Isnin, 30 September 2013

TIDAK MEBELAKANGKAN ROS SATU HAL...JANGAN MAKHLUK2@MANUSIA DAN JIN SERTA ORANG YANG MENGAKU ISLAM MEMBELAKANGKAN ALLAH SWT

PAS ucap tahniah, DAP tidak belakangkan ROS

Salmiyah Harun, 29 Sep 2013
PETALING JAYA: PAS mengucapkan tahniah kepada DAP kerana mengambil langkah tidak membelakangi gesaan Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk mengadakan pemilihan semula bagi Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) hari ini.

Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, Dr Mohd Hatta Ramli berkata, DAP  akur dengan apa yang dikehendaki oleh ROS dan hari ini terbukti mereka berkumpul beramai-ramai semula.

Hatta yang hadir sebagai tetamu Khas ke Kongres Khas Kebangsaan DAP itu percaya parti itu teraniaya hanya kerana mereka bercakap benar.

"Apa yang dibuat oleh ROS, itu satu usaha berdendam, saya pun tidak pasti apa puncanya," katanya ketika ditemui Harakahdaily sebaik sahaja selesai ucaptama pimpinan DAP.

Beliau juga berharap pemilihan khas ini berjalan dengan baik dan diterima oleh ROS supaya ianya berjaya menyelesaikan episod yang tidak senang di kalangan ahli DAP.

Sementara itu, Hatta memuji ucapan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang sentiasa menegaskan sikap parti itu terhadap Perlembagaan Negara dan mengangkat sistem demokrasi berparlimen dan Raja-Raja Melayu.

"Saya rasa perkara ini perlu diperingatkan dan diulang berkali-kali kerana masih ada rakyat yang sangsi dan menganggap DAP parti cauvinis tidak boleh disokong.

"Keadaan begitu baik sekarang mereka berada di pentas politik Malaysia bersama-sama Pakatan Rakyat untuk mengajak ke arah perubahan," katanya.

 

 

 

Lebuh Raya Rakyat dibina tahun depan

Khairil Abdul Rahim, 29 Sep 2013
TEMERLOH: Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, kerja-kerja pembinaan Lebuh Raya Rakyat akan bermula awal tahun 2014 dan dijangka siap dalam tempoh tiga tahun.

Katanya, projek sepanjang 73 kilometer itu akan dibuat dalam dua fasa di mana Kerajaan Negeri Kelantan melalui sebuah syarikat yang beroperasi di Dubai akan membinanya dari Machang ke Kuala Krai dengan anggaran kos sebanyak RM669 juta.


(Gambar: Mohd Amar melancarkan montaj Gerak Kerja PAS Kuala Krau.)


Manakala Kerajaan Persekutuan pula telah bersetuju untuk membina lebuh raya yang sama dari Kota Bharu ke Machang melalui Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC).

“Menjadi harapan Kerajaan Negeri Kelantan dengan siapnya lebuh raya ini dapat menyelesaikan masalah kesesakan melampau yang sudah bertahun-tahun,” katanya yang juga AJK PAS Pusat kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung PAS Kawasan Kuala Krau di Darul Hikmah, Kerdau di sini semalam.

Mohd Amar berkata, cadangan projek Lebuh Raya Kota Bharu ke Kuala Krai telah dicadangkan oleh Kerajaan Persekutuan dalam Rancangan Malaysia Kelima pada tahun 1986  tetapi tidak dilaksanakan.

Kemudian pada 2006 projek tersebut sekali lagi disenaraikan oleh Kerajaan Persekutuan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan namun dibatalkan tanpa alasan yang munasabah walaupun peruntukan sudah disediakan.

Akhirnya pada 2011 projek ini telah diluluskan oleh Kerajaan Negeri Kelantan melalui Mesyuarat Exco dan upacara pecah tanah telah dilakukan oleh Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 28 Mei 2012 di Machang.

Beliau sebelum itu diberi penghormatan melancarkan montaj Teras Gerak Kerja PAS Kuala Krau 2013-2015 yang bertema ‘Keluargaku Ahli PAS’.

Melalui gerak kerja tersebut, setiap ahli PAS di kawasan itu diminta mendaftarkan anak-anak mereka sebagai ahli PAS iaitu sebagai strategi dan komitmen yang dicapai bagi persediaan menjelang Pilihan raya Umum ke- 14.

Wahai Jabatan Perikanan & APMM...

SM Mohamed Idris,
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Jabatan Perikanan dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menyiasat kegiatan bot ikan bilis dan bot pukat tunda yang mengancam sumber perikanan di perairan Langkawi ketika ini.

Masalah yang sudah lama berlaku itu bukan saja menyebabkan berbagai jenis hidupan laut terutama ikan dan udang semakin berkurangan malah lebih 2,000 nelayan pantai di sekitar pulau berkenaan turut terjejas hasil tangkapan dan sumber pendapatan mereka.

Setiap hari bot ikan bilis yang berpengkalan di Bukit Malut dan bot pukat tunda yang berpengkalan di Kuala Kedah menjalankan aktiviti mereka dan menceroboh kawasan tangakapan nelayan pantai (Zon A) antara 1 batu nautika hingga 2 batu nautika dari pantai. Akibat dari kegiatan itu berbagai jenis ikan bersaiz kecil dan besar ditangkap oleh nelayan bot ikan bilis dan bot pukat tunda menyebabkan sebahagian besar hasil laut dikaut secara rakus oleh bot-bot berkenaan.

Nelayan bot ikan bilis tidak lagi menangkap ikan bilis sebaliknya menangkap berbagai jenis ikan bersaiz kecil dan besar dengan menggunakan alat pengesan ikan (Sonar) ketika beroperasi.

Tindakan itu bukan saja bercanggah dengan permit yang diberikan oleh Jabatan Perikanan tetapi juga membunuh benih-benih ikan di perairan Pulau Langkawi di sini. Hasil tangkapan oleh nelayan bot ikan bilis dijual di laut bagi mengelak dikesan oleh pihak berkuasa.

CAP meminta Jabatan Perikanan menarik balik permit yang dikeluarkan kepada pengusaha-pengusaha bot ikan bilis yang terlibat agar aktiviti ini tidak berterusan dan sumber perikanan tidak terancam pada masa akan datang. CAP kesal walau pun masalah yang sama pernah berlaku di perairan Kuala Sanglang sebelum ini tetapi  hingga sekarang tidak ada tindakan berkesan yang diambil.

Mengenai pencerobohan bot pukat tunda Kuala Kedah di Zon A di sini, CAP menggesa APMM melakukan pemantauan yang lebih kerap di samping menguatkuasakan Akta Perikanan 1985 dengan tegas supaya aktiviti ini dapat dikawal dengan berkesan dan masalah kemerosotan hasil pendapatan nelayan pantai Pulau Langkawi dapat dipulihkan.

Gambar selebriti bersama TG Nik Aziz

http://kerabubersuara.blogspot.com, 29 Sep 2013

Terkini! Gambar Selebriti Bersama TG Nik Aziz Dan Pimpinan Kerajaan Kelantan

September 29, 2013

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/1374839_734304313253440_1853459937_n.jpg
https://pbs.twimg.com/media/BVThidGCUAA6rED.jpg
https://pbs.twimg.com/media/BVTmY6VCIAAawDf.jpg

tahniah buat penganjur. semoga diberkati ALLAH.

Tiada ulasan: