Khamis, 10 Oktober 2013

BUKAN ISU BAYARAN SAJA....ISU DEDAH AURAT DIPERTONTON PADA RAKYAT...APA HUKUMNYA DALAM ISLAM

Pro-M dedah Umno campur tangan pilihan raya kampus

Hazayani Zakaria, 09 Okt 2013
KUALA LUMPUR: Pro Mahasiswa (Pro M) Universiti Malaya (UM) mendedahkan wujud campur tangan Hal Ehwal Pelajar UM dan Umno dalam Pilihan Raya Kampus (PRK) UM.

Pro M UM mengesan Timbalan Naib Cancelor (TNC) HEP memberikan surat perlepasan kuliah kepada 43 mahasiswa dan mahasiswi untuk menghadiri kursus Transformasi Minda pada 18 hingga 20 September di Negeri Sembilan.

Menurut Pengerusi Pro M UM, Abdul Muqit Muhammad, selang beberapa hari selepas kursus tersebut, sumber dalaman HEP mendedahkan beberapa dokumen penting dalam program transformasi minda.

Katanya, ternyata dalam tentatif program tersebut bukanlah program transformasi yang dijangka tetapi hanya kursus pemantapan jentera dan calon PRK UM.

"Persoalan yang timbul mengapa program tersebut tidak ada hebahan umum kepada mahasiswa yang lain?

"Selain itu, mengapa hanya 43 orang yang terlibat dan ini seolah-olah signifikan dengan jumlah kerusi yang dipertandingkan dalam pilihan raya kampus.

"Mengapa pihak bertanggungjawab tidak maklum mengenai program ini? Kita merasakan wujud satu onspirasi dalam program ini," kata beliau pada sidang media di UM siang tadi.

Tambah Abdul Muqit, sumber dalaman itu mendedahkan, pihak penganjur menjemput Mohd Fairuz iaitu calon pembangkang yang lompat parti kepada Umno dan merupakan bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang 1.

"Terdapat juga slot yang membincangkan mengenai post mortem PRK 2012. Apakah kaitan transformasi minda dengan analisis PRK 2012?" soalnya.

Selain itu katanya, peserta program turut diberikan beberapa dokumen seperti 50 dalil mengapa perlu menolak DAP dan dokumen Aku Janji Barisan Nasional.

"Ternyata program ini bukanlah kursus untuk transformasi minda dan ia adalah program perancangan untuk pilihan raya kampus yang akan berlangsung.

"TNC HEP perlu bertanggungjawab atas komplot antara HEP dan penggerak mahasiswa dan salah guna kuasa yang dilakukan," katanya.

Justeru Pro M UM meminta pihak pentadbiran melakukan siasatan serius berhubung perkara ini dan mengenakan tindakan yang sewajarnya ke atas mereka.

"Pro Mahasiswa dengan tegas tidak akan membiarkan penipuan dan konspirasi ini terus berlaku dala pilihan raya kampus UM.

"Perkara ini menjadi bukti membenarkan konspirasi OPS 2020 yang berlaku dalam PRK yang lepas," katanya.

Abim pandang serius polemik Bumiputera Islam Sabah

Abim dan Wadah Sabah, 09 Okt 2013
Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Wadah Pencerdasan Umat (WADAH) Negeri Sabah memandang serius polemik dan perbahasan secara terbuka pandangan Sohibussamaha Ust. Bungsu @ Aziz Jaafar, Mufti Negeri Sabah berkenaan Bumiputera Islam Sabah yang perlu digelar Melayu.

Sesungguhnya pandangan Yang Berbahagia Mufti sewajarnya kita terima secara matang dan tidak emosional kerana pandangan ini dibentangkan dalam simposium yang bertujuan mendapatkan pandangan umum tentang bagaimana mendepani agenda asing dan cabaran kepimpinan Melayu di alam Melayu dan Nusantara.

Adalah kurang bijak dan matang untuk kita terus menerus mengeluarkan pandangan dan kritikan balas tanpa melihat teks asal perbincangan simposium dan konteks serta maudhu pandangan ini diutarakan.

2.    ABIM dan WADAH Sabah turut khuatir dan bimbang pandangan balas yang bersifat emosional dan melulu tanpa bertanya sendiri kepada sumber asal maklumat  dan amat bergantung kepada sumber kedua dan ketiga akan mencetuskan polimik ketaksuban suku dan bangsa yang lebih besar.

Apa yang jelas, pandangan balas dan kritikan tanpa memahami teks dan konteks sebenar sesuatu pandangan diutarakan akhirnya akan mengundang kekeliruan dan dendam kesukuan, agama dan bangsa yang lebih serius khususnya dalam konteks negeri berbilang agama, suku dan bangsa.

Malahan ABIM dan WADAH Sabah berpendapat bahawa pandangan Sohibussamaha Ust. Bungsu @ Aziz Jaafar adalah pandangan umum beliau yang tidak mencerminkan atau membawa ketetapan sebagai fatwa yang wajib dilaksanakan di negeri ini.

Malah perkara ini sejajar dengan pandangan balas YAB Ketua Menteri Sabah berkenaan pandangan Sohibussamaha Ust. Bungsu @ Aziz Jaafar sebagai satu pandangan umum sahaja dan tidak mencerminkan pendirian kerajaan. Pandangan balas YAB Ketua Menteri Sabah dalam hal ini telah dilaporkan oleh beberapa akbar tempatan bertarikh 4 Oktober 2013.

3.    ABIM dan WADAH Sabah juga menyatakan dan memohon agar semua pihak berhenti dari mengeluarkan pandangan secara terbuka sama ada melalui apa juga media sehingga ada ketetapan pandangan jelas dari pihak Sohibussamaha Ust. Bungsu @ Aziz Jaafar.

Selain itu, ABIM dan WADAH Sabah menyeru semua pihak sama ada orang ramai, Badan Kerajaan dan Bukan Kerajaan untuk mula menyuburkan budaya wacana ilmu dan pemikiran berupa seminar, sidang pleno dan forum bagi membincangkan dan mendengar fakta-fakta yang konkrit dan tepat dalam apa juga isu dan polemik agar semangat dan budaya masyarakat berilmu dapat disuburkan dalam kalangan masyarakat berbilang agama dan bangsa.

4.    ABIM dan WADAH Sabah turut menggesa orang ramai agar kembali melihat dan memperhalusi resolusi-resolusi besar yang telah diangkat dalam Seminar Pengaruh Islam Dalam Budaya Suku Kaum di Sabah anjuran ABIM Sabah dan beberapa agensi kerajaan yang lain bertarikh 31 Mei 1993 yang dengan jelas menyatakan bahawa perlu ada perbincangan yang khusus dan panjang dilaksanakan sebelum kita boleh memperihalkan dan menterjemahkan konsep Melayu dalam kebudayaan suku dan bangsa di negeri Sabah. Dalam hal ini,

ABIM dan WADAH Sabah turut berpandangan bahawa adalah kurang wajar untuk memaksakan pemakaian Melayu kepada suku dan bangsa di Sabah yang sedari awalnya telah mempunyai kebudayaan tersendiri dan telah diamalkan sejak turun temurun lagi.

Justeru, terpulang kepada suku dan bangsa berkenaan untuk menerima atau memperihalkan elemen keMelayuaan malah menerima sekalipun identiti Melayu dalam diri suku dan bangsa mereka.


Sekian.

Dr. Abdullah Bade
Yang Dipertua, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Negeri Sabah

Abdul Manap Mahmud
Pengerusi, Wadah Pencerdasan Umat (WADAH), Negeri Sabah

Umno jaga Umnoputera, bukan bumiputera

Kamaruzaman Mohamad,
Dewan Pemuda PAS WP berasa lucu dengan kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang diadakan pada Sidang Kemuncak CEO APEC 2013 baru-baru ini.

Semasa Sidang Kemuncak CEO APEC 2013, Datuk Seri Najib berkata bahawa kerajaan membantu bumiputera dalam konteks mewujudkan masyarakat yang adil dan saksama.

Seandainya bumiputera yang merupakan golongan majoriti ini diabaikan, ianya boleh menjejaskan kestabilan negara.

Malaysia telah 56 tahun mencapai kemerdekaannya. Selama tempoh itu, UMNO/BN telah menguasai tampuk pemerintahan negara.

Apa yang menyedihkan ialah minda para pemimpin UMNO/BN dalam membantu golongan bumiputera tidak seperti minda negara yang telah merdeka selama 56 tahun.

Golongan bumiputera yang dibantu ialah golongan bumiputera yang menyokong UMNO/BN semata-mata. Golongan bumiputera yang tidak menyokong UMNO/BN, telah dipinggirkan.

Lihat sahaja apa yang berlaku kepada negeri Kelantan yang majoritinya adalah kaum Melayu dan bumiputera.

Sikap 'double standard' terus diamalkan oleh pemimpin rakus UMNO/BN seusai PAS memerintah Kelantan pada tahun 1990. Bahkan sikap itu terus menerus diamalkan sehingga kini.

Rakyat Kelantan dinafikan pelbagai haknya. Lebuhraya Pantai Timur ditangguhkan pembinaannya hanya kerana negeri tersebut adalah negeri pembangkang.

Royalti minyak yang berjumlah bilion ringgit tidak diberikan. Peruntukan Pusat kepada kerajaan negeri pula disalurkan kepada pemimpin UMNO/BN negeri dan bukannya melalui kerajaan negeri yang sah.

Semasa PAS memerintah Terengganu pada tahun 1999, kerajaan PAS negeri Terengganu telah diberhentikan penerimaan royalti minyaknya yang sebanyak 5%. Seperti juga Kelantan, kerajaan PAS Terengganu juga turut tidak mendapat saluran peruntukan daripada kerajaan Pusat.

Hakikatnya, negeri Kelantan dan Terengganu mempunyai majoriti rakyatnya yang berbangsa Melayu dan bumiputera.

Dan hakikat yang sama ialah kedua-dua negeri yang bermajoriti Melayu dan bumiputera ini telah ditindas sekian lama hanya kerana perbezaan politik! Di manakah dasar kerajaan UMNO/BN dalam mewujudkan masyarakat yang adil dan saksama?

Kenyataan Datuk Seri Najib semasa Sidang Kemuncak CEO APEC 2013 sebagai retorik dan lebih kepada ingin menutup tembelang sebenar kerajaan UMNO/BN.

Konsep masyarakat adil dan saksama bagi UMNO/BN ialah membantu UMNOputera dan bukannya golongan bumiputera. Hanya mereka yang menyokong kerajaan UMNO/BN sahaja yang akan dibantu.

Mereka ini jugalah yang akan dianugerahkan pelbagai projek jutaan ringgit dan golongan yang sama inilah jua yang akan menyokong dan membantu pemimpin-pemimpin UMNO/BN ini.

Sekiranya golongan yang merupakan juak-juak dan kroni UMNO/BN ini tidak dibantu, maka yang terjejas bukan negara tetapi para pemimpin UMNO/BN itu sendiri. Inilah wajah sebenar UMNO/BN. UMNO/BN tidak pernah ingin memperjuangkan keadilan bagi setiap rakyatnya.

Sekiranya Melayu dan bumiputera pun tidak mendapat keadilan yang secukupnya, bagaimana mengharapkan kerajaan UMNO/BN berlaku adiln kepada masyarakat kaum lain?

Penulis ialah Ketua Pemuda PAS WP.

Kos Ecobound bina lebuh raya rakyat dinilai JKR

Aslani M, 09 Okt 2013
KOTA BHARU: Dakwaan kononnya kerajaan negeri mengadai kawasan lebih 100,000 ekar di Pergau, Gua Musang sebagai timbal balik kepada kontraktor membina Lebuh Raya Rakyat tidak berasas.

Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat Negeri Kelantan, Hanifa Ahmad berkata, dakwaan tersebut adalah tidak berasas sebagaimana disebar pihak tertentu dalam media baru.

Katanya, tidak timbul sama sekali kawasan itu digadai kerajaan negeri.

“Kawasan berkenaan mempunyai balak yang dianggar bernilai kira-kira RM950 juta. Ia hanya sebagai pilihan bagi kerajaan terhadap pelaksanaan projek lebuh raya rakyat.

“Kita juga mempunyai pilihan lain iaitu menyediakan kawasan tertentu di kawasan laluan lebuh raya rakyat kepada syarikat untuk dibangunkan bandar baru,” katanya pada persidangan Dun hari ini.

Semalam ketika membahas Belanjawan Kelantan 2014, Adun Salor, Datuk Husam Musa berkata, Kelantan boleh memanfaatkan rizab besi mentah di Sungai Tuang dianggar lebih 50 juta tan kepada syarikat dari Korea yang dilantik sebelum ini membina lebuh raya rakyat.

Husam sebelum ini terbabit secara langsung projek lebuh raya rakyat empat lorong dua hala sepanjang 68 km dari Kota Bharu-Kuala Krai.

Hanifa berkata, tidak berbangkit kerajaan negeri menamatkan syarikat dari Korea memandangkan syarikat terbabit dalam sepucuk surat menyatakan tidak berminat meneruskan projek terbabit.

Begitu juga juru perunding Zaki yang juga terlibat dengan projek berkenaan sebelum ini juga menyatakan tidak lagi berminat.

“Ekoran itu konsultan baru, Ecobound Sdn Bhd dengan kerjasama Emirates House Group berminat meneruskan projek berkenaan.

“Mereka telah mengangkat kertas cadangan lengkap bagi menyiapkan projek lebuh raya rakyat sepanjang 30 km dari Bukit Baka ke Kuala Krai dengan anggaran kos RM669 juta.

“Berdasar anggaran itu kerajaan negeri meminta JKR menilai proposal dibuat Ecobound sama ada kosnya munasabah atau tidak.

“Jadi sekarang kerajaan negeri belum membuat sebarang keputusan lagi dan menunggu laporan penilaian JKR ke atas kertas cadangan dibuat Ecobound,” katanya.

Bagaimanapun sekiranya penilaian JKR mendapati kos tersebut tinggi, kerajaan negeri akan membuka tawaran kepada syarikat lain pula.

Beliau juga berkata, syarikat memerlukan sesuatu yang boleh dicagar bagi membolehkan mendapat pembiayaan daripada institusi kewangan melaksanakan projek lebuh raya rakyat.

“Baru-baru ini Presiden Emirates House Group dan Timbalan Presiden Bank Pembangunan Islam (IDB) datang ke sini dan mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar,” ujarnya.

Beliau juga memberitahu jajaran Pasir Hor ke Kadok sepanjang 7 km akan dibina kerajaan pusat membabitkan kos RM200 juta.

Tawaran tender projek pusat tersebut difahamkan akan dikeluarkan tidak lama lagi.

“Bagi laluan seterusnya dari Kadok ke Machang sejauh 43 km lagi belum dipastikan dibina kerajaan pusat atau tidak.

“Dan bagi laluan Machang-Kuala Krai akan tetap dibina kerajaan negeri selepas mengambil kira projek lebuh raya Kota Bharu dipinggirkan kerajaan pusat sejak 1986,” tambahnya.
Kebakaran jejaskan Telko dan bank di Singapura
10:54AM Okt 10 2013  
Kebakaran di sebuah fasiliti SingTel semalam menjejas operasi beberapa buah syarikat termasuk syarikat telekom tempatan StarHub dan M1 serta bank-bank DBS dan OCBC.

Media tempatan, TODAY melaporkan OCBC sebagai menyatakan bahawa perkhidmatan di 11 mesin teller (ATM) terjejas di lokasi seperti Changi Airport, Jurong Point, Woodlands, dan Bukit Panjang.

Sementara DBS menasihati pelanggannya mengelak menggunakan cawangan DBS/POSB di Toa Payoh Central, Bukit Panjang, Jurong Point, Woodlands dan Raffles Place sehingga SingTel memulihkan sambungan rangkaian perkhidmatannya.

Bank DBS berkata kebakaran itu yang berlaku di ibu sawat SingTel Bukit Panjang pada kira-kira 2 petang, "menjejas sebilangan kecil perkhidmatan cawangan, ATM dan AXS".

"Semua pelanggan diberi jaminan bahawa simpanan mereka adalah selamat dan bank-bank itu bekerjasama rapat dengan SingTel untuk memulihkan perkhidmatan secepat mungkin," TODAY menyebut bank itu sebagai berkata.

Sementara itu, Infocomm Development Authority of Singapore (IDA) berkata dalam satu kenyataan bahawa beberapa pengendali perkhidmatan telah juga melaporkan kepada IDA mengenai kebakaran itu.

Kejadian itu telah menjejas telefon talian tetap, jalur lebar, kabel TV dan beberapa pengendali perkhidmatan bergerak di bahagian utara Singapura.

Kebakaran itu dipadamkan dalam tempoh 20 minit dengan penggunaan dua penyembur air.

Tidak ada kecederaan dilaporkan.

- Bernama
Isu K-Pop: Shabery mahu jumpa PAC
 
Bekas menteri belia dan sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek hari ini bersikap terbuka terhadap kontroversi bayaran persembahan K-Pop RM1.6 juta dalam acara Hari Belia Negara di Putrajaya tahun lalu.

NONEMalah, beliau telah memohon kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang (PAC) untuk memanggilnya memberi penjelasan berhubung perkara itu.

"Saya akan memohon kepada pihak parlimen untuk membenarkan prosiding penjelasan saya di PAC dibuat secara terbuka dan disiarkan secara langsung melalui kaca TV," katanya melalui SMS kepada Malaysiakini hari ini.

Beliau diminta mengulas gesaan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasatnya dan penjelasan ketua audit negara bahawa perbelanjaan itu ditanggung kerajaan, berbeza dengan kenyataannya sebelum ini.
Anwar gesa SPRM siasat Shabery isu K-Pop
 
Pihak berkuasa perlu menyiasat bekas menteri belia dan sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berhubung bil kementerian berjumlah RM67.6 juta untuk sambutan Hari Belia pada 2012, kata Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

NONEMenurut Laporan Audit Negara, kementerian itu membelanjakan lebih empat kali ganda berbanding apa yang diperuntukan untuk acara itu, termasuk RM1.6 juta untuk menjemput kumpulan daripada Korea, K-Pop.

Anwar berkata perkara itu amat memeranjatkan kerana didakwa menyalahgunakan kuasa dan pembaziran dana awam, sehubungan itu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) digesa menyiasat pemimpin itu.

Ketua pembangkang berkata ia merupakan satu keputusan politik dan pemimpin politik perlu bertanggungjawab dengan tindakan pembaziran dana awam dan tidak seharusnya menyalahkan kakitangan awam sahaja.

"Saya menggesa SPRM untuk mengambil tindakan serta merta untuk menghukum 'jerung' dan tidak hnya menghukum 'ikan bilis'" katanya.

Tiada ulasan: