Isnin, 7 Julai 2014

SEMUA DALAM TAKDIR ALLAH...KITA HANYA MERANCANG YANG MENENTUKAN ADALAH ALLAH SWT

12:19PM - 7 Jul 2014

Cakap-cakap MB undur, wartawan kerumun istana


Wartawan berkumpul di hadapan Istana Mestika, Shah Alam dan Istana Alam Shah, Klang hari ini lantaran khabar angin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan meletakkan jawatan.

Walaupun tiada pengumuman rasmi, beberapa kumpulan wartawan berlegar di pintu masuk Istana Alam Shah sebelum berpindah ke Istana Mestika kira-kira jam 10:30 pagi.

Sekumpulan yang lain berkumpul di Bangunan Sekretariat Kerajaan Negeri (SUK) dan bangunan Darul Ehsan untuk menyerbu Khalid berkenaan khabar angin ini.

Bagaimanapun Khalid yang diberitahu kini sedang bermesyuarat di SUK masih tidak bertemu media.

Khabar angin yang berlegar di laman sosial dan aplikasi Whatsapp sejak tengah malam semalam berbunyi:

"Latest dari sumber media:

“Tan Sri Khalid Ibrahim dijangka akan mengadap ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada jam 9 pagi esok 7 Julai 2014 bagi menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai Menteri Besar Selangor. Sidang media khas menyusul selepas itu."

Bagaimanapun tiada media yang mengaku memberi maklumat itu kepada awam.

Dalam perkembangan terbaru, agensi berita nasional berkata, berita mengenai kononnya Khalid meletak jawatan dan ia disebarkan Bernama adalah palsu.

Pejabat MB kata 'tipu'

Pejabat menteri besar Selangor ketika dihubungi menafikan Khalid akan menghadap Sultan dan meletakkan jawatan hari ini.

Setiausaha akhbarnya Arfa'eza Aziz (kanan) berkata hal itu hanya khabar angin yang disebarkan pihak tidak bertanggungjawab.

"Saya dah kata tipu. Tak, beliau tidak berjumpa Sultan (untuk letak jawatan)," kata beliau kepada Malaysiakini.

Bagaimanapun Pejabat Menteri Besar masih tidak mengeluarkan sebarang kenyataan tetapi menafikan hal ini apabila dihubungi wartawan.

Khalid dilihat sedang ditekan oleh parti beliau apabila beberapa pimpinan PKR secara terbuka menyatakan mahu beliau meletakkan jawatan.

Monday, 7 July 2014


BERITA YANG MENGERUNKAN BEBERAPA INDIVIDU TERTENTU ... HASIL AUDIT PROGRAM MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) AKAN DIUMUM SELEPAS DISIASAT OLEH JABATAN AUDIT NEGERI SELANGOR DAN JABATAN INTEGRITI.


Siasatan awal audit Pejabat ADUN, Pejabat Penyelaras DUN dan Pejabat Ahli Parlimen memantau penggunaan peruntukan kewangan di bawah Program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) menunjukkan trend pengeluaran melebihi pemberian kepada penerima sumbangan.

Exco Kebajikan, Rodziah Ismail berkata, penemuan itu akan disiasat Jabatan Audit Negeri Selangor dan Jabatan Integriti Selangor bagi memastikan sama ada terdapat ketirisan atau penyelewengan berlaku atau masalah berkaitan isu teknikal.

“Kalau benar berlaku salah guna duit peruntukan rakyat ini, Kerajaan Negeri tidak teragak-agak mengambil tindakan. Polisi Kerajaan Negeri terpakai kepada semua tidak kira Menteri Besar, Exco atau ADUN.

“Apa yang penting duit yang kita peruntukkan itu sampai kepada rakyat. Itu yang kita usahakan,” kata Rodziah ketika dihubungi Selangor Kini, di sini.

Kata beliau semua penemuan dalam kerja audit itu nanti juga akan dibawa dalam mesyuarat tertutup bagi memutuskan tindakan selanjutnya yang akan diumumkan kepada rakyat.

Rodziah bagaimanapun tidak menjelaskan pejabat Ahli Parlimen, ADUN atau Pejabat Penyelaras DUN yang terlibat dengan trend pengeluaran melebihi sumbangan dimaksudkan.

Rabu lalu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Jabatan Audit Negeri Selangor diarah menjalankan audit di seluruh pejabat ADUN, Penyelaras DUN dan Ahli Parlimen Selangor bagi memantau penggunaan peruntukan kewangan program kebajikan MES.

Ia bertujuan untuk memudahkan Kerajaan Negeri memeriksa keberkesanan program kebajikan yang dijalankan sejak 2008.

JENG .. JENG .... JENGGGGG .... NANTI KITA TENGOK .. SIAPA YANG KENAAAAAAAA.

Monday, 7 July 2014


INSIDEN YANG PERLUKAN TINDAKAN TEGAS LAGI PANTAS SETIAUSAHA AGUNG UMNO MALAYSIA ... SEBUAH RESTORAN DI IBU KOTA TAWAR BERBUKA PUASA DISAMPING ARAK.


Inilah isu yang sepatutnya Setiausaha Agung UMNO Malaysia selaku menteri jaga Ibu Kota ambil perhatian berat bukannya cadangan nak saman pemberi sedekah kepada fakir miskin dan halau outlet yang nak beri makanan dan minuman percuma kepada gelandangan.

Langsung tak tahu keutamaan dan kewajaran dalam memikul tugas dan tanggung jawab sebagai menteri jaga Kuala Lumpur.

Sebuah restoran yang menyajikan arak secara terbuka kepada pelanggan di Jalan Yap Kwan Seng di sini dikesan turut mengadakan promosi bufet Ramadan kepada masyarakat Islam.

Promosi restoran atau bar itu terbongkar selepas premis tersebut diserbu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Kuala Lumpur dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

Operasi pertama bagi tahun ini bermula pada pukul 11.30 pagi di sekitar segit tiga emas ibu negara sebelum pemeriksaan lanjut diteruskan ke setiap premis dan hotel yang mempromosikan bufet Ramadan.

Difahamkan, restoran yang menyediakan masakan Melayu dan Arab pada harga RM75 untuk dewasa dan RM35 (kanak-kanak) itu aktif dengan penjualan arak pada waktu malam serta tidak mempunyai sijil halal.

Operasi yang diketuai oleh Penolong Pengarah Hab Halal Jakim, Muhammad Khalid Osman turut meneliti barangan asas yang digunakan dalam makanan bufet Ramadan.
Iskandar Samad nafi angkat sumpah sebagai MB Selangor petang ini
pada 07-07-2014 12:07 Ditulis Oleh Wan Anis Ilyani Wan M. Azhar
Post Pic

SHAH ALAM: Exco Selangor, Iskandar Abdul Samad menafikan desas-desus yang mengatakan beliau akan mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar negeri itu yang baharu, menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.
Melalui aplikasi WhatsApp kepada Antarapos, beliau berkata dakwaan itu tidak betul.
Malah beliau sedang menghadiri mesyuarat Perancangan Negeri bersama dengan Khalid di SUK 2, bangunan Darul Ehsan.
"Tak betul. (Saya) sedang mesyuarat dengan Menteri Besar (Selangor). Mesyuarat Perancangan Negeri," ujar Iskandar.
Iskandar berkata demikian merujuk kepada info yang disebar kepada petugas media.
"Tan Sri Khalid Ibrahim telah menyerahkan surat peletakan jawatan beliau sebagai Menteri Besar Selangor kepada DYMM Tuanku Sultan.
"Exco Kerajaan Negeri YB Iskandar Abdul Samad telah diperkenan sebagai Menteri Besar baru menggantikan Tan Sri Khalid dan dijangka akan mengangkat sumpah jawatan pada jam 2.00 petang ini. -Bernama," menurut info yang disebarkan itu.
Lewat malam Ahad, petugas media turut menerima info palsu yang mengatakan Khalid akan menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idirs Shah bagi menyerahkan surat peletakkan jawatan.
"Tan Sri Khalid Ibrahim dijangka akan mengadap ke bawah DYMM, Tuanku Sharafuddin Idris Shah pada jam 9 pagi esok 7 Julai 2014 bagi menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai Menteri Besar selangor. Sidang medi khas menyusul selepas itu," menurut info itu.
Berikutan itu, petugas media bertindak berkumpul di Istana Kayangan dan Istana Mestika di Shah Alam, sejak dari awal pagi tadi.
Namun ternyata usaha mereka sia-sia kerana Khalid dikatakan sedang mengetuai mesyuarat Perancangan Negeri.
Petugas media kemudiannya berkumpul di bangunan SUK 2, Bangunan Darul Ehsan untuk mendapatkan reaksi Khalid berhubung isu peletakan jawatan itu.
Sementara menunggu Khalid, mereka menerima pula info kononnya Iskandar akan dilantik menggantikan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor.
Berikutan penyebaran info-info palsu ini, Pakatan Anak-Anak Selangor Menyokong Menteri Besar (PASMEB) akan membuat laporan polis kerana perbuatan tidak bertanggungjawab itu telah menimbulkan rasa tidak puas hati, serta kebimbangan kepada rakyat malah ia turut melibatkan pihak istana.
Laporan itu akan dibuat tepat jam 2.30 petang di Ibupejabat  Polis Daerah (IPD) Shah Alam, Seksyen 9. 
Khalid sebelum ini menegaskan beliau tidak akan meletakkan jawatannya meskipun didesak kiri dan kanan oleh pimpinan akar umbi PKR.

Nafsu Menguasai Diri, Hilang Rasa Malu S*ks Di Khalayak Umum

Pasangan kekasih ini nampaknya sudah hilang rasa malu apabila nafsu menguasai diri. Mereka sanggup melakukan hubungan s*ks di khalayak ramai, pada waktu siang di tempat yang menjadi tumpuan orang awam yang lalu lalang di situ.

Tanpa mengendahkan orang ramai, mereka memuaskan nafsu selama 15 minit.

Sebaik tamat adegan s*ks itu, kedua-duanya kemudian bangun dan ketawa, seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku.

Aksi memualkan itu dirakamkan oleh seorang lelaki, Aleksey Douhov, 26 tahun, yang kemudiannya dimuat naik dalam media sosial.

Video klip itu menjadi klip yang paling ditontoni orang ramai di Rusia.

Apabila klip itu tersebar luas, ia telah menyebabkan Ahli Parlimen di situ mengamuk dan meminta polis mengesan pasangan tersebut. Pasangan itu kini diburu polis.

Monday, 7 July 2014


AGENSI BERITA NASIONAL BERNAMA NAIK ANGIN SATU BADAN SEBAB ADA PIHAK TERTENTU MENGGUNAKAN NAMANYA UNTUK SEBARKAN KHABAR ANGIN PERLETAKKAN JAWATAN TSKI SEBAGAI MB SELANGOR.Wartawan berkumpul di hadapan Istana Mestika, Shah Alam dan Istana Alam Shah, Klang hari ini lantaran khabar angin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan meletakkan jawatan.

Walaupun tiada pengumuman rasmi, beberapa kumpulan wartawan berlegar di pintu masuk Istana Alam Shah sebelum berpindah ke Istana Mestika kira-kira jam 10:30 pagi.

Sekumpulan yang lain berkumpul di Bangunan Sekretariat Kerajaan Negeri (SUK) dan bangunan Darul Ehsan untuk menyerbu Khalid berkenaan khabar angin ini.

Bagaimanapun Khalid yang diberitahu kini sedang bermesyuarat di SUK masih tidak bertemu media.

Khabar angin yang berlegar di laman sosial dan aplikasi Whatsapp sejak tengah malam semalam berbunyi:

"Latest dari sumber media:

“Tan Sri Khalid Ibrahim dijangka akan mengadap ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada jam 9 pagi esok 7 Julai 2014 bagi menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai Menteri Besar Selangor. Sidang media khas menyusul selepas itu."

Bagaimanapun tiada media yang mengaku memberi sumber itu kepada awam.

Pejabat MB kata 'tipu'

Pejabat Menteri Besar Selangor ketika dihubungi menafikan Khalid akan menghadap Sultan dan meletakkan jawatan hari ini.

Setiausaha akhbarnya Arfa'eza Aziz berkata hal itu hanya khabar angin yang disebarkan pihak tidak bertanggungjawab.

"Saya dah kata tipu. Tak, beliau tidak berjumpa Sultan (untuk letak jawatan)," kata beliau.

Beberapa pimpinan PKR peringkat pertengahan secara terbuka walaupun diarah tidak melakukannya oleh Ketua Umum KeADILan, DSAI, dilihat cuba menekan TSKI menyatakan mahu beliau meletakkan jawatan.12:48PM - 7 Jul 2014

MP: Henti jadikan pelajar Tingkat 3 bahan ujikaji


Kerajaan perlu berhenti daripada menjadikan pelajar tingkatan tiga sebagai bahan ujikaji dan menjawab banyak rungutan berhubung kekeliruan berkaitan pelaksanaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) yang menggantikan ujian Penilaian Menengah Rendah (PMR), kata Ahli Parlimen Serdang, Ong Kian Ming.

Ong berkata beliau menerima beberapa aduan dari ibu bapa, guru dan pelajar yang keliru tentang sistem penilaian baru itu, yang hanya diumumkan pada 31 Mac tahun ini dan dilaksanakan secara tergesa-gesa.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di ibupejabat DAP pagi ini, Ong menggesa Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Idris Jusoh supaya berhenti menjadikan pelajar Tingkatan 3 sebagai bahan ujikaji.

Ong (kiri) menunjukkan beberapa aduan di laman Facebook Perdana
Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di mana perdana menteri mengucap selamat berjaya kepada kumpulan pertama pelajar yang mengambil peperiksaan PT3.

Antaranya ialah maklum balas dari Sarala Poobalan yang berbunyi: "Murid mengambil 2 tahun untuk memahami format UPSR. 2 tahun untuk format SPM and 1.5 tahun untuk STPM. Berapa lamakah masa yang diberi kepada murid Tingkatan 3 untuk memahami format PT3? Kurang dari 2 minggu. Merangkak pun belum dah disuruh berlari."

Seorang lagi, Nurizam Ibrahim pula menulis: "Sepatutnya pt3 dimulakan utk pelajar tingkatan satu tahun hadapan... kesian anak2 yg menjadi bahan ujikaji... nak cari buku rujukan utk pt3 pun susah...

Seorang lagi bapa lain dengan nama Kevin YN Ho berkata beliau sedang menimbang untuk menghantar anaknya ke sekolah swasta walaupun ia akan menjadi beban kewangan yang serius.

Ong berkata selepas PT3 diumumkan pada bulan Mac, guru, ibu bapa dan pelajar telah diberi taklimat antara bulan April dan Jun dan pelajar mula menduduki penilaian itu pada 1 Julai.

Perang di Syria hasilkan konflik tidak berkesudahan
PENULIS KHAS | 07 Julai 2014.
PAS telah memecat Ustaz Mohd Lotfi Ariffin, yang terlibat dalam konflik bersenjata di Syria, tindakan yang telah mencetuskan pelbagai reaksi yang memandang negatif keputusan PAS itu.
Lotfi menyertai kumpulan militan dalam konflik bersenjata menentang pemerintahan Syria yang dipimpin Presiden Bashar al-Assad, yang sebenarnya masih lagi merupakan kerajaan Syria yang sah.
Pemerintah Syria tidak dapat dinafikan ialah pemerintah yang zalim dan keras terhadap rakyatnya, tetapi isu ini bukan hanya melibatkan hal dalaman Syria tetapi berkait dengan hal ehwal serantau dan umat Islam yang lebih luas.
Seperti pernah ditulis oleh Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, walaupun rejim Bashar kejam, Damsyik juga membantu gerakan Islam seperti Hamas dan Jihad Islami yang terlibat dalam penentangan bersenjata terhadap rejim Zionis.
Tegas Ustaz Abdul Hadi, isu Syria perlu ditangani dengan berhati-hati agar tidak terjerat oleh perangkap Zionis, yang bermatlamat menghapuskan atau mengurangkan ancaman kepada keselamatannya.
Rejim Bashar membuka pintu kepada Hamas selepas dihalau dari Jordan, dan pada masa sama membantu membuka jalan untuk perbekalan senjata kepada Hamas, Hizbullah dan Jihad Islami dalam memerangi Zionis.
Israel boleh mendapat manfaat apabila Syria tidak dikuasai pemerintah yang berperanan membantu kumpulan-kumpulan penentangnya, seperti peranan yang diambil oleh Bashar sekarang ini, walaupun berdasarkan kepentingan-kepentingan tertentu.
Perkiraan melibatkan kepentingan gerakan Islam yang dilindungi dan dibantu oleh Syria juga isu yang penting perlu diambil kira.
Dalam kalangan negara yang bersempadan dengan Israel, Syria satu-satunya negara (selain Lubnan yang sebenarnya masih dikira berperang dengan Israel) yang tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan negara Zionis itu.
Sekiranya rejim pimpinan Bashar jatuh, tidak dapat dipastikan siapa yang akan mengambil alih pemerintahan, dan sama ada konflik bersenjata akan terus berakhir dan keadaan kembali aman atau terus merosot seperti yang dilihat di Iraq dan Afghanistan.
Konflik bersenjata di Syria memburukkan keadaan, dengan mendedahkan rakyat kepada lebih banyak kesengsaraan dan membuka jalan untuk lebih banyak senjata dan orang luar masuk ke Syria.
Seperti yang disaksikan sekarang, keadaan di Syria semakin buruk dan telah melimpah hingga ke Iraq. Pelarian pula membanjiri negara jiran seperti Turki dan Jordan.
Ramai mungkin menyangka selepas Bashar dijatuhkan, pemerintah lain yang mungkin gerakan Islam akan mengambil alih dan keadaan akan pulih, atau mungkin kumpulan-kumpulan Islam akan gigih berperang dan selepas selesai, kumpulan lain yang akan mengambil dan membolot kuasa.
Realitinya, sukar untuk sebuah negara dilanda perang dapat kembali kekal aman. Inilah yang berlaku di Iraq dan Afghanistan.
Akhirnya, konflik bersenjata di Syria hanya memburukkan lagi keadaan. Ramai yang mati. Ratusan ribu hilang tempat tinggal, kanak-kanak hilang peluang untuk mendapat pendidikan, dan Syria yang selama ini menjadi salah satu destinasi tujuan umat Islam untuk menuntut ilmu semakin tidak selamat.
Penentangan bersenjata di Syria telah terbukti menjerumuskan negara itu ke dalam kancah yang membinasakan, sedangkan penentangan bersenjata bukan satu-satunya pilihan yang ada.
Akhirnya, suasana perang di sana menyuburkan sikap dan sentimen oportunis, ektremisme dan perebutan kuasa dalam kalangan kumpulan-kumpulan bersenjata, yang didorong oleh pihak asing yang memberikan sokongan dalam bentuk senjata dan politik.
Syria akhirnya menjadi medan percaturan kuasa-kuasa luar yang kepentingan mereka membelakangi kepentingan rakyat tempatan.
Inilah kesan akibat perjuangan bersenjata yang disertai oleh Lotfi dan ramai lagi dari Malaysia dan seluruh dunia.
PAS pula, yang bergiat dalam medan politik Malaysia, turut merasai kesannya kerana dikaitkan dengan imej militan dan terorisme.
Selepas peristiwa serangan 11 September, 2001 di Amerika Syarikat, perkembangan semasa menunjukkan tanda-tanda isu militan dimainkan sekali lagi dan dipalitkan kepada PAS.
Umno dan sekutunya bakal mendapat manfaat daripada isu ini apabila PAS terpalit dengan imej militan dan teroris, pada masa sama ia sedang berusaha untuk melaksanakan hukum syariah yang turut mengandungi hukum hudud yang menjadi perhatian ramai.
Ini dapat diperhatikan melalui tindakan memberi liputan berterusan kepada isu militan oleh akhbar-akhbar Utusan Malaysia dan Star, dan kaitan dengan PAS telah pun dibuat melalui laporan penglibatan Lotfi.
PAS tidak dapat menjangka bagaimana reaksi dan persepsi orang ramai yang membaca laporan ini, tetapi satu kemungkinan ialah mengaitkan kecenderungan militan dengan PAS.
Penglibatan seorang ahli PAS dengan kegiatan militan akan mendedahkan parti dengan implikasi yang mendedahkan parti kepada risiko yang mungkin tidak dapat dijangka.
Parti tidak mengiktiraf tindakan mengangkat senjata, kerana PAS terlibat dengan politik dengan cara aman melalui sistem yang diamalkan di negara ini.
Penglibatan seorang ahli dan diketahui umum bakal menarik yang lain untuk bersama mengangkat senjata di negara-negara berkonflik dengan alasan berjihad.
PAS perlu menegaskan pendiriannya berhubung konflik tersebut dan berhubung penglibatan ahli dalam perjuangan bersenjata di sana.
PAS, seperti yang dijelaskan melalui penerangan presiden parti, mempunyai sudut pandang dan bacaan tersendiri terhadap konflik di Syria yang kini telah merebak ke Iraq, berdasarkan maklumat dan penilaian yang sahih.
Tindakan PAS sama sekali bukan kerana ahli tersebut terlibat menghantar bantuan kepada rakyat Syria, tetapi kerana terlibat dalam mengangkat senjata dan mendedahkan PAS kepada satu fitnah.- HARAKAHDAILY, 7/7/2014

Tubuh pemerintahan khalifah: ISIS semakin tarik sokongan?

HARIS ZALKAPLI | .
KUMPULAN Negara Islam di Syria dan al-Syam, ISIS, telah mengumumkan penubuhan pemerintahan khalifah dari kedudukannya di Syria dan Iraq, dan turut mendakwa mewakili umat Muslim di seluruh dunia.

Kumpulan ini, yang dalam bahasa Arab dikenali dengan nama singkatan Da'ish, telah mengubah nama kepada Negara Islam atau Daulah Islamiyah, untuk mencerminkan sifatnya yang global.

Selain Syria dan Iraq, ISIS mempunyai pengaruh di seluruh dunia Arab, malah hingga ke Indonesia di Asia Tenggara. Selepas berjaya menawan kawasan luas di Iraq, ISIS dilihat akan meluaskan operasi hingga ke Lubnan, sebuah lagi negara yang mempunyai populasi Syiah yang besar.

ISIS bermula sebagai al-Qaeda di Iraq, yang aktif dan berkembang sepanjang konflik pascaperang selepas pemerintahan Baath dijatuhkan.

Ekoran konflik berpanjangan di Syria, ISIS mendapat manfaat melalui sentimen yang berleluasa akibat pertembungan sektarian dan kempen "jihad" menentang pengaruh Syiah, yang bermakna Syria dan Iraq menjadi medan yang tidak dapat dipisahkan.

Perkembangan ini menjadikan ISIS dikenali dengan kawasan baharunya Iraq dan al-Syam, kawasan yang meliputi timur Mediterranean, dari selatan Turki hingga utara Mesir.

Kemunculan militan pimpinan Abu Bakr al-Baghdadi ini mengisytiharkan negara Islam ini bermakna gerakan militan global kini mempunyai sebuah kumpulan yang boleh dilihat sebagai pemimpin.

Kumpulan ini kini dijangka akan mengatasi al-Qaeda dari segi tarikan kepada mereka yang ingin menyertai gerakan militan bersenjata, ekoran kejayaannya dilihat sebagai mempunyai kuasa ke atas sebuah wilayah dan mendapat sokongan popular.

Kejayaan menawan satu wilayah besar di Iraq dinilai sebagai satu kemenangan terhadap "agen Iran" yang menguasai Iraq, terutama pemimpinnya Perdana Menteri Nouri al-Maliki yang telah menjalankan dasar anti-Sunni sejak sekian lama.

ISIS kini mendepani penentangan terhadap Syiah dan Iran, dan setakat ini, boleh disifatkan sebagai berjaya mencapai misi menubuhkan khilafah atau pemerintahan sentral bagi umat Muslim yang menjadi cita-cita kumpulan Islam Sunni pelbagai kecenderungan, daripada Ikhwanul Muslimin, kepada Hizbut Tahrir.

Dari sudut perjuangan radikal dan bersenjata, ISIS juga kini mempunyai imej sebagai kumpulan bersenjata yang berjaya, terutama ekoran kejayaan simbolik menawan utara Iraq dengan pantas.

Pengumuman ISIS ini baharu sahaja berlaku. Tindakan ini dilihat sesetengah pihak sebagai hanya satu kempen publisiti dan tidak akan bertahan lama, ekoran sokongan yang bakal merosot selepas tempoh tertentu dan kekuatan ISIS untuk bertahan.

ISIS sukar untuk mendapat sokongan negara serantau, yang bimbang dengan kebangkitan kumpulan militan itu, dan dijangka akan mengambil langkah untuk mengekang dan menentangnya.

Kumpulan ini juga dilihat sebagai ancaman oleh kuasa-kuasa yang bertentangan dalam politik serantau Asia Barat, iaitu Iran dan Arab Saudi.

Tindakan ISIS di Iraq menggugat pengaruh Iran di negara yang semakin terpecah itu, dan pada masa sama mencemaskan Arab Saudi, sekutunya Jordan yang lebih dekat dengan Iraq, dan negara-negara Arab Teluk Parsi.

Iran menentang kumpulan militan seperti al-Qaeda, ISIS dan kumpulan militan yang terlibat menentang sekutunya Bashar al-Assad di Syria dan pada masa sama turut memerangi Syiah.

Penentangan kumpulan-kumpulan ini, yang disifatkan oleh Iran sebagai berideologi takfiri, menentang pemerintah Syria sebagai sebahagian perang terhadap pengaruh Syiah di dunia Arab.

Di Syria, Hizbullah telah turut terlibat dalam konflik bersenjata menentang militan pemberontak yang memerangi pemerintah Syria yang merupakan sekutu kuat Hizbullah dan Iran. (peta iraq: Kemaraan ISIS dan perisytiharan penubuhan pemerintahan khalifah di Iraq dan Syria bakal meningkatkan lagi populariti ISIS)

Arab Saudi juga semakin bimbang dengan peningkatan kumpulan ekstremis seperti al-Qaeda dan ISIS sendiri, yang berpendirian keras menentang pemerintahan monarki Saudi yang tidak selari dengan pemerintahan cara Islam.

Pemerintahan monarki Saudi dan negara-negara Arab Teluk dan Jordan dilihat oleh kelompok ektremis sebagai satu penghalang kepada penubuhan pemerintahan Islam.

Riyadh sejak kebelakngan ini telah menunjukkan perubahan sikap apabila meningkatkan usaha mengekang militan, termasuk melalui kerjasama dengan Amerika Syarikat.

Malangnya, Saudi dan Qatar menjadi pihak yang memberi sumbangan paling besar kepada percambahan kumpulan dan ideologi militan melalui sokongan mereka kepada kumpulan militan yang memberontak menentang pemerintah Syria.

Terbaharu, AS merancang membelanjakan AS$500 juta untuk membiayai pembangkang "moderat" untuk menentang Bashar, tindakan yang bakal meningkatkan lagi militarisasi konflik Syria, yang tidak akan dihadkan oleh sempadannya.

Secara spesifik, tidak dapat dikaitkan dengan pasti sumbangan dan sokongan Riyadh secara rasmi kepada ISIS seperti yang wujud pada hari ini, tetapi lambakan wang dan senjata, propaganda berideologi ekstrem yang digerakkan sepanjang kempen Syria telah menyediakan medan yang subur untuk kumpulan seperti ini tumbuh dan berkembang.

Pada masa ini, pihak yang paling rugi akibat kebangkitan ISIS yang paling jelas ialah pemerintah pusat Iraq yang berpotensi kehilangan wilayah dan sumber, dan berdepan negara yang semakin tergugat keselamatannya.

Iran turut berdepan kerugian apabila negara sekutu yang dikuasainya - walaupun bukan sepenuhnya - ditawan kumpulan militan yang menewaskan tentera kerajaan, yang membawa mesej sekutunya di Iraq lemah dan tidak popular.

Ekoran kejayaannya di Iraq dan pengumuman penubuhan pemerintahan khalifah, ISIS kini muncul sebagai pemimpin baharu gerakan militan global, dan kelihatan sedang menggantikan peranan yang dipegang oleh al-Qaeda.

ISIS bakal membawa semangat militan ini ke peringkat lebih tinggi akibat perkembangan semasa yang menyaksikan konflik yang semakin dahsyat.

Pada masa sama, ISIS juga meneruskan dan meningkatkan pertembungan sektarian di rantau Asia Barat dan juga seluruh dunia Islam melalui mesej yang disampaikan melalui perjuangan mereka.

Akibatnya, dunia Islam kini berdepan satu lagi cabaran besar, menambahkan krisis dan konflik akibat kebangkitan massa di Asia Barat dan Afrika terus menyaksikan kesannya. - HARAKAHDAILY 7/7/2014
ARWAH IBU LAWAT JENAZAH ANAK(KISAH BENAR)
Kisah ini diceritakan oleh seorang ustaz yang bertugas memandikan mayat orang Islam di hospital. Lebih kurang jam 3.30 pagi, saya menerima panggilan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Selangor untuk menguruskan jenazah lelaki yang sudah seminggu tidak dituntut. Di luar bilik mayat itu cukup dingin dan gelap serta sunyi dan hening.
Hanya saya dan seorang penjaga bilik tersebut yang berada dalam bilik berkenaan. Saya membuka dengan hati-hati penutup muka jenazah. Kulitnya putih, badannya kecil dan berusia awal 20-an. Allah Maha Berkuasa. Tiba-tiba saya lihat muka jenazah itu sedikit demi sedikit bertukar menjadi hitam. Mulanya saya tidak menganggap ia sebagai aneh, namun apabila semakin lama semakin hitam, hati saya mula bertanya-tanya. Saya terus menatap perubahan itu dengan teliti, sambil di hati tidak berhenti-henti membaca ayat-ayat suci Al-Quran. Detik demi detik berlalu, wajah jenazah semakin hitam. Selepas lima minit berlalu, barulah ia berhenti bertukar warna. Ketika itu wajah mayat berkenaan tidak lagi putih seperti warna asalnya, tetapi hitam seperti terbakar. Saya keluar dari bilik berkenaan dan duduk termenung memikirkan kejadian aneh yang berlaku itu. Pelbagai pertanyaan timbul di kepala saya apakah yang sebenarnya telah terjadi? Siapakah pemuda itu? Mengapa wajahnya bertukar hitam? Persoalan demi persoalan muncul di fikiran saya.
Sedang saya termenung tiba-tiba saya dapati ada seorang wanita berjalan menuju ke arah saya. Satu lagi pertanyaan timbul, siapa pula wanita ini yang berjalan seorang diri di bilik mayat pada pukul 4.00 pagi. Semakin lama dia semakin hampir, dan tidak lama kemudian berdiri di hadapan saya. Dia berusia 60-an dan memakai baju kurung.
Ustaz," kata wanita itu."Saya dengar anak saya meninggal dunia dan sudah seminggu mayatnya tidak dituntut. Jadi saya nak tengok jenazahnya." kata wanita berkenaan dengan lembut.
Walaupun hati saya ada sedikit tanda tanya, namun saya membawa juga wanita itu ke tempat jenazah tersebut. Saya tarik laci 313 dan buka kain penutup wajahnya
"Betulkah ini mayat anak mak cik?"tanya saya."Mak cik rasa betul... tapi kulitnya putih."Makcik lihatlah betul-betul." kata saya. Selepas ditelitinya jenazah berkenaan,wanita itu begitu yakin yang mayat itu adalah anaknya. Saya tutup kembali kain penutup mayat dan menolak kembali lacinya ke dalam dan membawa wanita itu keluar dari bilik mayat. Tiba di luar saya bertanya kepadanya.
"Mak cik, ceritakanlah kepada saya apa sebenarnya yang berlaku sampai wajah anak mak cik bertukar jadi hitam?" tanya saya.Wanita itu tidak mahu menjawab sebaliknya menangis teresak-esak.Saya ulangi pertanyaan tetapi ia masih enggan menjawab.Dia seperti menyembunyikan sesuatu."Baiklah, kalau mak cik tidak mahu beritahu,saya tak mahu uruskan jenazah anak mak cik ini. "kata saya untuk menggertaknya.
Bila saya berkata demikian, barulah wanita itu membuka mulutnya.Sambil mengesat airmata, dia berkata,"Ustaz, anak saya ni memang baik,patuh dan taat kepada saya.Jika dikejutkan di waktu malam atau pagi supaya buat sesuatu kerja,dia akan bangun dan buat kerja itu tanpa membantah sepatahpun.Dia memang anak yang baik.Tapi..." tambah wanita itu lagi "apabila makcik kejutkan dia untuk bangun sembahyang,Subuh misalnya, dia mengamuk marahkan mak cik.Kejutlah dia, suruhlah dia pergi ke kedai,dalam hujan lebat pun dia akan pergi, tapi kalau dikejutkan supaya bangun sembahyang,anak makcik ini akan terus naik angin.Itulah yang mak cik kesalkan." kata wanita tersebut.
Jawapannya itu memeranjatkan saya.Teringat saya kepada hadis nabi bahawa barang siapa yang tidak sembahyang,maka akan ditarik cahaya iman dari wajahnya.Mungkin itulah yang berlaku.Wajah pemuda itu bukan sahaja ditarik cahaya keimanannya,malah diaibkan dengan warna yang hitam.
Selepas menceritakan perangai anaknya,wanita tersebut meminta diri untuk pulang.Dia berjalan dengan pantas dan hilang dalam persekitaran yang gelap.Kemudian saya pun memandikan, mengapankan dan menyembahyangkannya.
Selesai urusan itu, saya kembali ke rumah semula.Saya perlu balik secepat mungkin kerana perlu bertugas keesokan harinya sebagai imam di Masjid Sultan Sallehuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam.Selang dua tiga hari kemudian, entah kenapa hati saya begitu tergerak untuk menghubungi waris mayat pemuda tersebut. Melalui nombor telefon yang diberikan oleh Hospital Tengku Ampuan Rahimah,saya hubungi saudara Allahyarham yang agak jauh pertalian persaudaraannya.
Selepas memperkenalkan diri, saya berkata,"Encik, kenapa encik biarkan orang tua itu datang ke hospital seorang diri di pagi-pagi hari.Rasanya lebih elok kalau encik dan keluarga encik yang datang sebab encik tinggal di Kuala Lumpur lebih dekat dengan Klang."Pertanyaan saya itu menyebabkan dia terkejut,"Orang tua mana pula?" katanya.
Saya ceritakan tentang wanita berkenaan, tentang bentuk badannya,wajahnya, tuturannya serta pakaiannya."Kalau wanita itu yang ustaz katakan,perempuan itu adalah emaknya, tapi.... emaknya dah meninggal lima tahun lalu!"Saya terpaku, tidak tahu apa yang hendak dikatakan lagi.Jadi 'apakah' yang datang menemui saya pagi itu?
Walau siapa pun wanita itu dalam erti kata sebenarnya,saya yakin ia adalah 'sesuatu' yang Allah turunkan untuk memberitahu kita apa yang sebenarnya telah berlaku hingga menyebabkan wajah pemuda berkenaan bertukar hitam.Peristiwa tersebut telah terjadi lebih setahun lalu, tapi masih segar dalam ingatan saya.Ia mengingatkan saya kepada sebuah hadis nabi,yang bermaksud bahawa jika seseorang itu meninggalkan sembahyang satu waktu dengan sengaja,dia akan ditempatkan di neraka selama 80,000 tahun.Bayangkanlah seksaan yang akan dilalui kerana satu hari di akhirat bersamaan dengan seribu tahun di dunia.
Kalau 80,000 tahun?
Ingatlah..azab meninggalkan solat fardhu ini amat dahsyat dan tidak putus-putus seksaannya dari kehidupan dunia hinggalah kehidupan akhirat..Semoga kita semua mengambil iktibar dari cerita ini dan menjadi orang yang sentiasa menjaga solat,InsyaAllah..
Kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan facebook anda.Sharing is Caring

Tiada ulasan: