• Tuan Ibrahim Tuan Man Tuan Ibrahim Tuan Man
1 / 1
TUMPAT - Naib Presidan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, ungkapan 'broker' yang disebut Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam ucapannya di muktamar baru-baru ini, tidak semestinya merujuk kepada jual beli yang melibatkan wang ringgit.

Menurutnya, maksud Abdul Hadi mungkin lebih menjurus kepada maruah yang boleh dibeli oleh orang lain sehingga sanggup mengadai prinsip perjuangan dalam hidup.

"Sebenarnya ucapan itu disebut beli... tetapi bukan beli dengan duit.

"Sebenarnya pembelian tidak semestinya dengan duit, dalam al-Quran ada menyebut maksudnya (ALLAH membeli)... membeli itu adalah membeli maruah diri, harga diri, jadi itu yang Hadi maksudkan bukan maksudnya makan rasuah, tidak," katanya kepada pemberita di Pusat Media Pas di Pengkalan Kubor, di sini hari ini.

Tuan Ibrahim berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Adun Hulu Kelang, Saari Sungib (Pas) yang mencabar Abdul Hadi supaya kemukakan bukti beliau 'dibeli' oleh PKR untuk menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu.

Sehubungan dengan itu, Tuan Ibrahim menggesa agar Saari mengadakan pertemuan segera dengan Presiden Pas supaya polemik tersebut segera berakhir.

"Saya fikir sebagai ahli parti iaitu wakil rakyat yang mewakili parti dia perlu bertemu presiden, jaga hubungan.

"Adakan pertemuan, berbincang, jangan guna media, kita harap polemik ini segera berakhir," ujar Tuan Ibrahim yang juga Pengarah Induk Pilihan Raya Pas bagi PRK Pengkalan Kubor.

Terdahulu dalam ucapan penangguhan Muktamar Tahunan Pas ke-60, Abdul Hadi mengkritik tindakan PKR dan DAP kerana 'mencuri' dua Adun Pas itu demi menjayakan misi "Langkah Kajang" seterusnya merebut jawatan Menteri Besar Selangor.

Beliau mendakwa ada pihak yang menjadi "broker" dan "barua" dengan mencuri Adun parti itu di Selangor dan tindakan tersebut seolah-olah menghianati tahaluf siyasi atau kerjasama Politik yang dijalin dalam PR.

Umat Islam Akhir Zaman Seperti Buih

Written By canang on Isnin, 22 September 2014 | 9/22/2014 11:32:00 PG

Umat Islam Akhir Zaman Seperti Buih
Sebuah hadis diriwayatkan daripada Thauban ra, bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Setelah aku wafat, setelah lama aku tinggalkan, umat Islam akan lemah.
Di atas kelemahan itu, orang kafir akan menindas mereka bagai orang yang menghadapi piring dan mengajak orang lain makan bersama."
Maka para sahabat r.a. pun bertanya, "Apakah ketika itu umat Islam telah lemah dan musuh sangat kuat?
"Sabda Baginda SAW: "Bahkan masa itu mereka lebih ramai tetapi tidak berguna, tidak bererti dan tidak menakutkan musuh. Mereka adalah ibarat buih di laut."
Sahabat bertanya lagi, "Mengapa seramai itu tetapi seperti buih di laut?"Jawab Rasulullah SAW, "Kerana ada dua penyakit, iaitu mereka ditimpa penyakit al - Wahn.
"Sahabat bertanya lagi, "Apakah itu al-Wahn?
"Rasulullah SAW bersabda: "Cintakan dunia dan takut akan kematian."
Suatu keadaan yang nyata di hadapan kita sekarang, bahawa jumlah umat Islam sudah cukup ramai. Di dunia ini, satu setengah bilion lebih penduduk bumi adalah Muslim.
Tetapi kita saksikan bahawa jumlah yang ramai ini belum tentu membawa umat ini keluar dari kesulitan. Inilah rupanya yang diungkapkan Rasulullah dalam hadis di atas.
Patutlah kiranya kita semua, umat Islam melihat ke dalam, seberapa jauh kiranya kita sudah dijangkiti penyakit al - Wahn tersebut, penyakit cinta dunia dan takut akan kematian.
Tentunya ini tidak terlepas dari kesalahan pandangan umumnya masyarakat Muslim terhadap kehidupan dunia.
Kenapa umat islam cintakan pada dunia dan takut mati?
Ini kerana manusia memandang bahawa dunia ini adalah tempatnya segala kesenangan dan kematian adalah pemutus kesenangan tersebut.
Sekadar buat renungan.
MEMBINA LEGASI KEKAYAAN
Alangkah Seronoknya jadi menantu Ulamak
Dulu naik Proton buruk bila pegang GLC Perangsang dapat untuk berjuta RM dan beli BMW 7 Siries..
Wala' Ya Shiekh...!!!
Teuku Zacharyah Iskandar
Admin FB : Anak Muda Bangkit Hancurkan UMNO

Kenapa HARAM Mencukur Bulu Kemaluan..?


Apa yang dimaksudkan dengan mencukur bulu kemaluan ialah mencukur bulu yang tumbuh disekeliling faraj wanita atau dia atas kemaluan lelaki. Tindakan yang diutamakan ialah mencukur, tetapi diharuskan pula dengan cara bergunting, mencabut dan menggunakan sejenis cecair kapur yang disapukan pada kulit yang menggugurkan bulu kulit itu.

Seorang ulama Syaikh Ibn Daqiq berpendapat bahawa sebahagian ulama cenderung mengutamakan bercukur bagi kaum wanita, kerana perbuatan mencabut akan berakibatkan kendurnya kulit di tempat itu.

Anjuran yang sedemikian ini merupakan satu amalan yang digalakkan agar tidak ada kutu atau tungau yang dapat hidup dibahagian kemaluan, disamping tidak mendedahkannya kepada serangan penyakit tambahan pula kewujudan bulu pada kemaluan baik perempuan begitu juga lelaki, akan dapat menimbulkan bau yang kurang selesa.

Anas bin Malik berkata : “Telah ditentukan waktu untuk kami memendekkan misai, mengerat kuku, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu kemaluan dan kami tidak dibenarkan untuk membiarkannya lebih dari masa empat puluh malam”. – (Riwayat Muslim, Ibn Majah, Ahmad, Tarmizi, Al-Nasai dan Abu Daud).

Dalam perkara mencukur ini, HARAM bagi seorang perempuan mencukur bulu kemaluannya dihadapan perempuan lain, begitu juga HARAM bagi seorang lelaki mencukur bulu kemaluannya dihadapan perempuan lain, ataupun seorang perempuan atau seorang lelaki membenarkan orang lain untuk mencukur bulu kemaluannya. Mendedahkan aurat adalah HARAM disisi syarak, kecuali pendedahan seorang isteri untuk suaminya atau seorang suami untuk isterinya.

Selain mencukur bulu kemaluan ada kaitannya seorang perempuan membersihkan bulu muka. Imam Ahmad telah meriwayatkan, bahawa Bakarah binti Uqbah telah datang menemui Ummu al-Mu’minin ‘Aisyah r.a lalu ia bertanya kepada Aishah mengenai hal ini.

Aisyah menjawab : “Pokok yang baik dan air yang suci” Ia bertanya lagi tentang membersihkan muka. Aisyah menjawab : “Jika kamu mempunyai suami dan kamu boleh menggugurkan dua biji mata kamu dan menggantikannya (kedua-duanya) dengan lebih cantik, maka lakukanlah.”.

Membersihkan muka bagi seorang perempuan dan juga badannya daripada bulu-bulu yang berlebihan adalah dibolehkan. Akan tetapi rambutnya hendaklah ia menghormati dan memeliharanya. Begitu juga jika sekiranya janggut atau misai tumbuh pada seorang perempuan, maka hendaklah ia menghapuskannya.

Monday, 22 September 2014


RAPTAI MAJLIS ANGKAT SUMPAH DATO' MENTERI BESAR SELANGOR YANG BARU TANPA BAKAL MB.Raptai bagi istiadat majlis angkat sumpah Menteri Besar Selangor yang baharu di Istana Alam Shah di sini Isnin berlangsung tanpa kehadiran bakal menteri besarnya.


Acara rasmi bagi majlis angkat sumpah tersebut akan diadakan pada pagi Selasa.

Raptai majlis itu selesai pada kira-kira pukul 12 tengah hari. Difahamkan, Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad hadir pada raptai itu.

Difahamkan juga pengumuman rasmi mengenai nama menteri besar yang baharu hanya akan dibuat pada pagi Selasa sebelum istiadat majlis angkat sumpah.

Bagaimanapun tidak dimaklumkan sama ada surat watikah berhubung pelantikan jawatan itu akan dilakukan pada Isnin atau Selasa.

Sehingga berita ini ditulis, Nik Nazmi masih belum dapat dihubungi bagi mendapatkan pengesahan lanjut.

Lebih 20 petugas media berkumpul di perkarangan Istana Alam Shah di sini pagi Isnin bagi menanti bakal menteri besar yang baharu.

Wartawan, jurugambar dan jurukamera masing-masing tiba seawal pukul 9.30 pagi untuk membuat liputan mengenai siapakah yang bakal menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Difahamkan, Sultan Selangor, Sharafuddin Idris Shah berangkat tiba di Istana Alam Shah pada kira-kira pukul 10 pagi.

Tiga calon sudah pun disenarai pendek dan telah menghadap dan 'ditemuduga' Sultan Selangor secara berasingan pada minggu lalu.

Mereka ialah Timbalan Presiden PKR dan juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa, Azmin Ali; Adun Chempaka, Iskandar Abdul Samad dan Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi.

Kedua-dua Iskandar dan Dr Ahmad Yunus merupakan exco kerajaan negeri dari PAS.
Apakah Punca Lelaki Tidak Puas Kencing? – Dr. Ruhi Fadzlyana


Apakah punca lelaki tidak puas kencing?
Apabila menjelang usia yang lanjut, masalah yang sering kali menimpa kaum lelaki adalah masalah membuang air kecil. Segelintir kaum lelaki mengalami masalah kencing yang tidak puas atau pancutan air kencing tidak laju. Seringkali masalah ini hanya disembunyikan sendiri sehingga komplikasi berlaku.
Apakah yang dimaksudkan dengan bengkak kelenjar prostat?
Kelenjar prostat adalah satu organ yang mengelilingi pangkal saluran kencing lelaki. Kelenjar ini berfungsi untuk menghasilkan cecair berbentuk alkali di dalam mani. Saiz kelenjar prostat yang normal adalah sebesar kacang walnut. Namun apabila lelaki menjangkau usia 40 tahun ke atas, rangsangan hormon testosteron boleh menyebabkan kelenjar ini membengkak dan pangkal saluran air kencing menjadi sempit. Menurut satu ujian saringan Kempen Kesedaran Prostat Peringkat Kebangsaan 2004, lebih 50 peratus daripada lelaki yang disaring didapati mempunyai gejala pembengkakan prostat.
Sumber: http://img.dictionary.com/
Gambarajah 1 : Kelenjar prostat – Sumber: http://img.dictionary.com/
Apakah tanda-tanda gejala bengkak prostat?
Seringkali pesakit akan mengalami kesukaran untuk membuang air kecil. Antara tanda- tandanya adalah :
 • Kerap kali buang air kecil, hampir setiap jam – frequency
 • Apabila ingin membuang air kecil, tidak mampu untuk bertahan lama – urgency
 • Kerapkali bangun di waktu malam untuk kencing – nocturia
 • Pancutan air kencing tidak laju – poor flow
 • Air kencing menitis di penghujung waktu kencing – terminal dribbling
 • Terkencing sewaktu menahan air kencing – hesitancy
 • Berasa tidak puas kencing dan perlu kencing beberapa kali – incomplete voiding
 • Kencing tersekat- sekat – intermittency
 • Meneran sewaktu kencing – straining
Apa yang perlu saya lakukan jika saya mengalami masalah di atas?
Pengesahan daripada doktor untuk penyakit bengkak kelenjar prostat adalah melalui penelitian sejarah pesakit. Melalui soal jawab masalah pembuangan air kecil pesakit, doktor akan memberikan markah menurut carta  International Prostate Symptom Score (IPSS). Jumlah keseluruhan markah akan dikategorikan untuk mengetahui keseriusan penyakit.
Seterusnya pemeriksaan kelenjar prostat akan dilakukan oleh para doktor melalui lubang dubur. Melalui pemeriksaan ini, keanjalan prostat dan permukaan prostat dapat dirasa. Pemeriksaan ini adalah penting kerana jika kelenjar prostat dirasakan keras dan permukaannya berbenjol-benjol, penyakit barah prostat harus diawasi. Selain daripada pemeriksaan prostat, terdapat satu ujian yang dapat mengukur kelajuan air kencing sama ada lemah atau tidak. Ujian ini dinamakan uroflow.
Sumber: http://img.webmd.com/
Gambarajah 3 : Pemeriksaan kelenjar prostat Sumber: http://img.webmd.com/
 Ujian darah yang dijalankan adalah untuk memastikan fungsi buah pinggang masih elok. Selain itu, ujian saringan untuk kanser prostat turut dijalankan.
Bagaimana penyakit ini dirawat?
Setelah penyakit disahkan, pesakit akan dimulakan dengan ubat-ubatan. Terdapat dua kategori ubat iaitu alpha-blocker dan 5-alpha-reductase. Fungsi alpha-blocker (seperti Hytrin, Cardura, Xatral) adalah untuk merehatkan otot-otot yang terdapat di pangkal prostat supaya aliran kencing lebih laju. Manakala fungsi 5-alpha-reductase (seperti Avodart dan Proscar) adalah untuk mengurangkan hormon testosteron seterusnya membantutkan pembengkakan kelenjar prostat. Pilihan pembedahan hanya dijalankan jika kegagalan dari segi ubat-ubatan dan beberapa faktor yang lain.
Apakah kesan jangka masa panjang masalah kelenjar prostat bengkak?
Komplikasi atau kesan jangka masa panjang jika penyakit bengkak prostat tidak dirawat termasuk :
 • Pembentukan batu karang (bladder stone) di dalam pundi kencing.
 • Pembengkakan buah pingggang (hydronephrosis) disebabkan tekanan yang kuat dari dalam pundi kencing yang berpanjangan.
 • Jangkitan kuman dalam air kencing berulangan (recurrent urinary tract infection)
 • Penyakit angin pasang (inguinal hernia) disebabkan oleh tekanan di dalam bahagian ari-ari ketika membuang air kecil.
Dr. Ruhi Fadzlyana adalah seorang pakar bedah yang sedang bekerja di sebuah hospital di Kuala Lumpur dan pensyarah di universiti tempatan.
Rujukan:
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia

  September 11, 2014

  BILA TERLALU GHAIRAH INI LAH JADINYA!-KISAH BENAR


  Ini adalah kisah benar dimana seorang jururawat telah di perkosa oleh seorang pemandu di dalam kereta ambulan.biasanya ambulan tempat orang cedera atau mati tapi ini tempat untuk mergl.akibat sudah terlalu ghairah,pemandu ban ambulan telah terpancut air selepas hanya dua kali henjut!!??..haha.. lawak pun ada… baca kisah di bawah ini…

  Pemandu Perkosa Jururawat Dalam Ambulans, 2 Kali Henjut Jerr
  Makluman kes pemandu ambulans rgl jururawat Hospital Mersing

  Peg. Penyiasat: Insp Jeven Sindam

  Mersing Rpt: 4222/14.

  Sek.376 KK

  Pengadu: Nurxxxxx bte Abdullah (31 thn)
  Alamat: Mersing Johor.
  Pekerjaan: Jururawat Hospital Mersing

  Fakta Kejadian:

  Pada 04/09/14 jam lebih kurang 0045 hrs semasa pengadu bertolak dari Hospital Sultan Ismail dan berada dlm perjalanan pulang ke Hospital Mersing, pengadu duduk bahagian tempat duduk belakang dan seorang lagi pembantu bernama Hamizan duduk di tempat duduk hadapan bersama pemandu ambulans bernama Zailani.

  Sampai sahaja di Hospital Mersing, Hamizan pun terus masuk ke dalam wad kecemasan manakala pengadu pula mengemaskan barang utk di bawa turun dari ambulans.

  Sudah menjadi prosedur di mana pemandu ambulans akan meminta pengadu utk tandatangan buku penggunaan ambulans. Zailani menyuruh pengadu duduk di depan utk tandatangan buku penggunaan ambulans. Pengadu kata sekejap lagi kerana pengadu nak kemas brg lagi. Pengadu kemudian tandatangan dan mengemas semula brg tetapi Zailani suruh pengadu biarkan sahaja dan Zailani menawarkan utk menghantar pengadu ke wad 4.

  Pengadu tolak pelawaan Zailani dan meneruskan mengemas brg. Kerana terlalu penat,pengadu terlelap dlm ambulans dan apabila terjaga pengadu dapati ambulans telah berada di blkg asrama hospital.

  Pengadu cuba buka pintu ambulans tetapi pintu dlm keadaan berkunci. Keadaan yg gelap menyukarkan pengadu mencari sesuatu utk membuka pintu ambulans.

  Tanpa pengadu sedari Zailani telah berada di blkg pengadu dan Zailani terus memeluk pengadu dan mencium mulut pengadu. Zailani terus baringkan pengadu dan menyelak baju pengadu dan menghisap buah dada pengadu.

  Zailani cuba membuka seluar pengadu dan berlaku pergelutan dan akhirnya Zailani berjaya membuka seluar pengadu dan menjilat kemaluan pengadu.

  Zailani kemudian membuka seluar dan memasukkan kemaluannya ke dlm kemaluan pengadu. Lebih kurang 2 kali Zailani henjut, Zailani memancutkan air mani di atas perut pengadu.

  Butir-butir tangkapan:
  Nama: Zxxxxxx bin Zainal
  Umur:31 thn
  Alamat: Mersing Johor.
  Kerja: Pemandu ambulans

  Butir-butir rampasan:
  1. Barang: 1 helai Seluar panjang kerja warna coklat.
  Tempat dijumpai: dalam bilik rumah No. 18 Berek Hospital Mersing.

  2. Barang: 1 helai seluar dalam warna maroon jenama Alain Delon.

  3. Barang: 1 helai jaket warna hitam tertera nama “Zailani”
  Tempat dijumpai: dlm bilik pemandu ambulans Hospital Mersing.

  4. Barang: 1 helai baju t-shirt berwarna kuning.
  Tempat dijumpai: dlm bilik pemandu Hospital Mersing.

  Tindakan:
  Permohonan tahanan reman akan dipohon selama 7 hari bermula 10/09/2014 sehingga 16/09/2014.sumber-wangolds.com
  (Dibaca Sebanyak 1 kali, 1 Baca Hari Ini)