Khamis, 12 Julai 2012

PENILAIAN MANUSIA BERBEZA2...MENGIKUT KEFAHAMAN SERTA ILMU MASING2....PENILAIAN ALLAH SAJA YANG TEPAT...ADA BAIK KITA MENILAI BERDASAR ISLAM...IAITU BERDASAR QURAN DAN HADIS

Banyak pengiktirafan Unisel di bawah Pakatan

Khaulah Azwar, 12 Jul 2012
SHAH ALAM: Semenjak Pakatan Rakyat (PR) memerintah Selangor pada 2008, Universiti Industri Selangor (Unisel) menerima pelbagai pengiktirafan dari dalam dan luar negara.

Demikian dinyatakan oleh pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan negeri, Dr Halimah Ali  ketika menjawab pertanyaan Datuk Amiruddin Setro (BN-Jeram) berhubung kejayaan Unisel yang boleh dibanggakan.

Jelasnya lagi, kedudukan Unisel adalah setaraf dengan Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi) apabila menerima pengiktirafan daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) pada 2009.

Beliau memberitahu, Unisel juga dikenali Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), berbanding dengan universiti di bawah pentadbiran Umno BN.

“Suka saya khabarkan dalam sidang Dun yang mulia ini, bahawa di akhbar-akhbar pro kerajaan menceritakan tentang pencapaian Unisel di bawah pengurusan Pakatan Rakyat antaranya menjadi juara mencipta model satelit nano dan pertukaran pelajar ke Jepun.

Selain itu, ada juga akhbar melaporkan tentang kejayaan Unisel melahirkan pelajar terbaik dalam bidang kejuruteraan yang mendapat pengiktirafan Institut Kejuruteraan Malaysia,” katanya pada persidangan Dewan Negeri Selangor, di sini.

Tambah beliau lagi, jumlah kemasukan pelajar pada tahun ini juga meningkat sebanyak 13,528 sehingga Jun lalu, berbanding ketika Umno BN mentadbir Selangor.

Kalau Euro, mengapa tidak bulan Ramadhan ini kita...

Muhamad Hafiz Mansor, 12 Jul 2012
Kalau Euro kita meneliti info-info penting tentang kejohanan, pasukan-pasukan yang bertanding, bintang-bintang bolasepak yang akan beraksi dan juga tentang venue pertandingan berlangsung.
Mengapa tidak bulan Ramadhan ini kita juga meneliti info-info penting tentang kelebihan Ramadhan yang mana diceritakan sehingga para sahabat RA menangis apabila Ramadhan meninggalkan mereka, info tentang kelebihan berpuasa dan sembahyang tarawih, juga kita membelek sedikiti sebanyak fiqh tentang puasa sekadar untuk refresh hukum hakam berkaitan dengan ibadah puasa. Begitu juga tentang kelebihan membaca al-Quran dan malam Lailatul Qadr yang jelas sangat besar faedah dan kelebihannya kepada kita.

Kalau Euro kita ada countdown sebulan sebelum kejohanan bermula. Akhbar-akhbar dan juga media-media elektronik tempatan mahupun antarabangsa tidak henti-henti menayangkan iklan-iklan berkaitan dengan kejohanan sebagai suatu bentuk promosi untuk memeriahkan kejohanan 4 tahun sekali itu.

Mengapa tidak Bulan Ramadhan ini kita juga ada countdown sebelum menjelangnya Ramadhan. Sekurang-kurangnya dengan melakukan persediaan sedikit sebanyak dari sudut ilmu, fizikal, mental dan kewangan. Ini akan menambahkan lagi kemeriahan Ramadhan dan menjadikan kita lebih bersemangat untuk merebut segala kelebihan yang terkandung di dalam madrasah Ramadhan al-Mubarak.

Kalau Euro kita ada analisis penuh perlawanan sama ada perlawanan yang sudah pun berlangsung mahupun yang akan berlangsung. Daripada pakar-pakar bolasepak sehinggalah di kedai-kedai kopi, masing-masing berkongsi suatu cerita yang sama iaitu bolasepak.

Mengapa tidak Bulan Ramadhan ini kita lakukan analisis ringkas tentang apa yang berlaku pada Ramadhan-Ramadhan yang berlalu, sejauh mana amalan kita, iman kita, keyakinan kita kepada Allah SWT dan ikhlas kita dalam menjalankan tugas sebagai hamba kepadaNya. Ambil sedikit masa untuk kita renung perjalanan kita yang saya kira rata-rata kita hari ini berada pada umur yang semakin matang. Apakah Ramadhan kali ini akan berlalu seperti angin yang bertiup, tidak ada kesan kepada kehidupan kita sedangkan Allah SWT sebut di dalam al-Quran kesan dari bulan yang mulia ini adalah darjat taqwa kepada Allah?

Kalau Euro kita sanggup bangun malamn semata-mata untuk menonton pasukan kegemaran kita beraksi, malah ada di kalangan kita yang bersengkang mata menunggu sepak mula perlawanan yang bermula pada pukul 2.45 pagi. Hebat!

Mengapa tidak bulan Ramadhan ini kita  juga bangun malam untuk memohon sesuatu kepada Allah SWT. Hanya 2 rakaat untuk solat tahajjud yang hanya mengambil masa 5-10 minit sahaja kemudian berdoalah kepada Allah SWT, mintalah apa sahaja yang kita hendakkan, merayulah apa yang kita hendak rayu. Berdoalah moga umur kita diberkati dan mati kita dirahmati.

Sebenarnya tidak salah kita meminati sesuatu perkara dan bersusah payah kerana perkara tersebut selagi kita tidak melanggar syariat Allah SWT cuma kadang-kadang dek disibukkan perkara itu kita terlupa ada perkara yang lain yang sebenarnya sangat penting dalam kehidupan kita. Perkara tersebut tidak lain tidak bukan ialah perkara yang berkaitan dengan akhirat kita.

Dalam dunia ini perkara yang berat dan susah akan menjadi mudah dan ringan bagi kita jika minat dan sayang kepada perkara tersebut. Dengan sebab itu tidak hairanlah kita mudah untuk bangun malam tengok bola, sebab kita minat dan sayang kepada bola sepak. Minat dan sayang sebenarnya boleh merubah segalanya.

Persoalannya, ada atau tidak perasaan sayang dan minat kita kepada kehadiran Bulan Ramadhan ini? Ini yang kita perlu soal kepada diri kita dalam menghadapi Ramadhan ini. Jika tiada ada sayang dan minat, datanglah berapa kali Ramadhan pun, tidak ada kesan kepada diri kita.

Hari ini kita berada pada penghujung bulan Syaaban dan dalam beberapa hari lagi kita bakal menyambut Ramadhan al-Mubarak, masih sempat untuk kita melakukan persediaan ringkas supaya Ramadhan kali ini lebih membekas di hati kita.

Kehadiranmu Dinanti Ya Ramadhan!

Penulis ialah Timbalan Presden Ma'ruf Club UIAM

Akta Keharmonian bukti Najib demokrat palsu

Harakahdaily, 12 Jul 2012
KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia sekali lagi disajikan ‘transformasi’ layu lagi lesu pentadbiran Datuk Seri Najib Razak yang kali ini berjanji memansuhkan Akta Hasutan 1948 hanya untuk digantikan dengan satu akta baru yang bakal diberi nama Akta Keharmonian Nasional.
“Walaupun pemansuhan Akta Hasutan ini apabila dipandang dengan mata kasar kelihatan positif, namun rekod prestasi pentadbiran Najib jelas membuktikan bahawa usaha-usaha ‘transformasi’ beliau tidak lain dan tidak bukan hanyalah helah politik yang tiada daya politik untuk melaksanakan Reformasi Politik yang telus, menyeluruh, dan dituntut segenap rakyat Malaysia,” kata Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar (gambar) dalam satu kenyataan.

Katanya, rekod prestasi pentadbiran Najib dengan terang menunjukkan beliau adalah seorang demokrat palsu apabila diingatkan bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 dimansuhkan dan kemudian diganti dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012, yang sama zalim seperti ISA.

Di samping itu, ujarnya penggubalan Akta Perhimpunan Aman 2012 yang bertujuan mengekang hak rakyat Malaysia berhimpun secara aman, terutamanya apabila Ketua Pembangkang merangkap Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Azmin Ali dan Badrul Hisham Shaharin dituduh bersalah di bawah akta itu berkaitan perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Selain itu, ujarnya Akta Keterangan (Pindaan) 2012 yang berusaha mengekang hak rakyat Malaysia bersuara, terutamanya di media atas talian seperti blog, Facebook dan Twitter, dan menggunapakai prinsip ‘bersalah hingga dibukti tidak bersalah’ (guilty until proven innocent).

Justeru, tegasnya PKR menggesa Najib untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948 tanpa menggantikannya dengan sebarang akta yang mempunyai kuasa-kuasa drakonian yang sama ibarat menggantikan tubuh badan anti-demokrasi dengan baju baru drakonian yang sama lusuh; demi membuktikan bahawa beliau adalah seorang demokrat sejati dan bukannya seorang demokrat palsu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai juga menggesa Najib mewujudkan satu Jawatankuasa Khas Parlimen (JKP) yang bersifat bi-partisan untuk mengkaji secara menyeluruh Akta Keharmonian Nasional yang beliau cadangkan, di mana JKP itu harus diberi mandat untuk membincangkan perihal perpaduan sosial dan perhubungan antara kaum.

Majlis media sosial jangan bersifat politik

Anis Nazri, 12 Jul 2012
KUALA LUMPUR: Idea penubuhan majlis media sosial disambut baik PAS, bagaimanapun ia perlu menjadi satu platform yang benar-benar dapat memberi manfaat kepada semua pihak.

Ia juga perlu dilihat bukan hanya untuk memantau media sosial membabitkan pembangkang kerajaan, tetapi turut memantau media sosial yang bercanggah dengan norma-norma murni.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata dengan pemantauan menyeluruh tanpa bersifat terpilih, idea ini perlu dilaksanakan secara serius.

"Mungkin ia idea politik, tapi kalau ia dijadikan platform yang betul-betul adil dan tidak berpihak, ia tiada masalah.  Majlis sebegini pun wujud di negara-negara lain seperti Amerika.

Kita tidak mahu majlis ini hanya memantau tindakan pembangkang semata-mata, tapi dalam masa sama membiarkan sahaja 'pihak-pihak lain' berbuat apa sahaja," tegas beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas cadangan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim untuk menubuhkan sebuah majlis media sosial di negara ini bagi membincangkan pelbagai isu dan aspek, termasuk berkaitan undang-undang serta penggunaan media berkenaan.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim mencadangkan keahlian majlis itu perlu diwakili semua pihak, sama ada daripada kalangan kerajaan dan juga Pakatan Rakyat, selain NGO-NGO dan pihak-pihak berkaitan.

"Keahlian yang terbuka sebegini memberi ruang untuk semua pihak melontarkan pandangan bagi memastikan majlis itu satu platform yang serius dan tidak bersifat politik semata-mata, dan mampu memberikan manfaat bersama," tegas beliau lagi.

Rais dalam kenyataannya semalam, berkata majlis berkenaan juga boleh memainkan peranan dalam mempastikan kandungan media sosial di negara ini mencerminkan industri kandungan tempatan dan bukan semata-mata bergantung kepada negara lain.

Dengan adanya majlis itu juga, masyarakat akan mengetahui betapa pentingnya memahami apa yang menjadi salah di sisi undang-undang dalam dunia biasa adalah juga salah di sisi dunia siber.

RHB tidak denda pekerja penuhi tuntutan agama

Harakahdaily, 12 Jul 2012
KUALA LUMPUR: “RHB tidak pernah dan tidak akan mendiskriminasikan mana-mana pekerja kami,” kata Pengarah Urusan RHB Bank, Johari Abdul Muid.

Justeru, beliau menjelaskan pihak RHB tidak pernah mengugut, menyalahkan atau mendenda mana-mana pekerja kerana memenuhi tuntutan agama di dalam atau di luar waktu bekerja seperti mana yang dipaparkan dalam akhbar Berita Harian dan Utusan Malaysia bertarikh 11 Julai 2012.

“Kami juga tidak akan menghalang mana-mana perkerja kami daripada memenuhi tuntutan agama,” jelasnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, adalah polisi RHB bahawa jumlah masa yang munasabah yang diambil untuk makan atau mengerjakan solat di luar waktu bekerja adalah termasuk dalam waktu kerja lebih masa.

Katanya, pemotongan hanya berlaku jika terdapat penggunaan masa yang tidak munasabah (excessive time taken).

“Walaupun polisi  tersebut telah digunapakai selama beberapa tahun, hingga ke hari ini, pihak RHB tidah pernah menyalahkan atau mendenda mana-mana pekerja yang telah mengambil jangka masa yang tidak munasabah untuk makan atau mengerjakan solat atau menyalahgunakan kemudahan elaun kerja masa tambahan,” ujarnya.

RM11.87 juta rebet air pangsapuri di Selangor

Harakahdaily, 12 Jul 2012
SHAH ALAM: Sejak program rebet air percuma diperkenalkan pada bulan Jun 2010, lebih kurang RM11.87 juta nilai rebet air percuma telah diberi kepada 250 kawasan pemajuan pangsapuri yang terdiri daripada 77,378 unit kediaman.

“Bagi kawasan di bawah MPAJ, sebanyak 43 kawasan pemajuan pangsapuri terdiri daripada 15,634 unit kediaman telah membuat tuntutan rebet air percuma,” ujar Iskandar Abdul Samad (gambar).

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Negeri Selamngor itu berkata, pelaksanaan program pemberian rebet air percuma pada peringkat awalnya  dilaksanakan melalui kupon.

Walau bagaimanapun, jelasnya terdapat kelemahan dalam melaksanakan kaedah itu berikutan kekurangan tenaga kerja daripada pihak pengurusan bangunan.

Ini, katanya sama ada pihak pemaju, Badan Pengurusan Bersama [Joint Management Body (JMB)] atau Perbadanan Pengurusan [Management Corporation (MC)] yang menyebabkan berlakunya kelewatan dalam tuntutan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Selain dari itu, katanya kerajaan negeri juga terpaksa  menanggung kos tambahan bagi  kerja-kerja percetakan kupon.

Justeru itu, jelas beliau lagi pada tahun 2011, penggunaan kupon telah dimansuhkan dan diganti dengan kaedah pengebilan amaun rebet air percuma secara automatik pada bil air unit kediaman setiap pembeli.

“Kaedah terbaru ini  adalah lebih telus, mudah dan sukar untuk disalah guna oleh pemaju, JMB atau MC,” ujarnya yang juga Adun Chempaka.

Beliau menjelaskan, selanjutnya pada tahun 2012, kaedah pemberian rebet air percuma dipermudahkan melalui konsep “Lapor dan Dapat” dengan format tuntutan kepada Syabas yang lebih ringkas supaya pengagihan rebet air percuma dapat dibuat secara berkesan dan meluas kepada semua pangsapuri kos rendah di Selangor.

Cara tahan 31 penduduk Cameron dikesali

Harakahdaily, 12 Jul 2012
KUALA LUMPUR: Suara Rakyat Malaysia (Suaram) melahirkan kekesalan mereka terhadap sikap pihak berkuasa yang menahan 31 penduduk Cameron Highland yang berhimpun dengan aman di depan Pejabat MB Pahang kelmarin.
(Penduduk Cameron membuat khemah di depan pejabat MB Pahang sebelum mereka ditahan polis - gambar Pahang Daily)

Bagi Suaram, tindakan polis membebaskan mereka di saat-saat akhir menjelang tempoh tahanan reman tamat tidak wajar.

"Seolah-olah pihak berkuasa menunggu arahan dan tidak tahu apa yang perlu mereka lakukan," kata jurucakap Suaram dalam satu kenyataan mereka hari ini.

Selasa 10 Julai baru-baru ini, 33 penduduk Cameron Highland berhimpun secara aman di depan pejabat MB Pahang bagi menuntut janjinya yang mahu menyelesaikan masalah tanah dan kediaman mereka yang terancam.

Mereka cuba berunding dengan polis untuk membolehkan mereka menunggu MB yang telah berjanji kepada mereka sebelum ini namun tidak berjaya.

31 dari mereka ditahan manakala dua yang dibebaskan adalah seorang Orang Asli dan seorang lagi lelaki tua.

"Seluruh episod ini membayangkan tangkapan ke atas penduduk ini dibuat berdasarkan arahan dan polis menunggu arahan apa dakwaan yang mahu dibuat ke atas mereka.

"Jadi kenapa mereka ditangkap? Ia jelas menunjukkan orang awam ditangkap dahulu sebelum pihak atasan membuat keputusan dan arahan apa yang hendak dibuat," kata R. Thevarajan, Koorditor Hak Keadilan Suaram.

Suaram difahamkan, 25 dari mereka ditahan di bawah Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2011 kerana gagal memaklumkan kepada pihak berkuasa perhimpunan mereka.

Tahanan lelaki telah diugut untuk dibuat ujian air kencing di bawah Akta Dadah Merbahaya. Selepas itu mereka di dakwa dibawah Seksyen 90 Akta Polis 1971 kerana membuat kecoh di balai polis.

Namun akhirnya mereka dibebaskan dengan jaminan polis tanpa sebarang dakwaan.

"Suaram beranggapan polis keliru samada untuk mendakwa mereka atau tidak kerana mereka adalah penduduk miskin yang menghadapi masalah isu tanah, paksaan pindah dan perobohan rumah.

"Ketua Polis Negara perlu memberikan penjelasan bagaimana mereka dikendalikan termasuk oleh pegawai yang menguruskan kes di Balai Polis Kuantan bernama Mohd Jasmani," desak Suaram dalam kenyataannya.

Karya disekat, mahu diberi anugerah pula - Zunar

Harakahdaily, 12 Jul 2012
KUALA LUMPUR: Kartunis Zunar atau nama sebenarnya Zulkefli Anuar Ulhaq menolak anugerah dan tropi bernilai RM10,000 dari Perdana Menteri berdasarkan prinsip.

(Zunar dengan karya-karyanya)


"Bagaimana mungkin saya menerima anugerah dari Perdana Menteri sedangkan di bawah pemerintahan beliau hak dan kebebasan saya sebagai kartunis dinafikan," kata Zunar dalam kenyataannya.
Beliau mengulas kenyataan beberapa rakan kartunis yang mengkritiuk beliau kerana menolak anugerah itu.

Sinar Harian dan Utusan Malaysia bertarikh 11 Julai yang menyiarkan artikel bertajuk "Kartunis Zunar didakwa Keliru" serta "Kartun bukan Platform Kutuk Pemimpin".

Dalam laporan tersebut, kartunis-kartunis tempatan mengkritik beliau, antara lain kerana menolak anugerah yang bakal disampaikan oleh Perdana Menteri serta pendirian politik dalam karya beliau.

Sejak mula berkarya, kata Zunar, beliau tidak pernah berhasrat untuk mengkritik karya atau pendirian sesama kartunis kerana itu bagi beliau tidak wajar.

"Namun kerana ia dibangkitkan, saya perlu memberi penjelasan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 20 Jun lepas, Kelab Putra Malaysia bersama beberapa pertubuhan menganjurkan program "Anda, PM & Kartunis" di Pasar Seni.

Bebarapa kartunis tempatan, termasuk Zunar ditawarkan anugerah berupa trofi dan wang tunai RM10,000.

Anugerah ini bakal disampaikan oleh Perdana Menteri, Najib Tun Razak.

"Memang saya menolak anugerah ini, tetapi saya tidak keliru malah penolakan ini atas soal prinsip berdasarkan fakta-fakta," kata Zunar.

Pada September 2010, Zunar ditangkap dan dimasukkan ke dalam lokap beberapa jam sebelum pelancaran buku "Cartoon-O-Phobia".

Beliau disiasat di bawah Akta Hasutan yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun jika disabit kesalahan.

Pejabat beliau di Brickfields telah dua kali diserbu, manakala lebih 500 buah bukunya dirampas ketika serbuan tersebut.

Selain itu, enam buah buku-buku kartun beliau diharamkan sejak 2009, iaitu Gedung Kartun, Perak Darul Kartun, Isu Dalam Kartun edisi 1, 2 dan 3 serta 1Funny Malaysia.

"Tidak cukup dengan itu, kilang-kilang pencetak yang mencetak buku saya diugut penarikan lesen, begitu juga kedai-kedai yang menjual buku saya di seluruh Malaysia," cerita Zunar.

Beliau mahu kerajaan mengembalikan hak-haknya sebagai kartunis.

"Tanpa mengembalikan hak-hak saya, anugerah dan wang tunai tersebut tidak mempunyai apa-apa nilai, malah tidak keterlaluan kalau saya anggap itu sebagai 'gula-gula pelembut sahaja," katanya.

Zunar juga didakwa berat sebelah dan sepatutnya berkecuali dalam berkarya.

"Ingin saya jelaskan pendirian bahawa apabila kezaliman berlaku, kita wajar memihak dan membela pihak yang dizalimi. Berkecuali bererti menyokong pihak yang zalim," katanya.

Beliau juga berkata, konflik yang berlaku bukan soal pertembungan politik antara Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional, tetapi jauh lebih besar.

"Iaitu antara rakyat menentang pemerintah yang zalim. Dalam konteks saya, kartunis menentang pemerintah zalim," tegasnya.

Zunar adalah salah seorang kartunis politik di Malaysia.

Tahun lepas beliau dianugerah "Keberanian Dalam Melukis Kartun Editorial 2011" oleh Rangkaian Hak Asasi Kartunis Antarabangsa, Washington.

Beliau juga mengadakan pameran kartun di Bilbao, Sepanyol dan di London hujung tahun lepas dan awal tahun ini.

Tiada ulasan: