Jumaat, 19 Februari 2010

LAWAK2...ISU POLOTIK...POLITIK ADA DALAM ISLAM...BERNUJUM TU SALAH.....TAPI INI LAWAK POLITIK

BN dan Pakatan Rakyat dalam Nujum Pak Belalang


Masdar Wahid

Soalan 1

Tukang Soal : 'Didalam baju hamba, ada sebatang kayu yang telah dipilih,bagaimanakah kita mahu tahu yang mana Barisan Nasional (BN) dan yang mana Pakatan Rakyat (PR)..??'

Ahli Nujum Negara : 'Mintak pada hamba..!! Apabila sebatang kayu diletakkan di dalam air, yang condong ke bawah itulah BN dan yang menegak ke atas itulah PR..'

Tukang Soal : 'Sebabnya...!!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebabnya... Kita pun tahu sekarang ini parti BN hampir tenggelam dengan setiap sekutunya termasuk di Sabah dan Sarawak terus bergoncang dan dilanda krisis berterusan, manakala PR walaupun berasal dari ideologi berbza namun berjaya disatukan demi agenda perubahan untuk rakyat dalam PRU akan datang'

Soalan 2

Tukang Soal : 'Dua ekor anak itik yang baru menetas, yang manakah BN dan yang
manakah PR..??'


Ahli Nujum Negara : 'Ini senang saja, kita letakkan ke dua-dua anak itik ke dalam bekas berisi air, yang mengejar itulah PR dan yang lari itulah BN..'

Tukang Soal : 'Sebabnya...!!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebab PR konsisten menuju ke Putrajaya dengan agenda perubahannya yang jelas seperti yang ditekankan di Shah Alam 19 Disember lalu, manakala BN khasnya Umno masih kekal dengan isu perkaumannya.

Soalan 3

Tukang Soal : ' Ada sebuah masealah,

Satu... baaaanyak-banyak!!... Dua... sedikit-sediiiiikit....!!! Tiga... jarang-jarang!!!... Empat... kad-dang, kad-dang,

Apa itu..???'


Ahli Nujum Negara : 'BN!!!'

Tukang Soal : 'Buktikan..!!'

Ahli Nujum Negara : 'Satu... Baaanyak-banyak... Ertinya, ahli BN memang banyak dalam negara ini...

Dua... Sedikit-sediiikit... Ertinya, sedikit sahaja yang berani bersuara dari
bilangan ahli BN yang banyak itu...

Tiga... Jarang-jarang... Ertinya, jarang-jarang yang kita dengar pemimpinnya berani melawan rasuah dan kemungkaran walaupun ia di depan mata...

Empat... Kad-dang, kad-dang... Ertinya kad-dang, kad-dang kita dengar dan
lihat ada pemimpin tertinggi BN yang mahu mendengar suara ahlinya...'


Soalan 4


Tukang Soal : 'Di manakah terletaknya kekuatan Laksamana BN khasnya Umno..? Di kerisnyakah? atau di jenteranyakah..?'


Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan Laksamana Umno bukan terletak pada kerisnya ataupun pada jenteranya...'

Tukang Soal : 'Di mana terletak kekuatannya..?'

Ahli Nujum Negara :
'Kekuatan Umno hanya terletak pada TOYOL-TOYOLnya!!'

Tukang Soal : 'Buktikan!!'

Ahli Nujum Negara : 'Laksamana Umno begitu bergantung kepada toyol-toyolnya untuk menonjolkan kekuatannya... Iaitu toyol dari Media Prima, toyol dari Berita Hairan, Hairan Metro, Polis serta toyol dari Kosmos dan Utusan Meloya.. Toyol-toyol inilah yang menampakkan Laksamana UMNO nampak hebat walaupun hakikatnya mereka luka parah...'

Soalan Extra

Tukang Soal : 'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul bijaksana...!!! Apakah yang ada di dalam genggaman beta...????'


Ahli Nujum Negara : '........... ISA !!!..'

ISA di sini ada dua maksud, satu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan satu lagi calon Umno/BN di Bagan Pinang, Isa Samad. Kemenangan Isa dipuja dan dipuji walaupun jelas rekodnya sebagai perasuah besar dalam Umno.


Apa dia kerja-kerja 'Gila' Umno?

Al-Brangi

Semasa keluar daripada 'pharmacy' tadi kerana membeli sedikit vitamin, almaklumlah kerana 'enjin' lama memerlukan bermacam-macam 'oil-additives', terserempak dengan rakan surau, seorang Umno totok. Oleh kerana 'pharmacy' itu berdekatan dengan kedai mamak maka diajak singgah minum dan bersembang-sembang politik.

Saya mintak teh-tarik kurang manis dan 'toseh basah' (kurang garing) dan seketul kari ekor tenggiri. Ramai orang suka kepala ikan, tapi saya suka ekor ikan. Dari segi kesegaran ikan sama saja, kalau kepala ikan itu sudah 'busuk', ekornya pun turut terasa 'busuk'. Kalau kepala ikan itu 'segar', ekornya pun turut 'segar'.

Kali ini entah kenapa dia yang banyak bercakap pasal luar dan dalam Umno. Saya hanya banyak menjadi pendengar. Kata orang-orang tua, kalau kita nak dapatkan rahsia luar dan dalam, kita kena banyak menjadi 'pendengar'. Memang betul, bermacam-macam cerita hal luar dalam Umno yang tak dapat dimuatkan kesemuanya di sini saya dapat.

Katanya, "Umno Selangor kalau nak gemilang seperti dulu-dulu, mesti buat kerja-kerja 'gila' sikit."

Sambungnya, "Tengok, semasa zaman Allahyarham Dato' Harun, Umno selangor kuat dan Dato' Harun sendiri pun ramai yang cemburu dengan dia. Dia bawa Muhammad Ali lawan dengan Joe Bugner. Dia juga jadi juara setinggan. Dia juga naikkan Silat Gayung, bila naikkan Silat Gayung, maknanya naikkan melayu kerana melayu sinonim dengan silat dan keris."

Dalam hati saya, tak habis-habis Melayu dengan keris. Kenapa Dato' Harun tak perjuangkan Islam? Kenapa tak perangi rasuah?

Tak apa, saya layan dulu 'ceramah'nya, lain kali saya akan 'bantai' balik.

Sambil mendengar 'ceramah' politiknya, tak sedar 'toseh' dah habis. Dia tolong mintak tambah lagi dengan mamak, "mamak, toseh tambah satu, basah tahu". Saya tak menolak sebab nak dengar 'ceramah'nya lagi.

Sambungnya lagi, "Allahyarham Dato' Harun banyak berkorban. Dia buat kerja bukan untuk dirinya, tapi untuk parti dan orang melayu. Dia dianianya. Tak macam sekarang, pemimpin pikul duit berkilo-kilo ke hulu ke hilir, buat rumah macam istana, semua untuk diri sendiri. Tak ikhlas berjuang."

Saya mencelah, "Nak tepat lagi, 20 kilo. 'Istana' berjuta-juta."

Sambil dia ketawa besar, "Sama berat dengan sekampit beras tu. Kesemua tingkap 'Istana' tu, sebulan pun tak habis bukak, punyalah banyak."

Saya sempat men'jolok'nya siapakah pemimpin Umno Selangor sekarang yang menepati buat kerja-kerja 'gila' yang dia maksudkan dan serba sedikit pasal PRK Hulu Selangor.

Dengan nada penuh yakin dia menjawab, "Noh Omar. Dia hebat tapi tak cukup kerja-kerja 'gila'. Pasal PRK Hulu Selangor ya, saya rasa BN sakit sikit. Kalau BN letak Palanivel lagi banyak-banyak sakit."

'Ceramah'nya boleh tahan jugak panjang dan masing-masing menoleh ke jam.

Sambil kami mengeluarkan dompet dan berebut-rebut nak bayar, sempat dia mengeluh, "PRK kali ni adalah yang paling sengit. Towkay-towkay besar dah mula 'betting', PKR/Pakatan Rakyat boleh simpan balik semula kerusi tu."

Sebelum beredar dan sambil ucapkan terima kasih kerana belanja 'toseh', sempat saya mengusiknya, "Kita jumpa disana ya."

Kepalanya menggeleng-geleng dan berkata, "Kalau Umno masuk, nak jugak pergi, kalau MIC, kirim salam sajalah, 'janji jugak lebih, habuk tarak'."


* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan.Tiada ulasan: