Khamis, 3 Oktober 2013

BOLEHKAH ORANG MAKAN GAJI BERTINDAK

Peguam Juham turun pertahan Sungai Limau

Harakahdaily, 03 Okt 2013
KUALA LUMPUR: Jabatan Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia, Dewan Pemuda PAS Malaysia (Juham) melalui 50 orang para peguamnya akan turun mempertahankan Dun Sungai Limau pada Pilihan Raya Kecil (PRK) yang akan diadakan pada 4 November depan.

Melalui suatu perjumpaan antara Juham, para peguam PAS Kedah, Perlis dan Pulau Pinang bersama-sama dengan Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS Negeri Kedah di Kuala Kedah pada 28 September lalu, antara resolusi yang dicapai dan dipersetujui ialah para peguam Juham akan diturunkan ke setiap Unit Peti Undi (UPU) di Dun Sungai Limau dan akan akan dijadikan anak angkat bagi setiap UPU tersebut.

“Di situ, para peguam Juham akan turun memberikan penerangan undang-undang kepada setiap petugas Paca yang akan bertugas di Pilihan Raya Kecil Dun Sungai Limau tersebut,” ujar Pengarah Juham, Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi kepadaq Harakahdaily.

Selain itu, katanya para peguam Juham juga akan memberikan penerangan kepada pengundi-pengundi mengenai isu undang-undang seperti hak istimewa orang Melayu yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan bagi menangkis dakyah Umno Barisan Nasional kononnya wakil DAP akan menjadi Perdana Menteri sekiranya Pakatan Rakyat memerintah Malaysia.

Beliau berkata, seperti kebiasaan pada pilihan raya-pilihan raya yang lalu, Juham turut akan membuka bilik gerakan bagi menyelaraskan gerak kerja para peguam sepanjang proses pilihan raya kecil tersebut.

Menurutnya lagi, elalui kerja bersepadu sebegini, Juham percaya ia dapat membantu para petugas pilihan raya dalam membuat persediaan berdepan dengan sebarang provokasi kempen Umno Barisan Nasional serta menangkis penipuan-penipuan yang bakal berlaku.

Akhirnya, kata beliau Juham mendesak agar SPR bersikap telus, adil dan amanah dalam mengendalikan pilihan raya kecil kali ini.

“Juham tidak menolak kemungkinan Umno Barisan Nasional akan bersungguh-sungguh merebut kerusi Dun Sungai Limau ini bagi menjaga air muka Menteri Besar mereka tatkala pemilihan Umno semakin hampir,” katanya.

Justeru, ujar beliauJuham menyeru kepada semua petugas PAS agar lebih bersedia dalam berdepan pelbagai penipuan sepertimana yang pernah berlaku sebelum ini.

Johor sedia sambut kehadiran peserta Ijtimak Tarbawi

Harakahdaily, 03 Okt 2013
KUALA LUMPUR: Persediaan rapi sedang dibuat pihak penganjur menjelang pemukiman ribuan pencinta tarbiyah di Ijtimak Tarbawi 3.0 yang akan bermula esok.

Program pringkat kebangsaan yang akan berlangsung selama tiga hari sehingga 6 Oktober itu akan diadakan di Maahad Tahfiz Al Quran Al Muhammadi Kundang Ulu Ledang, Johor.

Bagi Pengarah Pengisian Ijtimak Tarbawi 3.0, Ridhuan Mohd Nor berkata, ijtimak kali ini bakal menyajikan program pengisian tarbiyah terbaik dari pemimpimpin utama PAS termasuk Presiden Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Dengan jadual pengisisn yang sangat padat, program kali ini diyakini mencapai objektifnya bagi menyediakan ahli PAS khususnya pemuda dengan persiapan fikrah perjuangan dan tarbiyah yang mantap.

"Oleh itu kita sangat-sangat mengalukan kedatangan ahli-ahli PAS ke ijtimak kali ini. Ianya terbuka bukan sahaja kepada pemuda PAS, malah juga kepada muslimat dan pelajar kampus dari dalam dan luar negara.

"InsyaAllah Presiden PAS akan menunjangi pengisian kali ini dengan menyampaikan kuliah tafsir surah Al-Munafiqun," katanya kepada Harakahdaily.

Berikut adalah jadual penuh ijtimak kali ini.

__________________
4 Oktober 2013 (Jumaat)
__________________

3.00pm - Pendaftaran
4.30pm - Solat Asar
5.00pm - Layan diri
[ dan makan malam ]

6.30pm - al Ma'thurat bimbingan  Ust Abdul Muiz

- taklimat program oleh Ustaz Riduan Mohd Nor

7.20pm - Solat Maghrib

7.45pm - Kuliah Maghrib
Tajuk: Mengapa Tarbiyah Sepanjang Masa.

Oleh : Ustaz Syed Abdul Kadir al Jofree

8.45pm - Solat Isya'

9.30pm - Majlis Perasmian Ijtima' Tarbawi

1) Ucapan Ketua DPP Negeri Johor
2) Ucapan Pengarah Ijtima'
3) Ucapan Ketua DPPM
4) Ucapan Perasmian oleh :
Dato Dr Mahfuz Mohamad
Naib Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat.

11.45pm - Rehat

__________________
5 Oktober 2013 (Sabtu)
__________________

4.30am - Qiamul-lail
5.45am - Solat Subuh

6.15am - Kuliah Subuh
Tajuk : Khulasah Surah As Shaff. Penyampai : Ustaz Mohd Khalil Abdul Hadi.

7.00am - Rehat dan makan pagi

8.30am -  Kuliah Tafsir 1
Tajuk: Surah al Munafiqun
Pembentang: Al Fadhil Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

10.30am - Rehat

11.00am - Kuliah Tafsir 2
Tajuk: Surah al Munafiqun
Pembentang: Al Fadhil Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

12.45pm - Rehat, makan tengahari

2.00pm  -  Solat Zohor

2.30pm  - Forum Tarbawi
Tajuk: Cabaran Tarbiyah Dalam Gerakan Islam Moden

Panel:
1) Tuan Haji Salahudin Ayub VP
2) Dr Zuhdi Marzuki COO  PPP

4.15pm - Rehat dan solat Asar
5.00pm - Rehat dan makan malam.

6.30pm - al Ma'thurat dan Tazkirah  oleh : Ustaz Abdul Muiz Muhammad.

7.20pm - Solat Maghrib

7.45pm - Kuliah Maghrib
Tajuk: Dakwah Fardiyah: Pengalaman dalam perjuangan.

Penyampai : Al Fadhil Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man

8.45pm - Solat Isya'

9.15 - Ceramah Tarbawi

Pemidato:

1) Tuan Hj Mohd Sabu
2) Dato' Nik Mohd Amar Abdullah
3) Dato' Abu Bakar Chik
4) Datuk Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali
5) Sdr Aminul Huda TPJ Johor
6) Dr. Raja Ahmad Iskandar al Hiss
7) Wakil2 Gerakan Islam

1200am - Rehat

_____________
6 Oktober 2013 (Ahad)
__________________

4.45am - Qiamullail
5.40am - Solat Subur

6.15am - Kuliah Subuh
Tajuk: Ujian dalam perjuangan politik Islam

Penyampai : Ir Hj Khairil Nizam bin Khiruddin. [ Bendahari DPPM ]

7am - Rehat dan makan pagi

8.30am - Wacana Tarbawi
Tajuk: 10 Tarbiyah Utama

Pembentang:
1) YB Ustaz Idris Ahmad
2) Ustaz Zaharudin Muhammad

10.00am - Dialog Tarbawi bersama DPPM.

Panel:  Semua EXCO DPPM

11.30am - Rehat

12.00pm - Majlis Perasmian Penutup.

1) Ucapan pengarah
2) Ucapan Ketua DPPM
3) Perasmian Penutup: Al Fadhil Dato' Dr. Harun Din

1.30pm - Solat Zohor
2.00pm - Majlis Wada'

SPRM perlu bertindak elak penyelewengan berulang

Anis Nazri, 03 Okt 2013
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) digesa bertindak ke atas mana-mana pihak yang berkemungkinan berlakunya penyelewengan berdasarkan Laporan Ketua Audit Negara 2012 yang dikeluarkan baru-baru ini.

Tindakan itu dilihat perlu memandangkan ia melibatkan wang rakyat dibelanjakan secara tidak berhemah, sedangkan perkara itu berulang saban tahun, tegas Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof.

"Saya cadangkan SPRM bertindak atas apa yang dilaporkan Jabatan Audit ini kerana ia berulang setiap tahun.  Ia membabitkan wang rakyat. Jika SPRM tidak bertindak, ketirisan dan pembaziran ini akan berulang pula untuk tahun ini," kata beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Dalam pada itu, ketika mengulas laporan tersebut, Ketua Muslimat PAS Pusat itu melahirkan rasa kecewa kerana masih terlalu banyak ketirisan dan pembaziran terus berlaku.

"Malah, jika kita melihat kepada fakta-fakta yang terkandung di dalam laporan tersebut, tiada pengurangan pembaziran tersebut, tetapi makin bertambah dan ini amat mengecewakan," kata beliau lagi.

Sebagai contoh yang dilaporkan dalam laporan audit itu, kata Siti Zailah, wang biasiswa yang diperuntukkan sebanyak RM100 juta untuk pelajar Institut Profesional Baitulmal tidak disampaikan kepada pelajar.

Malah, tambah beliau, wang yang tidak diberikan kepada pelajar tersebut tidak dipulangkan semula ke baitulmal, sedangkan para pelajar tersebut merupakan pelajar miskin.

Laporan Audit Negara 2012 telah mengesyorkan 653 syor bagi membantu kementerian, jabatan dan syarikat kerajaan memperbetul kelemahan yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010 dan 2011.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang berkata daripada jumlah itu, sebanyak 143 syor dikemukakan dalam Siri 1 Laporan Ketua Audit Negara 2012 yang dibentangkan di Dewan Rakyat, Selasa lalu.

Menteri guna dana kerajaan lobi jawatan MT

Aslani M, 03 Okt 2013
KOTA BHARU: Sekarang bukan lagi ketua-ketua bahagian yang menjadi alat, sebaliknya pegawai dan kakitangan kerajaan juga “diarah” berkempen membantu menteri bertanding kerusi Majlis Tertinggi (MT) Umno.

Jabatan atau agensi kerajaan kini difahamkan sibuk mengatur program untuk membolehkan menteri bertemu bahagian-bahagian Umno.

Menurut beberapa sumber, jabatan dan agensi berkaitan di bawah menteri diarah mengatur pertemuan dengan bahagian-bahagian Umno atas nama program kerajaan.

“Ada menteri yang datang ke sini sebelum ini meminta jabatan di bawahnya mengatur program bersama masyarakat, namun disyaratkan ada cawangan-cawangan Umno yang hadir.

“Boleh dikatakan menteri dan timbalan menteri datang bersilih ganti mengadakan program bersama cawangan-cawangan Umno yang berselindung di sebalik nama program kerajaan,” katanya.

Persidangan Umno peringkat cawangan diadakan sehingga 15 September lalu, manakala mesyuarat perwakilan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno bahagian akan diadakan serentak 12 Oktober ini.

Pemilihan MT dan wakil bahagian ke Perhimpunan Agung Umno 2013 akan diadakan serentak pada 19 Oktober.

Perhimpunan Agung Umno pula akan diadakan bermula 2 Disember 2013.

Sebelum ini Harakahdaily mendedahkan kegiatan menteri dan timbalan menteri menggunakan agensi kerajaan bagi melobi mendapat kedudukan  kerusi MT Umno.

Sumber lain juga mendakwa ada menteri menggunakan sepenuhnya dana kerajaan bagi menghimpunkan seramai mungkin wakil-wakil bahagian Umno untuk melobi dirinya.

“Menteri mengarahkan supaya diadakan perjumpaan melibatkan seramai mungkin bahagian-bahagian Umno.
“Program itu diadakan atas nama kerajaan dan menggunakan wang rakyat. Pegawai dan kakitangan kerajaan pula dijadikan alat bagi mengatur pertemuan tersebut,” ujarnya.

Lawak kedua Shahidan di Parlimen

http://www.ekeleh.com, 03 Okt 2013
endless possibilities haifaSebelum ini Shahidan Kassim buat lawak. Menjadi jugalah lawak Shahidan kerana orang akan nampak dia Menteri Pak Lawak. Lawak Shahidan sebelum ini, Malaysia antara paling telus, terbersih rasuah.
Hari ini Shahidan melawak lagi, Israel Israel menciplak slogan ‘Endless Possibilities’ dari Malaysia dan bukan sebaliknya. Kasihan menteri pilihan Najib untuk digelakkan masyarakat. Katanya Israel melancarkan slogan sama pada Mei tahun ini, manakala Malaysia menggunakan slogan tersebut sejak Januari.
Dahlah 1Malaysia ditiru 1Israel. Selepas itu pandai dia menyindir orang yang bertanya, orang yang pernah belajar di sekolah rendah akan dapat membezakan antara Januari dan Mei. Kalau betul jawapan untuk sindir orang, oklah juga tetapi bukti yang dipaparkan sebaliknya.
Tanpa bukti pun, orang akan tahu lawak Shahidan…. cuba lihat bukti di sini


# Harakahdaily tidak bertanggungjawab di atas segala info yang ditulis oleh pihak pengendali blog. Pandangan penulis blog tidak mewakili Harakahdaily.

Ops Bubar: Ceramah bantu OKZ di Melewar esok

Muhammad Faeez Azahar, 03 Okt 2013

KUALA LUMPUR: PAS Perak akan menganjurkan satu program ceramah bagi menyatakan solidariti terhadap 13 peserta demontrasi Ops Bubar dihadapan Masjid Ubudiah, Bukit Chandan ketika krisis politik perak 2009 lalu.

Kesemua Orang Kena Zalim (OKZ) itu telah dijatuhkan hukuman penjara dua tahun serta denda RM5,000 oleh Mahkamah Seksyen Kuala Kangsar.

Namun kesemua 13 mereka telah dilepaskan setelah hampir seminggu meringkuk dalam Penjara Tapah apabila Mahkamah Tinggi Taiping menerima permohonan peguambela untuk ditangguhkan hukuman sementara proses rayuan dijalankan.

Ketua Penerangan PAS Perak, Dr Ahmad Nuri Al-Amin berkata, ceramah tersebut dijadualkan akan berlangsung di Kolej Universiti Islam Zulkifli  Muhammad (Kuizm), Taman Melewar, Kuala Lumpur jam 9.00 malam pada hari Jumaat ini (esok).

Katanya, ceramah tersebut adalah kemuncak program setelah menjelajah ke seluruh negeri Perak dalam masa dua minggu lalu.

Ceramah tersebut katanya bertujuan untuk mengumpul dana bagi bersama-sama membantu mengurangkan beban terhadap mereka.

"Kesemua 13 OKZ terpaksa menanggung sebilangan kos yang agak tinggi termasuklah denda RM5 ribu yang dijatuhkan, jaminan pelepasan dan kos perbicaraan.

"Malah ada dari kalangan 13 tahan itu kehilangan pekerjaan disebabkan hukuman yang telah disabitkan ke atas mereka," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Ceramah tersebut akan dihadiri oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Mantan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin, peguam, Hanipa Maidin, Naib Presiden PKR, Tian Chua, Mantan Speaker Dun Perak, V Sivakumar, dan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussien.

Beberapa OKZ juga katanya akan turut hadir ke majlis itu disamping sokongan daripada beberapa NGO termasuklah Seniman Paksi Rakyat (PAKSI).

"Saya mengajak seluruh rakyat khususnya anak Perak disekitar Lembah Klang untuk hadir ke program ini dan dalam masa yang sama dapat membantu kami mengumpul dana bagi membela nasib 13 pejuang ini," jelasnya.

Tiada ulasan: