Isnin, 13 Februari 2012

LAH TAK PAYAH...SAYA BUKAN PANDAI SANGAT..ISLAM DAH LENGKAP...TAK YAH NAK TAMBAH2..YANG ADA NI PUN TAK TERBUAT2...MALAM JUMAAT TU...SUNAT..SEMINGGU SEKALI DAH....SETAHUN KIRALAH BERAPA KALI...CUMA KITA TAK PANDAI MEMPERGUNAKANNYA..TU BELUM MASA MAKAN..MASA SOLAT JEMAAH..MASA HARI RAYA PUASA DAN RAYA HAJI...KENDURI KENDARA...PI HAJI..PI UMRAH...BALIK KAMPUNG RAYA... DLL...BARAT MUNGKIN TIADA..MEREKA BEBAS..SETAHUN SEKALI NAK PERBAIKI HUBUNGAN...DLL..NAK TIMBUL KASIH KASIH SAYANG..BERI KASIH SAYANG..INSYAALLAH KITA JUGA DAPAT KASIH SAYANG...BEGITULAH SEBALIKNYA....DOA JUGA PADA ALLAH AGAR DIANUGERAHKAN KASIH SAYANG...SAYA NI CAKAP AJE..BOLEH BUAT BELUM TAHU..TAPI INSYAALAH...

Asri: Hari Suami Isteri tak perlu
Wartawan Sinar Harian
13 Februari 2012
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin
SHAH ALAM – Tiada guna menukar nama sambutan Hari Kekasih kepada Hari Suami Isteri, jika ia tidak memberi kesan yang baik kepada budaya umat Islam.

Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, penukaran nama itu tidak penting. Yang utama adalah pengisian sambutan tersebut.

“Kalau kita ubah nama itu boleh memberi perubahan baik kepada Islam, baguslah, tetapi jika tidak memberi apa-apa kesan, untuk apa diubah?,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, Hari Suami Isteri boleh diraikan pada bila-bila masa dan nilai budaya Islam perlu dipertahankan.

Katanya, tarikh 14 Februari itu semakin menjadi ingatan ramai, apabila dimeriahkan oleh peniaga.

“Mereka ambil kesempatan menjual bunga dan cenderahati di merata tempat,” katanya.

Pensyarah Bahagian Pengajian Islam, Universiti Sains Malaysia itu berkata, tarikh itu tidak memberi apa-apa makna jika hari itu disambut dengan perbuatan yang tidak bermoral.

Minggu lalu, Pas Kelantan mencadangkan Hari Kekasih yang disambut setiap 14 Februari, diganti kepada sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, adalah lebih elok jika Hari Kekasih atau Valentine Day, yang dipuja dan diilhamkan pengikut agama Kristian, diganti dengan sambutan Hari Suami Isteri untuk melahirkan keluarga bahagia mengikut acuan Islam.

Sementara itu, penceramah bebas, yang juga Pensyarah Kanan, Universiti Pertahanan Nasional, Dr Ridhuan Tee Abdullah berkata, adalah lebih baik mengembangkan budaya sendiri daripada menyanjung budaya orang lain.

“Cadangan Hari Suami Isteri itu baik, cuma tarikh 14 Februari itu dirasakan tidak sesuai kerana pada tarikh tersebut sudah ada sambutan diraikan oleh penganut agama lain yang sememangnya haram diraikan umat Islam.

“Kenapa kita perlu obses dengan budaya orang lain, sedangkan kita boleh pilih hari lain, yang mana memberi lebih banyak makna kepada umat Islam?,” katanya.
Hadis Kelima : -UMAT ISLAM MENGIKUTI
LANGKAH-LANGKAH YAHUDI DAN NASRANI
H.R. MUSLIMDaripada Abu Said Al-Kudri ra berkata : Bahawasanya Rasulullah SAW bersabda :" Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka". Sahabat bertanya, " "Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nasrani yang kau maksudkan?" Nabi SAW menjawab, " Siapa lagi kalau bukan mereka".

Umat Islam yang mengikut jejak langkah apapun "cara hidup" orang-orang Yahudi dan Nasrani, hinggalah dalam urusan orang kecil dan perkara-perkara yang tidak munasabah. Contohnya, jikalau orang Yahudi dan Nasrani masuk ke lubang biawak yang kotor dan sempit sekalipun, orang Islam akan terus mengikut mereka.

Zaman sekarang ini kita dapat melihat kenyataan sabdaan Rasulullah SAW ini. Ramai orang Islam yang kehilangan pegangan di dalam kehidupan. Mere hanya meniru "cara hidup" Yahudi dan Nasrani samada mereka sedar atau tidak. Ramai orang Islam yang telah terperangkap dengan tipu helah Yahudi dan Nasrani dan ramai pula orang yang menjadi alat dan tali barut mereka.

Ya Allah ! Selamatkan lah kami daripada mereka.

Tiada ulasan: