Ahad, 29 September 2013

KENAPA TAK CIPTA GAJET YANG BOLEH MENGESAN DOSA KECIL ATAU DOSA BESAR....MENGESAN ORANG MENOLAK HUDUD DAN YANG TIDAK...MENGESAN ORANG DAH TERBATAL AKIDAHNYA...DAN MENGESAN ORANG NI MEMANG TAK SOLAT....KALAU ADA KAN BAGUS

Gajet Baru Untuk Pemandu Elak Perangkap AES
Posted on Saturday, September 28 @ 09:37:54 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKuburOrang ramai seolah-olah akan melakukan apa sahaja untuk melanggar undang-undang.

Ketika kecoh diperkatakan tentang Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang masih diteruskan, muncul satu gajet baru yang dijual dalam talian untuk membantu pemandu mengelak daripada dikenakan undang-undang trafik dan mengelak kesalahan dikesan melalui kamera.

Peranti buatan Taiwan ini dikenali sebagai “burglar-proof licence plate” tetapi ia juga mungkin dipanggil “sistem melarikan diri automatik” untuk perangkap kelajuan.
Ia mengaburi nombor plat depan dan belakang kenderaan atau salah satu daripadanya dengan hanya menekan satu butang.
Pengguna harus mengaktifkannya apabila mereka melihat tanda amaran kamera perangkap kelajuan.
Kain hitam akan tertarik ke bawah secara automatik untuk menutup nombor plat, seperti versi kereta jenis Aston Martin DB5 yang digunakan dalam filem James Bond ‘Goldfinger’ dan Thunderball, pada tahun 1960-an.
Alat ini, yang berharga RM400 agak mudah dipasang dan hanya mengambil masa kurang dari satu jam, telah menjadi item panas dan laris dengan penguatkuasaan AES.
Ia sedang dipasarkan melalui akaun Facebook yang menyenaraikan nombor telefon ejen di sekitar Lembah Klang.
Malah, terdapat juga peniaga di sekitar Johor dan Pahang.
Pemandu juga boleh membawa peranti ke kedai-kedai aksesori kenderaan untuk dipasang dengan upah kira-kira RM30. The Star bertemu seorang ejen di Bandar Sri Damansara yang mempunyai beberapa unit alat ini di dalam but keretanya.
Lelaki itu, dalam usia 40-an menjelaskan bagaimana untuk memasang penutup plat, wayar dan bingkai logam serta bagaimana untuk mengujinya sebelum digunakan.
“Pada mulanya, saya menjual satu atau dua unit kepada kawan rapat melalui Facebook tetapi kini permintaan sangat baik dengan adanya AES dan saya dapat menjual kira-kira 15 unit sehari,” katanya.
Dia juga menawarkan lain-lain “nasihat” yang melanggar undang-undang, seperti di mana letaknya perangkap kelajuan di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan dan Lebuhraya Karak.
“Jika anda ke Johor Bahru, tutup nombor plat depan kerana kamera hanya menangkap gambar dari hadapan. Jika anda menuju ke Kuantan, Pahang, tutup nombor plat belakang kerana kamera hanya menangkap gambar dari belakang,” katanya.
Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Pengangkutan Jalan Selangor Ahmad Awang berkata menutup nombor plat adalah satu kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.
“Pesalah boleh disaman dan diperintah untuk menghapuskannya. Adalah suatu kesalahan jika plat atau sebahagiannya dilindungi, begitu juga jika saiz huruf atau nombor berubah dan tidak boleh dilihat dengan jelas.
“Jika ditangkap, pesalah perlu membuka alat tersebut dan membawa kenderaan untuk pemeriksaan dalam tempoh masa yang ditetapkan,” katanya.

 Kontroversi Kes Rogol Gadis Berumur 12 Tahun Oleh 8 Rakan Sekolahnya
Posted on Saturday, September 28 @ 09:30:27 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur


Gambar: KES ROGOL GADIS 12 TAHUN OLEH 8 RAKAN SEKOLAH   Memang mengejutkan kes jenayah rogol yang semakin berleluasa. Terbaru gadis berusia 12 tahun dirogol oleh 8 orang lelaki yang dikenali mangsa di sekolah dan kawasan perumahannya sendiri. Kenapa suspek-suspek bawah umur ini begitu berani berbuat demikian? Rata-rata umur 12 tahun sehingga 14 tahun yang terlibat. Jenayah mengerikan ini sukar dipercayai seolah-olah suspek sudah seperti biasa melakuakan perbuatan memperkosa gadis dikalangan umur mereka. Bagaimana untuk membanteras kes rogol sedemikian? Runsing apabila memikirkan kes sebegini, anak-anak yang masih kecil perlu diawasi, ibubapa tidak boleh terlalu lepas tangan, rakan sekolah sepermainan pun tidak boleh dipercayai. Adakah kes rogol sebegini sudah menjadi lumrah dunia masa kini? #Rogol #Jenayah #Remaja #Malaysia

Terkejut membaca cerita mengenai kes rogol budak perempuan yang baru berumur 12 tahun telah dirogol dengan kejam oleh 8 orang kawan yang dikenali mangsa di sekolah dan tempat tinggalnya. Kes perkosa sebegini semakin menakutkan kerana melibatkan jumlah suspek yang cukup banyak, semuanya masih dibawah umur sudah berani bertindak mencabul dan meraba mangsa, malah memasukkan kemaluan zakar ke dalam faraj mangsa tanpa rela oleh 8 orang budak sekolah ini.

Apa hendak jadi ya? Berikut merupakan cerita dan fakta kes yang terlibat. Diharap pembaca menjadi ia sebagai pengajaran untuk rujukan anda pada masa hadapan. Awasi tingkah-laku anak-anak anda yang semakin dahsyat dan diluar jangkaan! Kes rogol gadis bawah umur semakin menjadi-jadi! 

Kes Rogol Gadis 12 Tahun Oleh 8 Rakan Sekolah
Kes Rogol Gadis 12 Tahun Oleh 8 Rakan Sekolah Isu Rogol Budak Perempuan Umur 12 Tahun Oleh 8 Kawan B/Sentosa
Rpt : 5580/13
sek : 376 Kk
Pengadu : Suryanis bt Prawito
kpt : 010212-14-0486 (12 Tahun 7 Bulan)
Almt : No 2A Jalan Rampaisari 3C Sg Buaya 48010 Rawang, Sel
Pekerjaaan : Darjah 6 Pelajar SK Sg Buaya

RINGKASAN KES PERKOSA BAWAH UMUR

-Pada 19/9/13 Jam L/Kurang 0900 Hrs Pengadu telah ponteng dari bersekolah dan pergi kerumah kawannya nama Elisa dijalan Rampaisari Sg Buaya dan lepak di situ sehingga selesai waktu persekolahan kemudian pengadu seorang diri telah merayau2 di kawasan Sg Buaya kerana takut untuk pulang ke rumah sehingga waktu malam dan pengadu telah tidur di surau Al Angsa Sg Buaya.

Pada Keesokkan harinya(Hari ini) 20/9/13 Jam L/Kurang 7.30 Pagi apabila pengadu bangun dari tidur dan keluar dari surau pengadu lihat 8 Orang Lelaki Melayu yg dikenalinya sedang berkumpul berdekatan kawasan surau tersebut,pengadu telah menghampiri mereka dan mereka telah mengajak pengadu pergi ke sebuah rumah kosong.

-Semasa berada di rumah kosong Adam(saspek) telah bertindak menutup Mata Pengadu dengan menggunakan baju T-Shirt. Haikal dan Hafis telah membuka baju Pengadu dan baringkan dilantai rumah kosong tersebut kemudian pengadu telah Dirogol/diraba Oleh 8 Lelaki Melayu yg dikenalinya.

SENARAI NAMA SASPEK DAN PERANAN DALAM KES ROGOL

1) Muhd Adam 14 thn (Menutup Mata pengadu/masukkan kemaluan dalam kemaluan pengadu)

2) Mohd Haikal 12 thn (baringkan mangsa/masukkan Kemaluan dalam kemaluan pengadu)

3) Norhafis Azuan 14 thn (baringkan mangsa/masukkan kemaluan dalam kemaluan pengadu)

4) Muhd Ashraf 12 thn (Raba mangsa)

5) Muhd Firdaus 14 thn (masukkan kemaluan dalam kemaluan pengadu)

6) Zariq Haikal 14 thn (masukkan kemaluan dalam kemaluan pengadu)

7) Norhafis Azuan 14 thn (masukkan kemaluan dalam kemaluan pengadu)

8) Syed Muhammad Hakim 14 thn(masukkan kemaluan dalam kemaluan pengadu)

TINDAKAN PDRM

1) Tahan 8 lelaki Melayu (Seperti nama pgakuan diatas) bawa balik ke balai Sentosa untuk siasatan awal dan Jalankan Tangkapan

2) Kesemua 8 OKT adalah bawah umur dan pg ni akan reman.

3) Mangsa tlh dhantar ke Hospital Selayang utk pmeriksaan doktor, dimana sahkan ada koyakan baru pd kmaluan mangsa & tahan wad.

4) Team Forensik diketuai oleh Insp Nawawi siasat tpt kejadian tlh menemui rambut/bulu kesan air & 1 baju.

4) Siasatan diteruskan.

Tk Tn. Cc T/Kjsj(SP)T/Kjsj(RO), PT D11, Kpd, T/Kpd. KES ROGOL GADIS 12 TAHUN OLEH 8 RAKAN SEKOLAH

Sumber Link


  Celup ayam dalam pewarna
Posted on Saturday, September 28 @ 09:20:32 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur
PUTRAJAYA - Perbuatan mencelup ayam dalam cairan pewarna bagi tujuan menipu pengguna kononnya itu ayam kampung adalah salah di sisi undang-undang, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr. S. Subramaniam.

"Setakat ini pewarna yang dikesan tidak menjejaskan kesihatan dan diguna oleh industri makanan lain. Tetapi ini tidak bermakna mereka boleh guna pewarna itu untuk menipu pengguna,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.


Beliau mengulas laporan akhbar baru-baru ini yang menyebut ada segelintir peniaga ayam bertindak mencelup daging ayam ternak dalam cairan pewarna kuning, dipercayai anilina, agar ayam itu menyerupai ayam kampung.
Mengulas lanjut, Dr. Subramaniam berkata kementeriannya akan terus mengambil sampel ayam untuk siasatan lanjut.
Setakat ini sampel positif ialah sampel yang diambil di sekitar Selangor dan Pulau Pinang, katanya. - Bernama

 Halia - Apa Istimewanya
Posted on Saturday, September 28 @ 09:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh Juragan

Blog Anim Agro

HALIA (Zingiber officinale) adalah tanaman kontan yang sangat popular digunakan sebagai rempah-ratus dan bahan untuk dijadikan ubat. Tanaman ini dipanggil sebagai Jahe (Indonesia), Ginger (Engish) menghasilkan umbisi berbentuk rizom seperti jari-jari yang blat dan menggembung pada ruas-ruas tengah.

Rasa jus halia adalah dominan pedas disebabkan bahan kimia didalamnya bernama 'zingeron'.

Di Malaysia hanya dua varieti yang popular di tanam iaitu Varieti Bentong dan Varieti Sabah. Selain daripada halia tua, sebahagian halia dituai uuntuk halia muda bagi pasaran domestik dan ekspot kebeberapa negara jiran. Keluasan penanaman halia tempatan di Malaysia adalah sangat kecil dibandingkan dengan keluasan penanaman halia di Indonesia. Halia termasuk adalah jenis tumbuhan dari keluarga Zingiberaceae (temu-temuan).

Walau pun ia dipercayai natif dari India, namun ada laporan yang berkata halia juga berasal dari Republik Rakyat Cina Selatan. Halia didapati mampu memberikan rasa hangat dan pedas pada makanan segera dan telah menjadi komoditi tanaman rempah yang popular di Eropah sejak zaman kolonial. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai keistimewaan tanaman dan produk halia untuk dijadikan bahan rujukkan dan bacaan.

Batang halia merupakan batang rizom dengan tinggi 30 hingga 100 cm. Akarnya berbentuk umbisi rizom dengan isi akar berwarna kuning hingga kemerahan dan bau menyengat. Daun menyirip dengan panjang 15 - 23 mm dan panjang 8 - 15 mm. Tangkai daun berbulu halus.

Bunga halia saya lihat tumbuh dari dalam tanah berbentuk bulat telur dengan panjang 3.5 - 5 cm dan lebar 1.5 - 1.75 cm. Tangkai bunga bersisik sebanyak 5 - 7 unit seperti bentuk buah dimana bunga berwarna hijau kekuningan. Lazimnya warna bahagian tepi bunga dan kepala putik adalah berwarna ungu dengan ujud 2 tangkai putik berjumlah dua. Halia muda dituai dalam masa 6 bulan selepas ditanam sementara halia tua sekitar 1 tahun lebih untuk dituai. Kebanyakan halia yang dihasilkan di negara kita adalah untuk kegunaan segar bagi masakan dan sebahagian lagi untuk diproses.

Diantara produk halia yang ada dipasaran seperti Halia Kering, Halia di awetkan, Halia Serbuk, Minyak halia dan Halia Oleoresin. Minuman air halia atau lebih dikenali dengan 'Air Sarbat' sangat popular dibanyak restoran.

Kandungan dan Manfaat halia walaupun secara umum digunakan sebagai satu satu bahan penting dalam mlengkap ramuan masakan. Kini halia lebih sesuaii dimunum sebagai minuman penghangat badan. Kajian menunjukkan rasa pedas pada halia sangat sesuai untuk membuat badan menjadi hangat. Selain itu rasa pedas yang khas membuat satu citarasa yang enak di lidah semasa dimakan atau diminum airnya.

Ramai percaya halia merupakan sejenis ubat untuk membuang angin dalam badan kita jika diminum selalu. Pada masa ini serbuk halia yang dibungkus dalam paket khas telah menjadi satu industri untuk dijadikan 'air minuman halia' yang sangat diterima dikalangan penggemar minuman air halia. Syarikat pembuatnya kadang-kadang mencampurkan dengan bahan lain seperti tongkat ali, kacip fatimah dan sebagainya sebagai tambah nilai.

Didapati beberapa negara memproses halia untuk diekstrak bagi tujuan komersil untuk produk kesihatan, kecantikan dan ubatan. Kajian saintis mendapati halia mengandungi bahan seperti pati minyak zingiberena (zingirona), zingiberol, bisabolena, kurkumen, gingerol, filandrena dan resin pahit.

Kehebatan halia memang tidak dinafikan dalan dunia perubatan. Halia mampu menurunkan masaalah tekanan darah (hipertension). Ini kerana halia mampu untuk merangsang pelepasan hormon adrenalin dan membesarkan saiz pembuluh darah dimana akibatnya darah mengalir lebih cepat serta lancar dan memringankan kerja jantung megepam darah pesakit.

Halia memang mampu membantu proses penghadaman kerana kandungan seperti enzim protease dan lipase yang mampau menghadamkan protein dan lemak. kandungan gingerol dalam halia jug amencegah tersumbatnya pembuluh darah. Terumbatnya pembuluh darah adalah penyebab utama masaalah 'stroke' dan serangan jantung.

Halia boleh mencegah daripada rasa mual, mabuk kerana kandungan bahan 'serotonin iaitu bahan kimia yang dapat menyebabkan perut selesa. Bahan ini juga mampu mengeluarkan angin yang terdapat dalam perut melalui sendawa atau buang angin secara semulajadi.

Halia adalah tanaman yang mengandungi antioksidan yang membantu meneutralkan kesan kerosakan yang disebabkan oleh bahan radikal bebas di dalam tubuh. Ia mampu mengurangkan rasa sakit yang ada dan dapat meredakan rasa sakit seperti rematik, sakit kepala dan migrain.

Caranyanya amat mudah iaitu dengan minum secawan air halia dengan kekerapan kali sehari. Kita juga boleh minum air halia dengan begitu sahaja, dicampur dengan susu, teh halia atau tambahkan hirisan halia pada hidangan lain dengan kadar lebih sedikit. Bagi yang suka makan halia mentah dalam mulut lagi amat berkesan.

Bagi mereka yang menghadapi masaalah sakit kepala amat sangat, ambil bahan ramuan halia yang ditumbuk dengan sedikit air dan dipercikan ke muka orang yang sedang menggigil kesakitan. Halia memang boleh dlam mengatasi masaalah perut kembong dengan mengeluarkan angin dalam perut, mengubati hati yang membengkak, batuk dan demam. Caranya dengan menumbuk rizom dan ia direbus dalam air mendidih selama lebih kurang ½ jam dan kemudian diminum airnya.

Akhir sekalii kehebatan halia adalah khasiatnya dalam mengubati masaalah reumatik. Ambil sekitar 1-2 potng halia dan dipanaskan diatas api atau bara dan kemudian ia ditumbuk hingga halus. Tampalkan ramuan tersebut pada bahagian yang sakit reumatik sehingga sembuh.

Cara lain adalah dengan menumbuk halia tadi dengan bahan cengkih sehingga halus dan kemudian ditampalkan kepada bahagian yang sakit sehingga sembuh. Halia memang boleh mengubati masaalah melecet, luka akibat ditikam benda tajam, terkena duri, bengkak kerana jatuh dan juga mengurangkan bisa akibat gigitan ular. Caranya dengan ambil halia merah dan ditumbuk serta ditambahkan sedikit garam. Letakkan pada bahagian tubuh yang terluka.

Halia mampu mengubati rasa gatal kerana sengatan serangga. Caranya dengan menumbuk halia dan dijadikan ubat gosok pada kawasan sengatan. Nagi mengubati kebisaan akibat gigitan ular, ambil halia segar dan ditumbuk dengan sedikit garam dan ditampalkan pada kawasan gigitan ular sebelum pergi kehospital untuk rawatan selanjutnya.

Kehebatan halia dalam dunia perubatan memang sangat signifikan dalam masyarakat kita yang perlu tahu akan maklumatnya. Wasallam!

SUNGGUH HEBAT... HASIAT HALIA....
LUAS DITANAM... DI INDONESIA...
KHASIAT PERUBATAN... IA MULIA...
BADAN YANG SIHAT... KITA BAHAGIA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Janda Baik, Bentong,
Pahang, Malaysia.
(21 Zulkaedah 1434H)


Untuk pelbagai lagi infotani yang menarik, sila layari animhosnan.blogspot.com


 Aniline tidak boleh diguna sebagai pewarna makanan
Posted on Saturday, September 28 @ 08:50:24 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

 

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan melarang penggunaan aniline sebagai pewarna dalam makanan kerana bahan kimia itu membahayakan kesihatan.

Menurut kenyataan kementerian hari ini, larangan menggunakan bahan itu dibuat mengikut Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Mengikut Seksyen 13, Akta Makanan 1983, seseorang itu melakukan kesalahan jika menyediakan atau menjual apa-apa bahan yang di dalamnya mengandungi bahan yang membahayakan kesihatan, jika disabitkan kesalahan, boleh dijatuhi hukuman denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Aniline ialah pewarna yang lazimnya digunakan untuk mengecat barangan kulit dan kayu.

Sebuah akhbar melaporkan ada peniaga ayam didakwa mencelup ayam ternak ke dalam cairan pewarna kuning, yang dipercayai aniline, supaya menyerupai ayam kampung untuk menipu pengguna. - Bernama

 Maka bunuhlah, kerana dia itu setan
Posted on Saturday, September 28 @ 08:55:18 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

Oleh: anaabdullah

"

Sudah tentu kita merasa takut dengan kata kata, “maka bunuhlah. Kerana dia adalah setan” yang mana telah dinyatakan oleh Rasulullah SAW menerusi sabda yang bermaksud:

“jika orang yang melintas tahu dosa apa yang dia akan dapat dengan melintasi orang yang sedang solat, naescaya berdirinya meninggu selama empat puluh tahun lebih baik baginya daripada melintasi didepan orang yang solat” (Hadis riwayat Abu Jahm al- Ansahari).


Kata kata, maka bunuhlah merupakan perintah Rasulullah SAW kepada kita terhadap orang yang “melintas” di depan orang sedang solat sepertiman sabda yang bermaksud:

“Jika kalian hendak mendirikan solat maka solatlah dibelakang tirai atau pembatas dan jangan biarkan orang lain ,melintasi ditengahnya. Jika ada orang hendak melintasi bahagian dalam pembatasan itu, maka bunuhlah, kerana dia itu setan”

Penulis kemukakan hal ini atas sebab ada antara ketika didalam  masjid untuk menunaikan solat jumaat pandang ringan atau buat remeh temeh perkara yang begitu berat dan besar dosanya.
Malahan ada antara kita yang tidak kisah dan ambil berat melintasi depan orang sedang solat sehingga ia seolah olah menjadi perkara biasa macam juga perangai kanak kanak.
Kalau kes itu dosa kecil mustahil Rasulullah SAW berkata “bunuhlah” terhadap mereka yang melintasi orang sedang solat.
Pasti dosanya adalah dosa besar yang harus diambil berat oleh setiap kita yang mengaku umat islam yang beriman.


Tiada ulasan: