• Arnold Fandor Arnold Fandor
1 / 1
RIYADH - Seorang penerbit filem Belanda yang memeluk Islam setelah mencetuskan kontroversi apabila menerbitkan filem yang menghina Nabi Muhammad S.A.W. berasa tenang dapat mengerjakan ibadat haji ketika ini.
 
Arnold Fandor dalam wawancara dengan akhbar Okaz Arab Saudi menceritakan bagaimana beliau mendapat ketenangan jiwa setelah memeluk Islam kira-kira
setahun lalu, menyebabkan beliau bertaubat di atas segala dosanya.
 
Fandor yang bersedia untuk melontar di Jamrah bagi melengkapkan rukun hajinya, semasa diwawancara berkata beliau merasakan hatinya menjerit kegembiraan ketika menunaikan haji.
   
”Di dalam hati saya kini merasai ketenangan. Setiap kali saya berdoa saya akan mengelap air mata apabila mengenangkan dosa-dosa saya yang lalu dan bertaubat.
 
"Kini saya akan berkhidmat dan berusaha di dalam menghasilkan filem dan produk yang dapat menaikkan Islam serta yang mencerminkan kehebatan pencipta dan keperibadian akhlak mulia Rasulullah S.A.W. selepas pulang daripada haji,” beliau dipetik sebagai berkata dalam akhbar itu semalam.

Sambil tersenyum, Fandor menyatakan beliau merasakan satu kepuasan yang tidak dapat digambarkan ketika menjejakkan kaki ke Tanah Suci.
 
Air matanya tidak henti-henti mengalir, menurut akhbar itu.
 
"Pada mulanya, terdapat kesulitan yang dihadapi oleh saya pada peringkat awal saya memeluk Islam kerana saya bukan datang daripada keluarga Islam dan membesar di persekitaran Islam.
 
"Walau bagaimanapun, ini tidak mematahkan semangat saya untuk belajar dengan lebih mendalam berkenaan agama yang agung ini.
 
“Saya berasa teruja untuk mendalami dan mengetahui tentang Islam. Lalu saya membaca banyak tentang Islam sehinggalah ia meresap ke dalam hati saya dan fikiran saya mengatakan bahawa agama Islam membawa satu mesej yang besar dan mulia.

"Kemudian perasaan tersebut semakin kuat sehingga hati saya terbuka lalu saya membuat keputusan untuk memeluk Islam. Sekarang saya bersyukur dan merasa amat bahagia serta memiliki ketenangan jiwa.
 
"Sebelum memeluk Islam, saya hanya membayangkan bahawa hidup ini hanya untuk menyedut udara sahaja.
 
"Saya dapati tidak ada ketenangan yang sempurna sehinggalah saya menziarahi makam Rasulullah SAW dan ketika itulah saya berhasrat untuk menerbitkan filem berkenaan keperibadian baginda yang mulia,” katanya.
 
Fandor berkata ini kali pertama beliau mengerjakan haji dan kali kedua menjejakkan kaki ke Tanah Suci selepas melakukan umrah pada Februari lepas.
  
Katanya selepas selesai menyempurnakan urusan haji, beliau bercadang meluangkan masa beberapa hari di Madinah al-Munawwarah kerana beliau berasa amat selesa dan aman untuk membaca al-Quran dan kitab-kitab agama di Masjid Nabawi.  - Bernama

 Jom pakat pi
Posted on Saturday, October 19 @ 04:44:51 MYT
Dilulus untuk paparan oleh ayaOleh PRK N20 Sg Limau

Siapakah yang akan dipilih oleh PAS Pusat antara 8 individu yang telah disenaraikan oleh PAS Negeri Kedah sebagai calon N20 Sungai Limau??..Jom pakat pi...Siapakah yang akan dipilih oleh PAS Pusat antara 8 individu yang telah disenaraikan oleh PAS Negeri Kedah sebagai calon N20 Sungai Limau??

Jom pakat pi..
 PRK Sg Limau: Dendam UMNO Kepada PAS
Posted on Saturday, October 19 @ 13:08:22 MYT
Dilulus untuk paparan oleh ayaOleh Asfanizam Abdullah


Kuin telah siap 100% utk pelajar2 duduki.tapi ini yg di katakan umno ni jadi pemimpin bodoh sombong dan dendam. Zaman Tan sri ust azizan jdi MB kedah tak ada seorang pun kakitanggan pelantikan politik di pecat atau tak di bayar gaji. semuanya berjalan lancar utk rakyat ,walau pun ada 2.3 orang yg buat kacau di kuin.ada talibarut umno dlm kcs yg buat kacau tahan gaji pegajar dan pekerja kuin tapi ust azizan tenang menyelesaikannya

Inilah bodoh sombongnya melayu umno.
Bangunan kuin yg indah gah bediri utk rakyat pun mereka nak jual inilah pemikiran sempit umno utk melayu. Kuin di pindahkan kembali ke a.setar yg boleh muat 3000 pelajar di isi dgn  7 ribu org pelajar berbanding kuin di kuala ketil yg boleh muat pelajar hampir belasan ribu pelajar.
Bengapnya pemimpin2 umno ..insaniah atau kuin utk anak2 melayu itu pun mereka nak jual...
subhanallah..pemikiran melayu umno yg tak mahu org melayu di beri kemudahan...
semoga allah melaknat mereka yg jadi pengkianat pd anak melayu kedah.

 RM1.08 Bilion Lagi Duit Petronas Lebur Selamatkan Syarikat Swasta
Posted on Saturday, October 19 @ 00:57:16 MYT
Dilulus untuk paparan oleh memoKUALA LUMPUR, 18 OKTOBER: Sebanyak RM1.08 bilion wang syarikat milik negara Petronas digunakan untuk menampung kerugian sebuah hospital mewah swasta, Prince Court Medical Centre (PCMC) sejak penubuhannya pada tahun 2008.

Lebih mendukacitakan, pembinaan hospital bernilai RM544 juta yang juga turut ditanggung Petronas tidak pernah mengalami keuntungan dan yang menyukarkan keadaan, tidak ada seorang pun Ahli Parlimen boleh mendapat akses kepada status kewangan menyeluruh Petronas melainkan Perdana Menteri kerana tertakluk pada Seksyen 3(2) Akta Pembangunan Petroleum.

Menurut Ahli Parlimen DAP Bukit Benhdera Zairil Khir Johari, pada tahun 2008 PCMC mengalami kerugian RM111 juta, RM192 juta kerugian pada tahun 2009 dan RM450 juta kerugian pula pada tahun 2010.

“Hingga tahun berakhir 31 Disember 2011, jumlah kerugian yang dicatatkan hospital mewah swasta yang ditanggung Petronas itu ialah RM1.08 bilion.

“Adakah wajar wang negara, wang rakyat digunakan untuk menampung kerugian syarikat swasta?” soalnya.

Menimbulkan persoalan, Penolong Setiausaha Publisiti DAP itu menyatakan prestasi yang ditunjukkan PCMC jauh berbeza dengan hospital-hospital swasta yang lain.

“Mengikut Laporan Kewangan IHH Healthcare 2012, Parkway Pantai yang mempunyai rangkaian hospital swasta di malaysia dan Singapura mencatat perolehan RM4.75 bilion dalam tahun 2012 manakala RM818 juta keuntungan,” dedah Zairil.

Dalam hal ini tegasnya, Petronas tidak sepatutnya terlibat dalam aktiviti perniagaan di luar bidang seperti hartanah dan kesihatan dan sepatutnya memberi tumpuan kepada industri petroleum dan gas sepertimana yang dipraktikkan oleh syarikat-syarikat petroleum yang lain.

“Apa yang berlaku ini mewujudkan satu keperluan mendesak agar hal ehwal kewangan Petronas diawasi memandangkan ia merupakan syarikat pengeluar minyak negara,” jelas Zairil. –Roketkini


 Bukan Columbus tapi Cheng Ho yang menemui Amerika?
Posted on Friday, October 18 @ 23:24:37 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur"Sebuah salinan peta berusia 600 tahun yang ditemukan di sebuah toko buku loak mengancam status Columbus sebagai penemu Amerika. Juga menjadi kunci untuk membuktikan bahwa orang dari Negeri China yang pertama menemukan benua itu.
Ini yang tertulis dalam sejarah: pedagang asal Genoa, Italia, Christopher Columbus memimpin armada kapal menyeberangi Samudera Atlantik. Ia tiba di 'dunia baru' pada tanggal 12 Oktober 1492.
'Dunia baru' itu yang kemudian disebut Benua Amerika. Meski hingga kematiannya, Columbus yakin benar, ia menemukan rute baru dan berhasil telah mendarat di Asia -- di tanah yang digambarkan Marco Polo.
Namun, sebuah salinan peta berusia 600 tahun yang ditemukan di sebuah toko buku loak mengancam status Columbus sebagai penemu Amerika. Juga menjadi kunci untuk membuktikan bahwa orang dari Negeri China yang pertama menemukan benua itu.

Dokumen tersebut konon berasal dari suatu ketika di Abad ke-18, yang merupakan salinan peta 1418 yang dibuat Laksamana Cheng Ho, yang menunjukkan detil 'dunia baru' dalam beberapa sisi.
Klaim bukti bahwa laksamana China memetakan Belahan Bumi Barat (Western Hemisphere) lebih dari 70 tahun sebelum Columbus, adalah salah satu klaim yang dimuat penulis Gavin Menzies dalam buku barunya, 'Who Discovered America?', yang diluncurkan jelang Hari Columbus tahun ini.
"Kisah tradisional bahwa Columbus menemukan 'dunia baru' adalah fantasi belaka," kata dia seperti dimuat Daily Mail, 8 Oktober 2013.
Ia bahkan yakin, Columbus memiliki salinan peta Cheng Ho saat mengarungi samudera menuju Amerika.
Menzies juga mengatakan, armada megah kapal China yang dipimpin Cheng Ho berlayar di sekitar daratan Amerika Selatan, 100 tahun sebelum Ferdinand Megellan -- orang pertama yang berlayar dari Eropa ke Asia, orang Eropa pertama yang melayari Samudra Pasifik, dan orang pertama yang memimpin ekspedisi yang bertujuan mengelilingi bola dunia.
Lebih jauh lagi, Menzies mengklaim, pemukim pertama Belahan Bumi Barat tidak berasal dari 'Jembatan Selat Bering', tapi pelaut China yang pertama melintasi Samudera Pasifik sekitar 40 ribu tahun lalu.
Ia juga menulis, penanda DNA membuktikan Indian Amerika dan pribumi lainnya adalah keturunan para pemukim dari Asia.

Bukti Peta
Klaim bahwa Cheng Ho menemukan Amerika, bukan kali ini saja diungkap Menzies. Ia pernah mempublikasikannya tahun 2002 lalu. Bedanya, di buku terbarunya, ia menyertakan salinan peta yang ditemukan seorang pengacara di Beijing, Liu Gang di buku loak -- yang ia klaim memperkuat teorinya.
Ia bersikukuh, peta itu jelas-jelas menunjukkan sungai dan perairan di Amerika Utara, demikian juga dengan daratan Amerika Selatan.
Sebelumnya, si penemu peta, Liu mendapatkan pengakuan dari balai lelang Christie's bahwa dokumennya kuno -- dari Abad ke-18, bukan palsu.
Dari peta itu, Menzies juga berkonsultasi dengan tim sejarawan yang menganalisa tulisan yang tertera di sana. Lalu, ia menyimpulkan, peta itu aslinya dibuat pada masa Dinasti Ming -- periode pemerintahan di China yang berlangsung tahun 1368-1644.
Salah satu wilayah dari peta, diyakini Menzies mengacu pada Peru. "Di sini orang-orang mempraktekkan agama Paracas. Di sini juga orang-orang mempraktekkan pengorbanan manusia," demikian ujar dia dalam bukunya.
Menzies menambahkan, apalagi ada banyak istilah China yang digunakan di sejumlah kota dan wilayah di Peru. Dalam peta kuno Peru, misalnya, ada istilah 'Chawan' -- tanah yang disiapkan untuk disemaikan dan 'Chulin' yang artinya kayu atau hutan.

Pemukim dari Asia
Menzies tak diakui sebagai sejarawan dan bukan lulusan universitas ternama. Dia adalah bekas serdadu di kapal perang milik Angkatan Laut Inggris. Tapi, ia bukan amatiran.
'Who Discovered America?' adalah buku keempatnya di mana ia berusaha menulis kembali sejarah dalam kaca mata Timur.
Namun teori-teorinya yang 'pro-Asia' tidak diterima oleh komunitas akademik. Pada 2008, profesor sejarah University of London, Felipe Fernandez-Armesto mengatakan, buku Menzies sekelas buku kisah hidup Elvis Presley yang dijual di supermarket atau kisah hamster alien.
Debut Menzies dimulai pada 2002 lalu dalam bukunya, '1421: The Year China Discovered the World' -- yang menyebut Laksamana Ceng Ho mencapai Eropa dan Afrika, juga melintasi Samudera Pasifik, ke Belahan Bumi Barat.
Dia mengklaim Cheng Ho tak hanya menemukan dunia baru pada 1421, tapi meninggalkan koloni di sana. Armadanya juga berlayar di sekitar ujung Amerika Selatan - melalui Selat Megellan sekitar Teluk Meksiko dan sampai Mississippi .
Sementara dalam buku barunya, Menzies fokus pada teori tentang orang Asia yang berhasil sampai ke Amerika Utara dan Selatan jauh sebelum Cheng Ho. "Setidaknya 40 ribu tahun lalu," tulis dia. Dari laut.
Kebanyakan ilmuwan percaya bahwa manusia pertama menghuni Belahan Bumi Barat sekitar 13.000 sampai 16.500 tahun yang lalu.
Teori universal di kalangan para akademisi adalah, manusia tiba di 'dunia baru' dengan menyeberangi 'Jembatan Selat Bering' -- lewat tanah menghubungkan antara Asia dan Amerika Utara.
"Semakin saya berpikir tentang teori Bering Straight, makin terasa konyol," kata Menzies. Menzies mengatakan ide bahwa manusia mampu menyeberangi Samudra Pasifik di masa sekitar 40 ribu SM tak sedramatis kedengarannya.
"Jika Anda masuk ke bak mandi plastik, arus juga akan membawa Anda ke sana," kata dia. "Kuncinya ada pada arus." Jadi, siapa penemu benua Amerika?
Artikel lain yg menarik
"


................................
Dihantar untuk paparan TKO (Tranungkite)
Oleh:
kamal_hasan
Posted on Friday, October 18 @ 23:24:37 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur


 Dimana garis panduan penggunaan dan pengharaman Kalimah Allah ?
Posted on Friday, October 18 @ 23:23:01 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur"Isu kalimah Allah sudah ketahui pro dan contra. Sudah banyak cakap-cakap mengenai nya tapi ianya masih tidak jelas, bagaimana penggunaan dibolehkan dan kenapa penggunaan nya diharamkan.

Jika orang kristian ingin MENGGUNAKAN Kalimah Allah atau Kalimah lain dari Islam, digunakan dalam bentuk penulisan, maka, sewajibnya diharamkan kerana ia memang mengelirukan, kerana penulisan adalah satu bentuk penyampaian sesuatu maksud.

Jika orang kristian atau orang kafir ingin MENYEBUT sahaja kalimah Allah dan kalimah lain dari Islam , tanpa bermaksud membawa satu bentuk penyampaian, maka, meraka dibolehkan menyebutnya perkataan kalimah Allah dan kalimah lain dari islam.

Jika orang kristian atau orang kafir menyebut Kalimah Allah bertujuan membawa satu bentuk penyampaian,seperti dalam ceramah mereka secara terbuka tanpa dikhususkan audiennya, maka, diwajibkan diambil tindakan mengikut undang-undang sebagaimana dinyatakan dalam Undang-undang syariah.

Bagaimana bentuk sebutan kalimah Allah dan kalimah lain dari Islam dibolehkan ?

contoh:
1. Apabila seseorang kristian atau kafir sangat terkejut lalu menyebut "Allah!", maka dibolehkan.
2. Apabila seseorang kristian atau kafir merasa kenyang lalu menyebut "Alhamdulillah", maka dibolehkan.
3. Apabila seseorang kristian atau kafir mendoakan kebaikan kepada sesorang muslim yang tidak sihat seperti "Semoga itu tuhan Allah kasi sembuh pada abang", maka, ianya dibolehkan.
4. Apabila seseorang kristian atau kafir berkata "Kita mahu Allah kasi rahmat kepada semua manusia", maka dibolehkan.
5. dll yang dapat dinilai dengan akal cergas.


Bagaimana bentuk sebutan kalimah Allah dan Kalimah lain dari islam tidak dibolehkan ? Malah perlu ditegah ?
contoh :

1. Apabila seseorang kristian atau kafir sangat terkejut lalu menyebut "Allah! Yesus!", maka hendaklah ditegah dan diharamkan
2. Apabila seseorang kristian atau kafir merasa kenyang lalu menyebut "Alhamdulillah, Rezeki dari Yesus", maka hendaklah ditegah atau diharamkan.
3. Apabila seseorang kristian atau kafir mendoakan kebaikan kepada sesorang muslim yang tidak sihat seperti "Semoga itu tuhan Allah sama Yesus kasi sembuh pada abang", maka,  hendaklah ditegah dan diharamkan
4. Apabila seseorang kristian atau kafir berkata "Kita mahu Allah Bapa Yesus kasi rahmat kepada semua manusia", maka hendaklah ditegah atau diharamkan.
5. dll yang dapat dinilai dengan akal cergas.

Keputusan PR menyokong penggunaan Kalimah Allah, keputusan yang tidak jelas kerana tiada garis panduan bentuk penggunaan dan pengharaman kalimah Allah swt.

Berikut adalah terjemahan Bible dalam bahasa Malaysia
Chapter Kejadian.

1:1 Pada mulanya Allah menciptakan langit dan bumi.

1:2 Bumi belum berbentuk dan kosong; gelap gulita menutupi samudera raya, dan Roh Allah melayang-layang di atas permukaan air.


Chapter 1 ayat 1, penggunaan ayat itu boleh diterima. Manakala ayat 2 berikutnya, penggunaan nya langsung tak boleh diterima kerana menyebut Roh ALlah, iaitu ia disampaikan  dalam bentuk penyampaian berlainan dengan Sifat Kewujudan Allah swt.

Sekiranya diteliti bible terjemahan melayu seterusnya, terlalu banyak kerosakan-kerosakan penggunaan Kalimah Allah swt yagn sewajibnya pemimpin ISLAM menegah kristian atau orang kafir dari menggunakan kalimah Allah.

Menyebut kalimah Allah amat berbeza dengan penggunaan kalimah Allah. Menyebut kalimah ALlah bertujuan untuk menggunakannya bagi menyampai sesuatu maksud, juga berbeza dengan perbuatan menyebut sahaja kalimah Allah sebagaimana contoh yang telah diberikan.

Pendirian PR berhubung dengan kalimah Allah perlu dikaji semula dengan teliti, supaya jelas, pendirian PR bukan bersifat politik semata-mata.

Sekiranya PR terus dengan pendirian asalnya tanpa memberi garis panduan sejelas-jelasnya,malah gagal untuk menyediakan garis panduan, tetapi masih kekal dengan pendirian asalnya, maka, PR telah mengajak pengundi PR ke arah lembah kekufuran. "


................................
Dihantar untuk paparan TKO (Tranungkite)
Oleh:
sp4n4r
Posted on Friday, October 18 @ 23:23:01 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur