Rabu, 14 Mac 2012

BILA UJUD KERAGUAN MAKA INI LAH YANG TIMBUL....

Jumpa rakyat dahulu: Pakatan beritahu CEO Lynas

Salmiyah Harun, 13 Mac 2012(Sidang media Pakatan Rakyat di bangunan Parlimen hari ini)

KUALA LUMPUR, 13 Mac: Pakatan Rakyat menggesa CEO Lynas Corporation, Nick Curtis mengadakan pertemuan dengan rakyat negara ini terlebih dahulu sebelum berhasrat bertemu dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guang Eng.

Tindakan itu, bagi Pakatan Rakyat adalah sejajar dengan slogan kerajaan persekutuan 'Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan'.

Perkara itu dibangkitkan dalam mesyuarat Pakatan Rakyat apabila  Lynas Corporation melahirkan kekecewaan dengan keputusan Lim Guan Eng menolak pelawaan untuk bertemu dengan syarikat itu semasa lawatan rasmi Ketua Menteri Pulau Pinang itu ke Australia nanti.

"Kepimpinan Pakatan Rakyat bersetuju saya tidak berjumpa dengan CEO Lynas selagi pegawai berkenaan tidak berjumpa dengan rakyat negara ini telebih dahulu,"demikian tegas Lim Guang Eng dalam sidang media selepas mesyuarat Pakatan Rakyat di Parlimen hari ini.

Terdahulu, dalam satu kenyataan, Lynas mengalu-alukan  peluang membantu Lim memahami isu pelaburan Lynas Corporation dalam sebuah kilang di Gebeng, Kuantan, khusus berhubung dengan komen Lim mengenai impak sampingan daripada bahan radioaktif itu.

Ekoran itu, CEO Lynas itu bersedia untuk bertemu dengan Lim Guan Eng bagi menjelaskan kedudukan kilang Lynas di Gebeng.
Nick Curtis, bagaimanapun berkata tawaran berjumpa itu masih lagi terbuka.
Bil majlis bertunang anak dibayar oleh Najib, kata hotel
Bil katering bagi majlis pertunangan anak Datuk Seri Najib Abdul Razak dibiayai oleh perempuan  Perdana Menteri dan bukannya oleh kerajaan persekutuan, kata Hotel Shangri-La Kuala Lumpur.

"Majlis ini berakhir pada 17 Jun dan bayaran penuh dibuat oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri dan bukannya pada 30 Jun dan bukannya oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO)," katanya.

NONEMenjawab pertanyaan Malaysiakini, pengurusan hotel juga mengesahkan bahawa borang Pesanan Majlis Bankuet atau 'Banquet Event Order' yang didedahkan oleh PKR adalah salinan yang sah.

Menurut dokumen itu, PMO dikenakan bayaran RM409,767 oleh Hotel Shangri-La untuk perkhidmatan katering, yang membekalkan udang karang dan daging lembu Wagyu, untuk kira-kira 900 tetamu.
Menurut hotel itu, pesanan untuk acara katering di Seri Perdana, Putrajaya, diterima pada 2 Jun 2011.

"Pesanan nombor 1,451 dikeluarkan pada 13 Jun, untuk majlis itu," katanya.

Pada bahagian bil itu, majlis berkenaan ditandakan sebagai 'majlis makan malam OCS' dan dibilkan kepada ‘Pejabat Perdana Menteri'.

Nooryana Najwa Najib and Daniyar NazarbayevBernama sebelum ini melaporkan bahawa anak perempuan Najib, Nooryana Najwa dan warga Kazakh Daniar Nazarbayev, kedua-dua mereka 23, tberlangsung di kediaman rasmi Perdana Menteri, Seri Perdana, pada 17 Jun tahun lalu.

PMO telah menafikan bahawa bil majlis pertunangan itu dibayar oleh pihak kerajaan tetapi sebaliknya ia dibiayai oleh oleh Najib dan keluarganya.
Dr Tan: Siapa biaya kos pertunangan anak Najib?
Pemimpin PKR Dr Tan Kee Kwong hari ini menimbulkan soalan siapa yang membiayai bil bagi majlis pertunangan anak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang diadakan di Seri Perdana, Putrajaya malam semalam.

parliament crime prevention dialogue 080906 tan kee kwongMajlis tertutup itu dikhaskan kepada kira-kira 800 tetamu istimewa dan terpilih yang terdiri daripada golongan dan kerabat diraja termasuk dari negara asing, ahli politik, tokoh perniagaan dan kenalan rapat yang lain.
Hanya media rasmi sahaja yang dibenarkan membuat liputan.
Majlis itu diadakan sempena pertunangan anaknya Nooryana Najwa kepada Daniyar Nazarbayev, yang mempunyai pertalian dengan presiden Kazakhstan Nursultan Nazarbayev.

“Saya difahamkan nota pembelian daripada sebuah hotel terkemuka itu dikeluarkan atas nama Jabatan PM. Ini menimbulkan soalan, siapa sebenarnya membayar bil katering yang berjumlah RM81,000,” soal Dr Tan.

Nooryana Najwa Najib and Daniyar NazarbayevBeliau yang merupakan bekas ahli parlimen Gerakan dan juga timbalan menteri berkata soalannya itu penting, khususnya ketika rakyat sekarang diminta ‘mengetatkan tali pinggang mereka ketika menghadapi kenaikan kos kehidupan’.

“Pengurangan subsidi minyak dan barangan keperluan, memeritkan rakyat. Justeru, soalan siapa yang menanggung perbelanjaan itu perlu dijawap, lebih-lebih lagi nota pembelian dibuat atas nama Jabatan PM,” katanya.

Awal bulan ini, lawatan Najib serta keluarganya ke Kazakhstan menjadi isu hangat apabila ahli parlimen Kuala Selangor, Dzulkefly Ahmad membidas perdana menteri kerana didakwa bersalah dari segi moral kerana menggunakan dana awam bagi merisik perkahwinan anak perempuannya.

"Tindakan Najib ini tidak ada kelas langsung iaitu menggunakan wang kerajaan dan rakyat untuk urusan peribadi,” kata pemimpin PAS itu.

NONESebaliknya, Wisma Putra menafikan laporan itu dan menegaskan bahawa lawatan itu adalah untuk memenuhi penerimaan perdana menteri terhadap undangan yang telah lama dibuat oleh Presiden Nursultan Nazarbayev untuk melawat negara itu.

Lawatan itu, juga dikatakan kebetulan diadakan serentak dengan penganjuran Forum Ekonomi Islam Sedunia (WIEF) ke-7 di Astana dari 7 hingga 9 Jun lalu.

Kos bertunang: Inikah makna wasatiyyah Najib?

Mohd Azmi Abdul Hamid , 13 Mac 2012
Teras Pengupayaan Melayu (Teras) amat terkejut dengan pendedahan isu PM , Datuk Seri Najib berbelanja mewah untuk majlis pertunangan anaknya baru-baru.
Kini terdapat dua persoalan  dalam isu pembiayaan majlis pertunangan anak PM baru-baru ini.

Pertama, adakah benar PM telah mengguna wang rakyat untuk membiayai majlis pertunangan anaknya. Pihak Hotel mengatakan bil bernilai RM409,767 itu memang dicatat atas nama PMO  (Prime Ministers Office).

Walaupun telah dijelaskan bahawa keluarga PM yang membayar bil itu, pertanyaannya kenapa pula bil itu tidak ditulis atas nama peribadi beliau atau keluarga beliau dan dihantar kepada rumah rasmi PM, jika ini urusan peribadi?

Kedua, inikah teladan seorang pemimpin yang beria-ia mengujudkan sebuah institusi bernama institut wasatiyyah untuk menyampaikan kempen kesederhanaan kepada seluruh dunia dalam semua aspek kehidupan, tetapi berbelanja super mewah  mencecah RM409,767 hanya bagi sebuah majlis pertunangan seorang anaknya.

Teras amat terkejut dengan pendedahan mengenai perbelanjaan yang begitu tinggi dikeluarkan oleh PM untuk majlis tersebut.

Apakah mesej yang dapat dibaca oleh rakyat yang umumnya maseh bergelut mencari wang untuk menyekolahkan anak, membanting tulang menampung kos hidup yang semakin meningkat, nelayan yang menyabung nyawa mencari rezeki di tengah laut, pemandu teksi yang mengagah diri mengekang mata untuk mencari pendapatan sehingga lewat malam?.

Apa erti semuanya ini kepada rakyat bagi PM yang dengan begitu mudah  sanggup berbelanja dan mampu berbelanja sedemikian mewah? Inikah yang PM mahu tunjuk kepada rakyat maksud beliau dengan retorik  bahwa “rakyat diutamakan”?

Cukupkah dengan memancing rakyat dengan BR1M berjumlah RM500 dan rakyat tidak boleh mempersoalkan bagaimana PM boleh berbelanja mewah untuk majlis pertunangan anaknya?

Sebagai pemimpin yang tahu benar keadaan kehidupan rakyat  kini bukan dalam keadaan yang selesa, kenapa pula PM sanggup menunjukkan kemewahan dalam majlis sebegini, sungguhpun majlis itu dikatakan dibiayai secara peribadi oleh wang keluarganya?

Soalnya inikah contoh pemimpin Islam yang hendak ditunjukkan kepada rakyat?

Teras sema sekali tidak boleh menerima malah membantah pemimpin-pemimpin yang ghairah berbelanja mewah dalam kehidupan peribadi mereka. Bukan sahaja ini akan menimbulkan persoalan dikalangan rakyat, malah Islam sema sekali melarang berbelanja secara membazir dalam majlis-majlis peribadi mereka.

Isunya bukan soal melibatkan wang peribadi semata-mata. Malah isu lebih besar kenapakah PM boleh berbelanja besar dari wang yang mahu tidak mahu akhirnya berpunca dari wang rakyat juga, yang membayar upah kepada beliau kerana bekerja sebagai PM.

Di tingkat jawatan nombor 1 dalam negara, sudah pasti seorang PM tidak boleh hanya beralasan bahawa ini wang peribadinya, dan oleh itu beliau boleh hidup mewah dan menonjol-nonjolkan kemewahan keluarganya.

Teras ingin mengingatkan, inilah antara punca kebangkitan rakyat di Asia Barat yang telah menjatuhkan pemimpin-pemimpin mereka akibat tidak lagi dapat menerima gaya hidup keluarga pemimpin yang serba mewah, sedangkan rakyat berkais-kais pagi, petang dan malam untuk hidup.

Tidakkah terlintas dibenak PM dan konco-konco beliau yang mempertahankan hak beliau untuk  mengeluarkan wang peribadinya  berbelanja sedemikian mewah walhal rakyat akan memendam rasa yang sedikit demi sedikit akan akhirnya bakal  meledak kerana ini jelas suatu kepincangan hidup antara pemimpin dan rakyat?

Teras juga menarik perhatian bahawa, ketika mana PM berbelanja sakan hanya buat sebuah majlis pertunangan, jurang antara kelompok kaya miskin di negara ini direkodkan dengan gini indeks yang tinggi iaitu 0.4-0.5.

Bermakna PM berbelanja mewah di tengah-tengah rakyat jelata berpendapat sederhana dan rendah berjuang untuk hidup sekedar memenuhi keperluan yang minima untuk hidup.

Kami sangat kecewa dan kesal dengan kemewahan hidup pemimpin negara yang seolah-olah tidak sensitif dengan perasaan rakyat.

Berbelanja mewah oleh PM itu tidak akan diterima sama sekali sebagai suatu kebanggan rakyat. Malah ia amat melukakan hati rakyat marhaen.

Di tengah-tengah gejolak isu kepincangan projek penuh persoalan seperti isu NFC bernilai RM250 juta, isu penyenaraian aset Felda dalam pasaran saham yang penuh ketidaktentuan, isu kepincangan PKFZ yang melibatkan lebih RM4 bilion, tiba-tiba rakyat berputih mata menyaksikan PM bermewah-mewahan dalam majlis pertunangan anaknya. Bukankah ini suatu yang janggal dan memedihkan hati rakyat?

Kemarahan rakyat Asia Barat telah menyaksikan satu demi satu kemewahan hidup ahli-ahli keluarga  pemimpin didedahkan. Mungkin di peringkat awal tidak ada siapapun yang berani bangkit mempersoalkan kemewahan hidup pemimpin, akan tetapi bila kesabaran rakyat sudah sampai kemuncaknya, ledakan amarah rakyat telah menyaksikan satu demi satu pemimpin tumbang.

Teras mengingatkan supaya pemimpin negara jangan terperangkap dengan keghairahan berbelanja mewah kerana tanda-tanda rakyat resah dan semakin marah sudahpun jelas.

Rakyat faham betul kepincangan yang berlaku adalah gara-gara pemimpin-pemimpin yang tidak menghiraukan perasan rakyat yang cuba diperbodohkan dengan berita-berita serba muluk, padahal sakit dan tertekannya rakyat akan akhirnya dilampiaskan dalam bentuk kemarahan yang akan  diterjemah persis gelombang kebangkitan yang tidak boleh dikekang lagi.

Penulis ialah Presiden Teras.

Jingga 13 terjah Hotel Shangri-La

Ruj. Kami: J13/2012/01/1(04)
Tarikh: 13 Mac 2012

Tuan Pengurus Besar,
Shangri-La Hotel Kuala Kumpur,
11 Jalan Sultan Ismail,
50250 Kuala Lumpur.

Tuan,

MOHON PENGESAHAN “BANQUET EVENT ORDER” DAN PENJELASAN PEMBAYARAN MAJLIS PERTUNANGAN ANAK PEREMPUAN PERDANA MENTERI

Adalah dengan segala hormatnya, kami mempunyai keyakinan yang tinggi bahawa Shangri-La Hotel adalah merupakan sebuah hotel yang berprestij tinggi bertaraf 7 bintang dan antara hotel terkemuka di dunia yang sudah pasti mengutamakan kepada ketelusan dan profesional agar terus diyakini dan diiktiraf sebagai hotel yang cemerlang .

2. Sepertimana  yang dimaklumkan, bahawa satu pendedahan oleh Sdr. Rafizi Ramli, Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat bertarikh 9 Mac 2012 adalah berdasarkan kepada Banquet Event Order yang telah dikeluarkan atas nama Shangri-La Hotel Kuala Lumpur, rujukan BEO#: 14,500 bertarikh 13 Jun 2011 berhubung majlis pertunangan anak perempuan Perdana Menteri dan isteri yang berlangsung pada 17 Jun 2011 di Seri Perdana di mana pihak tuan sebagai caterer yang dilantik.

3. Untuk makluman tuan, berdasarkan dokumen tersebut sejumlah RM409,767 wang rakyat telah digunakan bagi tujuan majlis pertunangan anak Perdana Menteri dan isteri yang bersifat peribadi dan rakyat berhak mendapatkan maklumat yang benar dan tepat daripada pihak tuan.

3. Sehingga ke saat ini, rakyat masih tertunggu sebarang kenyataan dan penjelasan yang benar dan profesional tanpa prejudis daripada pihak tuan terhadap pendedahan tersebut, lebih-lebih lagi ianya adalah melibatkan hotel tuan .

4. Kami memohon agar pihak tuan mengesahkan bahawa Bonquet Event Order di atas nama hotel tuan sepertimana lampiran adalah benar dan segala bil dan pengurusan adalah dibiayai oleh Pejabat Perdana Menteri.

5. Pihak Pejabat Perdana Menteri telah mengeluarkan kenyataan ringkas menafikan bahawa kos majlis pertunangan tersebut adalah dibiayai sepenuhnya oleh Perdana Menteri dan keluarga beliau bukannya Pejabat Perdana Menteri melalui wang rakyat. Justeru sekira ianya adalah benar, kami memohon agar dapat dibuktikan oleh pihak tuan berdasarkan segala salinan bayaran kos tersebut secara terbuka dengan penuh kejujuran dan profesional.

6. Ketelusan, kejujuran dan sikap profesional tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak adalah sangat penting bagi membuktikan pihak tuan khususnya Shangri-La Hotel akan terus dianggap sebagai sebuah hotel yang benar-benar disegani dan dihormati .

7. Kami sedikit pun tidak menyalahkan pihak tuan kerana pihak tuan menjalankan tanggungjawab berdasarkan tempahan dan persetujuan bagi memastikan perjalanan majlis pertunangan tersebut berjalan dengan jayanya dan memenuhi segala keperluan dan kehendak penganjur.

8. Kerjasama dan komitmen pihak tuan sangat-sangat diharapkan dan menjadi harapan kepada rakyat Malaysia untuk mengetahui perkara yang sebenar.

Terima kasih.

MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI

Saya yang menjalankan tugas,

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator JINGGA 13

Tiada ulasan: