Rabu, 17 Ogos 2011

BILA MENUDUH SAMA...MAKNANYA MENGAKU MENIPU...BAGI CONFIRMLAH...BANYAK MENANG TAK SAH LAH..JAWAB DIAKHIRAT..CUMA SAPE TIPU BANYAK ALLAH SAJA TAU...

Bekas tentera dakwa pangkah undi 'sampai lenguh'
Salhan K Ahmad
Ogos 17, 11
2:11pm

Seorang bekas anggota tentera mendakwa, beliau telah menanda ribuan kertas undi pos semasa bertugas sebagai kerani tadbir ketika pilihan raya ketujuh dijalankan.

Kamarulzaman Ibrahim, 53, mendakwa beliau bersama beberapa lagi rakannya diarahkan supaya berbuat demikian oleh pegawai pemerintahnya.

Beliau mengaku berbuat demikian sepanjang tiga hari menjalankan tugas berkenaan di Kem Terendak, Melaka.

Katanya, beliau telah menanda kertas undi berkenaan "sehingga lenguh tangan" dan turut menandatangan setiap borang yang dikepilkan bersama kertas undi tersebut.

Bercakap dalam sidang media di ibu pejabat PAS hari ini, Kamarulzaman berkata, beliau berbuat demikian kerana "sekadar menurut perintah."

Selain Kamarulzaman, turut tampil membuat pendedahan hari ini ialah dua orang lagi anggota dan seorang pegawai tentera.


Isu pinjaman RM 6 bilion Felda dibawa ke SPRM
Abdul Rahim Sabri
Ogos 17, 11
2:44pm

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan salah guna wang Felda.

Presidennya, Mazlan Aliman berkata, sehingga hari ini, pihaknya belum mendapat sebarang penjelasan daripada kerajaan mahupun Felda berhubung ke mana pinjaman lebih RM6 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) itu disalurkan.

azlan"Secara terperincinya, Felda tidak membuat apa-apa penjelasan tentang (pinjaman) jumlah RM6 bilion yang dimaksudkan.

"Dan kebimbangan kami ialah sekiranya sejumlah RM6 bilion ini disalurkan dengan tidak berhemah dan memberi implikasi, bagaimanakah Felda harus membayar (pinjaman) kepada KWSP. Ini memberi satu igauan buruk kepada warga Felda.

"Selaku peneroka yang mempunyai tanah 10 ekar (bagi) setiap daripada peneroka, saya percaya implikasinya bukan sahaja kepada pengurusan kewangan Felda, tetapi aset yang dimiliki oleh peneroka," katanya dalam sidang media di ibu negara pagi ini.

Justeru, menurut Mazlan yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat, beliau akan menyerahkan laporan kepada SPRM selepas sambutan Aidilfitri supaya siasatan terperinci berhubung perbelanjaan pinjaman dapat diadakan.

Sebelum ini, beliau juga pernah menimbulkan persoalan pinjaman itu pada satu sidang media beberapa bulan lalu.

Bahkan NGO Melayu Teras Keupayaan Melayu (TERAS) turut mendesak KWSP memberi penjelasan berhubung pemberian jumlah pinjaman tersebut kepada Felda.

NONEMengulas lanjut, Mazlan berkata laporan kepada SPRM dibuat susulan selepas menerima surat dari ibu pejabat polis daerah Dang Wangi yang menjelaskan kes tersebut dirujuk kepada SPRM.

Pada sidang media itu juga, Mazlan turut mendakwa beliau mendengar khabar angin bahawasejumlah RM1.5 juta daripada jumlah pinjaman itu digunakan untuk membelikan kilang gula yang dimiliki oleh seorang individu.

Katanya, peneroka juga tertanya-tanya berhubung Felda Global venture - anak syarikat Felda - yang didakwanya mengagih-agihkan unit saham kepada segelintir kakitangan Felda atas pelaburan kilang gula itu.

Dakwanya, 900 unit saham tersebut ditawarkan kepada 2,500 kakitangan kumpulan Felda dan 600 unit ditawarkan 400 orang kakitangan Felda Global venture.

NONEPada 30 Jun lalu, Bernama melaporkan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, Felda telah membelanjakan RM3.5 bilion daripada keseluruhan RM6.5 bilion pinjaman yang diperolehnya daripada KWSP.

Daripada jumlah itu, RM2 bilion digunakan untuk projek penanaman semula kelapa sawit dan RM1.5 bilion untuk memiliki saham dalam syarikat gula MSM Holdings Sdn. Bhd.

"Saya mahu menjelaskan bahawa yang kita guna pinjaman itu baru RM3.5 bilion, pinjaman yang diluluskan ialah RM6.5 bilion. Sama ada kita buat keputusan untuk mengambil RM3 bilion lagi baki pinjaman itu akan diputuskan kemudian,” katanya.

Mohd Yusra · Pengulas Tertinggi · Sekolah menengah kebangsaan rompin
kenapa tak ambil semua yang ada? biar habis semua harta negara. biar rakyat belajar makan pasir pulak lepas ni.
Dr M: Pembangkang pun terlibat tipu muslihat p'raya
Hazlan Zakaria
Ogos 17, 11
2:23pm

Pembangkang juga, dakwa bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, terlibat dalam tipu muslihat semasa pilihan raya.

Katanya, sewaktu pentadbirannya, pembangkang juga terlibat dengan taktik seumpama itu.

mahathir ikmal presidential lecture 290410Pada satu masa, tambah Dr Mahathir, terdapat 50 orang yang
didaftarkan di sebuah rumah.

"Kami tidak tahu bagaimana, tetapi mereka berjaya mendaftarkan pengundi dalam kawasan pilihan raya," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kutipan dana membantu mangsa kebuluran di Somalia.

Dr Mahathir (kanan) berkata, perkara itu perlu ditangani Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan beliau menyatakan sokongannya terhadap penubuhan jawatankuasa khas Parlimen untuk reformasi pilihan raya, yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Bekas perdana menteri itu juga mengakui pilihan raya di Malaysia tidak bebas daripada penyelewengan dan campurtangan kerajaan yang memerintah tetapi menegaskan apa-apa kecacatan pun yang ada, tidak seserius di tempat lain di dunia.

Dr Mahathir berkata, pilihan raya di Malaysia, walaupun tidak benar-benar bersih, tetapi bersih.

"Saya perlu menegaskan bahawa ia juga tidak seteruk di negara-negara lain di mana kerajaan mendapat 90 peratus undi... di sini pembangkang juga menang beberapa negeri," tambahnya.

Lebih banyak penyelewengan Felcra akan didedah
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 17 Ogos: Kemenangan waris kepada peserta Felcra di Tapah dalam samannya terhadap Felcra Berhad baru-baru ini membuka jalan untuk lebih banyak penyelewengan didedahkan.

Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, penyelewengan yang berlaku di Felcra lebih teruk berbanding Felda.

"Ini satu lagi kemenangan manis kepada peneroka di Felcra, satu lagi institusi pembangunan tanah.

"Ini membuka jalan kepada pendedahan lebih banyak penyelewengan dan salah guna kuasa yang berlaku di Felcra. Apa yang berlaku di Felcra lebih serius daripada Felda," kata beliau ketika ditemui di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini, hari ini.

Mazlan berkata, Badan Bertindak Peserta Felcra (Bapa) sedang mengumpulkan bukti berkaitan kes-kes penyelewengan Felcra khususnya di Perak untuk didedahkan dan dilaporkan kepada pihak berwajib.

"Bapa sudah buat keputusan untuk mendapatkan beberapa sample kes penyelewengan yang berlaku yang sebahagiannya di Perak seperti di Pasir Salak dan baling, Kedah.

"Peserta Felcra sudah buat laporan kepada Bapa dan kita akan teliti kes-kes ini untuk dibawa kepada pihak yang bertanggungjawab," katanya.

Baru-baru ini, seorang waris kepada peserta Felcra di Tapah, Mohamad Ramly Sanji menang dalam samannya terhadap Felcra Berhad yang didakwa menceroboh tanah milik ibunya.

Mahkamah Tinggi Ipoh melalui Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Dr Hassan Abd Rahman yang memutuskan bahawa perjanjian yang dibuat oleh Felcra dengan ibu plaintif sebelum ini tidak sah.

Sehubungan itu pihak Felcra diarah membayar ganti rugi kepada plaintif dan kos tindakan itu akan ditaksirkan mahkamah.

Selain itu Hakim juga mengeluarkan perintah injuksi yang menetapkan bahawa pihak Felcra perlu mengosongkan tanah tersebut dalam masa 30 hari dan segala kos pengosongan itu perlu ditanggung pihak Felcra.

Plaintif menfailkan saman berkenaan pada 2008 selepas mendapati pihak defenden iaitu Felcra Berhad melakukan pencerobohan ke atas tanah seluas dua hektar dijalan Kacu Tapah, yang dibangunkan atas tujuan tanaman kelapa sawit.

Kes beliau antara yang mendapat bantuan dan sokongan Bapa, sebuah NGO yang memperjuangkan nasib peserta Felcra.

Tiada ulasan: