Jumaat, 9 Disember 2011

BUKAN SELAM ATAU TAK BOLEH SELAMNYA....TAPI KOS MEMBELI MERAGUKAN..KOS PENYELENGGARA NNYA...ADAKAH BERBALOI..BUAT LAH NI

Memo Abim kepada MCA: Tidak perlu cabar DAP debat hudud | Print |
Harakahdaily

(Pimpinan Abim menyerahkan memo bantahan kepada MCA)

KUALA LUMPUR, 9 Dis: Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) berpendapat, Presiden MCA tidak wajar mencabar pemimpin DAP, Lim Guan Eng untuk berdebat isu hudud kerana tindakan itu hanya merendahkan hukum Allah itu.

Pendapat itu dikemukakan Abim dalam satu memorandum yang diserahkan kepada Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soil Lek pada Jumaat 9 Disember 2011 di Wisma MCA.

Memorandum tersebut mengulangi gesaan awal Abim yang meminta Datuk Seri Chua Soi Lek mengemukakan permohonan maaf secara terbuka kepada semua umat Islam di negara ini, di atas kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau ketika penganjuran Forum Hudud and its Implications on non-Muslims baru-baru ini.

Abim merasa kesal di atas kenyataan prejudis beliau yang merendahkan martabat perundangan hudud sekiranya dilaksanakan di negara ini.

Kenyataan tersebut berbunyi seperti berikut:

“MCA President Datuk Seri Dr Chua Soi Lek explained in a press conference that should hudud be implemented, the country’s foreign direct investment will surely be affected. This is because when the world perceives Malaysia to have failed in its protection of human rights, and that punishments are perceived as cruel and a violation of human rights, Malaysia’s standing in the world will drop as investors look elsewhere for businesses and even existing investors will pull out of the country,” Sumber: www.mca.org.my

Adalah jelas bahawa kenyataan beliau bersifat tohmahan, prejudis dan tidak langsung disandarkan kepada sebarang fakta atau perangkaan emprikal yang boleh menjustifikasi dakwaaan beliau, kata Setiausaha Agung Abim, Muhamad Raimi Ab Rahim.

Namun sehingga hari ini, kata Raimi, Soi Lek masih belum membuat sebarang permohonan maaf secara terbuka kepada umat Islam berhubung dengan kenyataan tersebut.

Justeru Abim terpanggil untuk sekali lagi menggesa beliau berbuat demikian dalam tempoh masa 48 jam menerusi saluran-saluran media di negara ini.

Antara kandungan penting dalam memorandum tersebut, Abim juga telah melampirkan kajian-kajian oleh ahli akademik berprofil antarabangsa yang menjelaskan konsep hukum hudud dan refutasi ilmiah terhadap persepsi negatif sekitar pelaksanaan hukum hudud yang diulas dari sudut prinsip keadilan undang-undang jenayah antarabangsa, hak asasi manusia dan nilai-nilai sejagat.

Sebagai contoh, Profesor M. Cherif Bassiouni yang dikenali sebagai "Father of International Criminal Law" telah mengatakan:

"The basic principles of criminal justice and the accused's rights are well articulated and developed in the various jurisprudential schools, and some are more liberal than others. They correspond to many international human rights standards”.

Berkenaan dengan kezaliman yang cuba dimomokkan dengan Hudud, artikel bertajuk The Penalty Of Hand Amputation For Theft In Islamic Justice, oleh Prof. Sam S. Souryal, Dennis W. Potts, dan Abdullah I. Alobied, ia telah membuat kesimpulan berikut:-

"The application of this penalty does not appear to be inconsistent with the principles of natural law or Judeo-Christian doctrine in their original versions".


Adalah diharapkan agar bahan ilmiah tersebut dimanfaatkan sebaik-sebaiknya oleh Datuk Seri Chua Soi Lek untuk meningkatkan kefahaman beliau terhadap hukum hudud dan perundangan Islam sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan berkaitan pada masa hadapan, katanya.

Memorandum tersebut juga menyatakan kekesalan Abim terhadap tindakan Datuk Seri Chua Soi Lek yang mencabar seorang lagi pemimpin (Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP) masyarakat bukan Islam di negara ini, untuk berdebat secara terbuka mengenai isu ini yang dinilai akan hanya mencetuskan kesinambungan polemik politik dan agama yang berpanjangan.

"Justeru, kami mendesak beliau menarik balik gesaan tersebut (mengadakan debat terbuka berkaitan isu hudud).

"Pada hemat kami, kenyataan serta tindakan beliau tersebut tidak lain tidak bukan hanya bertujuan untuk meraih populariti politik terutama sekali daripada masyarakat bukan Islam," tegasnya.

Tindakan-tindakan beliau ini secara langsung telah merendahkan martabat perundangan Hudud kepada isu politik dan sokongan pilihanraya semata-mata, sekaligus menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini.

Dalam konteks ini, Abim merujuk kajian bertajuk “Values Dreams Ideals Muslim Youth In Southeast Asia: Surveys in Indonesia and Malaysia (terbitan 2011),” yang dikemukakan Merdeka Centre, Goethe Institute dan Yayasan Fredrich Naumann baru-baru ke atas 1060 orang responden belia Islam.

Antara lain kajian tersebut merumuskan majoriti belia Islam positif dan bersetuju perundangan jenayah Islam diamalkan secara meluas di negara ini, meliputi pelaksanaan hukuman sebat untuk kesalahan minum arak (92.4%), hukuman mati untuk kesalahan membunuh atau Qisas (92.5%) dan 71.5% bersetuju untuk hukuman potong tangan bagi kesalahan mencuri.

Kajiselidik tersebut secara langsung memberi indikasi penerimaan positif di kalangan umat Islam di peringkat akar umbi terhadap pelaksanaan perundangan jenayah Islam.

Justeru, sebarang kenyataan serupa (sepertimana yang dikemukakan oleh Datuk Seri Chua Soi Lek) dinilai bertentangan dengan aspirasi umat Islam yang membentuk segmen political will terbesar di negara ini!

Abim sekali lagi mengulangi rumusan yang dicapai dalam ’Wacana Hudud: Sesuaikah dilaksanakan di Malaysia?’ anjuran mereka pada 2 Oktober 2011 bahawa undang-undang jenayah syariah tersebut sesuai dan wajar dilaksanakan di Malaysia.

Usaha ke arah merealisasikan undang-undang hudud boleh dilaksanakan melalui kehendak politik yang kuat dengan mengambil kita penafsiran dan pindaan semula terhadap sistem perundangan yang sedia ada.

Berdasarkan kepada kenyataan ini, Abim ingin mengatakan kesediaannya untuk bertemu dan mengadakan dialog akademik untuk menjelaskan sebarang kekeliruan serta persoalan berhubung dengan Hudud, terutama sekali dalam perkara-perkara yang menyentuh secara langsung kepentingan masyarakat bukan Islam.

Dalam hal ini, Abim menyorot rumusan yang dibuat oleh Asian-African Legal Consultative Organization (AALCO) berkenaan dengan hak asasi dalam Islam yang berbunyi seperti berikut:

"From the present report it is clear that Islamic criminal law has an inherent body of law for preventing crime and thereby protecting human rights and fundamental freedoms of the people. Human rights and fundamental freedoms ought to be protected are: right to life (punishing murder); rights of the child (preventing infanticide and abortion); protection of property (punishing theft); right to family (punishing adultery and sodomy), health and honor (prohibiting intoxication); right of orphans; right to personal reputation and dignity (punishing slander or scandalous allegation); right against corruption (prohibiting corruption); right to privacy (punishment for violation of privacy); right against defamation and spying; right to peace; equality and equal protection of laws; and justice and equity. These are the select human rights, which the Islamic criminal law ought to preserve and protect" (AALCO, page 46).”

"Berasaskan kepada kenyataan-kenyataan ini, adalah amat wajar untuk Datuk Seri Chua Soi Lek mengemukakan permohonan secara terbuka kepada semua umat Islam di negara ini.

Kami juga ingin mengulangi gesaan agar Datuk Seri Chua Soi Lek membatalkan hasrat untuk mengadakan debat terbuka (dengan Lim Guan Eng) untuk membincangkan isu ini," katanya.

Abim juga ingin mengulangi kesediaan mengadakan dialog tertutup secara ilmiah berkenaan dengan isu ini (dan isu-isu agama lain) dengan mana-mana pihak yang mewakili kepentingan masyarakat bukan Islam di negara ini.


Ada cubaan sekat program bacaan Yaasin muslimat | Print |
Harakahdaily

PASIR MAS, 9 Dis: Kira-kira 50 wanita tempatan yang mahu mengadakan majlis bacaan Yaasin di sebuah rumah di Kampung Kasar di sini hari ini terkejut apabila didatangi seseorang yang memberi amaran.

Orang terbabit didakwa membawa surat daripada Balai Polis dengan meminta supaya memohon permit terlebih dahulu sebelum majlis bacaan Yassin diadakan.

Seorang muslimat yang mahu dikenali sebagai Mak Ngah berkata, semua wanita yang hadir pada program bacaan Yassin yang diadakan sejak dahulu lagi itu terkejut besar.

“Kami terkejut dengan kedatangan orang terbabit membawa surat amaran supaya memohon permit terlebih dahulu sebelum bacaan Yassin diadakan.

“Ramai hairan bagaimana orang terbabit boleh muncul secara tiba-tiba, sedangkan program bacaan Yaasin sudah diadakan sejak sekian lama,” katanya di sini.

Menurutnya orang yang datang membawa surat itu meminta supaya memohon permit di Balai Polis seminggu sebelum program bacaan Yaasin diadakan.

“Apakah selepas ini orang ramai yang datang majlis tahlil atau membaca al Quran kepada orang yang sedang nazak pun kena mohon permit terlebih dahulu,” katanya kesal.

Mereka meluahkan rasa hairan program keagamaan pun cuba disekat sedangkan ia menjadi amalan bagi setiap orang Islam.

Sementara itu Penasihat Undang-undang PAS Kelantan, Hisham Fauzi berkata, tidak sepatutnya program keagamaan diganggu kerana ia terletak di bawah bidang kuasa Majlis Agama Islam.

Menurutnya beliau curiga terhadap kehadiran orang terbabit di majlis bacaan Yassin muslimat kerana program keagaamaan tidak memerlukan permit polis.

”Pasukan peguam PAS akan menyiasat kes tersebut sama ada ia membabitkan pihak tertentu atau berlaku kes penyamaran bagi mengugut program anjuran muslimat,” ujarnya.


KM P Pinang berada 90 minit dalam Scorpene

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan dua orang timbalannya, kembali ke lapangan terbang Langkawi dengan helikopter kira-kira jam 7 petang, selepas berada selama 90 minit di dalam kapal selam Scorpene di perairan pulau peranginan itu.

lim guan eng submarine ride 091211 return 02Selain timbalan ketua menteri Datuk Mansor Othman dan P
Ramasamy, tiga pemberita - seorang dari Bernama dan dua dari TV3 - turut bersama Lim menaiki kapal selam itu.

Wartawan juga terkejut apabila mereka melihat blogger Zikri Mohammed, yang menulis di bawah nama 'Big Dog', tiba di lapangan terbang dengan helikopter bersama dengan Lim dan timbalannya.

Mereka disambut oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi setibanya di lapangan terbang Langkawi pada jam 6.55 petang.

lim guan eng submarine ride 091211 in submarine 04Terdahulu, Ahmad Zahid memberitahu pemberita di lapangan terbang itu bahawa kapal selam KD Tun Razak menyelam sedalam 140 meter kira-kira 45 batu nautika di luar pantai Langkawi.

Selepas itu, katanya, beliau berharap mereka akan memberitahu yang benar tentang keadaan kapal selam tersebut.

"Hari ini saya terbuka dan saya harap isu ini tidak akan dimanipulasikan," katanya.

Zahid juga berkata keperluan untuk melindungi keselamatan negara, tidak harus dipersoalkan.

lim guan eng submarine ride 091211 return 03Sementara itu, ketika ditanya mengenai pengalamannya, Lim tidak menyatakan sama ada beliau berpuas hati atau sebaliknya.

"Kami menghormati sumbangan tentera laut dan menghargai sumbangan mereka kepada keselamatan negara," katanya.

Lim ditanya beberapa kali sama ada beliau berpuas hati dengan prestasi kapal selam tersebut dan apa yang akan diberitahunya kepada pemimpin pembangkang yang lain.

Beliau hanya menjawab secara berseloroh, "Jangan tanya saya sekarang di depan Datuk Zahid, kemudianlah".

Lim berkata tiada siapa yang mempertikaikan keperluan bagi kapal selam mahupun sumbangan tentera laut demi keselamatan negara.

"Ini disokong oleh semua rakyat yang akan merasa bangga tentang sumbangan tentera laut.

"Kita tidak mempertikaikan keupayaan tentera laut tetapi kita mempunyai pandangan yang berbeza dengan kerajaan mengenai kos kapal selam," tegas beliau.Zahid tak ikut Guan Eng menyelam dengan Scorpene

Hanya Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, dan dua orang timbalannya - Datuk Mansor Othman dan P Ramasamy - akan dibenar menaiki kapal selam Scorpene hari ini.

Bagaimanapun, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau tidak akan menyertai mereka.

NONEKetika ditemui di Lapangan Terbang Langkawi pada kira-kira jam 2.30 petang, Zahid (kiri, putih) mengesahkan kepada pemberita bahawa beliau mempunyai satu lagi majlis rasmi untuk dihadiri."

Apabila sama ada taklimat akan diberi kemudian selepas mereka menaiki Scorpene, Zahid secara bergurau berkata, "Mereka pasti balik," sambil memeluk Lim, menyebabkan hadirin di situ ketawa melihatnya.

Ketika bercakap kepada pemberita sebelum itu, Zahid berkata ia bertujuan untuk membolehkan pihak pembangkang menyaksikan keadaan kapal selam tersebut.

"Kami lakukan ini untuk DAP dan PKR sekarang. Jika PAS mahu melawat, kami akan atur (untuk mereka)".

Zahid telah mengatur lawatan tersebut untuk pembangkang melihat sendiri bahawa kapal selam KD Tun Razak itu mampu menyelam.

Sementara pembantu Lim - Lim Kim Fei dan pengawal peribadinya, Azmi Kechik - tidak dibenar mengiringi ketiga-tiga mereka.

Lim (kiri) dan dua timbalannya akan tiba di Lapangan Terbang Langkawi pada jam 1.30 tengahari dan pada jam 2 petang, sebuah helikopter akan menerbangkan mereka ke lokasinya.

military malaysia navy french built submarine scorpene classDelegasi Lim dijangka kembali di Hotel Awana Porto Malai pada jam 4 petang.

Mereka kemudiannya akan menghadiri demonstrasi maritim dan lawatan ke pameran statik kapal perang.

Sementara itu, wartawan yang membuat liputan, dibawa dalam perjalanan selama lima jam, ke sebuah kapal di perairan Kuala Perlis untuk menyaksikannya.

Tiada ulasan: