Khamis, 21 Mac 2013

SEGALA2 BERLAKU DENGAN IZIN ALLAH...MAKA BERDOA SERTA BERUSAHA DENGAN SUNGGUH2...INSYAALLAH AKAN MENANG

Internet percuma: Tawaran BANGANG terbaru dari Najib Rosmah?
Posted on Wednesday, March 20 @ 10:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh lararatu

Oleh Cenangau Daunkari

Kalau tengokk ke tawaran terbaru Najib ni nampak sangat Najib nak tiru apa yang Kerajaan PR buat sebelum ni, bagi air percuma kepada golongan miskin yang guna di bawah 20meterpadu sebulan.

Masalahnya, tawaran terbaru tu nampak bangang sangat.

Cukup ka kalau takat 30 minit sebulan? Maknanya lebih kurang 3 1 minit sehari? Nak boleh buat apa kalau takat 3 1 minit sehari? Takat nak hai-hai bye-bye dalam facebook pun tak cukup... Hahaha...

Bharian melaporkan:

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pemberian percuma setengah jam pertama perkhidmatan internet Telekom Malaysia (TM) kepada golongan miskin yang berada di dalam dan luar bandar.

Katanya, perincian mengenainya akan diumumkan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim dalam tempoh terdekat. - Bharian.
Takkan kut Najib plan nak bagi percuma 30minit sehari kut, aku tak yakin langsung TM akan setuju lagipun plan internet TM yang ada sekarang ni mana ada yang berdasarkan hari.

Tapi kalau 30minit sehari pun tak cukup. Kalau sorang ja guna mungkin la boleh cukup tapi kalau anak bini pun guna sama memang kompom tak cukup, tambah-tambah kalau ada anak nak guna untuk buat assignment sekolah, kompom tak cukup 30minit.

Tapinya, rasa tak berapa nak seronok belasah kalau tak tengok 'perincian mengenainya'. Tapi kalau tengok ke ayat laporan Bharian tu, nampak kemungkinan tawaran Najib ni jadi tawaran bangang cukup besar. Harap-harap depa buat-buat tak dengar tawaran Najib ni dan buat sengap pasai 'perincian mengenainya' tu.

Apa pun, tawaran Najib yang terbaru ni sangat jauh kalau nak dibandingkan dengan tawaran Pakatan Rakyat yang janji nak bagi wifi percuma dalam tawaran 100 hari Pakatan Rakyat. Tak payah susah-susah nak kira berapa lama dah guna, dah lebih setengah jam ka belum lagi...

Sumber: cenangau.blogspot.com

Anwar fail saman Utusan dan TV3 esok

Harakahdaily, 07 Mac 2013
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memfailkan tuntutan samannya ke atas Utusan dan TV3 ekoran laporan fitnah media itu.

Saman itu akan difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur jam 10.30 pagi esok, kata peguamnya N Surendran dan Latheefa Koya dalam kenyataan mereka hari ini.

Saman ini difailkan ekoran laporan media itu bahawa Anwar terlibat dalam kes pencerobohan ke atas Lahad Datu, sabah.

Dalam insiden pencerobohan tentera bersenjata Filipina di Sabah sejak 22 hari lalu, yang telah menyebabkan lapan anggota polis meninggal dunia,  Anwar menjadi mangsa tuduhan.

Anwar yang juga Ketua Umum PKR itu dituduh 'dalang' kepada pencerobohan.
Utusan Malaysia sebelum ini mengeluarkan laporan bertajuk "Ketua Pembangkang dikaitkan dengan pencerobohan?" dan  "Tiga kumpulan jadi dalang" mendakwa penglibatan Anwar dengan kumpulan bersenjata di Sabah.

TV3 dalam pada itu menggunakan perkataan 'dalang' dengan mengaitkan Ketua Pembangkang dalam insiden tersebut.

Harapan majoriti guru jika PR menang PRU13

Guru Kuala Lumpur,
Sistem pendidikan Malaysia dieksperimen sejak sekian lama oleh badan Kerajaan. Apabila beralih pegawai atasan, maka penambahan formula kacang bungkus ditaburkan ke sekolah konon untuk penambahbaikan. Akhirnya guru menjadi mangsa menjadi guru serba boleh. Kamilah guru dan dalam masa yang sama kamilah membuat kerja perkeranian. Hingga kami sentiasa ditindan dengan pelbagai kerja sampingan. Membuatkan kami tidak mampu lagi menjadi guru sejati. Pergi sahaja ke mana-mana sekolah dan buat penyeliaan kejutan kepada guru cemerlang. Adakah mereka cemerlang seperti ketika praktikum? Tidak sama sekali. Kerana mereka kesuntukan masa untuk menjadi cemerlang ketika sesi pembelajaran berlangsung. Harapan kami jika pembangkang diberi mandat oleh rakyat. Sistem pendidikanlah yang paling utama wajib diubah jika ingin menjadi negara yang melahirkan guru dan generasi yang berkualiti.

Yang dapat saya sebutkan di sini antaranya perkara yang perlu diambil perhatian ialah:

1.Guru Besar mesti calon yang berkualiti dari segi pegangannya (Islam) dan berintelektual. Kerana guru sering diperbodohkan oleh mereka selama ini dengan kuasa yang diberikan.
2. Pegawai atasan berlatar belakang bekas seorang guru.
3. Aduan salah laku guru boleh diadukan tanpa meminta nama penuh dan nombor kad pengenalan.
4. Minimumkan bilangan murid atau jadikan guru berpasangan. Kerana guru tidak mampu mengawal murid 30 orang ke atas seorang diri.
5. Kerja perkeranian perlu diberikan kepada jawatan khas yang bukan guru. Barulah guru mampu menunjuk kredibiliti sebenar ketika mendidik.
6. Wujudkan satu bas satu sekolah bersama pemandu yang berlantik. Kerana aktiviti luar (sukan, pertandingan, perkhemahan dan lain-lain terjamin dan memudahkan pihak sekolah.
7. Pakaian murid perempuan perlu diubah kerana kainnya jarang. Begitu juga tudung mesti standard paras yang sepatutnya.
8. Kasut putih perlu ditukar. Tiada prinsip kebersihan Islam apabila melihat kasut putih yang comot setiap hari di sekolah.
9. Fasilitati dalam kelas sepatutnya canggih seperti negara maju. Suasana kelas hari ini masih sama dengan zaman era 80-an di sebahagian besar sekolah seluruh tanah air.

Mudah-mudahan ia mampu menjadi realiti kelak. Pemimpin tanpa rasuah mampu merealisasikannya.

Tujuh dosa besar kedua

Subky Latif, 21 Mac 2013
SAYA tidak hendak menyama dan membandingkan tujuh dosa besar yang dikatakan oleh Perdana Menteri Najib dilakukan PAS atau kerajaan Kelantan dengan hadis tujuh dosa besar yang baginda Rasulullah SAW sabdakan.
Tetapi dengan tujuh dosa besar yang najib timbulkan itu seperti adalah tujuh dosa besar selain dari disebut dalam hadith Rasulullah SAW itu.

Kupasan atas dosa besar yang Perdana Menteri sebut itu telah saya kupas di media ini sebelum ini.

Maka kali saya cuba kaitkan antara dosa besar yang baginda sebut itu dengan keadaan semasa di kalangan kehidupan kita.

Hadis Rasulullah SAW itu adalah tafsiran kepada firman Allah dalam surah An-Nisa ayat 31 yang bermaksud: Jika kamu menjauhi dosa-dosa besar di antara dosa-dosa yang dilarang mengerjakannya, nescaya Kami hapus kesalahan-kesalahanmu dan akan Kami masukkan  ke dalam tempat yanag mulia (syurga).

Dosa-dosa besar itu seperti yang disebut Rasulullah SAW seperti yang diriwayatkan oleh Sulaiman bin Hilal, dari Tthaur bin Zaid, dari Salim Abil Mughith, dari Abu Hurairah bermaksud:  Jauhi tujuh hal yang membinasakan.
Beliau ditanya, Ya Rasulullah, apakah itu?
Beliau bersabda: Syirik kepada Allah, membunuh jiwa yang diharamkan Allah SWT kecuali dengan hak, sihir, memakan riba, makan harta anak yatim, lari dari medan peperangan serta menuduh wanita mukminah yang baik-baik yang suci lagi beriman berbuat zina.

Kita biarkan ijtihad Najib tentang tujuh dosa besar. Kalau ijtihadnya moga-moga betul dia dapat dua pahala. Jika  tidak betul, nescaya dapat satu pahala. Tapi kalau dia kata-kata saja, biarkan dialah.

Jika kita lihat dosa besar yang Rasulullalh SAW siapkah antara kumpulan politik orang Islam yang lebih dekat dengan amaran hadis itu?

Pertama, syirik kepada Allah. Tiada diketahui ada yang menyembah berhala, menyembah pokok kayu, matahari, api dan lain-lain.  Tetapi mengenepikan peraturan dan undang-undang yang ditentukah  Allah seperti menolak hudud, mengambil peraturan selain dari yang ditentukan  Islam, boleh tergelincir ke jurang  syirik.

Adam dicipta untuk mentadbir alam dengan peraturan yang Allah tentukan. Dan yang berhak menentukan peraturan itu Allah saja. Apabila dipakai peraturan yang lain, maka ia memakai peraturan yang diipta selain Allah.

Kedua, membunuh jiwa yang diharamkan Allah. Tiada pemimpin PAS baik masih hidup mahupun yang sudah mati, ada dikaitkan dengan sebarang pembunuhan. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini negara terus kecohkan dengan kejadian bunuh menjolok mata yang tidak  diselesaikan.

Ketiga, sihir. Tiada pertandingan sihir seperti di zaman Firaun. Tetapi amalan bertanya bomoh minta nasihat tentang tarikh pilihanraya dan minta bantuannya untuk menjadi calon adalah dekat  dengan kehidpan sihir.

Keempat, makan riba. Ia adalah amalan biasa yang tidak dicegah dan sekalian penduduk dibiarkan bergelumang dengan riba. Hanya kerajaan PAS Kelantan sebaik berkuasa 22 tahun dulu bertindak untuk mengeluarkan simpanannya dari bank riba, maka semua bank bertindak mengadakan kaunter perbankannya.

Kelima, makan harta anak yatim. Dalam royalti minyak yang dinafikan buat Kelantan dan rampasan di Terengganu, serta pendaratan minyak dibawa lari dari Kelantan termasuk rezeki anak yatim. Bukan sekadar hak rakyat dan negeri disapu, hak anak yatim ikut dilarikan.

Keenam, lari  dari peperangan. Kita belum ada pengalaman berperang yang mengarahkan semua orang tanpil. Pencerobohan di Lahad Datu sekadar lambat bertindak saja, belum lari.

Ketujuh, menuduh wanita baik berzina. Tuduhan kepada wanita seperti itu tidak kedengaran. Tetapi orang berzina memang banyak. Menuduh laki-laki tertentu berzina ada tetapi tidak pernah didakwa. Dakwa atas ikut budaya kaum Lut ada tetapi belum dapat disabitkan.

Kecurangan di atas tidak diketahui membabitkan kumpulan bersama Tok Guru Nik Aziz. Tetapi pihak lain bermacam-macamlah yang didengar.

Menoleh semula di sebalik Mageran Kelantan 1977

Dr Syed Iskandar Syed Jaafar Al Mahdzar, 21 Mac 2013


(Antara keratan akhbar ketika Mageran diisytiharkan di Kelantan 1977)

Selepas insiden 13 Mei 1969 yang di mulakan oleh Harun Idris yang mengetuai pemuda tahan lasak, maka parti PAS terasa terpanggil untuk bersatu dengan niat yang murni menyertai Kerajaan Campuran PAS  Perikatan di Kelantan pada tahun 1973. Ketika itu, Perdana Menteri Kedua Allahyarham Tun Razak Hussein mentadbir negara.

(Sebagaimana yang di lapurkan oleh dokumen-dokumen yang di klasifikasi sebagai tidak lagi sulit oleh kerajaan British di London)

Manakala pada tahun 1974, PAS menyertai Barisan Nasional untuk bergabung dalam kabinet Kerajaan Persekutuan yang di tadbir Umno.

Namun niat baik PAS untuk bersatu telah dimanipulasi Umno untuk menimbulkan pepecahan sesama pemimpin PAS hingga menyebabkan PAS di buang daripada Barisan Nasional oleh Allahyarham Tun Hussein Onn Perdana Menteri Ketiga, pada penghujung tahun 1977.

Ini tidak menghairankan kerana Umno telah belajar daripada pihak British mengenai dasar pecah dan perintah dimana Harun Idris yang terlibat mengetuai pemuda tahan lasak dalam insiden 13 Mei 1969 telah memenangi jawatan Ketua Pemuda Umno pada tahun 1971.

Beliau terus membantu kabinet Perdana Menteri kedua dan ketiga sehingga  beliau mendapat jawatan Menteri Besar Selangor sebelum Harun dipenjarakan di zaman Tun Hussein Onn.

Ini ekoran dakwaan rasuah pertandingan tinju dunia Muhammad Ali dan Joe Bugner yang berlangsung  di Kuala Lumpur.

Kabinet Perdana Menteri Kedua dan Ketiga juga mengandungi Tun Dr Mahathir Mohamad yang dipecat Tunku Abdul Rahman sebelum tercetusnya peristiwa 13hb Mei 1969.

Beliau kembali semula ke Umno atas arahan dan kemahuan Allahyarham Tun Razak Hussein Perdana Menteri Kedua dengan bantuan Harun Idris.

Dasar pecah dan perintah British didapati di amalkan Umno ketika PAS berada di dalam Barisan Nasional di mana perpecahan sengaja di timbulkan Umno.

Ia dilakukan dengan mencipta permusuhan antara sesama pemimpin PAS iaitu Datuk Muhammad Nasir Menteri Besar Kelantan yang disokong Umno dan Datuk Asri  pemimpin PAS yang dimusuhi Umno secara halus tetapi berada dalam kabinet Barisan Nasional.

Akhirnya Datuk Muhammad Nasir menubuhkan parti baru iaitu Parti Berjasa parti serpihan PAS yang di sokong Umno sekalipun Datuk Asri sebagai pemimpin PAS menghendaki calon lain sebagai Menteri Besar Kelantan.

Kumpulan yang menyokong  Datuk Muhammad Nasir  mengadakan demontrasi  pada 24 September 1977 di Padang Merdeka, Kota Bharu, Kelantan  membantah kumpulan yang menyokong Datuk Asri .

Namun,  Datuk Muhammad Nasir  digulingkan dari jawatan MB melalui usul undi tidak percaya kira-kira 20 orang ADUN  PAS.

Akibatnya, pada 19 Oktober 1977 satu lagi demontrasi  diadakan dimana  rakyat Kelantan berarak dari Padang Merdeka ke Pejabat Setiausaha Negeri Kelantan (SUK). Hasilnya perintah berkurung  diisytiharkan  jam 3.15 petang  untuk selama 24 jam.

Kerajaan Persekutuan enggan bekerjasama dengan membelakangkan majoriti ADUN Kelantan kerana segala rundingan yang dibuat cuma dengan Menteri Besar yang  telah jelas langsung tidak mendapat sokongan majoriti ADUN.

Plan untuk meluluskan Akta Darurat dan kerajaan MAGERAN di Kelantan seterusnya dibuat Barisan Nasional tanpa berunding dengan PAS yang masih berada di dalam Barisan Nasional.

Datuk Asri yang dimaklumkan kemudiannya mengenai cadangan meluluskan Akta Darurat membantah menyebabkan ianya dianggap melanggar etika Barisan Nasional dan terpaksa meletakkan jawatan.

Akta Darurat telah dibentangkan Perdana Menteri Ketiga dan diluluskan di Dewan Rakyat pada Oktober 1977 untuk mewujudkan undang undang darurat di Kelantan dan pada 8 November 1977 pentadbiran Mageran diistiharkan.

Pada 13 Disember 1977 PAS disingkir atas alasan enggan mematuhi etika Barisan Nasional mengenai undang-undang Darurat.

Selepas itu pada 12 Januari 1978, pentadbiran MAGERAN (Majlis Gerakan Negara) telah ditarik balik oleh Kerajaan Persekutuan yang mengadakan pilihanraya umum untuk negeri Kelantan sahaja pada 11 Mac 1978 .

Tipu helah  darurat-mageran ini mengakibatkan PAS kalah dengan teruk dikedua dua peringkat iaitu negeri dan Parlimen.

Fokus artikel ringkas kali ini yang ditulis sempena PRU 13 ialah untuk kita sama-sama merenung siapakah yang menyebabkan kejadian yang di laporkan media perdana sebagai ‘huru-hara’ berkenaan.

Ia bertujuan agar dapat di jadikan pengajaran bagi menghadapi PRU 13 yang mesti diadakan selewat lewatnya sekitar 27 Jun 2013 biarpun khabar angin semasa bertiup sepoi sepoi bahasa yang Dewan Rakyat MUNGKIN  dibubarkan tidak lama selepas tarikh ini.

Ibrahim Ali (Datuk) di maklumkan oleh seorang persara polis yang masih ada hari ini, yang bertugas ketika insiden 1977 di Kelantan sebagai dalang yang merancang lakonan huru hara di beberapa lokasi di Kelantan.

Perbuatan membakar tayar dan memecahkan beberapa kedai Cina yang berlaku di sekitar Kelantan termasuk Bandar Kota Bharu di lakukan oleh kumpulan pemuda yang sama yang bergerak dari satu lokasi ke satu lokasi yang lain.

Maka sebab itulah kebakaran tayar yang dikatakan huru-hara itu tidak berlaku serentak kerana penjenayahnya adalah kumpulan yang sama.

Persara polis berkenaan juga telah mengesahkan yang pihak keselamatan telah menerima arahan supaya tidak mengambil tindakan yang tegas terhadap para pencetus kebakaran tayar tersebut.

Ia bermaksud pihak keselamatan tidak dapat menjalankankan tugas mereka dengan effektif untuk menahan para penjenayah serta merta bila mereka melakukan pembakaran tayar yang bertujuan untuk mencetuskan rasa panik, keadaan kononnya adalah ‘huru hara’.

Manakala Ibrahim Ali  sendiri pula tidak berada di Kelantan ketika kejadian bakar tayar, dia seperti biasa dengan gaya ‘gedebe’ atau cakap besarnya cuma memantau dan memberi arahan daripada Kuala Lumpur.
Maklumat ini selain daripada di sahkan sendiri oleh persara polis berkenaan, ianya juga di akui sendiri oleh Ibrahim Ali dengan takkaburnya di satu ceramah  parti Semangat 46.

Kaset-kaset ceramah semangat 46 di jual meluas di Kuala Lumpur selepas insiden parti Umno di istiharkan tidak sah (lebih dikenali umum sebagai ‘parti haram’) oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 4 Februari 1988 oleh Hakim Mahkamah Tinggi Allahyarham Tan Sri Harun Hashim.

Selepas pengharaman Umno, Tengku Razaleigh menubuhkan parti Semangat 46 selepas Tengku gagal dalam perebutan nama Umno dengan Dr Mahathir yang diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan untuk menubuhkan Umno Baru.

Tidak lama selepas itu perkataan ‘Baru’ dibatalkan secara rasmi (Sila baca tulisan saya yang  di siar Berita Harian  4 Oktober 2003 Tan Sri Harun Hashim setaraf Lord Denning)

Ketika menyertai Semangat 46, kemarahan Ibrahim Ali terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad amat memuncak sekali sehingga Ibrahim mengatakan yang beliau ingin kencing di atas kubur Dr Mahathir sepertimana yang jelas  audionya di ceramah yang kaset kasetnya di jual di Kampung Baru.

Lebih kurang hampir 2 tahun yang lepas saya pernah menulis komen mengenai perkara ini di laman blog chedet milik Tun Dr Mahathir Mohamad yang  saya sangkakan tidak akan disiarkan di blog berkenaan kerana setiap komen akan diluluskan terlebih dahulu sebelum disiarkan.

Amat terkejut bila selepas beberapa hari komen yang tergantung menantikan kelulusan, tiba tiba saya dapati ianya disiarkan di blog Tun Dr Mahathir.

Ini bermaksud keinginan Ibrahim Ali untuk kencing di atas kubur Dr Mahathir adalah dalam pengetahuan Tun Dr Mahathir sendiri.

Mungkin Tun Dr Mahathir ada sebabnya tersendiri kenapa beliau tidak seolah olah ambil hati atas ceramah Ibrahim Ali ketika berada bersama Semangat 46 dulu.

Namun yang jelas Ibrahim Ali  kini sebaliknya telah kencing diatas mukanya sendiri dan mungkin Tun Dr M  cuma mampu tersengih puas bila melihat Ibrahim Ali kini kembali berkhidmat untuk beliau.

Yang menghairankan adalah, pengikut pengikut Ibrahim Ali seperti langsung tidak mempunyai daya intelektual untuk berfikir untuk setia tanpa banyak soal kepada orang seperti Ibrahim Ali ini.

Kini ada beberapa NGO yang melibatkan Ibrahim Ali berpejabat di Kota Bharu berhadapan dengan KB Mall dan bersebelahan dengan Bangunan Masterskill. Manakala rumah Ibrahim Ali pula ialah di Taman Melawati.

Penulis pernah di maklumkan beberapa tahun lepas Ibrahim Ali pernah di maki hamun secara terbuka oleh penduduk Taman Melawati ketika dia pergi untuk membeli makanan di situ, dia terus segera masuk ke dalam kenderaannya beredar dan para saksinya peniaga sekitar masih lagi ada hari ini untuk mengesahkan kejadian ini.

Ketika Restoran Rasa Utara yang amat digemari Perdana Menteri Ke Empat kita itu masih mempunyai satu cawangan di Wangsa Maju beberapa tahun yang lepas, Ibrahim Ali pernah memberi ceramah panjang dengan nada kuat kepada  seorang budak pelayan perempuan berusia belasan tahun yang bertugas di restoran berkenaan tentang kenapa Restoran Rasa Utara tidak mempunyai Air Batu Champur (ABC).

Ianya berlaku pada satu petang Ahad yang mana cuma ada 2 meja sahaja yang mempunyai pelanggan iaitu meja penulis sekeluarga dan meja Ibrahim Ali dengan seorang lelaki Melayu bersamanya.

Ibrahim Ali juga adalah orang yang sama bersuara lantang menyokong serta mengampu keputusan Presiden Umno ketika Mesyuarat Majlis Tertinggi Umno 1998 untuk memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kaset rakaman 2 siri Mesyuarat MKT Umno selama 2 jam di jual meluas di seluruh negara dan juga audio penuhnya muncul di laman laman web reformasi bermula tahun 1998 seperti Mahazalim dan sebagainya.

Kini, pihak berkuasa patut mengambil perhatian dan bertindak dengan sewajarnya bila NGO yang dipimpin Ibrahim Ali  membuat beberapa kekacauan di serata tempat di seluruh negara yang mana kebanyakkan insiden berkenaan boleh di tonton dengan jelas di  laman laman youtube.

Jika keadaan politik yang tidak stabil di Kelantan yang diarahkan lakonannya oleh Ibrahim Ali berlaku  dari masa ke semasa antara 1977-1978, kini Ibrahim masih cuba mencetuskan kemarahan pelbagai pihak sekali lagi.

Sebagai contoh Ibrahim memberi ang pow dalam sampul putih yang membawa rasa tidak senang kaum Cina kerana ianya biasanya di beri pada waktu kematian bukannya ketika sambutan Gong Xi Fa Cai. Ia berlaku pada tahun 2012.

Pada awal tahun 2013 pula Ibrahim dilaporkan Wikipedia mahu membakar Kitab Injil berbahasa Melayu milik penganut Kristien.
Persoalannya di mana kedudukan Ibrahim Ali dalam agama Islam sendiri? Rakyat seluruh Negara kenal siapa Ibrahim Ali dan jika Ibrahim ingin terus memalukan diri sendiri secara kekal itu terserah tahap IQ nya sendiri tetapi bila ianya melibatkan ketenteraman awam dan maslahah (public interest) maka PDRM wajar serta merta bertindak.

Tiada apa pengecualian sepatutnya diberikan kepada perbuatan jenayah sekalipun PDRM Pulau Pinang telah merakamkan kenyataan Ibrahim Ali dalam isu bakar kitab Injil, apa pula tindakan susulan dan apa pula tindakan pejabat pendakwaraya.

Ibrahim Ali  pada tahun 2010 dengan bangganya memalukan Malaysia ke seluruh dunia bila muncul di Al Jazeera English dengan mengungkap , ‘shit’ sebanyak 3 kali tanpa apa-apa tindakan terhadapnya kerana menjatuhkan nama baik negara. Apa agaknya kelas ahli politik dari Malaysia yang mencarut dan disiarkan oleh stesen TV antarabangsa ke seluruh dunia?

Menoleh kembali kenangan insiden pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 2 September 1998 serta penahanan beliau pada malam 20 September 1998 di kediamannya Jalan Setiamurni Damansara Height Kuala Lumpur, tentu semua masih teringat yang Ibrahim Ali muncul kembali dengan modus operandi 1977 Kelantan pada 10 Oktober 1998.

Dengan menggunakan adiknya Azmi Ali, mereka mengedarkan risalah yang sengaja dicetak logo PAS untuk rakyat Kelantan berkumpul kononnya berdemostrasi reformasi di Bandar Kota Bharu namun gagal bila cepat disedari oleh Datuk Husam Musa. Ketika itu Husam adalah Setiausaha Politik YAB  Menteri Besar Kelantan yang terus membuat laporan polis.

Pihak polis serta FRU dengan professionalnya berjaya mengawal keadaan daripada tercetus lebih lebih lagi dengan wujudnya kereta yang menyamar sebagai penyokong PAS yang pletnya di daftarkan atas nama Azmi Ali iaitu adik Ibrahim Ali yang cuba memberi provokasi kepada rakyat Kelantan untuk ke demonstrasi reformasi.

Kebijakan rakyat Kelantan tidak menghiraukan langsung cadangan demo reformasi provokasi Ibrahim Ali pada tahun 1998 boleh menggagalkan apa juga usaha menerusi modus operandi yang sama jika ingin di ulangi oleh Ibrahim Ali dan kuncu kuncunya sempena PRU 13.

Ini memandangkan keseluruhan rakyat Malaysia kini telah bijak menilai yang telah di buktikan menerusi pilihanraya 2008.

Sebagai penutup, amatlah perlu untuk satu Suruhanjaya Di Raja ditubuhkan untuk mengenal pasti punca dan dalang lakonan huru hara di Kelantan hingga menyebabkan diistiharkan Mageran sehingga mengakibatkan rakyat Kelantan berpecah belah untuk menyokong pemimpin mana.

Ia akhirnya menyebabkan PAS kehilangan kuasa di Kelantan di dalam PRU yang diadakan tidak lama selepas Mageran ditarik balik.

YAB Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat adalah antara saksi penting segala tipu daya Umno yang membawa kepada pemecatan PAS daripada Barisan Nasional seterusnya lakonan huru hara yang terancang dan pengistiharan  Mageran di Kelantan dimana ketika itu Tok Guru memegang jawatan Ketua Dewan Ulamak PAS.

Penubuhan Suruhanjaya Di Raja mampu mengesan segala butir butir terperinci sebenar Mageran Kelantan 1977 untuk dijadikan teladan dan sempadan pada semua rakyat seluruh negara.

Di zaman internet ini di mana segala insiden dapat di muat naik terus ke laman laman web serta portal berita, rakyat akan dapat membuat kesimpulan sekiranya ada cubaan untuk mengulangi episod Mageran Kelantan 1977 dalam negara kita.

Untuk memastikan ianya tidak dapat ditutup dengan alasan alasan tidak logik amatlah perlu sebarang insiden di beri liputan meluas oleh media antarabangsa seperti Al Jazeera, BBC dan CNN.

Rakyat juga boleh menghantar berita bergambar/video terus kepada media antarabangsa berkenaan secara dalam talian untuk memastikan sebarang insiden kezaliman terbongkar serta merta tanpa dapat ditutup oleh sesiapa lagi.

InsyaAllah, semua rakyat dan pasukan keselamatan termasuk PDRM patut mengkaji dengan fikiran terbuka apa sebenarnya berlaku di Kelantan yang mengakibatkan pengistiharan Mageran dan apakah tindakan yang boleh dilakukan rakyat serta pasukan keselamatan sekiranya modus operandi berkenaan hendak cuba di ulangi sekali lagi oleh  mana mana  pihak yang tidak bertanggungjawap.

PDRM yang dianugerahkan gelaran Di Raja pada tahun 1958 patut berasa bangga dan bertanggungjawap menjalankan tugas 'without fear or favour’. Fear yang perlu cuma kepada Allah swt semata-mata.
Hubungan Kabinet Kerajaan Persekutuan dengan PDRM  tidak perlu disalah ertikan kerana hubungan itu cumalah hubungan logistik, pentadbiran serta bajet.

Jika terdapat daripada kalangan tertinggi Kabinet Persekutuan yang disyaki terlibat dalam sebarang perbuatan jenayah serius maka bersegeralah untuk menahan reman untuk siasatan.

Ia perlu dilakukan demi moto Polis Sedia Berkhidmat agar sentiasa di hormati rakyat seperti zaman dahulu di mana rakyat menjadikan polis sebagai tempat mengadu dalam segala hal seolah-olah polis mengambil alih pula jawatan penghulu hatta mungkin juga mengambil alih jawatan Jaksa Pendamai(JP) dimana amat jelas betapa hormatnya masyarakat pada PDRM dulu.

InsyaAllah dibawah pentadbiran Tan Sri IGP sekarang  PDRM telah  mula kembali dihormati rakyat.  PDRM  seterusnya dapat maju ke depan dengan bertugas dengan tegas, berani kerana benar sepertimana perintah Allah swt dan Nabi Muhammad s.a.w.
Insya Allah, Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong, Majlis Raja Raja serta rakyat seluruh negara akan sentiasa menyokong segala tindakan tegas dan betul PDRM yang jika dilaksanakan, boleh menjadi contoh pada negara lain.

Jika Cawangan Khas boleh mengkategorikan salah sebuah pertubuhan Melayu sebagai kumpulan samseng Melayu sudah tiba masanya untuk Cawangan Khas melaporkan dan mengkategorikan dengan telus sebuah badan bukan kerajaan yang di ketuai Ibrahim Ali juga sebagai kumpulan samseng Melayu berdasarkan pelbagai bukti kukuh yang ada serta bahan audio visual yang telah tersiar ke seluruh dunia menerusi laman youtube.


* Penulis adalah pakar timbangtara dan mempunyai ijazah undang-undang dari UIA. Pernah menerima anugerah tokoh Tribunal Timbangtara Malaysia.

Datum Jelatek: S'gor ambil kira kepentingan penduduk

Harakahdaily, 21 Mac 2013
KUALA LUMPUR: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menolak dakwaan bahawa projek Projek Datum Jelatek di Taman Keramat, Kuala Lumpur meminggirkan masyarakat setempat seperti yang didakwa sesetengah pihak.

Sebaliknya, beliau memberi jaminan bahawa pihak kerajaan negeri akan mengambil kira semua faktor termasuk menimbang permohonan yang dikemukakan masyarakat sekitar.

Katanya, beliau telah mengadakan perbincangan berhubung perkara itu dengan Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Othman Omar semalam.

"Beliau memberikan maklumat-maklumat terperinci kepada kita.

“Kita juga akan meneruskan projek itu disamping mengambil kira permintaan dan beberapa faktor kemiskinan masyarakat setempat,” katanya pada sidang media semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas memorandum yang diserahkan Badan Bertindak Datum Jelatek kelmarin yang membantah projek itu kerana didakwa meminggirkan masyarakat setempat.

Wakil penduduk Taman Keramat itu turut disertai beberapa badan bukan kerajaan seperti Waris Malaya, Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) dan Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI) serta Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).

Mengulas lanjut, Abdul Khalid yang juga Ahli Parlimen Bandar Tun Razak menegaskan tanah projek projek itu bukan Tanah Rizab Melayu sebaliknya milik penuh kerajaan negeri.

“Ini bukan kawasan Rizab Melayu, kita sudah diberitahu oleh PKNS, ianya milik kerajaan negeri dan kita juga meminta PKNS supaya membina rumah-rumah itu dan 70 peratus akan dijual kepada masyarakat Melayu," katanya.

Beliau berkata, penduduk Melayu yang menjual unit pangsapuri mereka kepada PKNS untuk projek itu menerima keuntungan berlipat kali ganda apabila dibayar RM 300,000. Sebaliknya harga asal pangsapuri kos rendah mereka hanya sekitar RM 20,000.

LAPORAN BERKAITAN


Datum Jelatek: Di mana mereka bila flat diroboh dahulu?

Rakyat Sabah lupa isu lebih kritikal?

Ahmad Lutfi Othman, 21 Mac 2013
Tragedi pencerobohan Lahad Datu sudah melangkau menjadi isu politik daripada persoalan keselamatan semata-mata. Sememangnya politik dan keselamatan mempunyai kaitan yang rapat. terutama di negara-negara membangun.

Peristiwa pengeboman Menara Berkembar Amerika Syarikat pada 11 September 2011 mempunyai implikasi besar bukan saja kepada lanskap politik dunia, malah kepada bentuk laporan media menentang terorisme. Apatah lagi dalam konteks Malaysia hari ini, semua perhatian tertumpu kepada PRU13, pilihan raya paling sengit dalam sejarah dan rakyat dilihat bersedia untuk melakukan perubahan di peringkat kerajaan persekutuan.

Dato' Seri Najib Razak berada dalam posisi cukup sukar. Selain risau untuk melengkapkan teori pusingan nama-nama Perdana Menteri Malaysia, R.A.H.M.A.N, kedudukannya juga terancam jika gagal mengembalikan majoriti dua pertiga BN di Parlimen, apatah lagi jika gabungan parti itu tewas kepada Pakatan Rakyat.

Berdasarkan laporan media dan juga siri kenyataan Najib (di merata tempat) serta pemimpin utama BN lainnya, isu Lahad Datu yang mengorbankan sepuluh perwira negara itu telah dimanipulasi sepenuhnya demi kepentingan politik dan survival kuasa.

"Atas nama keselamatan negara, kedaulatan tanahair dan ketenteraman awam, seluruh rakyat bersatu ... ya, sebenarnya Najib mahu rakyat berpadu untuk melangsungkan kerakusan dan ketamakan kuasa BN!" seorang rakan saya di Peringkat, Kelantan, menghantar SMS.

Penganalisis politik Sabah, Musli Oli, yang juga aktivis KeADILan, pada 13 Mac lalu, turut mengingatkan saya: "Insiden Lahad Datu hampir menutup mata rakyat Sabah terhadap isu-isu yang sekian lama menghantui mereka. Soal hak dan masa depan, isu Perjanjian Malaysia, Perkara 20, kemiskinan, pengangguran, kes RM40 juta dan USD90 juta, polisi kabotaj, kenaikan harga barang keperluan, kemudahan asas yang teruk.

"BN berjaya jadikan tragedi berdarag dan airmata untuk raih simpati rakyat sehingga rakyat Sabah lupa isu-isu asas. Korban nyawa menjadikan rakyat sedih dan takut untuk lakukan perubahan. Itulah matlamat BN dan mereka telah berjaya."

Selain konflik berdarah ini menunjukkan petaka besar "Projek IC", saya lebih cenderung untuk melihatnya, sepertimana penegasan Bekas Timbalan Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral (B) Dato' Ghafir Abdul Hamid yang mengungkitkan soal keupayaan ketenteraan kita, antaranya proses  kerajaan membeli senjata mahal secara tender rundingan terus dan bergantung kepada satu penender semata-mata, sehingga mewujudkan perbezaan harga yang ketara berbanding pembelian negara lain.

"Banyak kos-kos tersembunyi. Kita boleh tanya apa dia kos tersembunyi? Termasuklah komisyen. Kalau orang kaya dipanggil komisyen, kalau mata-mata di tepi jalan dipanggil rasuah," katanya.


"Apabila beli senjata sentiasa kita balik kepada pembekal untuk dapatkan alat ganti. Apabila senjata itu rosak kena hantar ke London, Perancis atau sebagainya. Ia makan duit yang banyak. Sektor penting juga tidak dibangunkan. Umpamanya kalau kita tengok berek. Berek tentera Kem Rasah, kalau tengok dari luar memang cantik. Masuk dalam, tengok dia punya jamban!" tegasnya dalam majlis ceramah di Seremban, 17 Mac lalu.

-----
Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) memerlukan sumbangan orang ramai bagi membiayai projek penerbitan bahan bercetak untuk kempen PRU13, antaranya untuk kos percetakan sisipan BANGKIT bagi edaran percuma. Salurkan sumbangan ada kepada akaun Maybank KAMI MEDIA 514075606399. Tulisan Ahmad Lutfi ini dipetik dari kolum SIMPUL MATI dalam BANGKIT terbaru.

Tiada ulasan: