Selasa, 24 Julai 2012

DOALAH...BERMUNAJATLAH...DOA SENJATA ORANG2 MUKMIN...YANG TAQWA...MOHON PADA ALLAH BEGINI 'YA ALLAH BALASLAH MEREKA YANG JAHAT INI SETIMPAL DENGAN KEJAHATAN MEREKA BUAT'...ADA BAIKNYA DOA KETIKA SUJUD(DOA DALAM HATI) DIWAKTU2 MUSTAJAB...CONTOH BULAN RAMADAN DAN WAKTU MALAM...DOA SENTIASA...TAK BERHENTI2...HINGGA ALLAH MAKBULKAN....

Perdana Resort rai OKU berbuka

Salmah Mat Husain I Foto Rizal Tahir, 24 Jul 2012

(Kambing bakar Perdana Resort)

KOTA BHARU: Walaupun keuntungan menjadi target utama, namun satu-satunya resort milik kerajaan negeri turut mengutamakan soal kebajikan.

Pengurus Besar Perdana Resort, Zaidon Ismail, ketika memberitahu media malam tadi berkata, sempena majlis berbuka puasa, pihaknya turut menjemput golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) untuk bersama-sama berbuka.

Katanya, mereka diundang untuk turut serta merasai bagaimana berbuka puasa di resort sebagaimana orang lain.

“Sebelum inipun pihak kami telah berusaha menyediakan sebuah rumah RM30,000 kepada salah seorang OKU di Pantai Cahaya Bulan (PCB) ini melalui peruntukkan kerajaan negeri,”ujarnya.

Alhamdulillah, sambungnya kediaman itu dalam pembinaan sekarang.

Sementara itu, lebih 350 orang jemputan dan pengunjung menikmati 108 jenis buffet Ramadhan yang disediakan Perdana Resort.

Kambing bakar, roti Taliban adalah menu utama resort itu sejak bertahun lamanya.

Selain itu, menu citarasa tempatan, China, colek, pencuci mulut western dan berbagai lagi turut disediakan.

Sementara itu, sebagaimana lazimnya, Bazar Ramadhan yang disediakan oleh Fama dan Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB-BRI), telah dipenuhi orang ramai sejak 1 Ramadan lalu.

Kakitangan kerajaan yang pulang jam 4.00 petang dan Khamis 3.45 petang mengambil kesempatan untuk membeli juadah berbuka di situ.

Munajat Perdana bantah kekejaman atas Rohingya Jumaat ini

Harakahdaily, 24 Jul 2012
KUALA LUMPUR: Sempena Ramadhan al Mubarak, seluruh ummat Islam prihatin digesa untuk mengadakan Munajat Perdana dan Bantah Kekejaman ke atas Ummat Islam Rohingya.

Munajat dan bantahan ini akan dianjurkan oleh Dewan Pemuda PAS Negeri - negeri dengan kerjasama ngo - ngo Islam yang lain di setiap masjid negeri masing - masing di seluruh negara.

Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan berkata, program ini akan diadakan serentak di seluruh negara selepas Solat Jumaat
27 Julai 2012 ini di semua masjid negeri seluruh negara.

"Dewan Pemuda PAS Malaysia mengharapkan seluruh Ummat Islam bangkit berdoa dan bermunajat kepada Allah Azza wa Jalla agar menyelamatkan Ummat Islam Rohingya sekaligus menghancurkan regim zalim yang melakukan pembersihan etnik ke atas ummat Islam Rohingya," kata Nasrudin dalam kenyataannya.

Pemuda PAS, katanya, turut menggesa agar Kerajaan Malaysia mengambil satu langkah berkesan untuk memastikan ummat Islam Rohingya tidak lagi disembelih dan dibantai sedemikian kejam.

Melalui Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Malaysia,  katanya, memorandum rasmi akan dihantar ke Wisma Putra dan juga kepada pihak bertanggungjawab di peringkat antarabangsa seperti OIC, NAM dan lainnya untuk segera mengambil tindakan menghentikan kekejaman tersebut.

Harga kereta: Jangan terkejut Umno kata bankrapkan negara

Harakahdaily, 24 Jul 2012
TEMERLOH: PAS menegaskan akan memberikan sokongan terhadap cadangan untuk menghapuskan duit eksais ke atas setiap kereta sebagai langkah mengurang beban hutang isi rumah rakyat Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat menang PRU13 nanti.

Cadangan mengurangkan harga kereta itu dibangkitkan oleh Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli pagi tadi. Rafizi berkata perkara tersebut akan menjadi satu janji utama di dalam manifesto Pakatan Rakyat.

Cadangan itu bersifat serampang dua mata, di mana rakyat dapat mengurangkan pengambilan hutang untuk membayar cukai yang dikenakan ketika membeli kereta, di samping meningkatkan pendapatan boleh guna seisi rumah, terutamanya bagi rata-rata rakyat Malaysia yang berpendapatan RM3,000 ke bawah.

Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata duit eksais kereta sememangnya membebankan rakyat selama ini.

“Selama ini rakyat terpaksa membayar harga kereta bukan pada harga sebenar. Bahkan, perjanjian AFTA yang sepatutnya dinikmati oleh rakyat dengan penurunan harga kereta, turut tidak memberi apa-apa makna kerana dasar duti tersebut,” kata beliau.

Duti eksais diperkenalkan pada tahun 2006 untuk mengimbangi cukai import yang dikurangkan kerana Asian Free Trade Agreement (AFTA) mengenakan sekurang-kurangnya 60 peratus daripada harga kereta.

Tuan Ibrahim juga berkata pengumuman itu sangat dinantikan oleh rakyat, namun memberikan amaran awal kepada rakyat supaya tidak terkejut dengan reaksi para pemimpin Umno.

“Jangan terkejut kalau pemimpin Umno sekali lagi akan mengatakan negara akan bankrap bila duti eksais dihapuskan,” kata Pesuruhjaya PAS Pahang itu.

Rafizi berkata Pakatan akan melihat kemungkinan menghapuskan duti eksais secara berperingkat untuk mengurangkan harga kereta.

BERITA BERKAITAN

Pakatan kaji turunkan harga kereta

Budaya kerajaan belanja akan mufliskan negara

Mohd Azmi Abdul Hamid, 24 Jul 2012
Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) meneliti bahawa kerajaan di bawah Barisan Nasional kini mempunyai rekod budaya berbelanja yang sangat tinggi.Jika trend ini berterusan negara ini akan mengarah kepada situasi ekonomi dan kedudukan kewangan yang sangat mudah terjejas oleh ketidakstabilan ekonomi dunia dan boleh menjadi muflis jika ia tidak dibendung.


Di satu segi PM sentiasa mengutarakan wawasannya untuk menjadikan negara sebagai negara berpendapatan tinggi namun di satu segi pula kerajaan menunjukkan contoh yang buruk dari segi perbelanjaan yang sangat tinggi.


Ternyata usaha mencapai negara berpendapatan tinggi akan menjadi sia-sia jika budaya berbelanja tinggi juga dijalankan serentak.


Kerajaan harus mengambil iktibar dari kejatuhan ekonomi Eropah yang menunjukkan contoh yang buruk dalam modelnya yang merangsang rakyat berbelanja tinggi untuk mengharapkan pertumbuhan ekonomi. Akhirnya seluruh ekonominya berhadapan krisis kewangan kerana tidak dapat mengendalikan hutang bank yang berada di kemuncak yang tinggi.


Kini keadaan di negara seperti Itali, Portugal, Perancis sedang menghadapi ekonomi yang parah kerana dasar berbelanja yang tinggi digalakkan dan dengan masa  yang sama pengurusan hutang di bank tidak terkawal.


Akhirnya seluruh sistem kewangan di institusi kewangan merudum jatuh. Sekarang untuk mengamal dasar perbelanjaan berjimat cermat yang terpaksa dijalankan oleh kerajaan telah menimbulkan kemarahan rakyatnya sendiri.


PM di akhir-akhir ini jelas tidak berhemat dalam mengumumkan pelbagai skim baru untuk meraih sokongan rakyat dalam PRU ke 13. Perbelanjaan yang tinggi diguna untuk memeriahkan acara pelbagai perhimpunan dan pelancaran untuk menunjukkkan rakyat menyokong BN.

Namun berjuta-juta wang rakyat diguna untuk majlis-majlis bersama PM yang akhirnya membebankan perbendaharaan.


Belum lagi krisis perbelanjaan oleh beberapa pemimpin kerajaan yang kini didedahkan dan ada yang diheret ke mahkamah. Ditambah buruk lagi perbelanjaan tinggi PM dan rombongan beliau bila keluar negara juga amat membebankan kewangan negara.


Jelas zaman PM dalam penggalnya yang pertama menunjukkan sikap berbelanja yang tidak terbatas sehingga Rang Undang-undang Perbelanjaan Tambahan sering dibentang setiap kali sidang parlimen. Sebab itu tidak mengejutkan belanjawan negara sentiasa berhadapan dengan defisit berturut-turut tahun.


Apakah ini contoh sebuah kerajaan yang sebenarnya mengutamakan rakyat sedangkan nasib mereka akan sengsara di masa akan datang bila kerajaan tidak lagi mempunyai wang yang cukup untuk mentadbir negara?

Apakah PM cuba mengambil pendekatan berbelanja semaksimanya untuk memenangi pilihanraya dan bila menang rakyat akan dipaksa menanggung segala beban hutang kerajaan dengan cara menaikkan cukai dan memotong subsidi?


Mapim mengesa kerajaan agar segera mengubah dasar perbelanjaan negara  kepada dasar berjimat cermat. Jika benar rakyat mahu didahulukan bukan dengan cara mengeringkan perbendaharaan negara tetapi dengan cara perbelanjaan yang mapan.Penulis ialah Setiausaha Agung Mapim.

Lebuh Raya Rakyat terima sumbangan pelajar UK

Salmah Mat Husain, 24 Jul 2012

KOTA BHARU: Mahasiswa Malaysia di luar negara khususnya United Kingdom (UK) dan Ireland turut menyumbang untuk pembinaan Lebuh Raya Rakyat oleh kerajaan Kelantan.

Sebanyak RM8,000 dikumpul oleh pelajar jurusan perubatan untuk diserahkan pada kerajaan negeri untuk menjayakan pembinaan jambatan itu yang bakal dibina tidak lama lagi.

Sumbangan berkenaan disampaikan oleh wakil pelajar berkenaan, Mohammad Azli Omizi, 21, Mohd Azam Omizi, 23 dan Azri Che Hassan, 21 kepada anggota exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa.

Azli ketika ditemui memberitahu, sumbangan berkenaan sebahagian besarnya diberikan oleh pelajar Kelantan jurusan perubatan di dua universiti tersebut.

“Ianya adalah tanggungjawab kami untuk melihat projek untuk rakyat itu berjalan baik,” ujarnya.

Sementara itu, Husam pada sidang medianya semalam berkata, sumbangan orang ramai melalui online untuk pembinaan lebuhraya itu sudah meningkat RM1 juta.

Menurutnya pelbagai pihak telah menyalurkan sumbangan untuk menjayakan pembinaan itu, termasuk individu, syarikat koprat, anak Kelantan di perantauan, golongan artis dan berbagai lagi.

Semalam kita juga menerima sumbangan daripada KGT sendiri.

“Malah pada 4 Ogos ini dengan kerjasama dengan kumpulan media dengan dibantu anak Kelantan di perantauan akan menganjurkan program memungut derma untuk tujuan yang sama,” ujarnya.

Pembinaan Lebuh Raya Rakyat sejauh 73 kilometer untuk fasa pertama yang menelan kos RM1.8 juta itu terpaksa dibina sendiri oleh kerajaan negeri berikutan Kerajaan Pusat menarik balik pembinaan lebuh raya Kota Bharu-Kuala Krai.

Bersih sah beri lonjakan motivasi kepada Juham

Ahmad Zamri Asa’ad Khuzaimi, 24 Jul 2012
Jabatan Undang-undang & Hak Asasi Manusia Dewan Pemuda PAS Malaysia (Juham) menerima keputusan Mahkamah Tinggi hari ini yang membatalkan pengisytiharan Menteri Dalam Negeri pada 1 Julai tahun lepas bahawa Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) adalah sebuah pertubuhan 'haram' dengan penuh rasa gembira dan bersyukur.
Penat lelah dan pengorbanan rakyat Malaysia yang dilimpahi dan dihujani dengan gas pemedih mata serta air berasid ketika menyertai perhimpunan Bersih 2.0 yang lalu akhirnya menerima khabar berita yang cukup menggembirakan ini.

Bukan hanya dibedil gas pemedih mata, malah para peserta himpunan Bersih 2.0 turut dibelasah pihak polis tanpa belas kasihan, sehinggakan salah seorang daripada peserta yang diserbu polis ketika himpunan Bersih 2.0 tersebut iaitu Allahyarham Baharuddin Ahmad telah meninggal dunia.

Malah, Kerajaan Umno BN turut bertindak zalim apabila mengarahkan pihak polis melancarkan operasi penahanan habis-habisan terhadap individu-individu tertentu sebelum berlakunya perhimpunan Bersih 2.0 tersebut.

Antara penahanan yang dibuat ialah terhadap seorang yang bernama Musafri Abdullah Azmi di mana beliau telah bertindak memfailkan saman terhadap pihak Polis dan Menteri Dalam Negeri kerana mendakwa penahanan beliau adalah salah dan tidak sah, mala fide, melanggar hak dan kebebasan asasi manusia serta melanggar Pelembagaan Persekutuan.

Kes beliau telah ditetapkan untuk perbicaraan esok di Mahkamah Tinggi Shah Alam dan beliau diwakili barisan peguam daripada Juham di mana keputusan Mahkamah Tinggi hari ini yang memutuskan Bersih 2.0 adalah entiti yang sah sedikit sebanyak memberikan lonjakan motivasi yang tinggi kepada barisan eguam Juham dalam tindakan saman ini.

Rentetan daripada keganasan-keganasan yang dilakukan oleh pihak Polis ketika menyuraikan perhimpunan Bersih 2.0, Juham menggesa Kerajaan Umno BN meminta maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia terutamanya kepada ribuan rakyat Malaysia yang menghadiri perhimpunan Bersih 2.0 tersebut.

Permohonan maaf ini adalah perlu bagi membuktikan Kerajaan Umno BN menghormati keputusan mahkamah hari ini bahawa tindakan Kerajaan Umno BN yang mengharamkan Bersih 2.0 adalah suatu tindakan yang salah dan melanggar norma-norma hak asasi manusia sepertimana yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan.

Akhirnya, Juham melihat keputusan mahkamah pada hari ini telah memberikan satu dimensi yang baru kepada hak asasi di Malaysia di mana ia membuktikan intitusi kehakiman di Malaysia seharusnya bebas daripada sebarang cengkaman Kerajaan Umno BN.

Institusi Kehakiman haruslah dilihat konsisten dalam memastikan mereka dilihat adil dan bebas serta tidak dijadikan alat oleh Kerajaan Umno BN supaya Institusi Kehakiman di Malaysia benar-benar dilihat adil dan bebas sepenuhnya.

Keputusan mahkamah hari ini juga boleh dilihat sebagai suatu penghargaan kepada perjuangan murni seluruh rakyat Malaysia yang tidak gentar dan jemu berterusan berjuang dalam menuntut suatu pilihan raya yang adil dan bersih di Malaysia.

Ahmad Zamri ialah Pengarah Jabatan Undang-undang & Hak Asasi Manusia Dewan Pemuda PAS Malaysia (Juham).

7 tahun tiada air di kawasan PM

Khairil Abdul Rahim, 24 Jul 2012


(Melihat tangki yang tidak menghasilkan air di Pekan)


PEKAN: "Kami hidup macam zaman sebelum merdeka, malu rasanya berada dalam parlimen dua orang Perdana Menteri (Datuk Seri Najib dan Tun Razak).

"Nak disembunyikan, kami sudah tidak mampu. Pihak berkenaan hanya berjanji dan terus berjanji... masalah ketiadaan air tetap tidak dapat diselesaikan."

Begitulah bunyinya rungutan Hasni Omar, seorang penduduk Taman Sepekan Makmur dekat sini, yang kecewa dengan Ahli Parlimen mereka yang juga Presiden Umno serta pemimpin tempatan yang gagal membela nasib mereka mengatasi masalah ketiadaan bekalan air.

Dalam aduannya kepada media, beberapa orang penduduk  di taman perumahan yang mempunyai 248 buah rumah itu telah mengalami masalah ketiadaan air sejak tujuh tahun yang lalu.
Menurut mereka, meskipun sudah berkali-kali masalah itu diajukan kepada pelbagai pihak berkaitan termasuk Perdana Menteri sendiri, namun hingga kini masih belum diselesaikan.

"Pada awalnya kami bersabar, namun selepas pinjaman perumahan mula dipotong daripada gaji kami maka terpaksalah berpindah ke sini kerana tidak mampu membayar sewa rumah lain.

"Banyak kali kami adukan masalah ini kepada Jabatan Bekalan Air (JBA) Pahang yang kini dah jadi Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP) namun tiada tindakan dibuat.

(Tangki ada tetapi air yang takda di kawasan PM ini)

“Sampai bila kami harus terus jadi mangsa keadaan. Mujurlah setakat ini belum ada lagi mana-mana penghuni yang mengadakan majlis kenduri perkahwinan dan sebagainya.

"Bayangkan jika ada, sudah pasti keadaan akan lebih merumitkan. Kami terpaksa memunggah air dari sungai berdekatan atau dari rumah saudara mara setiap hari. Teruk kami, tujuh tahun hidup begini.

“Rumah yang kami beli ini bukan rumah kos mewah cuma rumah kos sederhana dan kos rendah sahaja yang mana kebanyakan pembeli berpendapatan rendah dan sederhana.

"Kami terpaksa menanggung pembiayan bank sejak 2006 lagi dan ada pembeli yang tak sanggup tinggal di sini terpaksa menanggung rumah sewa diduduki sekarang," kata beliau lagi.

Sementara itu tinjauan mendapati segala kelengkapan untuk pengurusan bekalan air sudah disediakan.

Menara tangki, pam dan kipas juga sudah pun disiapkan sejak sekian lamanya oleh pemaju, namun air tetap tidak dibekalkan kepada penduduk hingga menyusahkan mereka.

Menurut penduduk, mereka difahamkan masalah timbul apabila pemaju taman perumahan terbabit iaitu Sepekan Sdn Bhd didakwa telah melanggar syarat dan membuat pembinaan tangki tanpa mengikut spesifikasi yang ditetapkan oleh PAIP.

"Tangki air taman perumahan terbabit didakwa tidak mengikut piawaian yang ditetapkan maka itu kebenaran tidak diberikan.

"Kini struktur semuanya sudah disiapkan, saluran paip pun sudah siap, tangki bawah dan pam semua sudah ada cuma kelulusan sahaja tidak diperolehi," katanya.

Ada pula yang berkata ia berpunca apabila pemaju dikatakan membeli tangki sedangkan kos berkaitan tidak dibayar sepenuhnya kepada pembekal.

Justeru, pembekal tidak mengeluarkan surat kepada pemaju sedangkan dalam masa yang sama PAIP perlukan surat tersebut untuk proses kelulusan.

Penduduk mengatakan, masalah mereka telahpun acap kali diadukan kepada Pegawai Daerah Pekan, Adun Peramu Jaya dan setiausaha politik Najib di Pekan.

Mereka berjanji untuk selesaikan, namun hingga kini tidak ada sebarang penyelesaian dilakukan.

“Apa lagi yang dapat kami lakukan jika tidak mendedahkannya kepada media? Cuba bayangkan jika masalah seperti kami ini berlaku dalam negeri Pakatan Rakyat,” tegasnya.

Tiada ulasan: