Jumaat, 26 Ogos 2011

SUSAH JUGA...ORANG SALAH..TAK RASA BERSALAH...BUAT BODOH JE...DALAM HATI ALLAH SAJA...HUKUM ALLAH DIAKHIRAT...ALLAH JUGA SAJA YANG TAHU....

Gantirugi tunai jika tangguh penerbangan lebih 4 jam
Ogos 25, 11 1:39pm

Mulai November ini, para penumpang pesawat syarikat-syarikat penerbangan yang mengalami masalah penundaan masa penerbangan melebihi empat jam akan berhak mendapat gantirugi wang tunai Rp300,000 (kira-kira RM107) setiap orang dari syarikat terbabit.

Perkara ini terkandung dalam Peraturan Menteri Perhubungan, yang baru di tandatangani Menteri Perhubungan Freddy Numberi pada 8 Ogos, akhbar harian Kompas melaporkan hari ini.

Laporan itu memetik Ketua Pusat Komunikasi Awam kementerian, Bambang Ervan sebagai berkata bahawa peraturan baru itu akan berkuatkuasa tiga bulan setelah ia ditandatangani.

"Mulai November ini, penumpang boleh membawa kes ke mahkamah jika syarikat penerbangan berkenaan tidak membayar gantirugi. Kalau dari pihak kami, dendanya berbentuk pentadbiran," katanya.

Denda pentadbiran yang dimaksudkan ialah pembekuan permit perniagaan selama 14 hari jika syarikat penerbangan terbabit tidak mematuhi surat peringatan sebanyak tiga kali berturut-turut.

Dalam peraturan sebelum ini, syarikat penerbangan hanya dikehendaki memberi minum dan makanan ringan serta makan tengah hari atau makan malam kepada para penumpangnya jika masa penerbangan ditunda lebih tiga jam.

- BernamaIsu tanah Jln Sultan: Chua jadi 'zero', kata DAP
Ogos 25, 11 12:26pm

Kenyataan terbaru pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar berhubung pengambilalihan tanah di sekitar kawasan Jalan Sultan untuk pembangunan MRT merupakan "tamparan hebat" kepada presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, kata DAP.

Setiausaha publisiti DAP, Tony Pua berkata kenyataan itu Syed Hamid itu bercanggah dengan kenyataan Chua kelmarin bahawa "satu persetujuan" telah dicapai bagi membolehkan kerajaan mengambil alih hak milik strata untuk hartanah yang terletak 100 kaki di bawah tanah.

Menurut Chua, persetujuan itu akan membolehkan terowong MRT dibina pada paras berkenaan dan pada masa yang sama hak ke atas bangunan dan tanah di atas paras itu akan kekal di tangan pemilik sedia ada.

Syed Hamid bagaimanapun semalam mengumumkan bahawa SPAD kini sedang mengusahakan satu penyelesaian bagi membolehkan pengusaha terbabit kembali ke lot masing-masing selepas MRT itu siap dibina.

Ketua pegawai eksekutif SPAD sendiri, Mohd Nur Ismal Kamal pula dilaporkan berkata, tiada jaminan untuk membolehkan pengusaha tersebut kembali berniaga di kawasan masing-masing.

Perkembangan itu menunjukkan Syed Hamid telah memberikan presiden MCA itu satu "tamparan hebat," kata Pua yang mengiaskan demikian dalam satu kenyataan hari ini.

"Chua sudah bertukar daripada seorang 'hero' kepada 'zero' dalam tempoh 24 jam," katanya lagi yang menambah, keputusan yang saling bercanggah seperti itu dibuat oleh kerajaan "setiap hari."

Pua juga berkata, alasan yang dikemukakan Syed Hamid berhubung sebab pengambilalihan tanah itu juga "karut semata-mata."

Jelasnya, Kanun Tanah Negara 1965 telah dipinda pada 1990 untuk membolehkan pengambilalihan kawasan di bawah tanah, tanpa menjejaskan hartanah di atas paras itu dengan penambahan Bahagian Lima (A) (Seksyen 92A hingga 92G) di bawah Klausa 3.

"Pindaan itu membolehkan tanah 'bawah tanah' itu dilupuskan, yang kemudiannya boleh diberimilik atau dipajak bagi membina terowong, kawasan parkir atau untuk memasang paip." katanya lagi.

Beliau juga mendakwa, Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) cuba merampas tanah yang menempatkan lot kedai warisan di kawasan yang popular dengan gelaran Chinatown itu untuk mendapatkan keuntungan dan bukannya untuk kerja-kerja pembinaan MRT.

Tindakan untuk mendapatkan keuntungan ini menunjukkan ketidakjujuran kerajaan kerana tanah berkenaan boleh diambil tanpa menjejaskan milikan hartanah di kawasan permukaan tanah.

(Prasarana) mesti segera menarik balik arahannya ke atas pemilik tanah terlibat," katanya lagi.


Chegubard pertahan dakwaan cincin RM24j
Susan Loone
Ogos 25, 11
11:41am

Bekas anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, Badrul Hisham Shaharin mempertahankan dakwaannya bahawa cincin berharga RM24.4 juta dibawa masuk ke negara ini baru-baru ini untuk isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

badrul hisham shaharin altantuya police questioning 290509 03Katanya, Rosmah dilaporkan telah memeriksa ketibaan cincin
tersebut di bahagian kargo Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 16 April.

Badrul (kiri), yang lebih baik dikenali sebagai Chegubard berkata, penyokong setia Rosmah pula menjadikan keadaan bertambah buruk buat isteri perdana menteri itu, kerana mereka membuat kenyataan yang bercanggah mengenai cincin itu, yang didakwa diterbangkan dari New York.

Sehubungan itu, beliau menggesa 'wanita pertama' itu supaya menjelaskan pembabitannya dalam pembelian cincin tersebut dari Yacob & Co kerana namanya didakwa tercatat dalam kolum penerima pada dokumen Kastam.

Chegubard telah mendedahkan 'bukti' tersebut di Pulau Pinang sebelum membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di negeri itu bulan lepas.
Tiada ulasan: