• Mohd Zainon Ariffin Mohd Zainon Ariffin
1 / 1
ALOR SETAR - Ahli keluarga Mohd Lotfi Ariffin yang menetap di Kampung Tembak, Kuala Ketil, Baling menerima berita kematiannya di Syria dengan tenang dan reda.

Abang sulungnya, Mohd Zainon Ariffin, 53, berkata, mereka sekeluarga dimaklumkan oleh seorang rakan Mohd Lotfi yang turut berada di Syria, tentang kematian Mohd Lotfi.

“Selepas solat Subuh, saya ke Madrasah Nurul Hidayah, Pondok Pengajian Islam yang diasaskan keluarga untuk mengajar kelas tambahan. Isteri menerima panggilan telefon berhubung perkara itu dan segera menyuruh anak, maklumkan pada saya,” katanya.

Menurutnya, sebaik mendengar berita itu, dia berasa sedih namun pada masa sama gembira kerana  adiknya, pergi menemui Ilahi dengan cara yang diberkati.

“Sedih kehilangan anggota keluarga, terasa bagaikan suatu kekosongan dalam diri ini. Gembira kerana dia dapat capai apa yang dihajati sebaik menjejakkan kaki ke bumi Syria, berjuang ke jalan ALLAH memburu syahid. Saya bangga dengan pengorbanannya,” katanya.

Mohd Zainon mendoakan agar adiknya itu diterima sebagai gugur syahid di sisi ALLAH SWT.

“Kami sekeluarga reda dengan berita itu kerana itulah yang dia mahu dalam hidupnya selepas berhijrah ke Syria pada 31 Januari lalu,” katanya.

Anak sulung Mohd Lotfi, Salahuddin, 17, kelihatan tenang sebaik menerima berita kematian itu malah mengukir senyuman apabila Mohd Zainon menepuk bahunya ketika menyampaikan berita sedih itu.

“Salahuddin berada dalam kelas saya ketika itu. Saya lihat dia tenang sahaja terima berita itu, dia langsung tidak tunjukkan kekesalan, malah tersenyum. Selepas itu, dia meneruskan pengajian seperti biasa, seperti tiada apa yang berlaku. Saya kagum dengan ketabahan dirinya,” katanya.

Mohd Zainon berkata, isteri Allahyarham juga tenang dan tabah menerima kematian suaminya, malah sejak zaman remajanya, dia berhasrat bersuamikan seorang pejuang.
“ALLAH SWT makbulkan permintaan isteri Allahyarham, malah hasrat Allahyarham juga dimakbulkan. Kami bersyukur,” katanya.

Mohd Zainon turut memaklumkan, pihaknya tidak berhasrat mengadakan solat ghaib untuk Allahyarham di kampung halamannya, kerana Allahyarham mati syahid di medan perang, dan ia bukan suatu keperluan.

Mohd Zainon juga akan memastikan amanat Mohd Lotfi, sebelum ini, agar dia dan keluarga menjaga dan membangunkan  Madrasah Nurul Hidayah, yang diasaskan keluarga itu agar terus berkembang dan muncul sebagai pusat pengajian terkemuka.

“Dia pesan jangan fikirkan perkara lain, tumpu pada madrasah. Mohd Lotfi antara yang terawal membangunkan madrasah itu dan juga bekas tenaga pengajar,” katanya.

Kali terakhir mereka berhubungan adalah pada 28 Ogos lalu melalui aplikasi WhatsApp dan lebih banyak berbincang mengenai isu semasa terutama yang melibatkan agama Islam.


Video Aksi Seks Remaja Melayu Di Hotel
By editor-2 September 15, 2014 : 8:20 pm
dewasa1

Sebuah klip video selama 5 minit 28 saat yang memperlihatkan satu pasangan remaja Melayu melakukan hubungan seks di sebuah hotel kini tersebar di beberapa lama web lucah popular.
Pasangan berkenaan didakwa pihak yang memuat naik video berkenaan sebagai baru sahaja pulang dari bergembira di kelab malam.
Tidak tahulah mereka pasangan suami isteri atau apa… kalau bukan maknanya berzina…dan itu sudah satu hal…ditambah lagi dengan kebodohan merakamkan aksi yang tidak sepatutnya.
Ini bukan kali pertama dan seolah-olah semakin menjadi satu perkara yang macam diterima di negara ini.
Kalau dahulu benda macam ini bukan main kecoh, namun sekarang orang acuh tak acuh.
Artis yang pernah terbabit dalam aksi yang tidak sepatutnya dirakam pun kembali berlakon dengan muka tembok. Macam tidak ada apa-apa yang berlaku.
Rasanya, tak lama lagi akan jadi semacam kebangaan pulak kot kalau dapat rakam aksi seks dan sebarkan kepada orang ramai… glamour tak bertempat.
Sumber: Mynewshub