Ahad, 21 Ogos 2011

BAGUS KITA CADANG DAN CAKAP ...MAKA KITA KENA BUAT...CADANG TAPI TAK BUAT NAK BUAT APA....ADA SATU KES BICARA BUNUH...IA MENGAKU TELAH BERZINA 3 KALI SEBELUM DIJUMPAI MATI...TIADA PUN BAWA IA KEMAHKAMAH SYARIAT UNTUK DIDAKWA...UNTUK DISABIT HUKUM ZINA...ALASANNYA TAK ADA ORANG MENGADU...AKHIRAT NANTI JAWAB DIHADAPAN ALLAH...SEPATUT IA DIREJAM SEBAB LELAKI MUHSAN@DAH KAWIN...IKUT HUKUM ISLAM...IA JUGA MEROSAK NAMA KERJAYA,,,DAN MELANGGAR AKU JANJI...TAPI MEREKA LEPAS...DAN KERJA SEMULA...SEBAB TAK SABIT KESALAHAN MEMBUNUH...DUNIA LEPAS DOSA ZINA...AKHIRAT ALLAH TAK KAN LEPAS MANUSIA NI...INSYAALLAH....

Pertubuhan Islam boleh tuntutPETALING JAYA: Pertubuhan Baitul Fiq (Baitul Fiqh) boleh memohon kepada Mahkamah Syariah untuk menuntut hak penjagaan anak berkenaan.
Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Mohamad Isa Ralip, berkata daripada perspektif undang-undang syariah di Malaysia, hak kepada anak dan isu penjagaan adalah dua perkara berbeza.

“Meskipun anak itu masih di bawah hak ibu bapa mereka, jika timbul isu membabitkan hak penjagaan sebagaimana berlaku sekarang, ia boleh diketengahkan.
“Bapa anak berkenaan perlu tampil ke mahkamah. Jika dia tidak mampu memelihara anaknya, anak berkenaan perlu diserahkan pihak lebih wajar dan sepatutnya,” katanya.

Isa berkata bapa kepada kanak-kanak berkenaan sewajarnya berlapang dada serta yakin dengan jabatan dan institusi agama Islam mahupun rumah perlindungan seliaan orang Islam di negara ini yang mampu memberi perhatian serta menjaga anaknya.

“Kenapa perlu ada pertikaian mengenai baik atau tidak (jabatan agama dan rumah perlindungan seliaan Islam), yang penting adalah akidah anak itu perlu diselamatkan.

“Dalam hal ini, saya memuji tindakan pastor terbabit apabila cuba menghantar anak berkenaan kepada Baitul Fiqh. Ini kerana dia tahu sensitiviti agama dan hak jagaan anak berkenaan sepatutnya kepada orang Islam juga,” katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, jurucakap Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ketika dihubungi berkata, tindakan bapa berkenaan adalah satu kesalahan dan boleh dikenakan tindakan undang-undang.
Seksyen 35 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 memperuntukkan: “Mana-mana orang yang menjual, memberikan atau menyerahkan anaknya atau kanak-kanak di bawah peliharaannya kepada seseorang yang bukan beragama Islam adalah melakukan satu kesalahan. Apabila disabitkan, boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, dan mahkamah boleh membuat apa-apa perintah yang difikirkan patut berkenaan dengan anak atau kanak-kanak itu.” Jelas jurucakap itu lagi, demikian juga jika timbul polemik berkaitan hak penjagaan anak terhadap mualaf jika diperintahkan memberi hak jagaan anak muslimnya kepada pasangannya yang bukan Islam.

Mengikut undang-undang syariah negara ini, mualaf berkenaan melakukan kesalahan tetapi pada masa sama, jika beliau ingkar perintah mahkamah, mualaf ini boleh disabitkan atas kesalahan menghina mahkamah.

Tiada ulasan: