Isnin, 27 Disember 2010

APA HEBATNYA LANTIKAN DIDUNIA SERTA BIMBANGNYA BANYAKNYA SYIAH...HEBATLAH BILA KITA DILANTIK AHLI SYURGA & BIMBANG AHLI NERAKA BANYAK...

S'gor, KL kekal bawah Najib, Muhyiddin

Salhan K Ahmad
Dis 27, 10
3:52pm


Setiausaha agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Mansor hari ini mengumumkan pelantikan tiga pengerusi perhubungan Umno negeri.

Pelantikan itu melibatkan negeri Kedah yang kini diketuai bekas timbalan pengerusi perhubungannya Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah dan juga negeri Terengganu yang kini dipengerusikan menteri besarnya Datuk Seri Ahmad Said.

Ketua bahagian Umno bahagian Nibong Tebal NONEDatuk Zainal Abidin Osman pula kini dilantik mengetuai badan perhubungan Umno Pulau Pinang.

Pelantikan itu akan berkuatkuasa mulai 1 Januari 2011, kata Tengku Adnan dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur.

Tengku Adnan (kanan) turut mengumumkan empat timbalan pengerusi baru bagi tiga negeri berkenaan dan juga negeri Perlis.

Ia melibatkan Datuk Seri Shahidan Kassim (Perlis), Datuk Mukhriz Mahathir (Kedah), Yahya Khatib Mohamad (Terengganu) dan Senator Datuk Musa Sheikh Fadzir (Pulau Pinang).

Pulihkan sokongan pengundi

Tengku Adnan turut mengumkan bahawa presiden parti itu Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin masing-masing akan kekal mempengerusikan badan perhubungan Umno negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan.

NONEJelasnya, langkah itu adalah bagi mengembalikan sokongan pengundi di negeri-negeri berkenaan.

Pelantikan pengerusi perhubungan baru di dua lagi negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat – Pulau Pinang dan Kedah – dibuat bagi membolehkan pengerusi terdahulu menumpukan tugas di peringkat biro pusat, kata Tengku Adnan lagi.

Perlantikan baru itu juga melibatkan badan perhubungan negeri Terengganu yang sebelum ini diketuai pengerusi biro latihan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Sementara itu, ditanya sama ada pelantikan berkenaan akan menyelesaikan masalah di kalangan pemimpin parti di negeri berkenaan, Tengku Adnan berkata masalah seperti itu tidak wujud.

"Tak ada masalah, (media) yang kata ada masalah," katanya secara berseloroh.

Tambahnya, beliau juga yakin Shahidan akan dapat membantu parti itu di negeri Perlis sebagai timbalan pengerusi perhubungan.

Mukhriz tarik pengundi muda

Katanya lagi, pelantikan Mukhriz yang juga timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri sebagai timbalan pengerusi Umno Kedah pula akan dapat menarik sokongan pengundi muda.

mukhriz mahathir and umno youth pemuda"Kita yakin dengan Datuk Mukhriz sebab dia ada pengaruh tertentu," katanya lagi.

Tambahnya, beliau akan mengutuskan surat kepada pengerusi perhubungan berkenaan supaya segera melantik setiausaha, ketua penerangan dan bendahari negeri.

"(Umno) akan beri input kepada mereka supaya lantik orang yang berkewibawaan yang boleh bekerja untuk parti," katanya.

Jawatankuasa perhubungan negeri berkenaan juga diharapkan akan dapat mengadakan mesyuarat setiap dua bulan sekali, katanya lagi.Lantikan SUK S'gor: ADUN harap tiada sabotaj
Dis 27, 10 4:50pm


Pelantikan 'kontroversi' setiausaha kerajaan negeri yang baru diharapkan dapat dibuat dengan telus, beramanah dan bebas daripada sebarang bentuk unsur sabotaj, kata ADUN Kampung Tunku Lau Weng San.

NONEWakil rakyat DAP itu berkata, kerusi itu harus diisi oleh calon yang betul-betul komited, berupaya dan bebas sahaja.

“Memandangkan setiausaha kerajaan negeri merupakan pegawai utama yang akan bekerja bersama-sama dengan kerajaan negeri Selangor, maka perlantikan ini harus mendapat persetujuan daripada kerajaan negeri Selangor,” kata Lau (kiri).

Dalam satu kenyataan hari hari ini, Lau juga berkata, pelantikan mengejut dan mengemparkan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor Datuk Mohd Khusrin Munawi itu tidak sepatutnya diumum sebelum mendapat persetujuan kerajaan negeri.

Beliau berhujah, mengikut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 Perkara 52 (1), jawatan perlantikan ke jawatan itu hendaklah dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan yang berkenaan dari kalangan anggota mana-mana perkhidmatan awam yang relevan.

“Oleh itu adalah jelas bahawa perlantikan jawatan setiausaha kerajaan negeri ini tidak semestinya dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, malahan ia boleh dilantik daripada 'Suruhanjaya Perkhidmatan yang berkenaan' termasuk Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Selangor,” katanya.

Anwar: Pertahan profesionalisme

Lau juga berpendapat, kenyataan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan bahawa pelantikan Khusrin mendapat perkenan daripada Tuanku Sultan Selangor “mengelirukan”.

Ini kerana, tambahnya, tidak disebut dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 bahawa perlantikan jawatan itu perlu mendapat perkenan baginda.

pakatan 2nd convention 191210 anwarSementara itu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (kanan) pula menegaskan, Mohd Sidek harus tahu bahawa perlantikan setiausaha kerajaan di setiap negeri perlu dirujuk kepada menteri besar dan ketua menteri terlebih dahulu.

"Pertahan profesionalisme," kata ketua umum PKR itu menerusi laman Twitter.

Dalam perkembangan berkaitan, Pemuda PKR Selangor (AMK) menolak sepenuhnya cadangan melantik Khusrin itu.

Ketuanya Khairul Anuar Ahmad Zainuddin berkata kerajaan pusat sewajarnya hormat kepada kerajaan negeri dalam pelantikan jawatan kanan dan tidak mencampurkannya dengan agenda politik.

"Kita juga menggesa kerajaan pusat memahami dan hormat semangat federalisme yang termaktub dalam perlembagaan negara," katanya.

Polis 'rompak' peniaga dibebas daripada reman

Hazlan Zakaria
Dis 27, 10
3:02pm


Ahli parlimen Segambut Lim Lip Eng hari ini memberitahu bahawa dua anggota polis yang didakwa menyerang dan merompak seorang ahli perniagaan Chia Buang Ting telah dibebaskan daripada tahanan.

NONE"Mereka (polis itu) melantik peguam bagi bertindak bagi pihak mereka apabila dibawa kepada majistret pagi ini bagi melanjutkan reman.

"Bagaimanapun peguamnya membantah permohonan itu kerana tertuduh merupakan pegawai polis, tidak ada sebab untuk mereka lari, (jika berlaku) mereka akan mudah dikesan.

"Dan majistret setuju dengan bantahan itu dan membebaskan mereka," kata wakil rakyat DAP itu.

Semalam, Chia dilaporkan sedang menimbang mengambil tindakan lanjut terhadap anggota polis yang dikatakan menyerang dan merompak wang tunai RM13,000 daripadanya awal bulan ini.

Satu siasatan polis telah dimulakan, dengan Chia mengenal pasti beberapa anggota polis dalam kawat cam kelmarin.

Dalam sidang media di Kuala Lumpur hari ini, ahli perniagaan berumur 34 tahun itu turut hadir.
Pelantikan Khusrin tak muktamad, MB jumpa Sultan
Dis 27, 10 2:26pm


Baru beberapa jam pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan negeri Selangor diumumkan, kerajaan negeri mengeluarkan kenyataan bahawa perkara itu belum muktamad.

Menurut kenyataan daripada Pejabat Menteri Besar Selangor, cadangan melantik ketua pengarah Jabatan Agama Islam Selangor ke jawatan itu tidak pernah dimaklumkan oleh ketua setiausaha negara kepada Tan Sri Khalid Ibrahim.

NONE"Justeru itu, menteri besar telah menghantar surat kepada DYMM Sultan Selangor memaklum bahawa beliau tidak dihubungi tentang cadangan tersebut," demikian menurut kenyataan itu.

Pagi tadi, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan pelantikan Khusrin ke jawatan itu berkuatkuasa 1 Januari.

Mohd Sidek dilaporkan berkata, pelantikan itu dikatakan mendapat perkenan Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Menurut kenyataan pejabat Khalid awal petang ini pula, selepas sesi temuduga, panel yang ditubuhkan kerajaan negeri sebelum ini memilih tiga nama yang difikirkan sesuai untuk menjawat jawatan tersebut.

"Menteri besar kemudiannya telah menghantar tiga nama tersebut kepada DYMM Tuanku Sultan untuk mendapat perkenan.

"Sehubungan itu, menteri besar akan mengadap DYMM Tuanku Sultan pada 29 Disember 2010 (Rabu depan)," kata kenyataan itu.

Setakat ini, tidak pasti sama ada Khusrin antara tiga nama yang dicadangkan kerajaan negeri kepada Sultan Selangor.
Khusrin sah tinggalkan JAIS, jadi SUK S'gor
Dis 27, 10 12:28pm


Walaupun menafikannya sebelum ini, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Datuk Mohd Khusrin Munawi dilantik sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang baru, berkuatkuasa 1 Januari.

NONEMohd Khusrin, 54, menggantikan Datuk Ramli Mahmud, 56, yang menamatkan perkhidmatan pada 31 Disember, lapor agensi berita nasional Bernama.

Pelantikan Mohd Khusrin dan Marzuki mendapat perkenan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum ini, nama beliau menjadi terkenal selepas JAIS menahan bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin pada 1 November 2009 atas alasan mengajar tanpa tauliah.

Isu itu berpanjangan apabila beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat seperti Khalid Samad (Shah Alam), Zuraida Kamaruddin (Ampang) dan Shaari Sungip (Hulu Kelang) tampil mengkritik dan memanjangkan perkara itu.

Belum pun reda isu itu, Ketegangan terus berterusan dan merebak dalam isu lain, seperti dalam 'upacara telan air ludah ustaz' yang didakwa Dr Mohd Asri berlaku di sebuah masjid di negeri itu.

azlanSelepas itu, timbul pula isu ahli parlimen bukan Islam Teo Nie Ching daripada DAP yang memasuki sebuah surau di Kajang.

Isu yang mendapat perhatian istana Selangor itu bermula apabila Utusan Malaysia memetik kenyataan Mohd Khusrin yang dilaporkan berkata, perkara itu tidak harus berlaku kerana orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki masjid dan surau, apatah lagi ruang solat utama kerana mereka dikategorikan seperti wanita yang didatangi haid.

Terbaru, JAIS sedang menguruskan kes kontroversi melibatkan tangkapan besar-besaran pengamal Syiah minggu lalu.

Sehubungan itu, lantikannya itu dijangka menambahkan lagi 'pergeserannya' dengan kerajaan negeri.

azlanTempat Mohd Khusrin akan diambil alih oleh Pegawai Daerah Sabak Bernam Marzuki Hussin, 56, juga mulai 1 Januari.

Mohd Khusrin, berkelulusan ijazah Sarjana Muda Ekonomi dalam bidang Pengurusan Perniagaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, pernah menyandang jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Kajang dan Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Langat.


JAIS: Tak sangka begitu banyak Syiah

Fadzly Esa
Dis 27, 10
11:57am


Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mempertahankan serbuan dan tangkapan besar-besaran baru-baru ini terhadap pengikut Syiah dibuat berdasarkan aduan diterima daripada masyarakat awam.

NONE"Sehubungan itu, kita membuat pemantauan siasatan dan juga risikan berhubung kegiatan dijalankan di kawasan tersebut," kata ketua penolong pengarah bahagian pengurusan penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Mohamad Rais Rasid (kanan).

Malah, katanya, serbuan mereka juga dilakukan hasil pemantauan bahagian bahagian penyelidikan dan pembangunan (R&D) jabatan itu.

Pada 15 Disember lalu, seramai 128 orang, dipercayai pengikut Syiah ditahan JAIS ditahan di sebuah rumah kedai di Taman Seri Gombak, Batu Caves.

Daripada jumlah itu, dua telah didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Kuang bawah Seksyen 12(c) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995, bertindak dengan cara yang menghina kuasa yang sah, atau mengingkari, melanggar atau mempertikaikan perintah atau arahan mufti.

NONEKetika diwawancara Malaysiakini baru-baru ini, Mohamad Rais menjelaskan, serbuan pada malam 10 Muharam yang dibuat bersesuaian dengan upacara keraian bagi memperingati Saidina Ali pada malam tersebut.

Pada malam itu, tambahnya, memang wujud perkumpulan beramai-ramai yang tidak dijangkakan "begitu banyaknya".

Beliau juga mendedahkan, pada malam tangkapan itu terdapat pertelingkahan lidah antara penguatkuasa JAIS dan pengikut ajaran itu.

"Secara berkrompomi kita bertolak ansur dan cara kita untuk bekerjasama itu dengan menahan dua orang pemimpin utamanya dengan jaminan polis untuk hadir ke mahkamah manakala selebihnya di minta hadir pada 16 Disember hingga 23 Disember lalu," katanya.

Kebanyakan mereka mengaku mempunyai pendidikan setakat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sahaja, kata Mohamad Rais yang juga seorang ustaz.

"(Mereka) pelajar sekolah menengah (dua orang), penuntut institut pengajian tinggi (seorang), kakitangan kerajaan (seorangan) dan pegawai bank (seorang) manakala selebihnya bekerja sendiri dan suri rumah tangga," katanya.

Tiada ulasan: