Jumaat, 6 Februari 2015

KAHWIN/NIKAH DULU BUKAN ZINA DULU...JANGAN ROMEN2 DULU...JANGAN BF/GF DULU...WANITA KENA JUAL MAHAL...LELAKI LAH NI ADA YANG MEMANG JADI TENTERA/EJEN IBLIS

Tanda-Tanda Awek Sudah Hilang Dara Sebelum KahwinTanda-Tanda Awek Sudah Hilang Dara Sebelum Kahwin
|
Disini ingin dikongsikan beberapa tanda seorang perempuan atau anak gadis yang sudah pun kehilangan dara. Sememangnya dara amat penting untuk menentukan kesucian wanita.
Jangan percaya  teori ini  100 peratus kerana berkemungkinan artikel ini ditulis hanya untuk menakutkan wanita supaya menjauhi zina.

Tanda-tanda awek sudah hilang dara ?

1.  DAHI

Gadis yang masih suci, dahinya licin. Bila selalu melakukan hubungan seksual, licinnya hilang, malah yang timbul kedutan (garis2) yang kadangkala nampak kadangkala tidak ketika sedang bercakap. Kedutan kerana sudah tidak suci, tidak sama dengan kedutan wajah yang disebabkan faktor usia. Kedutan suci yang telah hilang, tidak begitu ketara dan tidak begitu nampak, kecuali ketika muka menunjukkan reaksi tertentu seperti sedang ketawa dan bercakap, manakala kedutan disebabkan faktor usia sentiasa nampak jelas dan kekal.

2 HIDUNG

Gadis yang masih suci atau tubuhnya belum disentuh oleh lelaki, hujung hidungnya berwarna kemerah-merahan, jika disentuh hujung hidungnya nampak merah. Gadis yang tidak suci hujung hidungnya merah tetapi merah pucat, terkadang warna merah tidak nampak, yang nampak hanyalah pucat. kalau tak percaya, cuba lihat hujung hidung anak gadis, merahkan.? Bagi lelaki yang suka merosakkan kesucian wanita, hidungnya berbelang, oleh karena itu disebut lelaki hidung belang. Wallahualam..

3. MATA

Dari mana datangnya cinta? Dari mata turun ke hati….. Kita menggunakan mata untuk memandang dan melihat seseorang, cantik ke, seksi ke, menghairahkan ke, dan lain-lain. Selalunya kita memandang wanita cantik hanya dibahagian luar saja, tapi bahagian dalamnya sudah rosak, untuk mengetahui wanita itu masih suci atau tidak, cubalah tengok matanya. Bila bahagian bawah kelopak terlipat sedikit dan terdapat tanda lebam bererti gadis itu sudah tidak suci lagi, mungkin sudah bersuami. lebam yang menunjukkan tidak suci nampak seperti garis-garis hitam di bawah kelopak mata di samping warna hitam di bawah kelopak mata sedikit kelihatan berkedut (berkeriput).

4. BUAH DADA

Peranan buah dada memang banyak, bukan sekadar menggoda nafsu lelaki saja, tapi buah dada sebagai bukti bahawa gadis itu pernah disentuh atau tidak. Buah dada gadis yang belum pernah disentuh, sentiasa tegang. Tetapi kalau sudah kena sentuhan, buah dada itu tegangnya berkurang dan membesar sedikit daripada ukuran asalnya, lebih kerap disentuh, lebih kendur. Perhatikan gadis ketika berjalan atau berlari, bergerak-gerak dan melambung jatuh (ke bawah) dan berbuai sekali bererti ketegangan sudah hilang. Kalau belum pernah kena sentuhan, walaupun buah dada berbuai disaat berlari tetapi buaiannya tidak terlalu melambung-lambung bererti ketegangan masih ada.
Puting buah dada yang pernah kena sentuhan menjadi panjang dan terjojol (keluar) sedikit dari tempat persembunyiannya. Buah dada yang selalu kena ramas akan menjadi lebih besar, dan jangan menuduh gadis yang berbuah dada besar itu kena ramas. Sebab, buah dada yang besar kena ramas dan yang besar kerana faktor semulajadi (alami) memang berbeza.

5. GARIS TAPAK TANGAN

Gadis yang berkulit tebal dan kasar, cuba perhatikan kedua tapak tangannya, jikalau retak (pecah urat, urat-urat yang menyerupai retak), bukan kerana disebabkan tidak tahan bahan pencuci yang mengandung kimia (alergiC), bererti gadis itu sudah hilang kesuciannya. Gadis yang masih suci, kedua tapak tangannya halus dan licin. Jika kesuciannya telah hilang, kedua tapak tangannya ketika di tekan warnanya pucat tidak merah, jika dipicit terus ia menganjal balik. Satu cara lagi, cuba perhatikan tapak tangan kanan, jika ada garis putus-putus dibahagian tengah bererti kesuciannya telah hilang, bila tidak terputus-putus bererti ada harapan kesuciannya belum hilang. setelah melihat tapak tangan yang kanan, cuba genggam ibu jari tangannya sekejap kira-kira satu minit. bila disaat mengenggam terasa panas (hangat) dan ibu jarinya merah ketika dilepaskan, bererti ada harapan masih suci. Perhatikan pula ibu jarinya, bila nampak pucat sangat walaupun ada rasa panas (hangat) bererti kemungkinan besar kesuciannya sudah diserahkan pada lelaki lain.
Cuba pegang erat jari kelingkingnya kira-kira satu minit, kemudian lepaskan. tanyalah bagaimana rasanya ketika dipegang erat dan dilepaskan? Kalau ia menjawab tak ada rasa, mintalah maaf sajalah, kemungkinan ia sudah tidak suci lagi. Tetapi kalau ia menjawab ada rasa rangsangan, jantungnya berdebar-debar atau ada rasa sakit seperti berdenyut-denyut.  nampaknya masih suci. (Yang menguji adalah orang laki-laki) ..(Pakai Sarung tangan.. aurat nak kena jaga ( ^_^ )

6. JARI TAPAK TANGAN

Dengan jari-jari lah lelaki suka memegang dan menggoda perempuan. perempuan juga begitu. jari-jari adalah kawasan yang paling mudah untuk mengetahui gadis yang suci atau tidak. Caranya cukup mudah. terlebih dahulu berjabat tangan, ketika berjabat tangan ramas-ramaslah tangannya, kalau lelaki bukan mahramnya boleh memegang tangan seorang gadis, itu menunjukkan dara kecil dibahagian tangannya sudah ternodai. Apabila tangan dan jari-jari gadis itu boleh di ramas-ramas bererti peluang untuk memegang tempat-tempat yang lain sudah terbuka luas. Cuba jari-jari gadis itu di belai-belai dan di ramas-ramas dengan lembut, bagaimana perasaan gadis itu?
Sentuhan lelaki dijarinya memang memberi satu rasa yang nikmat dan berahi yang tersendiri. Sentuhan tangan sentuhan ajaib, dari tanganlah akan menjalar ke daerah-daerah yang lain. Sentuhan tangan memang syahdu, kalau tak percaya cubalah betapa bahagianya berjalan sambil berpegangan tangan. Bila anda ingin mengetahui gadis itu sudah terbiasa disentuh atau tidak, Cuba hulurkan tangan dan bersalaman dengannya, ketika bersalaman genggamlah tangannya dengan lembut dan cuba sentuh jari kelingking gadis itu. Ketika menyentuh jari kelingkingnya tengoklah wajah gadis itu, apakah dia nampak gelisah dan resah?, kalau dia terkejut dan berubah wajahnya, berkemungkinan besar dia masih suci. walaupun mungkin dia pernah berasmara (ringan-ringan), tapi mungkin belum sampai tertebuk daranya. Jika ketika jari kelingkingnya disentuh kemudian dia nampak macam biasa saja dan tak mahu bersuara, kemungkinan besar kesuciannya sudah tiada. Wallahualam..

7. PERUT

Peribahasa menyebut, biar pecah di perut jangan pecah di mulut. begitulah kata peribahasa, tapi tubuh wanita bukanlah peribahasa. Kalau pecah daranya, pasti pecah perut. Bila seseorang gadis pernah melakukan hubungan badan, maka perutnya akan menjadi mengembang dan menjadi buncit sedikit.

8. RAMBUT

Rambut merupakan mahkota wanita tetapi juga berperanan dalam menentukan gadis itu masih suci atau tidak. Gadis yang masih suci, rambutnya kelihatan rapi, segar dan tidak kasar. manakala gadis yang sudah hilang kesuciannya, rambutnya kelihatan tidak bersemangat (kuyu).

9. BIBIR

Percaya atau tidak bahawa bibir gadis yang pernah dicium lebih menarik dan cantik. Apabila bibir bertemu bibir, maka akan membuat pergerakan darah akan mengalir ke bibir dan membentuk bibir yang baru. Lebih kerap dicium, lebih cantik pula bibirnya. Tapi ada juga gadis yang mempunyai bibir mulut yang cantik walaupun tidak pernah dicium. Gadis yang belum pernah dicium bibirnya kelihatan berwarna merah jambu dan tidak ada garis pucat atau hitam di sekitar bibirnya. Bibir gadis yang tidak pernah dicium tidak nampak lebam dan bibirnya licin dan basah. Bibir yang pernah dicium akan nampak lebam-lebam sedikit walaupun hanya sekali saja, dan juga dapat mengubah bibirnya dimana terdapat garis-garis kasar yang memperindah bentuk bibir. Bila gadis itu tidak suci lagi, bahagian tengah bibirnya nampak retak, seakan-akan terbahagi dua, retaknya tidak begitu jelas, akan tetapi boleh dilihat jika diperhatikan betul-betul.

10. FARAJ

Ini sudah tentu hanya akan diketahui setelah bernikah. Permukaan gadis yang pernah melakukan hubungan badan, pintu kemaluannya tidak tertutup rapat, agak renggang sedikit dan lebih kembang. Kalau gadis yang masih perawan, kemaluannya sentiasa tertutup rapat. Sebenarnya selaput dara boleh dilihat terus kedalam kemaluan gadis. Bila kemaluan masih tertutup bererti gadis itu masih suci. Kalau lubang itu terbuka sedikit bererti gadis itu sudah tidak perawan lagi.

11. LEHER

Leher juga menjadi salah satu tempat yang dapat menunjukkan gadis itu masih suci atau tidak. Bila leher perempuan itu nampak berkedut-kedut, ertinya perempuan itu pernah disentuh lelaki. Garis kedutnya bukan seperti garis kedutan akibat dah tua, garisnya kecil-kecil, pendek-pendek dan putus-putus, bukan garis yang panjang. Kalau ingin melihat dengan jelas tunggulah gadis itu menundukkan kepalanya. Lihatlah dengan cepat dan cermat.!. apabila gadis itu kerap keluar dengan lelaki, maka lehernya terdapat tanda-tanda hitam kecil diliang romanya dan warna pucat kecil seperti bintik-bintik. Adakalanya lubang dibulu roma nampak jelas di leher, ini juga bererti gadis itu selalu disentuh. Kalau gadis itu berleher panjang, cuba perhatikan dibahagian lehernya, jika terdapat garis-garis urat yang bersilang ertinya gadis itu masih suci. Jika terdapat garis-garis yang melintang, bukannya urat yang melintang, ini bererti perempuan itu sudah pernah beranak….

Cuba fikirkan yang terbaik untuk diri anda, lebih baik anda menjauhi zina, Inshaallah kehidupan anda lebih tenang nanti.

Mengapa Tak Boleh Tidur Terlalu Malam?

8

Diantara kebiasaan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam adalah, beliau tidak suka begadang. Jika tidak ada urusan penting –baik tentang dakwah ataupun jihad- maka beliau menyegerakan tidur setelah shalat Isya’ kemudian bangun di pertengahan malam atau sepertiga malam untuk shalat tahajjud atau qiyamullail.
Selain memudahkan tahajjud, ternyata kebiasaan tidak tidur terlalu malam juga memiliki banyak manfaat medis yang baru diketahui di zaman modern ini. Sebaliknya, orang yang tidur terlalu malam terancam bahaya kesehatan sebagai berikut:

1. Sistem Imun Melemah

Tidur terlalu malam ternyata berpengaruh rusaknya sel-sel darah putih. Akibatnya kekebalan tubuh menjadi melemah dan rentan terhadap serangan berbagai penyakit.

2. Diabetes

Tidur terlalu malam juga merusak hormon di tubuh. Akibatnya tubuh tidak toleran terhadap glukosa karena jumlah insulin menurun. Orang yang tidur terlalu malam menjadi lebih rentan terhadap penyakit Diabetes.

3. Sakit Kepala Hingga Kerusakan Otak

Tidur terlalu malam membuat tubuh tidak bisa beristirahat dengan baik. Meskipun waktu tidurnya sama, katakanlah lima jam, orang yang tidur sebelum tengah malam dan bangun sepertiga malam terakhir akan merasakan kondisi fisik yang lebih fit. Sebaliknya, tidur larut malam membuat istirahat tidak efektif. Ketika bangun kepala terasa berat, itulah tanda gegar otak kecil sedang menyerang. Jika dibiasakan, terus menerus dalam waktu berkepanjangan, kerusakan otak bisa mengancam.

4. Kanker Hati

Dintara penyakit berbahaya akibat tidur terlalu malam adalah kanker hati. Hal ini sebagaimana dijelaskan dalam situs resmi UGM Fakultas Kedokteran Bagian Radiologi. Bahwa penelitian para dokter di National Taiwan Hospital menemukan bahwa tidur terlalu malam dan bangun terlalu siang merupakan penyebab utama kerusakan hati.
Subhanallah… demikianlah hikmah medis dari salah satu kebiasaan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam. Aisyah radhiyallahu ‘anha menjelaskan kebiasaan beliau ini:
مَا نَامَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَبْلَ الْعِشَاءِ وَلَا سَهِرَ بَعْدَهَا
Rasulullah shallaallahu ‘alaihi wa sallam tidak pernah tidur sebelum waktu isya’ dan tidak pernah begadang setelahnya. (HR. Ahmad; shahih)
Ibnu Qayyim Al Jauziyah menjelaskan dalam Zadul Ma’ad: “Termasuk kebiasaan beliau adalah tidur di awal malam dan bangun di bagian akhirnya. Terkadang beliau begadang di awal malam untuk mengurusi berbagai kepentingan orang-orang miskin.”
Semoga kita dimudahkan untuk meneladani beliau, dan mendapatkan banyak manfaat dan hikmah berkat meneladani beliau. [Ibnu K/bersamadakwah]Masya Allah… Inilah Amalan yang Pahalanya Memilih Bidadari Surga

ilustrasi @ustadchandra
Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa sallam pernah berpesan, “Jangan marah.” Beliau mengulang-ulang nasihat tersebut ketika ada sahabat yang bertanya, “Ya Rasulullah, berilah aku nasihat.” Maka pengulangan nasihat tersebut menunjukkan betapa mulia dan agungnya sebuah amalan.
Marah berasal dari setan. Sikap itu merupakan salah satu tanda lemahnya iman seseorang. Setan mudah merasuki seseorang yang lemah imannya, sehingga ia mudah melampiaskan marahnya. Pun, kepada hal-hal kecil ataupun sesuatu yang tak ada hubungan dengan dirinya.
Maka menahan marah bukanlah suatu hal yang mudah. Dibutuhkan kesungguhan dalam mengupayakannya. Apalagi, amalan ini memiliki keutamaan yang agung di sisi Allah Ta’ala sesuai apa yang telah disabdakan oleh Nabi-Nya yang mulia.
Ibnu ‘Umar Radhiyallahu ‘Anhu bertanya kepada Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa sallam, “Apa yang dapat menjauhkanku dari kemurkaan Allah ‘Azza wa Jalla?” Dalam hadits yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad ini, Rasulullah pun membalas, “Jangan marah.”
Sebuah nasihat yang singkat, padat, jelas dan mengandung kebaikan nan tak terhitung. Bukankah ketika Allah Ta’ala murka, maka dunia ini amat kecil dan bisa dihancurkan-Nya dalam sekejap mata, bahkan lebih cepat dari itu? Bukankah ketika Allah Ta’ala murka, maka amat mudah baginya untuk menurunkan azab kepada siapa yang menentang-Nya?
Hasan al-Bashri mengatakan, “Empat perkara yang jika ada dalam diri seseorang, niscaya Allah Ta’ala akan menyelamatkannya dan mengharamkannya dari neraka.” Empat perkara yang dimaksud adalah, “Mampu menguasai dirinya ketika terdapat keinginan, rasa takut, syahwat, dan marah.”
Menahan marah dalam hadits yang lain juga menjadi salah satu indikator kuat atau tidaknya seseorang. Sebab kuat dalam Islam bukan sekedar berotot atau yang mampu memenangkan gulat, pertandingan fisik, adu jotos, dan sejenisnya. Kuat dalam Islam, salah satunya disandangkan bagi mereka yang mampu menahan amarahnya.
Terkadang, ketika seseorang memiliki kekuasaan untuk melampiaskan kemarahannya, ia akan serta merta melakukannya. Padahal, andai mau berupaya dan benar-benar mampu tuk menahan diri, maka Allah Ta’ala telah menjanjikan pahala yang agung baginya.
“Barang siapa yang sanggup menahan amarahnya,” sabda Nabi sebagaimana diriwayatkan oleh Imam Ahmad, “padahal dia sebenarnya mampu untuk melampiaskannya,” lanjut Rasulullah sebagaimana diriwayatkan pula oleh Imam Abu Dawud, “maka Allah akan menyerunya di hadapan pemimpin para makhluk pada Hari Kiamat kelak.”
Tidak hanya itu, sebagaimana diriwayatkan pula oleh Imam Tirmidzi dan Ibnu Majah ini, Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa sallam menegaskan, “Hingga dia memilih bidadari sesuai keinginannya.”
Semoga Allah Ta’ala menjaga kita dari godaan setan yang terkutuk. Aamiin. [Pirman] 

Hadits yang Membuat Sebagian Ulama Pingsan

ilustrasi @kejayaanyangindah.blogspot
ilustrasi @kejayaanyangindah.blogspot
Di antara ciri kemukjizatan perkataan Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam adalah singkatnya redaksi, mudah dipahami, namun mengandung hikmah yang amat besar bagi kehidupan kaum muslimin dan umat manusia. Seiring berjalannya waktu, kemukjizatan sabda Rasulullah semakin terbukti dengan ditemukannya manfaat-manfaat yang didapatkan jika seseorang mengamalkan hadits tersebut.
Lantaran mulianya hadits-hadits tersebut, generasi terdahulu umat ini telah memberikan sikap terbaik dalam memaknainya. Ada di antara mereka yang sampai pingsan saat mendapati dan menadabburi sebuah hadits.
Di dalam kitab Jami’ul ‘Ulum wa al-Hikam, sebagaimana dikutip oleh Syaikh Musthafa Dib al-Bugha dalam syarah Hadits Arba’in an-Nawawi, Ibnu Rajab al-Hanbali mengatakan, “Hadits ini mengandung wasiat agung dan kaidah menyeluruh dari perkara-perkara agama.”
Lantaran agungnya muatan yang terkandung di dalamnya, “Sehingga sebagian Ulama mengatakan, ‘Aku menadabburi hadits ini sehingga membuatku tercengang dan hampir membuatku pingsan.’”
Mengakhiri keterangannya, Ibnu Rajab al-Hanbali berkata, “Sungguh sangat disayangkan siapa yang tidak mengetahui hadits ini serta minimnya pemahaman terhadapnya.”
Hadits apakah yang dimaksud oleh Imam Ibnu Rajab al-Hanbali ini? Seagung apakah muatannya hingga para ulama tercengang dan hampir pingsan tatkala merenungi makna yang terkandung di dalamnya?
“Hai, Ghulam,” sabda Nabi pada suatu ketika kepada Abdullah bin ‘Abbas, “Aku akan mengajarkan kepadamu suatu kalimat.”
Lanjut Rasulullah bersabda, “Jagalah Allah, maka Dia akan menjagamu. Jagalah Allah, niscaya engkau akan mendapatinya di hadapanmu. Apabila engkau meminta, mintalah kepada Allah. Jika engkau meminta pertolongan, mohonlah pertolongan kepada Allah.”
“Ketahuilah, jika seandainya suatu umat bersatu untuk memberikan suatu manfaat kepadamu, niscaya mereka tidak akan mampu, kecuali apa yang telah dituliskan Allah Ta’ala untukmu.” Lanjut Rasulullah, “Dan jika mereka bersatu untuk membuat satu bahaya kepadamu, niscaya tidak akan membahayakanmu, kecuali dengan sesuatu yang telah dituliskan Allah Ta’ala kepadamu.”
Terang Rasulullah mengakhiri sebagaimana diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi dengan derajat Hasan Shahih ini, “Pena telah diangkat dan lembaran-lembaran telah mengering.”
Inilah hadits yang mulia dan memiliki kandungan nan menakjubkan bagi siapa yang berkehendak mengambil dan memanfaatkannya untuk kehidupan sehari-hari. Hadits ini dimasukkan oleh Imam an-Nawawi dalam kitabnya yang monumental Arba’in an-Nawawi; kitab yang dicetak jutaan eksemplar dan disyarah oleh banyak ulama karena singkatnya redaksi, namun memiliki kandungan nan menakjubkan.
Semoga Allah Ta’ala memuliakan ulama-ulama nan ikhlas dengan memberikan tempat terbaik di sisi-Nya. Aamiin. [Pirman]

Nik Abduh bukan ‘mursyidul am PAS’, kata Mat SabuPAS hari ini menafikan Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz adalah mursyidul am parti itu yang baharu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 Februari, 2015.PAS hari ini menafikan Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz adalah mursyidul am parti itu yang baharu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 Februari, 2015.PAS hari ini menafikan Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz adalah mursyidul am PAS yang baru, susulan kenyataan yang beberapa kali bertentangan dibuat ahli jawatankuasa pusat parti Islam itu, yang juga merupakan anak Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Timbalan Presiden Mohamad Sabu berkata, dakwaan itu hanya satu spekulasi, sambil menambah setiap kenyataan dikeluarkan anak kepada bekas menteri besar Kelantan itu ialah pandangan peribadi beliau.
"Itu hanya spekulasi. Pandangan beliau itu bukan pendirian parti. Keputusan parti hanya melalui mesyuarat. Kalau ada pandangan lebih awal, atau sebelum itu (mesyuarat), maka kita tidak anggap ia dari parti," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PAS Kuala Lumpur.
Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas kenyataan berbau kontroversi ahli Parlimen Pasir Mas itu kebelakangan ini.
Bagaimanapun, beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, menolak kemungkinan PAS akan mengenakan sebarang tindakan ke atas Nik Abduh ekoran kenyataannya yang kadangkala bertentangan dengan dasar parti Islam itu.
Sebelum ini, penganalisis politik Shahbudin Husin dalam komentarnya turut membidas Nik Abduh dengan menyifatkan kenyataannya seperti "pukul keliling", menggambarkan keadaan di mana banyak pihak yang tidak sebulu dengan pendiriannya, akan menjadi sasaran kecaman atau sindirannya.
"Seperti sedang mengadakan 'genjatan senjata' dengan Umno, yang tidak pula dimusuhi sebagaimana peranan seharusnya, beliau sebaliknya lebih galak menyerang rakan sendiri dalam PR.
"Malah, kelompok profesional atau Erdogan dalam PAS yang lebih cenderung untuk kekal bersama PKR dan DAP juga sering menjadi sasarannya.
"Jika tidak dikritik, pastilah mereka ini disindir dan diluahkan kata-kata sinis," tulis Shahbudin.
Katanya, dalam isu pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT), Nik Abduh antara yang paling aktif memberikan pandangan di mana reaksinya yang kontroversi diluahkan melalui media sosial dan menjadi bahan berita dan tajuk perbualan.
"Daripada meminta DAP mengamalkan demokrasi, dengan mengaitkan penolakan PAS terhadap pilihan raya PBT sama seperti DAP menolak hudud yang diperjuangkan PAS, beliau kini mengorak lebih jauh dengan mengatakan, jika keadilan yang diperjuangkan melalui pilihan raya itu, apakah sistem beraja yang ada sekarang perlu ditukar juga?" kata Shahbudin.
Nik Abduh juga dilaporkan menyindir pihak tertentu dalam PAS yang menyokong pilihan raya PBT, mengatakan pendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang seharusnya diterima sebagai pendirian parti, bukannya bersifat peribadi.
"Jika ada pimpinan PAS yang gagal memahaminya, ia salah dan amat malang sekali," kata Nik Abduh.
Nik Abduh juga berpendapat tidak adil apabila DAP sahaja yang memperjuangkan dasar partinya itu, namun dalam masa sama menentang hasrat PAS melaksanakan Undang-Undang Jenayah Syariah II (Hudud) di Kelantan. – 6 Februari, 2015.

10 Perkataan English Yang Telah Di Melayukan. Mat Salleh Pun Takkan Faham

Bermula dari kedatangan British ke Tanah Melayu suatu masa dahulu, Bahasa Inggeris sudah banyak dikuasai oleh rakyat Malaysia. Zaman berzaman, Bahasa Inggeris semakin sebati dengan rakyat Malaysia sehinggakan Mat Salleh pun tak faham dengan English kita.
Berikut kami kongsikan 10 perkataan Bahasa Inggeris yang telah kita sebagai rakyat Malaysia gunakan, dimana maksud sebenarnya jauh panggang dari api. Hehe.1. Tackle
English : Menangani, Menggasak
Manglish : Mengorat
Tackle
2. Chop
English : Cincang
Manglish : Rubber stamp
Chop
3. Budget
English : Belanjawan
Manglish : Contoh ayat “Bajet laaa..”
Budget
4. Action
English : Bertindak
Manglish : Berlagak
Action
5. Blurred
English : Kabur, Samar-samar
Manglish : Bingung
Blur
6. Sound
English : Bunyi
Manglish : Marah
Sound
7. Slumber
English : Lena
Manglish : Bersahaja
Slumber
8. Cable
English : Kabel
Manglish : “Orang dalam”
Cable
9. Terror
English : Menakutkan
Manglish : Hebat
Terror
10. Spender
English : Orang yang berbelanja
Manglish : Seluar dalam
Spender
p/s : Jika anda ada perkataan lain seperti diatas, kongsikan bersama kami!
p/s : Kami baru sahaja tambah 3 lagi perkataan :)
Like page The Vocket di Facebook

Tiada ulasan: