Selasa, 4 November 2014

YANG TAK MAMPU TANGGUH KEMATIAN...TAK TAHU SAPE MATI DULU...TAK TAHU SAPE MASUK SYURGA...SAPE MASUK NERAKA...SAPE YANG MUNGKIN KEKAL DALAM NERAKA


5:50PM - 2 Nov 2014

Mampukah Najib menangguhkan GST?

Kritikan Tengku Razaleigh Hamzah pada saat-saat ini adalah sangat menggugat kedudukan kerajaan Persekutuan.

Selaku mantan menteri kewangan, beliau masih punya pengaruh politik yang luas dan pandangannya masih berbisa dalam tadbir-urus kewangan negara.

Belanjawaan 2015 merupakan ikhtiar Datuk Seri Najib Razak bagi mengimbangi tuntutan fiskal dan keperluan rakyat. Dewan Rakyat sedang sengit membahaskan belanjawaan ini.

Cukai Barangan dan Perkhidmatan atau GST, adalah antara peruntukan penting dalam perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2015.

Sebagai sebuah sistem percukaian yang berasas-meluas (broad-based) yang kononnya lebih adil, pentadbiran Najib telah berkempen agresif untuk rakyat terima propaganda mereka.

Betul ia sedikit membebankan rakyat dakwa mereka, tetapi slogan dan tag-line kempen BN adalah ‘GST baik untuk anda dan akan membantu rakyat’.

Lebih berani lagi, ada tag-line yang berbunyi ‘GST menurunkan harga barangan dan perkhidmatan’.

Peliknya, bagi mengurangkan beban yang bakal ditanggung rakyat, kerajaan prihatin Najib dan BN telah meningkatkan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) dan pelbagai pengurangan cukai pendapatan peribadi dan korporat.

Dalam surat setebal 16 muka surat yang diedarkannya, Ku Li (panggilan mesranya) memohon semua ahli parlimen menyokong usulnya untuk GST ditangguhkan. Ku Li lantas mengecam Najib sebagai tidak peduli rakyat atau ‘uncaring’!

Bagai dek kata, kalau Najib punya kawan seperti Ku Li dalam BN, maka dia tidak lagi memerlukan seteru dan musuh seperti Pakatan Rakyat.

Kukuh saranan Ku Li

Penulisan ringkas ini bertujuan untuk mengukuhkan saranan dan usul Ku Li ini.

Gesaan Ahli Parlimen Gua Musang supaya GST ditangguh, selari dengan Bajet 2015 Pakatan Rakyat. Kedua-dua Pakatan Rakyat dan Ku Li tidak menolak GST sebagai sistem cukai yang punya kebaikan tersendiri berbanding sistem cukai lama Jualan dan Perkhidmatan atau SST.

Namun perlaksanaan secara gelojoh bakal membeban rakyat. Juga, beberapa syarat ketat mengikut perspektif Pakatan Rakyat wajar dan wajib dipenuhi dahulu.

Ini adalah untuk  mengurangkan sifat ‘regresif’ GST yang mencetuskan impak negatif dan beban yang lebih parah kepada golongan berpendapatan rendah pada perbelanjaan yang sama. Perkara-perkara tersebut tidak perlu diulangi di sini.

Maka wajarkah Najib menangguhkan perlaksanaan GST? Apakah hujah-hujah terkini?

Pendeknya, Pakatan Rakyat dan kini Ku Li meyakini bahawa pentadbiran Najib silap membaca atau tidak mempedulikan senario ekonomi tahun 2015.

Menafikan atau sengaja tidak membuat perhitungan senario ekonomi global bakal membawa impak buruk kepada negara.

Dengan pelbagai ketidaktentuan, khasnya rakan dagangan utama China yang menampakkan ekonomi yang perlahan dan akibat dasar Amerika Syarikat untuk menamatkan dasar “Quantitative Easing’ dan juga kesan di Timur Tengah dan Ukraine-Rusia atas harga minyak mentah, maka mengharapkan pertumbuhan dipacu oleh permintaan global adalah satu yang tidak menasabah dan meleset.

Ia pastinya akan mengurangkan lagi ‘lebihan akaun semasa’ negara yang telah pun mengalami penguncupan. Dapatan mutakhir oleh Malaysian Institute of Economic Research atau MIER telah mempamerkan isyarat yang jelas.

Dua indeks utama yakni: 1) Business Conditions Index dan 2) Consumer Sentiment Index telah mula menunjukkan penurunan dalam bulan Julai-Ogos lalu.

Pacu pemintaan domestik

Dengan senario seperti ini, Najib wajar segera mempastikan bahawa pacuan pertumbuhan akan diteruskan dengan permintaan domestik. Pacuan pertumbuhan dua suku pertama dalam tahun 2014 ini dibantu oleh permintaan domestik yang kukuh.

Najib perlu meningkatkan permintaan domestik ketika permintaan global sudah jelas menampakkan kelembapan atau ‘slowing-down’.

Malangnya, dengan tindakan yang dibuat Najib dan pentadbirannya, untuk teruskan perlaksanaan GST, Najib pasti mengurangkan ‘kuasa membeli’ atau ‘permintaan domestik’.

Menambah lagi himpitan adalah harga komoditi minyak sawit dan getah yang terus menjunam ke paras harga paling rendah dalam lima tahun. Ini adalah disebabkan lebihan bekalan dan pengurangan permintaan. Kedudukan ini menjejaskan warga luar bandar serta kuasa membeli mereka.

Tambahan lagi, dalam senario ekonomi global yang serba kelam dan sugul, kenaikan RM0.20 harga bahan bakar pada 2 Oktober lalu, sebelum dari pembentangan Belanjawaan 2015, adalah sangat 'tidak sopan' bahkan 'sangat culas'.

Najib sengaja lupa bahawa kenaikan RM0.20 pada September 2013 dahulu telah mencetuskan kenaikan Indeks Harga Pengguna (CPI) sepanjang tahun dan ke paras tertinggi 3.2% pada Julai 2014 lalu. CPI hanya turun pada September 2014 yang lalu pada CPI 2.6%.

Untuk ingatan semua, ketika mantan Tun Abdulllah Badawi menaikkan harga petrol sebanyak RM0.78 (kepada RM2.70) dan diesel sebanyak RM1 (kepada RM2.58) pada Jun 2008, beliau berani meramalkan bahawa inflasi hanya akan naik paling tinggi ke paras 4 peratusc ke 5 peratus.

Malang buat beliau, sekaligus menyebabkan beliau tersingkir, inflasi melonjak ke paras 8.5%! Umum mungkin tidak lupa agaknya beliau secara bersahaja menjawab pihak media, bahawa rakyat tidak agak bangkit ke jalan raya berdemonstrasi.

Justeru, apakah yang boleh diramalkan kali ini kerana kenaikan harga bahan bakar dibuat dibuat bersekali dengan penguatkuasaan GST pada kadar 6 peratus.

'Jatuh timpa tangga'

Seolah-olah tidak cukup mendera rakyat, Najib akan meneruskan program ‘rasionalisasi subsidi’nya meskipun rakyat sudah ‘jatuh ditimpa tangga’.

Berapa peratuskah ‘inflasi’ yang bakal tercetus dan apakah angka CPI dalam tahun 2015 nanti? Hanya Allah yang tahu...

Ketika itu pastinya Najib akan dilihat ‘tidak rasional’. Seandainya Najib teruskan juga maka jelasnya beliau sudah sangat 'desperate' dan tidak lagi mampu berfikir secara waras. Kehilangan ‘kewarasan’ adalah kehilangan kelayakan memimpin.

Sebaliknya Pakatan Rakyat dan Ku Li mencadangkan supaya pentadbiran Najib melipatgandakan usaha dan komitmen untuk menutup lubang-lubang rasuah dan penyelewangan sebagai menjana penambahan hasil. Saban tahun Laporan Ketua Audit Negara memaparkan sumber-sumber hasil yang tiris dan bocor.

Perhitungan Pakatan Rakyat buat Bajet 2015 ini, menganggarkan peruntukan bekalan yang tertakluk kepada pelbagai perolehan, kenaan/bayaran, perjanjian penswastaan dan sebagianya adalah sebanyak RM124 bilion.

Seandainya 10 peratus dapat dijimatkan melalu tadbir urus yang telus dan cara tender terbuka, maka RM12.4 bilion dapat dijana dan diselamatkan.

Atas hujah kenaikan harga barang dan pertumbuhan yang bakal ‘menurun’ atau ‘slowing down growth’, maka sangat patut untuk Najib menangguhkan perlaksanaan GST sehingga datang satu waktu yang lebih wajar. Bila?

Ketika itu adalah bila pendapatan rakyat lebih baik dan menasabah dan lubang-lubang ketirisan telah dapat ditutup dan sumber dari hasil yang lain (CGT dsbnya) juga akan bertambah.

Keberkatan akan dapat dinikmati dan kesejahteraan dikecapi serta kemakmuran rakyat terserlah sekaligus rakyat hidup dengan lebih bermaruah.

DR DZULKEFLY AHMAD pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan PAS

12:49PM - 3 Nov 2014

PAS: Letak jawatan menteri kewangan, Najib


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sepatutnya meletakkan jawatan menteri kewangan dan menyerahkan portfolio itu kepada tokoh yang berpengalaman menguruskan tugas itu secara sepenuh masa, gesa MP Kuala Terengganu hari ini.

Merujuk surat bekas memteri kewangan Tengku Razaleigh Hamzah kepada Parlimen minggu lalu yang mengkritik cara kerajaan mengurus ekonomi, Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad berkata Najib mesti menyerahkannya kepada individu yang boleh "menumpu perhatian sepenuhnya" bagi jawatan itu.

"Pada masa ini, penumpuan kuasa seolah-olah berada di tangan PM," katanya dalam sidang media di lobi parlimen.

Dah mangkuk tandas pulak terbabit sian kat mangkuk tandas tu...hahahaha
Duduk kat mangkuk tandas, lubang jobo bleh masuk DNA orang lain eh?? Aku cadang baik si Shafee ni check pulak berapa banyak pulak DNA dah tersumbat kat lubang jubor dia sendiri sebab berpuluh tahun lamanya pakai jamban duduk
 
Bincang kahwin dalam hotel
  • Lelaki berusia 33 tahun disoal siasat anggota penguatkuasa dan gadis berasal dari Ayer Hitam memberikan keterangan. Lelaki berusia 33 tahun disoal siasat anggota penguatkuasa dan gadis berasal dari Ayer Hitam memberikan keterangan.
1 / 1
ALOR SETAR - Sepasang kekasih mendakwa mereka menyewa bilik di hotel bajet, dekat sini untuk membincangkan urusan perkahwinan.

Helah itu adalah sebahagian daripada alasan digunakan sepasang kekasih ketika dicekup penguat kuasa Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) dalam serbuan Ops Muharam, Jumaat lalu .
Operasi itu turut melibatkan enam hotel bajet lain di sekitar bandar berkenaan.

Penolong Pengarah Penguatkuasa Undang-Undang, Syeikh Mohd Roshidi Mahmud berkata, pasangan itu memberikan alasan bahawa mereka bakal melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi.

“Gadis itu berusia 23 tahun berasal dari Ayer Hitam manakala teman lelakinya berusia 33 tahun tinggal di Alor Setar.

“Difahamkan, gadis terbabit baru berhenti kerja sebagai pembantu kedai telefon di Kuala Lumpur, sebelum pulang ke kampungnya,” katanya.

Menurutnya, pasangan itu ditahan anggota Jaik selepas ditemui berada berdua-duaan dalam sebuah bilik hotel.

Syeikh Mohd Roshidi berkata, mereka mendakwa sudah berkenalan lebih setahun dan hubungan itu diketahui bapa gadis berkenaan.

Mereka dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar, sebelum ke bilik gerakan Pejabat Agama Daerah Kota Setar untuk diambil keterangan.Monday, November 3, 2014

Eh.. Dia mengaku dapat RM20 untuk sokong Saiful? (Video Inside)


"Berdasarkan pemerhatian saya, saya percaya kain rentang dibuat secara profesional," kata Mark Trowell, seorang pemerhati antarabangsa yang juga seorang Queen Council selaku pengerusi bersama jawatankuasa tetap Lawasia bagi undang-undang jenayah.

Petang ini, kira-kira 100 penyokong Saiful berada di perkarangan Istana Kehakiman bersama membawa plakad dan kain rentang.

Selepas prosiding ditangguhkan terus melaungkan "Hidup Saiful" dan "Tangkap Anwar" dan meminta penyokong Anwar "balik rumah" walaupun mereka telah bersurai kira-kira jam 1.30 petang.

Malah, seorang penyokong Saiful memberitahu bahawa kehadiran kesemua penyokong pada hari ini bukan dibayar tetapi atas kesedaran mereka berhubung kes itu.

Menurut Mohammad Rashid Mokhtar yang mengetuai kumpulan penyokong Saiful, keluarga Saiful memberikan mereka T shirt, poster, makanan dan sedikit wang saguhati.

“Keluarga Saiful dan ada satu lagi NGO lain telah bagi barang seperti baju, makanan dan poster.

“Kalau ada pun lagi, mungkin setakat RM20 untuk duit rokok, apalah salahnya sebagai duit cenderahati kepada mereka,” katanya ketika ditemui pemberita.Sebelum itu, di sebelah pagi, hanya 30 penyokong Saiful mula berhimpun dengan memakai baju-T bewarna merah berkumpul sambil melaungkan "Hukum Anwar" dan "Belia benci Anwar".

Kehadiran mereka menarik perhatian kira-kira 50 penyokong ketua pembangkang tetapi tiada pergaduhan tercetus ketika itu dan mengundang rasa tidak puas hati dengan menyifatkan tindakan itu sebagai provokasi.

Ini menyebabkan ada di antara penyokong Anwar membalas laungan tersebut dengan menjerit "Kena bayar RM30!".

Bagaimanapun, lima minit kemudian, penyokong Saiful beredar dan berkumpul pada jarak kira-kira 500 meter dari penyokong Anwar ~ Malaysiakini

 
 
Guru ditahan didakwa cuba meliwat murid
KOTA BHARU - Seorang guru berusia 33 tahun ditahan polis selepas didakwa cuba meliwat murid tahun tiga di sekolahnya, di Chicha di sini, kelmarin.

Kejadian pada 30 Oktober lalu itu terbongkar selepas ibu mangsa mengesyaki sesuatu yang tidak kena terhadap anaknya kerana pulang lewat malam dengan bau harum minyak wangi melekat di badan.

Wanita berusia 30 tahun itu  menyoal anaknya itu sebelum kanak-kanak berusia 9 tahun itu menceritakan kejadian dia diliwat seorang guru yang mengajar di sekolahnya.

Suspek sebelum itu pergi ke rumah mangsa pada jam 8 malam dan mengambilnya untuk dibawa bersiar-siar di Pasar Malam Wakaf Che Yeh. Suspek kemudiannya membawa mangsa pulang ke rumah sewanya di Chicha dan didakwa meliwat kanak-kanak terbabit.

Mangsa hanya dihantar pulang pada jam 1.30 pagi. Selepas menceritakan kejadian itu, ibu mangsa membawa anak sulung daripada tiga beradik itu ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) untuk pemeriksaan dan membuat laporan di Balai Polis Tawang, Bachok.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner, Rohaimi Md Isa berkata, guru agama terbabit ditahan untuk siasatan lanjut.

“Suspek yang telah berkahwin dan mempunyai tiga anak itu ditahan ketika berada di kantin sekolah.

"Laporan awal pihak hospital bagaimanapun mendapati tiada kesan koyakan pada dubur mangsa, namun suspek sendiri mengaku ada melakukan sesuatu (cabul) ke atas mangsa.

“Polis masih siasat kes ini termasuk dakwaan mangsa disuruh menghisap beberapa batang rokok sebelum dicabul. Suspek direman hingga 7 November ini,” katanya.

 

Monday, 3 November 2014

RAYUAN MAHKAMAH PERSEKUTUAN LIWAT II HARI KE-LIMA ... (6 FOTO) PENYOKONG SAIFUL CETUSKAN PROVOKASI DI DEPAN ISTANA KEHAKIMAN PUTRAJAYA.Kira-kira 30 penyokong Mohd Saiful Bukhari Azlan mencetuskan provokasi kepada penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berhimpun di depan Istana Kehakiman, Putrajaya, hari ini.

Penyokong Saiful yang memakai baju merah menggunakan pembesar suara melaungkan "Hukum Anwar, Hukum Peliwat".

Provokasi kecil itu berlaku kira-kira 10 minit namun berjaya dileraikan pihak polis yang meminta penyokong Saiful kembali ke kawasan mereka.

Wajib dengar !!! Kepada para Pembenci dan Pemfitnah MujahiddiN. - Ustaz Mohd Abdullah Osman Iraqi

Written By canang on Isnin, 3 November 2014 | 11/03/2014 11:33:00 PTG

Tiada ulasan: