Jumaat, 18 Oktober 2013

DAH AMBIK SUMBER DARI QURAN...MAKNANYA PERCAYA QURAN DAN ISLAM ITU BENAR...MAKA MASUKLAH ISLAM

 Kalimah Allah: Emosi Dan Realiti
Posted on Thursday, October 17 @ 19:55:26 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKuburRamai minta saya tulis artikel tentang isu nama Allah yang dipanaskan semula dan terus menjadi krisis antara sesetengah pihak muslim dengan sesetengah pihak Kristian. Saya sebenarnya telah coretkan hal ini pada tahun 2007 masa saya masih memegang jawatan Mufti Negeri Perlis. Di sini saya sentuh sekali lagi.

Hanya Di Sini
Isu kalimah Allah ini akan menjadi satu sejarah yang menarik dan tersendiri di Semenanjung Malaysia. Isu seperti ini tidak wujud di negara-negara Arab kerana Kristian Arab dan Bible dalam Bahasa Arab sejak sebelum dan selepas Nabi Muhammad s.a.w memang menggunakan perkataan Allah merujuk kepada Tuhan. Bahkan kaum Quraish sebelum kehadiran Nabi Muhammad s.a.w juga guna nama Allah.
Bapa Nabi Muhammad s.a.w bernama Abdullah yang bermaksud hamba Allah. Padahal bapa Nabi Muhammad s.a.w tidak sempat pun bertemu dengan Nabi s.a.w sebagai RasululLah. Kristian Qibti (Coptic) di Mesir juga sejak sekian lama memanggil Tuhan ‘Allah’. Demikian Kristian Lebanon dan Jordan, gereja-gereja mereka berdoa dengan memanggil ‘Allah’ sejak zaman silam. Apa yang hendak dihairankan, asal-usul ajaran mereka dari ajaran Nabi Isa a.s. Justeru bukan sahaja perkataan Allah, banyak lagi perkataan yang membabitkan akidah yang sama antara Islam dan Kristian seperti nama para nabi; Ibrahim, Musa, Harun, Isa dan lain-lain.
Orang Islam seluruh dunia setiap hari melafazkan ayat dalam Surah al-Fatihah (maksudnya): ‘segala puji bagi Allah tuhan segala alam’. Tiada muslim pun yang menyebut ‘segala puji bagi Allah Tuhan kaum muslimin sahaja’. Ini kerana muslim mengakui Allah itu tuhan untuk semua, bukan tuhan untuk kaum dan pihak tertentu sahaja.
Maka isu kalimah Allah tidak pernah timbul di negara-negara Arab. Bahkan mereka mungkin sukar untuk faham dan hairan apabila kita memberitahu kita menghalang pihak Kristian memanggil Tuhan itu Allah. Di Sabah dan Sarawak juga sudah berpuluh tahun mereka menggunakannya.
Kristianisasi
Di Semenanjung Malaysia, dalam kitab agama Sikh, nama Allah disebut. Sementara orang cina yang bukan muslim di Kelantan terbiasa dengan kalimah ‘inshaa Allah’. Ada lagu negeri-negeri yang terdapat ‘kalimah Allah’ yang dinyanyikan oleh semua rakyat berbilang agama. Logo-logo Polis dan Tentera tertulis ‘Allah’ dan ‘Muhammad’. Logo-logo itu dipakai oleh anggota yang muslim dan non-muslim.
Namun apabila orang muslim di Malaysia digembar-gemburkan isu tentang Kristianisasi, maka keadaan resah mula timbul dalam kalangan umat Islam. Kristianisasi sesuatu yang benar-benar wujud. Orang muslim dalam negara ini bimbang. Maka, apabila timbul edaran pihak Kristian dalam bahasa Melayu yang menyebut Tuhan sebagai Allah yang selama ini dari segi kebiasaan orang Melayu Semenanjung hanya mereka sahaja memakai kalimat ini, maka emosi mereka mula bangkit. Apa tidaknya, mengapakah hanya versi melayu sahaja yang hendak digunakan ‘perkataan Allah’?! Mengapa tidak edaran gereja yang berbahasa Inggeris, Cina, Tamil dan lain-lain juga menggunakan Allah?
Provokatif
Kelihatan seolah macam ada ‘hidden agenda’ ataupun ‘mala fide’ di situ. Maka ramai yang membantah dan menganggap ada unsur provokasi agama di pihak Kristian, bukan kerana mereka memang ingin memanggil tuhan itu Allah, tetapi sekadar umpan yang hendak digunakan bagi memancing umat Islam yang terbiasa dengan kalimah itu. Maka kelihatan unsur provokatif di situ.
Maka, bantahan untuk orang bukan muslim menggunakan nama Allah dalam edaran bahasa melayu kelihatan macam mempunyai alasan di sudut keharmonian masyarakat berbilang agama dan ijtihad pentadbiran. Ia bukan berasaskan nas yang jelas melarang secara langsung hal itu, tetapi atas asas pemerintah bertindak demi kepentingan awam.
Jika sekadar itu, maka bolehlah terima pendapat yang melarang. Ia bukan larangan mutlak bahawa bukan-muslim sama sekali tidak boleh menyebut dan menggunakan nama Allah, tetapi menggunakan nama tersebut dalam bentuk provokasi agama dilarang.
Salah Faham
Malangnya ada muslim yang tidak jelas hal ini sehingga menyatakan bukan muslim sama sekali tidak boleh menggunakan nama Allah. Kononnya nama Allah eksklusif untuk muslim sahaja. Ada pula yang berfatwa ‘murtad sesiapa yang membenarkan‘. Pada hal nas asal, dalam al-Quran dan al-Sunnah membenarkan bahkan menggalakkan mereka menggunakannya selagi mana penggunaan itu merujuk kepada Tuhan Yang Sebenar ataupun ‘The Supreme Being’. Banyak ayat al-Quran yang menegaskan hal ini. Firman Allah:(maksudnya)
“Dan sesungguhnya jika engkau (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: “siapakah yang menurunkan hujan dari langit, lalu dia hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya?” sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah”. Ucapkanlah (Wahai Muhammad): “Alhamdulillah” (sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian), bahkan kebanyakan mereka tidak menggunakan akal (untuk memahami tauhid) (Surah al-Ankabut ayat 63).
Bahkan Nabi s.a.w ketika mencabar orang-orang Kristian bermubahalah ataupun bersumpah laknat, mereka diminta bersumpah dengan nama Allah, bukan nama Jesus. Firman Allah: maksudnya)
“Sesungguhnya bandingan (kejadian) Isa di sisi Allah adalah sama seperti (kejadian) Adam. Allah telah menciptakan Adam dari tanah lalu berfirman kepadanya: “Jadilah engkau!” maka jadilah ia. Kebenaran itu datang daripada Tuhanmu, maka jangan sekali-kali engkau dalam kalangan mereka yang ragu-ragu. Kemudian sesiapa yang membantahmu (Wahai Muhammad) mengenainya, sesudah engkau beroleh pengetahuan yang benar, maka katakanlah kepada mereka: “Marilah kita menyeru anak-anak kami serta anak-anak kamu, isteri-isteri kami serta isteri-isteri kamu, dan diri kami serta diri kamu, kemudian kita memohon kepada Allah dengan bersungguh-sungguh serta kita meminta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang berdusta”. (Surah Ali ‘Imran 59-61).
Jika Islam larang mereka secara mutlak menyebut Allah, bagaimana mungkin mereka disuruh bersumpah dengan nama Allah?!
Al-Imam Muslim dalam sahihnya pula meriwayatkan hadis mengenai perjanjian Hudaibiah antara Nabi s.a.w dengan Quraish Mekah, seperti berikut:
“Sesungguhnya Quraish membuat perjanjian damai dengan Nabi s.a.w. Antara wakil Quraish ialah Suhail bin ‘Amr. Sabda Nabi s.a.w: barangkali aku boleh tulis Bismillahirrahmanirrahim. Kata Suhail: Adapun Bismillah (dengan nama Allah), maka kami tidak tahu apa itu Bismillahirrahmanirrahim. Maka tulislah apa yang kami tahu iaitu BismikalLahumma (dengan namaMu Ya Allah!)”.
Dalam riwayat al-Bukhari, Nabi s.a.w menerima bantahan tersebut.
Ertinya, Nabi s.a.w membenarkan penggunaan nama Allah seperti yang pihak kafir Quraish minta. Jika itu dilarang, tentu cadangan mereka ditolak!.
Lojik
Kita bayangkan jika mereka langsung tidak boleh panggil Allah, bagaimana dengan Kristian Arab jika datang ke Malaysia? Apakah mereka terpaksa menahan diri dari menyebut masya Allah dengan diganti ‘masyaa God’.
Jika bukan muslim bertanya siapakah tuhan saya yang sebenar. Muslim hendaklah menjawab Allah. Dia tidak boleh berkata ‘tuhan awak lain dan tuhan saya lain. Awak tidak boleh menyebut nama tuhan saya’. Jika dia berkata demikian, maka dia syirik.
Maka, sepatutnya larangan itu hanya apabila ia dalam bentuk provokasi yang menimbul ketegangan masyarakat. Kenyataan yang menyatakan larangan itu mutlak adalah tidak berasaskan ajaran Islam. Apatah lagi kenyataan yang memurtad sesiapa yang mengizinkan seakan memurtadkan Nabi s.a.w, dan umat Islam di seluruh dunia.
Maka, kita muslim hendaklah mengendali isu dan mengetahui hubung kait sesuatu itu sebelum hendak dibangkit sentiment agama mengenainya. Jangan kita melebihi kadar yang sepatutnya, juga jangan kita lalai tentang keamanan dan keharmonian hidup dalam negara yang pelbagai agama. Dakwah Islamiah hendaklah ditingkatkan. Sebarkan Islam dan banyakkan dialog antara agama seperti yang Dr Zakir Naik lakukan. Kenapa kita sentiasa ketakutan ditewaskan sehingga begitu defensive?! Bawalah mesej Islam dengan penuh hujah dan hikmah.

Prof Madya Dato’ Dr Mohd Asri Zainul Abidin
(sertai facebook DrMAZA.com dan twitter realDrMAZA)


Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander) Sedia Untuk D
imuat-Turun
Posted on Thursday, October 17 @ 20:13:59 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur


Selain daripada Windows 8.1, satu lagi sistem operasi yang turut dilancarkan hari ini adalah sistem operasi Ubuntu 13.10 daripada pihak Canonical, membawakan beberapa kemaskini bersama-sama dengannya.Ubuntu 13.10 dilengkapi dengan kernel Linux 3.11, dan membawakan antaramuka Unity 7. Bersama-sama dengannya, beberapa perkara baru diimplementasikan termasuk salah satunya adalah smart Scopes. Dengan Smart Scopes, ia membolehkan pengguna membuat carian dengan lebih baik pada Dash dan menemui apa yang dicari dengan lebih pantas. Pengguna juga turut boleh mematikan sokongan carian online sekiranya diperlukan.

Tema Ubuntu 13.10 juga diintegrasikan pada beberapa aplikasi lain, membawakan antaramuka yang selari dan kemas pada pelbagai bahagian. Beberapa aplikasi dan perisian lain yang turut disertakan adalah Firefox dan juga Thunderbird.
Bagi pengguna yang berminat, anda boleh memuat-turun Ubuntu 13.10 secara percuma hari ini.
Amanz
http://amanz.my

 Allah - Apa Yang Melayu Wajib Tahu
Posted on Thursday, October 17 @ 20:00:30 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur"Di era tahun 2013 tekanan keatas kepercayaan ad deen orang Islam di gugat sekali lagi olih geng geng katolik. Mengikut data yang terbit diinternet yang kesahihannya saya tak dapat pastikan lebih satu juta mat indon menganut agama katolik setiap tahun.

Pihak gereja katolik mula mendesak untuk guna Allah sebagai rujukan sebagai tuhan mereka adalah apabila seorang rahib mereka pulang ke Belanda dan cadangkan supaya tuhan mereka di transformasi ke Allah kononnya agar dapat mereapatkan hubungan antara kaum pendatang dari Afrika [Algeria/Morocco dll] dengan kaum kristen di Belanda. Namun demikian orang Belanda tidak dapat menerima cadangan padri ini dan juga padri padri nampaknya dingin terhadap idea Allah sebagai tuhan mereka.

Dasar Cloak dan Dagger Gereja Katolik -------------------------------------

Apabila perang salib dimenangi olih geng katolik dan juga protestan, Gereja telah menganiayai jutaan pengikut Islam dengan dasar kejam 'inquisition' memaksa penduduk Islam untuk tinggalkan Islam. Berbagai jenis alat seksaan telah direka untuk tujuan ini. Baca google! Kerajaan England juga telah dipermainkan dek gereja katolik yang menguasai Perancis dan Spain.

Lihat ajelah kekejaman yang dilakukan keatas native di Amerika Selatan -emas mereka dirompak;pompuan mereka dirogol dan jantan mereka diperhambakan! Laknatullah Katolik Pendek kata falsafah hidup mereka berdasarkan 'organised crime' yang berpengkalan di Vatican city.

Tontonlah wayang Elizabeth 1 dan Elizabeth 11[wajib tonton] untuk kenali dakyah tipu helah geng katolik ini. Sebenarnya mereka adalah musuh Islam yang nyata! Fikirlah omputih British berkuasa di Tanah Melayu lebih 100 tahun.

Adakah mereka membuat dasar untuk mat mat melayu di Tanah melayu- Mat sekarang tuhan aku Jesus pun aku nak panggil Allah? Jelas, tidak ada dasar sedemikian. Jadi alasan yang katolik dah guna Allah lebih 100 tahun bolih ditongsampahkan. Yang penting saya ingin tekankan ini Tanah Melayu.

Base Melayu adalah base rasmi Negara walaupun saya bertutur Inglis setiap hari! Jadi bila kita import Arab dalama urusan sebagai alasan -kalau di arab ok- perbuatan itu tak relevan. Kalau mereka suka membuntut [buttf**k] di dalam hal kelamin mereka, itu hal mereka! Peduli apa kita! Seterusnya ikutilah pandangan saya- , . saudara pembaca yang saya hormati.

Ada kebenaran apa yang dihuraikan olih Tuan Noh gadut itu. Kenyataan yang di keluarkan dek Asri diberikan bogel tanpa penjelasan dan huraian latar belakang sejarah asal usul agama di dalam dunia Arab. Arab sebelum adanya Muhammad SAW memeluki agama yang dipimpin olih Nabi Musa dan di ikuti pula olih Nabi Isa [alaihi salam ] Pengikut nabi Musa [geng yahudi] dan pengikut nabi Isa [dikenali sekarang sebagai Agama Nabi Isa [Kristus] atau Kristian.

Saya fokus bicara kepada agama yang dipimpin Nabi Isa yang jelas ajarkan Allah adalah tuhan yang satu dan beliau adalah nabinya. Jadi bila se orang Arab kristian s ebut Allah- ianya jelas yang Allah yang dia rujuk itu adalah Allah yang satu.

Selepas Nabi Isa 'dibunuh' olih musuhnya , seorang penduduk kampongnya ,Paul, telah mereka [membuat cerita] ahawa nabi Isa telang pulang sebagai hantu pontianak] atau holy ghost dan mengadakan entiti Tuhan Bapa, Tuhan Anak, dan Holy Ghost [pontianak] didalam konsep ketuhanan aru untuk pengikut pengikut kristian yang diterajui olih Gereja Katolik di atican [satu erkampongan -negeri di Roma, Itali.

Ada lebih 100 juta kristian unitarian dan seangkatan dengannya yang membawa pemikiran bahawa Allah dalah satu dan Isa adalah nabinya di US dan merata dunia. Google unitarian church dan lihatlah sendiri. Dan ereka adalah berhak untuk memanggil Allah sebagai tuhan mereka! Walau apapun yang berlaku di dunia Arab, atau di Indonesia kita melayu Malaysia mesti ada pegangan.

Bahasa rasmi negara adalah Bahasa Malaysia- bukan base Arab. Dan gereja katolik bila ianya merujuk kepada tuhan ianya mengikut baris pertama di dalam bible- adalah Bapa Tuhan, Anak Tuhan dan Pontianak [holy host] . Pontianak di salahterjemahkan sebagai roh kudus. Tuan tuan sedia maklum roh adalah ciri ciri Manusia bukan tuhan. Olih kerana takut digelakkad dek Atheis dan agamawan lain holy ghost sudah ditukarkan the holy spirit baru baru ini! Roh ditiupkan kepada setiap nyawa yang dilahirkan dan ianya diambil olih malaikat apabila nyawa kita dicabut. .

Apakah ciri ciri [attributes ] Allah dan manusia- Tiada mula atau akhir [Allah is omniprescient-infinite] Roh manusia adalah finite [ada had ada hari-hadari!]

Bila muslim bolih jatuh murtad? -------------------------------------

Bila kita samakan Allah yang satu kepada tuhan 3 dalam 1 -tuhan yang dianuti dek pegangan katolik-nauzubillah . . .

Akhirkata ---------

Loyar loyar melayu senyap bila Majlis peguam hentam gomen yang diterajui olih mat Melayu kau kau semasa 'bersih' dulu. Tapi Majlis yang di terajui dan dipenuhi olih kolings dan chingkies tak ambil tindakan untuk buang Pundek Lingam dari senarai Loyar . Keikhlasan n integriti loyar propeser ngangkang Bari dan geng geng sekutunya khususnya Ambiga-'bersin' sebagai Ahli/Presiden Majlis sangat sangat diragui.

Ada kemungkinan propeser melayu tidak kompeten dalam BI -kerana tergolongdalam geng geng ' mat-me-no-spik/read-inglis ' yang sukar memahami bible setebal 400 muka surat itu. "


................................
Dihantar untuk paparan TKO (Tranungkite)
Oleh:
tokman
Posted on Thursday, October 17 @ 20:00:30 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur


 Catatan 023: Kisah Binatang Yang Bernama Huraisy
Posted on Thursday, October 17 @ 19:52:38 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Dikisahkan dalam sebuah kitab bahwa apabila tiba hari kiamat nanti maka akan keluar seekur binatang dari neraka Jahannam yang digelar Huraisy, yang mana panjangnya ialah jarak antara langit dan bumi dan lebarnya pula dari timur hingga ke barat.

Apabila ia keluar maka malaikat Jibril a.s berkata, "Wahai Huraisy, kamu hendak ke mana dan kamu hendak mencari siapa?"


Lalu berkata Huraisy : "Aku mencari lima jenis orang ."1. Orang yang tidak mengerjakan solat.
2. Orang yang tidak mahu mengeluarkan zakat.
3. Orang yang mendurhakai kedua orang tuanya.
4. Orang yang suka minum arak.
5. Orang yang sangat suka bercakap-cakap dalam masjid hal dunia.


..........
Kitab yang dimaksudkan ialah Durratun Nashihin yang ditulis oleh Utsman bin Hasan bin Ahmad Syakir al-Khubari. Kitab tersebut sangat baik tetapi terdapat jugak hadith-hadith palsu di dalamnya. Kisah yang dibawa di atas adalah salah satu daripada hadith palsu. - Webmaster TKO

 Ulama PAS: Chua jangan tafsir sewenang-wenang
Posted on Thursday, October 17 @ 15:46:50 MYT
Dilulus untuk paparan oleh korokkering

Tindakan pengerusi PKR Johor Datuk Chua Jui Meng yang menerbitkan potongan ayat al-Quran dalam tulisannya di Twitter untuk mengulas berhubung keputusan mahkamah mengenai kes penggunaan kalimah menerima kecaman ahli politik Melayu dan Islam termasuk
Setiausaha Dewan Ulama PAS Nik Zawawi Salleh dalam laporan akhbar Sinar Harian hari ini berkata, tafsir ayat al-Quran itu tidak harus digunakan sewenang-wenangnya tanpa merujuk golongan ulama.


“Penggunaan ayat atau tafsir al-Quran tidak boleh dipandang remeh sama ada individu itu Islam ataupun bukan Islam.

“Islam tidak pernah melarang orang bukan Islam untuk membaca al-Quran, cuma masalahnya tidak boleh sesuka hati menafsir al-Quran sekiranya tidak arif bahagian itu,” katanya seperti dipetik dalam laporan berkenaan.

Dalam tulisan di Twitter itu, Chua mempersoalkan sekiranya hakim Mahkamah Rayuan terlepas pandang potongan ayat dalam surah Al-Ankabut dan Al-Imran berhubung isu kalimah Allah itu.

Beliau menulis bahawa ayat 65 Surah Ali Imran itu menyebut bahawa: “Katalah hai ahli kitab marilah (berpegang) kepada 1 kalimat... bahawa tidak kita sembah kecuali Allah'.

Beliau juga menerbitkan semula tafsir Surah Al-Ankabut ayat 46 dalam bahasa Inggeris: 'we believe in the revelation...(to people of the Book) our God (Allah) & your God (Allah) is One & to Him we submit'.

Turut mengecam tindakan itu ialah naib presiden NGO pro-Melayu PERKASA, Datuk Zulkifli Noordin yang berkata Chua sepatutnya membaca semula keseluruhan ayat berkenaan untuk mendapatkan maksud sebenar.

Zulkifli juga mendakwa, ayat berkenaan membawa maksud yang berbeza kerana ia sebenarnya “menempelak orang Kristian”.

“Saya ingin ingatkan Chua Jui Meng supaya membaca kesemua ayat dalam Surah (Ali)-Imran bermula ayat 64 hingga 77, bukannya baca separuh sahaja.

'Al-Quran bukan seperti buku Doraemon yang boleh dibaca sesuka hati. Al-Quran perlu dibaca dengan tertib, sebenarnya dalam surah Al-Imran yang dibaca Jui Meng itu menempelak orang Kristian,” katanya.

Pemimpin Ulama Umno, Fathul Bari Mat Jahaya pula dipetik sebagai berkata, beliau sedia bersemuka dengan Chua untuk menjelaskan maksud sebenar ayat yang dipetik oleh bekas menteri tersebut.


malaysiakini | 17 Okt 2013

 PAS Akaan Lancar Jentera Operasi PRK Sg Limau
Posted on Thursday, October 17 @ 15:01:59 MYT
Dilulus untuk paparan oleh memoKUALA LUMPUR 16 Okt: PAS akan melancarkan Jentera Operasi Induk bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sungai Limau.

Pengarah Jawatankuasa Induk PRK Sg Limau, Datuk Mahfuz Omar berkata, pelancaran tersebut akan disempurnakan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dan akan disertai beberapa pemimpinan dari PKR dan DAP.

"Selain dari pimpinan PAS, rakan-rakan kita dalam Pakatan Rakyat juga turut hadir antaranya Pengerusi PKR Kedah Datuk Johari Abdul, Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Datuk Rashid Hasnon dan Pengerusi Interim DAP Kedah, Zairil Khir Johari.

"Pelancaran penuh jentera Pakatan Rakyat untuk pilihan raya kecil ini pula akan diadakan di Dataran Surau Al Fatah, Pulau Nyior, Bukit Besar," jelasnya.

Katanya lagi sebelum pelancaran jentera dilakukan, satu majlis solat hajat dan tahlil akan diadakan yang diketuai Tuan Guru Haji Salleh bin Musa, Mudir Madrasah Ar Rahmaniah, Sik.

"Sebelum program malam, Jawatankuasa induk akan bertemu dengan wakil seluruh Dun Sungai Limau dan Unit Peti Undi (UPU).

"Selain itu satu majlis ramah mesra dan menyuarat akan diadakah, taklimat akan diberikan oleh pimpinan PAS Pusat," sambungnya.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS turut memberitahu ke semua jentera-jentera dari negeri-negeri yang membantu akan mula berada di Dun sungai Limau pada 19 Oktober.

Ketika ditanya mengenai nama-nama calon, beliau menjelaskan ke semua nama-nama tersebut telah siap diteliti dan akan diserahkan kepada Presiden PAS untuk diputuskan oleh PAS Pusat.

Kerusi Dun Sungai Limau yang terletak di bawah Parlimen Jerai diisytihar kosong susulan kematian Tan Sri Azizan Abdul Razak yang juga bekas Menteri Besar Kedah, akibat komplikasi jantung serta jangkitan kencing manis.-HDTiada ulasan: