Khamis, 27 Disember 2012

NI SAPE PATUT BERTAUBAT...JANGAN BERCAKAP BERKEPENTINGAN...INGATLAH AKHIRAT...KITA SAMA2 TAK CONFIRM LAGI MASUK SYURGA


 
Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
 
Presiden Gerakan Memartabatkan Umat (JATI) Datuk Dr Hasan Ali meminta Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tampil memberi penjelasan segera kepada umat Islam dan menarik balik amanatnya - yang dibuatnya dalam satu ceramah di Banggol Peradong, Terengganu pada 1981- serta bertaubat.

Hasan, yang pernah menjadi exco agama kerajaan negeri Selangor, berkata penjelasan itu penting agar tiada lagi perbuatan yang menyalahi akidah berlaku di kalangan penyokong parti kerana ia dilihat lebih memudaratkan daripada kebaikan.
  
Atas faktor itu juga, beliau mendesak Abdul Hadi agar tidak mengambil sikap berdiam diri dan membiarkan perkara itu menjadi rumit.
  
"Malahan kita juga sedia untuk menganjurkan muzakarah antara ulama PAS dan memanggil ulama dari luar negara untuk membincangkan soal amanat Haji Hadi itu," katanya kepada pemberita semalam.

Hasan yang merupakan bekas naib presiden PAS berkata, pendedahan yang dibuat media mengenai kesan amanat Haji Hadi hanyalah gambaran 10 peratus berbanding realiti kesannya dalam masyarakat Islam kini.

Katanya, amanat Haji Hadi yang diuar-uarkan PAS ketika Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berusia 35 tahun dahulu memberi impak negatif kepada akidah atau kepercayaan di kalangan masyarakat Islam.
  
Dr Hasan berkata, beliau amat terkejut dengan laporan media terhadap kesan amanat itu sehingga menyebabkan berlakunya solat dua imam, perceraian dan perpecahan keluarga di kalangan masyarakat Islam, hanya disebabkan perjuangan politik berbeza.
  
- Bernama

 
 • Hafiz Hafizz · Pengulas Tertinggi
  Amanat Haji Hadi Awang disampaikan oleh Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Benggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April1981.

  “Saudara-saudara sekelian percayalah,

  Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

  Percayalah saudara-saudara sekelian,

  Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalahIslam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.”
  • Nur Hajjar
   siapa mkn cili dialah yg terase pedas.
   sbb mmg Umngok ni ‘politik suku, agama suku’ lalu dia pun terasa la yg diri dah jadi kafir - tu yg menggelabah puyuh tu.
   org bg tau kebenaran je..
  • Pisang Madu · Pengulas Tertinggi · Shah Alam, Malaysia
   org umno sesat sbb xtau apa itu politik, politik bkn masa hari mengundi aja, bkn ikut sedap pangkah jer, sbb undi tu akan dipertanggungjawabkn sampai akhirat, nnt disana akan ditanya siapa yg kamu lantik jd pemimpin kamu?, org jahil ke org alim, org amanah ke org zalim. igt tuuuuuuu
  • Mamat Jeff
   Allah dah bagi ilmu,hukum ni ape,hukum ni ape,tapi kita teragak2 nak ikut ilmu Allah,nak kafirkan ke,masih Islam lagi ke.sebagai seorg Islam,pendirian kena tegas,ikut hukum,ikut sunnah (ketetapan yg telah ditetapkan).nak menghukum berdasarkan dalil,berasaskan ilmu.so apa masalahnya?
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Mamat Jeff
   kafir (AQ 5: 44), zalim (AQ 5:45), fasiq (AQ 5: 49).tak berani lagi nak ikut apa Allah kata?
  • Bai Warga Rimba · Universiti Teknologi MARA
   takde pulak nampak dia mengkafirkan orang UMNO.....ada sapa2 boleh terangkan ayat mana yang kata dia kafirkan orang UMNO?
  • Jamaludin Bin Hashim Jamaludin · Pengulas Tertinggi · Kuala Lumpur, Malaysia
   biasalah sebab mereka semua dah tiga suku
  • Che Sukri Abu Bakar · Pengulas Tertinggi
   Hafiz Hafizz Nak masuk Islam pun senang mengucap dua kalimah shahadat , bukan susah dan ada 2 org saksi. Nak keluar pun senang , kalau tak tau hujung pangkal dan asal usul kisah NI baik duk diam Tak pasal pasal kau pun turut terpesong dek kerana JAHIL Kalau nak jelas Baca Mustika HADIS keluaran JPM baca bab . ROSAK akidah ia itu terkeluar ISLAM
  • Pak Ngoh Geliga · Pengulas Tertinggi · Bekerja di Bekerja sendiri
   Nak sembahyang dua imam dan sebagainya tidak dikeranakan amanat haji hadi,ini semua kerana amamat dari umno dari dulu yang jelas memesungkan akidah umat, hanya orang tumpul akal menkafirka amanat ini,
  • Badaruddin Abdul Khalid · Pengulas Tertinggi · Sekolah tinggi setapak kl
   Hafiz Hafizz - tu ckp org jahil tu..
  • Muhammad Ashraff Lokman · Pengulas Tertinggi · Maxwell High
   “Undang2 hudud, tidak akan laksanakan di Malaysia ini tetapi kita terima ini adalah undang2 Tuhan dan sebagai sebuah parti yang terdiri daripada orang Islam, kita terima hakikat ini tetapi jika ia hendak dilaksanakan ia mesti berpaksikan kepada realiti. Jika ditanya para ulama sekalipun, undang-undang Islam itu tidak boleh dilaksanakan melainkan kita sudah mengambil kira persekitaran dan realiti sebenar masyarakat ketika itu,” Najib Razak 24/9/2011

   Adakah AMANAT menolak hukum ALLAH Haji Najib boleh diguna pakai???
  • Agaknya La · Pengulas Tertinggi
   Apa maksud "..biar kami memperolehi keduniaan drpd mereka dan kami tidak akan mencampurkan (urusan) mereka dengan agama kami..." dalam hadis berkenaan akhir zaman dr Nabi s.a.w spt berikut:

   Abdullah bin Abbas r.a berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya akan terdapat (akan ada) orang-orang dari umatku yang pandai (amat faham dan ahli) tentang urusan agama dan membaca Al-Quran, mereka berkata:“Kami datang kepada para Raja (pemimpin), biar kami memperolehi keduniaan drpd mereka dan kami tidak akan mencampurkan (urusan) mereka dengan agama kami.” Tidak terjadi hal yang demikian itu, seperti (umpamanya) tidak akan dapat dipungut dari pohon yang berduri melainkan duri. Demikian pula, tidak akan dapat diambil manfaat dari mendekatkan diri kepada mereka itu melainkan beberapa kesalahan belaka;- (Riwayat Ibnu Majah).

   "Tidak mencampurkan" di situ bererti memisahkan (politik suku, agama suku) atau 'sekular'. jd sekiranya di 'sekular'kan, apa jwbnnya berdasarkan Al-Quran dan Hadis?, Lagipun Amanat Haji Hadi Awang tidak menyebut 'BN' terutamanya 'UMNO' , jauh lagi 'JATI' yg belum wujud ketika itu..

   Hadis yang panjang drpd Aisyah, petikannya "..Aisyah berkata: Sesungguhnya akhlak Nabi saw. adalah Alquran.." (Shahih Muslim No.1233)

   Mustahil Rasullullah Muhammad s.a.w memisahkan dunia dan agama kerana menurut hadis tersebut akhlaknya adalah Al-Quran, bererti ucapannya (Hadis), amalannya, kepimpinannya, sifatnya (Sunnah) jua adalah daripada Allah. Malah Hukum dalam Al-Quran keseluruhannya telah dilaksanakan dibawah kepimpinan Rasul Muhammad s.a.w dan para sahabat tanpa ragu-ragu termasuk 'Hudud'.

   Dari Abdullah bin Mas’ud r.a : Rasulullah saw bersabda, “Barangsiapa berdusta atas namaku dengan sengaja, hendaklah dia mengambil tempatnya di neraka.” (MUTAWATIR)

   صدق رسول الله
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   http://www.youtube.com/watch?v=pVGQp3vgr7k

   9 Al- Baqarah 2 138 (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat.

   TUAN TUAN BERSUBAHAT JIKA AKUI ISLAM SEKULAR

   11 Al- Baqarah 2 208 Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

   http://www.youtube.com/watch?v=m3BpZ32Tegs

   1 Al- Baqarah 2 10 Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

   2 Al- Baqarah 2 17 Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, (tiba-tiba) Allah hilangkan cahaya (yang menerangi) mereka dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat (sesuatu pun).
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
   SEBENARNYA KITA SEMUA MOHON TAUBAT KEPADA ALLAH KERANA KESALAHAN KITA.

   http://www.youtube.com/watch?v=2F3ZyV5HeYQ

   http://www.youtube.com/watch?v=lJ8OD64PEEY
  • Hairi Amir Hasan · · Pengulas Tertinggi
   ..dngar cerita ucapannya masa tu panjang , mungkin ada lgi kupasan2nya ...Kenapa puak2 umno selalu mainkan ucapan yang 1 minit nii..adakah pada ucapan ini saja ada perkataan umno ?. tu yang mereka ulang2 ucapan ini...
  • As Tan · 馬來西亞福建大專院
   umno mengaku islam,tapi isteri pebesar2 tak mahu pakai tudung pun,paksa diri berselendang saja
  • Awama Kamiri · Pengulas Tertinggi
   Naik keretapi tp tak ikut andasan..... lalu ikut tgh sungai, ikut jln raya, kalau org kata gila jangan le marah....
  • Syabab Alkurawi · Pengulas Tertinggi · Bekerja di A Teacher
   rasanya macam masih relevan lagi amanat tuan guru hadi ni.. semua yang disebut, masih dikekalkan oleh umno.. dah guna undang2 kafir, cara hidup kafir tak kafir lagi nmanya..
  • Mashudi B. Nahrawi · · Pengulas Tertinggi · UTM
   ketika itu 30 th dulu hudud di hina umno.. hudud.. menyebabkan ramai tangan kudung..hudud menyebabkan sungai2 di terengganu bau busuk kerana tangan2 yg dibuang kerana hudud.. amanat ini keluar sesuai dgn situasi angkara penghinaan hukum islam oleh umno...
 • Aasaidie Nusa · · SMk badin · 250 orang pelanggan
  2012-1981= 31 Tahun, 8 Bulan, 20 hari dahulu...., lu pikirlah sendiri... kenapa tidak diminta 31 tahun dahulu, kenapa baru sekarang... cuba lu fikir sendiri... antara 1981 hingga 2012, apa pula Dr. pernah buat?... tunjukkan apa lu buat sepanjang 11,587 hari... apa lu buat sepanjang 1655 minggu?... apa lu buat sepanjang 278,088 jam, apa lu buat sepanjang 16685280 minit dan apa lu buat sepanjang 1,001,116,800 Saat....
  • Aidil Aimar · Pengulas Tertinggi
   Biasa bro dah jadi UMNO memang nak ungkit..sbb nak jd calon...butoh hassan ali
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Cucu Panglima Hitam · UKM, Bangi, Selangor
   zainon ismail sekarang memang sudah gila cuma xpungut makanan dalam tong sampah je lagi..cakap sorang ketawa sorang
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   http://www.youtube.com/watch?v=pVGQp3vgr7k

   9 Al- Baqarah 2 138 (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat.

   TUAN TUAN BERSUBAHAT JIKA AKUI ISLAM SEKULAR

   11 Al- Baqarah 2 208 Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

   http://www.youtube.com/watch?v=m3BpZ32Tegs

   1 Al- Baqarah 2 10 Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

   2 Al- Baqarah 2 17 Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, (tiba-tiba) Allah hilangkan cahaya (yang menerangi) mereka dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat (sesuatu pun).
  • Ho Nam
   Amanat haji Hadi tahun 1981....hasan ali join PAS selepas itu... kenapa tak kaji amanat tu sebelum join PAS dulu... memang binatang hasan ali ni
  • Aziff Mohd Noh · Pengulas Tertinggi
   Ho Nam .... hasan ali memang binatang sial
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
   SEBENARNYA KITA SEMUA MOHON TAUBAT KEPADA ALLAH KERANA KESALAHAN KITA.

   http://www.youtube.com/watch?v=2F3ZyV5HeYQ

   http://www.youtube.com/watch?v=lJ8OD64PEEY
  • Abdul Khair Ghazali
   setelah 31 tahun....
  • Mohd Saleh Senin · · Pengulas Tertinggi · Rawang, Selangor
   biasalah waktu pagi Pak Hasan kena berkokok
 • Wan Adib Wan Roslan · Pengulas Tertinggi · SMPUTERA
  Apa salahnya amanat TGHA? Antara kata2nya, 'tapi kita menjadi kafir dgn mengamalkan 'politik suku, agama suku'. Betullah kata Tuan guru tersebut, berpaksi dgn firman Allah, "& brgsiapa tidak berhukum dgn hukum dari Allah, maka mereka itu adalah kafir" al-Quran. Umno selama dia perentah negara nak ker pd hukum Allah? Nak ker pelaksanaan hukum Allah?? Lagi tentang adalah. mmg betullah dasar yg diamalkan oleh umno itu 'agama suku, politik suku', ataupun memisahkan agama dari soal pemerintahan, sperti diamalkan penjajah. Realitinya, agama Islam dlm umno hanya setakat nikah kahwin, solat dimasjid, perceraian, pembahagian harta dll yg hanya menyangkut soal kehidupan individu. Sedangkan Islam yg sbnar & bukan 'celup' adalah merangkumi segenap kehidupan, hatta soal pemerintahan & undang2...
  • Wan Adib Wan Roslan · Pengulas Tertinggi · SMPUTERA
   Firman Allah, "Wahai org2 yg beriman, masuklah kedlm Islam secara keseluruhannya" al-Baqarah. Ini adalah ayat perentah, makna kata beramal dgnnya adalah wajib, & meninggalkannya adalah haram. Umno masuk kedlm Islam sekerat2 ker atau secara seluruhnya? Semua rakyat pun tahu...
  • Wan Adib Wan Roslan · Pengulas Tertinggi · SMPUTERA
   Soal berlaku solat 2 imam adalah citer lama, begitu juga penceraian. Bnda2 begitu dah x wujud lagi skrg setelah dinasihatkan secara berhemah oleh pimpinan, klau ada pun kes terpencil. Yg dok bangkitkan lagi isu dah basi ni knape?? Dah terdesak sgt ker takut PAS smpai kePutrajaya??...
  • Wan Adib Wan Roslan · Pengulas Tertinggi · SMPUTERA
   Knape PAS perlu bertaubat? Sebaliknya pihak2 yg tegar menyebarkan fitnah & membesar2kan isu itulah yg patut bertaubat. Krn fitnah itu adalah lebih besar implikasinya dari membunuh. Umno yg dok buat fitnah hampir tiap2 hari knape awk x suruh bertaubat wahai hasan?? Atau mungkin jugak awk sendiri yg perlu pd taubat, krn menjadi batu api & pemecahbelah, & seakan2 penghalang pd haq utk tertegak dimalaysia!...
  • Firdaus Özil · Kuala Lumpur, Malaysia
   biasa la tu, dah dekat PRU13, umno-bn takde isu..so, ungkit cerita basi. tadehal, janji pencacai ikut turut serta menyalak..hahaha
  • Mustafa Yusof · · Pengulas Tertinggi · Secondary
   Wan Adib Wan Roslan
   Antara kata2nya, 'tapi kita menjadi kafir dgn mengamalkan 'politik suku, agama suku'.
   Kata kata diatas ni ler yg ameno berkokok siang malam menuduh Pas tuduh ameno kapir...isu ni ler berkumandang selama lebih 30 tahun tapi setiap nak menjelang pilihanraya saja.
   Ameno sorok kenyataan Haji Hadi "tapi kita jadi kafir" dgn menukar fahaman.. kata "ameno jadi kafir dgn mengamalkan politik suku, agama suku", pencacai pun terkeliru angguk angguk nunjuk pandai gebang kat kedai kopi pasal amant Haji Hadi ikut persepsi ameno. Ameno pemfitnah, pembelit no satu.
   Tu ler bila dia berujah dgn aku...memang terlentang aku kerjakan..lepas tu elak diri duduk jauh jauh takut kena cuci lagi.
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   Wan Adib Wan Roslan PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Che Sukri Abu Bakar · Pengulas Tertinggi
   Wan Adib Wan Roslan Hasan baru perasan AMANAT hj HADI ni masa dalam PASS dulu dia sibuk Berzikir dan bertahajud , sekarang ada masa lah sikit nak cari cari Publisiti kat PRU 13 ni
  • Hafiz Hafizz · Pengulas Tertinggi
   Wan Adib Wan Roslan
   mana ko tau citer lama, Jangan datang kenduri kawin anak aku.. kata org PAS pada org UMNO.. Kalau datang aku haramkan makan kenduri... Sepatut kenduri kawin ajak org datang umah, ni siap bagi tau jgn datang.. pelik sgt org2 PAS ni...
  • Tapai Mat · Pengulas Tertinggi · Bekerja di Punya Usaha Sendiri
   kenapa berlaku 2 imam,kenapa pada masa tu org pas tak bayar zakat kat amel umno,sebabnya bila pihak pas nak buat tazkirah ke ceramah agama ke kat masjid puak umno ni tak bagi.duit zakat bagi puak-puak umno je.pendek cerita orang pas ni dianak tiri selama 50 tahun umno memerintah.
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   http://www.youtube.com/watch?v=pVGQp3vgr7k

   9 Al- Baqarah 2 138 (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat.

   TUAN TUAN BERSUBAHAT JIKA AKUI ISLAM SEKULAR

   11 Al- Baqarah 2 208 Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

   http://www.youtube.com/watch?v=m3BpZ32Tegs

   1 Al- Baqarah 2 10 Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

   2 Al- Baqarah 2 17 Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, (tiba-tiba) Allah hilangkan cahaya (yang menerangi) mereka dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat (sesuatu pun).
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
   SEBENARNYA KITA SEMUA MOHON TAUBAT KEPADA ALLAH KERANA KESALAHAN KITA.

   http://www.youtube.com/watch?v=2F3ZyV5HeYQ

   http://www.youtube.com/watch?v=lJ8OD64PEEY
  • Md Asmadi · Pengulas Tertinggi · UTM
   Menteri2 agama dalam UMNO pulak macam menteri2 dalam filem "Musang Berjanggut"...menteri nikah kahwin...undang-undang kita yang bikin...kua kua kua
  • Syabab Alkurawi · Pengulas Tertinggi · Bekerja di A Teacher
   Amanat Haji Hadi Awang disampaikan oleh Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Benggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April1981.

   “Saudara-saudara sekelian percayalah,

   Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

   Percayalah saudara-saudara sekelian,

   Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalahIslam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.”
  • Mohd Saleh Senin · · Pengulas Tertinggi · Rawang, Selangor
   jangan salahkan Pak Ali sebab Pak Ali tak faham isi ayat Quran...
 • Master Fahmi · Pengulas Tertinggi · Institut dakwah islamiah perkim
  SAUDARA-SAUDARA SEKELIAN PERCAYALAH,
  KITA MENENTANG UMNO, BUKAN KERANA NAMA DIA UMNO.
  KITA MENENTANG BARISAN NASIONAL BUKAN KERANA DIA LAMA MEMERINTAH KERAJAAN.
  KITA MENENTANG DIA IALAH KERANA DIA MENGEKALKAN PERLEMBAGAAN PENJAJAH,
  MENGEKALKAN UNDANG-UNDANG KAFIR, MENGEKALKAN PERATURAN JAHILIYAH.
  OLEH KERANA ITULAH KITA MENENTANG MEREKA.
  OLEH KERANA ITULAH KITA MENGHADAPI MEREKA.
  OLEH ITULAH KITA CUBA BERLAWAN DENGAN MEREKA.

  PERCAYALAH SAUDARA-SAUDARA SEKELIAN,
  PERJUANGAN KITA ADALAH JIHAD, UCAPAN KITA ADALAH JIHAD,
  DERMA KITA ADALAH JIHAD.
  BERGANTUNGLAH KITA KEPADA ALLAH DENGAN (MENGHADAPI) PUAK-PUAK INI KERANA KALAU KITA MATI MELAWAN PUAK-PUAK INI,
  MATI KITA ADALAH SYAHID. MATI KITA ADALAH ISLAM.
  KITA TIDAK PERLU MASUK BUDHA, KITA TIDAK PERLU MASUK HINDU,
  KITA TIDAK PERLU MASUK KERISTIAN,
  TAPI KITA MENJADI KAFIR DENGAN MENGAMALKAN 'POLITIK SUKU, AGAMA SUKU'.

  TUAN GURU HJ. ABDUL HADI AWANG
  BANGGOL PERADONG, 1979
  • Pisang Madu · Pengulas Tertinggi · Shah Alam, Malaysia
   btl la, malaysia ada ISA, tahan tanpa bicara, tu jahiliah la tu, peraturan penjajah la tu. penari tiang denda rm25, amik gmbar dbkl jd balaci denda rm1000, tu la jahiliah namanya
  • جوسمن راشيدين · · Pengulas Tertinggi · Darussyifa'
   kita amno kerana dia lawan hukum Allah tolak hudud jual arak sistem riba judi dan sebagainya.maka hendaklah kita menjauhinya
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   Pisang Madu PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   جوسمن راشيدين PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Pisang Madu · Pengulas Tertinggi · Shah Alam, Malaysia
   penghuni kedamaian lg bodohhhh, bt apa ko pegi fhm ikut penulis bodoh tu, klu xfhm atau mushkil pegi tanya tuan punya la. klu dh bodo jgn tunjuk bodo kat org ramai la
  • Shirts Frenzy · Pengulas Tertinggi
   Penghuni Kedamaian buat apa nak pening baca buku kau tu..sebab apa Haji Hadi cakap dah betul..KAU BACA BALIK APA DIA KATA, ADA DIA KATA SAPA2 KAFIR? aku taknak kata apa buruk pada kau. Aku doa kesejahteraan kepada kau supaya kau kembali pada asal..menentang penjajah dan segala kesan2 peninggalannya.
  • Anip Akmal · Pengulas Tertinggi
   Penghuni Kediaman..... kau yg bodoh itu bukan pendedahan, itu cerita lama....org semua dah tau ttg amanat tu....pendedahan adalah klu cerita baru...kau yg bodohhhhhhhh...,,.
  • Anip Akmal · Pengulas Tertinggi
   Penghuni Kedamaian ... bodohnyaaa
  • Anip Akmal · Pengulas Tertinggi
   Shirts Frenzy ...setuju dgn u...
  • Badaruddin Abdul Khalid · Pengulas Tertinggi · Sekolah tinggi setapak kl
   tang mana yg hj hadi kata org umno kafir tu?
  • Abdul Khair Ghazali
   Sapa tu Zainon Ismail?
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   http://www.youtube.com/watch?v=pVGQp3vgr7k

   9 Al- Baqarah 2 138 (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat.

   TUAN TUAN BERSUBAHAT JIKA AKUI ISLAM SEKULAR

   11 Al- Baqarah 2 208 Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

   http://www.youtube.com/watch?v=m3BpZ32Tegs

   1 Al- Baqarah 2 10 Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

   2 Al- Baqarah 2 17 Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, (tiba-tiba) Allah hilangkan cahaya (yang menerangi) mereka dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat (sesuatu pun).
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
   SEBENARNYA KITA SEMUA MOHON TAUBAT KEPADA ALLAH KERANA KESALAHAN KITA.

   http://www.youtube.com/watch?v=2F3ZyV5HeYQ

   http://www.youtube.com/watch?v=lJ8OD64PEEY
  • Mohd Adi Petra · Pengulas Tertinggi
   Penghuni Kedamaian - maaf yer sya tak dpt baca buku itu. Cuba kamu beri sedikit sinopsis citer buku tersebut?.Siapa Cikgu Non ni, adakah ulamak terkenal dunia, hinggakan kamu begitu taksuf dengan citernya?. Jika pandangannya itu kontra dgn Hj Hadi, adakah ianya tidak boleh disangkal langsung. Cuba kamu fahami dan fikir apakah pandangan Hj Hadi itu tiada kebenarannya?. Fikir lah bodohhhhhh.!!!!!! (meminjam dari kater kamu)
  • Pakatan Rakyat Pakatan · Pengulas Tertinggi · 48 years old
   master fahmi, CENTEKKKKKKKKKKKKK..
  • Isketam Bola
   Apa masalahnya sampai bodoh bodoh ni....meroyan apalah ko mamat oi
  • Mohamad Saharudin · Pengulas Tertinggi · IT Executive di Sime Darby
   zainon ismail ni ulamak muktabar mane ulamak besar luar negara tak komen ape psl benda ni die plak nak jd lebih dari ulamak sape percaya mmg kurang akal la. cai cai BN je baca cerita karut NON sewel ni.
 • Bee End · Pengulas Tertinggi
  HASAN ALI TAK TAU NAK BERTAUBAT KE....MUNGKIN LIDAHNYA BERCABANG.
  • Tenggiling Landak · · Pengulas Tertinggi · Pasang Poster Pilihanraya di Buah Nangka Untung Mati Negeri Orang
   Hasan Ali dah MEROYAN
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Saaid Ramdzan · Pengulas Tertinggi · Royal Military College, Sg Besi
   Penghuni Kedamaian Awat tolol sgt kamu ni.Yg nak suruh tarik Amanat Hj Hadi,yg kamu suruh baca buku cikgu non..Kamu keledai ke manusia.kerana Allah beri perumpamaan dalam alquran bunyi suara yg paling buruk ialah bunyi keledai..suara kamu dlm bagi comment serupa suara keledai,bukan aje buruk..bodoh pun ia jugak.
  • Joseph Abdul · Pengulas Tertinggi · Project Manager di QS
   hASAN aLI BARU terkejut beruk dengar dengan amanat Hj Hadi....masa dia dalam PAS tak sedar pulak..angkat baiah masa tu tak salah pun..bila keluar PAS suma pulak sumbang dan salah...jd fikir2 kan lah org macam ni...
  • Che Sukri Abu Bakar · Pengulas Tertinggi
   Penghuni kedamaian kau patut baca juga MUSTIKA HADIS keluaran JPM termasuk Zainon Ismail @ lebih di kenali C N Al afghani Jangan suruh org baca kita pun kena banyak baca , Yg mustahak baca Al quran paham isi kandung nya Dan amalkan nya jangan ambil setengah saja
  • Badaruddin Abdul Khalid · Pengulas Tertinggi · Sekolah tinggi setapak kl
   malaun ni masa dia mula2 masuk PAs dulu, bkn main ditimang2 nya hj hadi..x kan dia x tahu isu lama ni...DASAR ORG MUNAFIK..lg nk cite AKIDAH. Keburukan engkau makin terbongkar.
  • Tapai Mat · Pengulas Tertinggi · Bekerja di Punya Usaha Sendiri
   PK...Bodoh sombong.ikut al-quran la.buat apa nak ikut cikgu non ko tu.
  • Hashim Hassan · Pengulas Tertinggi · Universiti Utara Malaysia
   Ustaz Hadi bgtau berdasarkan nas Al Quran. Sapa itu Cikgu Non? majistret? Lawyer? Doktor? aaaaa...Kasim Selamat?
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   http://www.youtube.com/watch?v=pVGQp3vgr7k

   9 Al- Baqarah 2 138 (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat.

   TUAN TUAN BERSUBAHAT JIKA AKUI ISLAM SEKULAR

   11 Al- Baqarah 2 208 Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

   http://www.youtube.com/watch?v=m3BpZ32Tegs

   1 Al- Baqarah 2 10 Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

   2 Al- Baqarah 2 17 Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, (tiba-tiba) Allah hilangkan cahaya (yang menerangi) mereka dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat (sesuatu pun).
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
   SEBENARNYA KITA SEMUA MOHON TAUBAT KEPADA ALLAH KERANA KESALAHAN KITA.

   http://www.youtube.com/watch?v=2F3ZyV5HeYQ

   http://www.youtube.com/watch?v=lJ8OD64PEEY
  • Nozani Ghazali · Pengulas Tertinggi · Boss di Uncle zaini katering
   Inilah wajah sebenar KATAK PURU yang lidahnya bercabang2 selepas PRU 13 ni namanya tidak akan laku lagi di muka akhbar2 kemungkinan besar jadi peruncit beras JATI
  • MohNazman MohShidin · Pengulas Tertinggi · Universiti Sains Malaysia
   Saaid Ramdzan : Aku setuju cara hang bantai Penghuni Kedamaian, yang diumpama seperti Keledai. Ini mesti geng cikgu Non bangang tu, Wauuuuuuu !
  • Abe Nua Tadiie · · Pengulas Tertinggi
   Hassan budak jaga lembu..hari hari curi jambu..lagu ni dah ada sejak 50 tahun lalu...adakah hassan x perasan?....hehehe
 • Wfauzdin Ns · · Pengulas Tertinggi · Bekerja di Ex Army · 348 orang pelanggan
  Woiii....mangkuk hayun hassan...isu tu tahun bila? Masa tu mak ko tak beranakkan ko lagi ke? Baru skrg ko bising? Masa ko masuk jadi ahli pas dulu...tiap kali pilihanraya isu ini dimainkan, masa tu ko ada jawatan dlm parti, nape ko tak terfikir hj hadi tu sesat? Bila pas dah buang ko dlm tong taik, baru ko nak menyalak mcm anjing kurap?
  • Jebat Derhaka · Bekerja di Melaka
   NAMA ALLAH DALAM BIBLE:CINA DAP AJAK ORANG ISLAM PERANG???

   KALI ini tidak ada sipi-sipi, tidak ada kias-kiasan tapi staright to the point. Penulis merujukkan perkara ini dengan kenyataan terbaru Tokong Joseph Lim Guan Eng seperti disiarkan Malaysiakini sebentar tadi yang terang-terangan mahu kerajaan membenarkan nama Allah digunakan di gereja.

   Pedulilah apa pandangan Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Harun Din dan majoriti besar ulama negara ini tentang hal tersebut (tidak bersetuju) kerana mata dan kepala pengikut PAS, PKR dan DAP hanya nampak kubah hijau Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya.
   ...
   Lain hal depa dah tak peduli lagi dah.

   Yang penting sekarang, undi 2.8 juta penganut agama Kristian itu (meningkat 10% dari 9% hanya dalam tempoh 3 bulan lepas) perlu dijamin dengan segera dan penggunaan perkataan Allah dalam gereja...Lihat seterusnya..
  • Bigbrother Bmd
   asan anak ali mecari tempat utk menapak...pm bg lh dia tmpt...kesian dye...
  • Kifli Abdul · SMAJ KEDAH
   owang gila macam hasan ali tu tok sah dilayan dia la ni dok berkawan rapat ngan ostat wahabi+umno yang sesat larat tu http://www.facebook.com/photo.php?fbid=138140573009836&set=a.107483329408894.13241.100004416819877&type=1&relevant_count=1
  • Wfauzdin Ns · · Pengulas Tertinggi · Bekerja di Ex Army · 348 orang pelanggan
   Seblm bperang dgn dap....perang dgn pkr dan pas dulu....kami sokong dap sbb dap tak hina raja2 melayu....dap tak rampas tanah rezab melayu....dap tak hina hukum hudud wlaupun tak bersetuju...dap tak bunuh org2 islam kat memali....
 • Uda Ngalah · Pengulas Tertinggi · Kuala Lumpur, Malaysia
  Aku tak terasa pun kafir bila baca amanat haji hadi tu.
  Hanya orang2 yang tidak berilmu sahaja yang mengelabah meroyan macam Hasan Akidah.. Dah tak ada modal lain lagi agaknya untuk mencari simpati dari UMNO untuk dipilih sebagai calon PRU13?
  Bangsa lain dah maju kedepan, hasan akidah masih meroyan dengan kenyataan Hj Hadi berpuloh2 tahun dahulu.
  Aku sarankan Hasan Akidah berhentilah jadi ahli politik dan buka kilang buat TV lagi bagus, dapat juga bersaing teknologi dengan bangsa lain.
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Hashim Hassan · Pengulas Tertinggi · Universiti Utara Malaysia
   Ustaz Hadi bgtau berdasarkan nas Al Quran. Sapa itu Cikgu Non? majistret? Lawyer? Doktor? aaaaa...Kasim Selamat?
  • Syabab Alkurawi · Pengulas Tertinggi · Bekerja di A Teacher
   Amanat Haji Hadi Awang disampaikan oleh Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Benggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April1981.

   “Saudara-saudara sekelian percayalah,

   Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

   Percayalah saudara-saudara sekelian,

   Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalahIslam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.”
 • Leftenan Nan · Pengulas Tertinggi · Statsaut. ejendomsmægler di KGB
  Minta HASSAN PARASIT ni tampil jelaskan fitnah beliau dengan tuduhan anwar ibrahim dan azmin ali berkongsi wanita yang sama iaitu isteri azmin ............dan jangan lupa juga bertaubat juga.
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Badaruddin Abdul Khalid · Pengulas Tertinggi · Sekolah tinggi setapak kl
   buku tu dh jd mcm kitab engkau pulak...bodohhhh..
  • Hashim Hassan · Pengulas Tertinggi · Universiti Utara Malaysia
   Ustaz Hadi bgtau berdasarkan nas Al Quran. Sapa itu Cikgu Non? majistret? Lawyer? Doktor? aaaaa...Kasim Selamat?
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   http://www.youtube.com/watch?v=pVGQp3vgr7k

   9 Al- Baqarah 2 138 (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat.

   TUAN TUAN BERSUBAHAT JIKA AKUI ISLAM SEKULAR

   11 Al- Baqarah 2 208 Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

   http://www.youtube.com/watch?v=m3BpZ32Tegs

   1 Al- Baqarah 2 10 Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

   2 Al- Baqarah 2 17 Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, (tiba-tiba) Allah hilangkan cahaya (yang menerangi) mereka dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat (sesuatu pun).
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
   SEBENARNYA KITA SEMUA MOHON TAUBAT KEPADA ALLAH KERANA KESALAHAN KITA.

   http://www.youtube.com/watch?v=2F3ZyV5HeYQ

   http://www.youtube.com/watch?v=lJ8OD64PEEY
  • Parang Sekepel · Pengulas Tertinggi · Sekolah Menengah Sultan Badlishah
   Hashim Hassan : Tak payah THA yg berhujah dgn cikgu Non.... Kita bagi cikgu Bad cukup la......
  • Syabab Alkurawi · Pengulas Tertinggi · Bekerja di A Teacher
   Penghuni Kedamaian
   Amanat Haji Hadi Awang disampaikan oleh Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Benggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April1981.

   “Saudara-saudara sekelian percayalah,

   Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

   Percayalah saudara-saudara sekelian,

   Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalahIslam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.”
 • Tuan Othman Bin Yaacob · Pengulas Tertinggi · Pusat Pengajian Tinggi Nilam Puri - Al-Azhar Mesir - UKM Bangi
  Kenapalah Datuk tak cakap masa dalam PAS dulu, rasanya masa itu lebih baik kerana Datuk duduk dekat dengan beliau, sekarang bila berjauhan baru nak cakap maka jadi binglah, Datuk sebagai PAKAR MOTIVASI rasanya lebih arif utk menilai yg mana lebih berkesan kita cakap sesuatu masa berdekatan atau berjauhan. Harap jangan sia2kan kepakaran Motivasi Datuk itu.
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Mohd Yusof Abdul Aziz · Pengulas Tertinggi · Universiti Malaya
   Masa itu ingat2 blh jadi mb selangor sebab saya seorang sahaja ada Phd.
  • Armiens Shani · Pengulas Tertinggi · Kuala Lumpur, Malaysia
   Punca utama adalah tak dapat jd MB Selangor yang membuat Hassan Akidah hilang punca lagi pulak Haji Hadi tidak sokong ini yang membuat Hassang bertambah marah.
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   http://www.youtube.com/watch?v=pVGQp3vgr7k

   9 Al- Baqarah 2 138 (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat.

   TUAN TUAN BERSUBAHAT JIKA AKUI ISLAM SEKULAR

   11 Al- Baqarah 2 208 Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

   http://www.youtube.com/watch?v=m3BpZ32Tegs

   1 Al- Baqarah 2 10 Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

   2 Al- Baqarah 2 17 Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, (tiba-tiba) Allah hilangkan cahaya (yang menerangi) mereka dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat (sesuatu pun).
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
   SEBENARNYA KITA SEMUA MOHON TAUBAT KEPADA ALLAH KERANA KESALAHAN KITA.

   http://www.youtube.com/watch?v=2F3ZyV5HeYQ

   http://www.youtube.com/watch?v=lJ8OD64PEEY
 • Leftenan Nan · Pengulas Tertinggi · Statsaut. ejendomsmægler di KGB
  Hassab Parasit ni semasa berada dalam PAS tak tahu ke isu amanat ni...??? NAMPAK SANGAT ANJING UMNO SUDAH MULA MELALAK............
 • Mohd Kamarul Zaman · Pengulas Tertinggi · Bekerja di EX Royal Malaysian Navy
  Hei Hassan akidah semasa kau memperkenalkan calum PAS dalam Pilihanraya 2008 diPadang Depan Rumah EXCO sek 7 dulu kenapa kau sikitpun tak sentuh pasal amanat ni.Pada masa tu kau berapi2 mengatakah UMNO tak betul nak lelong rumah EXCOlah kononnya.Apabila kau ada maasalah dalam PAS dan disingkir sekarang ni terlolong-lolong menyebut tentang amanat yg lebih daripada 30 tahun itu, cukuplah wahai Persiden JATI org PAS dah muak dengan lakunan kau.
 • Fadzli Hussin · Pengulas Tertinggi · Kuala Lumpur, Malaysia
  Hasan Mohamed Ali sejak Pro UMNO ni jadi macam orang bodoh. Umpan Utusan Akhbar Fitnah No 1 Negara pun dia termakan. Harap Hasan dapat bincang amanat Hj Mahathir pasal Hudud tiada dalam Quran. Atau bincang juga Amanat Hj Abdullah Badawi pasal Islam Hadhari sampai suatau masa dulu kalau tak sebut Hadhari seolah2 Islam itu tidak sempurna. Dan bincang juga Amanat Hj Najib pasal Salam 1 malaysia, sampai kalau tak ucap Salam 1 Malaysia tak sah mesyuarat Kerajaan.
  • Kamal Koh · · Pengulas Tertinggi · Institut Dakwah Islamiah Perkim (IDIP) · 160 orang pelanggan
   It sounds logic! Jangan amanat-amanat dan dasar pemimpin UMNO disokong oleh Majlis Fatwa Kebangssaan atau dibenarkan secara diam, tetapi amanat pemimpin pembangkang sengaja diberi 'fatwa'!
 • Naimat Sukri · Pengulas Tertinggi · UKM
  Siaplah hassan ali suruh d.s hadi bertaubat. cermin dulu diri sendiri kenapa x suruh dia bertaubat semasa dlm pas.
  • Firdaus Özil · Kuala Lumpur, Malaysia
   Bila dah kena sepak kuar dari PAS sbb msalah disiplin & lwn parti. pastu mula la cakap ini tak betul, itu tak betul. Padahal selama ni, dia jugak duk sibok cakap kalau PR jd kerajaan, Anwar tak layak jd PM..hanya TGHH & TGNA saja yg layak. Skang da dekat PRU13, lain pula ceritanya.
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Firdaus Özil · Kuala Lumpur, Malaysia
   Tak perlu dedah ape2. Apa yg disampaikan oleh TGHH itu jelas, betul. Hnya yg faham je yg digest apa yg disampaikan. Ko tlg rumuskan ape buku tu cuba dedahkan..
 • Raja Mohd Shahrim Ori · · Pengulas Tertinggi · Tukang krtik UMNOBN di NFC
  Toksah nak berdolak dalih lagi.. UMNO memang sesat dan menyesatkan..! Amanat TGHA sebagai guide line saja...adakah pemimpin UMNO cermin dulu diri mereka..mereka berbicara seolah mereka mengamalkan Islam dan mempertahankan martabat bangsa.. tapi hakikatnya merekalah syaitan dan menjahanamkan bangsa..!! sebut saja apa yg dilarang dlm Islam.. semuanya menjadi amalan UMNO..!! jgn hipokrit..!! bagi aku tidak ada cacat dan celanya amanat itu.. hanya mereka yg hidup dlm kepuraan saja sibuk utk menghalalkan UMNO..!!
  • Jamaludin AR · Pengulas Tertinggi
   Pesan TGNA kepada TGHA dalam FBnya...

   Semalan di Rantau Panjang, saya masih ditanya oleh wartawan tentang Amanat Haji Hadi. Saya ingin ulangi permintaan saya agar Tuan Guru Dato Seri Abdul Hadi tidak menarik balik apa yang disebut sebagai amanatnya itu. Tidak ada keperluan untuk tarik balik. Jika tidak benar isi kandungan ucapan itu, panggil beliau dan minta untuk berikan penjelasan.

   Malangnya saya melihat media massa pro UMNO/BN ini tidak berminat ke arah menyelesaikan polemik dengan berbincang. Saya mendesak agar diadakan satu perbincangan terbuka. Jangan hanya pandai bertumbuk seorang diri di dalam gelanggang. Saya anggap media seperti ini ialah media penakut.
 • Pakai Otak · Pengulas Tertinggi · Dgn Kawan 2
  Oooiii...Hasan Ali..Kau tak baca ke teks ucapan sebenar amanat Haji Hadi tu..Kalau kau baca, tak adapun dia sebut pemimpin UMNO kafir..Itulah akibatnya bila kau terlalu percaya kepada FITNAH Utusan dan TV3...
  • Saiful Bahri Said · Information Management Consultant di ExxonMobil Production Company
   Persoalan nya, kesan dan impact daripada amanat Haji Hadi, memecah belah kan umat Islam Malaysia yang berlainan pandangan politic sehingga kafir mengkafiri sesama Islam.
  • Wan Adib Wan Roslan · Pengulas Tertinggi · SMPUTERA
   Kesah lama lah sedara, jgn dok percaya fitnah media. Penyokong2 PAS dah cukup matang berpolitik, hanya umno yg kekal ditakuk lama menyebarkan fitnah...
  • Zaradi Ab Wahab
   Saiful Bahri Said berpecah belah kerana memilih mana yang benar,sebagai seorang yg mengaku beriman dgn ALLAH...menjadi kesesatan memisahkn agama dan politik, apatah lagi Al Quran tidak dijdkn sumber Hukum
  • Mustafa Yusof · · Pengulas Tertinggi · Secondary
   Saiful Bahri Said
   Apa amanat haji Hadi yg dtgkan kesan dan impet memecah belah kan umat Malaysia ...tolong letak satu dari amanat Haji Hadi kat ruangan ini, aku nak tengok. Siapa kafirkan siapa ?
   Aku sedia menunggu kamu walaupun masa aku hari ini terhad.
   Setengah jam kalau tak ada apa cakap lebih jer ler. Tembak rambang saja, sendiri pun apa pun tak faham.
  • Aidil Aimar · Pengulas Tertinggi
   Saiful Bahri Said : ape yg x kena dng ucapan Hj Hadi tu..Fitnah dlm TV3 suku bkn memecah belah masyarakat...Fikir sblum berkata
  • Muhammad Ismail · Pengulas Tertinggi
   Saiful Bahri Said - umngok/bn memang KAFIR tak perlu nak kafir mengkafirkannya lagi...
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Mustafa Yusof · · Pengulas Tertinggi · Secondary
   Saiful Bahri Said
   40 min masa berlalu...permintaan aku tak ada jawapan aku signout ler kalau macam tu, kita jumpa dilain masa tu pun kalau ada berani ler!
  • Che Sukri Abu Bakar · Pengulas Tertinggi
   Umat Islam sudah berpecah belah dari dulu lagi terutama selepas Zaman sahabat nabi . Dan umat islam Melayu dah berpecah dan di pecah kan OLIH penjajah selepas merdeka dan sebelum Hj Hadi lahir lagi ia itu gulungan Istana dan Rakyat biasa gulungan Bangsawan dan Rakyat , Gulungan yg kaki Ampu British dan Gulungan Yg menentang British semua nya Islam , sampai sekarang Sistem Feudal masih ada lg saki baki nya Cuba tenguk kalau ada sesuatu Majlis adakah Rakyta biasa yg membayar cukai dapat makan semeja dgn pembesar pembesar Istana dan juga VVIP VVIP Apakah erti semua tu adakah itu amalan yg RASULLULAH sarankan cubatenguk contoh bila TGNA atau HJ Hadi Awang makan di rumah nya . Kalau nak jelas cuba bergaul dgn nya jangan mengata dari belakang kenali lah merika .Kalau kita mahu sebuah KERETA KITA hendak membeli sebuah kereta , jangan kita beli Enjin nya saja , nanti org kata kita gila , ia itu org tak cukup akal < Begitu juga Islam kalau kita mahu Hendak lah kita ambil semua nya bukan ambil separuh saja ia itu yg sesuai dgn Nafsu kita Tapi tak apa API neraka sedia menunggu gulungan yg suka main SEPARUH SEPARUH saja
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   http://www.youtube.com/watch?v=pVGQp3vgr7k

   9 Al- Baqarah 2 138 (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam) dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat.

   TUAN TUAN BERSUBAHAT JIKA AKUI ISLAM SEKULAR

   11 Al- Baqarah 2 208 Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

   http://www.youtube.com/watch?v=m3BpZ32Tegs

   1 Al- Baqarah 2 10 Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

   2 Al- Baqarah 2 17 Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, (tiba-tiba) Allah hilangkan cahaya (yang menerangi) mereka dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat (sesuatu pun).
  • Pertama Tengah Akhir Mati
   Hasan Ali minta Hadi tampil jelaskan amanatnya dan bertaubat
   SEBENARNYA KITA SEMUA MOHON TAUBAT KEPADA ALLAH KERANA KESALAHAN KITA.

   http://www.youtube.com/watch?v=2F3ZyV5HeYQ

   http://www.youtube.com/watch?v=lJ8OD64PEEY
 • Kamal Koh · · Pengulas Tertinggi · Institut Dakwah Islamiah Perkim (IDIP) · 160 orang pelanggan
  Dato Hasan Ali yang perlu bertaubat daripada memperjuangkan fahaman syirik iaitu Jalur Tiga (Melayu, Islam dan Raja). Innad-Din "indallah Al-Islam. Dato Hasan Ali tidak boleh campur-adukkan perjuangan Islam dengan agenda Melayu dan agenda raja Melayu! Majlis Fatwa Kebangsaan diminta berfatwa atas perkara ini. Jika Jalur Tiga dibolehkan, takut nanti ada kumpulan lain yang akan menirunya perjuangkan agenda Islam + agenda Pribumi, atau Islam+agenda Mamak, atau Islam+agenda Cina Muslim.
 • Dhomdhom Dasuki · Pengulas Tertinggi · Gulberg
  Hasan kata 10%...amat terkejut....itupun lepas kena pecat dari PAS......selama hang jadi exco PAS tak terkejut dan tiada 10%...AUTA punya Hasan !
 • Jean Francoise · Pengulas Tertinggi · Ampoo Bhodek Department F.L.O.M di Pejabat Perdana Menteri Sulawesi Selatan
  dpt bertanding kerusi mana la dlm PRU akan datang ni agak nya pakcik hassan ni...keh keh keh
 • Pas Jeli Kelantan · · Pengulas Tertinggi · P.A.S College
  KO BN! BN KO! KO UMNO! UMNO KO! kira amanat jg ke cam ni?
 • Rohani Othman · Pengulas Tertinggi · Sek men keb dato kamaruddin
  nak tanya hassan apa halnya amanat mahathir hukuman rejam tu primitif..amanat najib yg mengatakan malaysia takkan laksana hudud..ni menyebabkan umno terus memerintah dan menggugat akidah penyokong dan pengundi umno yg mengiyakan amanah dua tokoh umno tu..
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
 • Mustafa Yusof · · Pengulas Tertinggi · Secondary
  Hasan phd, cukup ler tu jangan ler tanam Perasaan Hasad Dengki tu berpanjangan...jangan ler nak terus terusan jadi bodo dgn membodokan diri, bermuka muka jaga akidah, akidah sendiri pun tunggang langgang.
  Kamu masuk pas lingkungan tahun 2000 - 2001, kena tendang dari PAS tahun lalu, amanat haji Hadi tahun 1981, naper tak suruh Haji Hadi bertaubat sewaktu kamu ada kedudukan tertinggi dalam haraki parti, sedangkan lebih 10 tahun kamu dlm PAS.. ilmu sekular kamu lebih tinggi dari ilmu islam Haji Hadi ker ?.Sedangkan dalam parti berkecamuk kamu buat semua kamu nak suruh org ikut telunjuk kamu.
  Solex yg dah jelas menghina islam kamu buat senyap jer dgn alasan kartun kamu kata "..apa ler yg Hasan Ali boleh buat..." kat sini pandai lak kamu jawab nak lepas tengkok.
  Toleransi Najib dlm isu kristianisasi sewaktu berkunjung kerumah kristian peryaan krismas dua hari sudah, kamu senyap lak...
  Akidah apa kamu pakai Hasan ?.
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
  • Mustafa Yusof · · Pengulas Tertinggi · Secondary
   Penghuni Kedamaian
   tak yah ler kamu nak buat semak kat sini, pes kopi pes kopi merata rata dalam ruangan yg terhad ni Mamat.
   Kalau nak promosi buku haprak ni pegi cari tempat stendert sket ler, iklan berbayar ker, tak payah ler numpang tempat free dalam Malaysia kini.. taraf dia setaraf surat layang si B nak jatuhkan si A dalam Agm Ameno setiap tahun.
   Sini nak berujah sila kan.
   Antara amanat Hj Hadi yg didipertikaikan ameno dan persepsi penulis upahan terlalu jauh. Aku mau kamu sendiri komen kat sini apa yg dah kamu faham amanat haji Hadi kalau nak bersandar buku penulis Pencacai tu pun silakan...aku sangat bersedia utk nak jawab.
  • Raja Mohd Shahrim Ori · · Pengulas Tertinggi · Tukang krtik UMNOBN di NFC
   Penghuni Kedamaian Kalau UMNO itu mengamalkan yg haram dan menolak yg halal.. maka toksah cerita pasal perpecahan Islam.. kerana UMNO telah dan memang sesat dan menyesatkan..
 • Umno Lamar Pas · Pengulas Tertinggi
  Hasan suka jaga Umno
  Hari-hari curi jambu
  Kalau nampak Tok Guru
  Tentu engkau kena palu

  Rosmah juga budak jahat
  Suka curi ikan sepat
  Kalau emak engkau lihat
  Tentu engkau kena sebat

  Gadis tidak tahu malu
  Suka jalan hilir hulu
  Pakai tudung pun tak mahu
  Nanti Najib yang malu

  Rosmah anak Tok Mansor
  Rupa dia macam hantu
  Rambut dia menggerutu
  Tentu banyak simpan kutu

  Engkau bodoh macam lembu
  Suruh belajar agama tak mahu
  Nanti baru engkau malu
  Lembu kau sangka itu Umno
 • Yang Reti Base · Pengulas Tertinggi
  Siapa kamu, wahai Hasan Ali? Apa dan di mana salahnya 'amanat' Haji Abdul Had itu? UMNO memang sah sama ada kafir atau zalim atau fasiq bersandarkan firman Allah SWT dalam Surah al-Maidah: 44, 45 dan 47 kerana tidak berhukum dengan hukum yang diturunkan oleh Allah.
  Lagipun, secara umumnya, UMNO memang memisah dan mengasingkan politik daripada Islam. Apa hukumnya itu?
  Kalau kamu jahil lagi jahat, wahai Hasan anak lelaki Ali, janganlah kamu mengada-ada sangat! Nanti, kamu menjadi Hasan laknatullah!!!
 • Mohd Yusof Abdul Aziz · Pengulas Tertinggi · Universiti Malaya
  Oklah apa yg Hj Hadi kata itu. Apa yg Hassan Ali tak faham dan minta penjelasan? Apa nak hairan mengenai perpecahan org Melayu - bukankah org Quraish juga dulu berpecah bila Nabi Muhammad memb awa Islam, membawa kebenaran? Bila Nabi dan Org Quraish Islam berhijrah ke Madinah bukankah berlaku perpecahan - anak meninggalkan ibubapa, isteri meninggalkan suami dan sebagainya? KITA BERSATU ATAU BERPECAH HANYA KERANA KECINTAAN KDP ALLAH DAN BERPEGANG KPD QURAN DAN SUNNAH. Umno boleh pergi jahannam!!!
 • Mohd Rejab Ahmad · · Pengulas Tertinggi · ICTC
  Si mangkok Ahsang Ahli ini berada selama lebih 10 tahun dalam PAS, malah pernah menjadi PJ PAS Selangor.Apakah sewaktu berada dalam PAS dia takdirkan menjadi bisu dan hanya kembali normal setelah di pecat dari PAS.
 • Azreena Reena
  yang ko ni bengap sangat tu kenapa asang oii, ko gelabah macam pok jib tu kenapa.Pegangan semua orang muslim ialah Al Quran. Titik.
 • Zie Ahmad · Tanah Merah, Malaysia
  Kita tengoklah nasib hasan ali di PRU13 nanti......
 • Hisham Abd Rahman · · Pengulas Tertinggi · Kuli di Home Ministry · 156 orang pelanggan
  kenapa masa dalam pas dulu x tegur ???
 • Fs Seam · Pengulas Tertinggi · Florida State University
  Ngokorak kamu Hasan Ali...

  kamu baru terjaga dari ngigau ke????
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
 • Lurus Bendul · Pengulas Tertinggi
  Video dia (Hassan Ali) kutuk BN !! bersepah!!! masa dia!! sokong PR!! tak apa !! di mana dia tanding!! kelak !! kat situ kita !! beri orang percuma!!!! he!!! he!!
  • Lurus Bendul · Pengulas Tertinggi
   Dalam ceramah dia!! apa yang dia tak kutuk BN!!! dari dalam kain sampai luar kain!!!!!!
  • Mashudi B. Nahrawi · · Pengulas Tertinggi · UTM
   dua manusia yg megharap ikhsan umno...Hassan Akidah & Brahim katak..apapun jgn putus asa nama mu berdua ada dlm senarai rosmah..
 • Kohbeng Banjar Pattani · Pengulas Tertinggi · Prince of Songkla University
  duk kalut pasai amanat hj hadi buat apa Org Islam kena duk fikir banyak sebab lagi boleh jadi kafir, tak sembahyang, tutup aurat, minum arak, dll. Yang duk kalut amanat tu.....politik jadi kita tak keruan. Hasan Ali kan dulu duk fikir ramai org melayu islam murtad... fikirlah oi hasan macam mana nak atasi isu murtad dulu bagi selesai...ni sah pecacai politik.
 • Hairi Diberi NaMa · Pengulas Tertinggi
  kesian ak kt hasan ali ni...dh hilang hala tuju..dlu baik skg cm tali barut umnok.. jgn kejar pangkat n glamor sgt datuk, jgn jadi jarum pula lepas "durimu" dibuang dari daging..nt ko benci sorg dua sje, tp puluh juta orng memaki hamun kau balik..
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
 • Mohd Salleh Abdullah · Pengulas Tertinggi
  Yang paling terasa bahang Amanat TGHH ni, Hasan Ali lah. Hasan! Kalau kau ragu2 berada di satu tempat, berpindahlah ke tempat yng tidak ragu2. Ingat , kalau kita lari dari maut saperti acara 800m, maut kejar kita saperti acara 100m
 • Suhaimi Taib · · Pengulas Tertinggi · Senior Structural Design Engineer di Hsm Sb · 208 orang pelanggan
  beliau terkejut dgn laporan media? media mana? kalau utusan dan TV3, mmg hari2 terkejut dgn beritanya....berita tahap sampah, tak ada asas dan penuh propaganda!
 • Wan Hassan Musa · Pengulas Tertinggi · Kota Bharu
  dulu masa dalam perjuangan islam pas tak cakap apa pun aik ni baru nak suuh tok guru buat penjelasan gitulah lagak semua pemimpin yang dah dibuang dalam pas ikut mu lah hasan tuhan tahu apa yang ada didalam hati mu tu
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
 • Sabtu Ahad · Pengulas Tertinggi · UKM(Kej Awm)
  semakin hampir pilihanraye, semaki resahlah balaci ni...bimbang mase depannye jike Putraya ditawan PR......! manusia hypo!
 • Pak Din · Pengulas Tertinggi · 46 years old
  Datuk Dr Hasan Ali.....diamlah jgn bnyk ckp....nampak sangat datuk dah x cerdik lagi sejak kembali semula ke habitat asal.....
  • Penghuni Kedamaian · 44 years old
   PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981. Baca lah bodohhhhhhh.!!!!!!
 • Kohbeng Banjar Pattani · Pengulas Tertinggi · Prince of Songkla University
  dalam amanat tu tak sebut UMNO kafir, cuma dia kata jgn amalkan agama suku politik suku.
 • Anip Akmal · Pengulas Tertinggi
  Ooooi hasang ali.....lagi kau cakap lagi aku benci kat kau...
 • Armiens Shani · Pengulas Tertinggi · Kuala Lumpur, Malaysia
  Hassan Akidah ini banyak songeh dulu waktu dlm jamaah kenapa menikus aja sekarang bila topup dh habis mula merapu, meroyan kesian...
 • Farridzin Ikhsan
  Zaman Kamal Altartuk di Turki telah berlalu. Perubahan demi perubahan di lakukan umpama menarik rambut dalam tepung. Penerapan nilai-nilai islam di negara islam Eropah sebenarnya terancam dengan pengawasan tentera warisan sekular. Kamal Altartuk membuang segala amalan agama kerana mendakwa agama islam tidak tidak dapat memajukan Turki menjadi bangsa serta negara yang berjaya. Begitu juga dengan Mesir draf perlembagaan yang baru telah mendapat sokongan lebih dari 68% dari jumlah undian. Mengapa kita perlu berubah? itulah yang cuba di nyatakan oleh Haji Hadi dalam tazkirahnya pada tanggal 7 April 1981. Apabila kita menjadi islam kita perlu menerima keseluruhan ajarannya. Samada kita suka atau tidak, kita sudah terikat dengan perjanjian dengan allah s.w.t. Soal mendaulahkan Islam bukan soal politik akan tetapi soal tanggungjawab setiap individu yang telah bersyahadah. Tidak kira apa juga fahaman politik samada kamu ahli UMNO, PAS, PKR, DAP dll yang pasti selagi kamu islam maka wajiblah kamu bertekad dan berusaha bersungguh-sungguh ke arah itu.
 • Hasrol Nizam Zainal Abidin · None
  mufti kelantan buat kenyataan bahawa teguran maik yg membidas amanat hadi masih terpakai sehingga skrg sekaligus menolak pandangan pencacai2 pas yg bt komen dlm malaysiakini tajaan yahudi george soros bhw amanat tu dh lapok & basi. syabas dato' mufti krn berani bercakap demi kebenaran.
 • Radicalion AmirIan · Pengulas Tertinggi
  Ape ke heynya ni dah tua bodoh2..... Orang muda tgk orang tua macam korang semua nyanyuk. Bodoh.............. Ajak la semua orang bertobat jangan sorang2 je suruh betobat. Dah tu tak payah nak tampil2..........ambik wuduk dan persembahkan istighfar pada Allah...... buat solat sunat pas tu klu nak lagi mustajab selepas 1 pertiga malam tidur dulu biar seketika bangun dan buat tahajjud solat tasbih sunat2 solat yang lain mintak la ampunan dari Allah...... Bodo.....bodo..... punya bodo punya otak binggai korang.....
  • Radicalion AmirIan · Pengulas Tertinggi
   Hanya Allah je yang layak mengampunkan tobat..... Rakyat cuma tengok dan nilai undi kat dunia ni tak lupa punya.....
 • Basir Parto · Pengulas Tertinggi · Un. Putra Malaysia
  Hassan Ali oi.....! Hang bila mauu taubat kerana terima rasuah fitnah PAS yg angkat hang jadi YB? Terima rasuah tu perbuatan kotoq n hina,hang tau tak?
 • Ab Wahab Jusoh · Pengulas Tertinggi · University of Malaya
  Hassan Jati dah terlajak perahu, nampaknya tak jumpa jln kembali utk balik kePAS dah. Baru sekarang pertikaikan Amanat Hadi. Dlm PAS dulu tak pula bangkit. Kalau benci pada PAS skalipun ingatlah masa bersamanya. Kedudukan Hassan skrg ni pun disbbkan murahhati PAS beri peluang bersamanya. Nak kondem PAS tentulah tak wajar kerana Hassan nikmati hasilnya melalui PAS. Dlm isu ni UMNO sgt terasa seolah amanat itu tertuju kpd mereka. Hassan nampaknya jadi pembela baru. Sy sendiri tdk setuju sgt dgn kata2 Hadi tu kerana blh menimbulkan perpecahan. Sepatutnya bahasa yg lbh lunak digunakan. Sbb tu juga PAS kalah teruk 1980an dulu. Skrg ni segala2 dah berubah. Dasar PAS dah lbh terbuka.
 • Muhammad Ashraff Lokman · Pengulas Tertinggi · Maxwell High
  “Undang2 hudud, tidak akan laksanakan di Malaysia ini tetapi kita terima ini adalah undang2 Tuhan dan sebagai sebuah parti yang terdiri daripada orang Islam, kita terima hakikat ini tetapi jika ia hendak dilaksanakan ia mesti berpaksikan kepada realiti. Jika ditanya para ulama sekalipun, undang-undang Islam itu tidak boleh dilaksanakan melainkan kita sudah mengambil kira persekitaran dan realiti sebenar masyarakat ketika itu,” Najib Razak 24/9/2011

  Adakah AMANAT menolak hukum ALLAH Haji Najib boleh diguna pakai???
 • Nmr Nik Soh
  kalau dahulu ada silap takkan sekarang masih lagi silap kecuali tak bertaubat, so jangan la Hassan Jati nak cari publisiti murahan..macam aku, dulu makan beras cap Jati skrg dah tukar rasanya makan beras cap Arnab plak...hehehehehe
 • Nadila Norsaidi
  DEKAT PILIHANRAYA KELUAR AMANAT NI...DAH 30 TAHUN LEBIH.MASIH KELUARKAN...UMNO DAH TAK ADA MODAL...GUNA ISU AGAMA..AKU MATI HIDUP BALIK TAK SOKONG BN...
 • Syukri Amri · Pengulas Tertinggi · Murabitun di NGo
  HASAN BARU SEDAR DARI MIMPI KE; MASA DALAM PAS DIA BISU KE; TAUBATLAH HASAN; APA NAK JADI MU; BRUA UMNO PUN BENCI HASAN; MAKAN BERAS JATI DAH OK DAH.
 • Kamaruzzaman Jamal · Pengulas Tertinggi · Kajang, Malaysia
  Hassan..pengekor Harussani..dah tu...ketinggalan jauh ke belakang....memanglah kaki ampu..satu senpun tak berguna....
 • Alias Yahya · Pengulas Tertinggi · Politeknik Ungku Omar, Ipoh, Perak
  BODOH PUNYA HASAN ALI...DAH 31 TAHUN BARU NAK PIKIR AKIDAH...MASA DALAM PAS KENAPA XNK JUMPA UTZ HJ HADI..??? DH KUAR PAS NK JDI YB UMNO MCM2 CKP...TAUBATLAH HASAN ALIII AKIDAHHHH
 • Muslim Shukhrinov · Universiti Malaya (UM)
  Orang mabuk dah kembali....maknanya selama dia dalam PAS ..dia ni tak faham apakah maksud amanat tersebut...jadi memang layaklah PAS buang orang yang tak faham matlamat perjuangan PAS ini...nak jaga akidah bukan setakat solat saja...dalam politik islampun berhubung kait dengan akidah...ISlam itu syumul..ad-DIN..
 • Kamaruddin Hj Din · Pasir Mas
  Apa kerja buat Dato dlm PAS dulu. Mengapa sekarang desak suruh Tok Guru Aji Adi bertaubat...... Tak betul tu dato san... cepatnya berubah pikiran ore-ore macam ni kita x leh pakai....
 • Muslim Shukhrinov · Universiti Malaya (UM)
  Dia ni sama pemikiran dgn org AMENO dan dua kali 5 dgn puak2 ABU LAHAB...

Tiada ulasan: