Selasa, 1 Oktober 2013

DIAKHIRAT TAK BOLEH CAKAP2 KOSONG...TAK BOLEH TIPU2 SERTA TEMBERANG2 ATAU BERDALIH2

Komen Dr Maza semasa dengan TG Nik Aziz

http://kerabubersuara.blogspot.com, 30 Sep 2013

Komen MAZA semasa dengan TG Nik Aziz Dan Pimpinan Kerajaan Kelantan Semalam

September 30, 2013

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/q71/s720x720/1379561_10151979259287990_1911208491_n.jpg


..bersama TGNA dan pimpinan Kerajaan Kelantan semalam di majlis meraikan selebriti yang menyumbang untuk Kelantan..saya bukan selebriti, tapi rakyat marhaen yang turut dijemput..terima kasih Kerajaan Kelantan yang meminta saya memberi sedikit ucapan semalam..seperti yang saya sebutkan bahawa Kerajaan Kelantan adalah universiti terbuka rakyat yang mendidik dan mengajar kematangan ilmu dan politik untuk rakyat Malaysia..keistimewaan itu kurniaan Allah kepada TGNA dan pimpinan Kelantan..bukan kerna parti mereka, tapi kerana kesungguhan mereka dan pertolongan Allah..PAS gagal di Trengganu dan Kedah tapi TGNA dan pimpinan Kelantan berjaya..TGNA merupakan mahaguru rakyat yang mendidik kematangan dan beliau merupakan lagenda bagi politik negara ini..tiada siapa dapat memadamkan kegemilangan politik beliau dalam catatan sejarah Malaysia..walaupun dihimpit, ditindas, dizalimi dan cuba dikaitkan dengan pelbagai tuduhan, kerajaan beliau kekal begitu lama dan tiada tuduhan yang boleh disabitkan ke atas TGNA di mahkamah..saya gembira beliau melepaskan jawatan dalam kegemilangan..moga hidupnya mulia dan matinya juga nanti mulia..bak kata Syauqi Dif bahawa sebutan selepas ketiadaan kita adalah umur kita yang kedua..saya rasa bertuah berada dengan beliau semalam..moga Allah panjangkan umurnya dan diberikan kesihatan yang baik..

https://www.facebook.com/DrMAZA?ref=stream

Bunuh di kem PLKN, semak semula kurikulum

Khairil Abdul Rahim, 30 Sep 2013

Tuan Ibrahim menyampaikan sumbangan kepada Zuraida.

TEMERLOH: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kes kematian remaja pelatih di kem Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) adalah sangat serius.


Justeru, katanya sudah sampai masanya kerajaan menyemak semula kurikulum yang digunakan.
Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang berkata, laporan kematian seramai 23 pelatih di kem PLKN dalam tempoh 10 tahun yang lalu, tidak sepatutnya dipandang ringan kerana tidak mahu negara melahirkan samseng-samseng pada masa depan.

“Kita cadangkan sudah sampai masanya kerajaan mewajibkan agama Islam dan moral sebagai mata pelajaran wajib lulus kepada pelajar sekolah.

“Apa masalahnya jika diwajibkan pelajaran kelulusan pelajaran agama jika Bahasa Inggeris dan Matematik boleh diwajibkan?

“Sebab kebanyakan pelajar yang bermasalah apabila dibuat kajian, semuanya pelajar yang mempunyai masalah akhlak dan kurang pendidikan agama di rumah,” katanya ketika melawat dan menyampaikan sumbangan kepada keluarga Allahyarham Muhammad Suhaimi Norhamidi, 18, di Kerdau, dekat sini.

Suhami pelatih PLKN Kem Pinggiran Pelangi, Muadzam Shah, meninggal dunia di Hospital Muadzam Shah, selepas ditemui rakannya terbaring dalam keadaan tidak sedarkan diri di bilik air kem, minggu lalu.

Difahamkan, Suhaimi telah dipukul oleh rakan-rakan pelatihnya berikutan insiden memotong barisan ketika mendapatkan makanan sebelum itu.

Sementara itu, menurut ibu Suhaimi, Zuraida Zainuddin, 39, allahyarham merupakan anak sulung daripada tiga beradik dan sepengetahuannya bukannya ‘kaki gaduh’ sebaliknya sangat suka membantu orang lain.

“Kali terakhir saya menemui arwah kira-kira sebulan lalu sebelum pergi melaporkan diri sebagai pelatih PLKN. Bagaimanapun dia selalu menghubungi kami sekeluarga bertanyakan khabar.

“Bagaimanapun, saya menyerahkan kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan sekiranya terdapat unsur jenayah,” katanya.

Kerajaan akui tak mampu ambil alih lebuhraya bertol

Harakahdaily, 30 Sep 2013
KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat hari ini dimaklumkan bahawa kerajaan sebenarnya tidak mampu untuk mengambil alih lebuh raya daripada syarikat konsensi tol dengan tahap kewangan yang ada sekarang.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin ketika mengakui perkara itu berkata, ini kerana ianya akan menyebabkan implikasi kewangan yang tinggi terhadap negara.

Menurutnya, pengambilalihan lebuh raya tersebut akan menelan belanja negara sebanyak RM400 bilion.

Jumlah itu pada fikiran kerajaan katanya, lebih utama untuk digunakan untuk membantu rakyat.

Pada kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Pakatan Rakyat dalam manifestonya menawarkan penghapusan tol secara berperingkat jika berjaya menguasai Putrajaya.

Terdahulu Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) menanyakan adakah kajian dilakukan terhadap pembayaran pampasan yang besar setiap tahun kepada syarikat konsesi.

Gobind Singh Deo (DAP-Puchong) pula bertanya sama ada kerajaan bercadang mengambil alih operasi lebuh raya dari syarikat konsesi atau tidak.

Ustaz Idris Ahmad (PAS-Bukit Gantang) juga bertanyakan adakah kerajaan mengenakan penalti kepada syarikat konsesi bila perjalanan di lebuh raya menjadi sesak dan kadang-kadang lebih lambat berbanding jalan biasa.

Menjawab kepada soalan Ustaz Idris itu, timbalan menteri berkata, perkara itu sedang dalam kajian.

 Kesenjangan Pendapatan; Mahakaya Dan Papa Kedana
Posted on Monday, September 30 @ 12:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Dalam wacana bersama Al Gore dan Mary Robinson di New York 2 hari lalu, persoalan melebarnya pendapatan kelompok kecil mahakaya dan majoriti miskin turut dibahaskan. Tokoh ekonomi, Laura Dyson mendedahkan hasil kajian terkini bahawa pertumbuhan ekonomi 2010-2012 di Amerika Syarikat bermanfaat besar kepada golongan mahakaya. Malah, 95 peratus dari keseluruhan hasil pertumbuhan tersebut di bolot oleh hanya 1 peratus rakyat terkaya. Nasib pekerja, rakyat miskin tidak dihiraukan. Rakyat di beban dengan harga barang keperluan yang meningkat dan kemungkinan memperolehi rumah mampu milik luput sama sekali.

Selain dari retorik membela nasib rakyat, tidak ada sebarang langkah tegas dan berkesan yang membuktikan kepedulian terhadap kegelisahan rakyat. Kejutan rakyat membantah dasar ekonomi yang hanya memperkaya kelompok kecil dalam gerakan Occupy Wall Street kian pudar dan tewas kepada penguasa kaya!
Angka ini memperkukuh keyakinan kita bahawa sistem ekonomi kapitalis yang tidak prihatin terhadap derita rakyat yang banyak di amalkan harus di rombak! Pakar ekonomi, Paul Krugman dalam rencananya, ‘Plutocrats Feeling Persecuted’ di New York Times semalam menyanggah keangkuhan golongan mahakaya yang meleter tentang kegigihan dan pengurbanan mereka yang tidak dihargai! Walhal, hasil ‘bailout’ puluhan bilion dolar adalah untuk mereka dan dasar ekonomi penguasa politik juga memihak kepada mereka. Beban yang ditanggung rakyat jelata tidak sedikit pun dirasai!

Permasalahan sama di kesan di banyak negara termasuk Malaysia. ‘Bailout’ puluhan bilion untuk syarikat keluarga, subsidi kepada IPP, pinjaman bank di telan segelintir. Dan lebih merumitkan adalah dalam setiap pertelingkahan dari harga minyak, letrik, gula – keputusan penguasa memihak kepada golongan mahakaya!
Slogan yang kaya bertambah kaya, yang miskin papa kedana dikumandang angkatan mahasiswa 70an dan di cerna dari kesedaran dan ‘conscience’ hati nurani yang menolak rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Mereka ingin terjemahkan idealisme ‘adalah ijtima’iyyah’ atau pengagihan adil (teori John Rawls) sebagai kenyataan.
Mengekalkan dasar dan amalan memunggah hasil mahsul negara untuk segelintir puak penguasa – kontrak, saham dan penswastaan mesti dibantah. Semangat menuntut keadilan ekonomi manusiawi, perlu disemarakkan. Kekayaan dan khazanah negara adalah amanah untuk rakyat dan generasi mendatang.
ANWAR IBRAHIM

 PEMILIHAN UMNO: Antara Wang Politik Dan Politik Wang - Prof Dato' Dr Agus
Posted on Monday, September 30 @ 11:52:47 MYT
Dilulus untuk paparan oleh memo

Setiap kali menjelangnya pemilihan UMNO, maka muncullah istilah politik wang. Anehnya, apabila menjelang pilihan raya, istilah ini tidak kedengaran pula. Saya timbulkan persoalan ini kerana saya lihat semasa pilihan raya, bukan hanya politik wang yang berleluasa tetapi juga rasuah politik berlaku di mana-mana. Tetapi mengapa kita diam? Mengapa politik wang dan rasuah politik tidak dijadikan isu?

Saya betul-betul tidak faham tentang hal ini. Lebih-lebih lagi tadi petang seorang kawan datang ke rumah saya dan mengeluh tentang berleluasanya politik wang. Saya tanya beliau, apakah bentuk politik wang yang berlaku itu? Apakah bakal perwakilan disogokkan wang untuk mendapatkan undi?

Kawan saya menjawab mudah. Di hotel-hotel katanya, ramai calon 'menggunakan wang' berbelanja pengikut mereka minum dan makan. Aduh! Itu bukan politik wang. Itu adalah wang politik atau kos politik yang perlu digunakan oleh calon untuk bersama dengan penyokong masing-masing.

Takkanlah dalam politik calon tidak boleh mendekati penyokong dan belanja mereka makan dan minum? Jika soal ini pun ditafsirkan sebagai politik wang, maka hambarlah persaingan untuk apapun jawatan dalam politik negara. Jika ini pun dikira sebagai politik wang, maka lesulah politik negara kerana calon yang bertanding sama sekali tidak boleh mengeluarkan kos untuk bersama penyokong mereka sambil makan dan minum untuk merancang strategi dan gerak kerja bagi mencari sokongan.

Jika ini pun dikira politik wang, maka bagaimana kempen boleh dilakukan oleh calon yang bertanding? Dan tanpa kempen, bagaimana perwakilan boleh tahu seseorang calon itu mempunyai wibawa atau sebaliknya? Aduh! Jika begini, ertinya masih jauhlah UMNO dari mencapai transformasi yang diharapkan oleh ahlinya. Jika beginilah sekatan kempen dalam pemilihan parti UMNO, ertinya masih jauhlah untuk UMNO berubah ke arah 'transformasi' yang sesuai dengan tuntutan politik semasa.

Hairannya lagi, apabila musim pilihan raya parti yang berbelanja besar memberikan kain sarung, rokok dan wang tambang pulang mengundi tidak pula dikatakan sebagai politik wang, jauh sekali untuk menyatakannya sebagai rasuah politik. Inilah yang peliknya pada saya. Ingatlah, dalam pemilihan tanpa kempen dan kos politik, maka itu adalah pertandingan yang sakit. Sakitnya bukan ringan, tetapi sakit yang tenat kerana pemilihan diadakan tanpa perwakilan mempunyai maklumat yang mencukupi tentang wibawa calon yang bertanding.

Politik wang bukan soal calon berbelanja untuk meraikan pengikut mereka. Politik wang ialah menggunakan wang untuk membeli kuasa politik, dan menggunakan kuasa politik untuk mendapat wang. Misalnya, terdapat seramai 269 calon menarik diri dari bertanding dalam pemilihan UMNO Oktober ini setelah mendaftarkan diri untuk bertanding jawatan tertentu.

Persoalannya, adakah mereka ini ikhlas menarik diri atau berbuat demikian kerana didesak supaya menarik diri atau ada ganjaran tertentu? Hal ini ‘mungkin sesuai’ untuk disiasat atas andaian calon yang menarik diri tersebut ‘mungkin’ didesak atau diberi ganjaran. Saya tidak menuduh, cuma memberi contohnya sahaja untuk memahami konteks politik wang yang sesuai.

Tetapi jika calon sekadar berbelanja dan memberikan wang kepada penyokong mereka untuk bekerja dan berkempen bagi mendapatkan sokongan, maka itu adalah wang politik. Di negara maju, wang politik ini dipanggil kos politik atau ‘political financing’ yang dibenarkan.

Jadi, mengapa kita perlu terlalu takut dengan politik wang ini sehingga menyekat kreativiti calon yang bertanding untuk berkempen secara bebas dan sihat? Bilakah politik kita boleh maju jika definisi politik wang kita masih belum jelas sehingga kini? Atau apakah politik wang ini hanya terpakai untuk calon yang tidak ada jawatan sahaja kerana bagi calon yang ada jawatan dalam kerajaan atau parti, mereka boleh berselindung di sebalik jawatan mereka untuk mengadakan pertemuan dengan ahli atau perwakilan atas alasan menjalankan tugas rasmi kerajaan dan parti? Saya tidak mengerti tentang hal ini.

Selepas pemilihan UMNO kali ini, sudah sampai masanya kita melihat semula definisi politik wang untuk membezakannya dengan istilah wang politik. Ingatlah, dalam sebuah sistem demokrasi, politik tidak boleh maju jika semua peraturannya dikawal oleh mereka yang berkuasa sahaja.

UMNO, berubahlah ke arah membenarkan kempen yang sihat dalam pemilihan, bukannya mengenakan sekatan kempen yang ketat! Itulah sebenarnya semangat pindaan peraturan pemilihan parti yang dibuat empat tahun lalu.-omakkau!!!


 Pemilihan Umno Perlu Dilihat Bersih, Sihat
Posted on Monday, September 30 @ 11:46:06 MYT
Dilulus untuk paparan oleh memo

NEW YORK - Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pemilihan Umno pada tahun ini perlu dilihat sebagai satu proses yang bersih dan sihat.

Beliau berkata pemilihan kali ini akan didasarkan kepada kewibaan calon untuk menyandang apa jua jawatan dalam Umno, sama ada di peringkat nasional ataupun di peringkat bahagian.

Najib, yang juga perdana menteri berkata Umno telah cuba memperkenalkan perlembagaan baharu yang memberi peluang demokrasi yang lebih terbuka dan lebih luas kepada anggota parti.

Dengan perlembagaan baharu ini, bilangan yang memilih mencecah kira-kira 150,000 orang, kata Najib kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan lawatan kerja beliau ke San Francisco dan New York dari 22 Sept lepas hingga semalam.

"Dengan ini kita cuba untuk melihat keberkesanan sistem pemilihan yang baharu," kata beliau. 

Najib berkata setakat ini proses pemilihan Umno berjalan lancar.

"Saya berharap bukan sahaja semua berjalan lancar tetapi (pemilihan kali ini) dilihat sebagai satu proses yang bersih.

"Ini bererti bahawa ahli-ahli Umno perlulah memainkan peranan supaya sistem pemilihan ini benar-benar membawa kepada transformasi yang diharapkan oleh parti kita," katanya.

Diminta mengulas cakap-cakap politik yang tersebar kononnya beliau merestui calon tertentu, Najib berkata walau apapun kenyataan beliau mengenai perkara itu, orang tetap akan mentafsirkannya mengikut tafsiran mereka masing-masing.

"Maka, saya fikir lebih baik saya katakan bahawa apa yang penting ialah para perwakilanlah yang akan menentukan barisan kepimpinan parti yang terbaik untuk memperkukuh dan memajukan parti.

"Itulah yang saya harapkan akan berlaku pada pemilihan Umno kali ini," katanya.

Umno mula melaksanakan kaedah baharu dalam pemilihan parti Oktober tahun ini selepas membuat pindaan dalam perlembagaannya, yang melibatkan pindaan, penambahan dan pemansuhan beberapa fasal.

Mengikut perangkaan parti, seramai 146,500 perwakilan Umno dari 191 bahagian di seluruh negara akan memilih pada kali ini. - Bernama/SH


  Resipi Kepak Ayam Bakar Madu
Posted on Monday, September 30 @ 11:43:17 MYT
Dilulus untuk paparan oleh memo

Oleh: matuse68

"

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Kepak Ayam Bakar Madu. Resipi Kepak Ayam Bakar Madu ni adalah antara hidangan yang sedap sebagai menu BBQ. Cubalah Resipi Masakan ini..

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit  
50 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan: 1/2 kilo kepak ayam
4 biji bawang merah kisar
3 ulas bawang putih kisar

Sedikit halia kisar
Sedikit serbuk lada hitam kasar
Sedikit mixed herbs
Madu ikut citarasa anda
Garam dan gula secukup rasa

Mentega secukupnya

Cara menyediakan:

1. Gaulkan bahan-bahan di atas secara merata pada ayam.
2. Perapkan ayam tadi selama mana yang anda mahu.
3. Sapukan dulang pembakar dengan mentega, susun kepak ayam yang telah diperap di atasnya.
4. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180C hingga masak dan garing.

[Baca Seterusnya...] "


 Pemilihan CEC: Calon-calon Melayu DAP masih dipandang enteng
Posted on Monday, September 30 @ 11:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur


Seramai 1,823 perwakilan telah mengambil bahagian dalam proses mengundi dalam pemilihan DAP pada bulan Disember 2012 sementara dalam pemilihan DAP yang baru berlangsung semalam, 1,725 orang ahli telah membuang undi,
Dalam pemilihan asal tahun lepas, 68 calon masuk gelanggang dan nama-nama mereka dikekalkan dalam senarai ulang.


Namun kali ini, sejumlah 17 orang telah menarik diri daripada menawarkan diri sebagai calon, termasuk Ng Wei Aik (Ahli Parlimen Tanjung) dan orang kanan Lim Guan Eng manakala dua orang lagi sudah keluar parti.
Maka tinggal 49 orang calon sahaja yang bertanding kelmarin.
Dalam pemilihan 2012, calon Melayu yang paling tinggi prestasinya iaitu Ariffin S. M. Omar telah mendapat 348 undi untuk menduduki tangga ke-37.
Dalam pemilihan DAP yang baru berlangsung semalam, Ariffin kali ini berjaya meraih sebanyak 441 undi — satu angka picisan memandangkan begitu ramai calon yang sudah berundur (berlandaskan konsep ‘less man more share’, maka dengan berkurangnya bilangan calon, maka Ariffin seharusnya mendapat undi yang lebih).
Ariffin, yang kini sudah dilantik sebagai Senator DAP beserta naib pengerusi parti menggantikan kuota Melayu Tunku Aziz, hanya berjaya mengatasi prestasinya yang sebelum ini dengan tambahan 93 undi sahaja sungguhpun diberikan jawatan besar oleh Lim Guan Eng.
Jurang perbezaan undi yang diperoleh Zairil dan Ariffin begitu jauh sekali. Zairil telah mendapat 1,132 undi, yakni dia mengatasi Ariffin dengan sebanyak 691 undi.
Tahap sokongan terhadap Ariffin adalah gambaran tepat dan benar tahap sokongan yang diberikan perwakilan DAP kepada seseorang calon Melayu yang paling bagus. Tahap sokongan terhadap Zairil pula adalah gambaran palsu kerana ia atas desakan Dinasti Lim terhadap konco-konco mereka yang akur kepada arahan Dear Leader.
Calon Melayu lain yang menyusuri Senator Ariffin dalam pemilihan DAP yang lepas pada bulan Disember ialah Ahmad Ton yang telah mendapat 327 undi. Semalam beliau telah mendapat 351 undi. Jumlah 351 undi tersebut bagi Ahmad Ton adalah dekat-dekat dengan 327 undi yang pernah diperolehinya sebelum ini.
Begitulah dinamik dalam hubungan kaum dalam DAP.
Bagaimana pula hubungan MCA-Umno?
Ikutilah kenyataan-kenyataan keras yang dibuat oleh MCA tentang isu tutup aurat di Kota Bharu,
Warning against posters at hair salons – Kelantan govt repeatedly implements ultra conservative policies
Setiausaha agung MCA memberi amaran — ‘Warning against posters at hair salons – Kelantan govt repeatedly implements ultra conservative policies’
Kota Baru Municipal Council once again ignores non-Muslim rights by warning hair salons’
‘Wanita MCA: Unreasonable of Kelantan govt to order removal of posters featuring female hairstyle models
Get rid of nonsensical restrictions, MCA tells Kelantan
More flak over poster warning
Council slammed over move to remove ‘sexy posters’
Begitu bising sekali MCA mengenai isu yang disebut di atas. Kelantangan MCA semestinya akan mengakibatkan Umno kehilangan undi Melayu.
Bersambung daripada:
DAP re-election: Zairil proves his ‘Chinese’ credentials

HELEN ANG
https://helenang.wordpress.com


 Tahniah Liew Chin Tong
Posted on Monday, September 30 @ 10:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Saya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Liew Chin Tong (LCT), seorang penggubal undang-undang dari DAP kerana mendapat undi tertinggi dalam pemilihan CEC parti itu semalam. Beliau mendapat 1438 undi mengatasi undi Lim Kit Siang sebanyak dua undi. LKS mendapat sebanyak 1436 undi dan ia menunjukkan kemerosotan jika dibandingkan dengan undi yang diperolehinya semasa pemilihan CEC yang terbatal Disember lepas.

LCT juga mendahului undi Lim Guan Eng (LGE) yang hanya mendapat tempat kelima dengan 1304 undi sahaja. Pemimpin yang mempunyai cita-cita menjadi Setiausaha Agong DAP, Loke Siew Fook mendapat tempat ketujuh dengan memperolehi sebanyak 1263 undi.Kemerosotan undi dan sokongan LGE itu jelas telah di pengaruhi oleh keadaan tidak menentu parti itu semasa berhadapan dengan isu pembatalan keputusan pemilihan parti itu Disember lepas.
Semua yang terpilih pada Disember tahun lepas kembali menduduki CEC itu dan ia bermakna tidak ada perubahan dalam struktor pemgimbang dalam isu penyertaan semua kaum seperti yang terkandung dalam perlembagaan parti itu. Hanya, jika kita semua mengiktiraf Zairil sebagai Melayu maka hanya seorang sahaja Melayu yang terpilih dalam barisan kepimpinan parti itu. Dalam usia hampir setengah dekad itu hanya 5 peratus sahaja penyertaan kaum Melayu dalam kepimpinan parti itu. Jika ini pun kita bersetuju untuk mengakui satu kejayaan DAP, maka berjayalah parti itu.
Lompatan 13 mata tangga bagi LCT, dan mendahului yang lain dalam pemilihan kali ini, ia dianggap sebagai ‘signal’ dari ahli-ahli DAP siapa yang mereka sudah mula mahu  menggantikan kepimpinan yang sudah lama di dalam parti itu apabila sampai waktunya. Parti mereka mahukan pimpinan baru yang mempunyai ‘attribute’ sebenar sebagai pemimpin berbilang kaum bagi mengekalkan DAP sebagai parti yang relevan buat waktu yang lama.
LCT adalah seorang yang sangat menarik bagi banyak pihak kerana sifatnya yang sederhana dan dalam usinya yang masih muda ini beliau telah menunjukan sifat ‘magnanimous’ beliau, untuk menjadi pemimpin harapan masa depan parti itu.
Pada pandangan orang ramai, LCT seorang yang di hormati bukan sahaja oleh ahli-ahli DAP, tetapi juga oleh masyarakat ramai. Beliau terhindar dari tanggapan ramai sebagai pemimpin rasis yang ada kepada ramai pemimpin-pemimpin yang lain dalam parti itu.
LCT merupakan pemimpin muda yang selari dengan kehendak waktu dan zamannya. Tahniah yang setinggi-tingginya kepada LCT.

ASPAN ALIAS
http://aspanaliasnet.blogspot.com
 
 Fahami sejarah dengan betul
Posted on Monday, September 30 @ 09:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Kenyataan bekas Menteri Besar (MB) Selangor yang mengatakan gambaran yang salah yang dilakukan oleh beberapa media tertentu, mengenai mendiang Chin Peng dan gerakan komunis di Malaysia perlu diberikan perhatianBekas MB itu berkata, media tersebut telah menyelewengkan kebenaran dan menakut-nakutkan rakyat dengan melabelkan Chin Peng dan komunis sebagai musuh negara.


Katanya, "memang betul ramai orang Melayu mati semasa penjajahan komunis tetapi lebih ramai yang mati semasa pemerintahan Jepun".Pendapat ini bercanggah dengan fakta ilmu dan akademik. Sepanjang pembelajaran dan kajian saya, berlatar belakangkan sejarah dan politik, ketika kependudukan Jepun selama hampir 4 tahun, yang menjadi mangsa adalah orang Cina, bukan orang Melayu, dari segi peratusan bilangan penduduk ketika itu.
Orang Jepun amat memusuhi orang Cina. Begitu juga Cina terhadap Jepun. Permusuhan dan dendam yang tidak berkesudahan. Berasaskan sejarah, Jepun bermusuh dengan negara China sejak dahulu lagi. Kedua negara ini pernah berperang antara tahun-tahun 1895 dan 1937.
Apabila Jepun berjaya menduduki Tanah Melayu pada 1941-1945, kesempatan digunakan untuk membalas dendam kepada orang Cina. Orang Cina berada dalam ketakutan. Jepun tidak teragak-agak untuk membunuh dan menyiksa orang Cina yang ditemui.
Keadaan ini memaksa orang Cina untuk menyelamatkan diri. Paling ramai lari ke hutan dan menyertai komunis. Pada tahap ini juga, hubungan etnik antara Melayu dengan Cina berada dalam keadaan amat buruk.
Jepun turut mahukan orang Melayu memusuhi Cina, walaupun Melayu tidaklah bersifat sedemikian. Untuk menjayakan misi itu, Jepun berbabik-baik dengan Melayu. Ramai Melayu dilantik menjadi polis dan pengintip. Orang Melayu diminta memberi maklumat mengenai kedudukan dan pergerakan orang Cina. Pendek kata, tidak ramai orang Melayu dibunuh atau dianiaya oleh Jepun. Saya tidak faham dari mana bekas MB tersebut mendapat fakta-fakta bahawa orang Melayu lebih ramai di bunuh oleh Jepun.
Isu hubungan dua hala antara negara Malaysia-China, bukanlah bermakna kita mengiktiraf komunis. Dari hubungan diplomatik dan ekonomi, tidak salah kita mengadakan hubungan dengan negara komunis termasuk Rusia, Korea Selatan dan sebagainya. Kita tidak akan menjadi komunis dengan hubungan ini.
Fakta yang mengatakan China banyak memberi bantuan kepada PKM turut boleh dipertikaikan. Sebenarnya tidak banyak bantuan yang diterima daripada PKM daripada komunis China. Ini kerana, mereka yang berhijrah ke negara lain sudah tidak diiktiraf dan diterima untuk kembali semula ke China. Negara China juga pada ketika itu berada dalam kesusahan. Bagaimana komunis China boleh membantu PKM dengan begitu banyak?
Tanya orang Cina pada hari ini, adakah mereka mahu kembali ke China. Semua tidak mahu. Sekadar melawat China bolehlah. Malah ramai rakyat China yang ingin menjadi warganegara Malaysia.
Kata bekas MB itu lagi: "Kita harus anti Jepun dan British lebih besar lagi. Mereka bunuh orang Melayu lebih ramai daripada komunis. Kekejaman British juga tidak boleh dipandang enteng setelah Tok Janggut mati digantung di Kelantan dan Tok Bahaman dibunuh di Pahang". Kempen menentang penjajah British dan Jepun perlu lebih hebat".
Selaku seorang negarawan, saya amat mengharapkan bekas MB itu tidak mengeluarkan kenyataan yang menyakitkan rakan-rakan seperjuangan beliau sebelum ini. Membandingkan penjajahan British yang begitu lama dengan kependudukan Jepun (bukan penjajahan) yang pendek adalah ultra kiasu.
Cubalah memahami perancangan licik ultra kiasu daripada memusuhi rakan seperjuangan dahulu. Apakah kita tidak nampak seluruh ultra kiasu bersatu hati apabila kepentingan dan identiti mereka tercabar dan dicabar. Mereka akan mencari seribu satu macam alasan untuk menjustifikasikan tindakannya seolah-olah nampak betul dan mempunyai bukti.
Pada saya komunis tetap komunis. Tidakkah kita bersimpati dengan mereka yang menjadi mangsa komunis seperti ribuan anggota polis dan tentera serta ahli keluarga yang terkorban dan cacat, akibat keganasan komunis sebelum berjaya dibenteras sepenuhnya? Apakah kita sudah lupa jerangkap samar yang dipasang oleh komunis di dalam hutan serta kampung-kampung Melayu yang dibakar komunis?
Sebenarnya ideologi komunis masih subur. Perkara ini berkait rapat dengan tugu peringatan komunis Bintang Tiga atau MPAJA yang dibina pada tahun 2006, di Taman Peringatan Nilai. Pergilah melawat dan lihat sendiri.
Tugu peringatan tersebut telah menjadi penyembahan dan pemujaan ultra kiasu sehingga ke hari ini. Saban tahun ultra kiasu, termasuk pemimpin komponen BN, akan bertafakur di sana sebagai menunjukkan rasa terhutang budi dan penghormatan mereka terhadap komunis yang disangka mereka adalah pejuang.
Pada saya, sama ada Chin Peng disemadi di sini atau, bukan isu. Sama juga kedudukan Dr Azhar dan Nordin Mat Top. Dalam Islam), apabila matinya anak Adam maka terputuslah amalannya, kecuali tiga perkara, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan doa dari anak-anak yang soleh. Sebab itu kita tidak kisah ada tanda kubur (abu) atau tidak. Dahulu, ketika menunaikan haji menggunakan kapal, jika ada jemaah yang meninggal, ia akan dihanyutkan ke dalam laut. Begitu juga mereka yang meninggal ketika menunaikan haji. Rohnya sudah kembali kepada Allah. Jasad sudah tidak penting lagi ketika itu.

RIDHUAN TEE
http://ridhuantee.blogspot.com/

 Making Corruption History – Cakap Kosong Je, ‘Jib!
Posted on Monday, September 30 @ 08:29:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur


In San Francisco recently, Prime Minister Najib confidently declared “to make corruption part of Malaysia’s past, not its future.” The man’s delusion never ceases to amaze me. The reality is of course far different; corruption defines the Najib Administration.
Nonetheless if Najib is serious, then he should heed Tengku Razaleigh’s call for Najib to declare his assets. Otherwise it would be, to put it bluntly in the vernacular, “Cakap kosong je ‘Jib!” (Empty talk only!)


Tengku Razaleigh’s suggestion, if implemented, would do far more good than all of Najib’s lofty declarations of “changing organizational as well as business cultures” or creating “a new governance and integrity minister” and “elevating the anti-corruption agency.” Malaysians have heard all those ad nauseum, not only from Najib but also his predecessors.
If after doing what Tengku Razaleigh had suggested Najib still aspires higher, he could begin by getting rid of those tainted individuals in his administration. Then if he is really committed to clean and effective governance, he should select only those with unquestioned integrity and solid accomplishments to be his new ministers and advisors.
As Najib is slow to grasp concepts, let me elaborate on those three simple suggestions.
Consider asset declaration. Najib does not need yet another highly-paid consultant advising him how to do it. There are plenty of effective models out there, including one recommended by the OECD. The simplest is the one used by American officials including the president, cabinet secretaries, and Supreme Court judges. It covers their spouses and all dependent children.
Here is President Obama’s, available publicly at:  docstoc.com/docs/156786412/Obama-Financial-Disclosure. The simple eight-page report lists his assets and income, transactions during the year, gifts received (he had none), liabilities (his home mortgage), and contracts he is a party to (his old faculty appointment).
Simple yet effective! As the declaration is filed annually, citizens could tract any sudden ballooning of assets, income, or extra-generous gifts that could prompt further enquiry, as well as monitor contracts and activities that could pose as potential conflict of interest.
Obama and his senior officials go further; they release their full income tax returns annually.
If Najib were to do likewise, rumors of his wife buying million-ringgit rings and getting extravagant gifts would not have arisen, indeed they were baseless.
If Najib’s ministers were also to declare their assets, then we would not have the silly specter of a cabinet minister feigning ignorance of her husband’s quarter-billion ringgit government-funded business, as Shahrizat tried to do recently. The pathetic part was that she truly believed that the public would buy her swiftly-concocted story.
Beyond publicly declaring his assets, if Najib aspires for a clean administration, then he should remove those tainted individuals in his administration. Since Najib is blind to reality, I will help him identify such proven shady characters.
The most glaring is Isa Samad, former Negri Sembilan Chief Minister. Dispensing with his lackluster tenure as the chief executive of that state, the man was found guilty of “money politics,” UMNO’s euphemism for plain ugly corruption. Meaning, he is corrupt even by UMNO’s lax standards, assuming the party has any!
In any system with even a semblance of integrity, slimy characters like Isa Samad would have been jailed. In China, they would be executed. Yet Najib appointed Isa to helm the billion- ringgit Felda Global Holdings, a GLC. One wonders why Najib is so enamored with this character. The more intriguing question is why the powerful hold Isa has on Najib?
Then there is Ali Rustam, also a former Chief Minister (Malacca). Like Isa, Ali too was found guilty of money politics. At least voters in his state were wise enough to boot him out. Now Ali is eyeing for the UMNO Vice-Presidency, as is Isa. Watch it, Najib will also do an Isa on Ali, that is, appoint him to a senior lucrative position, making a mockery of Najib’s aim of making corruption history.
Then after getting rid of the Isa Samads and Ali Rustams Najib still harbors even higher aspirations, like wanting a crisp and efficient administration, then he could entice capable Malaysians to join his team.
I suggest co-opting Keadilan’s Rafizi Ramli. This bright young man has done more than anyone else to heighten public consciousness of corruption at high places. Rafizi shamed the anti-corruption agency. Appointing Rafizi would also go a long way towards a “unity” government. Only the likes of Shahrizat would not welcome his appointment.
At the very least Rafizi’s appointment would significantly lower the average age of Najib’s cabinet as well as drastically elevate its collective IQ!
At the other end of the experience spectrum is Tengku Razaleigh. He is from Najib’s own party too. If Najib is deeply serious about and truly committed to memperkasakan ekonomi Melayu (enhancing Malay economy) as he asserted recently, well, the Tengku has been there and done that, and remarkably well too! Look at Petronas and Pernas. Malaysia’s finances were robust during his tenure as Finance Minister.
Yes, at one time he helmed the once powerful Bank Bumiputra, now long gone. If Tengku’s detractors want to taint him with that scandal, remember this. Tengku Razaleigh is one of the few if not only public figures to have successfully sued for libel the venerable Financial Times when it tried to implicate him.
Co-opting Tengku Razaleigh would give the Najib Administration some adult supervision. Better yet, Najib should seize the opportunity and take a sabbatical, just like what Lee Kuan Yew once did. Take a temporary leave from UMNO and Malaysia; learn about the real world beyond government. Najib would learn that there is a vast other universe out there not dependent on public paychecks or political patronages.
At another speech during his recent San Francisco trip, Najib chided his critics especially those residing abroad who “criticize the country but they do not have any idea on how to contribute to the country.”
Najib is not only slow in grasping concepts but he is also not a careful reader. We do not criticize Malaysia, only his inept leadership. Nonetheless since Najib has asked for specific ideas, here is one.
Take an extended sabbatical. Let someone like Tengku Razaleigh take over. Three or four years hence, in time for the next election, resume your prime ministership. Meanwhile learn as much as possible about the much bigger and considerably more wonderful world beyond UMNO. You will be a more effective leader for that, and Malaysia would be a much better country, both while you were gone and after you return.
M. Bakri Musa
www.bakrimusa.com


Tiada ulasan: