Jumaat, 24 Disember 2010

BANYAK BERKARA2 DOSA DAN PERKARA BERTENTANG SYARAK...ADA ILMUAN ISLAM DIAM ..TAK TEGUR..MUNGKIN IA MEMILIH JADI SYAITAN BISU...LEBIH2 YG ADA KEDUDUKAN


ADA DUA KESANNYA....TASABUH@MENYERUPAI....HARAMLAH...SEBAB MENYERUPAI MENGANUT KRISTIAN...ANGGAPAN ORANG KITA KRISTIAN JUGA KESANNYA LAGI BAHAYA...KALAU KITA REDA@KEKAFIRANNYA...INI KESAN KEDUA...MAKA MEMBAWA ROSAKNYA IMAN...SILA LIHAT MUSTIKA HADIS JILID 1....BAB PERKARA2 YANG MEROSAKKAN IMAN

Haram pakai baju samai Santa Claus!!!!

JOHOR BAHRU: Mufti Johor, Datuk Tahrir Shamsuddin menasihatkan umat Islam supaya tidak memakai pakaian atau perhiasan yang menyamai 'Santa Claus' kerana ia bercanggah dengan seruan Nabi Muhammad.

Katanya, kebanyakan umat Islam di negara ini tidak sedar dan kurang pengetahuan mengenai ilmu agama hingga menyebabkan mereka turut serta meraikan perayaan Krismas yang disambut penganut Kristian.
Setiap kali menjelang 25 Disember, ada antara orang Islam memakai pakaian itu. Bagi saya, hukumnya haram kerana ia boleh mempengaruhi dan memesongkan akidah seseorang Islam itu.

Baru-baru ini, saya ada menerima aduan daripada orang ramai yang prihatin mengenai perkara ini malah ada yang meluahkan perasaan sedih kerana ada segelintir masyarakat Islam sanggup berpakaian seperti Santa Claus, " katanya kepada Berita Harian di sini, semalam.

Tahrir berkata, ada sesetengah masyarakat Islam yang bekerja di pusat beli - belah terpaksa memakai pakaian atau perhiasan berkenaan atas kehendak tugas.

Pihak atasan organisasi berkenaan seharusnya sedar dan sedia maklum mengenai sensitiviti masyarakat Islam. Mereka sebenarnya boleh mengarahkan pekerja lain dan sebagai contoh pekerja yang beragama Kristian untuk memakai pakaian terbabit, " katanya. -BERITA HARIAN

Tiada ulasan: