Isnin, 7 Oktober 2013

BAGAIMANA AMARAN ALLAH...BAGI YANG INGKAR DAN SOMBONG DAN BERLAGAK....INGAT KITA MILIK ALLAH....AKHIR KUBUR RUMAH KITA

Mukhriz setuju bahas, Hishammuddin tolak
Posted on Monday, October 07 @ 01:33:02 MYT
Dilulus untuk paparan oleh korokkering


Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang mempertahankan jawatan itu berkata perbahasan seperti itu tidak perlu kerana pemilihan tersebut hanya “melibatkan keluarga Umno”.
Naib presiden Datuk Seri Hishammuddin Hussein menolak cadangan agar semua calon yang bertanding untuk merebut jawatan tersebut membahaskan idea melalui siaran televisyen.

Beliau yang mempertahankan jawatan itu berkata, perbahasan seperti itu tidak perlu kerana pemilihan tersebut hanya “melibatkan keluarga Umno”.

"Jadi, kalau kita hendak bincangkan dalam khalayak orang, ini bukan pilihan raya presiden (Amerika Syarikat). Dalam hal sebegini rupa, saya rasa apa yang ada depan kita ini pun sudah cukup.

"Pemilihan ini untuk perwakilan dan bukannya seluruh dunia yang menentukan nasib calon-calon Umno.

“Malah bukan semua ahli UMNO yang menentukannya. Baik buruknya, kadang-kala memakan diri, jadi itu yang hendak kita elakkan. Tak perlu buat siaran langsung kerana kita tahu siapa ahli-ahli kita," katanya seperti dipetik dalam laporan Utusan Online.

Kenyataannya itu timbul selepas seorang calon naib presiden Umno Datuk Mukhriz Mahathir berkata beliau menyambut baik cadangan yang ditimbulkan oleh bekas timbalan presiden Umno Tun Musa Hitam itu.

Katanya beliau sedia menyertai forum berkenaan yang menurutnya boleh memberi ruang kepada calon untuk berkongsi fikiran masing-masing dalam memberi sumbangan kepada parti serta memberi peluang kepada perwakilan untuk membuat pilihan yang tepat.


malaysiakini | 06 Okt 2013

 Lagi amaran Zahid pada wartawan
Posted on Monday, October 07 @ 01:38:05 MYT
Dilulus untuk paparan oleh korokkeringMenteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menghalang sekumpulan wartawan dari melaporkan kenyataannya berhubung perbincangan dalam satu forum tertutup mengenai isu keselamatan.

Laporan Oriental Daily menyebut, Ahmad Zahid membuat satu kenyataan “sensitif” dalam forum berkenaan dan memberi amaran kepada petugaas media terbabit untuk tidak membuat laporan.Beliau didakwa memberi amaran bahawa syarikat akhbar terbabit boleh ditutup sekiranya melaporkan perkara itu, lapor akhbar berbahasa Cina tersebut.

Laporan itu menyebut, menteri berkenaan bertindak demikian selepas menyedari kehadiran beberapa orang wartawan di kalangan hadirin.

Ahmad Zahid seterusnya dilaporkan “menjemput” para wartawan tersebut untuk meninggalkan acara tersebut.

Menurut laporan itu lagi, Ahmad Zahid pada awalnya memperkenalkan beberapa orang calon yang akan bertanding dalam pemilihan Umno, dan didakwa menyebut kenyataan “sensitif” tersebut.

Oriental Daily bagaimanapun tidak menyatakan dengan jelas perkara yang disifatkan “sensitif” itu, dan tidak menamakan organisasi yang diwakili wartawan tersebut.

Ketika Ahmad Zahid berucap, seorang pemimpin Umno Melaka dilaporkan menyedari kehadiran wartawan tersebut, yang kemudiannya mengarahkan beberapa orang individu untuk meminta petugas media tersebut beredar.

Dilaporkan, Ahmad Zahid menyedari perkara itu apabila seorang setiausahanya yang berada di satu meja bersama petugas media tersebut sedang membantu para wartawan terbabit.

Menteri tersebut kemudiannya memberi amaran bahawa ia merupakan acara tertutup dan melarang kesemua media dalam apa jua bahasa daripada menerbitkan kandungan forum tersebut.

Beliau juga dilaporkan memberi amaran bahawa akhbar terbabit boleh ditutup jika tidak mengikut larangan tersebut.

Para hadirin tersebut seterusnya dilaporkan melaungkan ejekan selepas Ahmad Zahid memberi amaran tersebut, yang memaksa para wartawan tersebut keluar, lapor Oriental Daily lagi.

Para penganjur tersebut kemudiannya dilaporkan cuba menjelaskan kepada wartawan tersebut bahawa ia hanyalah satu “salah faham”.

Menteri dalam negeri pada hari Jumaat lalu membuat kecaman terhadap Malaysiakini yang didakwanya "memutarbelitkan" cakapnya dan mendatangi wartawan Lawrence Yong selepas sidang akhbar tersebut.


malaysiakini |  12:59PM Okt 6 2013

 OKU terpaksa merangkak ke pejabat pengarah JKM
Posted on Monday, October 07 @ 01:41:37 MYT
Dilulus untuk paparan oleh korokkeringSeorang lelaki OKU yang mewakili satu NGO terpaksa bersusah payah menaiki tangga pejabat Jabatan Kebajikan Masyakat (JKM) di Kulim hari ini untuk menyerahkan memorandumnya kepada pengarah jabatan tersebut.
MP Padang Serai N Surendran berkata, seramai 50 anggota Persatuan OKU Setia Daerah Kulim pada awalnya berhimpun di luar jabatan tersebut sebagai bantahan berhubung bantuan kebajian pada kira-kira jam 1.30 petang.

Bagaimanapun, pengarah JKM Kulim Rohana Yusof enggan menerima memorandum tersebut dan tidak berganjak dari pejabat tersebut di tingkat satu, kompleks bangunan majlis perbandaran.

Katanya, selepas menunggu lebih satu jam di bawah pancaran matahari terik, salah seorang anggota persatuan tersebut. Gnana Pragasan, yang tidak boleh berjalan, bertindak menaiki tangga tersebut untuk menyerahkan sendiri memorandum tersebut kepada Rohana.

Gnana, 53, dengan memorandum di mulutnya, menggunakan tangannya untuk memanjat tangga dan mengetuk pintu pengarah tersebut sehinggalah pegawai itu keluar untuk menerima memorandumnya.

Surendran berkata kejadian itu menunjukkan bahawa jabatan berkenaan tidak sensitif kepada warga kurang upaya dan warga emas di negara ini.


Nigel Aw
malaysiakini |  7:25PM Okt 6 2013

Gagal di panggung, Tanda Putera jadi wayang pacak Felda

http://duniacacamarba.blogspot.com, 07 Okt 2013
Selepas Gagal Dipanggung, Tanda Putera Akan Jadi Wayang Pacak FELDA
Tanda Putera Jadi wayang Pacak FELDA
[BH] Bandar Seri Jempol: FELDA akan menayangkan filem kontroversi, Tanda Putera, kepada penghuni 317 tanah rancangan di seluruh negara, menerusi Kembara Wayang Padang yang bermula, malam kelmarin.
Baca lagi

Wanita tak tutup aurat boleh menangis baca ini (gambar)

http://naimnikmat.blogspot.com, 07 Okt 2013

WANITA YANG MASIH TAK TUTUP AURAT BOLEH MENANGIS BILA BACA KENYATAAN INI (GAMBAR)

PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah

Penyanyi rap Amerika tinggal kemewahan kerana Islam

http://gigitankerengga.blogspot.com, 07 Okt 2013
Penyanyi rap terkenal Amerika meninggalkam kemewahan dan kemasyhuran kerana Islam
Afriza Hanifa
Mutah Beale Wassin Shabazz,
"Aku mempunyai segalah hal, kemasyhuran, wang, wanita, rumah mewah dan semua yang diinginkan dalam hidup. Tapi aku masih saja tidak senang. Aku tak dapat mencari kedamaian jiwa," ujar Mutah Beale Wassin Shabazz, seorang anggota kumpulan hip-hop Outlaw binaan rapper ternama Amerika, Tupac Shakur.

Kemasyhuran dan kekayaan tak membuat rapper dengan nama panggung Naopleon itu bahagia. Islam lah yang kemudian menjadi kunci kebahagiannya.

Mutah sebenarnya lahir di tengah keluarga muslim. Sang ayah merupakan Amerika-Afrika Muslim bernama Salek Beale. Ibunya, Aquilleh Beale, merupakan muslimah asal Poerto Rico. Namun keduanya meninggal saat Mutah baru berusia tiga tahun. Nahas, Mutah dan seorang adiknya menyaksikan kematian ibu bapa mereka yang ditembak mati kumpulan garis keras. Mutah pun seketika menjadi yatim piatu yang kemudian dibesarkan oleh sang nenek dalam lingkungan nasrani.

Bersama keluarga besar, Mutah hidup dalam kemiskinan. Tak adanya pendidikan yang mencukupi membuat Mutah menjadi pemuda liar. Ia bahkan pernah menghisap dadah dan sepat ditangkap aparat. Hingga kemudian Mutah ingin merubah nasibnya kerana merasa iba dengan sang nenek yang mengurus banyak cucu dengan membanting tulang.

Ia pun mengejar kerjayanya menjadi penyanyi rap. Bermula menjadi rapper jalanan selama bertahun-tahun, Mutah kemudian dipertemukan dengan Tupac Shakur. "Tupac mengajakku untuk menyertai kumpulan Outlawz dan dari kumpulan itulah aku langsung menjadi seleb," ujarnya dipetik dari Majalah Weekend Trust.

Hidup glamor di dunia hiburan pun menjadi rutin Mutah. Inilah cita-cita Mutah sejak merintis kerjaya dari jalanan. Ia pu tak lagi diliputi kemiskinan dan dapat memberikan hidup layak bai sang nenek. Namun apa yang terjadi, Mutah justru tak merasa bahagia. "Apakah ini adalah tujuan akhir hidupku," soalan yang selalu menjadi beban benak lelaki kelahiran New Jersey tersebut.

Hingga suatu hari, sang nenek yang mengurusnya dari kecil meninggal dunia. Mutah diliputi kesedihan yang sangat. Tak lama kemudian, Tupac yang menaungi kumpulan rapnya pun meninggal dunia dengan targis. Makin berlipat gandalah kesedihan Mutah. "Aku bertanya-tanya, mengapa segala sesuatu pergi satu per satu? Mengapa semua orang yang memberiku harapan pergi satu per satu. Aku bertanya pada diri sendiri, Adakah ini benar-benar kehidupan? Apakah semua kekerasan dan sakit yang kurasa selalu ada dalam hidup? " ujar Mutah mengenang masa lalunya saat dilanda kegalauan hidup yang sangat.

Setelah berbagai peristiwa pilu, hidup Mutah tak karuan. Ia pergi dari kelab malam satu ke kelab lain. Ia kehilangan semangat hidupnya. Hingga suatu hari ia pernah memukul adiknya hingga nyaris tewas. Saat itu Mutah dalam keadaan mabuk berat. Saat itulah terdapat seorang muslim berada di lokasi.
"Suatu hari aku terlibat pergaduhan dengan adikku. Aku terus memukul kepalanya hingga darah tak berhenti mengucur. Lalu kami ditarik berasingan dan salah seorang bertanya, bagaimana jika saat aku sedar esok hari, aku mendapati adiikku terbunuh dengan tanganku sendiri. Sontak aku pun sedar dan sedih . Orang itu lah yang kemudian mengenalkan saya pada Islam, "kisah Mutah.

Itulah awal Mutah mengenal Islam. Ia pun kemudian mempelajari Islam dengan rasa penasaran yang sangat. "Aku tak tahu apa-apa tentang agama. Tapi aku penasaran dan mencari tahu tentang Islam. Menariknya, saat mempelajarinya, aku menyedari bahawa Islam adalah cara hidup yang saya inginkan selama ini," ujar Mutah menceritakan manisnya hidayah yang ia dapat.

Mutah pun kemudian bersyahadat. Tak tanggung-tanggung, ia ingin menjdi muslim sejati, seorang muslim yang kaffah. Tak hanya perkara wajib yang ia taati. Namun Sunnah Rasulullah pun ia jalani. Mutah begitu semangat berislam. Sejak mengenal Islam, ia mendapati ketenangan hidup yang selama ini ia inginkan.

Pencen dan Menuntut Ilmu ke Haramain

Setelah berislam, Mutah meninggalkan profesinya sebagai rapper. Tentu pilihannya tersebut merupakan perkara yang berat. Namun dengan mengikhlaskan diri kepada Allah, Mutah pun meninggalkan dunia muzik.

"Cabaran paling sukar yang harus aku hadapi adalah meninggalkan industri (muzik). Bagiku, industri muzik adalah way of life. Ini adalah cara hidup dan aku tahu ini adalah cara saya mendapatkan wang. Namun atas rahmat Allah, Dia membuatnya mudah bagi saya untuk pergi meninggalkan ini semua, "ujarnya.

Kemudahan itu didapatkan Mutah saat ia menunaikan ibadah haji untuk kali pertama. Saat itu ia merasa hidupnya hanya bersama Allah. Sepulang haji, Mutah pun amat kehilangan perasaan dekat itu. Ia kemudian enggan kembali ke kehidupan lamanya. Ia ingin hidupnya dipenuhi kedamaian jiwa sebagaimana saat menunaikan ibadah haji. Itulah yang benar-benar ia inginkan.

Ia kemudian pindah ke Arab Saudi dan belajar Islam disana. Sejumlah ulama dan masyayikh Saudi menjadi gurunya. Mutah bahkan seringkali menjadi motivator untuk para mualaf. Kisahnya juga difilemkan dalam sebuah dokumentari bertajuk "The Life of an Outlaw". Saat ini Mutah sangat bahagia menjadi muslimin dan hidup di tanah kelahiran Islam. "Saudi merupakan rumah saya sekarang," katanya.Tiada ulasan: