Selasa, 13 Disember 2011

JIKA UMUR 60 TAHUN DITERIMA OLEH INDIVIDU MAKA JADILAH TAKDIR...JIKA DAH TAKDIR KENA REDA...PENCEN BOLEH DILANJUT TIDAK PADA AJAL MAUT....

Elaun Guru GSTT ditarik
Guru terainaya

Assalamualaikum wbt saudara editor,

Saya merupakan salah seorang guru sandaran terlatih yang telah bkhidmat selama 4 tahun.

Kerajaan telah mengumumkan pada bulan Mac yang lepas bahawa semua GSTT yang mencukupi syarat akan diserap dan diberikan kursus kpli/dpli/kdc bermula tahun 2012.

Berdasarkan kontrak lantikan saya sekarang (contract of services) kami dibayar gaji sebanyak RM1901.80, elaun bantuan sara hidup sebnyak RM300 dan elaun khidmat awam RM300.

Tetapi bermula minggu lepas, semua GSTT dipanggil mengikut PPD masing-masing untuk menukar status kami dari contract of services (cos) kepada contract for services (cfs).

Berdasarkan contact cfs gaji akan dibayar sebanyak RM2331dan tiada elaun lain.

Gaji GSTT cfs dibayar berdasarkan hari bekerja. Malang bagi kami, GSTT cos apabila dipanggil dan dipaksa menandatangani pertukaran kontrak dari cos kepada cfs dan terpaksa memulangkan semula perbezaan gaji yang kami telah terima dan caruman kwsp majikan kepada kerajaan bermula 11/10 dan gaji bulan disember akan dibayar mengikut hari bekerja.

Ini satu penganiayaan bagi kami. Di mana kami nak dapatkan wang untuk pulangkan semula wang tersebut sedangkan kami baru dimaklumkan mengenai pertukaran kontrak ini pada bulan Disember.

Walhal kami juga telah menerima surat tamat konrak berakhir 31 disember 2011 berdasarkan contract of services. Apa beza kami GSTT dengan guru tetap? Beban kerja kami sama seperti guru-guru tetap yang lain. Adakah kami tiada hak untuk bercuti?

-Guru terainaya


Bersara 60 tahun burukkan krisis pengangguran

Syed Abdullah Jamalullail

Semasa Penjawat Awam diberikan opsyen untuk melanjutkan umur persaraan wajib dari umur 56 tahun kepada 58 tahun dahulu lambakan pelajar yang tamat pengajian mereka begitu sukar untuk mendapat pekerjaan dimana-mana agensi sektor awam kerana mereka perlu menunggu selama 2 tahun berturut-turut kerana Penjawat Awam yang sepatutnya bersara pada umur 56 tahun dilanjutkan lagi kepada 58 tahun.

Kini apabila kerajaan mengumumkan untuk melanjutkan umur persaraan kepada kakitangannya lagi sekali daripada umur 58 tahun kepada 60 tahun yang akan berkuatkuasa 1hb Januari 2012 masalah pengangguran dikalangan belia-belia kita yang baru tamat pengajian mereka ini akan bertambah kerana keadaan akan lebih sukar untuk mendapatkan pekerjaan dimana mereka terpaksa menunggu hingga ketahun 2014 barulah dibuka kembali jawatan kosong apabila had umur persaraan wajib kakitangan awam mencecah umur 60 tahun itu pada akhir tahun 2013 dan mungkin ada yang layak bersara hingga ketahun 2014 mengikut tarikh lahir masing-masing.

Fenomina ini telah ditempuhi kepada belia dimasa proses peralihan perlanjutan umur persaraan daripada umur 56 kepada 58 tahun tidak berapa lama dahulu.Bayangkan lebih daripada 100 ribu pelajar yang tamat pengajian mereka dipusat pengajian tinggi dan lebih daripada 200 ribu yang hanya ada sijil kelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) setiap tahun itu hendak diletakkan dimana jika tawaran pekerjaan semakin sempit ruangnya.Walaupun pihak Kerajaan berikan jaminannya tidak akan menjejaskan pengambilan kakitangan awam yang baru tetapi mana mungkin secara logiknya tawaran pekerjaan ditambahkan lagi lebih kurang 100 ribu itu tanpa sebab tertentu.

Ambil contoh dimana bakal-bakal Guru yang sudah lama mengeluh dan ada yang memendamkan rasa melalui media kerana masih belum mendapatkan tempat mengajar walaupun sudah agak lama menerima Ijazah dan Diploma mereka.Kalau dahulu ramai dikalangan belia berminat untuk mengambil Ijazah Perguruan kerana terjamin akan pekerjaan yang menanti tetapi ianya bukan lagi suatu jamian lagi.

Diharap pihak Kerajaan ambil tindakan sewajarnya bagaimana untuk menyelesaikan masalah pengganguran yang semakin meruncingkan itu.Saya cadangkan ambilkan sahaja lebih kurang 100 ribu belia yang layak bekerja disektor awam sebagai pekerja sambilan sebelum mereka ini diserapkan berperingkat-peringkat kejawatan tetap apabila ada yang akan bersara wajib nanti mengikut penggiliran masing-masing.Kemungkinan kaedah sebegini sedikit sebanyak akan dapat mengatasi masalah lambakan pengangguran itu nanti.

-Syed Abdullah Syed Osman Jamalullail

Ampangan


Agong baru akan rapatkan Kedah dan Pusat | Print |
Harakahdaily

ALOR SETAR, 13 Dis: Kerajaan negeri Kedah yakin, hubungan antara kerajaan negeri Kedah dengan Pusat selepas ini akan bertambah baik ekoran perlantikan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Demikian kata Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak dalam sidang medianya semalam bagi mengucapkan tahniah kepada Tuanku Abdul Halim.

Ini adalah perlantikan yang kedua kalinya buat Tuanku Abdul Halim sebagai Yang DiPertuan Agung.

Bagi Azizan, pelantikan Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim merupakan penghormatan bersejarah dan menjadi kebanggaan bagi seluruh rakyat Kedah.

Beliau berkata seluruh rakyat mendoakan agar baginda dan Sultanah Haminah Hamidun dilimpahi rahmat, dipanjangkan usia, sihat sejahtera serta dapat memerintah dengan penuh kedaulatan dan keamanan.

"Akan tetapi, rasa bangga patik-patik sekalian bercampur hiba, berat rasanya hati untuk berjauhan dengan seorang raja pemerintah, tempat sekalian patik bergantung harap selama ini," katanya ketika berucap pada Majlis Istiadat Pelantikan Jemaah Pemangku Sultan di Istana Anak Bukit di sini semalam.

Azizan berkata beliau mewakili seluruh anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, anggota-anggota perkhidmatan awam serta seluruh rakyat berikrar akan taat setia mencurahkan tenaga dan fikiran bagi menjamin kestabilan dan keharmonian negeri itu.

Katanya agenda kerajaan negeri bagi menjamin kebajikan rakyat akan terus didokong dan hubungan baik dengan kerajaan persekutuan akan terus dijaga.

"Pastinya pesanan serta pandangan Tuanku yang konstruktif, galakan dan tunjuk ajar kepada kerajaan bagi meningkatkan taraf hidup dan kesejahteraan rakyat serta menekankan supaya keadilan, keamanan terus ditegakkan menjadi suntikan dan panduan bagi patik mengemudikan pentadbiran negeri," katanya.

Dalam pada itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar turut merafak sembah tahniah kepada Tuanku Abdul Halim.

Katanya, perlantikan Tuanku sebagai Yang di-Pertuan Agong baru bukan sahaja menjadi kebanggaan rakyat negeri Kedah malah seluruh rakyat di negara ini.

"Kita memohon kesejahteraan kepada Tuanku untuk memerintah Malaysia.

"Kita harap pemerintahan baik Tuanku di Kedah akan disebarkan ke seluruh Malaysia," katanya.

Timbalan Agong

Sementara itu, rakyat Kelantan menyambut baik perlantikan Sultan Kelantan sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong.

Sultan Kelantan Sultan Muhammad V, yang dilantik Timbalan Yang di-Pertuan Agong, merupakan seorang raja berjiwa rakyat dan sangat dekat di hati penduduk negeri itu.

Tengku Muhammad Faris Petra, 42, putera sulung Sultan Ismail Petra, yang sering membahasakan diri baginda sebagai "kita", telah menggunakan gelaran Sultan Muhammad V setelah dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 Sept 2010.

Baginda yang gemar turun padang termasuk ke kawasan pedalaman serta perkampungan Orang Asli di Gua Musang dan Jeli, sering membahasakan diri baginda sebagai "kita".

Sejak ditabalkan sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada 6 Okt 1985, baginda lebih suka mengenakan jubah atau berbaju Melayu dengan berkain pelikat yang dikenali sebagai berbaju "gumbang", berkopiah putih ketika melawat rakyat.


Doktor sahkan rawat ayah blogger Faisal di wad | Print |
Aslani M

KOTA BHARU, 13 Dis: Doktor pakar Hospital Raja Perempuan Zainab II, Dr Ahmad Shawani Mohd Sidek, 40 memberitahu mahkamah beliau pernah merawat bapa blogger Umno, Mohd Faisal Mohd Rohban Ahmad.

Ketika memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini katanya Roban Ahmad Samsir dirawat di wad pada 27 September hingga 4 November 2009 kerana menghidapi penyakit kencing manis.

Katanya, beliau boleh mengingati pesakit terbabit memandangkan namanya agak unik, dan kebetulan pula mendapat panggilan telefon anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa (gambar) menanyakan nama pesakit terbabit.

“Sekadar memberi nama pesakit tidak menyalahi peraturan dan saya bukannya memberitahu lanjut jenis penyakit,” katanya menjawab soalan peguam defendan Adly Abdul Manas,” katanya.

Kes tersebut dibicarakan di hadapan Hakim Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim. Husam diwakili peguam Hisham Fauzi turut dibantu Zainal Abidin Mustafa dan Rosilawati Zakaria. Bagaimanapun Zainal tidak hadir kerana ada kes lain di Putrajaya.

Naib Presiden PAS itu menyaman Faisal kerana menyiarkan tulisan berunsur fitnah dalam blognya ruangbicarafaisal.blogspot.com pada 3 Oktober 2009.

Rencana tersebut bertajuk “Husam dan Tamrin Balun Balak Kelantan RM15 juta.”

Husam dalam pernyataan tuntutannya sebelum ini menjelaskan artikel disiarkan dalam blog defendan mengelirukan dan bermaksud memberi gambaran buruk serta tidak benar terhadapnya.

Ekoran itu plaintif melalui peguam mengemukakan notis menuntut defendan memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi.

Husam menuntut defendan memohon maaf secara bertulis tanpa syarat kepadanya, menyiar permohonan maaf dalam blognya, mengiklan permohonan maaf dalam akhbar harian utama dan membayar ganti rugi RM500,000.

Faisal yang hadir bersama keluarganya dijangka menjadi saksi pihak defendan pada perbicaraan yang akan disambung pada 7 dan 8 Mac tahun hadapan.

Manakala prosiding kes Husam saman seorang lagi blogger mesra Umno, Kickdefella akan diadakan pada 18 Disember depan juga di Mahkamah Tinggi Kota Bharu.

Pada pengurusan kes sebelum ini Kickdefella, nama sebenar Syed Azidi Syed Abdul Aziz memohon memindahkan kes tersebut ke Kuala Lumpur, namun dibantah plaintif.


PAS komited bantu perjuangan rakyat Palestin | Print |
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 13 Dis: PAS hari ini menerima kunjungan daripada tiga wakil Badan Kebudayaan Palestin di Malaysia (PCOM) membincangkan kerjasama dua pihak bagi membebaskan Palestin daripada cengkaman Israel.

Kunjungan mereka disambut Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Datuk Kamarudin Jaffar yang juga Ahli Parlimen Tumpat.

Menurut Pengarah Eksekutif PCOM, Muslim Abu-Umar PCOM yang beribu pejabat di sini sudah mempunyai hubungan yang erat dengan PAS lebih 10 tahun lalu.

Hari ini mereka hadir sendiri ke pejabat Harakah bagi berbincang program-program kerjasama yang boleh dilakukan dan berharap PAS dapat meningkatkan kerjasama dan sokongan terhadap perjuangan rakyat Palestin.

Kamarudin dalam pertemuan tersebut menyatakan pendirian PAS untuk sentiasa memberikan sokongan kepada perjuangan Palesytin melawan kekejaman Israel.

"Saya menegaskan sekali lagi komitmen dan pendirian PAS untuk sentiasa memperjuangkan hak-hak rakyat Palestin hak-hak mereka sebagai sebuah negara yang bebas merdeka

"Kita juga harap supaya Malaysia turut meningkatkan lagi perjuangan menunutut wujudnya sebuah negara Palestin yang bebas dan merdeka seperti negara-negara lain," katanya.

PCOM juga berharap PAS dapat mempelopori perjuangan membebaskan Palestin di Malaysia.

Tiada ulasan: