Selasa, 10 September 2013

MUNGKIN SERONOK MENJADI JAHAT ATAU BEKERJAMA DENGAN IBLIS DISAMPING LUPA MAHKAMAH ALLAH SERTA SEKSAAN DIDALAM NERAKA ALLAH SWT

PAS sanggah pandangan Fathul Bari

Harakahdaily, 10 Sep 2013
KUALA LUMPUR: PAS menyifatkan hadis yang disandar Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Umno (Ilmu), Fathul Bari berhubung barang naik, 'diguna pada konteks yang salah'.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, islam menitikberatkan konsep adil kepada semua pihak bukan sahaja kepada peniaga tetapi juga kepada pembeli.

Menurutnya, adalah tidak wajar mengajak rakyat menerima kenaikan harga barangan sebagai takdir sedangkan pada masa yang sama ada pemimpin negara, ahli korporat dan syarikat kroni terus-menerus mengambil kesempatan untuk hidup bermewah.

“Memang hakikat naik turun, ajal maut semua ketentuan Allah tetapi bukan bermakna pemerintah boleh sesuka hati meletakkan kesalahan kepada takdir.

“Demikian juga kalau kita tengok kerajaan memotong subsidi untuk rakyat tetapi dalam waktu sama golongan korporat dan bangsawan lihat hidup melampau-lampau mewah,” katanya dipetik TV Selangor.

Sehubungan itu, beliau memintak ulamak muda Umno itu memperbetul semula kenyataannya bagi mengelak salah faham kepada masyarakat.

Kenyataan Fathul Bari itu juga katanya berbahaya kerana boleh memberi gambaran bahawa peniaga boleh bebas menaikkan harga barangan mereka, dan pengguna harus menerimanya sebagai takdir.

Wartawan demo desak rakan dibebas

Harakahdaily, 10 Sep 2013
MESIR: Sekumpulan aktivis dan wartawan mengadakan demonstrasi bagi mendesak seorang wartawa Ahmed Abu- Deraa yang ditangkap pihak tentera dan menghadapi tuduhan penyiaran maklumat palsu mengenai tentera dibebaskan dengan segera.

Mereka menyatakan solidariti serta mempertahankan tindakan Abu- Deraa yang didakwa telah memberi laporan benar kepada dunia.

"Saya menyeru Abdel Fattah El- Sisi untuk campur tangan segera untuk melepaskan Abu- Deraa ," kata Abdul Qader Mubarak, wartawan berpengkalan di Sinai semalam.

"Abu- Deraa sentiasa menyumbang untuk mendedahkan kebenaran di Sinai," katanya.

Abu- Deraa adalah seorang wartawan yang pernah memenangi Anugerah Kewartawanan Samir Kassir 2013 untuk laporan beliau berkaitan penyeludupan manusia berlaku di Sinai.

Beliau telah dirujuk kepada pendakwaan tentera pada Khamis lalu yang mendapat perintah untuk menahanya 15 hari.

Kudeta menuduh beliau menyiarkan maklumat palsu tentang tentera , berkomunikasi dengan "kumpulan pengganas" di Sinai, penggambaran harta tentera dan memprovokasi angkatan tentera.

Sejak rampasan kuasa 3 Julai lalu, ramai wartawan terkorban, sebahagiannya ditangkap dan diburu oleh pihak tentera ekoran menyiaran tindakan ganas pasukan keselamatan terhadap penyokong Morsi.

Kerajaan kudeta sebelum ini juga melahirkan rasa tidak senang terhadap media khususnya media asing yang disifatkan berat sebelah dan memberi gambaran salah terhadap tindakan tentera meleraikan penunjuk perasaan.

Selamat menduduki UPSR 2013

Tuan Ibrahim Tuan Man, 10 Sep 2013

Wahai anakku,
Ketika kamu masuk ke masjid, jangan sesekali kamu tidak berniat iktikaf sedangkan ianya amat mudah bagimu.

Jangan sesekali kamu terus duduk tanpa kamu mendirikan solat tahiyyatul masjid.

Jangan sesekali kamu sengaja tidak mendapatkan saf awal, sedangkan kamu boleh mendapatkannya.

Sesungguhnya, itu adalah tiga kerugian yang perlu engkau elakkan ketika masuk ke masjid.

Wahai anak ...kesayanganku.
Berusahalah untuk memperolehi yang terbaik dalam amalanmu. Nescaya Allah akan mengasihimu.

Senyum

Selamat menduduki UPSR 2013. Ayahanda sentiasa mengharapkan dan mendoakan kejayaan kamu, wahai anak kesayanganku.

TPPA: Kerajaan mahu jaga kepentingan siapa

Harakahdaily, 10 Sep 2013
KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) menggesa agar kerajaan mengadakan referendum jika bantahan rakyat dan pelbagai pihak mengenai isu Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TTPA) tidak mahu dilayan oleh kerajaan.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, dengan pelbagai persoalan yang telah dibangkitkan oleh pelbagai pihak, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) yang mewakili kerajaan masih mahu meneruskan perundingan dalam TTPA dan menentukan  penyertaan Malaysia akhirnya akan turut menandatangani perjanjian tersebut.

“Kami tidak faham apa sebenarnya yang mendorong kerajaan bersungguh mahu meneruskan penyertaan dalam proses perundingan TTPA.

“Apakah ada pihak yang menekan Malaysia  untuk terus menyertai TTPA?” tanya beliau dalam satu kenyataan.

Justeru, kata beliau kepentingan siapa yang sebenarnya yang mahu dijaga dan kenapa kerajaan seolah-olah terlalu terdesak untuk menyertai TPPA.

Tambahnya, Mapim juga mempersoalkan dan membantah penyertaan Malaysia dalam proses perundingan TTPA adalah kerana kita tidak perlu mengikatkan diri dengan mana-mana pihak untuk berdagang.

“Kita harus bebas mahu berdagang dengan mana-mana negara tanpa perlu terikat dengan perjanjian yang mensyaratkan negara kepada ikatan undang-undang,” ujarnya.

Oleh kerana terlalu banyak persoalan yang tidak terjawab dan banyak pula yang dirahsiakan, ujarnya maka Mapim merumuskan perjanjian TPPA bukan suatu perundingan yang pro rakyat akan tetapi pro-bisnes semata-mata yang lebih menguntungkan kuasa besar dan melanjutkan proses penjajahan semula negara ini.

Katanya, apabila TTPA merupakan perundingan yang penuh kerahsian sehingga para penggubal undang-undang negara iaitu ahli parlimen sendiri tidak mengetahui perincian dalam perjanjian yang bakal ditandatangani itu.

Tambah beliau, Mapim berpendapat sudah sampai masanya suatu pengumpulan suara rakyat dilancarkan untuk menentukan sama ada rakyat mahu atau menolak TPPA.

“Kami mendapati kerajaan nampaknya tidak peka dengan suara rakyat sedangkan rakyat berhak membantah kerana ia mempunyai implikasi besar kepada kehidupan mereka.

“Kami dengan itu berpendapat referendum ini akan benar-benar menggambarkan kehendak rakyat terhadap isu TPPA dan kerajaan perlu mengambil sikap terbuka dalam hal ini,” katanya lagi.

Mursi dikenakan tuduhan baru, harta keluarga disita

http://greenboc.blogspot.com, 10 Sep 2013

Dr.Mursi Dikenakan Tuduhan Baru & Harta Keluarganya Disita

Pihak berkuasa Mesir sekali lagi mencari alasan untuk mendakwa presiden yang digulingkan, Mohammad Mursi dengan satu lagi tuduhan baru.

Pihak pendakwa telah mengeluarkan satu perintah baru penahanan bagi Mursi di atas komentarnya yang menyebut bahawa para hakim telah berlaku curang di dalam pemilihan parlimen 2005. Mursi yang telah ditahan tentera di satu tempat yang tidak diketahui telah menolak untuk bekerja sama dengan para pendakwa raya.

"Para pendakwa penyelidik menuduh Muhammad Mursi menghina kehakiman dengan menuduh 22 hakim memalsukan hasil pemilihan parlimen 2005," kata pejabat berita MENA tanpa memberikan butiran terperincinya, Sabtu lalu (7/9).

Pada 2005, Ikhawanul Muslimin merupakan satu organisasi yang dilarang. Tetapi para calonnya diizinkan menyertai pemilihan parlimen di bawah Hosni Mubarak yang ketika itu menjadi presiden.

Ikhwanul Muslimin meraih seperlima dari kerusi di parlimen ketika itu. Tetapi para pemantau dan seorang hakim yang mengawasi pemungutan suara menyatakan pilihanraya itu dicemari dengan unsur kecurangan.

Semalam, pihak berkuasa bertindak membekukan semua aset milik keluarga Mursi bagi memulakan siasatan berhubung tuduhan rasuah selepas pendakwa memfailkan kertas siasatan.

Media Ahram Online melaporkan, siasatan itu dilakukan selepas Lembaga Siasatan Dana Awam dan pihak berkuasa kawalan pentadbiran mendakwa, Mursi menggunakan AS$285 juta (RM940 juta) ketika kempen pilihan rayanya sebagai meraih sokongan.

Siasatan juga turut melibatkan harta milik isteri dan anaknya.

Dipetik Al-Jazeera, Julai lalu, pendakwa raya Mesir membekukan 14 aset Ikhwanul Muslimin (IM) termasuk Musyidul Am, Muhammad Badie dan timbalannya, Khairat el- Shater.

Mahkamah Jenayah sebelum ini menetapkan, Mursi akan dibicarakan terhadap tuduhan menghasut pembunuhan bersama 14 pemimpin IM pada kejadian Disember 2012 di luar istana presiden.

Julai lalu, mahkamah turut mendakwa Mursi atas hubungannya dengan Hamas ketika kejadian rusuhan penjara dan serangan ke atas polis pada 2011.

Namun, kesemua tarikh perbicaraan dan butiran lanjut kes itu tidak didedahkan kepada media.Sebelumnya, mantan presiden Mesir itu pun telah dikenakan berbagai tuduhan. Yang terbaru, Mursi dituduh menghina pengadilan negara ketika ia menjadi presiden.

Antara muak dengan Umno dan pemimpin Umno

Shahbudin Husin, 10 Sep 2013
Apabila Ahli Parlimen Pulai, Nur Jazlan Mohamed mengatakan rakyat sudah muak dengan UMNO berikutan janji untuk berubah yang dilafazkan sebelum pilihanraya tetapi tidak ternampak perubahan sebaik memenangi pilihanraya, ungkapan beliau itu bagaikan renjatan elektrik bagi sesetengah orang. Sementara ramai yang bersetuju, ada pula yang tersinggung, terasa hati, malah marah kepadanya.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Nazri Aziz bersetuju dengan pandangan Jazlan bahawa UMNO mesti berubah untuk kekal relevan. Bagaimanapun Menteri Pertahanan dan Naib Presiden UMNO, Hishammuddin Hussein menyelar pandangan Jazlan itu dan menyifatkan sebagai usaha menarik perhatian menjelang pemilihan UMNO berikutan Jazlan mengumumkan mahu bertanding sebagai Ahli Majlis Tertinggi UMNO kali ini.

Bagi Hishammudin juga, pandangan Jazlan itu jelas tidak tepat dan tersasar dari hakikat yang sebenarnya berikutan UMNO masih mampu mencapai kejayaan membanggakan iaitu sebanyak 88 kerusi daripada keseluruhan 133 kemenangan BN dan di sebalik parti-parti lain mengalami kemerosotan sokongan.

Di media sosial pula, ada juga mengutuk Jazlan berikutan pandangannya itu. Ada yang mengatakan, kalau sudah muak buat apa beliau mahu bertanding MT UMNO dan ada juga yang mengatakan pandangannya itu sebagai luahan rasa kecewa kerana tidak dilantik sebarang jawatan dalam kabinet meskipun sudah tiga penggal menjadi Ahli Parlimen.

Jazlan yang juga Pengerusi Kira-Kira Wang Negara atau PAC mungkin menilai rasa muak rakyat terhadap UMNO dalam konteks yang lebih luas dan tidak semata-mata berdasarkan kemampuan memenangi kerusi dalam pilihanraya sahaja seperti yang difahami oleh Hishammuddin. Jika jumlah kerusi yang diambil kira, memanglah UMNO dan BN masih memang tetapi haruslah juga disedari bahawa kemenangan BN dalam pilihanraya lalu hanya disumbangkan oleh 47 peratus undi rakyat sahaja sedangkan pembangkang yang memenangi 89 kerusi meraih lebih 51 peratus undi.

Kemenangan undi rakyat atau undi popular ini menunjukkan bahawa rakyat mempunyai iltizam yang tinggi untuk menukar kerajaan dan menolak BN tetapi hanya diselamatkan oleh sistem pilihanraya yang digunakan. Jika undi popular ini digambarkan sebagai rasa muak rakyat dan mungkin memberi keputusan yang lebih buruk dalam piliharaya akan datang berikutan banyak janji-janji untuk berubah tidak ditunaikan, pandangan Jazlan nyata ada kebenarannya. Tidak mustahil penolakan rakyat menjadi bertambah besar lagi.

Sebelum pilihanraya, ramai pemimpin dan menteri-menteri yang menjadi kebencian rakyat dan diberikan isyarat agar ditukar tetapi sementara sebahagian kecil ditamatkan khidmatnya, ramai lagi yang dikekalkan. Malah yang tidak diberi bertanding, diberi pula jawatan lain yang bertaraf menteri. Yang tidak sepatutnya jadi menteri, dijadikan menteri. Yang sepatutnya pencen, disambung lagi khidmatnya di arena yang lain pula.

Secara puratanya, penonjolan pemimpin muda masih lagi terbatas. Najib dilihat masih tidak mempercayai tenaga muda dalam pentadbirannya sedangkan itulah sebahagian daripada janji perubahan yang dilafazkannya.

Keadaan ini bukanlah yang dikehendaki oleh rakyat dan ahli UMNO. Zaman ini dan zaman akan datang adalah masa untuk anak-anak muda ditonjolkan sebagai pelapis. Jazlan mungkin ada rasa kecewa dalam dirinya tetapi beliau juga mewakili pemimpin-pemimpin muda lain yang turut rasa terabai dan dipandang sebelah mata oleh pucuk pimpinan.

Selain janji untuk berubah dari segi menampilkan golongan muda yang tidak ditunaikan, rasa muak rakyat yang digambarkan Jazlan juga mungkin berdasarkan pemerhatiannya mengenai gelagat pemimpin dalam kerajaan sendiri yang seperti tidak mengambil iktibar atau pengajaran daripada keputusan pilihanraya lalu. Selepas pilihanraya, masih ramai lagi pemimpin yang tidak berubah sikapnya dalam membela rakyat.

Seharusnya dengan kehilangan undi popular, hanya mendapat sokongan daripada penduduk kampung dan desa pedalaman, semakin ditolak oleh pengundi bandar, separa bandar, golongan muda dan terpelajar serta hanya 23 kerusi yang memisahkan BN dengan tampuk kuasa, sikap, pemikiran dan perangai pemimpin hendaklah berubah sama.

Bukan saja tidak sepatutnya ada lagi kedengaran pemimpin atau menteri bergaya mewah dan berlagak sombong, bahkan tidak seharusnya juga ada pemimpin yang mengatakan jangan makan ayam bila harga ayam semakin mahal, tanam sayur sendiri bila harga sayur mahal, pindah ke luar negara jika tidak setuju dengan undang-undang negara dan jangan beli rumah kalau harganya makin mahal.

Perangai dan pemikiran menteri yang sedemikian tentulah menyebabkan rakyat makin muak dengan UMNO. Perangai pemimpin seperti ini bukan menunjukkan mereka membela rakyat tetapi pembuli rakyat. Jawatan, amanah dan kuasa yang ada bukannya digunakan untuk meringankan beban hidup rakyat, sebaliknya semua kegagalan sebagai pemimpin cuba diletakkan bebannya kepada rakyat.

Rakyat juga muak dan menyampah dengan menteri yang hanya tahu memberi amaran dan menggunakan isu-isu dalam masyarakat seperti jenayah dan sebagainya untuk menaikkan populariti diri sendiri sedangkan tindakan atau hasilnya asyik ke laut saja.

Apabila ada pemimpin kecil seperti Jazlan mengatakan kebenaran dan memberitahu rakyat sudah muak dengan UMNO, pemimpin besar seperti Hishammuddin janganlah pula jadi sasau kerananya. Terimalah hakikat dan diri sendiri pula mungkin sebahagian daripada punca rasa muak rakyat terhadap UMNO selama ini.

Jika Jazlan dituduh mencari populariti dengan mengkritik UMNO, bukankah tindakan Hishammuddin mempertahan, malah memuji-muji UMNO sehingga ke langit itu lebih bersifat meraih populariti dan mencari undi juga walaupun sikap itu turut menambahkan lagi rasa muak rakyat? - http://shahbudindotcom.blogspot.com/Tiada ulasan: