Ahad, 22 Julai 2012

BAGAIMANA JANJI KITA DENGAN ALLAH DIALAM ROH....PUN KITA TAK DITEPATI...TERANG2 KITA LANGGAR HUKUM ALLAH..TAK SEGAN SILU MELAKUKAN MAKSIAT@PERKARA2 DOSA...JANGAN KITA BERPURA2 DENGAN ALLAH...JUGA DENGAN RAKYAT...BINASA KITA....

Shafie Apdal: Isu MP tinggalkan Umno 'perkara lumrah'

  • Zulaikha Zulkifli
  • 2:06PM Jul 22 2012
Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, beliau tidak mahu membuat sebarang spekulasi berhubung Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Lajim Ukin yang menyatakan kesediaan untuk dipecat dari parti.

Mohd Shafie juga berkata, tindakan pemimpin meninggalkan parti juga menjadi lumrah bagi sesebuah parti politik seperti Umno.

"Saya tak mahu buat spekulasi. Ramai sangat yang membuat spekulasi mengenai dia (Lajim). Bagi kita, perkara seumpama ini lumrah dalam gelanggang politik. Kita semua pernah melalui proses ini termasuk Umno.

"(Sebelum ini) Timbalan (presiden) Umno sendiri pun pernah keluar (parti) malahan presiden satu ketika dahulu pun keluar. Jadi ia tidak ada apa-apa kepada kita sebagai sebuah parti politik," kata Shafie pada sidang media selepas merasmikan program bubur lambuk 1Malaysia Amal Media 2012 di Bangsar hari ini.

Katanya lagi, tindakan seseorang keluar daripada parti bukan sesuatu perkara yang boleh memberi kesan memudaratkan pada parti. Malah, katanya, apa jua keadaan yang dihadapi akan diatasi Umno.
Beliau juga mendakwa, Lajim telah menafikan akan menyertai parti pembangkang.
"Kesannya mungkin ada, besar kecilnya satu perkara. Tapi saya yakin ini satu spekulasi. Dah banyak sangat. Bulan lalulah, tahun lalulah.

"Benda-benda ini tak tahu benar ke tidak. Dia pun dah nafikan. Kalau orang dah nafi takkan tak percaya.

"Saya rasa apa yang penting untuk dia ialah, buat kerja dia sebagai ahli parlimen laksanakan tugas dan tanggungjawab," katanya lagi.

Jun lalu, Lajim meletak jawatan sebagai ketua Umno cawangan Kerambai Kebatu selepas beliau dikatakan tidak akan mempertahankan jawatan sebagai ketua Umno bahagian Beaufort.

Menurut Sabah Times, perkara itu diumumkan Lajim pada hari Sabtu lalu ketika satu majlis sambutan harijadinya yang ke-57.
DAP: Umno yang ada kaitan komunis, bukan kami
2:02PM Jul 22 2012
Setiausaha agung DAP Lim Gua Eng menegaskan bahawa parti itu tidak mempunyai hubungan dengan elemen komunis – tidak seperti Umno yang menjalankan usaha seperti itu.

Katanya, tindakan sebaliknya perlu dijalankan ke atas Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin kerana menubuhkan sekretariat tetap dengan Liga Pemuda Komunis China.

khairy jamaluddin bn youth volunteers 240612"Bukankah sepatutnya Khairy Jamaluddin ditangkap dan didakwa kerana ingin memulihkan komunisme dengan menubuhkan sekretariat tetap pada 12 Oktober 2009 yang bertujuan untuk mengeratkan hubungan antara Pemuda Barisan Nasional dan Liga Pemuda Komunis China (CYL)?

"Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddin telah berkata bahawa sekretariat tetap itu akan membolehkan program-program dua hala yang berterusan untuk mengeratkan hubungan antara dua entiti tersebut," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Berbanding dengan dakwaan susupan komunis ke dalam DAP, sekretariat tetap antara CYL dan Pemuda Umno adalah hubungan langsung yang dilakukan secara disedari dengan persetujuan penuh Khairy Jamaluddin," katanya.

Beliau mengulas dakwaan yang ditimbulkan oleh seorang pegawai Cawangan Khas Polis Diraja Malaysia, Mohd Sofian Md Makinuddin bahawa pengganas Jemaah Islamiah dan komunis masing-masing telah menyusup ke dalam PAS dan DAP.
Lim berkata Mohd Sofian dan pegawai tinggi Cawangan Khas yang lain perlu meletak jawatan kerana gagal bertindak ke atas Khairy kerana membuat hubungan dengan CYL dan bukannya "mencari bayang-bayang komunis" dalam DAP.

Malah, Cawangan Khas PDRM juga tidak menentang tindakan Malaysia membuat hubungan diplomatik dengan China dan rejim Marxis seperti Cuba.

Katanya lagi, tiada pemimpin DAP yang ditahan bawah ISA sebelum ini yang dikaitkan denga komunis.
Menteri perlu berani

"Adalah jelas bahawa cubaan untuk mengaitkan DAP dengan komunis ini adalah satu muslihat politik pilihan raya untuk menakutkan orang Melayu untuk menyokong Umno dan BN," katanya.

Tambahnya, Cawangan Khas sepatutnya telah mengubungi pemimpin tertinggi DAP untuk membuktikan bukti bahawa komunis telah menyusup ke dalam parti itu.

"Dengan memilih untuk membuat pengumuman awam tanpa terlebih dahulu memaklumkan pucuk pimpinan DAP, Mohd Sofian dan Cawangan Khas berkelakuan tidak profesional dan tidak bertanggungjawab.

"Ini tidak lain dan tidak bukan adalah tindakan oportunis politik oleh Cawangan Khas untuk membuat serangan tidak berasas ke atas DAP tanpa menunjukkan bukti," katanya.

Tambahnya lagi, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein perlu menunjukkan keberanian dengan mengarahkan Cawangan Khas menunjukkan bukti dakwaan berkenaan.

"Jika Hishamuddin gagal melakukan demikian, maka sebenarnya Cawangan Khas yang sudah disusup oleh Umno," katanya.
Lafaz 'Janji Ditepati' untuk janji yang mana?

  • Afif Bahardin
  • 10:35AM Jul 22 2012
Ramai sedia maklum, "Janji Ditepati" menjadi platform utama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam jelajah ke seluruh negara bagi melaungkan retoriktransformasi dan menjadi pentas untuk menyerang Pakatan Rakyat terutama sekali apabila "Janji Ditepati" singgah di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat iaitu, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan dan Selangor.
Tika “Janji Ditepati" menjadi jenama jelajah politik Perdana Menteri, saya tiada punya masalah, tetapi apabila ia menjadi tema sambutan Kemerdekaan negara yakni "55 Tahun Merdeka, Janji Ditepati" - itu masalah!

"Janji" membawa maksud pernyataan kesediaan untuk berbuat atau memberi sesuatu; manakala "Ditepati" pula bermaksud tidak memungkiri atau memenuhi janji yang telah dilafaz. Jika "55 Tahun Merdeka, Janji Ditepati" menjadi tema sambutan Kemerdekaan negara, makanya kita harus merujuk kepada janji yang mana? Adakah janji Program Transformasi Kerajaan (GTP), atau janji manifesto Cemerlang,Gemilang,Terbilang, atau janji Wawasan 2020?
Janji manakah yang telah dipenuhi dan tepati seperti dimaksudkan eksekutif hari ini?

Bagi berlaku adil baik untuk rakyat dan sang pemerintah, wajar kita menyoroti kembali latar masa sejarah, 55 tahun ke belakang iaitu tanggal 31 Ogos 1957, tarikh keramat di mana Tunku Abdul Rahman melaungkan 'Merdeka' selepas beliau membacakan satu pemasyhuran keramat. Arakian pemasyhuran tersebut menandakan detik perubahan dalam sejarah tanahair. Beralihnya dari status sebuah negara terjajah kepada negara bangsa yang bebas dan merdeka. Maka tiada 'janji-janji' lain yang lebih layak untuk diangkat sebagai 'Janji' melainkan teks keramat - Pemasyhuran Kemerdekaan.

Ketika Pemasyhuran ini mula diperkenalkan, seluruh rakyat diminta membaca dan menghayatinya. Rakyat ketika itu rata-rata menyebut bahawa isi kandungan pemasyhuran tersebut sebagai sesuatu yang amat bernilai, sesuatu yang diibaratkan sebagai 'sijil kelahiran' negara merdeka. Malangnya, berbeda dengan dokumen penting negara lain seperti 'Sumpah Pemuda 1928' di Indonesia, pidato 'Tryst with Destiny' oleh Jawaharlal Nehru, Pengisytiharan Kemerdekaan Amerika Syarikat yang dikarang Thomas Jefferson; pemasyhuran negara ini telah karam hampir tidak dibaca, apatah lagi diwacanakan secara serius. Apa yang penulis paling khuatiri adalah dengan pudarnya dakwat pemasyhuran, maka semangat idealismenya juga turut terhakis.

Pemasyhuran Kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 menyebut:
"Dan bahawasanya kerana Perlembagaan Persekutuan yang tersebut itu, maka, ada disediakan syarat untuk menjaga keselamatan hak-hak dan keutamaan Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja serta hak-hak asasi dan kebebasan sekalian rakyat dan untuk memajukan Persekutuan Tanah Melayu dengan aman dan damai serta teratur sebagai sebuah kerajaan yang mempunyai Raja yang Berperlembagaan yang berdasarkan demokrasi cara Parlimen."

Jelas Pemasyhuran Kemerdekaan menyebut akan prinsip asas pembentukan negara bangsa Malaysia ini adalah sebuah negara yang mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan, amalan demokrasi berparlimen dengan penekanan khusus diberikan dalam menjamin hak asasi dan kebebasan rakyat di negara ini terpelihara. Sekali lagi kita tertanya, apakah 55 tahun merdeka, pemerintah Umno dan BN telah berjaya memenuhi atau menjunjung prinsip asas yang termaktub ini?

Amalan demokrasi yang matang dan baik haruslah mempunyai beberapa asas yang penting seperti suruhanjaya pengendali yang bebas dari segala bentuk tekanan politik, akses kepada media yang adil dan bebas, gelanggang politik yang sama luas' dan rata untuk semua pihak serta punya usaha yang efektif dan berterusan untuk melibatkan seluruh rakyat di dalam proses itu.
Perbezaan pendapat atau pandangan politik juga diraikan di dalam amalan demokrasi yang matang, dan lebih penting perdebatan mahupun wacana serius dan berterusan adalah penting dalam menjelaskan kebijakan atau apa jua agenda yang ingin dibawa oleh sesiapa dapat diketengahkan kepada umum dan diberikan pertimbangan sewajarnya oleh semua pihak.

Dalam amalan demokrasi di Malaysia, adalah salah apabila rakyat masih dimomokkan dengan hujah bahawa setiap lima tahun kita mengundi, membuktikan amalan demokrasi sudah terlaksana. Walhal proses demokrasi itu harus berterusan sehari-hari dan menjadi amalan kerajaan untuk melibatkan rakyat secara aktif di dalam proses itu. Lebih malang apabila amalan pilihanraya setiap lima tahun itu juga turut dinodai dengan penyelewengan dan penipuan yang melampau.

Kegagalan Suruhanjaya Pilihan Raya memastikan daftar pemilih dikemaskini dan bersih dari pengundi dicurigai, amalan politik wang yang membarah, 'gelanggang' yang tidak sama rata antara parti pemerintah dan parti pembangkang, serta kebebasan media yang disekat - sekat; menunjukkan bahawa kerajaan Umno dan BN yang telah memerintah sejak 55 tahun lepas gagal untuk menepati 'janji' yang dimeterai bersama Pemasyhuran Kemerdekaan yang dilafaz Tunku Abdul Rahman.

Bagaimana pula dengan janji untuk menjunjung hak-hak asasi dan kebebasan sekalian rakyat seperti yang termaktub di dalam Pemasyhuran dan juga Perlembagaan negara? Saat artikel ini ditulis, mereka yang masih ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kem Kamunting masih lagi tidak dibebaskan, bahkan dihadapkan ke mahkamah untuk dibicarakan pun masih tidak dibuat lagi.

55 tahun merdeka, kita dihantui undang-undang drakonian seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri, Akta Mesin Cetak, Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi dan beberapa akta dan juga Peraturan Polis. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjuarai transformasi, retorik pemansuhan akta seperti ISA, Akta Darurat dan juga beberapa akta lain. Malangnya transformasi yang dijanjikan masih tidak terlaksana dan sekadar indah khabar dari rupa.

Dengan kesedaran ini, tatkala slogan sambutan Kemerdekaan tanah air kali ke – 55 diumum sebagai ’55 Tahun Merdeka, Janji Ditepati’, tiada kata-kata yang lebih memualkan yang pernah lahir daripada Umno dan BN setakat hari ini.
Retorik politik sebegini rupa; mempergunakan sambutan nasional negara, sambutan yang sepatutnya menjadi hak milik seluruh rakyat, sebagai alat untuk parti pemerintah melaungkan pujuk – rayu, bukan itu saja, bahkan dengan berani melaungkan bahawa inilah masa untuk segenap rakyat membalas budi.

Tindakan Umno dan BN mempergunakan sambutan Kemerdekaan yang terakhir sebelum Pilihan Raya Umum ke 13 sebagai alat kempen adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab, memalukan dan memualkan. Strategi terbaru Umno dan BN ini membuktikan betapa mereka terdesak untuk mendapatkan sokongan rakyat.

Konotasi seolah-olah rakyat terhutang budi kepada Umno dan BN, maka, bagi mengenang jasa, rakyat perlulah meneruskan kesinambungan kepimpinan kerajaan di bawah Umno dan BN. Rakyat diminta untuk tidak merenung jauh dan terima sahaja bahwa janji sudah dilaksana, oleh itu teruskan saja mengundi mereka menjadi kerajaan.

Perdana Menteri hari ini masih melaungkan Transformasi. Banyak wang dibelanjakan untuk Program Transformasi Kerajaan (GTP), dengan berbagai bentuk laporan dikeluarkan. Hakikatnya rakyat sedar. Janji asas yang terkandung di dalam Pemasyhuran Kemerdekaan, sehingga hari ini gagal ditepati oleh Umno dan BN.
Melihat retorik politik terbaru yang dilaungkan Umno dan BN hari ini (baca : 55 Tahun Merdeka, Janji Ditepati), rakyat harus faham bahawa sebenarnya ini sajalah yang termampu dilakukan oleh Umno dan BN. Kerajaan autokratik ini sudah tiada kemampuan dan iltizam untuk meneruskan atau menjuarai apa yang kita panggil perubahan. Pada mereka, semuanya sudah tepu, maka rakyat terimalah seadanya. Mana–mana suara yang menentang atau tidak senada dengan mereka, maka orang-orang ini adalah pengkhianat.

Rakyat harus jelas akan janji yang kita wajib tuntut. Rakyat perlu kembali menoleh ke masa lampau – 55 tahun lalu. Generasi pendiri negara bangsa Malaysia yang merdeka ini berdiri di atas ‘janji’ yang sama.
Janji ini dibacakan pertama kalinya oleh Tunku Abdul Rahman dan diuar-uarkan ke seluruh negara. Janji yang menjadi tiang seri tertegaknya negara ini termaktub di dalam Pemasyhuran Kemerdekaan dan telah dijamin Perlembagaan Persekutuan.
Janji tersebut bagaimanapun mutakhir ini kelihatan jarang–jarang sekali meniti di bibir, bukan hanya di kalangan rakyat terbawah, bahkan cuba ditepis jauh–jauh oleh mereka yang telah kita amanahkan dengan kuasa dan masa depan negara kita.
Selagi janji ini tidak ditepati, jangalah sesiapapun tanpa segan melaungkan bahawa tugas mereka sudah selesai. Janji ini akan terus kita tuntut, kerana saya dan anda semua tahu, janji yang ini masih lagi belum terlaksana;

“....dengan limpah rahmat Allah subhanahu wa ta'ala akan kekal menjadi sebuah negara yang merdeka dan berdaulat serta berdasarkan kebebasan dan keadilan dan sentiasa menjaga dan mengutamakan kesejahteraan dan kesentosaan rakyatnya dan mengekalkan keamanan antara segala bangsa.”

- Pemasyhuran Kemerdekaan, 31 Ogos 1957

Dr AFIF BAHARDIN merupakan Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang. Tulisan ini merupakan pendirian penulis dan tidak menggambarkan pendirian rasmi Malaysiakini.


Veteran Umno jangka p'raya umum tahun depan
10:28AM Jul 22 2012
Tokoh politik Tan Sri Abdul Aziz Tapa menjangkakan pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) akan diadakan pada tahun depan, bukannya dalam tempoh terdekat ini.

"Pilihan raya kali ini tidak sesuai diadakan dalam masa terdekat atau tahun ini sebaliknya ia lebih elok diadakan pada tahun depan," katanya kepada Bernama di Jasin.

Abdul Aziz, 89, yang merupakan veteran Umno menjelaskan jangka masa tersebut dapat dimanfaatkan Umno dan Barisan Nasional (BN) untuk menyelesaikan masalah rakyat dan meningkatkan hubungan antara pemimpin parti itu dengan rakyat.

Beliau berkata wakil rakyat perlu lebih rajin "turun padang" bertemu rakyat dalam usaha mendekati dan menyelesaikan setiap permasalahan yang timbul.

Baginya gandingan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin kini mengembalikan semula sokongan rakyat terhadap BN.

Malah, penerima anugerah tokoh guru peringkat kebangsaan pada 1986 itu mengabdikan gandingan kedua-dua pemimpin tersebut di dalam sebuah pantun:

    Encik Majid dengan encik Bidin,
    Pergi ke Linggi naik rakit,
    Gandingan Najib dengan Muhyiddin,
    Macam perigi di bawah bukit.  
                         
Abdul Aziz berkata dasar serta bantuan yang dirancang kedua pemimpin tertinggi negara itu berjaya menyelesaikan pelbagai kemelut dihadapi rakyat terutama melibatkan kos sara hidup.

Sebagai contoh pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia dan Baucer Buku 1Malaysia banyak memberi manfaat kepada rakyat walaupun segelintir pihak melihatnya sebagai pembaziran atau mempunyai agenda tertentu, katanya.

"Belanja itu dia (Perdana Menteri) beri ikut keperluan rakyat contohnya Kedai Rakyat 1Malaysia nak senangkan rakyat," kata bekas Bendahari Badan Perhubungan Umno Melaka itu.

Beliau juga yakin BN akan memperoleh majoriti dua pertiga pada PRU-13 dengan syarat wakil rakyat yang ada harus mengikut jejak langkah Perdana Menteri dan timbalannya dengan sering bertemu rakyat dan menyelesaikan masalah yang dihadapi mereka.

- Bernama
'Status tahanan ISA lepas keselamatan rakyat terjamin'
4:51PM Jul 21 2012
Tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang masih berada di kem tahanan Kamunting akan hanya mengetahui nasib mereka selepas kebolehan polis menjaga keselamatan awam diperkukuhkan apabila undang-undang baru berkuat kuasa.

"Saya mahu mengingatkan orang ramai bahawa pembebasan tahanan ISA menjadi tumpuan utama di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak dan ia merupakan proses yang berterusan.

"Justeru apa yang tinggal kini merupakan saki-baki daripada perkara yang kita mahu laksanakan.

"Tetapi saya mahu undang-undang baru dan pembinaan keupayaan polis diperkukuhkan luar dan dalam agar orang ramai tidak terancam atau menghadapi risiko apabila undang-undang baru (menggantikan ISA) berkuat kuasa kelak," katanya.

Beliau bagaimana pun tidak menetapkan tarikh baki tahanan tersebut akan dibebaskan dan menjelaskan satu pengumuman akan dibuat berkenaan perkara itu nanti.

"Saya sedang mengkaji status tahanan-tahanan dan saya percaya satu pengumuman akan dibuat tentang status mereka nanti," katanya.

Sehingga kini masih terdapat 45 tahanan ISA yang masih lagi dipenjarakan walaupun ISA sudah dimansuhkan.

Ini kerana Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 yang digazet pada 22 Jun lalu menggantikan ISA membenarkan baki tahanan menghabiskan tempoh tahanan yang ditetapkan menteri dalam negeri.

Mengulas dakwaan bahawa hanya sebahagian kecil polis ditugaskan untuk menyelesaikan jenayah, Hishamuddin menegaskan bahawa polis yang menjalankan tugas-tugas lain juga sebahagian daripada tugas-tugas polis.

"Ia tidak benar. Menjalankan tugas-tugas lain bermakna tugas-tugas polis yang lain, itu saya percaya. Kita ada 120,000 polis dan mereka inilah yang menjaga keselamatan wanita, kanak-kanak, ragut, pecah rumah dan pengganas dan tentunya ia masih tidak mencukupi," katanya.

Sementara itu, ketika diminta mengulas tentang filem Tanda Putera yang akan ditayang dan memaparkan peristiwa berdarah 13 Mei, Hishammuddin berkata beliau masih belum menontonnya dan akan mengulas kemudian.
PAS Sabah alu-alukan Lajim

  • David Thien
  • 2:58PM Jul 21 2012
PAS Sabah mengalu-alukan anggota parlimen Beaufort daripada BN Lajim Ukin untuk menyertai parti Islam itu bagi meneruskan perjuangan politiknya dengan Pakatan Rakyat.

Ketua Pemuda PAS Saba Lahirul Latigu berkata, mereka sentiasa bersedia menimbangkan kemasukan ahli politik lain dan ketua masyarakat tidak kira kedudukan dan latar belakang.

"PAS melalui banyak pengamalan dengan kumpulan profesional seperti doktor, peguam dan orang ramai yang menyertainya. Kita tidak pernah menyekat kemasukan sesiapa pun ke dalam parti," katanya.

PAS sebagai anggota Pakatan paling lemah di Sabah dilihat mampu menawarkan kedudukan terbaik untuk Lajim.

Lakim di labuan baru-baru ini berkata beliau bersedia dipecat oleh Umno dan akan mempertimbangkan pandangan pengikutnya supaya menyertai parti pembangkang.
MB Kedah minta jangan panjangkan isu saham FGV
1:38PM Jul 22 2012
Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata golongan yang menentang penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGV) sepatutnya berterima kasih kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) yang bersetuju untuk melepaskan pegangan saham dalam syarikat itu.

NGO bawah PAS, ANAK yang menganjurkan kempen bagi menentang usaha penyenaraian itu turut menuntut PKNK memohon maaf atas tindakan berkenaan.

Azizan dilaporkan berkata, perkara itu juga tidak harus dipanjangkan lagi kerana PKNK, yang dipengerusikannya, telahpun menyedari kesilapan mereka dalam membeli 500,000 unit saham FGV.

“PKNK sudah jual saham itu sebab menghormati prinsip bersama dalam PR selain perjuangan ANAK dan GSF (Gerakan Selamatkan Felda). Dari segi kewangan, memang kita rugi atas tindakan itu tetapi kita tidak kisah sebab mahu hormati prinsip dan elak salah faham.

“Arahan menjual semula saham FGVH berkuat kuasa serta merta tetapi jual saham bukan macam jual buah, ia ambil masa sedikit,” katanya seperti dipetik Sinar Harian.

Katanya, PKNK juga kehilangan ratusan ribu ringgit yang disasarkan ketika membeli saham berkenaan pada harga RM4.55 seunit.

PKNK menjual sebanyak 50,000 unit saham tersebut dengan harga RM5.50 seunit beberapa hari kemudian dengan keuntungan RM47,500.

Akhbar berkenaan melaporkan, saham yang dibeli tanpa pengetahuan Azizan itu mencetus kontroversi kerana bertentangan dengan pendirian Pakatan Rakyat dalam isu penyenaraian FGVH.

Tiada ulasan: