaif dan miskin; wahai Tuhan yang Mencukupi keperluan orang-orang yang bertawakkal.

Wahai Tuhan yang mendatangkan malam ke atas siang dan siang ke atas malam; wahai Tuhan yang Gagah (mengalahkan) setiap syaitan yang sangat durhaka, wahai Tuhan yang mengalahkan setiap orang yang sombong lagi degil; wahai Tuhan sebaik-baik Pemerintah; wahai Tuhan yang sebaik-baik memberi pertolongan, wahai Tuhan yang memberi rezeki kanak-kanak yang kecil, wahai Tuhan yang Maha Pengasih terhadap orang tuan (yang sangat tua), wahai Tuhan yang memerintah orang-orang yang beriman; wahai Tuhan bagi orang-orang yang dahulu dan orang-orang yang kemudian; wahai Tuhan yang pengasih kepada orang-orang yang bertaubat, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dari kalangan yang mengasihi. Wahai Tuhan sebaik-baik pengampun dari yang mengampuni; wahai Tuhan sebaik-baik pewaris; wahai Tuhan sebaik-baik Pemberi Keputusan; wahai Tuhan yang memerintah pada Hari Pembalasan.

Ya Allah, hanya Engkaulah yang aku sembah dan hanya kepada Engkaulah aku memohon pertolongan. Dan kepada-Mu aku bertawakkal. Dan kepada-Mu aku gemar dengan apa yang ada di sisi-Mu. Kepada-Mu aku berharap dan hanya Engkau yang aku takuti. Ya Allah, peliharalah aku dari segala kepayahan hidup dan penyakit-penyakit dan segala kesakitaan dan kesusahan dan darah hitam.

Ya Allah, peliharalah aku dari penyakit yang merbahaya dan dari penyakit Angin Ahmar dan penyakit darah kuning, dan segala kebinasaan dan segala maksiat dan pengsan, dan kerungsingan dan kesedihan dan dukacita dan dari di penjara. Ya Allah, peliharalah aku dari kejahatan binatang buas, dan binatang yang melata, serta permusuhan (benci membenci) orang awam, dan dari kekalahan dan kejahatan syaitan; dan raja, kemarau, kemahalan barang keperluan, dan gempabumi, dan bala bencana, dan keruntuhan bangunan, dan serangan musuh. Ya Allah, peliharalah aku dari kejahatan orang-orang yang jahat dan tipudaya orang-orang yang melampau, dan dari sesuatu yang silih berganti atasnya oleh malam dan siang melainkan yang datang itu adalah dengan baik, wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Aku berlindung dengan Engkau dari kejahatan setiap kejadian yang Engkaulah pemegang ubun-ubunnya; sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang tegak dan lurus. Engkau ialah Tuhanku dan di atas Engkau jua aku bertawakkal, dan Engkaulah yang Mencukupkan aku, dan sebaik-baik yang Mewakili, sebaik-baik Pemerintah dan sebaik-baik yang Memberi Pertolongan. Dan tiada daya upaya bagiku melainkan dengan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.

Dan cukuplah kami oleh Allah, dan sebaik-baik yang mewakili sebagai Pemerintah dan Engkau sebaik-baik pemberi pertolongan. Allah yang mencukupkan, Allah yang menyembuhkan, Allah yang memberi a’fiat. Dan ucap selawat oleh Allah ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarga dan sahabat-sahabatnya; selamat sejahtera; dan segala pujian bagi Allah Tuhan Pemerintah Seluruh Alam. Amiin…


4- Surah Al-Talaq ayat 1-2 
5- Surah Hud ayat 119 

Kemudian tiuplah kepada air-air tersebut sehalus jarum. Niatkanlah supaya menjadi penawar kepada si pesakit yang menghadapi penyakit angin ahmar. Berbisiklah kepada air dan bahan-bahan tersebut akan niat kita supaya menjadi ubat kepada pesakit juga dengan rahmat dari Allah swt. 

Berilah minum kepada pesakit . Pintalah penderita tersebut supaya membaca al-Fatihah ,ayatul kursi dan selawat sebelum meminum air jampi tersebut. Solat hajat dan berdoalah semoga pesakit berpeluang sembuh seumpama sedia kala supaya dapat melaksanakan ibadat dengan sempurna. 

Selain dari melakukan rawatan dengan mengambil berkat teknik dan sunnah Rasullulah saw janganlah menyisihkan teknik dan cara rawatan lain. Usahalah juga dengan aneka perubatan lain. Selepas itu bertawakkallah kepada Allah. Moga-moga Allah memperkenankan hajat dan menilai mujahadah serta kegigihan kita mendepani ujian-Nya.

Petikan :

Perubatan Islam Menangkis Kejahatan Makhluk Halus
Halaman 171-179
Ustad Sharhan 
 
 

Pisang Penyembuhkan Penyakit Angin Amar atau Stroke

strok_pembunuh_no_4_negaraStroke merupakan suatu penyakit yang sering dijumpai di masyarakat modern sekarang ini.  Terutama di Asia dan yang sangat menrisaukan ialah hanya 10% sahaja yang sembuh atau pulih dari penyakit strok.
Kesan penderitaan penyakit strok atau angin amar ini bukan hanya di hadapi oleh pesakit, malah di kalangan keluarga khususnya, polar kehidupan keluarga mula berubah dan yang menjadi lebih parah lagi apabila tonggak atau ketua keluarga menhadapi penyakit strok ini.
Secara tak langsung beban emosi mula timbul dan seterus sangat menpegaruhi sistem kewangan kita.
Strok/Angin Ahmar adalah satu keadaan dimana berlakunya penyempitan salur darah ke bahagian otak atau salur darah pecah. Sebahagian dari tisu otak akan rosak disebabkan kekurangan bekalan oksigen. Apabila bahagian tisu otak tersebut rosak, ia akan mati lalu fungsi otak akan hilang. Diantara simptom/gejala yang ketara adalah pengsan, tidak sedarkan diri dan/atau lemah sebahagian anggota. Strok/Angin Ahmar adalah penyakit yang merbahaya yang boleh mengakibatkan kecacatan kekal diperingkat dewasa.Statistik hospital-hospital kerajaan menunjukkan peningkatan ketara pesakit Stroke/Angin Ahmar dan kematian akibat Strok/Angin Ahmar. Di Hospital Kuala Lumpur data statistik mencatatkan 30-35 peratus kematian daripada 1000 kes penghidap Strok/Angin Ahmar yang dirawat. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan pada Tahun 2001 terdapat 20.0 juta penghidap stroke seluruh dunia, 5.5 juta membawa maut.
 Apakah faktor risiko yang menyumbang kepada Strok/Angin Ahmar?stroke-adv1
 •   Umur – peningkatan umur anda, terutama apabila meningkat umur hingga 65 tahun ke atas, risiko mendapat Strok/Angin Ahmar lebih tinggi.
 •   Jantina – Lelaki lebih berisiko tinggi dari wanita.
 •   Sejarah keluarga – Risiko anda lebih tinggi jika terdapat ahli keluarga yangmmenghidap Strok/Angin Ahmar atau Angin Ahmar Ringan (Minor Stroke/Transient Ischaemic Attack)
Faktor Penyebab penyakit Strok/Angin Ahmar :
 • Tekanan Darah Tinggi
 • Kencing manis
 •  Paras kolesterol tinggi
 • Merokok
 • Berat badan yang berlebihan
 •  Cara hidup tidak aktif (sedentari)
 • Tekanan/stress
 • Pemakanan – kurang serat dan tinggi lemak
 • Minuman keras – minum minuman keras yang berlebihan
penyakit strokeTanda-Tanda Serangan Penyakit Strok/Angin Ahmar
 • Rasa semut-semut dan kebas secara tiba-tiba pada sebahagian badan
 • Rasa lemah, kebas atau lumpuh bahagian muka, kaki atau tangan secara tiba-tiba
 • Celaru/keliru, susah bertutur atau memahami pertuturan orang awam secara tiba-tiba
 • Sakit kepala yang kuat tanpa sebab tertentu
 • Penglihatan kabur tiba-tiba pada sebelah mata atau kedua-dua mata
 • Sukar berjalan, pening atau hilang imbangan atau koordinasi secara tiba-tiba
 •  Sukar menelan


Penyakit Strok/Angin Ahmar Terbahagi kepada:
1.Thrombotic/ischaemic stroke
 • Ia berlaku apabila salur darah ateri ke bahagian otak tersumbat.
2.Haemorrhagic stroke
 • Ini berlaku apabila salur darah ateri ke bahagian otak pecah

Apakan Penyakit Strok/Angin Ahmar Boleh Di Rawat..?Ternyata-Buah-Pisang-Dapat-Menjegah-Penyakit-Stroke-300x234
 • Pencegahan Awal Dapat Di Lakukan
 •  Dimasukkan ke hospital untuk pengesahan punca strok dan berapa luas tisu otak yang telah rosak
 • Dirawat dengan pemberian ubat jika perlu
 • Pembedahan untuk menghentikan perdarahan otak jika berkaitan
 • Mulakan rawatan pemulihan/rehabilitasi secepat mungkin seperti senaman menguatkan otot yang terlibat, latihan pertuturan dan penyesuaian kepada aktiviti harian(ADL)
 • Nasihat amalan pemakanan sihat
Adakah Penyakit Stroke/Angin Ahmar Dapat Di Elakan..?
 •  Kawal tekanan apat darah
 • Kawal tahap Kolesterol
 • Kawal penyakit Diabetes
 • Amalkan cara pemakanan sihat
 • Berhenti merokok
 • Kerap bersenam
 • Menangani tekanan mental
 • Kurangkan pengambilan minuman keras
 
 


Apa itu Angin Ahmar?
 • Stroke atau cerebrovascular accident
 • Satu keadaaan di mana terdapat gangguan bekalan darah ke otak dengan tiba-tiba
 • Biasa berlaku di kalangan warga tua
 • Kematian akibat angin ahmar adalah 1.5 kali lebih tinggi pada warga tua berumur 85 tahun ke atas.
Apa yang menyebabkan angin ahmar? 
 • Trombosis (pembekuan darah)
 • Pembekuan darah terbentuk di salur darah otak yang sempit
 • Embolisma (Pembekuan darah kecil)
 • Arteri (salur darah) dalam otak tersekat oleh pembekuan ddarah, lemak atau udara
 • Pendarahan
 • Pendarahan paa arteri dalam otak akibat ari tekanan darah tinggi atau kecereraan di kepala
 • Tekanan
 • Salur darah (Arteri) dalam otak tertekan oleh ketumbuhan.
Faktor-faktor risiko bagi angin ahmar
 • Tekanan darah tinggi
  • Faktor paling biasa
  • Boleh merosakkan salur darah dalam otak
 • Makanan berlemak/tinggi kolesterol
  • Kolesterol berlekat pada dinding salur darah dan menyebabkan ia menjadi sempit dan mengurangkan pengaliran darah ke otak
 • Berat badan berlebihan
  • Meninggikan peluang mendpaat penyakit darah tinggi
 • Merokok
  • Asap tembakau menyempitkan salur darah dan mengurangkan bekalan oksigen ke otak dan organ-organ lain
  • Risiko perokok mendapat angin ahmar adalah 3 kali ganda lebih daripada orang biasa
 • Diabetis
  • Kandungan gula yang tinggi menyebabkan salur darah menjadi keras dan tebal
 • Tekanan (Stres)
  • Tekanan darah meningkat dengan sementara apabila emosi tertekan.
Gejala angin ahmar
 • Gejala bergantung kepada bahagian mana otak yang terlibat.  Gejala yang biasa adalah:
 • Lemah atau lumpuh sebahagian tubuh badan
 • Susah bercakap
 • Susah menelan
 • Hilang ingatan serta daya tumpuan
 • Hilang keupayaan mengawal air kencing atau najis
 • Gangguan emosi - murung serta sedih
 • senang marah atau menangis
ANGIN AHMAR ADALAH KECEMASAN, DAPATKAN RAWATAN DENGAN SEGERA!
 • Tindakan anda. Jumpa doktor dengan segera jika terdapat tanda-tanda berikut:
  • kebas di sebahagian badan
  • kesukaran bertutur
  • sakit kepala
  • pening kepala
  • gangguan penglihatan dengan tiba-tiba
 
Jika disahkan mengidapi angin ahmar:
 • Kemasukan ke hospital adalah perlu untuk mengesan sebab dan keterukan keadaan
 • Rawatan - ubat-ubatan
 • Pemakanan
 • Program pemulihan - senaman, pertuturan dan aktiviti kehidupan harian
 • Cara-cara mengurangkan kejadian angin ahmar
  • Periksa tekanan darah setahun sekali
  • Jaga pemakanan anda – kurangkan makanan berlemak kolestrerol gula dan garam
  • Kurangkan kopi,teh dan minuman keras
  • Berhenti merokok
  • Bersenam sekurang-kurangnya 3-5 kali seminggu
  • Kawal diabetis
  • Latih diri untuk bertenga
  • Rehat dengan cukup
  • Mulakan hobi
  • Teknik bertenga (relaxation technique).

Tiada ulasan: