Jumaat, 19 Ogos 2011

SILAP PERCATURAN@PERMAINAN POLITIK ...IA MAKAN DIRI...KITA TIMBUL KEBENCIAN...MAKA KITA YANG BUAT...AKAN DIBENCI DAN MELUAT KAT KITA..ORANG DAH CERDIK

Undian tajuk Usah Masuk Perangkap Umno
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Mulai hari ini, undian dilakukan terhadap tajuk muka depan Harakah bil 1666 yang berada di pasaran mulai Khamis dengan tajuk ‘Usah Masuk Perangkap Umno' digunakan sebagai tajuk berita utama berikutan kenyataan yang dibuat oleh Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berhubung dengan isu pemeriksaan JAIS kepada gereja DUMC.

Bagi membaca kenyataan penuh, boleh baca Harakah cetak atau terus langgani harakah digital yang dikenali bagai 'elektronik paper' di alamat, http://epaper.harakah.net.my

Undian ini terbuka kepada semua pembaca dan mereka boleh mengundi sekali sahaja sama ada untuk setuju atau tidak setuju atau tidak pasti dengan pilihan tajuk berkenaan.

Untuk membuat undian, boleh terus kepada link http://myharakah.net.

Sejauh mana popularnya tajuk ini digunakan sebagai tajuk utama akhbar Harakah akan dilihat dalam tempoh dua hari lagi, pada hari Sabtu nanti, kita akan mengundi tajuk lain pula.

Manakala keputusan undian bagi tajuk Harakah sebelum ini, ‘Henti Jadi Tali barut’ berada pada tahap yang tinggi 95.86 peratus atau 440 daripada 459 undian bersetuju dengan tajuk tersebut.

Terdapat 15 undian (3.27%) yang tidak bersetuju dan 4 undian (0.87 %) yang berkecuali atau tidak pasti.

Untuk melihat keputusan terperinci terhadap undian semasa dan juga undian-undian yang telah dilakukan sebelum ini, boleh terus kepada link http://myharakah.net/polls.php.


Himpunan bantah Syiria esok
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Dewan Pemuda PAS Pusat akan mengadakan himpunan bagi membantah kekejaman tentera Regim Bashar Al Asaad terhadap rakyat Syiria.

Himpunan tersebut akan diadakan selepas solat Jumaat esok di hadapan pintu masuk Kedutaan Syiria (baru) di Jalan U Thant, Kuala Lumpur.

Ketuanya, Nasrudin Hassan sendiri akan meyerahkan satu memorandum kepada kedutaan itu bagi mendesak tindakan membunuh rakyat di negara itu dihentikan segera.

Pada masa yang sama, beliau juga mendesak kerajaan Malaysia memberi tekanan kepada negara itu dengan memutuskan hubungan diplomatik dan menghantar pulang Duta Besar Syria ke Malaysia kembali ke negaranya.

Penderitaan dan kesengsaraan rakyat Syria masih berlarutan meskipun memasuki bulan Ramadhan al Mubarak.

Regim Bashar Al Asaad masih mengganas dan membunuh ribuan rakyatnya yang bangkit mendesak beliau meletakkan jawatan.

Menggunakan kekuatan pasukan tentera dan peralatan perang seperti kereta kebal dan helikopter, Regim Bashar al Asaad kata Nasrudin seperti dirasuk syaithan, membedil dan meletupkan rakyat sendiri di bumi Syam itu.

"Saya menyeru agar semua warga prihatin agar hadir mengiringi Dewan Pemuda PAS Malaysia menyerahkan memorundum bantahan tersebut," katanya.


PRK Bagan Pinang bukti undi pos diseleweng
Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Pilihanraya kecil (PRK) Dun Bagan Pinang yang berlangsung pada 11 Oktober 2009 lalu merupakan sebahagian daripada bukti penyelewengan undi yang ketara dalam pilihanraya di negara ini, apabila 3 karung berisi kertas undi pos anggota tentera kesemuanya memihak kepada BN.

Kesemua 3 karung kertas undi itu datangnya dari Kementerian Pertahanan (Mindef) yang dipercayai melibatkan anggota tentera yang akan bersara atau dalam tempoh peralihan perkhidmatan.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat menjelaskan, PRK Dun Bagan Pinang pada 11 Oktober 2009 melibatkan 4 karung kertas undi pos yang masing-masing bernombor 14, 15, 16 dan 17.

Menurut beliau, karung-karung kertas undi pos dari tentera bernombor 14, 15 dan 16 dan apabila dibuka didapati kesemuanya memberikan undi kepada BN.

Katanya, perkara itu berbeza dengan karung bernombor 17, apabila daripada kertas-kertas undi di dalam karung itu turut terdapat kertas undi yang memberikan undi kepada PAS.

"Ini jelas menunjukkan jika kertas-kertas undi dari tentera, tentunya akan memberikan undi kepada BN, manakala undi pos dari yang bukan tentera, adalah juga yang memberikan undi kepada PAS atau pembangkang walaupun tak banyak.

"Dengan itu, jelaslah bahawa tentera di negara ini tidak mengundi, tetapi yang memangkah kertas undi mereka itu adalah orang lain, iaitu rakan mereka yang juga turut berkhidmatan dalam Angkatan Tentera.

"Itulah sebabnya kesemua kertas undi pos yang diisi di dalam karung bernombor 14, 15 dan 16 yang didatangkan dari Mindef itu memberikan undi kepada BN sebab ia dipangkah oleh orang yang sama, malah tanpa diketahui oleh tuan punya kertas undi itu sendiri," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, semalam.

Kejadian tersebut, menurut beliau, berlaku disebabkan pengundian yang dilakukan oleh pihak tentera di tempat pembuangan undi mereka itu tidak dipantau oleh pemerhati-pemerhati politik termasuk wakil-wakil calon parti yang bertanding.

"Itu merupakan sebahagian daripada kepincangan dalam sistem pilihanraya di negara kita yang perlu diatasi oleh SPR dan turut terdapat dalam tuntutan Bersih 2.0," katanya.

Beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Malaysia, selain itu, turut mempersoalkan tentang undi pos tentera dari Mindef yang terlibat dengan PRK Dun Bagan Pinang pada 11 Oktober 2009 lalu, apabila tentera yang terlibat berada dalam tempoh peralihan perkhidmatan.

"Sebenarnya tentera yang hampir tamat perkhidmatan atau yang berada dalam tempoh peralihan perkhidmatan tidak berada di Mindef. Mereka berada bertaburan di seluruh negara. Jadi bila mereka nak datang ke Mindef untuk mengundi?

"Dengan keadaan yang seperti itu, patutkah kertas undi mereka itu datangnya dari Mindef? Sedangkan mereka tak datang pun ke Mindef untuk membuang undi.

"Jadi ini jelas menunjukkan kertas-kertas undi mereka itu tetap juga dipangkah oleh orang lain bagi pihaknya. Patutkah tentera yang sudah berada dalam tempoh peralihan perkhidmatan juga masih tidak diberikan peluang mengundi sendiri?

"Pada hal mereka tidak berada di Mindef, tetapi sudah bersama dengan orang awam di tengah-tengah masyarakat di seluruh negeri atau negara," ujar beliau.

Beliau amat kesal apabila Kerajaan BN dan SPR tetap juga tidak mengubah keadaan itu walaupun telah dibantah keras oleh pelbagai pihak bagi membolehkan pilihanraya di tanah air dijalankan dengan bersih dan adil seperti yang diharapkan semua pihak.

PRK Bagan Pinang yang berlangsung pada 11 Oktober 2009 lalu menyaksikan pertandingan dua penjuru antara bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad dari Umno yang mewakili BN dan bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar.

Pilihanraya yang penuh dakwaan penyelewengan itu berkesudahan dengan kemenangan bagi pihak BN dengan majoriti 5435 undi, apabila Mohd Isa memperolehi 8013 undi dan Zulkefly memperolehi 2578 undi.

Rentetan dengan kemenangannya itu, Mohd Isa kemudiannya turut dilantik sebagai Pengerusi Felda yang baru oleh Perdana Menteri bagi menggantikan Pengerusi Felda sebelumnya, Tan Sri Mohd Yusof Noor.


JK p’raya hanya untuk kaburi mata rakyat
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (gambar) berkata penubuhan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sekadar untuk mengaburi mata rakyat.

Ini kerana penubuhan jawatankuasa tersebut untuk menambah baik proses pilihan raya, tidak dirunding bersama Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan bersifat berat sebelah, lapor Keadilan Daily.

“Kalau dikatakan ada jawatankuasa khas yang ditubuh, itu hanyalah untuk mengaburi mata kita sebab ini tidak dibincangkan dengan pihak pembangkang di parlimen. Sistem ini juga berat sebelah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengadakan lawatan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) bagi menyampaikan sumbangan kepada kira-kira 300 pesakit semalam.

Katanya, penubuhan jawatankuasa itu juga membuktikan kerajaan pimpinan perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak mengakui wujud kepincangan pilihan raya.

“Sebab itu perlunya reformasi dalam pembersihan undi, macam-macam yang telah dilakukan termasuk protes dan perbincangan oleh Badan Bukan Kerajaan, (NGO). Protes ini (Bersih) bukan kali pertama dibuat, tapi masih lagi tidak ada perubahan.

“Apa yang kita tengok makin teruk dan kita perlu dedahkan lebih supaya kerajaan ambil langkah-langkah yang kukuh dan mantap. Kenalah mengambil kira pandangan pembangkang, sekurang-kurangnya Perdana Menteri mengakui memang ada kepincangan dalam sistem pilihanraya,” katanya lagi.

Sementara itu, Wan Azizah menyifatkan kongkongan kebebasan media yang dilakukan Umno-BN, sebagai perkara yang memalukan negara.

Baru-baru ini, Datuk Seri Najib Razak membuat kenyataan mengenai usaha mengurangkan penapisan media namun ia berlaku sebaliknya apabila jurugambar Suara Keadilan, Yuisriah Yusof dipanggil Suruhanjaya Komunikasi Multimedia (SKMM).

“Malaysia jatuh pada tangga bawah kerana kongkongan dalam kebebasan media ini amatlah memalukan negara.

“Kita di Selangor mengadakan kebebasan media (Akta Kebebasan Maklumat). Itu yang kita nak supaya kita dapat sesuatu yang akan sampaikan kepada rakyat. Jadi rakyat boleh mengetahui pemimpin mereka dan boleh membuat pilihan,” kata beliau.


Ibu pejabat DAP Pulau Pinang dibakar
Harakahdaily

PULAU PINANG, 18 Ogos: Ibu pejabat DAP Pulau Pinang yang disimbah cat merah empat hari lalu, sekali lagi menjadi sasaran dengan percubaan membakar bangunan itu. Kali ini deretan akhbar lama yang diletakkan di luar bangunan itu dinyalakan pada kira-kira jam 3 pagi.

ADUN Komtar Ng Wei Aik, yang menulis di Twitter berkata: “Ada orang cuba bakar HQ DAP Pulau Pinang sekitar jam 3 pagi. Semua suratkhabar di luar HQ dibakar. Serangan kedua selepas empat hari.”

Ketika dihubungi, Ng berkata api berjaya dipadamkan oleh jiran-jiran di kawasan itu dan Jabatan Bomba kira-kira 20 minit kemudian. Bomba datang kira-kira 15 minit kemudian, setelah dihubungi oleh penduduk tempatan, lapor Malaysiakini.

Tindakan mereka berjaya menghalang api daripada merebak ke bahagian lain bangunan itu.

"Sebiji botol dijumpai tetapi kita tidak dapat menentukan sama suspek itu menggunakan minyak tanah untuk memulakan api. Bomba telah ambil botol itu untuk diuji,” katanya.

"Seorang jiran yang tinggal di hadapan bangunan nampak seseorang menaiki motosikal meninggalkan kawasan itu selepas api dinyalakan.”

Ng percaya kejadian itu bermotifkan politik dan katanya, DAP akan membuat laporan polis pagi ini.

Pengerusi DAP Pulau Pinang Chow Kon Yeow iakan mengadakan sidang akhbar pada jam 10.30 pagi ini bagi memberikan butiran kejadian kepada wartawan.

Ahad lalu, ibupejabat DAP di Jalan Talipon ini dan pusat perkhidmatan Ng di Lorong Seratus Tahun, disimbah dengan cat.

Pintu masuk, pagar dan lantai kedua-dua premis tersebut disimbah dengan cat oren, manakala papan tanda disimbah cat merah.

Sebuah kereta yang diletakkan di hadapan pusat perkhidmatan Ng juga turut disimbah cat.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pada sidang akhbarnya semalam berkata serangan cat empat hari lalu mungkin berkaitan dengan tindakan Majlis Fatwa Pulau Pinang yang membuat larangan terhadap masjid atau surau di negeri itu menggunakan pembesar suara untuk bacaan Al-Quran sebelum subuh.

Tiga tahun hidup dengan cahaya lilin
Harakahdaily

AMPANG, 18 Ogos: Sasaran jejak Ramadan anjuran Editorial Harakah bersama Dewan Muslimat PAS Pusat kali ini tertumpu kepada golongan ibu tunggal dan warga emas yang terlantar sakit.

Di sebalik tirai kemegahan dan kegemilangan kota raya Kuala Lumpur, di Dun Lembah Jaya masih ramai lagi insan yang terpinggir dan amat memerlukan bantuan. Mereka memerlukan bantuan bukan sekadar sesuap nasi tetapi mahu mengubah nasib kehidupan anak-anak.

(Khasim menyampaikan sumbangan Harakah kepada suami Sofiah, warga emas yang lumpuh dan tidak mampu bercakap.)

Ibu tunggal, Roziah Livis, 30-an, yang tinggal di pangsapuri Taman Kosas terpaksa menggunakan lilin selama tiga tahun kerana tidak mampu membayar tunggakan bil elektrik yang mencecah RM2,000.

Beliau mempunyai tiga anak terpaksa berhenti daripada kerja membantu menjual ais kerana kuku dan kakinya rosak. Suaminya telah melafazkan cerai talak satu selepas beliau melahirkan anak ketiga.

Fauziah Ramli, 30-an, baru melahirkan anak kelima juga memerlukan bantuan kerana suaminya berada dalam penjara. Meringankan bebanan, Adun Lembah Jaya, Khasim Abdul Aziz menghulurkan bantuan.

Kesengsaraan dan penderitaan warga emas, Sofiah Abd Ghani yang lumpuh, tidak boleh bercakap dan tidak kenal sesiapa, turut memilukan.

Beliau terbaring di atas katil dan hanya mampu menggerakkan tangan sebelah kanan. Selama lima tahun beliau terbaring dan hanya minum susu melalui hidung.

Jejak Ramadan akan terus menyalurkan sumbangan kepada golongan yang kurang bernasib baik. Tiga ibu tunggal, dua warga emas serta seorang pesakit kritikal turut mendapat sumbangan.

Mereka mendapat bantuan wang tunai serta barangan asas beras, tepung, gula dan teh.

Dana Ramadan yang digerakkan Unit Editorial Harakah dengan kerjasama Dewan Muslimat PAS Pusat mendapat sambutan menggalakkan. Sumbangan yang diperolehi telah diagih-agihkan kepada golongan kurang bernasib baik.

Mereka yang bersimpati dan menyokong misi mulia ini boleh salurkan sumbangan atas nama DMPP ke akaun Maybank 564025400533.


Daftar pemilih: Lain ditanya, lain SPR jawab
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Dewan Pemuda PAS Pusat kecewa dengan jawapan balas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung pendedahan mereka bahawa wujudnya penyelewengan dalam daftar pemilih.

Exconya, Suhaizan Kaiat (gambar) berkata, jawapan balas Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria bahawa ramai individu yang mempunyai ejaan nama yang sama adalah perkara biasa ibarat "lain biduk lain digalang".

Menurutnya yang tidak berpuas hati dengan jawapan itu, apa yang dipertikai oleh pemuda PAS bukanlah soal ramai yang mempunyai ejaan nama sama, namun yang dipertikai adalah corak perbezaan nombor kad pengenalan mereka yang meragukan.

"Kita tak pertikai soal nama sama, kita tahu nama bukan unik. Kalau ikutkan nama (seperti Timbalan Pengerusi SPR) Wan Ahmad Wan Omar pun ada dua, tapi kita tidak pertikai pun.

"Yang kita pertikai, corak perbezaan no IC mereka yang mempunyai nama sama itu," kata Suhaizan ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas penjelasan Kamaruddin semalam yang berkata, nama Azhar bin Ahmad seperti yang didedah pemuda PAS sebelum ini mempunyai 825 nama dengan ejaan serupa.

Beliau juga menafikan dakwaan terdapat penyelewengan kerana mereka semua memiliki nombor kad pengenalan berbeza meskipun ejaan nama sama.

Suhaizan yang juga Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS sebelum ini mendedahkan individu bernama Azhar bin Ahmad memiliki ejaan nama sama, namun perbezaan hanya di dua digit terakhir pada nombor kad pengenalan mereka meragukan dan didaftarkan di dua tempat berbeza dalam Daftar Pemilih SPR.

Perbezaan nombor kad pengenalan Azhar bin Ahmad dan maklumat tempat mengundinya adalah seperti berikut:

Azhar bin Ahmad

MyKad pertama: 680713095049

Lokaliti: Batu 13

Daerah mengundi: Tasoh

DUN: Beseri

Parlimen: Padang Besar

MyKad kedua: 680713095057

Lokaliti: Kg Baru Chuping

Daerah mengundi: Sg Buloh

DUN: Chuping

Parlimen: Padang Besar

Mengulas lanjut berhubung perbezaan yang lain, Suhaizan berkata pihaknya mengesan sekurang-kurangnya enam trend perbezaan corak no kad pengenalan.

Ianya seperti berbeza pada tahun lahir iaitu dua digit paling awal, bulan lahir, tarikh lahir, kod negeri dan pada dua digit paling akhir.

"SPR jangan cepat melatah, kita bukan nak malukan SPR. Kita bangkit soal ini sejak 2007 lagi namun tiada sebarang tindakan proaktif yang dibuat SPR.

"Jadi kita tidak ada pilihan, kita dedah kepada rakyat supaya rakyat pula dapat menilai," katanya lagi sebagai menjawab gesaan SPR agar perkara itu dirujuk kepada mereka dan bukan didedah kepada umum.

Dari sudut lain katanya, persoalan itu sebenarnya bukan sahaja harus dijawab oleh SPR, tetapi juga oleh pihak Jabatan Pendaftaran Negara JPN kerana data dalam daftar pemilih SPR tersebut adalah dari data JPN sendiri.

Bagaimanapun SPR sepatutnya boleh bertindak proaktif jika benar mahu membersihkan daftar pemilih dan bukannya hanya menerima data dari JPN bulat-bulat dan tidak mengendahkan pula pendedahan penyelewengan yang dibuat oleh rakyat.

"Sebab itu saya cadang SPR proaktif. Senaraihitamkan nama yang meragukan itu dan semak semula dengan JPN kenapa berlaku seperti itu," katanya.


DAP kutuk bakar pejabat
Harakahdaily

GEORGETOWN, 18 Ogos: DAP Pulau Pinang hari ini mengutuk tindakan kejam kumpulan atau individu yang membakar ibu pejabat DAP Pulau Pinang di sini pada jam 3 pagi tadi.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menganggap perbuatan keji itu dilakukan oleh pengecut memandangkan pejabat yang sama telah disimbah cat merah empat hari lalu, lapor Roketkini.

“Serangan pengecut, cuba bakar Ibu Pejabat DAP awal pagi ini. Hanya selepas empat hari cat merah disimbah ke atas pejabat itu. Tolak keganasan!” katanya melalui mesej Twitter pagi ini.

Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow pula menyatakan rasa terkejut dan meluat dengan insiden itu yang disifatkannya sebagai perbuatan jahat bermotifkan politik.

Katanya jika ada mana-mana pihak tidak puas hati dengan DAP atau kerajaan negeri Pakatan Rakyat, mereka dipersilakan untuk membantah atau mengkritik melalui saluran yang sah.

“Kita sedia berdepan dengan rakyat yang mempunyai rasa prihatin, kita terbuka untuk dikritik dan kita sedia memberi jawapan kepada sebarang kritikan,” ujarnya.

Bagaimanapun, beliau berkata, media kawalan Kerajaan Pusat dan parti pemerintah tidak pernah menyiarkan penjelasan DAP dan Pakatan, sebaliknya digambarkan sebagai rasis dan pembuli walau pun DAP dan Pakatan menolak keganasan.

“Ibu pejabat kami pula bukanlah banglo atau menara, kami berjiran dengan rakyat di kawasan perumahan. Percubaan melulu pagi tadi membakar pejabat kami boleh mengancam nyawa orang lain yang tinggal di unit berdekatan.

“Jika tidak kerana jiran-jiran berdekatan bertindak cepat, kebakaran ini mungkin akan membawa kepada kesan buruk,” katanya.

Chow yang juga Ahli Parlimen Tanjong, mengucapkan terima kasih kepada penduduk di kawasan tersebut yang bertungkus lumus membantu menyelamatkan keadaan.

Beliau juga dimaklumkan bahawa ibu pejabat Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) juga disimbah cat merah, di antara lewat malam tadi atau awal pagi ini.

Sementara itu, Setiausaha DAP Pulau Pinang, Ng Wei Aik berkata, sebiji botol, dipercayai digunakan sebagai molotov cocktail atau bom api, telah dijumpai di tempat kejadian.

Bomba yang tiba di tempat kejadian 15 minit setelah penduduk di kawasan itu menghubungi mereka dikatakan telah mengambil botol tersebut untuk diuji sama ada suspek menggunakan botol itu sebagai senjata.

Ng yang juga Adun Komtar berkata, laporan polis sudah dibuat dan sedang menunggu siasatan dari pihak berkuasa berkenaan.

Tiada ulasan: