Isnin, 10 November 2014

YANG HARAM TU JELAS....YANG HALAL PUN JELAS...YANG DAH BATAL IMAN PUN JELAS

Imigresen gempur PATI di Cameron Highlands
pada 10-11-2014 10:11 
Post Pic
CAMERON HIGHLANDS: Jabatan Imigresen mula menggempur pendatang asing tanpa izin (PATI) yang membanjiri tanah tinggi di sini menerusi ‘Ops Gempak Tapi Mesra’ di beberapa buah pekan di kawasan tanah tinggi itu hari ini.
Operasi dijalankan mulai pukul 12 tengah hari hingga pukul 4 petang ini di sekitar pekan Ringlet, Brincang, Kuala Terla dan Kampung Raja.
Sepanjang operasi, sebanyak 581 warga asing ditangkap dan setelah diperiksa, 181 daripada mereka ditahan kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.
Mereka yang ditahan terdiri daripada warga Bangladesh (78), Nepal (40), Myanmar (20), India (10), Indonesia (10) Vietnam (1), Sri Lanka (1) manakala selebihnya dari lain-lain negara.
Sebahagian besar warga asing terlibat ditangkap ketika mereka sedang menghabiskan cuti hujung minggu bertemu rakan-rakan.
Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Bahagian Kawalan, Datuk Sakib Kusmi berkata, operasi itu adalah yang pertama dijalankan oleh jabatan itu khas untuk menggempurkan PATI susulan laporan akhbar Utusan Malaysia mengenai kebanjiran golongan tersebut di daerah ini.
Menurut beliau, selepas ini operasi akan diperhebatkan lagi sehingga kawasan tanah tinggi itu bebas daripada warga asing yang mema­suki negara ini secara tidak sah.
“Hari ini merupakan operasi pertama dalam menggempur PATI di sini susulan daripada pendedahan oleh pihak media.
“Operasi hari ini tertumpu di kawasan pekan di sini dan selepas ini kita akan masuk sehingga ke kebun sayur di daerah ini untuk mengesan mereka,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.
Kata beliau, operasi hari ini tidak seperti serbuan terhadap PATI yang biasa dilakukan, sebaliknya pihaknya membuat tangkapan secara mengejut tanpa disedari orang ramai, termasuk pelancong.
Menurut beliau, operasi disertai oleh pegawai penguat kuasa dari setiap negeri di Semenanjung.
“Ini adalah kali pertama kita mengadakan operasi yang disertai oleh anggota dan pegawai dari setiap negeri iaitu seramai 369 orang yang membuat tangkapan di kawasan-kawasan yang telah kita tetapkan.
“PATI yang mereka tahan kemudiannya akan dihantar ke depot tahanan negeri masing-masing dan disiasat untuk tindakan selanjutnya,” katanya.
Dalam pada itu, beliau berkata, jumlah warga asing di daerah ini sememangnya agak tinggi bagi memenuhi keperluan tenaga kerja terutama dalam sektor pertanian.
Menurut beliau, terdapat 11,016 warga asing yang bekerja secara sah di pelbagai sektor di daerah ini dengan 10,592 daripadanya bekerja di bidang pertanian, 221 di bidang perkhidmatan, 150 di ladang, 49 pembinaan dan empat orang di sektor pembuatan.
Beliau berkata, sebahagian besar mereka terdiri daripada warga Bangladesh, diikuti Nepal, Indonesia, India, Myanmar, Pakistan, Vietnam dan Sri Lanka.
“Berdasarkan jumlah pemeriksaan warga asing seramai 581 yang kita lakukan hari ini, bermakna masih ramai yang perlu kita kesan,” katanya.


1:31PM - 10 Nov 2014

MP dedah 'surat sokongan' RM9.6bil untuk 1MDB


Dua anggota parlimen Pakatan Rakyat hari ini mendedahkan “surat sokongan” kerajaan untuk menjamin hutang RM9.6 bilion 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Ia didedahkan oleh Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara ) dan Rafizi Ramli (PKR-Pandan).

Minggu lepas, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan menafikan kewujudan surat itu.

Surat tiga halaman, yang ditandatangani oleh menteri kewangan, dikatakan sebahagian daripada “surat tawaran” Goldman Sachs International, yang mempertingkatkan bon untuk 1MDB.

Ia mempunyai tempoh sah 10 tahun dan jelas menyatakan bahawa Malaysia akan membayar balik wang yang dipinjam oleh 1MDB jika syarikat itu tidak mampu membayar.

Pua meminta kerajaan “menyenarai hitamkan” Goldman Sachs jika firma perbankan pelaburan multinasional Amerika itu “berbohong” berhubung kesahan surat sokongan itu.

Manakala Rafizi pula mendakwa Ahmad “menipu” Dewan Rakyat dan mahu merujuknya kepada jawatankuasa hak dan kebebasan parlimen.

Kerajaan berulang kali berkata mereka hanya menjamin RM5.8 bilion daripada keseluruhan hutang 1MDB.

Bekas KPN, Tan Sri Mohd Bakri Omar Meninggal Dunia

Diterbitkan: Isnin, 10 November 2014 10:37 AM
Mohd Bakri Omar
(Ubah saiz teks)
PUTRAJAYA: Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd Bakri Omar meninggal dunia akibat penyakit barah yang dihidapinya di Institut Kanser Negara di sini pada Isnin.
  Allahyarham yang berusia 66 tahun itu menghembuskan nafas terakhir pada pukul 8.45 pagi.
Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Komunikasi Korporat), Asisten Komisioner Asmawati Ahmad mengesahkan perkara berkenaan kepada Bernama.

Jenazah Allahyarham akan dibawa ke rumahnya di No 10, Jalan Aman Perdana 5U/KU5, Taman Aman Perdana, Meru, Klang.

Mohd Bakri dilahirkan pada 10 September 1948 di Manjung, Perak dan memulakan perkhidmatan sebagai Kadet Asisten Superintenden pada 1 Januari 1971.
Beliau dilantik menjadi Ketua Polis Negara pada 5 November 2003 sehingga September 2006, menggantikan Tan Sri Norian Mai.
Mengikut portal rasmi Polis Diraja Malaysia, Allahyarham  dikenali sebagai seorang pegawai kanan polis yang tegas dan menitikberatkan disiplin di kalangan pegawai dan anggota bawahannya.
Ciri-ciri kepimpinan ini telah mendatangkan rasa gerun dan hormat seluruh warga PDRM terhadapnya; di kalangan ahli masyarakat, mereka melihat beliau secara positif, iaitu sebagai pemimpin pasukan yang mampu berbuat sesuatu, khususnya dalam membimbing PDRM menurut aspirasi masyarakat.

Dengan berbekalkan kelulusan Sarjana Sastera, beliau telah memulakan perkhidmatan beliau sebagai Kadet Asisten Superintenden pada 1 Januari 1971, dan seperti kebanyakan pegawai lain, telah menjalani latihan asas kepolisan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL).
Beliau  memegang beberapa jawatan 'command post' yang penting, di antaranya:-
Ketua Polis Daerah Mersing (1972 - 1973)
Ketua Polis Daerah Balik Pulau, Pulau Pinang (1974 - 1977)
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya (1987 - 1988)
Timbalan Komandan Maktab Pegawai Kanan Polis, Kuala Kubu Bahru (1984 - 1986)
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur (1988 - 1990)
Pesuruhjaya Polis Sabah (1994)
Ketua Polis Kedah (1996 - 1997)
Ketua Polis Kuala Lumpur (1997-1998)
Ketua Pengarah Agensi Dadah Kebangsaan (1998 - 1999)
Pengarah Pengurusan (1999 - 2002)
Timbalan Ketua Polis Negara (2002 - 2003)

Sebagai seorang pegawai kanan yang berpengalaman, beliau juga memiliki segala ilmu yang mencukupi bagi memikul tugas dan tanggungjawab sebagai Ketua Polis Negara.

Beliau telah mengikuti kursus-kursus penting seperti 'Hostage Negotiation Technic', 'Terrorism' dan Airport Security Management.

Seperti kesemua Ketua Polis Negara sebelum ini, beliau juga merupakan lepasan Royal College of Defence Studies, United Kingdom.
 1:18PM - 10 Nov 2014

Hakim mahu lawat lokasi kematian Sarbaini


Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Kamaluddin Md Said hari ini setuju untuk melawat ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Jalan Cochrane, lokasi dimana bekas pegawai kastam Ahmad Sarbaini Mohamed ditemui mati tiga tahun lalu.

Hakim Kamaluddin menetapkan jam 11 pagi esok untuk melawat bangunan itu.

Ahmad Sarbaini ditemui mati selepas pergi ke SPRM Kuala Lumpur untuk membantu penyiasatan terhadap Jabatan Kastam, yang mana kesnya sama dengan kematian pembantu ahli politik Teoh Beng Hock.

Ketika ini, isteri kepada pegawai kastam itu, Maziah Manap, 53, sedang memberi keterangan dalam keadaan sedih kepada Hakim Kamaluddin berhubung tindakannya memfailkan sama terhadap SPRM.


Tiada ulasan: