Selasa, 23 Ogos 2011

MONOPOLI DALAM MUAMALAT ISLAM DILARANG..MENGHINA BURUK MUKA ORANG...SAMA MENGHINA CIPTAAN ALLAH...SAPE KITA NAK MENGHINA ALLAH

Tiada dasar pengangkutan udara benarkan monopoli
Abdul Rahim Sabri
Ogos 23, 11
7:07pm

PKR mendakwa perjanjian pertukaran saham antara Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) dan Air Asia akan mewujudkan satu syarikat penerbangan yang mendominasi pasaran penerbangan domestik.

youth leaders <span class=wacana ekonomi 120611 rafizi ramli.JPG" align="right" height="364" width="286">Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli berkata, ketiadaan dasar pengangkutan udara menyebabkan mustahil wujud pemain baru untuk mencabar monopoli AirAsia dalam industri itu.

"Oleh itu, mangsa utama kepada kewujudan sebuah monopoli penerbangan domestik ini adalah rakyat dan MAHB (operator lapangan terbang negara).

"Air Asia akan menggunakan sepenuhnya kelebihan sebagai monopoli penerbangan tunggal negara untuk mendapatkan kehendak-kehendaknya dari MAHB yang sebelum ini terbantut, memandangkan hubungan yang sering tegang di antara AirAsia dan MAHB," dakwanya.

Rafizi berkata, oleh kerana tiada dasar pengangkutan udara atau undang-undang yang mengawalselia dan memandu pembangunan industri itu, kemasukan pemain baru kebiasaannya ekoran jaringan dengan elit politik yang seterusnya membentuk monopoli.

Sementara itu, Rafizi berpendapat, keputusan MAS menarik diri daripada pasaran domestik untuk fokus kepada pasaran premium sebenarnya boleh dibuat secara bebas oleh kepimpinannya dan Khazanah tanpa melibatkan Air Asia.

<span class=azlan" align="left" height="200" width="300">"Penyertaan AirAsia dalam keputusan-keputusan penting melibatkan MAS akan membuka ruang kepada pertembungan kepentingan yang besar dan sepatutnya membimbangkan semua pihak," katanya.

Untuk tujuan itu, Rafizi berkata, MAS memerlukan kepimpinan yang berwibawa dengan pengetahuan dan pengalaman dalam industri penerbangan bagi mengelakkan perkara tersebut berlaku.

"Ini tidak akan berlaku sekiranya kepimpinan MAS diterajui sebuah jawatankuasa yang ahlinya mempunyai kepentingan berbeza.

"Keputusan khazanah melantik sebuah jawatankuasa dan seorang ketua pegawai operasi sementara adalah membimbangkan memandangkan keadaan MAS yang mendesak," katanya.


Zuraida: K'jaan tak boleh saman saya
Abdul Rahim Sabri
Ogos 23, 11
1:42pm

Ketua Wanita PKR berkata kerajaan tidak boleh menyaman individu yang mengkritik, khususnya berhubung dakwaannya pendatang tanpa izin (PATI) diberikan 'skrip bersumpah' menyokong BN.

Bagaimanapun, Zuraida Kamaruddin berkata, beliau tidak gentar berdepan kemungkinan dikenakan tindakan itu walaupun menganggapnya "terkeluar" daripada peruntukkan undang-undang.

"Kalau terjadi (saman), kita dapat bukti (PATI) mengangkat sumpah, ada dolak dalih dalam kerajaan.

"Apa-apa tindakan kita buat sesuatu, kita tidak buat tanpa asas. Kita bertanggungjawab," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Zuraida mengulas hasrat Kementerian Dalam Negeri (KDN) semalam yang menimbang mengambil tiga tindakan terhadapnya yang masih belum membuat laporan polis dan mengemukakan bukti berkaitan dakwaan itu.

Tan Sri Mahmood Adam dilapor berkata, langkah itu sama ada membuat laporan polis terhadap Zuraida, melaporkannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) atau menyaman ahli parlimen Ampang itu.

Zuraida berkata, susulan kenyataan itu, beliau disarankan beberapa peguam supaya menyahut cabaran kerajaan.

Beliau berkata, beliau sepatunya membuat aduan polis hari ini tetapi menangguhkannya kerana "masanya tidak sesuai".

"Insya-Allah dalam minggu ini (buat laporan polis)... Kita tunggu masa dan saat yang sesuai (untuk dedahkan). Kita sedang buat back-up," katanya.

Dalam sidang media yang sama, pengarah strategik PKR Rafizi Ramli berkata KDN harus bersikap adil dengan membuat penyiasatan terhadap isu yang dibangkitkan oleh Zuraida.


'Saiful beritahu plastik dimasukkan ke duburnya'
Hafiz Yatim
Ogos 23, 11
11:13am

Saksi pembelaan kedua, bekas doktor di Hospital Pusrawi Dr Mohamad Osman Abdul Hamid dalam keterangannya berkata Mohd Saiful Bukhari Azlan, pegandu dalam kes liwat yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahunya bahawa objek plastik dimasukkan ke dalam duburnya seperti dinyatakan dalam laporan perubatannya.

dr mohamed osman abdul hamid pusrawi hospital saiful bukhari azlan anwar ibrahim sodomy 2 interview 040908 07Apabila diasak oleh ketua pendakwaan Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, Dr Osman (kanan) bersetuju bahawa Saiful mendakwa beliau diliwat oleh seorang VIP tetapi juga mempertahankan kenyataannya bahawa bekas pembantu Anwar itu juga mengakui objek plastik dimasukkan ke duburnya.

Beliau merupakan doktor pertama ditemui Saiful pada 28 jun 2008.

Saksi yang berasal dari Myanmar dan mendapat pendidikan perubatannya dari Universiti Yangon berulang-kali menafikan cadangan oleh Peguam Cara Negara II itu bahawa beliau tidak menulis plastik dimasukkan ke dubur selepas pemeriksaan dijalankan.

Jelasnya, Saiful datang ke Pusrawi pada 28 Jun, 2008 dan mengadu kesakitan di duburnya.

"Dia (Saiful) terus bercakap kepada saya dan katanya melibatkan VIP dan dia berada berasa takut," kata Osman di hadapan hakim Datuk Zabidin Mohd Diah.

Selepas menjalankan pemeriksaan, beliau dapati tiada kesan koyakan atau berdarah di kawasan berkenaan dan ketika itu Saiful memberitahu dia diliwat dengan objek plastik dimasukkan ke duburnya.

Hospital Pusrawi Emergency ward 280708.jpg"Saya ada catatkan ini selepas Saiful beritahu saya selepas pemeriksaan dijalankan dan ada masukkan sebuah protoskop," katanya.

Menurut Osman, beliau juga mencadangkan supaya Saiful merujuk kepada hospital kerajaan dan membuat laporan polis.

Menjawap soalan Yusof, Osman berkata memasukkan plastik bukan meliwat. Beliau juga menafikan bahawa nota perubatan itu ditambah kemudiannya.

Yusof: Nota (mengenai objek plastik berkenaan) dicatatkan kemudian?

Osman: Nota ditambah selepas pasca pemeriksaan.

Yusof: Saya andaikan dia tidak kata sebarang plastik.

Osman: Dia (Saiful) ada beritahu saya.

Karpal, dalam pemeriksaan balas, kemudian bertanya sama ada nota dicatakan pada hari selepasnya. Osman bagaimanapun menafikannya dan berkata ia dicatatkan pada hari yang sama.

Anwar, dalam kenyataan sepanjang 32 halaman semalam menafikan bahawa beliau mempunyai hubungan seks dengan bekas pembantunya itu.

Anwar dituduh meliwat Saiful di Unit 11-5-1 Kondominimum Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukumaan penjara sehingga 20 tahun dan disebat.Muslihat di sebalik permohonan maaf Kompas
Kuek Ser Kuang Keng
Ogos 23, 11
10:06am

Ahad lalu, harian terkenal Indonesia Kompas memohon maaf kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak berhubung laporan yang diterbitkan mengenai dirinya dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Namun, permohonan maaf itu didapati hanya diselitkan dalam satu wawancara dengan Najib. Malaysiakini juga difahamkan bahawa ia juga dilakukan pada saat-saat terakhir oleh pengurusan tertinggi Kompas.

Artikel pedas, yang menjadi kontroversi itu bertajuk 'Istri PM Najib dan Cincin 24 Juta Dollar'. Ia disiarkan pada isu Kompas 4 Ogos lalu tetapi dengan mudahnya boleh dilayari di versi Internet di Malaysia.

Nooryana Najwa Najib and Daniyar NazarbayevAntara lain, artikel itu mengaitkan Rosmah dengan pembelian kontroversi sebentuk cincin bernilai RM24 juta, dan mendakwa bakal besan Rosmah, Maira Nazarbayev, mempunyai hubungan dengan "mafia Rusia".

Maira Nazarbayev dari Kazakhstan adalah ibu kepada Daniyar Nazarbayev yang telah bertunang dengan Nooryana Najwa, anak gadis Najib dan Rosmah.

Kompas juga dalam laporannya itu menyifatkan Rosmah sebagai menjalani "kehidupan yang penuh kontroversi", dan mengaitkannya dengan Perimekar, syarikat yang dikatakan telah menerima komisen jutaan ringgit berikutan penjualan kapal selam Scorpene.

Menurut penulis, perjanjian yang mencurigakan itu antara faktor yang membawa kepada pembunuhan wanita warga Mongolia Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006.

Menyedari artikel berkenaan mampu memberi kesan dan menjejaskan reputasi Najib, dua penasihat perhubungan awam tidak rasmi Najib - seorang daripada mereka dikaitkan dengan konglomerat Indonesia - bertindak segera mententeramkan keadaan - dengan meminta Kompas memohon maaf.

NONEMenurut sumber Malaysiakini, permohonan maaf yang dituntut oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada mulanya ditolak oleh editor Kompas yang bertegas mempertahankan artikel mereka, khususnya berhubung dakwaan kegiatan kongsi gelap Maira, yang juga boleh dilayari secara meluas di Internet.

Dua penasihat itu kemudiannya mengancam mengugut Kompas dengan tindakan undang-undang, tetapi ini juga gagal untuk menundukkan akhbar Indonesia yang berpengaruh itu.

Kompas, bagaimanapun bersetuju membuka ruang kepada Najib untuk menjawap dan menangkis segala tuduhan dengan menghantar editor antarabangsa, Jimmy Harianto bagi menemubual Najib di Putrajaya pada Khamis lalu.

Bagiamanapun pada Ahad lalu, agensi berita nasional Bernama mengesahkan bahawa Kompas telah meminta maaf kepada Najib.

Setakat ini, mengapa Kompas membuat pusingan U pada saat-saat terakhir belum jelas tetapi menurut sumber, keputusan berkenaan telah dibuat dalam keadaan "situasi luar biasa".

Namun, akhbar itu jelas tidak membuat permohonan maaf secara penuh - ia boleh diibaratkan sebagai 'permohonan maaf separuh'.

Malah, permohonan maaf itu diselitkan pada perenggan 10 di halaman 10 akhbar itu dalam laporan yang bertajuk 'PM Najib Razak: Demokrasi Juga Terjadi di Malaysia'.

NONEArtikel wawancara dengan Najib itu memetik perdana menteri Malaysia itu menafikan dakwaan dalam artikel Kompas sebelum ini dan diikuti dengan permohonan maaf satu ayat yang berbunyi: “Atas pemberitaan tersebut, Pemimpin Redaksi Kompas Rikard Bagun, Sabtu (20 Ogos) di Jakarta, secara khusus menyatakan permintaan maafnya kepada Ketua Kerajaan dan Keluarga."

Selain menerbitkan penafian Najib, akhbar itu juga tidak menyatakan bahawa dakwaan dalam artikelnya itu adalah tidak benar. Malah Kompas juga tidak menarik semula balik artikel, yang didakwa menghina Najib dan isterinya itu.

Namun, di Malaysia, media arus perdana mencanang-canangkan permohonan maaf itu dan menyiarkannya di halaman utama mereka.

Tiada ulasan: