Khamis, 23 Jun 2011

SIKAP MONOPOLI TAK DIBENARKAN OLEH SYARAK...NI KERANA HARGA BOLEH DITENTUKAN OLEH PERNIAGA...KERANA PENGGUNA TIADA PILIHAN....

Demo seluruh negara bantah Utusan esok
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Ekoran sikap angkuh dan enggan memohon maaf, Dewan Pemuda PAS akan mengadakan bantahan terhadap Utusan Malaysia di seluruh negara esok.

Bantahan aman terhadap penyiaran karikatur "Kekeliruan Kes Rogol" yang didakwa menghina agama Islam itu akan dibuat selepas solat Jumaat.

"Tempoh yang diberi Dewan Pemuda kepada Utusan telah tamat kelmarin. Dan sehingga tempoh itu Utusan tidak memohon maaf.

"Jadi kita telah buat keputusan untuk membantah sikap angkuh Utusan di seluruh masjid di seluruh negara selepas solat Jumaat esok," kata ketuanya, Nasrudin Hassan ketika ditemui di pejabat pembangkang di parlimen hari ini.

Terdahulu beliau menghadiri mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat di sini.

Sebelum ini, Utusan Malaysia diberi tempoh tujuh hari agar memohon maaf bermula dari tarikh karikatur itu disiarkan pada 15 Jun lalu.

Selain itu, Dewan Pemuda PAS Pusat juga mahu Utusan Malaysia mengambil tindakan ke atas pelukis karikatur itu yang hanya dikenali sebagai “Miki.”

"Kita juga akan mulakan kempen boikot Utusan di seluruh negara," katanya.

KP JKR: PAS dakwa KSN bohongi Agong
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) mendakwa Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan melakukan pembohongan terhadap Yang di-Pertuan Agong berhubung pertukaran jawatan Datuk Seri Dr. Judin Abdul Karim sebagai Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB).

Beliau berkata, pembohongan ini jelas terbukti apabila Mohd Sidek memaklumkan kepada Tuanku Mizan bahawa pertukaran jawatan itu dipersetujui oleh Judin sedangkan Judin secara tegas menolak pertukaran jawatan itu.

"Apa yang berlaku KSN telah membuat pertukaran tersebut dengan menyatakan bahawa telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

"Beliau kemukakankan kepada Yang di-Pertuan Agong seolah-olah Judin telah setuju.

"Ini menunjukkan bahawa KSN telah melakukan penipuan terhadap Yang di-Pertuan Agong kerana sepatutnya sebelum KSN mempersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, dia telah mempersembahkan sesuatu yang telah selesai dari sudut proses-proses yang mendapat persetujuan tiga pihak," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau merujuk laporan akhbar Berita Harian hari ini bahawa lima persatuan sekerja telah memperakui bahawa sebarang pertukaran dan pinjaman jawatan mesti mendapat persetujuan tiga pihak.

Tiga pihak terbabit ialah Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), JKR dan individu yang ingin ditukarkan iaitu Judin sendiri.

"Kemudian barulah diangkat kepada pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan kemudian barulah diangkat oleh KSN kepada Yang di-Pertuan Agong," katanya yang juga naib presiden PAS.

Menyifatkan pembohongan itu suatu yang memalukan, Mahfuz menggesa perkhidmatan KSN diberhentikan segera.

"Amat malang sekali apabila KSN berbohong terhadap ketua negara oleh itu Perdana Menteri harus mengambil tindakan segera, tidak harus berlalu begitu sahaja," katanya.

Rombak Kabinet

Selain itu, beliau menggesa kabinet sekarang dirombak dan Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor ditukar kerana gagal mengendalikan kes ini.

"Rombakan kabinet perlu dilakukan segera untuk memastikan JKR mempunyai seorang menteri yang baru yang mampu untuk melaksanakan tugas kerana saya yakin bahawa isu yang membabitkan pertukaran jawatan ini ada kaitan dengan kedudukan menteri yang gagal untuk menyelesaikan masalah ini," katanya.

Tambahnya, jawatan Judin ditukarkan kerana menteri tidak senang dengan integriti yang ada pada Judin.

"Ia berpunca daripada menteri sendiri yang tidak begitu selesa dengan integriti yang ada pada Judin," katanya.

Akhir April lalu, Mohd Sidek mengumumkan Datuk Seri Dr. Judin Abdul Karim ditukar jawatan daripada Ketua Pengarah JKR kepada Ketua Eksekutif CIDB berkuat kuasa 1 Mei lalu.

Tempatnya itu diisi oleh Datuk Mohd. Noor Yaacob iaitu Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya II sebelum ini.

Bagaimanapun pertukaran itu ditolak Judin dan beliau masih memasuki pejabat sebagai ketua pengarah JKR seperti biasa sehingga kini.Undian tajuk Sejuta Sokong Bersih 2.0
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Mulai hari ini, undian dilakukan adakah wajar Sejuta Sokong Bersih 2.0 digunakan sebagai tajuk muka depan Harakah.

Sejauh mana popularnya tajuk ini digunakan sebagai tajuk utama akhbar Harakah akan dilihat dalam tempoh dua hari, yakni hari ini dan esok.

Undian ini terbuka kepada semua pembaca dan mereka boleh mengundi sekali sahaja sama ada untuk setuju atau tidak setuju atau tidak pasti dengan pilihan tajuk berkenaan.

Untuk membuat undian tinjauan@harakah, boleh terus kepada link http://myharakah.net.

Keputusan undian “UTUSAN HINA ISLAM” meningkat secara mendadak sebanyak 20 % berbanding dengan tajuk sebelum ini "CETUS PROVOKASI" jatuh kepada 71.7% atau 228 daripada 318 undian yang bersetuju dengan tajuk tersebut dijadikan tajuk utama.

Keputusan undian tajuk ini adalah 314 daripada 342 undian, iaitu 91.81 peratus bersetuju dengan tajuk tersebut dijadikan tajuk utama Harakah.

Walaubagaimana pun terdapat 25 undian (7.31%) yang tidak bersetuju dan 3 undian (0.88%) yang berkecuali.

Untuk melihat keputusan terperinci terhadap undian semasa dan yang telah dilakukan sebelum ini, boleh terus kepada link http://myharakah.net/polls.php

Polis arah jangan jual baju Bersih
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Polis malam tadi mengarahkan seorang aktivis PKR, Razali Abd Ghafur agar tidak menjual baju berwarna kuning bercetak perkataan 'Bersih' kepada orang ramai atau bakal berdepan tindakan.

Amaran tersebut yang didakwa "arahan pihak atasan" diberikan kepada beliau pada majlis ceramah Jelajah Selangor Tawan Malaysia (Jelas 2) di Kampung Sungai Merab Luar, Bangi.

Ceramah tersebut dihadiri Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Ketua AMK Negeri Sembilan, Nazree Yunus.

"Pada mulanya dia datang ke gerai saya, minta ambil gambar. Lepas ambik gambar, saya tanya awak siapa. Dia bagtau dia polis sambil tunjuk IC polis.

"Kemudian dia ambik dua helai baju Bersih, dan suruh saya jangan jual baju itu. Katanya arahan dari atasan," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Menurutnya, beliau kemudiannya dijemput ke Balai Polis Datuk Abu Bakar Baginda dan dirakam kenyataan selama 20 minit.

Arahan tersebut dipercayai ada kaitan dengan rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang mahu mengadakan himpunan aman 9 Julai ini.

Dalam respon segera, Shuhaimi turut mempersoal tindakan pihak berkuasa itu.

"Sejak bila jual baju tak boleh? Umno BN makin gila," tulisnya di Twitter.

Sebelum ini, polis juga telah memberi amaran kepada penganjur himpunan itu agar membatalkan hasrat mereka.

Ratusan laporan polis juga turut dibuat diseluruh negara termasuk oleh Umno.

Selain itu, polis juga memberi amaran akan membuat tangkapan awal sebagai pencegahan.

Bagaimanapun, Bersih sehingga kini tetap dengan pendirian akan meneruskan himpunan itu.

Kepimpinan PAS Negeri Sembilan segar, berkredibiliti
Harakahdaily

SEREMBAN, 23 Jun: Dewan Pemuda PAS Negeri Sembilan menyokong penuh barisan kabinet Badan Perhubungan PAS negeri sesi 2011-2013 yang baru pimpinan Mohd Taufek Abd Ghani (gambar) yang juga ADUN Paroi.

“Barisan baru ini adalah segar dan berkredibiliti penuh sebagai government in waiting menjelang PRU 13 yang dijangka November ini, kata ketuanya, Mohd Khairil Anuar Mohd Wafa.

Sehubungan itu, katanya Pemuda PAS Negeri Sembilan akan mendukung segala usaha kepimpinan PAS negeri ini khususnya berhadapan dengan Umno BN di dalam PRU 13 nanti.

“Ia juga adalah cerminan kepada kekuatan PAS di dalam organisasi Pakatan Rakyat khususnya di negeri ini,” ujarnya.

Mesyuarat pimpinan pesuruhjaya PAS negeri yang baru itu semalam melantik Dr Rosli Yaakop, bekas pesuruhjaya dan seorang pakar ekonomi sebagai timbalan pesuruhjaya (TPJ) I, Abdul Rahman Ramli, seorang peneroka yang juga Yang Dipertua PAS (YDP) Kawasan Jempol sebagai TPJ II, manakala Anuar Azahari, bekas pengurus bank yang juga YDP Rasah sebagai TPJ III.

Mesyuarat juga melantik Mohamad Hassan Tamby sebagai Setiausaha Perhubungan, Ramli Ismail (Bendahari) manakala Ustaz Norazman Mohamad sebagai Ketua Penerangan manakala Kamarol Ridzuan Mohd Zain dilantik sebagai Pengarah Jabatan Pilihan Raya Negeri (JPN).

Dua orang dilantik sebagai penolong setiausaha iaitu Ustaz Khairul Azlan Mazlan dan Cik Siti Faridah Abd Samad.

Di samping itu, bekas pesuruhjaya yang kini dilantik sebagai AJK PAS Pusat, Zulkefly Mohamad Omar dilantik sebagai AJK di samping Kassim Rahmat, Syed Mohamad Fuad Syed Ahmad, Ir. Mohd Nor Abd Rahman dan Nor Anif Selamat.

Penolong Setiausaha 3 dan 2 lagi AJK tambahan akan dilantik pada minggu depan, dalam mesyuarat kedua.

Peneroka perlu bangkit, sedar penipuan BN
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Pengarah Biro Felda dan Orang Asal PKR, Suhaimi Said (gambar) berkata, peneroka Felda perlu bangkit dan sedar tentang penipuan yang dilakukan kerajaan BN.

Ini kerana agensi kerajaan seperti Felda yang sepatutnya membela dan menjaga kepentingan peneroka, sebaliknya mengkhianati amanah yang diberikan kepada mereka selama ini, lapor KeadilanDaily.

Menurut Suhaimi, ketika rizab tunai Felda susut hampir RM3 bilion dalam tempoh lima tahun, agensi itu pula membuat pinjaman sebanyak RM6 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Peneroka berhak untuk tahu apakah tujuan pinjaman tersebut itu dilakukan. Adakah pinjaman ini akan digunakan untuk menutup kerugian pelaburan mereka (Felda) di luar negara?” ujarnya.

“Felda dikatakan mempunyai kewangan yang besar, aset juga banyak. Jadi apa keperluan untuk meminjam KWSP,” katanya ketika dihubungi keadilandaily.

Dalam masa yang sama, katanya, Felda pula melakukan penipuan dan penyelewengan seperti isu dana tanam semula dan penipuan Kadar Perahan Gred Kelapa Sawit terhadap peneroka.

Disebabkan itu katanya, peneroka tidak mempunyai jalan lain untuk menuntut keadilan kecuali memfailkan saman terhadap pengurusan Felda.

“Kita perlu sedar kerana kita sering dimanipulasi. Banyak keraguan yang timbul terutamanya di pihak pengurusan Felda itu sendiri,” kata beliau lagi.

Tahun lalu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana menteri, Datuk Ahmad Maslan yang bertanggungjawab terhadap Felda mengaku, rizab tunai agensi itu susut daripada lebih RM4 bilion pada 2004 kepada RM1.35 bilion pada tahun 2009.

Meskipun menafikan agensi itu mengalami kedudukan kewangan yang parah, Felda sehingga kini tidak memberi penjelasan tentang isu pinjaman KWSP sebanyak RM6 bilion dan kerugian pelaburan yang ditanggung di luar negara.

Felda juga kini berdepan ratusan saman daripada peneroka di seluruh negara berhubung penyelewengan yang dilakukan agensi itu.

Sebelum ini Felda disaman peneroka di Kelantan, Johor dan Negeri Sembilan.

Terbaru, seramai 711 peneroka Felda dari kawasan Jengka Pahang memfailkan saman sebanyak lebih RM344 juta terhadap Felda kerana melakukan penipuan.

'Even My Pen Has a Stand' buku terbaru Zunar
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Kartunis Zulkifli Anwar ul Haq atau nama penanya, Zunar, menerbitkan buku kartun pertamanya dengan tajuk berbahasa Inggeris yang diberi nama "EVEN MY PEN HAS A STAND".

(Zunar menunjukkan buku terbarunya)

"Ini adalah buku keempat saya bersama penerbit Kinibooks, anak syarikat kepada Malaysiakini. Sebelum ini dengan syarikat yang sama, saya menerbitkan "Cartoons On Tun… and Others" (2005), "1 Funny Malaysia" (2009) and "Cartoon-O-Phobia (2010)." kata Zunar dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily.

"Even My Pen Has a Stand..." adalah koleksi karya-karya kartun politik yang tersiar dalam laman web Malaysiakini dari September 2010 sehingga Jun 2011 dan juga yang tersiar dalam laman web antarabangsa, Cartoonmovement.com.

Turut dimuatkan kali ini ialah sebuah kartun yang dilukis Zunar ketika di dalam lokap polis September tahun lepas.

"Selain itu terdapat satu artwork istimewa dari koleksi peribadi saya, iaitu karikatur wajah saya yang dilukis oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dari dalam penjara Sungai Buloh pada Ogos 2001," kata Zunar dalam kenyataannya.

Dalam pada itu, sebagai menjawab soalan dari peminat mengenai di mana beliau berkarya sebelum era reformasi, di dalam buku ini turut dimuatkan 12 muka surat "Cartoonology" iaitu sejarah karya beliau sejak tahun 1974.

Even My Pen Has a Stand dipilih sebagai tajuk kerana selepas beliau ditangkap dan diugut, adalah penting untuk beliau menegaskan "akan terus melukis sehingga ke titisan dakwat terakhir."

"Pendirian saya jelas. Saya akan terus melukis kartun dan membongkar perlakuan rasuah kerajaan BN dan juga isu-isu penting lain seperti salah guna kuasa, kekejaman polis, pelanggaran hak asasi dan penyalahgunaan serta pembaziran wang rakyat," katanya.

Isu-isu utama yang disentuh dalam "Even My Pen Has a Stand" ialah isu Altantuya ,Scorpene, PM dan Isteri, kenaikan tarik eletrik dan petrol, konspirasi terhadap Anwar, kehakiman, Apco, Mesir, FLOM, pilihanraya Sarawak dan perkauman, antara lainnya.

Pada 24 September tahun lepas, Zunar ditahan dan dilokap selama dua hari selepas penerbitan buku buku Cartoon-O-Phobia.

Sebelum itu kerajaan mengharamkan enam judul buku beliau; Gedung Kartun, Perak Darul Kartun, 1 Funny Malaysia, Isu Dalam Kartun Vol 1, Isu Dalam Kartun Vol 2 and Isu Dalam Kartun Vol 3.

"Adakah saya akan ditangkap lagi kali ini? Saya tidak mempunyai jawapan untuk itu, tetapi ingin menasihati kerajaan Najib bahawa menangkap kartunis politik adalah satu tindakan tidak bertamaddun," tegas Zunar berani.

Tangkapan dan ugutan mungkin perkara biasa dihadapi kartunis-kartunis dari negara Amerika Selatan atau Afrika sebelum kurun ke 19, tetapi dalam dunia moden sekarang ini, kartunis editorial telah diiktiraf sebagai ejen demokrasi, bidas Zunar.

Malah di Kazakhstan kartunis seperti Vladimir Kadyrbaev bebas mengritik kerajaan dan karyanya disiarkan dalam akhbar perdana!

Penangkapan beliau telah menjadi bahan ketawa di kalangan masyarakat kartunis seluruh dunia.

"Maklum balas yang saya terima dari teman-teman kartunis di Amerika, Indonesia, Thailand, Eropah dan Jepun ialah mereka menyatakan, kartun saya lucu, tetapi tindakan kerajaan menangkap saya lagi lucu," kata Zunar.

Tetapi, tegas Zunar, beliau bersedia menghadapi sekiranya berlaku tangkapan.

"Even My Pen Has a Stand" adalah setebal 104 muka dengan warna penuh.

Sekiranya ia tidak dapat dijual di pasaran terbuka, beliau berharapkan sokongan dari peminat, penyokong, pembaca dan masyarakat Malaysia yang perihatin untuk membeli buku ini secara online.

(Antara lakaran kartun dalam buku terbaru Zunar)

"Ini penting bagi memastikan saya dapat terus berkarya bagi menerbitkan kartun-kartun politik yang bermutu untuk manfaat bersama," katanya.

Kerana itu, beliau menjemput semua pihak untuk hadir ke majlis pelancaran yang akan diadakan pada 2 Julai depan, jam 8 malam di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur (KLSCAH).

Buku ini akan dirasmikan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.

"Even My Pen Has a Stand" dijual dengan harga RM25.00 senaskah dan ia boleh dibeli secara online melalui link ini:

http://www.kinibooks.com/product_info.php?products_id=1232

Presiden PAS akan terbit buku Negara Berkebajikan
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sedang menyiapkan sebuah buku khas bagi menerangkan dengan lebih lanjut apa yang dimaksudkan beliau dengan negara berkebajikan.

Ia adalah susulan dari ucapan dasar yang dibentangkan beliau dalam muktamar tahunan PAS ke 57 baru-baru ini yang bertemakan Membangun Negara Berkebajikan.

Buku yang dalam proses akhir penerbitan itu dijangka akan diterbitkan tidak lama lagi.

Selepas muktamar baru-baru ini, pelbagai pihak termasuk para mufti meminta PAS menerangkan apa yang dimaksudkan dengan negara berkebajikan itu.

"Buku ini adalah syarahan kepada konsep negara kebajikan yang saya bentangkan dalam muktamar lalu yang saya cedok dari Al Quran, hadis, sejarah Islam khasnya zaman Rasulullah, khalifah Rasyidin dan kemuncaknya zaman Omar Abdul Aziz di samping zaman Zulkarnain dan Nabi Sulaiman," kata Abdul Hadi.

Buku bertajuk Apa Maksud Negara Kebajikan itu bakal menjadi komplimen kepada ucapan dasar, Buku Jingga dan bakal menjadi rujukan kepada Buku Hijau yang sedang dirangka oleh PAS.

Baru-baru ini, PAS membentuk satu penal khas untuk mengeluarkan Dokumen Konsep dan Ciri-ciri Negara Berkebajikan atau Buku Hijau yang bakal memberikan butiran yang lebih jelas tentang negara berkebajikan.

Panel yang diketuai Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub ini sudah memulakan mesyuaratnya baru-baru ini dan akan mengeluarkan secepat mungkin buku itu.

Abdul Hadi berkata, buku yang dibuatnya ini bakal membezakan negara kebajikan dengan negara angkuh yang pernah ada dalam sejarah.

"Negara angkuh berusaha membina bangunan yang menjadi mercu tanda tanpa menyedari berapa ramai rakyat yang terkorban di bawah bangunan itu," kata Abdul Hadi.

Buku itu akan cuba memujuk rakyat agar mengenali dengan baik apa hasrat PAS termasuk menerima ajakan agar mereka menukar Umno dengan PAS.

Buku itu berupa konsep dan dalil-dalil tentang negara berkebajikan manakala Buku Hijau nanti adalah perincian kepada apa yang hendak ditawarkan melalui konsep itu.

Memperingati almarhum Ustaz Fadzil Noor
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Tanggal tarikh 23 Jun, pasti saya terkenang pulangnya sahabat saya, almarhum Ustaz Fadzil Mohd Noor ke sisi Allah SWT, tulis Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di dalam blognya.

Menurutnya, almarhum merupakan sahabat sejati semenjak dari zaman ABIM lagi.

“Pada tahun 1998, almarhum setia membela saya serta keluarga yang difitnah dan ditohmah dengan tuduhan yang mengaibkan,” katanya.

Berikut tulisan beliau di dalam blog www.harapanmalaysia.com

Tanggal tarikh 23hb Jun, pasti saya terkenang pulangnya sahabat saya, almarhum Ustaz Fadzil Mohd Noor ke sisi Allah SWT.

Almarhum merupakan sahabat sejati semenjak dari zaman ABIM lagi.

Tatkala saya ditahan di Kamunting selama dua tahun ekoran demonstrasi besar besaran membela nasib rakyat miskin di Baling, almarhum terpaksa memikul tanggungjawab memangku tugas sebagai Presiden.

Pada tahun 1998, almarhum setia membela saya serta keluarga yang difitnah dan ditohmah dengan tuduhan yang mengaibkan.

Tujuh hari selepas saya ditahan, tanggal 27hb September 1998, almarhum bersama Azizah dan sahabat seperjuangan yang lain menubuhkan Majlis Gerakan Keadilan Rakyat atau lebih dikenali sebagai GERAK.

Permuafakatan ini terdiri dari pelbagai parti politik dan gerakan massa demi membawa Perubahan serta menentang kezaliman Umno- Barisan Nasional.

Marilah kita sama-sama berdoa ke hadrat Allah SWT moga ruh almarhum dilimpahi kerahmatan dan ditempatkan di sisi mereka yang soleh.

Al Fatehah.

ANWAR IBRAHIM

Datuk Fadzil Mohd Noor meninggal dunia pada 23 Jun 2002 di Unit Rawatan Rapi, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia akibat sakit jantung pada jam 10.30 pagi.

Jenazah almarhum disemadikan di madrasah tempat kelahiran beliau di Madrasah Darul Ulum, Pokok Sena, Kedah sesuai dengan wasiat beliau.

Serah kembali monopoli air kepada Selangor
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) wajar menyerahkan kembali monopoli pembekalan air di Kuala Lumpur dan Selangor kepada Kerajaan Negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar (gambar) berkata, ini bagi membolehkan kerajaan negeri merencana pembekalan air secara menyeluruh kepada pengguna.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas penutupan sementara kerja-kerja penyenggaran Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (SSP1) oleh Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn. Bhd. (SPLASH) serta kerja-kerja menaiktaraf sistem bekalan air oleh kontraktor Syabas yang menyebabkan bekalan air terputus di Kuala Lumpur, Petaling, Gombak dan Hulu Selangor melibatkan satu juta pengguna dari 8 pagi semalam hingga 8 pagi esok.

“Saya merasa terkejut dan hairan bagaimana Syabas yang diberi monopoli pembekalan air di Kuala Lumpur dan Selangor tidak mempunyai pelan kecemasan dalam membekalkan air kepada pengguna ketika mereka hendak mengendalikan kerja-kerja penyenggaraan,” ujarnya yang juga Naib Presiden PKR dalam satu kenyataan.

Katanya, ketiadaan pelan tindakan alternatif bagi membekalkan air apabila sesebuah loji itu ditutup untuk penyenggaraan merupakan satu tindakan tidak bertanggungjawab kerana sebuah syarikat pembekalan air seharusnya perlu mempunyai pelan bagi memastikan bekalan air dapat dibekalkan kepada pengguna secara berterusan.

Beliau menambah, ketiadaan pelan tindakan penyediaan bekalan air di waktu-waktu kecemasan merupakan sesuatu yang tidak boleh diterima, memandangkan kalau berlaku perkara kecemasan contohnya loji air rosak, disabotaj dan sebagainya akan menyebabkan seluruh Lembah Klang akan terputus bekalan air.

“Persoalannya, bagaimana ini boleh berlaku dan mengapa Syabas yang memonopoli pembekalan air di Kuala Lumpur dan Selangor tidak mampu menyelesaikan masalah ini?” soalnya.

Katanya lagi, keadaan yang berlaku itu juga memperlihatkan bahawa Syabas tidak membangunkan pelan pembekalan air di Kuala Lumpur dan Selangor dengan baik sehinggakan penutupan sebuah loji air menyebabkan pengguna terpaksa berhadapan dengan kesukaran selama tiga hari sedangkan perkara itu tidak harus berlaku.

Kembalikan jawatan Judin
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Pakatan Rakyat hari ini mahu kerajaan mengembalikan semula jawatan Datuk Seri Dr Judin Abdul Karim sebagai Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR).

Ianya kerana difahamkan Judin yang bergred Turus 3, menolak tawaran pertukaran jawatan sebagai Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB).

Perkara itu turut disahkan dalam laporan Berita Harian hari ini yang bertajuk 'Bekas Ketua Pengarah JKR enggan berundur'.

"Kita minta kembalikan Judin kepada kedudukan dia sebagai Ketua Pengarah JKR," kata Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Turut serta pada sidang media itu, Datuk Kamarudin Jaffar (PAS-Tumpat), Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) dan Ahmad Kassim (PKR-Kuala Kedah).

Akhir April lalu, Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan Datuk Seri Dr. Judin ditukar jawatan daripada Ketua Pengarah JKR kepada Ketua Eksekutif CIDB berkuat kuasa 1 Mei lalu.

Tempatnya itu diisi oleh Datuk Mohd. Noor Yaacob iaitu Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya II sebelum ini.

Bagaimanapun pertukaran itu ditolak Judin dan beliau masih memasuki pejabat sebagai ketua pengarah JKR seperti biasa sehingga kini.

Keadaan itu sekaligus menjadikan wujud dua ketua pengarah di jabatan itu.

Kerajaan melalui Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz semalam memberitahu perlantikan itu dibuat atas faktor kepakaran Judin bagi kepentingan CIDB.

Mengulas lanjut Mahfuz yang juga Naib Presiden PAS berkata, sesuatu yang sukar diterima apabila kepakaran Judin yang bergred Turus 3 mahu ditempatkan sebagai ketua agensi yang hanya memerlukan tahap kepakaran bergred Jusa C.

"CIDB ini agensi dibawah JKR. Takkan lah orang yang pakar pergi duduk di bawah agensi, dan yang tak pakar pantau yang pakar.

"Bagaimana timbalan nak pantau kerja bekas ketua pengarah dia. Ini saya kata ada sesuatu yang tak kena," katanya.

Bagi menjaga maruah Datuk Mohd. Noor Yaacob pula, kerajaan khususnya KSN katanya perlu bertanggungjawab melantik beliau sebagai ketua pengarah mana-mana jabatan dalam kementerian itu.

Jurucakap orang politik

Johari pula yang kesal dengan apa yang berlaku itu mahu KSN bertindak secara profesional dan bebas dalam menjaga dasar perkhidmatan awam.

Beliau berkata, KSN tidak boleh sama sekali bertindak demi kepentingan politik pihak tertentu.

"KSN kena bertindak sebagai orang yang mempertahan polisi pegawai perkhidmatan awam, bukan menjadi jurucakap kepada orang politik.

"Sejak perkhidmatan dia dilanjutkan ini nampak tindakan dia ni pelik betul," tegasnya.

Pendapat itu turut disokong Kamarudin yang turut mendesak agar Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) menjaga integriti institusi itu.

"Suruhanjaya ini dilantik oleh Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong, untuk menjaga institusi-institusi negara.

"Kita mendesak SPA menjaga mempertahan integriti perkhidmatan awam, tidak dijadikan alat politik mana-mana pihak," tegasnya.

Presiden PAS seru semua ahli sertai Bersih 2.0
Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengarahkan semua ahli dan penyokong PAS agar datang ke Kuala Lumpur pada 9 Julai ini bagi menyertai perhimpunan Bersih 2.0.

"Saya menyeru semua ahli dan penyokong PAS menyertai perhimpunan Bersih 9 Julai ini untuk menuntut pilihan raya yang bersih dan adil," kata Abdul Hadi dalam sidang media bersama Harakah di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, sebentar tadi.

Perhimpunan Bersih 2.0 akan diadakan di Kuala Lumpur 9 Julai ini. Pengerusi Bersih 2.0 adalah bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Srenevasan. Anggotanya terdiri daripada para pemimpin NG0, manakala PAS, PKR dan DAP menyokong perhimpunan itu.

Menurut Abdul Hadi, perhimpunan tersebut mempunyai tujuan yang amat murni dan perlu disokong oleh semua pihak serta dijamin aman sesuai dengan matlamatnya yang murni.

Sehubungan itu, ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS serta setiap pihak yang menyertainya dilarang melakukan sebarang kekacauan, mengganggu ketenteraman awam dan kerosakan harta benda awam.

"Setiap ahli PAS yang menyertainya jangan sekali-kali membawa senjata. Saya juga suka mengingatkan ahli-ahli PAS agar jangan bermusuhan dengan pihak polis," katanya yang juga ahli Parlimen Marang.

Sesuai dengan nama perhimpunan itu sendiri sebagai himpunan aman, sekiranya berlaku perkara tidak diingini dalam pehimpunan itu, ia bukanlah didatangkan oleh ahli-ahli PAS dan mereka yang menyertainya.

Sebaliknya, kejadian tersebut pasti dilakukan oleh pihak lain, termasuk oleh pihak Umno dan kerajaan BN, atau provokasi yang dilakukan oleh pihak polis sendiri seperti yang telah berlaku dalam siri perhimpunan-perhimpunan aman yang diadakan sebelum ini.

"Oleh itu yang perlu dikawal oleh pihak polis dalam perhimpunan itu adalah pihak-pihak yang membuat provokasi dan bukan polis sendiri yang membuat provokasi," tegasnya.

Umno dan Kerajaan BN, katanya, tidak perlu takut dengan perhimpunan tersebut kerana ia tidak sekali-kali terfokus kepada perkara-perkara tidak diingini, tetapi hanyalah terhadap pilihanraya di negara ini.

Pilihanraya di negara ini seperti yang diketahui umum tidak pernah berlangsung dengan bersih dan adil, tetapi penuh dengan penyelewengan yang dilakukan oleh kerajaan BN yang memerintah menerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR).

Keadaan yang sama turut dilakukan oleh Umno dan Kerajaan BN terhadap media, apabila media yang menyokongnya diberikan kebebasan untuk disebarkan dan dibaca secara meluas di segenap pelosok negara, tetapi media yang menyokong pembangkang atau PAS serta Pakatan Rakyat pula dihalang dengan pelbagai cara.

"Pilihanraya yang tidak bersih itu tidak boleh dibiarkan kerana ia pasti akan menimbulkan kemarahan rakyat. Itulah yang perlu dibantah dan itulah matlamat Perhimpunan Bersih 2.0.

"Matlamat tersebut sememangnya sesuatu yang baik sebab itulah PAS menyokong langkah yang diadakan oleh Bersih untuk mengadakan perhimpunan itu bagi menuntut pilihanraya yang bersih dan adil," katanya.

Pihak Umno dan Kerajaan BN, tegas beliau, perlu faham perkara itu dan tidak sepatutnya menghalang perhimpunan tersebut diadakan kerana ia juga pasti memberikan kesan yang positif kepada pihak pemerintah sendiri.

"Semua negara demokrasi yang maju di dunia ini tidak menghalang perhimpunan aman yang diadakan oleh rakyatnya. Malah ia akan dikawal dan diberikan kerjasama dengan baik oleh pihak keselamatan selagi perhimpunan itu tidak mengganggu ketenteraman awam.

"Malah di negara-negara demokrasi maju di dunia ini, pihak pemerintah sendiri turut mengambil manfaat dari demonstrasi aman yang diadakan bagi mendengar suara rakyat untuk memperbaiki kelemahan yang ada. Umno dan Kerajaan BN juga sepatutnya bersikap seperti itu demi kepentingan negara," ujar beliau.

Mengulas dakwaan sesetengah pihak bahawa perhimpunan tersebut akan mengancam mata pencarian para peniaga dan mencemarkan imej negara di mata pelancong, beliau berkata, dakwaan tersebut ternyata tidak berasas, malah perhimpunan itu sendiri akan mendatangkan keuntungan yang besar kepada para peniaga.

"Mereka yang menyertai perhimpunan itu cukup besar jumlahnya dan mereka pasti akan berbelanja. Jadi, para peniaga sendiri pasti akan mendapat keuntungan besar dengan adanya perhimpunan itu.

"Manakala sepanjang perhimpunan diadakan pula, para pelancong asing pasti akan turut tertarik melihatnya kerana ia dilakukan dengan baik dan aman sehingga mereka sendiri akan kagum dengan keamanan di negara kita.

"Tetapi jika pihak polis sendiri yang membuat provokasi, suasana itu pasti berbeza. Jadi yang mengubah keadaan itu bukannya pihak penganjur dan pesertanya, tetapi pihak polis, pihak Umno dan pihak Kerajaan BN sendiri," tegas beliau.

Tiada ulasan: