Ahad, 16 November 2014

MOHONLAH SEGALANYA PADA ALLAH SWT TANPA MENINGGALKAN USAHA....KEMUDIAN TAWAKAL LAH

Kisah Mengharukan – Bagaimana Sepasang Suami Isteri Menjadi Kaya Dalam Masa 7 Hari

Artikel ini mengisahkan bagaimana sepasang suami isteri menjadi kaya dalam masa 7 hari melalui 2 amalan berkesan. Ia adalah adaptasi daripada video Ustaz Yusuf Mansur dan saya jadikan ia kepada penulisan.
Sebuah kisah benar di Indonesia. Sepasang suami isteri mempunyai dua orang anak. Mereka tinggal di rumah sewa yang kecil. Sekitar 75 ribu rupiah pada tiap bulan.
Anak ketiga mereka bakal dilahirkan. Jadi si isteri bertahajud dan meminta kepada Allah dideraskan rezeki suaminya supaya dapat berpindah ke rumah sewa yang lebih besar bernilai 150 – 200 ribu rupiah pada tiap bulan.
Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, “Allah merahmati orang yang bangun pada waktu malam dan mengejutkan isterinya untuk sembahyang. Jika isterinya payah sedar ia merenjiskan air di wajahnya.
Dan Allah merahmati isteri yang bangun waktu malam bersembahyang dan mengejutkan suaminya (agar beribadah). Jika suaminya enggan (liat) untuk bangun maka ia merenjiskan air diwajahnya.” (Riwayat Abu Daud)
Di kala isteri berdoa, suaminya melihat lalu dia juga bangun dan mengaamiinkan doa isterinya. Suaminya seorang jaga. Bagi fokus untuk bertahajud selama 7 hari, pada suatu hari suaminya memaklumkan kepada bosnya minta shift pada waktu pagi hingga petang sahaja.
Penjaga
Apabila ditanya kenapa, suami menjawab untuk bertahajud kerana ada hajat. Alhamdulillah bosnya bersetuju. Lalu si suami dan isteri saling bergabung bertahajud secara berjemaah dan berdoa dapat pindah ke rumah sewa yang lebih besar dan selesa.

Sedekah – Beri Tenaga Jika Bukan Harta

Firman Allah,
“Mereka merenggangkan diri dari tempat tidur, (sedikit sangat tidur, kerana mengerjakan sembahyang tahajjud dan amal-amal soleh).
Mereka sentiasa berdoa kepada Tuhan mereka dengan perasaan takut (akan kemurkaan-Nya) serta dengan perasaan ingin memperolehi lagi (keredaanNya).
Dan mereka selalu pula mendermakan sebahagian dari apa yang Kami beri kepada mereka.” (Surah As Sajda: 16)
Dalam ayat di atas, daripada perkongsian Ustaz Yusuf Mansur, dia menekankan suami isteri itu terlepas pandang tentang sedekah setelah bertahajud.
Kerana mereka orang susah. Jadi, mereka tidak fikirkan mereka patut bersedekah kerana mereka sendiri orang yang tidak berkemampuan.
Tanda-tanda kita layak dapat pertolongan Allah adalah apabila kita meminta pertolongan Allah.
Sujud
Mereka memulakan tahajud pada hari Isnin. Allah mengkehendaki mereka bersedekah pada hari Khamis. Adik ipar suami itu datang ke rumah mereka. Adik iparnya itu mahu pergi ke Surabaya.
Bagi permudahkannya, dia mahu menghantar anak-anaknya kepada abang iparnya. Si suami mulai runsing. Manakan tidak, dia melakukan tahajud supaya dideraskan rezeki berpindah ke rumah sewa yang lebih besar.
Inikan pula, adik iparnya mahu dia menumpangkan anak-anaknya di rumahnya. Dia runsing kerana ruang rumah sewanya yang kecil. Selesai berbual dengan adik iparnya, si suami takut jelaskan kepada isterinya. Khuatir tidak setuju.
Alhamdulillah, ketika si suami berdoa dalam tahajud bersama isterinya, isterinya memahami dan menerima anak-anak adik iparnya. Si suami bersenang hati. Selari dengan hadis,
“Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW, Baginda telah bersabda:
Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat.
Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat.” (Hadis Riwayat Muslim)
Dia sanggup mengubah suai rumahnya sedikit, supaya ada ruang untuk anak-anak adik iparnya.
Dalam hal ini, mereka mungkin tidak mampu sedekah dengan wang, tetapi mereka sedekahkan ruang rumah sewa mereka dan tenaga mereka untuk menjaga anak-anak adik ipar si suami itu.

Terima Rumah Besar Daripada Bos

Suatu hari, si suami dipanggil oleh bosnya. Permintaan untuk tahajud 7 hari telah selesai. Pada mulanya bosnya mengatakan pada hari Isnin nanti, dia tidak perlu datang kerja.
Si suami risau dan bertanya kenapa, adakah ia bermaksud dia diberhentikan kerja. Selepas itu bosnya berkata, dia terkejut ketika si suami meminta tukar shift pagi hingga petang sahaja untuk bertahajud.
Rumah besar
Hasil daripada itu, dia percayakan si suami itu untuk menjaga rumahnya selama dia di luar negara. Si suami mengangkat tangan tanda bersyukur kepada Allah. Dia begitu terharu dengan pemberian Allah.
Dia tidak perlu bayar sewa, malah diberikan gaji pula untuk menjaga rumah itu. Bosnya juga membenarkan dia membawa anak-anak adik iparnya itu. Begitulah mudahnya apabila kita meminta kepada Allah, walau ia adalah sesuatu yang tidak masuk akal.
“Put your trust in Allah, and everything will be fine.”

Allah Maha Mengabulkan

Pernahkah kita benar-benar bersandarkan sesuatu kepada Allah? Adakah kita benar-benar menjadikan Allah sebagai tempat munajat kita?
“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku.” (Surah Al Baqarah: 186)
Adakalanya kerana kita yakin sendiri kita bakal sampai ke suatu destinasi, kita tidak membaca doa sebagai tanda meletakkan sandaran kita akan sampai dengan izin Allah. Berbeza dengan suami isteri seperti kisah di atas. Mereka meminta kepada Allah sesuatu yang tidak terjangkau dek logik akal.
“Jangan pernah bertanya kepada otak yang terbatas.” – Ustaz Yusuf Mansur

7:26PM - 16 Nov 2014

RON95 turun jika minyak mentah US$70 setong

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata beliau sendiri akan mengemukakan cadangan kepada kerajaan supaya menurunkan harga minyak RON95 sekiranya harga minyak mentah dunia turun pada paras antara US$70 hingga US$75 setong.

Beliau berkata penurunan harga tersebut boleh dilaksanakan kerana telah melepasi kadar subsidi yang ditanggung kerajaan.

"Saya difahamkan oleh pegawai-pegawai yang menjaga hal subsidi minyak ini, apabila harga minyak pada US$70 hingga US$75 setong, maka ia akan melepasi daripada tahap subsidi RM2.30 seliter.

"Saya secara peribadi, selaku Timbalan Menteri Kewangan, akan memberikan pandangan kepada Jawatankuasa Dasar Fiskal supaya menurunkan harga minyak RM2.30 ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penutup penerangan Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) dan taklimat isu semasa Parlimen Masjid Tanah di Alor Gajah, hari ini.

Ketika ini minyak mentah Brent berada pada paras US$79.41 setong.

Ahmad berkata beliau juga akan mencadangkan supaya tiada sebarang cukai jualan dikenakan ke atas minyak berkenaan.

"Kenapa tidak perlu cukai jualan ini kerana pada saat dan ketika ini pun kita tidak mengenakan cukai jualan," katanya.

Dalam pada itu, katanya sekiranya harga minyak berkenaan diturunkan, beliau berharap para peniaga turut menurunkan harga barangan mereka kerana sering kali menjadikan kenaikan harga minyak sebagai alasan menaikkan harga barangan.

- Bernama

Jika Shalat Shubuh Kesiangan


Sholat-Subuh
SHALAT subuh adalah salah satu shalat yang wajib dikerjakan pada waktunya oleh semua orang Muslim, kecuali ada halangan yang sah seperti wanita yang haid, dan sebagainya. Kalau kesiangan dan bangun telat, ada orang yang menjadi bingung apakah masih boleh shalat atau tidak. Mereka menjadi bingung karena mereka bertanya kepada teman dan teman itu menjawab “Haram shalat setelah matahari naik!” Oleh karena itu, orang tersebut mengabaikan shalat subuh dan tidak shalat sama sekali karena menganggap hal itu haram.
Itu suatu persepsi yang sangat keliru. Shalat subuh wajib dikerjakan, jam berapa saja kita bangun (dan begitu juga untuk semua shalat wajib yang lain). Kalau umpamanya kita capek, bangun pada waktu subuh dalam kondisi setengah sadar, matikan jam alarm, tidur lagi, dan bangun pada jam 8 pagi, maka pada saat bangun itu masih wajib mengerjakan subuh. Walaupun matahari sudah naik. Kenyataan bahwa matahari sudah naik tidak menghilangkan kewajiban untuk shalat. (Dan kalau ketiduran lewat waktu maghrib sehingga masuk Isya, maka shalat maghrib tetap wajib dikerjakan, walaupun di luar waktunya.)
Waktu yang secara umum dilarang untuk shalat adalah mengerjakan shalat pada saat matahari sedang muncul (bukan cahayanya, tetapi bentuk fisik matahari sendiri). Hal itu diharamkan untuk hilangkan persepsi (pada zaman dulu) bahwa orang Muslim adalah penyembah matahari. Zaman dulu, memang ada kaum yang menyembah matahari, dan mereka beribadah pada saat matahari mulai kelihatan bentuk fisiknya, jadi ibadah pada saat itu diharamkan bagi ummat Islam. Tetapi ulama telah sepakat bahwa kalau ada shalat wajib yang belum dikerjakan, maka harus langsung dikerjakan (diganti, atau diqadha’) pada waktu itu juga tanpa harus menunggu, walaupun dilarang secara umum untuk shalat pada waktu tersebut.
Yang haram dan sangat buruk adalah kalau seseorang sudah bangun pada waktu subuh, tetapi barangkali dia sedang asyik nonton siaran langsung sepak bola di tivi, atau asyik ngobrol sama temannya, dan oleh karena itu dia malas melakukan subuh. Pada saat dia sudah selesai nonton bola, dan sudah “bersedia” melakukan shalat, maka dia masih wajib melakukannya. Kewajiban shalat itu tidak menjadi hilang. Tetapi tentu saja dia akan kena dosa besar karena sengaja menunda sebuah shalat wajib, sehingga sudah keluar dari waktunya, tanpa ada alasan yang benar. Jadi sudah bisa diperkirakan bahwa dia tidak akan dapat pahala sama sekali, dan juga ada kemungkinan Allah akan menolak shalat itu (tidak akan diterima di sisi Allah, seolah-olah tidak shalat). Walaupun begitu, sebagai seorang Muslim dia masih memiliki kewajiban untuk melakukan shalat subuh tersebut. Meninggalkannya dengan alasan kesiangan, ataupun di luar waktu karena nonton bola tadi adalah alasan yang tidak benar. Tetap wajib dikerjakan.
Dan perlu dipahami bahwa Nabi Muhammad SAW sendiri juga pernah kesiangan untuk shalat subuh, jadi hal itu menjadi petunjuk bagi kita bahwa kalau kita kesiangan sewaktu-waktu maka itu adalah hal yang biasa (bukan suatu dosa besar, karena memang tidak sengaja), dan Nabipun juga mengalaminya. Yang penting adalah kita langsung mengerjakan shalat setelah kita bangun, dan jangan sampai shalat subuh yang kesiangan itu menjadi suatu kebiasaan bagi kita. Wallahu a’lam bissawab. [gene gheto]
Berita Suriah

Ingin Diberi Bantuan, Muslim Patani Minta Disalurkan ke Suriah

pattani
MESKI hidup dalam ketertindasan, warga muslim Patani ternyata tidak pernah melupakan penderitaan saudaranya.
Walau hingga kini konflik di Patani terus berlangsung, warga Patani masih sempat berpikir meringankan beban muslim Suriah.
Demikian dikatakan anggota Jurnalis Islam Bersatu (JITU), Muhammad Pizaro, di hadapan para da’i di Mahad Utsman Bin Affan, saat menceritakan pengalamannya mengunjungi Patani, Thailand Selatan.
Pizaro menjelaskan, setiap hari ada saja warga yang gugur. Beberapa pesantren ditutup. Kitab-kitab mereka dibakar. Bahkan pada tahun 2009, jamaah Masjid Al Furqon ditembak ketika shalat Isya.
“Orang-orang menjuluki Patani sebagai Gaza-nya Asia Tenggara di samping Rohingya,” ujar Redaktur Pelaksana Islampos.com ini.
Hingga kini, konflik antara Muslim Patani dan tentara terus berlangsung. Rata-rata tiap satu hari ada dua orang warga yang syahid. Sedangkan banyak muslimah dilecehkan.
“Beberapa muslimah Patani biasa ‘tidur’ dengan pisau. Senjata tajam itu dipakai sebagai persiapan jika tentara Thailand datang untuk memperkosa mereka,” terang penulis novel pemikiran Islam The Brain Charger ini.
Namun menariknya, ketika Pizaro bersama LSM dari Malaysia berniat menggalang bantuan kemanusiaan, warga Patani menolaknya secara halus.
Di antara mereka mengatakan, rakyat Suriah lebih membutuhkan uluran tangan kaum muslimin. Sudah 250.000 warga Suriah meninggal dunia akibat kekejaman rezim Bashar. PBB menyebutnya sebagai tragedi kemanusiaan abad ini.
Benar saja, saat itu warga Patani tengah menggalang bantuan kemanusiaan untuk Suriah. Dalam satu bulan, mereka berhasil mengumpulkan dana Rp 1,5 miliar.
“Bantuan ditampung dalam 6 buah kontainer yang disalurkan melalui Turki,” terangnya yang tidak menyangka besarnya solidaritas warga Patani.
“Padahal mereka sendiri hidup menderita,” ucap Pizaro.
Patani adalah sebutan umum untuk daerah berbasis muslim yang dihuni 1.8 juta jiwa. Terdiri dari empat provinsi di Thailand Selatan, yakni Narathiwat, Yala, Patani, dan Songkhla. /Kiriman RosyidLaporan Islampos dari Thailand Selatan

 Ingin Melihat Lautan Jilbab? Pergilah ke Patani!

Jumat 18 Muharram 1435 / 22 November 2013 10:07
lautan jilbab
TIDAK ada wanita muslimah tanpa jilbab di Patani. Mungkin Itulah kalimat pas untuk menujukkan semangat muslimah di daerah basis muslim di Selatan Thailand tersebut. Di tiap sudut jalan, kita menemui banyaknya para muslimah memakai jilbab bahkan cadar.
“Seluruh muslimah di Patani memakai jilbab, jika ada perempuan tidak berjilbab, maka dia orang Budha!” tandas Zakariya, Aktivis Hak Asasi Manusia, kepada Islampos di Patani.
Meski stigma Islam sebagai teroris dilancarkan, Muslimah Patani pantang untuk melepas jilbab. Dalam segala aktivitas, jilbab menjadi bagian tak terpisahkan bagi mereka.
“Jilbab adalah ajaran Islam. Dan Melayu adalah Islam. Jika ada orang Melayu tidak pakai jilbab, berarti dia bukan orang Melayu,” tandas Zakariya yang pernah mendapat delapan tusukan dari tentara Thailand.
akhwatpatani
foto by: Emriza
Bahkan dalam penelusuran ke Mahad Al Bithath Ad-Diniyah, Islampos menemukan lautan jilbab dari para pelajar. Pihak Mahad memang mewajibkan setiap pelajar putri untuk mengenakan jilbab lebar hingga menutupi dada.
“Ini adalah pakaian Syar’i untuk muslimah,” kata staff pengajar, Abdullah, di Mahad yang menampung 6000 pelajar tersebut. [Pz/Islampos]


 

Tiada ulasan: