Khamis, 20 Jun 2013

MEMERINTAH DAN MENTADBIR MENGIKUT SYARIAH ISLAM ADALAH WAJIB

Saman Halim Saad bakal papar kebejatan kronisme

Dr Dzulkefly Ahmad, 18 Jun 2013
1. Saman jutawan Tan Sri Halim Saad terhadap tiga pihak  defenden; kerajaan  Malaysia, Khazanah Nasional Berhad dan Tan Sri Nor Mohamad Yaakop bakal mendedahkan pelbagai hakikat ‘kebejatan tadbir-urus korporat’ yang kerap didakwa pihak pembangkang dari era pentadbiran Tun Dr Mahathir dan dasar ekonominya sebagai Mahathirnomics!

2. Andainya kes ini tidak dipaksa mengikuti ‘penyelesaian di luar mahkamah’ seperti seorang lagi korporat Melayu Tan Sri Tajuddin Ramli, rakyat akan berpeluang mendapat ‘pencerahan minda’ tentang tata-kelola ‘Corporate Malaysia’ dan fenomena “Political Business” atau “Perniagaan Politik”– sebuah ‘dunia perniagaan korporat’ yang terhindar daripada pengetahuan orang Melayu teramai khasnya dan rakyat amnya.

3. Hanya segelintir ‘Melayu-Umnoputera’ yang ‘bertuah’ (privileged) – satu ‘class’ yang mendapat ‘patronage’ (penaungan) daripada perlaksanaan polisi ini dalam ‘gelombang penswastaan mega’ Mahathirnomics. Kepercayaan Tun Mahathir terhadap penjanaan kekayaan (Wealth Creation) melalui metodologi ini yakni Pasaran Saham (Equity Market) dan ‘Pemilikan Saham Korporat’ (Corporate Equity) bagi mencipta ‘satu kelas kapitalis Melayu yang super-kaya’ adalah sangat jelas. Hampir-hampir Mahathirnomics adalah sinonim dengan ‘kelas Kapitalis Melayu super-rich’ itu.

4. Mengapa Halim Saad memilih tarikh 27 April 2013, tiga hari sebelum pembubaran Dewan Rakyat tidak sukar untuk diselami. Namun, hanya Halim Saad sahaja yang tahu jawapan setepatnya kepada ‘soalan-RM1 bilion’ ini. Penulis bersedia memberi ‘bacaan’nya tetapi itu bukanlah matlamat penulisan ini.

5. Apa tujuan penulisan ini? Tujuannya ialah ‘Pencerahan minda’ rakyat supaya tabiat buruk ini tidak diulangi, sama ada ‘pemangsaan’ sesama kelompok mereka sendiri atau lebih penting lagi bagaimana kekayaan negara berakhir dalam pemilikan  parti pemerintah dalam amalan ‘Kapitalisme Kroni’ atau ‘Crony Capitalism’. ‘Nominee’ atau ‘Penama’ yang mendapat ‘naungan’ atau ‘patronage’ penguasa politik adalah ‘pemegang amanah’ parti-parti tersebut. Barisan Nasional sudah terlalu selesa dengan cara begini hingga lahirlah contoh-contoh seperti Fleet Holding milik Umno, Multi-Purpose Holding milik MCA dan Maika Holding milik MIC.

6. Kapitalisme Kroni or ‘Crony Capitalism’ adalah satu fenomena yang tidak asing dalam bidang ilmu ‘Political Economy’ atau lebih khusus lagi dalam “Political Business”. Di Malaysia, tokoh-tokoh akademik yang telah menumpu bidang ini antara lainya ialah Profesor Jomo Sundram dan Profesor Terrence Gomez. Mereka menghasil puluhan buku dan terbitan akademik yang sangat kritis terhadap ‘amalan sumbang’ (incestuous relationship) antara penguasa politik dan segelintir elit bisnes khasnya sejak era Tun Mahathir sehingga mempopularkan istilah ‘Mahathirnomics’.

7. Halim Saad adalah contoh ‘nominee’ Umno seperti ditegaskan Tun Mahathir sendiri dalam penjelasannya. Walaubagimana pun atas ukuran dan tuntutan keadilan, wajarkah beliau diperlakukan seperti yang bakal kita perincikan ini, tidak juga sesuatu yang mudah untuk kita hukumi. Aspek ini memerlukan wacana dan penelitian yang lebih mendalam dan sekarang ini telah menjadi kes tumpuan di mahkamah. Meskipun Halim berhutang sejumlah RM26 bilion pada kemuncak Krisis Kewangan Asia 1997 itu dan RM13 bilion selepas bayaran sebahagian dibuat, aset Renong-UEM masih punya nilai pasaran yang tinggi. Plus Expressway sahaja di bawah UEM berjaya menjana terbitan RM30 bilion dalam bentuk sukuk dan Prolink Sdn Bhd contohnya yang dimiliki Renong, mempunyai ‘land bank’ 25,000 ekar tanah di Johor yang kini adalah Iskandar Malaysia.  Anggaran nilai pasaran melebihi RM21 bilion. Maka tidak mudah juga untuk kita persalahkan hanya ‘kroni-kroni’ Umno ini sahaja tentunya.

8.  Sejauh mana Halim Saad seorang akauntan asalnya, turut menambah nilai aset Renong-UEM adalah satu pertikaian yang tidak akan berkesudahan. Penulis ‘tawakuf’ dalam membuat hukuman dari segi ini. Betul lah dia ‘kroni’ tetapi bayangkan kalau dia tidak ‘kroni’ dan tidak pula dia perlu bersaing dalam kancah yang sarat amalan ‘kronisme’. Itulah jenayah Mahathirnomics – yang tidak pernah memberikan ‘padang yang sama-rata’ untuk melahirkan ‘local champions’ kepada semua. Yang ‘dinaunginya’ pun dia ‘pancung’ juga apabila bertembung kepentingan.

9. Tegasnya kesimpulan tema : Perbalahan atau ‘perang korporat’ di antara penguasa politik-pemimpin parti yang ‘memangsakan’ kroninya sendiri. Renong dan UEM sebagai satu “Kumpulan”, pada kemuncak kejayaan mereka, memilikki 9 lagi syarikat awam (PLCs). Struktur ekuiti juga tidak mudah dirungkaikan. Sementara UEM memilikki 32.5% ekuiti dalam Renong Berhad, UEM pula dimilikki 37.1% oleh Renong Berhad (yakni pegangan saham bersilang atau cross-holding). Tan Sri Halim Saad sendiri memilikki 16.5% ekuiti Renong sekali gus menjadi pemilik utama ke atas ‘Kumpulan’ konglomerat ini.

10. Sebagai kesimpulan kes, Halim Saad telah mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan bagi menuntut penyelesaian pembayaran sebanyak RM1.3 bilion yang didakwanya adalah baki dari tawaran kepadanya sebagai ‘galakan’ (inducement) supaya beliau melepaskan seluruh pegangannya dalam Renong Berhad dan United Engineers Motor (UEM) dan menjual ‘Kumpulannya’ ini kepada Khazanah pada tahun 2001.

11. Halim Saad mendakwa pengambilalihan Khazanah ke atas Renong dan UEM itu berlaku dengan kerelaan beliau kerana beliau dijanjikan akan mendapat beberapa bayaran antara lainnya:
i. RM1.3 bilion yakni RM325 juta akan dibayar secara tunai dan RM325 juta dalam bentuk ‘cash equivalent’ dan bakinya RM650 juta dalam bentuk tanah ‘Prolink Development’ yang kini adalah Iskandar Malaysia
ii. Khazanah akan membeli saham Halim sebanyak 16% blok dalam Renong dengan harga RM1.25 sesaham berjumlah RM485 juta.
iii. Sebuah syarikat alam sekitar bernama Kualiti Alam Sdn Bhd akan dipindahmilikkan kepada Halim Saad bernilai RM1.805 juta

12. Kini setelah 12 tahun menantikan bayaran bakinya, Halim mengesahkan beliau telah tertipu untuk melakukan sedemikian atau ‘fraudulently induced’ dengan pihak defenden tidak punya niat untuk membayar keseluruhan tawaran tersebut. Sehingga ke saat penulisan ini, Halim menyatakan mendapat bayaran sebanyak RM165 juta sahaja.

13. Menyingkap rentetan kontroversi tentang Renong-UEM ini membawa kita supaya memahami peristiwa latar yang menyebabkan tindakan Tun Mahathir ke atas ‘anak buah’ Tun Daim ini. Tun Daim ketika itu mempunyai masalah dengan bossnya, Tun M.

14.   Pada 17 November 1997, UEM, sebagai sebuah syarikat awam (PLC), melaporkan kepada KLSE bahawa mereka telah membeli 32.6% saham Renong Berhad bersamaan 722.9 juta saham, pada harga RM2.3 bilion pada 13 November. Ini bermaksud bahawa UEM telah membayar RM3.24 bagi setiap saham Renong Berhad.

15. Pembelian itu yang ditanggapi pasaran dan khasnya oleh pemegang saham minoriti sebagai satu langkah menyelamatkan pemilik utama Renong atau satu ‘bailout’. Ia telah mendapat reaksi keras daripada pelabur yang membantah tindakan tersebut serentak telah mencetuskan peristiwa “Black Week”dalam sejarah pasaran Bursa Malaysia. Krisis Kewangan sudah mula menggawatkan  pasaran saham dan menjejaskan ekonomi negara-negara Asia bermula dari Thailand.

16. Akibatnya berlaku satu penjualan besar-besaran pihak pelabur secara ‘panik’, yang menyaksikan indeks composit di KLSE menjunam 20% sekaligus melenyapkan ‘market capitalisation’ bernilai RM126.78 bilion! Peristiwa ini diberi jolokan ‘Black Week’ atau ‘Minggu Hitam’ dalam sejarah pasaran saham di negara ini.

17. Pelbagai persoalan penting masih belum mendapat jawapan secara tuntas dan muktamad. Siapa penjual saham Renong itu atau dari mana UEM membeli 32.6% saham Renong itu? Mengapa UEM tidak mendedahkannya perkara itu lebih awal sekali gus memangsakan pemegang saham minoriti? Apakah pembelian saham Renong diluluskan oleh lembaga pengarah UEM?

18. Pada Januari 1998, Suruhanjaya Sekuriti (SC) berjaya mendapatkan Halim Saad untuk membeli kembali 32.6% blok saham Renong dari UEM pada harga RM3.1 bilion, melalui satu instrument perniagaan “Put Option” yang memberikan beliau keanjalan untuk menjual saham tersebut dalam 12 bulan bermula Mac 2000. Perkara tersebut tidak mendapat tindakan lanjutan ketika Menteri Kewangan ketika itu (Dato Seri Anwar Ibrahim) dipecat dan berkebetulan Halim Saad juga gagal membayar 2 lagi ansuran sebanyak RM100 juta yang dijanjikan sebagai sebahagian perjanjian beli balik saham Renong tersebut secara “Put Option”.

19. Pada 17 Julai 2001, bertindak di atas arahan Tun Mahathir, Nor Mohamad Yaakop telah berjaya mendapat persetujuan Halim Saad untuk kerajaan, melalui Khazanah Nasional Berhad, mengambil alih UEM dan seterusnya Renong Berhad berikutan kegagalan Halim Saad melunaskan hutang hutang pembelian semula dari UEM. Halim Saad meletakkan semua jawatan daripada menjadi Lembaga Pengarah UEM dan kemudiannya daripada Renong Berhad pada Oktober 3, 2001 ketika Khazanah mengambil kedua-duanya ( kerana bersetuju dengan tawaran tawaran di atas ).

20. Di antara September 2001 hingga Ogos 2002, Halim telah mengutus beberapa pucuk surat peringatan kepada Tun Mahathir dan Nor Mohamad untuk mendapatkan bayaran daripada kerajaan. Halim mendakwa hanya dibayar dua kali sahaja, pertama RM100 juta sebagai ganti kepada RM100 juta yang beliau bayar ketika menggunakan instrument “Put Option” pada Februari 2001 dan RM65 juta sebagai pampasan bagi bayaran ‘foreclosure’ atau ‘penyitaan’ aset-aset kepada pihak kreditor.

21. Di antara 2003 hingga 2010, Halim mendakwa bahawa beliau telah beberapa kali berjumpa Nor Mohamad untuk mendapat bayaran perjanjian 17 Oktober 2001. Menjadi lebih malang lagi buat Halim apabila Tun Dr Mahthir pada 23 April 2010, melalui Nor Mohammad akhirnya menegaskan bahawa kesemua aset yang diambil alih oleh Khazanah adalah milik Umno dan tidak ada sebab mengapa kerajaan mesti membayar apa-apa lagi dari segi bayaran ganti rugi kepada beliau.

22.   Perang antara penguasa dan kroni Umno ini, jelasnya akan memaparkan kepada rakyat bahkan seluruh dunia apa yang disebut-sebut oleh pihak pembangkang sebagai ‘kebejatan tata-kelola kewangan dan kepincangan pembangunan negara’. Tidak sukar untuk membayangkan bahawa kalau ‘dakwa-dakwi’ antara dua pihak ini dilanjutkan, berapa banyak lagikah transaksi yang seumpama ini yang menjadi sinonim dengan ‘Umno dan mesin mencetak jutawan-bilionawan’ dalam ‘era penswastaan raksaksa’ akan diketemui? MAS, Perwaja Steel, MISC, LRT dan lain-lain, yang berjaya dibongkar telah menjadi subjek penyelidikan dan terbitan Jomo dan Terrence buat beberapa dekad lamanya.

23. Maka tidak hairan kalau seorang ahli ekonomi daripada Morgan Stanley pernah menyebutkan setelah Tun Mahathir meletakkan jawatan PM, (The Edge, April, 2004), beliau bertanggungjawab ‘meleburkan’ RM 100 bilion dana awam. Hal sama disebutkan oleh seorang lagi penulis yang lebih masyhur yakni Barry Wain yang yakin seratus peratus (100%) bahawa Tun bertanggungjawab atas sebab pembaziran, penyelewengan dan rasuah ‘menghanguskan’ RM100 bilion wang rakyat. Pengharaman bukunya ‘Malaysian Maverick’ (2010) di Malaysia, adalah testimoni paling jelas akan ketakutan penguasa politik di negara ini akan kebenarannya.

24. Wain antara lain mendakwa dalam bukunya, bahawa Tun Mahathir mempunyai memori singkat. Kerugian dalam Perwaja Steel adalah antara RM15-20 bilion tetapi Tun hanya mengakui sebanyak RM1-2 bilion sahaja. Wain membuktikan bahawa Menteri Kewangannya sendiri mengemukakan satu laporan audit oleh Pricewaterhouse Cooper di Parlimen pada pertengahan 1990-an. Kerugian pada masa itu sahaja, beliau nyatakan sudah berjumlah RM9.5 bilion dan makin bertambah selepas itu.

25.  Tun Mahathir juga keliru dan kekadang tidak tahu duit Umno atau dana rakyat yang digunakan sebagai contoh dalam hal bangunan ibu pejabat Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). Tun menafikan dakwaan PWTC dibina dengan dana awam. Sebaliknya Barry Wain tegaskan bahawa beliau ada satu salinan akaun Umno yang diaudit (yang menunjukkan sedemikian), termasuk dana politik rahsia dan ia menunjukkan dengan jelas, mereka ada berpuluh juta di dalam akaun ketika Tun Daim Zainuddin mengambil alih bendahari Umno.

26. Sebagai iktibar awal, bukankah kekayaan yang dijana sepatutnya adalah ‘kekayaan dari sumber negara untuk rakyat’ yang kemudiannya wajar berakhir dengan ‘pengagihan semula kekayaan’ (wealth redistribution’) bagi mensejahterakan rakyat dan memakmurkan negara? Tampaknya yang berlaku adalah sebaliknya. Ia persis seperti yang diherdik dan dikecam Allah SWT dalam al-Quran  mafhumnya :“Supaya kekayaan itu tidak hanya berlegar dalam kalangan orang-orang kaya dan super-kaya (aghniya’) di antara kamu sahaja” dan larangan serta cemohan Allah supaya “jangan kamu memakan dari harta-rezeki antara kamu secara batil”.

27. Sangat malang sekiranya PM Najib terus menjejaki laluan atau ‘lebuh raya’ (trajektori) yang sama daripada Mahathirnomics kepada Najibonomics… menjalankan perbuatan dan polisi yang sama dalam penswastaan pembangunan infrastruktur mega-mewah serta sektor pembinaan tidak berkesudahan - (Menara Warisan, TRX, MRT, HSR dsbnya) menjalankan kerja-kerja yang sama. Pastinya natijah akan seperti era Mahathir. Bezanya cumalah mempunyai set ‘nominee’ (kroni) baru tetapi tetap dengan dasar  ‘Kroni Kapitalisme’ dalam amalan “Political Business”.

28. Impian dan cita-cita mengeluarkan negara daripada kebejatan tadbir-urus kewangan dan kepincangan pembangunan bagi ‘mensejahterakan rakyat dan memakmurkan‘  tidak akan terlaksana dalam regim pemerintahan ini. Frasa ‘mensejahterakan rakyat dan memakmurkan negara’ adalah asing bagi mereka.

Sampai bila mahu begini?

Dr Dzulkefly Ahmad, Pengarah Eksekutif, Pusat Penyelidikan PAS Pusat

Kaji semula jumlah biasiswa dan pinjaman

Syed Abdullah Syed Osman Jamalullail ,
Akhir-akhir ini ramai pelajar yang sedang menuntut di pusat pengajian tinggi sama ada dalam negara atau pun luar negara merungut dengan pembiayaan yang diterima. Hal ini kerana pinjaman ataupun biasiswa yang diterima tidak mencukupi apabila barang keperluan, sewa rumah termasuk, kos pengangkutan dan kos peralatan bagi pengajian naik begitu mendadak.

Ada yang mengikat perut sampai ketahap bertahan tidak bersarapan pagi ataupun makan malam demi menjimatkan perbelanjaan harian. Makanan yang tidak begitu berkhasiat sangat saperti mee segera kembali mendapat tempat sebagai menu utama. Bagi keluarga yang berada sedikit dapatlah bantuan tambahan tetapi bagi pelajar daripada keluarga susah terpaksalah melalui masalah ini untuk mengatasi kehidupan kampus yang serba serbi memerlukan wang ringgit.

Sudah sampai masanya pihak Kementerian Pelajaran, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Majlis Amanah Rakyat (MARA), PTPTN, Kerajaan Negeri, Jabatan Agama dan lain-lain yang ada sangkut paut dengan segala pinjaman dan biasiswa mengkaji balik segala keperluan terutama sekali untuk menaikkan lagi tambahan bagi biasiswa yang diberikan itu serta apa juga jenis pinjaman untuk belajar ketahap keperluan yang sepatutnya dimasa kini.

Kalau gaji kakitangan awam dan swasta dikajikan setiap 3 atau 4 tahun sekali untuk kenaikkannya kenapa diabaikan pembiayaan para pelajar kita? Adalah wajar ditambahkan lagi segala bentuk pinjaman dan biasiswa mengikut keadaan semasa untuk semua pelajar IPT termasuk mereka yang berada diluar negara kerana memandangkan kenaikan kos yang serba serbi mahal sekarang ini.

Tolonglah KPM, kami sangat tertekan

Z Ramli,
Saya merupakan seorang guru yang mengajar di salah sebuah sekolah di Sarawak semenjak 2007. Sudah tahun ke-7 saya di sini. Dan setiap kali permohonan untuk pertukaran guru yang dibuka dua kali setahun, saya tidak pernah tertinggal membuat permohonan. Biarpun permohonan tetap juga mendapat jawapan gagal.

Cuma kali ini, saya dan rakan begitu rasa terseksa menunggu keputusan yang ditangguhkan yang sepatutnya disiarkan dua hingga tiga minggu lepas. Kami di sini umpama hidup tanpa nyawa menunggu jawapan tersebut. Barang-barang sudah dikemas di dalam kotak, malah ada yang sudah dihantar pulang.

Motivasi untuk datang bekerja juga sudah hilang sama sekali. Ini bukan kes saya seorang, beratus-ratus rakan-rakan mengalami situasi begini.

Saya sangat kesal dengan pengurusan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) semenjak dahulu gagal mengatasi perkara begini. Kami boleh terima berjauhan untuk suatu tempoh tertentu, tetapi tiada had limit ditetapkan untuk kami berada jauh dari keluarga.

Dan situasi sekarang makin menzahirkan lagi kegagalan KPM mengurus masalah penempatan guru. Kami hanya mahu keputusan itu dipercepatkan, dan tolonglah faham situasi manusia yang berjauhan dengan keluarga. Tolong bawa pulang kami yang sudah tujuh hingga sembilan tahun di sini.

Tolonglah KPM. Kami sangat tertekan.

Setuju cadangan Teng

Hambali Akram,
Saya amat menyokong cadangan Dato' Teng Chang Khim, Exco Kerajaan Tempatan, Kajian & Penyelidikan supaya diwujudkan pengasingan rumah urut antara lelaki dan wanita. Cadangan ini sebagai salah satu usaha kerajaan negeri Selangor membanteras kegiatan rumah urut yang turut menjalankan kegiatan pelacuran.

Cadangan pengasingan antara wanita dan lelaki ini sebenarnya bukanlah sesuatu yang baharu. Sebelum ini telah wujud pengasingan gerabak komuter antara lelaki dan wanita demi mengelakkan gangguan lelaki terhadap wanita.

Jauh sebelum itu, di Kelantan telah wujud beberapa dasar seperti pengasingan kaunter pembayaran lelaki dan wanita. Di samping itu terdapat juga larangan tukang  gunting wanita menggunting rambut lelaki.

Hakikatnya, cadangan ini wajar mendapat sokongan dan bantuan daripada semua pihak. Hal ini kerana, bagi menjamin kejayaan penuh, cadangan ini turut membabitkan penguatkuasa daripada negeri dan pusat. Jika hanya satu pihak sahaja, dibimbangi cadangan ini tidak mencapai tahap 100 peratus. Namun, kerajaan negeri perlu melakasanakannya mengikut kadar bidang kuasa yang ada di tangan mereka. Jika tidak dipecahkan ruyung, masakan dapat sagunya.
Dzulkefly: PAS-Umno harus kekal terpisah
 
Anggota jawatankuasa PAS Dr Dzulkefly Ahmad menyokong penuh kenyataan mursyidul am parti Islam itu Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menentang sebarang usaha untuk mengadakan 'muzakarah perpaduan' dengan Umno.

NONEKetika spekulasi bahawa idea itu masih diteruskan dalam diam, Dzulkefly berkata, PAS harus "kekal di luar Umno" untuk menjadi agen semak dan imbang dalam politik negara.

"PAS dan Umno harus wujud sebagai entiti yang terasing ekoran keperluan kualiti semak dan imbang untuk kebaikan negara ini. Perpaduan Melayu dan Islam tidak bermaksud dua pihak mesti berada dalam organisasi yang sama," katanya.

"Sudah tentu kamu mahu mengukuhkan Melayu dan kedaulatan Islam, tetapi 'perpaduan politik' itu mungkin membawa kezaliman dalam bentuk yang lain.

"Ia boleh mendorong berlakunya salah guna kuasa, yang salah menurut sebarang agama, termasuk Islam. Dua entiti berbeza akan menjadi semak dan imbang lebih baik."
'Shahidan juga boleh jadi PM kalau tak perkauman'
3:41PM Jun 19 2013  
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim juga layak menjadi perdana menteri sekiranya beliau tidak mempunyai sifat perkauman, kata setiausaha politik kepada pengarah pendidikan politik DAP Mahdzir Ibrahim.

Mahdzir berkata kenyataan Shahidan sebelum ini cuba menggambarkan seolah-olah masyarakat Cina bersifat perkauman.

MNONEenurut Mahdzir (kiri) lagi, tindakan Shahidan yang sanggup menjadikan jawatan perdana menteri sebagai 'umpan' adalah "permainan politik yang sangat licik dan nakal".

"Ini bukan sahaja satu gambaran buruk dan salah, malah ia merupakan satu penghinaan terhadap masyarakat tersebut.

"Kaum Cina, Melayu atau kaum apa pun, tidak semestinya mahukan jawatan perdana menteri itu diisi berdasarkan keturunan, tetapi berdasarkan merit yakni karisma, kebolehpercayaan dan sifat amanah.

"Inilah kriteria untuk seseorang yang ingin menjadi perdana menteri selain harus mendapat sokongan rakyat terbanyak, sebagaimana yang diperlihatkan dalam jumlah undi popular kepada Pakatan Rakyat sebanyak 51 peratus pada PRU ke-13," katanya dalam satu kenyataan.

Mahdzir mengulas kenyataan Shahidan yang dilapor menasihatkan masyarakat Cina supaya menjauhkan diri daripada apa yang didakwanya sebagai perkauman yang diterapkan pembangkang dan bercampur dengan bangsa lain.

"Jika orang Cina bersedia melangkah melangkaui sempadan kaum, bercampur sepenuhnya dengan masyarakat pelbagai kaum Malaysia dan mengamalkan perkongsian kuasa, saya percaya Malaysia suatu hari nanti akan ada perdana menteri berbangsa Cina," katanya dalam wawancara dengan Sin Chew Daily.

Mengulas lanjut, Mahdzir berkata Shahidan silap jika beliau menganggap kaum Cina menolak BN dalam pilihan raya umum lalu kerana termakan hasutan DAP.
Sebaliknya, kata Mahdzir, seluruh rakyat Malaysia dari pelbagai kaum menolak Umno dan BN, termasuk wakil PAS dan PKR turut mendapat sokongan majoriti pelbagai bangsa.

"Hakikatnya, rakyat Malaysia mahukan perdana menteri termasuk menteri kabinet yang amanah, bersih dan tidak perkauman.

"Ingin kita ungkapkan di sini, jika Shahidan Kassim bersedia melangkah melangkaui sempadan kaum, bercampur sepenuhnya dengan masyarakat pelbagai kaum Malaysia dan mengamalkan perkongsian kuasa, saya percaya Malaysia suatu hari nanti akan ada perdana menteri dari Perlis.

"Jika Shahidan Kassim juga tidak perkauman, beliau juga boleh jadi perdana menteri, apa salahnya," katanya.

Rosmah Mansor 'Wanita Paling Berkuasa di Malaysia' menurut akhbar milik MCA

http://darisungaiderhaka.blogspot.com, 19 Jun 2013

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor pernah dilaporkan turut serta dalam mesyuarat Kementerian Kewangan yang menyediakan belanjawan negara.

Dan menjelang Pilihanraya Umum yang ke 13 lalu, beliau juga telah dikatakan memainkan peranan yang besar dengan menentukan sipakah yang layak untuk menjadi calon bagi Barisan Nasional dalam PRU itu..

Bagaimanapun beliau telah menafikannya katanya "Menjelang PRU ini saya telah banyak difitnah dan ditohmah... inilah yang saya rasa sebagai isteri pemimpin negara dan perkara itu sememangnya tidak boleh dielakkan.

"Antara yang saya dengar, ada pihak yang bercakap saya masuk campur dalam pemilihan calon...itu tidak benar kerana kalau saya masuk campur pasti saya tahu siapa yang dicalonkan atau digugurkan,"

Meskipun beliau menafikan peranan besar itu, akhbar milik MCA iaitu The Star telah menobatkannya sebagai wanita paling berkuasa di Malaysia..

Baca lagi

# Harakahdaily tidak bertanggungjawab di atas segala info yang ditulis oleh pihak pengendali blog. Pandangan penulis blog tidak mewakili Harakahdaily.

Gambar yang Perkasa dan Umno tidak mahu lihat

Dari blog Omak kau, 18 Jun 2013


Rakaman gambar Naib Presiden Kanan UMNO merangkap Menteri Dalam Negeri Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi ketika melakukan kunjungan rasmi ke lokasi tragedi penabat kilat Menara UMNO Pulau Pinang Jalan Macalister, George Town, Pulau Pinang runtuh yang telah mengakibatkan kematian 3 orang.

Zahid meletakkan tangan kirinya diatas bahu kiri YB Lim Kit Siang sambil berjalan seiring dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Lim Guan Eng petang tadi.

Ia  besar kemungkinan akan mengundang kemarahan para penyokong UMNO yang totok termasuklah ahli Perkasa yang cukup terkenal sebagai amat bencikan DAP dan Lim Kit Siang.

Umum sudah pun sedia maklum.. para blogger pro UMNO cukup meluat habis dengan YB Lim Kit Siang ni sebagai pemimpin ulung DAP.

Fidyah wanita yang menyusu dan hamil

Ustaz Ahmad Adnan Fadzil, 19 Jun 2013
Soalan;
1. Pada tahun 2010 saya tidak berpuasa kerana mlahirkan bayi. Lebih kurang seminggu sebelum akhir ramadhan saya telah boleh berpuasa. Maka saya berpuasa di samping masih myusukan anak. Akibatnya anak saya kembung perut. Jadi satu hari sahaja saya puasa. Selepas enam bulan, saya tidak meyusukan bayi lagi lalu saya menggantikan puasa selama 29 hari. Habis ganti sebelum Ramadan berikutnya. Pada masa itu saya tidak tahu kalau tinggalkan puasa sebab meyusukan bayi dan hamil kena bayar fidyah. Bagaimana saya mahu kira semula fidyah untuk dua tahun lepas kerana saya tidak pasti tarikh sebenar saya boleh puasa..

2. Pada puasa tahun 2012 pula saya hamil tiga bulan ketika Ramadan. Saya berpuasa cuba berpuasa pada hari pertama namun mampu bertahan sehingga pukul 5 petang. Saya tidak tahan lapar dan berasa hampir pitam. Maka saya berbuka. Perlukah fidyah juga?


Jawapan;

1. Fidyah yang dikenakan terhadap wanita menyusu tidak berganda dengan bergandanya tahun. Jadi, puan hanya perlu membayar fidyah untuk hari-hari yang puan terpaksa berbuka kerana maslahah anak yang disusui. Contohnya; jika puan tidak berpuasa enam hari kerana maslahah anak yang disusui itu, maka fidyah yang diwajibkan enam fidyah sahaja. Ia menjadi tanggungan seumur hidup (mesti dikeluarkan sebelum mati) dan tiada gandaan dikenakan jika menangguhnya, cuma yang terbaik ialah segera mengeluarkannya.

2. Jika puan berbuka kerana maslahah puan (bukan maslahah anak dalam kandungan) iaitu puan sendiri yang merasakan tidak mampu berpuasa (bukan berbuka kerana bimbangkan anak dalam kandungan), tidak dikenakan fidyah ke atas puan. Puan hanya wajib mengqadha sahaja puasa yang dibuka itu.

http://ilmudanulamak.blogspot.com
Klik untuk baca laporan penuh blogger ini.

Facebook Shabery kena terjah

Dari blog Omak kau, 18 Jun 2013Nampaknya, Menteri Komunikasi Dan Maultimedia yang baru ini, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek agak pupular juga di alam maya laman sosial Facebook, apabila diakaunya atas nama Shabery Cheek sering dikunjungi rakyat Malaysia terutamanya golongan anak-anak muda untuk meluahkan rasa hati serta komen-komen yang bernas tapi pedas.

Salah satunya mengenai satu status Shabery Cheek yang berbunyi :- " MARI LAPORKAN LINK, AKAUN DAN PAGE YANG MENGHINA AGAMA ATAU MENYEBARKAN ISU PERKAUMAN DISINI?"

Facebook Shabery kena terjah

Tiada ulasan: