Khamis, 30 Jun 2011

BIAR KITA KERJA UNTUK ALLAH JADI KITA TAK SIA2...BUAT KERJA KOTOR..TIPU...RASUAH...SYIRIK...MUNGKAR...DIMURKAI ALLAH...JIKA DIAKHIRAT MASUK NERAKA....

KP JKR: PAS serah aduan kepada PAC
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 30 Jun: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar hari ini menyerahkan aduan kepada jawatankuasa kira-kira wang negara (PAC) berhubung konflik terdapat dua ketua pengarah di Jabatan Kerja Raya (JKR).

Aduan itu diserahkan kepada Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid.

Turut serta Ahli Jawatankuasa PAC, Datuk Kamaruddin Jaffar.

Aduan itu menggesa PAC menyiasat implikasi kewangan kerajaan kerana terpaksa membayar gaji kepada dua orang ketua pengarah.

Beliau merujuk kepada jawatan itu yang kini disandang oleh Datuk Seri Dr Judin Abdul Karim dan Datuk Mohd. Noor Yaacob.

Akhir April lalu, Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan Datuk Seri Dr. Judin ditukar jawatan daripada Ketua Pengarah JKR kepada Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) berkuat kuasa 1 Mei lalu.

Tempatnya itu diisi oleh Datuk Mohd. Noor Yaacob iaitu Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya II sebelum ini.

Bagaimanapun pertukaran itu ditolak Judin sekaligus menjadikan wujud dua ketua pengarah di jabatan itu. Menurut peraturan yang ada, pegawai Turus 3 seperti Judin berhak menolak sebarang pertukaran sebegitu jika beliau tidak bersetuju dengannya.

Mahfuz yang juga ahli Parlimen Pokok Sena berkata, perlantikan dan pertukaran yang dibuat KSN itu melanggar, Perkara 134 Perlembagaan Persekutuan.

Ia termasuk Fasal 12 dan 13 PU (A) 176 berkaitan Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Perlantikan, Kenaikan Pangkat dan Penamatan Perkhidmatan) 2005 dan Perkara 4(a) Bahagian II, Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 12 Tahun 2008.

KSN bohongi Agong

Menurut Mahfuz, beliau tidak menolak kemungkinan KSN membohongi Yang di-Pertuan Agong dalam isu perlantikan itu.

Menurutnya, sepatutnya KSN mesti mendapat persetujuan tiga pihak iaitu pihak yang hendak mengeluarkan pegawai, pihak yang hendak menerima dan pegawai itu sendiri sebelum menghadap Agong.

Sehubungan itu, beliau akan membuat satu laporan polis berhubung perkara itu.


Provokasi: AMK kawal ketat ibu pejabat PKR
Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 30 Jun: Ahli-ahli Angkatan Muda Keadilan (AMK) mengawal ketat ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini, hari ini, agar terselamat dari menjadi mangsa provokasi pihak tertentu khususnya pemuda Umno.

Mereka yang berjumlah sekitar 30 orang mula berkumpul di ibu pejabat parti mereka sejak sekitar jam 11.00 pagi tadi sebagai langkah berjaga-jaga bagi menghadapi kejadian tidak diingini.

Langkah tersebut diambil ekoran dakwaan ibu pejabat PKR akan dirosakkan atau dibakar oleh pemuda Umno hari ini kerana kemarahan mereka terhadap parti itu yang semakin melemahkan Umno.

Mereka juga didakwa begitu marah dengan pemimpin-pemimpin PKR yang dikatakan sering mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh melemahkan Umno.

Tindakan ahli-ahli AMK mengawal ibu pejabat parti mereka itu diambil ekoran kenyataan yang dikeluarkan oleh Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution smail Iberhubung dakwaan itu baru-baru ini.

Bagaimanapun, Exco Pemuda Umno Malaysia, Lokman Adam dalam kenyataannya baru-baru ini menafikan dakwaan itu.

Lanjutan kejadian itu, sekitar 40 orang Pemuda Umno hari ini telah membuat laaporan polis di Balai Polis Tropicana berdekatan ibu pejabat PKR dengan diketuai Ketua Penerangan Pemuda Umno Malaysia, Datuk Seri Nizal Marican.

Turut serta, Lokman Adam dan Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Rizal Man.

Mereka yang dijangka membuat laporan polis jam 11.00 pagi tadi, tetapi hadir jam 12.00 tengah hari.


Bukan semua logo halal luar negara diiktiraf
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 30 Jun: Dewan Rakyat dimaklumkan bahawa tidak semua makanan yang diimport yang mempunyai perakuan halal oleh negara luar diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Perkara itu dimaklumkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada persidangan Selasa lalu ketika menjawab soalan Datuk Dr. Mohd Hayati Othman (PAS-Pendang).

Dr. Hayati sebelum itu bertanyakan berhubung isu Susu 1Malaysia yang diimport dari Korea Selatan untuk diagihkan kepada pelajar sekolah.

Katanya, ada pegawai yang mengatakan Malaysia tidak mengesahkan tanda halal pada susu itu kerana ia dari luar negeri dan tidak disahkan Jakim.

"Sijil halal daripada luar negara boleh diterima. Katakan dari Korea seperti Yang Berhormat sebutkan tadi. Boleh. Tetapi pengeluar sijil halal di Korea itu hendaklah yang telah diiktiraf Jakim.

"Katakan di Korea ada dua sahaja, saya pun tidak tahu, ini belum lagi diputusakan. Maknanya nanti Jakim akan mengeluarkan senarai yang mana daripada negara-negara berkenaan yang disahkan," kata Ismail.

Katanya lagi, di China beliau difahamkan terdapat 53 badan agama namun tidak semua akan diiktiraf oleh Jakim.

Menyoal lanjut, Dr. Hayati bertanya bagaimana rakyat negara ini boleh membezakan bahawasanya sesuatu itu diiktiraf atau tidak diiktiraf Jakim.

Menjawab soalan itu Ismail berkata, Jakim akan memperincikannya dalam laman web Halal.

"Saya percaya Jakim akan mengeluarkan bentuk-bentuk logo halal dan sebagainya dalam web Halal yang boleh dianggap sah," katanya.


Baju kuning: 4 termasuk MP Gopeng ditangkap
Harakahdaily

IPOH, 30 Jun: Seramai 4 orang telah ditangkap kira-kira jam 9.00 pagi tadi di pasar Gunung Rapat, dekat sini kerana memakai baju kuning.

Mereka termasuk Ahli Parlimen Gopeng, Dr. Lee Boon Chye dan Adun Simpang Pulai, Chan Ming Kai.

Mereka telah dihantar ke IPD Ipoh.

Semalam, seramai 14 orang yang ditahan polis kira-kira 9.00 pagi di Pasar Sungai Siput termasuk Adun Teja, Chang Lih Kang, Adun Jalong, Leong Mei Meng dan Timbalan Setiausaha PKR Negeri Perak, Tan Kar Hing.

Polis membuat penangkapan mereka dengan memberi alasan mengedar bendera Malaysia dengan memakai baju Bersih.


Saya akan berbaju kuning raya nanti

Mohd Syahir Sulaiman

Semakin lara kita didera bara, kita laungkan juga pesan merdeka, demokrasi sebenderang mentari, sehasrat hajat semurni harga diri - A. Samad Said.

Kuning melambangkan kebijaksanaan.

Tarikh 9 Julai semakin menghampiri, sana-sini cakap-cakap semakin hangat, dari masyarakat bandar Facebook hingga ke penduduk rumah panjang. Terima kasih kepada RTM dan Utusan untuk publisiti percuma.

Rakyat mampu membezakan. Satu perkara yang pasti, semua tetap menantikan perhimpunan ramai itu.

Suhakam, sebagai pelindung kepada hak asasi manusia di Malaysia, menyarankan kepada pihak berkuasa untuk membenarkan perhimpunan aman tersebut. Dan parti-parti politik yang terlibat, pastikan perhimpunan ini berlangsung dalam keadaan aman dan tertib tanpa menimbulkan sebarang huru-hara. Namun masih terdengar ayat-ayat berbunyi 'ancaman kepada negara', sebagai alasan bagi mengganggu kelancaran perhimpunan yang dirancang ini.

'Perhimpunan ini bukan sahaja mengganggu keamanan, malah menyebabkan berlakunya kesesakan lalu-lintas yang teruk,' menurut seorang pegawai atasan polis. Sebaliknya, wargakota tetap juga perlu melalui kesesakan yang sebegitu apabila tiba waktu untuk latihan perbarisan di Dataran Merdeka.

Sebagai salah seorang wargakota, saya juga turut terlibat dalam kesesakan tersebut dan tersekat di Jalan Lok Yew. Saya melalui waktu tersebut sambil mendengar siaran pagi di radio. Tiada kedengaran pun mana-mana aduan daripada wargakota. Kami memahami. Tolonglah, harap-harap tiada latihan sekatan jalan raya pada 9 Julai ini.

"Demokrasi telah menarik minat pihak pelabur asing. Kebebasan menarik minat pelancong." Maka seseorang pula telah berkata, "Para pelabur akan lari kerana keadaan huru-hara yang melanda negara."

Siapa yang hendak diperbodohkan? Para pelabur sudah tentunya sangat bijak untuk menilai keboleh-upayaan sesuatu pelaburan dijalankan dan keadaan politik semasa yang menjadi ukuran.

"Pihak penganjur perhimpunan Bersih 2.0 patut menimbang kesan perhimpunan yang diadakan kepada penjual dan pengguna di laluan-laluan yang terlibat," kata seorang menteri. Seorang jurucakap Bersih kemudian meyakinkan, 'sekurang-kurangnya RM30 juta aliran tunai akan berlaku sepanjang 3 jam perhimpunan tersebut, mengambil-kira kebarangkalian 300,000 yang akan turun pada hari tersebut yang sekurang-kurangnya mempunyai RM100 dalam poket masing-masing." Ditambah pula dengan penggunaan PLUS, MAS, AirAsia, KTMB dan operasi bas pada hujung minggu, mari kita tunggu PEMANDU bentangkan perbelanjaan pada hari tersebut.

Demonstrasi tidak melambangkan keIslaman? Bukan identiti budaya Melayu? Seorang ilmuwan Islam pernah menyebut, "Adalah suatu kewajipan bagi setiap Muslim untuk menyokong perkataan atau pendirian untuk memperjuangkan kebenaran," serta pada masa yang sama "adalah salah bagi peserta demonstrasi dan pihak polis bertindak memprovokasi sesiapa atau mana-mana pihak yang boleh menimbulkan kekecohan. Pihak polis patut sedar bahawa tujuan demonstrasi ini diadakan adalah murni dan untuk kebaikan negara, rakyat dan pihak polis sendiri. Ramai yang dipenjarakan kerana terlalu berani mengkritik pihak berkuasa untuk menegakkan keadilan di zaman nenek moyang kita dahulu. Kita adalah pewaris yang patut meneruskan perjuangan Muslim dan negara demokrasi ini.

William E. Simon pernah berkata, "Ahli politik yang jahat dihantar ke Washington oleh rakyat budiman yang tidak mengundi."

Lalu saya dapati, tiada alasan untuk saya tidak menyokong penuh Bersih 2.0, perarakan menuntut demokrasi. Ia menuntut kepada 8 tuntutan segera,

1. Pembersihan senarai daftar pemilih,
2. Reformasi undi pos,
3. Penggunaan dakwat kekal,
4. Tempoh kempen 21 hari,
5. Media adil dan bebas,
6. Pengukuhan institusi awam,
7. Hentikan rasuah dan
8. Hentikan politik kotor.

Suhakam dalam kenyataannya, menegaskan adalah menjadi hak rakyat untuk berhimpun dan menyatakan pandangan secara aman seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 10 (1)(b) Perlembagaan Persekutuan dan juga Perkara 20 (1) dalam Universal Declaration of Human Right (UDHR).

Namun, memakai baju kuning adalah satu kesalahan di negara ini, sekurang-kurangnya sehingga 9 Julai ini.

Walau apa pun, kuning adalah warna pilihan untuk baju raya saya pada tahun ini. Harap-harap saya tidak akan ditangkap ketika mendukung anak saya, yang lengkap berbaju Melayu kuning dan bersampin serta bersongkok, berbaris menunggu duit raya dan ketupat di rumah terbuka yang akan diadakan di rumah Pak Menteri kita. Niat saya ikhlas, hanya ingin berjabat tangan dengan pendukung demokrasi negara sahaja.

Hanya satu kunjungan hormat.
------------------------------------------------------------------------------------

Mohd Syahir Sulaiman dan dua anaknya, tetap menegaskan kuning itu lambang kebijaksanaan. Beliau berpegang pada konsep Negara Berkebajikan.
Tulisan berbahasa Inggeris disiarkan dalam www.harakahdaily.net/en

Hak-hak anda bila ditahan polis Malaysia
Harakahdaily

RED BOOK (BAHASA MALAYSIA)

1. APABILA DIBERHENTIKAN POLIS

1.1 Tidak Berpakaian Seragam,

Minta Pengenalan Diri Jika beliau tidak berpakaian seragam, minta beliau tunjukkan pengenalan diri. Katakan; "Sila tunjukkan Kad Kuasa Polis anda."

1.2 Kad Kuasa Polis

Merah: Pegawai Polis yang digantung tugas. Beliau tiada kuasa untuk melakukan apa-apa terhadap anda. Anda boleh berlalu dari situ.

Lain-lain Warna:

• Biru: Berpangkat Inspektor dan ke atas.

• Kuning: Berpangkat lebih rendah daripada Inspektor.

• Putih: Polis Simpanan

Ambil perhatian nama dan nombor Kad Kuasanya.

1.3 Berpakaian seragam Ambil perhatian nama dan nombor ID pada pakaian seragamnya.

1.4 Kenderaan Peronda Polis Ambil perhatian nombor pendaftaran kereta atau motosikal peronda berkenaan.

2. POLIS MENYOAL SIASAT ANDA SEMASA DIBERHENTIKAN

2.1 PengenaIan DiriHanya berikan nama, nombor kad pengenalan dan alamat anda.

2.2 Polis bertanyakan soalan-soalan lain Tanya dengan sopan, "Adakah saya sedang ditangkap?"

2.3 Bilakah anda ditahan

Anda ditahan apabila anggota polis itu:

• menjawab "ya";

• tidak membenarkan anda berlalu/mahu membawa anda ke Balai Polis; atau

• menggari anda.

Jika anda tidak ditangkap, anda boleh berlalu/menolak untuk mengikutnya ke Balai Polis atau ke mana sahaja, jika diminta.

2.4 Bilakah anda tidak boleh ditangkap

Polis tidak boleh menangkap anda semata-mata kerana anda berpotensi sebagai saksi dan mereka mahu mengambil pernyataan daripada anda (Pernyataan 112/Saksi).

3. SOAL SIASAT OLEH PIHAK POLIS TANPA TANGKAPAN

3.1 Penyataan saksi/112 Semasa pihak Polis sedang menjalankan siasatan berhubung sesuatu kes dan berpendapat anda mempunyai maklumat/pengetahuan tentang kes tersebut, pihak Polis boleh menyoal siasat anda dan mencatat semua jawapan anda (Pernyataan 112).

3.2 Permintaan Rasmi / Tidak Rasmi Kebiasaannya, Polis membuat permintaan tidak rasmi supaya anda memberikan Pernyataan 112. Jika tempat dan masa sesuai bagi anda, anda boleh bekerjasama. Jika tidak, beritahu Polis anda akan bekerjasama di tempat dan pada masa yang sesuai. Jika anda menolak untuk bekerjasama, Polis boleh mengeluarkan arahan rasmi secara bertulis, ditandatangani oleh seorang Pegawai Penyiasat (Pegawai Polis) mengkehendaki anda untuk bekerjasama. Jika anda tidak mematuhi Arahan Polis tersebut, anda tidak boleh ditangkap. Walau bagaimanapun, ia adalah satu kesalahan dan pihak Polis boleh memohon kepada Mahkamah untuk mengeluarkan satu waran terhadap anda mendesak anda supaya bekerjasama.

3.3 Membuat Pernyataan 112

Semasa membuat Pernyataan 112, anda boleh menolak untuk menjawab mana-mana soalan/berdiam diri jika jawapannya mungkin mendedahkan anda kepada kesalahan jenayah.

• Bawa bersama anda buku catatan atau kertas tulis (Nota Peribadi).

• Catatkan dalam Nota Peribadi anda semua soalan yang ditanyakan.

• Pastikan bahawa anda faham setiap soalan yang ditanyakan.

• Ambil masa anda dan fikir dengan teliti sebelum menulis jawapan didalam Nota Peribadi anda.

• Bacakan jawapan anda kepada Pegawai Polis yang menyoal anda.

• Simpan Nota Peribadi anda sebagai rujukan di masa hadapan.

3.4 Menandatangani Pernyataan 112 anda

Sebelum menandatangani Pernyataan anda, baca dengan teliti semua soalan dan jawapan anda yang ditulis oleh Pegawai Polis yang berkenaan.

• Bandingkan Pernyataan yang anda akan tandatangani dengan Nota Peribadi anda.

• Anda berhak membuat pembetulan/pindaan ke atas Pernyataan tersebut sebelum ditandatangani.

• Turunkan tandatangan betul-betul di bawah ayat terakhir Pernyataan anda.

4. POLIS MENANGKAP ANDA

4.1 Tanya: "Mengapa saya ditangkap?" Sesuatu tangkapan menjadi tidak sah jika anda tidak diberitahu alasan tangkapan.

4.2 Jangan melawan semasa ditangkap Polis mempunyai hak untuk menggunakan kekerasan yang munasabah semasa menangkap anda jika anda melawan.

4.3 Tanya: "Balai Polis manakah saya akan dibawa?" Pegawai Polis yang menjalankan tangkapan mestilah dengan segera membawa anda ke Balai Polis yang berdekatan dan bukan sebaliknya.

4.4 Apa yang perlu anda lakukan apabila ditangkap Anda mempunyai hak untuk membuat satu panggilan telefon kepada:

1. Keluarga atau rakan; dan/atau

2. Seorang peguam.

Anda juga bolah menghubungi Pusat Bantuan Guaman (LAC).

Maklumkan kepada mereka:

• yang anda telah ditangkap;

• masa, tempat dan alasan ditangkap;

• Balai Polis di mana anda dibawa.

4.5 Apa yang akan berlaku selepas ditangkap

Anda boleh ditahan sehingga 24 jam:

• Di Balai Polis, atau

• Di dalam lokap untuk "membantu" penyiasatan Polis.

5. HAK ANDA SELEPAS DITANGKAP DAN SEMASA DALAM TAHANAN

5.1 Hak untuk berunding dengan seorang peguam

Sebaik sahaja anda meminta kehadiran seorang peguam, anda mempunyai hak untuk berunding dengan peguam berkenaan di Balai Polis. Pihak Polis mestilah memberikan kemudahan-kemudahan yang munasabah dan masa yang munasabah untuk anda berjumpa dan berbincang dengan peguam berkenaan. Pihak Polis bagaimanapun boleh menafikan hak ini, jika kelengahan dalam menyoalsiasat anda boleh menyebabkan berlakunya jenayah lain atau menyebabkan bahaya kepada pihak lain.

5.2 Pakaian Anda dibenarkan mempunyai satu set pakaian bersama anda semasa di dalam lokap.

5.3 Barangan peribadi Pihak Polis mestilah merekodkan semua barangan peribadi anda dan meletakkannya dalam simpanan selamat. Barangan peribadi anda mesti dipulangkan kepada anda sebaik sahaja dibebaskan.

5.4 Kebajikan Anda dibenarkan mandi dua kali sehari. Jika anda jatuh sakit, anda berhak mendapat rawatan perubatan dengan serta-merta. Anda sepatutnya diberikan makanan dan minuman yang wajar dan secukupnya semasa dalam tahanan.

5.5 Berapa lamakah pihak Polis boleh menahan anda Pihak Polis hanya boleh menahan anda sehingga 24 jam untuk siasatan. Tugas Polis adalah untuk menyelesaikan penyiasatan dalam masa 24 jam dan melepaskan anda dengan segera. Jika pihak Polis tidak dapat menyelesaikan penyiasatan dalam tempoh 24 jam, Polis mesti membawa anda ke hadapan seorang Majistret untuk mendapatkan perintah reman untuk memanjangkan tempoh penahanan anda melebihi 24 jam (Perintah Reman).

6. PERINTAH REMAN OLEH MAJISTRET SELEPAS 24 JAM

6.1 Siapakah Majistret Majistret ialah seorang pegawai kehakiman yang mempunyai kuasa untuk membuat Perintah Reman bagi menahan anda lebih daripada24 jam.

6.2 Tujuan Perintah Reman Untuk memberi lebih masa kepada Polis untuk melengkapkan penyiasatan dan memutuskan sama ada terdapat bukti untuk mendakwa anda atas satu-satu kesalahan. Pihak Polis tidak boleh memohon Perintah Reman hanya untuk mengambil Pernyataan daripada anda.

6.3 Berapa lamakah Perintah Reman Apabila pihak Polis membawa anda ke hadapan seorang Majistret untuk memohon Perintah Reman, pihak Polis perlu memberikan alasan kepada Majistret mengapa anda perlu ditahan melebihi 24 jam. Tugas Majistret adalah untuk menimbangkan secara berhati-hati alasan-alasan yang diberikan oleh pihak Polis.

Majistret berkenaan mempunyai budi bicara:

• untuk tidak membenarkan Perintah Reman dan seterusnya melepaskan anda; atau

• membenarkan Perintah Reman untuk satu tempoh yang lebih pendek daripada yang dipohon oleh pihak Polis.

Seorang Majistret mempunyai kuasa untuk membenarkan Perintah Reman tidak melebihi 4 hari atau 7 hari bergantung kepada jenis kesalahan yang sedang disiasat. Pihak Polis boleh memohon Perintah Reman kedua selepas tamatnya Perintah Reman pertama. Majistret boleh membenarkan Perintah Reman kedua untuk tempoh tidak melebihi 3 hari atau 7 hari bergantung kepada jenis kesalahan yang sedang disiasat.

6.4 Apa yang perlu anda katakan ketika anda dibawa di hadapans eorang Majistret untuk proses reman

Maklumkan kepada Majistret:

• anda mahu diwakili oleh seorang peguam dan anda mahu menghubungi peguam, pusat bantuan guaman dan keluarga anda;

• jika anda mahukan rawatan perubatan kerana anda sakit atau telah dipukul;

• jika pihak Polis telah mengugut atau memukul anda semasa dalam tahanan;

• jika anda telah tidak diberikan makanan/minuman/pakaian atau perubatan yang wajar dan mencukupi semasa dalam tahanan;

• sama ada pernah ditahan sebaik sebelum penahanan terkini anda;

• sama ada pihak Polis telah menjalankan apa-apa penyiasatan semasa anda dalam tahanan.

6.5 Mohon supaya Majistret memberikan Perintah Reman yang singkat

Sebelum Majistret berkenaan membuat Perintah Reman, mohon tempoh reman yang lebih singkat daripada yang dipohon oleh pihak Polis. Beri alasan (sebagai contohnya: "saya akan bekerjasama dengan polis dalam siasatan mereka", "saya boleh dihubungi bila-bila masa dan tidak akan melarikan diri" dll).

7. PEMERIKSAAN BADAN TANPA TANGKAPAN

7.1 Bilakah ianya boleh dilakukan

Jika anda berada di satu-satu tempat (contohnya: disko/karaoke/ pusat-pusat hiburan) di mana Polis menjalankan serbuan untuk mencari sesuatu (contohnya: dadah), pihak Polis boleh menahan dan memeriksa anda jika mereka berpendapat anda mempunyai atau sedang menyembunyikan barang yang sedang dicari itu. Ini hanya boleh dilakukan dengan kehadiran seorang Pegawai Polis berpangkat Inspektor dan ke atas.

7.2 Apa yang perlu dilakukan

• Jangan benarkan Pegawai Polis berkenaan memasukkan tangannya ke dalam pakaian anda atau kocek/saku anda.

• Jika anda diminta untuk mengeluarkan barangan peribadi anda satu persatu, setiap kali sebut "dompet", "kunci", "Kad Pengenalan" dll.

• Apabila kocek/saku/beg anda telah dikosongkan, terbalikkan kocek/ saku/beg anda.

7.3 Hak-hak anda

• Semua pemeriksaan badan mestilah dijalankan secara profesional dan sopan.

• Seorang wanita hanya boleh diperiksa badannya oleh seorang Pegawai Polis wanita.

• Jika anda dipaksa/diugut untuk berbogel:

1. Bantah;

2. Ingat nama Pegawai Polis tersebut; dan

3. Buat laporan Polis selepas insiden tersebut.

8. PEMERIKSAAN BADAN SELEPAS TANGKAPAN BERLAKU

8.1 Bila Polis boleh berbuat demikian

• Polis secara munasabah mengesyaki bahawa anda mempunyai bukti/keterangan berhubung kesalahan yang disyaki.

• Anda ditangkap.

• Pemeriksaan badan mestilah dijalankan di tempat tertutup. Anda mempunyai hak untuk diperiksa badan di tempat tertutup.

8.2 Jenis-jenis Pemeriksaan Badan

Undang-undang membenarkan Polis melakukan 4 jenis pemeriksaan badan:-

1. Pemeriksaan secara menepuk badan dari atas ke bawah- pemeriksaan pakaian luaran.

2. Pemeriksaan tanpa pakaian - untuk mencari bukti, objek, barang terlarang atau senjata. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran seorang pegawai berpangkat Inspektor dan ke atas.

3. Pemeriksaan sulit - selain daripada mencari di dalam mulut, hidung and telinga. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran pegawai berpangkat Penolong Penguasa (ASP) dan ke atas.

4. Pemeriksaan dalaman - untuk menentukan kewujudan objek-objek dll. di dalam badan. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran Ketua Polis Daerah (OCPD). Hendaklah dijalankan oleh seorang Pegawai Perubatan atau Pegawai Perubatan Kerajaan.

8.3 Hak anda

• Semua pemeriksaan badan mesti dijalankan secara profesional dan sopan.

• Anda dinasihatkan supaya meminta ditemani oleh peguam anda semasa pemeriksaan dilakukan.

• Seorang wanita hanya boleh diperiksa badannya oleh seorang Pegawai Polis wanita.

9. SOAL-SIASAT OLEH POLIS SELEPAS DITANGKAP

9.1 Kenal pasti Pegawai Polis yang menyoal siasat anda

Ambil perhatian nama/pangkat Pegawai Polis yang menyoal siasat anda.

9.2 Hak anda untuk berdiam diri

Polis lazimnya akan beramah mesra terlebih dahulu (contohnya: bertanyakan tentang keluarga dan rakan-rakan anda dll.) Anda hanya perlu memberikan nama penuh, umur, alamat dan pekerjaan anda (Maklumat-Maklumat Peribadi). Selain Maklumat-Maklumat Peribadi, anda berhak memilih untuk berdiam diri. Anda harus bersopan. Anda tidak perlu takut untuk berdiam diri. Ini adalah hak anda. Jika anda memilih untuk berdiam diri, katakan, "Saya ingin menggunakan hak saya untuk berdiam diri."

9.3 Pernyataan 112 anda semasa dalam penyiasatan

Pihak Polis akan bertanyakan soalan-soalan kepada anda dan kemudian mencatatkan semua jawapan anda. Polis tidak boleh mengugut atau memaksa anda untuk memberi Pernyataan. Jika anda diugut, dipukul atau dipaksa, buat satu laporan Polis terhadap Pegawai Polis berkenaan dengan segera. Ini adalah hak anda.

9.4 Pernyataan 112 tidak boleh digunakan sebagai keterangan/bukti

Secara amnya, apa jua Pernyataan yang anda buat kepada Polis semasa soal-siasat tidak boleh digunakan sebagai keterangan/bukti kecuali jika anda dituduh atas kesalahan-kesalahan di bawah, sebagai contoh, Akta Dadah Berbahaya, Akta Culik dan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Walau bagaimanapun anda bolehmenggunakan Pernyataan anda untuk menyokong pembelaan anda semasa perbicaraan.

PUSAT BANTUAN GUAMAN / LEGAL AID CENTRES (LAC)

• Kuala Lumpur : 03-2691 3005 / 03-2693 2072

• Selangor : 03-5510 7007 / 03-3281 2428

• Negeri Sembilan : 06-6013 844

• Melaka : 06-2845 519 / 06-2864 514

• Johor : 07-2235 698

• Perak : 05-2550 523

• Kedah & Perlis : 04-7333 467

• Kelantan : 04-7448 660

• Pahang : 09-5159 244 / 09-2969 410

• Pulau Pinang : 04-2617 451/ 0


Tunjuk perasaan sandiwara Pemuda Umno
Subky Latif

JADIKAH Pemuda UMNO mengadakan tunjuk perasaan anti Bersih serentak dengan tunjuk perasaan Bersih pada 9 Julai nanti?

Pemuda UMNO telah membuat keputusan sebulat suara bagi menganjurkan tunjuk perasaannya di tengah polis, kerajaan dan penyokong UMNO dalam berbagai rupa menentang perarakan raksasa Bersih itu.

Sekali pun bekas Ketua Pemuda UMNO yang juga menteri dalam negeri, Dato Hishammuddin Hussein memberi amaran kepada Pemuda UMNO sama keras dengan yang diberi kepada penganjur Bersih 2.0, tetapi Khairy Jamaluddin, pengganti Dato Hisham memberi alasan tiada sebab ia tidak boleh meneruskannya.

Sekali pun Pemuda UMNO tidak suka dengan objektif tunjuk perasaan Bersih itu, tetapi ia memberikan alasan perlembagaan dan tidak menimbulkan masalah keselamatan betapa unjuk rasanya itu boleh dan mesti diadakan.

Setakat ini Pemuda UMNO tidak ada mengatakan rapat Bersih nanti bertentangan dengan undang-undang dan perlembagaan.

Ertinya jika polis sedia memberi kerjasama, menjalankan kerja yang sewajarnya polis lakukan, maka tiada sebab program Bersih itu tidak boleh diadakan.

Dan Pemuda UMNO pula bukan seorang berdua yang hendak turun. Ia kononnya bersedia mengerahkan 100,000 orang penyokongnya turun atau sama ramai dengan sasaran Bersih.

Pemuda UMNO itu adalah UMNO. Apa jua motifnya, yang jelas ia melahirkan kenyataan bahawa tunjuk perasaan secara aman oleh siapa saja atas tujuan apa saja dibolehkan.

Setakat ini Perdana Menteri Najib seperti sembunyi tangan atas rancangan Pemuda UMNO mengadakan tunjuk perasaan serentak dengan Bersih.

Persoalannya hanya satu. Mengapa Pemuda UMNO hendak mengadakan tunjuk perasaan reaksinya itu serentak dan di lokasi yang sama dengan Bersih iaitu di Kuala Lumpur?

Ia boleh mengadakannya bila-bila masa dengan seramai-ramai yang ia dapat kumpulkan tetapi tidak di hari yang sama.

Pemuda UMNO ada hak dan berhak untuk tidak bersetuju dengan motif dan objektif Bersih dan pembangkang. Maka ia boleh mengadakannya di hari lain sebelum atau selepasnya.

Kerana yang menjadi alasan besar rapat itu dilarang ialah kesesakan dan natijahnya. Jika Pemuda UMNO memilih masa lain, maka tidak soal sesak itu menjadi bertambah sesak.

Justeru itu reaksi Pemuda UMNO dipercaya satu sandiwara setelah mendapat isyarat dari lain-lain pihak seperti pemimpin tertinggi UMNO sendiri, seperti unit perang saraf kerajaan serta nasihat intelijen beerbagai pihak termasuk SB.

Tidak mustahil ia satu nasihat dari UPCO, syarikat pro Israel yang menjadi penasihat Perdana Menteri dan kerajaan. Dalam hal-hal seperti ini masakan Perdana Menteri tidak memanfaatkan nasihatnya.

Ada pun suara menteri dalam negeri dan polis yang menyatakan jangan kepada Pemuda UMNO tidak lebih dari episod sandiwara itu sekadar hendak menunjukkan konon dia tidak setuju perkara itu walau dari pihak mana sekali pun.

Tetapi ia adalah satu tindakan saikologi bagi menghalang rancangan Bersih itu sesudah tiada cara ia dapat dihalang.

Apa pun sandiwara Pemuda UMNO itu adalah tindakan sabotaj bagi menggagalkan rancangan tunjuk perasaan aman Bersih itu. Apabila terdapat dua anasir yang saling berbeza matlamat dalam satu kejadian, maka sukar dijamin tiada apa-apa kejadian nagatif. Itulah kira-kira nasihat yang diisyaratkan kepada Pemuda UMNO itu.

Sebagai gurka UMNO dan gurka kerajaan, apa lagi gunanya Pemuda UMNO kalau tidak mengertakan kerja sabotaj dan peranan khianat terhadap rancangan bersih Bersih itu.

Penyertaan Pemuda UMNO dan diikut sama oleh seteru ketat Pemuda UMNO iaitu Perkasa pimpinan Ibrahim Ali menambah kuat alasan polis untuk menghalang projek Bersih 2.0 itu.

Polis tidak ada alasan rasional untuk menyekat demonstrasi aman Bersih.Tindakan polis selama ini tentang perhimpunan seperti itu adalah mencerminkan cara bekerja polis dan kerajaan benua Afrika dan benua Arab, tidak masuk kelas bertaraf dunia.

Jika polis bertindak macam itu juga ia adalah tanda lambat lagi Malaysia hendak mencapai bangsa berfikiran maju bertaraf dunia. Najib mahu jadi pemimpin kepada pemimpin-pmimpin Afrika seperti yang ditunjukkan dalam pertemuan global antarabangsa Langkawi di Putrajaya baru-baru ini.

Malulah Malaysia dan polisnya jika tidak tolerans dengan tunjukan perasaan aman. Maka dengan menyuruh gurka Pemuda UMNO melakukan kerja khianat itu, polis ada ruang bagi menghalangnya. Itulah geliganya sandiwara Khairy sebagai gurka UMNO.


Bersih dari jiwa mu
Afiq Hizami


Ayuh teman ku
Kuning daulat mu
Bersih niat mu
bangkit bersatu

Usah kau gusar
jika jiwa mu
cekal beria-ia

Degup jantung mu
beria berdentum
rancak menari

Takkan terhalang
dengan ancaman
degap kaki mu
tuju matlamat
teguh membara

Bersua mereka
usah di gentar
cabaran kita
demi agama
untuk keadilan

Biar diugut
disoal polis
hanya senyuman
jadi sendaan
tak akan gentar!

Dari nafas mu
hingga ke nyawa
tetap percaya
terasa jiwa ini
Bersih dan suci
mengampai telus
sebuah impi

Afiq Hizami,

Kuala Lumpur.

Tiada ulasan: