Khamis, 24 Januari 2013

Selamat menyambut Maulidul Rasul: Mari kita ikut Nabi MUHAMMAD SAW

Selamat menyambut Maulidul Rasul: Mari kita ikut Nabi

 

Nik Abdul Aziz Nik Mat, 24 Jan 2013
PERUTUSAN MAULIDUR-RASUL 1434H


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Firman Allah SWT yang bermaksud :

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang) - Surah al-Ahzab, ayat 21

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran kita panjatkan ke hadrat Allah SWT kerana masih lagi berpeluang untuk berada di dalam bulan Rabiul Awwal tahun 1434 Hijrah ini.
Sekali lagi kita sama-sama berada dalam suasana menyambut Maulidur-Rasul yang merupakan satu rutin tahunan kepada umat Islam bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh dunia.

Sesungguhnya Rasulullah SAW adalah contoh yang terbaik untuk manusia dalam menjalani kehidupan seharian. Sengaja Allah SWT, melantik rasulNya dari kalangan manusia agar boleh dicontohi dan dijadikan tauladan.

Allah SWT tidak melantik rasulNya dari kalangan malaikat kerana malaikat ialah makhluk yang tidak mempunyai nafsu. Bagaimana manusia yang mempunyai nafsu mahu menjadikan malaikat yang berlainan fitrah sebagai tauladan?

Sesungguhnya, apabila Rasulullah SAW menjadi tauladan, ia bukan sahaja contoh di dalam ibadat tetapi dalam semua apsek kehidupan.
Aspek rumahtangga sebagai contoh, Rasulullah SAW terkenal sebagai seorang suami yang suka bergurau dengan isterinya.

Gurauan ini tidak pernah melunturkan nilai nubuwwah yang ada pada diri Baginda bahkan ia merupakan penyeri kepada kehidupan berumahtangga yang diperlukan oleh setiap manusia.

Kadang-kadang sudut ini yang dicuaikan oleh sebahagian daripada kita yang menjadikan kehidupan kita kaku dan beku tanpa gurau senda.

Demikian juga dalam aspek muamalat dengan rakyat. Rasulullah SAW terkenal sebagai seorang yang gemar menuturkan kata-kata manis sehingga menyenangkan pendengar.
Bahkan terdapat juga situasi Rasulullah SAW bergurau dengan gurauan yang benar sehingga menjadikan dirinya lebih dikagumi dan disayangi.

Apa yang lebih penting ialah kejayaan Rasulullah SAW merubah paradigma pemikiran masyarakat jahiliyyah yang tebal dengan tradisi karut dalam tempoh perjuangan baginda selama 23 tahun.

Sekalipun baginda merupakan seorang nabi yang juga kekasih Allah SWT, tetapi tempoh yang diambil oleh baginda untuk menjayakan misi dakwah di Mekah dan Madinah tidak mengambil masa sekelip mata.

Sirah inilah yang mengajar kita bahawa setiap perjuangan memerlukan tempoh masa yang tersendiri. Inilah lumrah dalam perjuangan yang wajib diterima oleh semua pendokong perjuangan Islam hari ini.

Hakikatnya, maulidur-rasul bukan hanya setakat meraikan kelahiran baginda Rasulullah SAW tetapi juga menjunjung tinggi syariat yang dibawa olehnya.

Syariat ini perlu diletakkan di tempat yang tertinggi dalam pelbagai aspek kehidupan. Jika semangat ini dipupuk, insya-allah kita akan melihat suasana sambutan Maulidur-rasul yang benar-benar bermakna akan wujud di negara ini, Insya-Allah.

Sekian.

Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1434H
Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat,
Al-Mursyidul Am,
Parti Islam Semalaysia (PAS)
Bertarikh : 12 Rabiul Awwal 1434H

Projek kondo Batu Caves batal - MB

Harakahdaily, 24 Jan 2013
KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Selangor hari ini mengumumkan projek pembinaan kondominium Dolomite Park Avenue di Batu Caves dibatalkan.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pembatalan itu dibuat selepas mendengar penjelasan terperinci dari Jawankuasa Bebas yang dilantik bagi mengkaji projek itu Selasa lalu.

Dalam mesyuarat itu katanya, Jabatan Perancang Bandar dan Desa telah membentangkan secara terperinci status pembinaan struktur dan bangunan di Batu Caves serta tahap keselamatannya.

"Selepas mendengar penjelasan itu, saya membuat keputusan supaya Majlis Perbandaran Selayang (MPS) membatalkan kebenaran merancang yang telah diberikan kepada Dolomite Properties Sdn Bhd untuk pembinaan kondominium Dolomite Park Avenue setinggi 26 tingkat.

"Keputusan ini dibuat demi menjaga keselamatan orang ramai dan memelihara alam sekitar," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu beliau berkata kerajaan Selangor menyokong sebarang projek pembangunan untuk kesejahteraan rakyat tetapi ia perlu dirancang dengan teliti, mengikut peraturan dan tidak membahayakan keselamatan rakyat.

"Saya amat berharap keputusan ini diterima positif oleh semua pihak kerana ia melibatkan keselamatan orang ramai.

"Kerajaan Selangor tidak berkompromi dengan mana-mana projek pembangunan yang boleh mengancam keselamatan rakyat," katanya.

Jangan disamakan Tunku dengan Mahathir

Harakahdaily, 24 Jan 2013
KUALA LUMPUR: Mahathir membabitkan Tunku untuk menemani beliau sebagai seorang yang menjenayahi negara, tulis Aspan Alias di dalam blognya.

Menurutnya, Mahathir melakukannya kerana kepentingan politik beliau dan parti beliau dan ini merupakan satu pembelotan terhadap negara merdeka kita.

“Sesiapa yang menjenayahi negaranya adalah pembelot dan rakyat wajar menghukumnya,” ujar beliau lagi.

Tulisan penuh beliau di dalam blog http://aspanaliasnet.blogspot.com/ sebagaimana di bawah.

Saya cuba untuk mengelak hendak menulis dan memberi komen tentang isu Dr Mahathir memalitkan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dengan isu pemberian kerakyatan kepada bangsa Cina seramai sejuta orang semasa dalam mengusahakan kemerdekaan negara dahulu. Saya gagal untuk mengelak dari membuat komen dalam isu yang di sebut oleh Dr Mahathir terhadap beliau dan saya terus menulisnya mengikut pengamatan saya terhadap isu yang disebut oleh Dr Mahathir ini.

Tunku telah lama meninggalkan kita dengan nama yang baik sebagai Bapa Kemerdekaan Negara Malaysia ini. Setelah mengaku bertangungjawab terhadap pemberian kerakyatan kepada pendatang asing Filipina dan lain-lain di Sabah Dr Mahathir cuba untuk membawa Tunku nampak sama bersalah dengan beliau dan ini merupakan satu penginayaan moral yang paling buruk di lakukan terhadap Bapa Kemerdekaan yang bertanggungjawab menyempurnakan pencapaian kemerdekaan kita dahulu.

Rakyat tahu pemberian kerakyatan kapada kaum Cina dan India adalah merupakan pra-syarat untuk mendapatkan kemerdekaan itu dan dirundingkan secara terbuka. Mereka yang diberikan kerakyatan itu termasuklah dari India sama ada India yang beragama Hindu mau pun yang beragama Islam. Suruhanjaya apa yang Mahathir cadangkan dalam isu pemberian kerakyatan semasa Tunku dahulu. Ia di buat secara terbuka dengan persetujuan semua pihak, bukannya dilakukan di dalam gelap seperti kerja mencuri seperti yang dilakukan oleh Dr Mahathir.

Ada di antara keturunan mereka telah mendapat kerakyatan itu telah menempa kejayaan seperti menjadi pemimpin besar negara ini. Tidak payah kita mengulangi kenapa Tunku dan pimpinan semasa itu memberikan kerakyatan kerana ia di baca oleh murid-murid sekolah menengah dan di universiti di seluruh dunia. Ia dilakukan untuk membina negara dan menolak kerajaan penjajah di bumi kita.

Mahathir membabitkan Tunku untuk menemani beliau sebagai seorang yang menjenayahi negara. Mahathir melakukannya kerana kepentingan politik beliau dan parti beliau dan ini merupakan satu pembelotan terhadap negara merdeka kita. Sesiapa yang menjenayahi negaranya adalah pembelot dan rakyat wajar menghukumnya. Saya pernah memberikan label terhadap Mahathir sebagai seorang yang mempunyai ‘migrant mentality’ beberapa ketika dahulu dalam blog ini dan beliau sendiri membuktikan tuduhan saya itu benar.

Mahathir tidak habis-habis dendamnya terhadap Tunku tetapi bagi sesiapa yang benar-benar bersikap sayang kepada negara akan tahu yang Tunku merupakan manusia yang tidak dapat dicari ganti dengan mudah bersabit dengan sikap pengorbanan terhadap negara ini. Mahathir cuba untuk menjatuhkan imej Tunku semasa beliau sudah tiada dan tidak dapat mempertahankan diri dengan tuduhan jahat Mahathir itu.

Tunku adalah seorang pemimpin yang disayangi oleh rakyat semua kaum dan beliau merupakan pemimpin yang mempunyai ‘magnanimity’ yang amat tinggi dan tiada siapa yang mampu menandingi beliau jika dipandang dari susut kemanusiaannya. Mahathir tidak boleh menyamakan dirinya dengan Tunku kerana menyamakan dirinya dengan Tunku serupalah menyamakan buah epal dengan buah bacang. Itu sahaja.

Kenyataan Mahathir ini amat melukakan hati banyak rakyat terutamanya kepada rakyat yang berhati dan berjiwa bersih dan ia meliputi semua kaum. Tidak siapa yang menyangka Mahathir akan sampai ke tahap ini memainkan politik beliau, kerana hendak menutup kelemahan serta jenayah moral beliau sendiri.

Siapa pun boleh mempertahankan Dr Mahathir ini tetapi hakikatnya beliau telah membuka segala kelemahan beliau untuk di tontoni oleh semua orang.  Rakyat sekarang boleh membuat pandangan yang ‘conclusive’ terhadap bekas Perdana Menteri ini dan kita tahu rakyat sekarang memandang beliau sebagai seorang pemimpin yang tidak mempunyai pemikiran dan keterampilan sebagai seorang negarawan.

Dr Mahathir gagal segagal-gagalnya untuk duduk dan berdiri sebagai seorang negarawan dan beliau tidak akan mencapai taraf itu buat selama-lamanya. “Mahathir is disgusting leader” kata saorang rakan yang bercakap dengan saya tentang isu ini.

Tunku, marilah kita panjatkan doa kepada Allah swt agar roh beliau dibariskan bersama roh-roh orang yang beriman dan syuhada….al-Fatihah

Gara-gara 'Janji Tak di tepati', 9 bilik gerakan UMNO ditutup

http://darisungaiderhaka.blogspot.com, 24 Jan 2013

Semuanya gara-gara janji 10 tahun lepas yang hingga kini masih tak ditepati oleh pemimpin Menteri Besar Johor sendiri..


Sebahagian besar bilik gerakan Umno cawangan di sembilan kampung setinggan, dekat sini ditutup tanpa sebarang aktiviti persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), meskipun tarikh yang ditunggu itu semakin hampir.

Pengerusi Tetap Umno Bahagian Pasir Gudang, Abu Bakar Alibi berkata, pihaknya tidak akan menjalankan sebarang kerja-kerja persediaan PRU13 kerana terlalu kecewa dengan tindakan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman yang masih gagal menunaikan janji pemberian hak milik tanah kepada penduduk setinggan.

Menurutnya, pihaknya juga tidak akan bertanggungjawab dengan tindakan pengundi yang boleh menjejaskan calon Barisan Nasional (BN) pada PRU13, sekiranya janji yang ditaburkan sejak lebih 10 tahun lepas belum dilunaskan.

“Apa sahaja tindakan pengundi dan apa sahaja yang bakal berlaku kepada calon BN pada PRU13 nanti, kami selaku Ketua Umno Cawangan tidak akan bertanggungjawab.

“Sekarang sudah lima bilik gerakan ditutup, kami difahamkan empat lagi bilik gerakan di kampung setinggan akan menyusul tanpa sebarang persiapan berdepan PRU13,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Umno Cawangan Kampung Senibong, Yacob Sahadan, 68, berkata, isu pemilikan tanah itu diperjuangkan sejak 1999 bersama lebih 400 penduduk, namun masih gagal menemui jalan penyelesaian.

Menurutnya, penduduk sehingga kini masih setia menuntut janji yang ditaburkan sejak 13 tahun lalu yang disifatkan sebagai janji tinggal janji.

“Masalah setinggan keseluruhannya melibatkan orang Melayu, jadi kami bimbang kekecewaan ini boleh menjejaskan undi Melayu dalam PRU13 nanti.

“Kami tak tolak pembangunan yang dirancang kerajaan, tapi tolong jangan sampai pinggirkan penduduk asal yang bersusah-payah meneroka tanah ini selama ini,” katanya.

Sementara itu, Ketua Umno Cawangan Kampung Plentong Baru, Mohd Saleh Arsad, 59, pula berkata, kepimpinan utama negara, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri sedang rancak menjelajah ke seluruh pelosok kawasan melancarkan janji ditepati, namun malang bagi rakyat di Pasir Gudang yang negerinya kononnya menjadi kubu kuat Umno masih menanti janji yang belum pasti.

“Ini perkara yang pernah dijanjikan Menteri Besar, kalau tak janji dan tak keluar dari mulut Menteri Mesar, kita pun tak memandai-mandai nak menuntut.

“Kami akan tunggu jawapan Menteri Besar, kalau masih bermain teka-teki, kita rancang akan buat rombongan berjumpa Perdana Menteri dalam masa terdekat,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Umno Cawangan Kampung Seri Makmur, Nordin Kasri, 49, berkata, kekecewaan lebih 400 penduduk kawasannya jelas ketara apabila janji pemberian tanah kurnia baru-baru ini telah ditukarkan kepada tanah tol.

Menurutnya, Abdul Ghani berjanji selepas pengurniaan tanah di Kampung Pasir Gudang Baru dan Masai akan menyusul ke Kampung Seri Makmur, namun saat akhir telah ditukar pemberian kepada tanah tol.

“Kegembiraan penduduk menunggu janji lebih 10 tahun lepas telah bertukar kecewa kerana tiba-tiba kerajaan nak bagi tanah tol yang bersifat sementara dan boleh diambil kerajaan bila-bila masa sahaja.

“Surat rayuan tidak setuju penduduk telah dihantar, kita minta selesaikan perkara ini segera kerana bilik gerakan PRU13 yang hambar ketika ini tidak mustahil akan turut ditutup,” katanya ~ Sinar

Hmm.. kalau ahli UMNO sendiripun ditipu oleh pemimpin UMNO.. rakyat jelata yang bukan ahli UMNO lagi mudah untuk ditipu..

Yalah.. Ahli UMNO menentukan siapa yang mereka mahukan sebagai pemimpin..

Biarpun mereka punya kuasa untuk menentukan siapa yang bakal jadi pemimpin yang bakal dipilih pula oleh rakyat biasa sebagai Wakil Rakyat namun bukanlah satu masaalah untuk menipu mereka oleh pemimpin UMNO..

Kalau ahli yang melantik pemimpin UMNO itu sebagai pemimpinpun boleh ditipu mereka.. rakyat biasa ni apalah sangat...

Rasulullah gilap OKU demi perjuangan Islam

Mohammad Faizal Che Yusof, 24 Jan 2013
SEBAGAIMANA biasa setiap kali tibanya 12 Rabiul Awal akan dianjurkan pelbagai acara memperingati lahirnya seorang rasul junjungan, pembawa rahmat sekalian alam. Sambutan tahun ini seharusnya lebih bermakna kerana umat Islam turut berhadapan dengan suatu pilihan raya yang penuh sejarah di Malaysia.
Mahu tidak mahu, suka atau tidak, urusan pilihan raya tidak boleh dipisahkan dengan apa yang dibawa oleh Baginda Rasulullah SAW. Baginda bukan sekadar pendakwah biasa, Baginda adalah segala-galanya. Demikianlah dalam hal kenegaraan, Baginda telah menunjukkan contoh terbaik bagaimana Islam perlu dimartabatkan di mana saja seorang pemerintah Islam itu berada.

Saya akan menfokuskan perbincangan kita dalam suasana yang ada ini bagaimana Baginda Rasulullah SAW dan para sahabat memberi teladan yang amat hebat dalam membangunkan OKU. Sesungguhnya teladan itulah menjadi aspirasi untuk saya mengenengahkan apakah model pembangunan OKU yang perlu di Malaysia.

Mari kita telusuri, apakah yang telah dibentangkan dalam perjalanan sirah Islam yang amat mengkagumkan itu.

Sikap meraikan keperluan OKU di kalangan sahabat-sahabat telah mula dilakukan sejak zaman awal Islam, di kota Mekkah lagi. Antara kisah yang dapat dikesan bagaimana Saidina Abu Bakar Al-Sidiq telah diberi suatu jaminan oleh keluarga Ad-Daghna seorang terhormat di Mekah.

Dalam satu tempoh, Ad-Daghna telah memberi jaminan keselamatan kepada Saidina Abu Bakr As-Sidiq untuk beliau melakukan ibadat sebebasnya tanpa gangguan dari kaum Quraisy Mekah. Jaminan tersebut telah diberikan kerana sikap Saidina Abu Bakar yang amat penyantun kepada golongan daif termasuk OKU. Dalam suasana umat Islam ditindas oleh kaum Quraisy, Saidina Abu Bakar masih utuh menjaga keperluan-keperluan OKU yang ada di Mekah ketika itu.

Sikap Saidina Abu Bakar ini diteruskan hinggalah ke akhir hayatnya. Bagaimana sebaik kewafatan Baginda Rasulullah SAW, beliau telah menanyakan kepada anaknya Saidatina Aishah RA adakah lagi yang dilakukan oleh Baginda Rasulullah SAW yang masih belum beliau kerjakan.

Aishah RA telah menceritakan bagaimana setiap hari Baginda Rasulullah SAW telah menziarahi seorang Yahudi yang buta dan memberikan beliau makanan dengan menyuapkan langsung ke mulut Yahudi itu. Walhal Yahudi yang buta mata itu tidak pernah berhenti dari mencaci Baginda Rasulullah SAW tanpa disedari bahawa orang yang dicacinya itulah yang memberikan beliau makan.

Saidina Abu Bakar kemudiannya bergegas ke tempat yang diceritakan oleh anak perempuannya itu dan membuat sebagaimana dikhabarkan oleh Aishah RA. Sebaik beliau menyuapkan Yahudi yang buta itu, berkatalah sibuta itu “Siapakah kamu?”. Saidina Abu Bakar menjawab, “Akulah orang yang biasa menyuapi kamu”. Yahudi itu lalu membentak, “Bukan, bukan. Kamu bukan yang biasa itu. Dia menyuapkan aku dengan amat lembut tidak macam kamu”.

Mendengar kata-kata Yahudi yang buta itu, Saidina Abu Bakar terus mengalir air matanya mengenangkan hebatnya jasa Rasulullah SAW. Kemudian Saidina Abu Bakar menceritakan siapakah beliau dan kewafatan Rasulullah SAW. Si Yahudi itu lalu menangis dan merasa kesal atas sikapnya yang tidak henti-henti mencaci orang yang sebenarnya menyuapinya setiap hari.

Yahudi yang buta itu akhirnya memeluk Islam atas kehebatan sikap yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW dan Saidina Abu Bakar As-Sidiq.

Dua contoh di atas cukup memberi pengajaran bagaimana pemerintah perlu menyantuni OKU dari aspek kebajikan dan keperluan asasinya.

Jika nak dibincangkan, masih banyak contoh yang ditunjukkan oleh Baginda Rasulullah dan para sahabat dalam menjaga kebajikan OKU hinggakan mereka cukup senang dalam menempuh kehidupan sebagai hamba Allah yang cacat.

Jika Rasulullah SAW dan para sahabat telah menyediakan satu teladan hebat dalam aspek kebajikan, demikianlah juga dalam aspek hak-hak asasi OKU.

Bagaimana sikap Rasulullah SAW kepada seorang buta yang masyhur iaitu Abdullah Ibn Ummu Maktum? Beliau yang buta telah diberikan kepercayaan yang cukup besar setelah dibekalkan ilmu oleh Baginda Rasulullah SAW. Bermula sebagai pendakwah ke Madinah sebelum era hijrah, hinggalah imam solat menggantikan Rasulullah SAW, muazin dan penjaga kota Madinah ketika Rasulullah SAW keluar berperang. Bahkan di zaman khulafah al-Rasyidin kedua, Saidina Umar RA telah membenarkan untuk beliau menyertai tentera Islam dan beliau akhirnya syahid dalam pertempuran tersebut.

Selain itu, Ammar Ibn Jumuh yang seorang OKU anggota telah dibenarkan untuk menyertai tentera dalam Perang Uhud. Beliau sekali-kali tidak menjadikan kecacatannya sebagai helah untuk tidak berjihad. Bahkan beliau menyebut bila ditanya apakah beliau ingin berperang dengan keadaannya yang cacat itu, beliau menjawab “Kaki aku yang cacat inilah akan mendaki tangga-tangga syurga”. Ammar ibn Jumuh kemudiannya telah syahid di Medan Uhud.

Lebih dari itu, Baginda Rasulullah SAW dan para sahabat mampu melihat potensi setiap OKU di Madinah untuk digilap demi perjuangan Islam.

Jika dunia hari ini membicarakan betapa OKU perlu dibangunkan dari aspek kebajikan dan hak, Islam telah awal mengiktiraf prinsip-prinsip tersebut dengan ditunjukkan sendiri oleh Rasulullah SAW dan para sahabat radhiallahuanhum.

Nah, apa lagi yang perlu kita tunggu? Kehebatan tamadun Islam dalam membangunkan OKU kini terus diamalkan oleh dunia barat hari ini. Pelbagai dokumen telah diadakan sebagai komitmen mereka kepada golongan dhaif yang sengaja dicipta Allah SWT guna menunjukkan kekuasaan-Nya yang Maha Agung.

Kini terpulanglah kepada kita untuk menteladani apa yang ditunjukkan oleh Baginda Rasulullah SAW dan para sahabat. Impian itulah menjadi cita-cita saya bersama Malaysia baru pasca PRU13, Insya Allah.

Penulis ialah Sekretariat Prihatin OKU LKKP.

Lagi billboard PAS dibakar di Negeri Sembilan

Faiz Abdullah, 24 Jan 2013
(Penasihat MTD Lenggeng, Zulkefly Mohamad Omar (ketiga kiri) bersama AJK MTD PAS Lenggeng dan AJK PAS Kampung Sungai Jai di hadapan Billboard 'Janji Pakatan Rakyat' yang dibakar)

SEREMBAN: Sebuah lagi Billboard PAS yang  dibakar di Negeri Sembilan iaitu di Kampung Sungai Jai, Lenggeng di bakar oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Kejadian disedari oleh seorang penyokong PAS, Adnan Mohamad pada pukul 11.30 pagi.

Billboard 'Janji Pakatan Rakyat' tersebut baru sahaja didirikan tiga hari sebelum kejadian di hadapan kediaman Adnan.

Penasihat MTD Lenggeng, Zulkefly Mohamad Omar berkata tindakan ini melihat betapa 'desperate' dan takutnya pihak tertentu terhadap janji Pakatan Rakyat menjelang Pilihan Raya Umum ke 13.

"Jelas bahawa Pakatan Rakyat lebih awal kemukakan Manifesto berbanding Barisan Nasional. Ini bukti kita telah bersedia untuk tunaikan janji negara berkebajikan pada rakyat.

"Kita sentiasa katakan kita tidak amalkan politik rosakkan harta milik parti yang sah, kerana Malaysia sebuah negara demokrasi yang beri peluang kepada semua parti politik untuk memberi penerangan dan menyatakan apa yang berlaku," kata Zulkefly yang juga AJK PAS Pusat.

Berikutan kejadian itu Timbalan Ketua Cawangan PAS Kampung Sungai Jai, Ibrahim Jalil membuat satu laporan polis di Balai Polis Lenggeng.

Minyak di atas daratan di Kelantan

Rizal Tahir, 24 Jan 2013
KOTA BHARU: Berita gembira bakal diterima oleh rakyat Kelantan sekiranya penemuan minyak benar-benar berlaku di atas daratan di beberapa buah lokasi di negeri itu.

Bagi mengesahkan perkara itu, kerajaan negeri bakal melantik sebuah syarikat untuk mengkaji secara sah wujudnya ura-ura berhubung penemuan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa (gambar), berkata walaupun Petronas enggan mendedahkan maklumat itu, namun ianya sampai juga pada kerajaan negeri.

“Antara kawasan yang dijangkakan mempunyai rizab itu Kota Bharu dan Tumpat,”ujarnya.

Husam menambah, cadangan untuk melantik syarikat luar berkenaan telah dipersetujui dalam mesyuarat exco semalam di Kota Darul Naim.

Pada sidang medianya itu, Husam berkata, proses pelantikan syarikat tersebut yang bertanggungjawab untuk mengesan penemuan minyak itu akan dilakukan seberapa segera yang mungkin.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas identiti syarikat terbabit buat masa sekarang.

Bagi menjayakan hasrat itu, kerajaan negeri akan berunding dengan syarikat terbabit secepat mungkin disamping mengguna pakai setiap undang-undang yang ada bagi menghasilkan sendiri pengeluaran minyak.

Antaranya melalui saman kerajaan negeri kepada Petronas, kerajaan Pusat menyatakan minyak di atas daratan adalah hak sepenuhnya negeri berkenaan bukannya pusat.

Beliau juga turut mengakui, rizab penemuan minyak itu lebih besar jika dibandingkan dengan yang ada di laut.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan kerajaan Pusat dan Petronas yang mendakwa Kelantan tidak berhak mendapat royalti kerana kedudukannya melebehi tiga batu nautika dari daratan.

Ini bermakna, katanya apabila penemuan minyak di darat dalam negeri Kelantan, kerajaan Pusat tidak boleh berbuat apa-apa berdasarkan hujah tersebut.

“Adakah kerajaan Pusat boleh menerima dengan dakwaan mereka sendiri dan Kelantan tidak akan membayar pada mereka walaupun satu sen berdasarkan hujah tersebut, sekiranya benar hasil minyak benar-benar terdapat di darat,”ujarnya.

Husam juga turut menyifatkan kenyataan Petronas dan kerajaan sebagai berbahaya apabila mendakwa Kelantan hanya boleh mendapat hasil sekiranya ia dikeluarkan dari bumi negeri itu.

Tiada ulasan: