Rabu, 3 September 2014

KADANG2 KITA ELOK TAK BERKAWAN.....SEBAB KITA BUKAN PANDAI BERKAWAN...KITA RASA KITA YANG TERBAIK DAN SENTIASA BERADA DIJALAN YANG LURUS...JANGAN BERASA UJUB DAH/HAIRAN KAN DIRI

Tuesday, 2 September 2014


JANGAN SAMPAI SELANGOR DI MAGERANKAN KATA PEMIMPIN DAN PENULIS POLITIK VETERAN PAS, SUBKY LATIFHAL yang saya paling takut kiranya ganti TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar tidak dapat diselesaikan segera ialah Selangor dimageran baik oleh Parlimen atau apa-apa juga kuasa yang difikirkan oleh Peguam Negara.

Kalau hasrat Istana bagi mendapatkan lebih dua calon ditolak oleh PKR/DAP, atau beri saja mana-mana nama ADUN PKR, tuan badan menolak atas apa jua alasan, sementara Istana bertegas mahukan tiga nama juga, penggantian itu akan buntu.

Macam-macam boleh dicadangkan bagi mencari jalan keluar tetapi jangan sampai berlaku seperti yang terjadi di Kelantan hujung tahun 70-an. Parlimen mengisytiharkan Mageran mengambil alih pentadbiran negeri untuk ditadbirkan oleh kerajaan persekutuan.

Menteri Besar, Datuk Mohamad Nasir yang kalah dalam undi tidak percaya di DUN sebelumnya dikekalkan sebagai Menteri Besar yang tidak berkuasa. Pentadbiran dijalankan oleh seorang pegawai kanan kerajaan pusat.

DUN Selangor belum sampai bersidang untuk undi tidak percaya kepada Khalid kerana dia sudah sedia berundur dan sekarang hanya MB sementara bagi meneruskan urusan kerajaan sehingga MB baru dipilih.

Majoriti ADUN PAS Kelantan sudah meluluskan undi tidak percaya kepada MB-nya, tetapi secara gila-gila. Walaupun PAS telah mengikut proses demokrasi dan perlembagaan tetapi Parlimen boleh mengatasinya.

ADUN terus ada dan dapat elaun, tapi tak dapat buat apa-apa kerana kerajaan adalah dalam tangan kerajaan pusat. Empat bulan kemudian kerajaan Mageran Kelantan DUN dibubar, pilihan raya negeri diadakan, PAS kalah teruk.

Janganlah hal yang berlaku di Kelantan itu berulang pula di Selangor kiranya semua pihak berkeras kepala. Sultan tidak rugi apa-apa kalau permintaan baginda tidak dipenuhi, yang tidak dapat buat apa-apa ialah orang yang hendak membuang Menteri Besar dan belum dapat gantikan lagi walau Khalid bila-bila masa sedia kosongkan pejabat.

Kalau sampai sebulan atau beberapa bulan tidak ada Menteri Besar baru, jika ada sidang Raja-Raja, Khalid juga akan mengiring Sultan.

Kita mungkin boleh bincang isu undang-undang dan perlembagaan. ADUN PAS Kelantan tidak langgar undang-undang tetapi Hussein Onn dan Dr. Mahathir boleh minta Parlimen daruratkan negeri itu.

Kalau buntu itu terlalu menyolok mata dan lama, hingga semua orang meluat, jangan salahkan Putrajaya jika ia mengambil langkah seperti di Kelantan dulu.

Banyak yang tahu bukanlah mudah bagi BN mengambil semula Selangor walaupun Pakatan dalam krisis, tetapi apakah peluang yang baik lagi untuk mengambil semula negeri selain daripada membuat apa yang orang tidak terfikir.

Jika Selangor didaruratkan, tidak diketahui berapa lama ia ditadbir oleh pusat. Jika dirasakan BN boleh ambil cepat, ia akan adakan pilihan raya cepat. Jika payah untuk mengambilnya, maka dilamakan pentadbirannya. Yang penting bagi BN ialah bagaimana Selangor boleh ditadbirnya baik melalui pilihan raya atau tidak.

Jika semua keras kepala, seronoklah Umno.

ADUN PAS Meru dan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Rani memberitahu saya sebelum meletup isu membuang khalid, dia telah bercakap dalam sidang DUN tentang pelan BN untuk mengambil Selangor seperti Perak. Semua isu yang dicampakkan pada MB itu adalah antaranya. Dia seperti berkata betul.

Apapun jangan tukar Langkah Kajang jadi Langkah Kiri hingga Mageran berulang. Sekarang semua telah meluat dengan kejadian di Selangor itu.

Dipetik: Harakah Daily
NATIJAHNYA :
Parasit dalam PAS telah merosakkan keyakinan bukan islam terhadap PAS selama ini, Kalau Sultan pilih Azmin PAS akan Hancur.
Jika Sutan pilih Kak Wan imej PAS sedia ada memang telah tercalar di mata bukan islam jika dulu keyakinan mereka terhadap PAS sekitar 80- 90% tapi kini setelah PAS mencalonkan nama Azmin keyakinan mereka terhadap PAS sudah hilang sama sekali..
Kita khuatir bukan islam akan anggap PAS musang berbulu ayam jika PAS masih lagi kekal di dalam PR.
Teuku Zacharyah Iskandar
Admin FB : Anak Muda Bangkit Hancurkan UMNO


Hadis Keempat ( Hadis 40 Imam Nawawi )

 

no-41

عَنْ أَبي عَبْدِ الرحمنِ عَبْدِ اللهِ بْنِ مَسْعُودٍ رضى الله عنه قَالَ: حَدَّثَنَا رَسُولُ الله صلَّى الله
عليهِ وسَلَّمَ وهو الصَّادِقُ الْمَصْدُوْقُ: (( إِنَّ أَحَدَآُمْ یُجْمَعُ خَلْقُهُ فِي بَطْنِ أُمِّهِ أَرْبَعِيْنَ یَوْمً ا
نُطْفَةً، ثُمَّ یَكُوْنُ عَلَقَةً مِثْلَ ذَلِكَ، ثُمَّ یَكُوْنُ مُضْغَةً مِثْلَ ذَلِكَ، ثُمَّ یُرْسَلُ إِلَيْهِ المَلَكُ فَيَنْفُخُ فِيْ هِ
الرُّوْحَ وَیُؤْمَرُ بِأَرْبَعِ آَلِمَاتٍ؛ بِكَتْبِ رِزْقِهِ وَأَجَلِهِ وَعَمَلِهِ وَشَقِيٌّ أَوْ سَعِيْدٌ. فَوَاللهِ الَّذِي لا إل هَ
غَيْرُهُ إِنَّ أَحَدَآُمْ لَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ اْلجَنَّةِ حَتَّى مَا یَكُوْنَ بَيْنَهُ وَبَيْنَهَا إِلاَّ ذِرَاعٌ فَيَسْبِقُ عَلَيْ هِ
الْكتِاَبُ فَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ النَّارِ فَيَدْخُلُهَا. وَإِنَّ أَحَدَآُمْ لَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ النَّارِ حَتَّى مَا یَكُوْنَ بَيْنَ هُ
وَبَيْنَهَا إِلاَّ ذِرَاعٌ فَيَسْبِقُ عَلَيْهِ الكِتَابُ فَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ اْلجَنَّةِ فَيَدْخُلُهَا )). رواه البخاري
ومسلمMaksudnya:
Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah ibn Mas’uud r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda, dan Baginda adalah seorang yang benar lagi dibenarkan (iaitu dipercayai): Sesungguhnya setiap orang di kalangan kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa air mani, kemudian menjadi segumpal darah selama tempoh yang sama, kemudian menjadi seketul daging selama tempoh yang sama, kemudian dikirimkan kepadanya seorang malaikat lalu dia menghembuskan padanya ruh dan dia diperintahkan dengan 4 kalimat; iaitu supaya menulis rezekinya, ajalnya, amalannya dan adakah dia celaka atau bahagia. Demi Allah Yang tiada Tuhan melainkanNya, sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli syurga, sehingga jarak antaranya dan syurga tidak lebih dari sehasta, lalu dia didahului oleh ketentuan tulisan kitab lantas dia mengerjakan amalan ahli neraka lalu dia memasuki neraka. Dan sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli neraka, sehingga jarak antaranya dengan neraka tidak lebih dari sehasta, lalu dia didahului oleh ketentuan tulisan kitab lantas dia mengerjakan amalan ahli syurga lalu dia memasuki syurga.
Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Al-lmam Muslim
HADITH 4
On the authority of Abdullah bin Masud, who said : the messenger of Allah, and he is the truthful, the believed narrated to us: “Verily the creation of each one of you is brought together in his mother’s belly for forty days in the form of seed, then he is a clot of blood for a like period, then a morsel of flesh for a like period, then there is sent to him the angel who blows the breath of life into him and who is commanded about four matters: to write down his means of livelihood, his life span, his actions, and whether happy or unhappy. By Allah, other than Whom there is no god, verily one of you behaves like the people of Paradise until there is but an arm’s length between him and it, and that which has been written over takes him and so he behaves like the people of Hell-fire and thus he enters it; and one of you behaves like the people of Hell-fire until there is but an arm’s length between him and it, and that which has been written over takes him and so he behaves like the people of Paradise and thus he enters it.”
Penerangan:
1. Nabi S.A.W menyebut peringkat kejadian janin di dalam perut seseorang ibu yang melalui tiga peringkat. 40 hari pertama berupa setitis air mani. 40 hari kedua menjadi segumpal darah. 40 hari ketiga menjadi seketul daging.
2. Ruh ditiupkan selepas empat bulan. Jika janin gugur selepas empat bulan, ia mestilah dimandikan, di kafankan, disembahyangkan dan dikuburkan di kaswasan perkuburan orang islam. Haram dengan sengaja menggugurkan janin.
3. Malaikat ditugaskan meniup ruh kepada janin.
4. Wajib beriman dengan qadha dan qadar Allah:Ia merangkumi empat tahap:-
> Ilmu: Allah S.W.T mengetahui segala sesuatu.
> Catatan: Allah S.W.T telah mencatatkan di Luh Mahfuz ketentuan segala sesuatu.
> Kemahuan: Tiada suatu apa pun yang berlaku di langit dan di bumi melainkan dengan kemahuan Allah S.W.T.
> Penciptaan: Segala sesuatu di langit dan bumi diciptakan Allah.
5. Gesaan memperbanyakkan amalan soleh kerana manusia tidak tahu bila ajalnya tiba.
6. Bertawakkal dan berserah kepada Allah tanpa perlu khuatir kepada kefakiran kerana rezki telah ditetapkan.
7. Hidup manusia terbahagi kepada dua kategori, iaitu celaka atau bahagia.
8. Berwaspada daripada kesudahan yang buruk (su’ul khatimah). Untuk itu wajib bagi setiap muslim membersihkan batinnya sepertimana ia bersingguh-sungguh membersihkan zahirnya.
9. Perlu berwaspada daripada maksiat dan dosa, khususnya yang tersembunyi. Perlu juga berwaspada daripada terpedaya dengan amalan sendiri.
10. Syurga dan neraka adalah hampir terhadap seseorang hamba.

 

 

Wednesday, 3 September 2014


JABATAN UNIT AMAL PAS YANG MAU DIAMBIL TINDAKAN OLEH ZAHID HAMIDI ... POLIS BERI KEPERCAYAAN KAWAL LALU LINTAS.
HARAKAHDAILY | . KUALA LUMPUR: Pasukan Unit Amal Dewan Pemuda PAS mendapat pengiktirafan apabila diberi kepercayaan oleh pihak Polis untuk bertugas mengawal lalu lintas sempena Thaipusam esok.

Unit Amal Gombak diminta membantu pihak polis berkawal  di kawasan lampu isyarat Pinggiran Batu Caves.

Ia ekoran aduan orang ramai yang mendakwa berlaku kesesakan teruk di sepanjang jalan memalui Kg. Laksamana, Kg. Nakhoda dan Kg. Sg. Kertas apabila jalan utama ke Batu Caves telah ditutup untuk Thaipusam esok.

Unit Amal PAS, atau lebih terkenal dengan jolokan 'tentera merah' sebelum ini menjadi bualan rakyat negara ini ekoran kepantasan mereka menghulur bantuan kemanusiaan ketika banjir melanda beberapa negeri khususnya Pahang dan Terengganu Disember lalu.

Keikhlasan mereka dengan perinsip 'Beramal Kerana Allah" menjadikan pasukan sukarelawan PAS itu disegani kawan dan lawan.

Pasukan ini juga, sentiasa menjadi tulang belakang kepada kawalan keselamatan beberapa himpunan besar anjuran NGO dan Pakatan Rakyat.

Selain himpunan Bersih, Bersih 2.0 dan Bersih 3.0, terbaru pasukan ini juga menjadi barisan hadapan mengawal perarakan himpunan Turun pada malam sambutan tahun baru 31 Disember lalu.


Isteri serik tabiat seks pelik suami
KUALA LUMPUR: Tabiat pelik seorang lelaki yang gemar melihat isterinya melakukan hubungan seks dengan lelaki lain di hadapannya akhirnya terbongkar selepas wanita terbabit yang tidak tahan diperlakukan sedemikian nekad membuat laporan polis, kelmarin.
Wanita berusia 28 tahun yang sedang sarat mengandung sembilan bulan itu membuat keputusan melarikan diri dari kediamannya di Taman Daya, Kepong di sini dan membuat laporan polis selepas menerima panggilan dari suaminya kira-kira jam 10.30 malam, Ahad lalu mengarahkannya bersiap sedia untuk melakukan hubungan seks dengan seorang lelaki warga Bangladesh yang akan dibawa pulang pada malam itu.
Mangsa yang berniaga barang permainan kanak-kanak di sebuah pasar raya di Selayang itu mendakwa suaminya sudah beberapa kali memaksanya melakukan hubungan seks dengan lelaki Bangladesh terbabit dengan alasan untuk suka-suka dan lebih terangsang dengan kali terakhir diperlakukan sedemikian pada Julai lalu ketika dia mengandung tujuh bulan.
Menurut sumber, suami wanita terbabit yang berusia 34 tahun ditahan sejurus polis menerima laporan dan kini direman selama tujuh hari sehingga Ahad depan bagi membantu siasatan.
"Lelaki Bangladesh terbabit juga sudah ditahan dan siasatan awal mendapati suspek bekerja sebagai pembantu kedai borong permainan kanak-kanak di Chow Kit. Suspek berusia 26 tahun.
"Mangsa sudah pun dihantar ke Hospital Selayang untuk menjalani pemeriksaan," kata sumber.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Ali Ahmad yang dihubungi mengesahkan menerima laporan berkenaan kes itu dan siasatan sedang dijalankan.
Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol.

Tuesday, 2 September 2014


EDISI TEMBERANG BN MENANG KEDAH SENANG ... DULU ZAMAN PAS MEMERINTAH PERCUMA .. KINI DI PANTAI MERDEKA, SUNGAI PETANI KEDAH, PARKIR KERETA KENA CAJ RM2."Agak pelik...selalu pg pantai merdeka xdak cas parking pun...tp kemarin p kena cas parking RM2.00. Mmg xbesar pun RM2.00 tu...tp cas dipungut oleh badan NGO...bukan pihak PBT....adakah kawasan pantai merdeka dikuasai oleh samseng2....???"


Begitulah bunyi rungutan seorang warga Sungai Petani Kedah .. semenjak Kedah diambil alih pemerintahan dari PAS/PR macam-macam hal yang menindas rakyat kerap berlaku ... Dimana slogan BN MENANG KEDAH SENANG???

Anggota Tentera Ditemui Mati Tergantung

Oleh Editorial September 2, 2014 : 4:08 pm
Anggota Tentera mati tergantung
Kuala Lumpur – Seorang anggota tentera berpangkat Sarjan ditemui mati di sebuah rumah kosong di Wangsa Maju awal pagi ini.
Menurut laporan, mayat mangsa ditemui oleh seorang anggota tentera berpangkat koperal daripada cawangan selenggaraan yang secara kebetulan sedang melakukan rondaan rumah kosong di kawasan tersebut.
Mangsa dikenali sebagai Zuraidi Mohamad berusia sekitar 30-an, masih lengkap berpakaian uniform ketika ditemui tergantung di siling ruang tamu rumah tersebut.
Saksi kemudiannya membuat laporan di Balai Polis Wangsa Maju dan siasatan awal mendapati mangsa bertugas di Kem Sungai Besi.
Punca kematian masih dalam siasatan pihak polis.
SuaraTV ketika menghubungi pegawai penyiasat di balai tersebut gagal mendapatkan mendapatkan sebarang maklumbalas bagi tujuan pengesahan.

Anak Taib Mahmud nafi bapanya terkaya di M'sia

Anak bekas ketua menteri Sarawak, Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib hari ini menafikan dakwaan bahawa bapanya, Tun Abdul Taib Mahmud merupakan orang terkaya di Malaysia.

Memberi keterangan sewaktu disoal peguamnya, Datuk Seri Zainur Rijal Abu Bakar di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur hari ini, Bekir juga menafikan beliau mengasari bekas isterinya, Shahnaz Abdul Majid.

Menurutnya, dakwaan kekasaran itu dibuat bekas isterinya itu sewaktu sedang marah dan ia adalah dakwaan kosong dan palsu.

Abu Bekir, 50 tahun, berkata beliau tidak pernah memukul Shahnaz dan beliau sendiri adalah seorang yang pemalu.

Beliau menafikan kenyataan Shahnaz yang mendakwa beliau seorang yang ganas dan panas baran seperti terkandung dalam kenyataan tuntutan mutaah yang dibuat Shahnaz.

Sebaliknya dakwa Bekir, Shahnazlah yang bertindak kasar terhadapnya dengan mencakar muka beliau apabila berlaku pertengkaran.

Tiada ulasan: